Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα Χανιά το αεροπλανοφόρο ''Σαρλ ντε Γκωλ''
  • [02] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο μετασχηματιστών
  • [03] Μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων
  • [04] Αργούς ρυθμούς διαπιστώνει η Εαρινή Σύνοδος της Ε.Ε
  • [05] Οξεία κριτική του ΚΚΕ και ΣΥΝ για Σύνοδο της Ε.Ε
  • [06] Οι δημοσιονομικές πολιτικές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [07] Αποχή των κατηγορουμένων
  • [08] Σφυροκοπούνται Βαγδάτη - Μοσούλη - Βασόρα
  • [09] Το ΟΧΙ της υφηλίου στον πόλεμο
  • [10] Πάουελ: Δυσκολίες με τον τουρκικό εναέριο χώρο
  • [11] Αρον άρον υπέστειλαν την αστερόεσσα από την Ουμ-Κασρ
  • [12] Θετική η εξέλιξη των επιχειρήσεων, λέει ο Μπλερ
  • [13] Πολεμικό κήρυγμα από Ιρακινό ιμάμη
  • [14] Θέμα νομιμότητας των επιθέσεων θέτει η Ρωσία
  • [15] Ναι, μεν αλλά... της Τουρκίας περί χρήσης εναέριου χώρου
  • [16] Συγκρατημένοι οι επνεδυτές σε Ασία-Ειρηνικό - Μικρή άνοδος του αργού
  • [17] Κλήρωση για τις τελευταίες φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ
  • [18] Η ''Ανοιξη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου''
  • [19] Υπερτασικός ο ένας στους πέντε Έλληνες
  • [20] Και παρουσιάστρια σε ριάλιτι σόου η Μόνικα Λιουίνσκι!

    [01] Στα Χανιά το αεροπλανοφόρο ''Σαρλ ντε Γκωλ''

    21/3/2003 3:59:00 μμ

    Φωτό Αρχείου

    Στο νατοϊκό αγκυροβόλιο Μαραθίου βρίσκεται από τις 8 το πρωί το γαλλικό αεροπλανοφόρο "Σαρλ ντε Γκωλ", το οποίο θα παραμείνει στο Μαράθι μέχρι τις 26 Μαρτίου, ωστόσο ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλήρωμά του σκάφους περίπου 2.000 άτομα θα παραμείνουν μέχρι τότε εντός του πλοίου. Το γαλλικό πλοίο είναι το νεότερο αυτού του είδους, καθελκύστηκε στις 18 Μαρτίου του 2001, κινείται με τη βοήθεια δυο πυρηνικών αντιδραστήρων που αναπτύσσουν δύναμη 80.000 ίππων. Η μέγιστη ταχύτητά του είναι 27 κόμβοι, έχει ύψος 75 μέτρα και μήκος 262 μέτρα.

    Μεταφορά πυραύλων Πάτριοτ

    Επίσης, σήμερα μεταφέρθηκε στα Χανιά μία μοίρα του πυραυλικού συστήματος "Πάτριοτ". Χωρίς να δοθούν τεχνικές λεπτομέρειες, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η μοίρα μεταφέρθηκε στην Κρήτη, προκειμένου να εμπεδοθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθώς υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι "Πάτριοτ" έχουν αναπτυχθεί σε δύο σημεία στα βόρεια παράλια του νομού Χανίων.

    [02] Πυρκαγιά σε εργοστάσιο μετασχηματιστών

    21/3/2003 3:48:00 μμ

    Φωτιά εκδηλώθηκε σε εργοστάσιο μετασχηματιστών, στην οδό Αστροναυτών 1, στο Μαρούσι και λόγω των εύφλεκτων υλικών πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ από τους τρεις εργαζόμενους που δεν πρόλαβαν να βγουν γρήγορα έξω ένας υπέστη ελαφρά εγκαύματα, του δημιουργήθηκαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, για προληπτικούς κυρίως λόγους. Το περιστατικό σημειώθηκε στον ισόγειο χώρο του εργοστασίου, περίπου στις 2.30 το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια εργασιών με υγραέριο και προφανώς υπήρξε διαρροή.

    Εκκένωση παρακείμενων πολυκατοικιών

    Αρχικά υπήρξε κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε δύο πολυκατοικίες όπου βρίσκονται δεξιά και αριστερά του εργοστασίου και για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν από τους ενοίκους.

    Ανησυχία επικράτησε και σε παρακείμενες πολυκατοικίες που στεγάζονται διάφορες εταιρείες και οι οποίες επίσης εκκενώθηκαν.

    Οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο εργοστάσιο απομάκρυναν τα αυτοκίνητά τους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποδόθηκε από τους πυροσβέστες στη μη επέκταση της φωτιάς προς τους δύο μετασχηματιστές της ΔΕΗ, που βρίσκονται έξω από την είσοδο του εργοστασίου.

    Στην κατάσβεση παίρνουν μέρος 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα, που έθεσαν υπό έλεγχο τη φωτιά και όπως είπαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς σε παρακείμενα κτίρια.

    [03] Μέτρα της Τροχαίας για την έξοδο των εκδρομέων

    21/3/2003 12:19:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που θα εγκαταλείψουν την Αθήνα για το Σαββατοκύριακο και την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Μια επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας παραχωρείται 13.00-21.00 στην Αθηνών-Κορίνθου από το Δαφνί μέχρι τα διόδια Ελευσίνας, ενώ η τροχαία θα διευκολύνει την κίνηση στον εθνικό δρόμο Αθηνών-Λαμίας, την παραλιακή και τις λεωφόρους Μαραθώνα, Βάρης-Κορωπίου και Δημοκρατίας στο Πέραμα.

    [04] Αργούς ρυθμούς διαπιστώνει η Εαρινή Σύνοδος της Ε.Ε

    21/3/2003 5:55:00 μμ

    Επιβράδυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και του ρυθμού δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας διαπίστωσαν οι "15" ηγέτες της Ε.Ε, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την προώθηση της πολιτικής της Λισσαβόνας για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή. Λίγο πριν την έναρξη των σημερινών εργασιών, οι κ.κ. Σημίτης και Μπλερ, ο οποίος τελικά παρέμεινε και για τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, είχαν πεντάλεπτη συνάντηση. Την πληροφορία πως εντός του Απριλίου το Βέλγιο, η Γερμανία και η Γαλλία θα συνέλθουν σε μια μίνι Σύνοδο Κορυφής για ενισχυμένη συνεργασία στα θέματα της άμυνας, ανέφερε σήμερα ο Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ.

    Στο τραπέζι η Πολιτική της Λισσαβόνας

    Οι "15" υποστήριξαν επίσης, ότι οι οικονομικές αβεβαιότητες και οι παγκόσμιοι πολιτικοί κίνδυνοι βαρύνουν εξαιρετικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές και έχουν καθυστερήσει την ανάκαμψη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση από τα κράτη - μέλη, ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για υγιείς μακροοικονομικές πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκτιμά ότι, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής του σχεδίου, έχουν δημιουργηθεί πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, από τις οποίες οι 500.000 μέσα στο 2002, παρά το δυσμενέστερο οικονομικό κλίμα, ενώ οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 2 εκατομμύρια.

    Για τους "15" η προαγωγή σταθερούς μεγέθυνσης και η δημιουργία καλύτερων θέσεων εργασίας πρέπει να παραμείνει σταθερά στην πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης της Ε.Ε. Ο στόχος αυτός, εκτιμούν, μπορεί να επιτευχθεί εάν ακολουθηθούν μακροοικονομικές πολιτικές προσανατολισμένες στη μεγέθυνση και τη σταθερότητα, εάν προωθηθούν σθεναρά οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, εάν αναληφθεί αποφασιστική δράση για την αύξηση των θέσεων εργασίας και τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, στην ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς και στην περιβαλλοντική προστασία για την οικονομική μεγέθυνση και τις θέσεις εργασίας.

    Ειδικότερα για την προώθηση του στόχου "να μετασχηματιστεί η ΕΕ στην ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο, ικανή για βιώσιμη ανάπτυξη με περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή", οι "15" επισημαίνουν ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα:

    Στην αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνική συνοχής: Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι έχει μεν σημειωθεί πραγματική άνοδος της απασχόλησης αλλά για να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο ποσοστό απασχόλησης 70% έως το 2010, που τέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισσαβόνας, θα απαιτηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχους την πλήρη απασχόληση, την υψηλότερη παραγωγικότητα και την ποιότητα της εργασίας. Το Συμβούλιο ζητά από τα κράτη - μέλη να λάβουν μέτρα ώστε να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα φορολογίας και παροχών, να αυξηθούν τα κίνητρα για είσοδο στην απασχόληση και συμμετοχή στην αγορά εργασίας και να μειωθούν οι διαφορές λόγω φύλου στην αγορά εργασίας. Στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη: Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, η επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο συνιστά προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, για την επίτευξη υψηλών ποσοστών οικονομικής μεγέθυνσης και απασχόλησης και για την μετάβαση σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση. Προς την επίτευξη αυτού του στόχου, οι "15" εκτιμούν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και ουσιαστική επένδυση σε ανθρώπινους πόρους, η μεγαλύτερη προώθηση της κινητικότητας και των ευκαιριών στην ΕΕ, ενώ ειδική έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις βασικές δεξιότητες, τις γλώσσες, την ανάπτυξη της ψηφιακής καλλιέργειας και τη δια βίου μάθηση.

    Σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη να ενταθεί ο ρυθμός πορείας της μεταρρυθμίσεις των εθνικών αγορών εργασίας με έμφαση:

    Στις μεταρρυθμίσεις των συστημάτων φορολογίας και κοινωνικών παροχών, ώστε να προωθούν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό και να αντιμετωπίζουν τις παγίδες της φτώχειας και της ανεργίας και την αύξηση της ζήτησης εργατικού δυναμικού και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ίδιως όσων έχουν χαμηλές προοπτικές αμοιβής. Στη βελτίωση των συστημάτων διαμόρφωσης μισθών και ημερομισθίων ώστε να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως οι μισθοί, η σταθερότητα των τιμών, η παραγωγικότητα, τα επίπεδα κατάρτισης, οι συνθήκες των αγορών εργασίας και ο εκσυγχρονισμός της εργατικής νομοθεσίας με την παράλληλη χαλάρωση των υπερβολικά περιοριστικών στοιχείων που επηρεάζουν τη δυναμική της αγοράς εργασίας και του σεβασμού του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Στην αύξηση της προσφοράς εργατικού δυναμικού ιδίως μεταξύ ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, γυναικών μεταναστών και των νέων. Ενθαρρύνεται επίσης η παραμονή στον ενεργό πληθυσμό με αποτρεπτικά μέτρα κατά της παροχής κινήτρων πρόωρης αποχώρησης και τον περιορισμό των εμποδίων και των αντικινήτρων που αποτρέπουν τις γυναίκες από την εργασία με την παροχή μεγαλύτερων ευκολιών για τη φροντίδα των παιδιών.

    Σε ό,τι αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή, οι "15" υποστηρίζουν ότι, για να εξασφαλιστεί η επάρκεια και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας των κρατώ μελών, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους που έχουν ήδη αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό τους.

    Συγχαρητήρια Σιράκ στην Ελληνική Προεδρία

    Οι χθεσινοβραδινές εργασίες της Συνόδου έκλεισαν με χειροκροτήματα για την ελληνική προεδρία και τον προεδρεύοντα Κώστα Σημίτη. Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ τόνισε για άλλη μια φορά ότι συγχαίρει τον κ. Σημίτη και την ελληνική προεδρία γιατί κατάφερε να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρα εύθραυστη κατάσταση στην ΕΕ και να ξαναδημιουργήσει κλίμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών.

    Κατά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ, η πρωτοβουλία Βελγίου-Γερμανίας-Γαλλίας, αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων διαμόρφωσης ενός "ευρωπαϊκού πυρήνα άμυνας".

    Υπενθυμίζεται σχετικά, ότι τόσο ο Ζακ Ντελόρ όσο και βουλευτές του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τον τελευταίο καιρό, την ανάγκη εφαρμογής της ενισχυμένης συνεργασίας στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πρότεινε και έγινε αποδεκτό από τον Γιώργο Παπανδρέου να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία του πολιτικού προβλήματος σε επίπεδο γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ μετέφερε στον Γιώργο Παπανδρέου τη βαθιά ανησυχία της τουρκικής ηγεσίας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα από την κρίση στο Ιράκ και ειδικότερα για τα θέματα των προσφύγων και του κουρδικού τμήματος του Βορείου Ιράκ.

    Το βράδυ της Πέμπτης, κατά το δείπνο οι "15" συζήτησαν το Μεσανατολικό, την κατάσταση στα Βαλκάνια και ειδικότερα τη Σερβία μετά τη δολοφονία Τζίντζιντς καθώς και το πρόβλημα της Β. Κορέας.

    [05] Οξεία κριτική του ΚΚΕ και ΣΥΝ για Σύνοδο της Ε.Ε

    21/3/2003 4:54:00 μμ

    "Ύβρη προς τους λαούς της Ευρώπης, που διαδηλώνουν στους δρόμους και στις πλατείες την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αποτελεί η δήλωση των "15" της Ε.Ε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ. Επίσης, τονίζει ότι η ανησυχία των Ευρωπαίων ηγετών επικεντρώθηκε με κυνισμό στο πώς, μετά την σφαγή ενός λαού και την καταστροφή μιας χώρας, θα πάρουν μέρος στην "ανοικοδόμηση".

    Ανοιχτή παραδοχή πολιτικής αποτυχίας

    Ταυτόχρονα, επισημαίνει, πως οι "15" καθόρισαν τα επόμενα βήματα στη λεηλασία των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και διαπίστωσαν πρόοδο στη στρατηγική της Λισσαβόνας που είναι ζωτικής σημασίας για το ευρωπαϊκό κεφάλαιο, εκτιμώντας ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη. Όπως να βελτιωθεί η παραγωγικότητα με τη μείωση των μισθών, να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 70, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, να γενικευθεί η μερική και προσωρινή απασχόληση, να χτυπηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης και να μετατραπούν η υγεία και η πρόνοια σε εμπορεύματα.

    Και καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του μπορούν να είναι ικανοποιημένοι και να αναμένουν νέα συγχαρητήρια των αρχιτρομοκρατών των ΗΠΑ και των άλλων ηγετικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.

    Ηθική ήττα συνιστά το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε, ανοιχτή παραδοχή πολιτικής αποτυχίας και απουσία ευθύνης για το ρόλο στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Η ελληνική προεδρία της Ε.Ε, τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος με τη λογική της δήθεν ουδετερότητας οδήγησε την Ε.Ε σε ρόλο παθητικού και μοιραίου θεατή της παράνομης εισβολής των Αμερικανών στο Ιράκ και νομιμοποίησε το δόγμα του Μπους για μονομερή επιδρομή κατά βούληση.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η Ελληνική Προεδρία γύρισε την πλάτη στο πρωτοφανές αντιπολεμικό κίνημα και υποστήριξε ότι χωρίς αντιπολεμική πολιτική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, περιορίζει την ευθύνη της και ταυτόχρονα υποβαθμίζεται σε πρακτικογράφο των συζητήσεων.

    [06] Οι δημοσιονομικές πολιτικές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    21/3/2003 12:34:00 μμ

    Ξεκίνησε ήδη η πρωινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα ασχοληθεί με τον συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΕ, στην κατεύθυνση που ορίζει η στρατηγική της Λισσαβόνας. Χθες το βράδυ, οι οικονομικοί υπουργοί στο πλαίσιο του ECOFIN συμφώνησαν στην εναρμόνιση της φορολογίας της ενέργειας, αλλά εξαιτίας των ιταλικών ενστάσεων δεν συμφώνησαν στη φορολογία των αποταμιεύσεων, που έχουν πολίτες της ΕΕ στις εκτός του τόπου διαμονής τους κοινοτικές χώρες.

    Όπως ανέφερε σχετικά ο προεδρεύων Ν. Χριστοδουλάκης, το θέμα θα παραπεμφθεί στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας, καθώς η Ιταλία εξαρτά τη συναίνεσή της από τη διαγραφή των χρεών 24.000 Ιταλών παραγωγών γάλακτος, που καλούνται να επιστρέψουν κοινοτικά κονδύλια εξαιτίας του γεγονότος ότι υπερέβησαν τις καθορισμένες ποσοστώσεις.

    Ως προς την κρίση στο Ιράκ, ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι το ECOFIN είναι έτοιμο να συνεργαστεί "όταν χρειασθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου".

    "Για την ώρα οι αγορές είναι ήρεμες και δεν υπάρχει μείζων κίνδυνος στο οικονομικό πεδίο", υπογράμμισε ο Έλληνας Προεδρεύων του συμβουλίου Οικονομικών υπουργών.

    Ανάλογη "ετοιμότητα" δήλωσε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο πρόεδρός της Β. Ντούιζενμπεργκ, με την επισήμανση ότι δεν είναι δυνατόν τώρα να υπολογισθεί το μέγεθος της συνεισφοράς καθώς το κόστος του πολέμου συναρτάται με τη διάρκειά του.

    Ο αρμόδιος επίτροπος Φρ. Μπολκεστάιν τέλος, χαιρέτισε χθες τη συμφωνία για την έκδοση οδηγίας αναφορικά με τη φορολόγηση της ενέργειας, η οποία "μολονότι προβλέπει αρκετές εξαιρέσεις, αποτελεί ένα μεγάλο προωθητικό βήμα".

    [07] Αποχή των κατηγορουμένων

    21/3/2003 9:55:00 πμ

    Με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του δικαστηρίου, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο και διάβασε μία δήλωση εκ μέρους όλων των κατηγορουμένων όπου αναφέρεται ότι σήμερα, 12:00-15:00, οι κατηγορούμενοι θα απέχουν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ως πράξη αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό. Το αίτημα των κατηγορουμένων εξετάζει αυτήν την ώρα το τριμελές εφετείο Κακουργημάτων.

    Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

    Στη δήλωση που διάβασε ο Β. Τζωρτζάτος, οι κατηγορούμενοι αναφέρουν τα εξής: ''Από χθες ξεκίνησε η απρόκλητη και παράνομη επίθεση-σφαγή του εξουθενωμένου Ιρακινού λαού από το 12χρονο εμπάργκο με εκατομμύρια νεκρούς. Στόχος των νέων αποικιοκρατών της αμερικανικής αυτοκρατορίας και των λακέδων τους είναι να πάρουν τα αγαθά, που ανήκουν στον ιρακινό λαό. Σαν διαμαρτυρία σε αυτή την εγκληματική ενέργεια, σαν αλληλεγγύη σε έναν ταλαιπωρημένο λαό, που σφαγιάζεται, ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα απέχουμε από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου''.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, απάντησε στον κατηγορούμενο: ''Δεν ξέρω αν έχετε το δικαίωμα να απέχετε, αλλά κάνατε μια δήλωση η οποία καταχωρήθηκε''.

    Παράλληλα, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και ''που έχουν ως αποτέλεσμα'', όπως είπε, ''να νεκρώσουν τα πάντα και να μη μπορούν να μετακινηθούν οι παράγοντες της δίκης''.

    Αναφορικά με την παρέμβαση της κ. Κούρτοβικ, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως ''αυτό είναι ένα πρόβλημα πραγματικό, αλλά θα το δούμε στην ώρα του''.

    [08] Σφυροκοπούνται Βαγδάτη - Μοσούλη - Βασόρα

    21/3/2003 7:27:00 μμ

    Σειρήνες πολέμου, ηχούν στη Βαγδάτη καθώς λίγα λεπτά μετά τις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος, άρχισε νέος μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμός με Β52. Ομάδες στρατιωτών βρίσκονται στις όχθες του Τίγρη, μεταδίδει ο Κώστας Βαξεβάνης, ενώ αντιαεροπορικά πυρά, ακούγονται, από απόσταση περίπου τριάντα χιλιομέτρων έξω από τη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 3.000 Τόμαχοκ θα πέσουν στην ιρακινή πρωτεύουσα τις επόμενες δυο μέρες σύμφωνα με το CNN. "Βομβαρδίζεται η Μοσούλη" μεταδίδει αυτήν την ώρα το Αλ Τζαζίρα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αμερικανοβρετανικά στρατεύματα, βρίσκονται στα περίχωρα της Βασόρας.

    Στο στόχαστρο αυτή τη φορά των νέων επιχειρήσεων στη Βαγδάτη θα βρεθούν στρατιωτικές και όχι κυβερνητικές θέσεις.

    "Οι μέρες τους τελείωσαν" δήλωσε νωρίτερα, ο Κόλιν Πάουελ.

    Ήδη υπό τον έλεγχο των συμμάχων έχει τεθεί η χερσόνησος Φαο και η πόλη Ουμ Κασάρ, στο νότιο τμήμα της χώρας στα παράλια του Κόλπου.

    Την είδηση ωστόσο, διαψεύδει το ιρακινό υπουργείο Ενημέρωσης.

    Όσο για τη χερσόνησο Φαο, πρόκειται για στρατηγικής σημασίας θέση, καθώς στην περιοχή αυτή, βρίσκεται η πλειοψηφία των πετρελαιοπηγών.

    Νωρίτερα, το CNN μετέδωσε ότι είχε περάσει στα χέρια των συμμάχων, αεροδρόμιο στο Δυτικό Ιράκ.

    [09] Το ΟΧΙ της υφηλίου στον πόλεμο

    21/3/2003 6:45:00 μμ

    Hχηρό αντιπολεμικό "παρόν" δίνουν και σήμερα εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην αμερικανική επίθεση στο Ιράκ. Μαζικές οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις και σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας. Πρωτοφανής είναι η συμμετοχή και των Αμερικανών πολιτών σε διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Στο Σαν Φρανσίσκο έγιναν τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις όπου, όπως και στη Νέα Υόρκη, τα συνθήματα κατά του Αμερικανού προέδρου ήταν σκληρά. Βίαιες συγκρούσεις, σημειώθηκαν στο Ισλαμαμπάντ και το Καράτσι στο Πακιστάν, στη Μανίλα, αλλά και στο Κάιρο. Στην Υεμένη, δύο άτομα σκοτώθηκαν, ένα 11χρονο αγόρι και ένας αστυνομικός, από ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

    Καταδικάζουν οι μουσουλμανικές χώρες

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένας δημοσιογράφος, περίπου 5.000 άτομα που διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Ιράκ συγκρούστηκαν με την αστυνομία μετά την προσευχή της Παρασκευής στο μεγάλο τέμενος Βαγιαζίτ. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές που φώναζαν ''Η Τουρκία δεν είναι Ισραήλ''. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αριθμός διαδηλωτών, αστυνομικών και δημοσιογράφων μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία επειδή υπέστη δηλητηρίαση από την εισπνοή δακρυγόνων. Οι διαδηλωτές, σχεδόν όλοι άνδρες, έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

    Περίπου 3.000 άτομα διαδήλωσαν στην πόλη Μάαν της Ιορδανίας μετά τη σημερινή προσευχή και οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Η πόλη αυτή ήταν θέατρο βίαιων συγκρούσεων το Νοέμβριο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο αστυνομικών και δεκάδες τραυματίστηκαν.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ έγιναν ακόμη στο Αμάν και την πόλη Ιρμπιντ. Τρεις με τέσσερις χιλιάδες διαδηλωτές φωνάζοντας ''Αλλάχ Ακμπαρ''(ο Θεός είναι μεγάλος) συγκεντρώθηκαν έξω από το μεγάλο τέμενος Αλ-Αζχάρ του Καΐρου μετά την προσευχή της Παρασκευής και η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού για να τους διαλύσει.

    Αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου.

    Στην Δυτική Όχθη περίπου δέκα χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κατά του πολέμου στο Ιράκ και επέκριναν για μία ακόμη φορά την αμερικανο-βρετανική επίθεση κατά της Βαγδάτης και την υποστήριξη που παρέχουν στις ΗΠΑ φιλοδυτικά αραβικά καθεστώτα.

    Οι μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν στις πόλεις Νάμπλους, Τζενίν, Τουλκάρεμ και Βηθλεέμ, αλλά και στην ανατολική Ιερουσαλήμ σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στην Ινδία κατά των αμερικανο-βρετανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στις πόλεις Μποπάλ, Αχμενταμπάντ, Λούκναου και Βομβάη. Στο Τζαμού και Κασμίρ η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει περίπου 3.000 διαδηλωτές, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Κατά τις αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ διαδήλωσαν χιλιάδες μουσουλμάνοι σε διάφορες πόλεις του Πακιστάν και κυρίως στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, το Ραβαλπίντι, την Πεσαβάρ, το Καράτσι και την Λαχόρη. Στην Σαναά, τρεις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα κατά την διάρκεια βίαιων συγκρούσεων που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σήμερα στην πρωτεύουσα της Υεμένης μετά την προσευχή της Παρασκευής και η αστυνομία για να τα διαλύσει έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

    Μαζικές διαδηλώσεις στην Ευρώπη

    Περίπου 100.000 αγρότες διαδήλωσαν στη Ρώμη κατά του πολέμου στο Ιράκ, ενώ στο Παρίσι έχουν κινητοποιηθεί περίπου 5.000 αστυνομικοί ενόψει μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης που προγραμματίζεται για σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού έχει κάνει έκκληση για ''ηρεμία και αποφυγή βίαιων επεισοδίων''.

    Στη Στουτγκάρδη, η αστυνομία απομάκρυνε περί τα πενήντα μαχητικά στελέχη οργανώσεων που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αρχηγείο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ευρώπη.

    Σε άλλες γερμανικές πόλεις περίπου 200.000 άνθρωποι βγήκαν σήμερα στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του πολέμου στο Ιράκ, εναντίον του οποίου τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση.

    Περίπου 17.000 άτομα κατά την αστυνομία διαδήλωσαν σήμερα ''υπέρ της ειρήνης'' στις Βρυξέλλες. Μεταξύ των συνθημάτων οι διαδηλωτές φώναζαν ''Μπους, Μπλερ, Αθνάρ δολοφόνοι''.

    Περίπου χίλιοι μαθητές διαδήλωσαν εξάλλου εκ νέου σήμερα έξω από το κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη, φωνάζοντας ''Όχι στον πόλεμο του Μπους'' και ''Ειρήνη- Όχι Πόλεμος''. Διαδηλώσεις προβλέπονται και σε άλλες πόλεις της Δανίας αργότερα σήμερα.

    Στο Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ περίπου 200 άτομα διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Ορισμένοι διαδηλωτές συνέκριναν την εισβολή στο Ιράκ με την αμερικανική επέμβαση στο Βιετνάμ και τον πρόεδρο Μπους με τον τότε πρόεδρο Νίξον. Ένας 80χρονος βετεράνος του πολέμου δήλωσε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των Μπους και Νίξον. Κατά τον βιετναμικό πόλεμο έχασαν την ζωή τους περίπου 57.000 Αμερικανοί πριν αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις, το 1973.

    Διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ έγιναν ακόμη στο Τόκιο (περίπου 50.000 διαδηλωτές),στη Μελβούρνη (περίπου 25.000),σε πολλές πόλεις της Ινδονησίας, στο Πεκίνο από περίπου πενήντα ξένους κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο ΝΕΑ ΚΙΝΑ, στη Μανίλα από περίπου εκατό μουσουλμάνους Φιλιππινέζους, στην Μπανγκόκ από περίπου εκατό άτομα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία και στη Μαλαισία.

    [10] Πάουελ: Δυσκολίες με τον τουρκικό εναέριο χώρο

    21/3/2003 7:30:00 μμ

    Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δυσκολία στην άσκηση του δικαιώματός τους υπερπτήσης στον τουρκικό εναέριο χώρο, το οποίο εγκρίθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ. ''Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το λύσουμε. Στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές ρυθμίσεις. Όμως εξακολουθώ να ελπίζω ότι μπορεί να ρυθμιστεί'', κατέληξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Επίσης, o κ. Πάοευλ πρόσθεσε ότι θα συνομιλήσει με τούρκους ηγέτες εντός της επόμενης ώρας και ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το ζήτημα θα ρυθμιστεί. Αν δεν γίνει αυτό, σημείωσε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

    [11] Αρον άρον υπέστειλαν την αστερόεσσα από την Ουμ-Κασρ

    21/3/2003 7:06:00 μμ

    Υπέστειλαν την αστερόεσσα

    Και ο πόλεμος της προπαγάνδας καλά κρατεί. Οι Αμερικανοί στρατιώτες έσπευσαν να υποστείλλουν την αμερικανική σημαία, που είχαν αναρτήσει νωρίτερα στην πόλη Ουμ - Κασρ, την οποία κατέλαβαν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα, κατεβάζοντας ταυτόχρονα τη σημαία του Ιράκ. Όψιμα θυμήθηκαν, ότι ο Μπους έχει αναφέρει επανειλημμένα, ότι η εκστρατεία τους είναι απελευθερωτική και ότι ο στρατός τους δεν είναι στρατός κατοχής. Για το λόγο αυτό και έσπευσαν να υποστείλουν τη αστερόεσσα.

    [12] Θετική η εξέλιξη των επιχειρήσεων, λέει ο Μπλερ

    21/3/2003 3:19:00 μμ

    Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ εξελίσσονται θετικά για την αμερικανο-βρετανική συμμαχία, αλλά ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Ο ίδιος απηύθυνε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των Βρετανών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή του αμερικανικού ελικοπτέρου στο Κουβέιτ και διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ διαβίβασε αντίστοιχο συλλυπητήριο μήνυμα.

    ''Οι επιχειρήσεις δείχνουν να εξελίσσονται καλά, αλλά όλοι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν από τη μία μέρα στην άλλη'', δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες.

    ''Η πορεία των ενεργειών μας είναι η σωστή και πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή αυτή'', είπε ο Τόνι Μπλερ και πρόσθεσε: ''Πρέπει να απευθύνω προειδοποίηση ότι οι δυνάμεις μας θα συναντήσουν αντίσταση και ότι αυτή η εκστρατεία δεν θα επιτύχει τους στόχους της από τη μία μέρα στην άλλη''.

    Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις συνεχών λιποταξιών στις τάξεις των ιρακινών δυνάμεων, καθώς και διαφωνιών σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ιρακινού καθεστώτος.

    Για τις διαφωνίες που εκδηλώθηκαν στους κόλπους της ΕΕ για την απόφαση έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε ότι υπάρχει υποστήριξη στο πλαίσιο της ΕΕ για την πολιτική της κυβέρνησής του.

    ''Υπάρχει σημαντική υποστήριξη, πολιτική και πρακτική, για τη θέση που υιοθετήσαμε'', είπε, προσθέτοντας ότι το κείμενο συμφωνίας της ΕΕ για την ανοικοδόμηση του Ιράκ αποτελεί ''μία καλή συμφωνία, θετικότερη'' από το αναμενόμενο.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, το πολιτικό μέλλον του οποίου διακυβεύεται εξαιτίας της απόφασής του να ακολουθήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμο, δήλωσε ότι δεν είναι λιγότερο ενθουσιώδης για το μέλλον της Ευρώπης. Ο Τόνι Μπλερ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να ενισχύεται η διαφωνία με τη Γαλλία ως προς το Ιράκ και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίος ένας ειλικρινής ανοικτός διάλογος σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ΕΕ.

    [13] Πολεμικό κήρυγμα από Ιρακινό ιμάμη

    21/3/2003 1:56:00 μμ

    Ενας από τους σημαντικότερους ιμάμηδες στο Ιράκ, ο σεΐχης Αμπντελατίφ Χομέιμ, κρατώντας ένα καλάσνικοφ στη διάρκεια του κηρύγματος κατά την προσευχή της Παρασκευής στη Βαγδάτη, κάλεσε τους Αραβες και τους Μουσουλμάνους να σκοτώσουν Αμερικανούς, μετά την ''επίθεση'' που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράκ.

    ''Αραβες και Μουσουλμάνοι περικυκλώστε τους Αμερικανούς και σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε'' είπε ο ιμάμης στο τζαμί Ουμ Αλ-Μαάρεκ στο κήρυγμά του σε χιλιάδες πιστούς, ενώ κατήγγειλε την αμερικανική επίθεση ''ως μια βάρβαρη επίθεση κατά του Ιράκ από μια εκ των ισχυροτέρων χωρών στον κόσμο''.

    Αξιωματούχος της Χαμάς καλεί Ιρακινούς σε επιθέσεις αυτοκτονίας

    Στη Γάζα, επίσης, ανώτατος αξιωματούχος της ισλαμικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κάλεσε τους Ιρακινούς να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Αμερικανών στρατιωτών που εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Ιράκ.

    ''Καλούμε τους Ιρακινούς να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας κατά των Αμερικανών σιωνιστών και ζητάμε από το Ιράκ να προετοιμάσει εκατοντάδες, χιλιάδες μάρτυρες για να πολεμήσουν την κατοχή'', δήλωσε ο Αμπντελαζίζ αλ-Ραντίσι, ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

    ''Η θρησκεία μας (το Ισλάμ), μας προστάζει να υπερασπίσουμε την ιερή γή μας'', πρόσθεσε εκτιμώντας ότι είναι ''πιο εύκολο για τους Ιρακινούς να διαπράξουν επιθέσεις αυτοκτονίας παρά για τους Παλαιστίνιους, καθώς οι Ιρακινοί έχουν πραγματικό στρατό και πολλούς στρατιώτες''.

    [14] Θέμα νομιμότητας των επιθέσεων θέτει η Ρωσία

    21/3/2003 2:45:00 μμ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ δήλωσε στη Δούμα ότι η χώρα του θέτει μαζί με άλλες χώρες θέμα νομιμότητας της αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ιράκ, ''ενώπιον των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ''. ''Θέτουμε, μαζί με άλλες χώρες, αυτό το ζήτημα ενώπιον των νομικών υπηρεσιών του ΟΗΕ'', τόνισε ο Ιβανόφ, αφού προηγουμένως χαρακτήρισε παράνομη την προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ χωρίς προηγούμενη έγκριση των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτά τα επιχειρήματα να εξετασθούν από τις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, διότι μόνο κάτω από αυτές τις συνθήκες θα γίνουν ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας'', πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    [15] Ναι, μεν αλλά... της Τουρκίας περί χρήσης εναέριου χώρου

    21/3/2003 2:45:00 μμ

    Ο κόμβος έγινε κόμπος και αναζητεί τον Αλέξανδρό του στις Τουρκοαμερικανικές σχέσεις, αφού το ζήτημα του Βορείου Ιράκ προκαλεί μεγάλη ένταση και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τουρκική πλευρά να θέτει θέμα εισβολής των δυνάμεών της στο Β. Ιράκ για να ανοίξει τον τουρκικό εναέριο χώρο στα αμερικανικά αεροσκάφη, αλλά και να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ιντζιρλίκ. Το θέμα ανάπτυξης των τουρκικών στρατευμάτων στις εν λόγω περιοχές δεν βρίσκει σύμφωνες τις ΗΠΑ, και πολύ περισσότερο τους Κούρδους του Β. Ιράκ. Επισήμως λοιπόν οι συζητήσεις μλοκάρουν σε τεχνικής φύσεως λεπτομέρειες, στην ουσία όμως το "παζάρι" συνεχίζεται και η διέλευση των αμερικανικών αεροσκαφών αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας.

    Αντιδρούν οι Κούρδοι στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στις περιοχές τους

    Η Τουρκία μάλλον δεν συμπεριφέρεται ως "κομβικό κράτος", όπως θα ήθελαν οι Αμερικανοί, πράγμα που θα έπρεπε να θεωρηθεί φυσικό, αφού εδώ και καιρό η Τουρκία θεωρεί "αιτία πολέμου" τη διαμόρφωση στο Βόρειο Ιράκ κατάστασης που θα ευνοεί την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

    Η ένταση που παρατηρείται εδώ και καιρό μεταξύ της Αγκυρας και της ηγεσίας των Κούρδων του Β. Ιράκ, αναπαράγει στην Τουρκία την προοπτική "ντε φάκτο" κατάστασης.

    Το ενδιαφέρον είναι ότι πρώτοι οι στρατιωτικοί στην Τουρκία είχαν ανακοινώσει ότι η ίδρυση κουρδικού κράτους στο Β. Ιράκ θα είναι αιτία πολέμου. Ωστόσο, στη φάση αυτή, όλες οι κατηγορίες στρέφονται εναντίον της κυβέρνησης.

    Την Πέμπτη η τουρκική εθνοσυνέλευση είχε εγκρίνει την πρόταση της κυβέρνησης να ανοίξει ο τουρκικός εναέριος χώρος για τα ξένα αεροσκάφη για τις ανάγκες της επιχείρησης στο Ιράκ, αλλά και να αναπτυχθεί στο Βόρειο Ιράκ τουρκική δύναμη.

    Ωστόσο κατά τις διαπραγματεύσεις που άρχισαν αμέσως μετά, μεταξύ του αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα και των τουρκικών αρχών, υπήρξε αδιέξοδο, με τους Αμερικανούς να θέτουν θέμα χρησιμοποίησης και της βάσης του Ιντζιρλίκ, αλλά να αντιδρούν στην επιθυμία της τουρκικής πλευράς να αναπτυχθεί στο Β. Ιράκ.

    Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν το πρωί για να αρχίσουν και πάλι, δίχως όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, οι Αμερικανοί ζητούν από την τουρκική πλευρά να προχωρήσει σε απέλαση Ιρακινών διπλωματικών που βρίσκονται στην Τουρκία.

    Ο πρώην υπουργός εξωτερικών Γισάρ Γιακίς σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Σαμπάχ" δηλώνει ότι η Τουρκία "έκανε σοβαρό στρατηγικό λάθος", αφού "ποτέ δεν πίστεψε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο Β".

    Ο Γιακίς λέει χαρακτηριστικά "πιστέψαμε ότι οι ΗΠΑ μας έχουν ανάγκη για το Βόρειο μέτωπο και ότι όσο τραβάνε σε μάκρος οι διαπραγματεύσεις, αυτό ισχυροποιεί τη θέση μας".

    [16] Συγκρατημένοι οι επνεδυτές σε Ασία-Ειρηνικό - Μικρή άνοδος του αργού

    21/3/2003 1:52:00 μμ

    Ανέκαμψαν οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών - για πρώτη ημέρα το τελευταίο επταήμερο - στον απόηχο ειδήσεων για πυρκαγιές σε πετρελαιοπηγές στο Ιράκ. Η άνοδος των τιμών ήταν, εντούτοις, περιορισμένη καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε νέα ρευστοποίηση για κατοχύρωση κερδών. Εν τω μεταξύ, εκτονώθηκε το ράλι ανακούφισης κατά τις σημερινές συνεδριάσεις στις χρηματιστηριακές αγορές της περιοχής Ασία-Ειρηνικός. Οι επενδυτές, παρά τη θετική χθεσινή συνεδρίαση στη Γουόλ Στριτ, άρχισαν να είναι πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ ανακόπτοντας την ανοδική τάση των μετοχικών τιμών που καταγράφηκε τις τελευταίες μία με δύο βδομάδες, όπως σημειώνουν οι ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς''.

    ''Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι συμβαίνει και γι' αυτό ο κόσμος είναι επιφυλακτικός'', επεσήμανε ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής στην CEF Brokerage στο Χονγκ Κονγκ Γ.Κ. Τσαν. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 9.179,19 μονάδες.

    Με πτώση 0,30% του δείκτη TAIEX έκλεισε και η σημερινή συνεδρίαση της χρηματιστηριακής αγοράς της Ταϊβάν (στις 4.586,9 μονάδες).

    Χωρίς μεταβολή, με οριακά κέρδη 0,06%, έκλεισε ο δείκτης S&amp;P/ASX 200 στη χρηματιστηριακή αγορά της Αυστραλίας με τις μετοχές του τομέα ενέργειας να σημειώνουν κέρδη στον απόηχο των ειδήσεων ότι πυρπολήθηκαν ενδεχομένως πεδία άντλησης πετρελαίου πλησίον της Βασόρας.

    Αντιθέτως, η πεποίθηση των επενδυτών στη χρηματιστηριακή αγορά της Σιγκαπούρης για σύντομο πόλεμο στο Ιράκ οδήγησε το δείκτη Straits Times στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά εβδομάδων, στις 1.326,15 μονάδες (κέρδη 1,30%).

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισε και ο δείκτης KOSPI στη χρηματιστηριακή αγορά της Σεούλ (άνοδος 1,29%, στις 575,77 μονάδες).

    Λόγω αργίας, οι χρηματιστηριακές αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν σήμερα κλειστές.

    Κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 21,15 μονάδων, ή 0,26%, στις 8.286,6 μονάδες. Ο δείκτης των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq κέρδισε 5,7 μονάδες, ή 0,41% και έκλεισε στις 1.402,77 μονάδες.

    Οσον αφορά τις τιμές του πετραλαίου σε ηλεκτρονικές συναλλαγές στην πλατφόρμα ACCESS, μετά τη λήξη της επίσημης συνεδρίασης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX), η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, σημείωνε άνοδο κατά 1,6% ή 46 σεντς το βαρέλι ανερχόμενη στα 28,58 δολάρια.

    Στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, η τιμή του Brent σημείωνε, στις 09.01 ώρα Ελλάδος, άνοδο κατά 23 σεντς στα 25,73 δολάρια το βαρέλι.

    [17] Κλήρωση για τις τελευταίες φάσεις του Τσάμπιονς Λιγκ

    21/3/2003 2:10:00 μμ

    Τα ζευγάρια της προημιτελικής και ημιτελικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως προέκυψαν από την κλήρωση που έγινε σήμερα στην έδρα της UEFA στη Νιόν, έχουν ως εξής:

    Προημιτελικά (8-9 και 22-23 Απριλίου):

    1. Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

    2. Ιντερ (Ιταλία)-Βαλένθια (Ισπανία)

    3. Αγιαξ (Ολλανδία)-Μίλαν (Ιταλία)

    4. Γιουβέντους (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Ημιτελικά 10 και 24 Απριλίου

    Σέλτικ (Σκωτία)-Μποαβίστα (Πορτογαλία)

    Λάτσιο (Ιταλία)-Πόρτο (Πορτογαλία)

    Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 21 Μαΐου στο Estadio Olimpico της Σεβίλης με γηπεδούχο την ομάδα που θα προκύψει από τη συνάντηση Σέλτικ με την Μποαβίστα.

    [18] Η ''Ανοιξη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου''

    21/3/2003 12:35:00 μμ

    Με τον συμβολικό τίτλο "Ανοιξη του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου", η Πολιτιστική Ολυμπιάδα αναλαμβάνει από κοινού με την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μια δέσμη δράσεων για την προώθηση του νεοελληνικού θεάτρου στον διεθνή χώρο. Το σχέδιο χωρίζεται σε τρεις φάσεις και ξεκινά με μια κατ' αρχήν επιλογή είκοσι θεατρικών έργων που έχουν ήδη μεταφραστεί και άλλων είκοσι προς μετάφραση. Από τη διαδικασία επιλογής θα αναδειχθεί ένας τελικός αριθμός έργων που θα παρουσιαστούν στο εξωτερικό, με αρωγό την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Μέσα στους επόμενους μήνες η επιλογή των θεατρικών

    Η διαδικασία της επιλογής, θα εξελιχθεί από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2003 και θα γίνει από εννεαμελή επιτροπή τα μέλη της οποίας θα οριστούν από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, τον οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και από την Ενωση Ελλήνων Κριτικών.

    Την ίδια περίοδο, θα γίνουν οι κατάλληλες επαφές στο εξωτερικό και θα αποσταλεί το ενημερωτικό υλικό και οι περιλήψεις των μεταφρασμένων θεατρικών έργων. Στην δεύτερη αυτή φάση θα πραγματοποιηθεί διεθνής συνάντηση στην Αθήνα.

    Τα δύο πρώτα στάδια έχουν προϋπολογισμό 400.000 ευρώ.

    Τέλος, από τον φετινό Ιούνιο έως τον επόμενο, οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν τα έργα τα οποία θα παρουσιάσουν σε θέατρα του εξωτερικού και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα θα συμμετάσχει σε αυτές τις περιπτώσεις ως συμπαραγωγός, με ποσοστό έως και 50%.

    [19] Υπερτασικός ο ένας στους πέντε Έλληνες

    21/3/2003 12:34:00 μμ

    Υπερτασικός είναι ο ένας στους πέντε Έλληνες, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό των υπερτασικών σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στις λεγόμενες αναπτυγμένες κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Τα στοιχεία αυτά δίνει μεταξύ άλλων η Ελληνική Αντιυπερτασική Εταιρεία, τονίζοντας ότι σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς των ειδικών γιατρών στα 2020 η καρδιαγγειακή νόσος (για την εμφάνιση της οποίας η υπέρταση αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου) θα ευθύνεται για 25 εκατομμύρια θανάτους σε σύνολο 60 εκατομμυρίων θανάτων και η στεφανιαία νόσος θα αποτελέσει την πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Καλύτερη θεραπεία, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση

    Η αιτιοπαθογένεια της υπέρτασης παραμένει άγνωστη και ευθύνεται για τις περισσότερες επισκέψεις στα ιατρεία αλλά και τη συνταγογράφηση των περισσοτέρων φαρμάκων από όλες τις άλλες παθήσεις.

    Η εξειδικευμένη αντιυπερτασική αγωγή παρόλα αυτά συμβάλλει σε ποσοστό 30% στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, 40% στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων και 18-20% στη στεφανιαία νόσο.

    Είναι όμως ανησυχητικό το φαινόμενο ότι σε παγκόσμιο επίπεδο από τον υπερτασικό πληθυσμό μόνο το 1/3 υποβάλλεται και συμμορφώνεται στην εκάστοτε θεραπευτική αγωγή, το 1/3 αγνοεί ότι πάσχει από υπέρταση και το υπόλοιπο, για διάφορους λόγους θεραπεύεται ανεπαρκώς.

    Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης, η έλλειψη σαφών συμπτωμάτων στις ήπιες μορφές της αλλά κυρίως οι σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί σε άλλα όργανα και η συνύπαρξη της με άλλους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου (παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία) καθιστούν την υπέρταση παράγοντα υψηλού κινδύνου και "ύπουλο δολοφόνο" για τη δημόσια υγεία.

    Τα στοιχεία ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας καθηγητής παθολογίας Αχιλλέας Τουρκαντώνης με την ευκαιρία του 8ου πανελλήνιου Συνεδρίου Αρτηριακής Υπέρτασης που θα πραγματοποιείται στην πόλη ως και τις 22 Μαρτίου.

    Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τουρκαντώνη και τις μελέτες που επικαλέστηκε, η κλινική εφαρμογή νεώτερων αντιυπερτασικών φαρμάκων έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την επιτυχή αντιμετώπιση της υπέρτασης αλλά και την προστασία των οργάνων-στόχων(καρδιά, αγγεία κ.α) και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των υπερτασικών ασθενών.

    [20] Και παρουσιάστρια σε ριάλιτι σόου η Μόνικα Λιουίνσκι!

    21/3/2003 12:19:00 μμ

    Η Μόνικα Λιουίνσκι, η πέτρα του ροζ σκανδάλου στο Λευκό Οίκο που παραλίγο να στοιχίσει την προεδρία στον Μπιλ Κλίντον το 1998, θα παρουσιάζει από τον Απρίλιο ένα ριάλιτι σόου στο αμερικανικό δίκτυο Fox. Η 29χρονη πρώην μαθητευόμενη του Οβάλ Γραφείου κατάφερε να πάρει τη δουλειά της παρουσιάστριας της τηλεοπτικής εκπομπής που ονομάζεται ''Mr. Personality'' ("O κ. Προσωπικότητα"), γράφει η Daily Variety.

    Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα καλλιτεχνικών ειδήσεων, μια ομάδα από αγόρια, μέτριας εμφάνισης και με τα πρόσωπα καλυμμένα, προσπαθεί να προσελκύσει μια λίαν ευπαρουσίαστη νεαρή κυρία. Τα αγόρια δεν αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους στη διάρκεια της διαδικασίας της γνωριμίας.

    Η γυναίκα-κριτής αποκλείει ένα διαγωνιζόμενο κάθε εβδομάδα ώσπου τελικά, ύστερα από αρκετές εκπομπές καταλήγει στον τελευταίο και τυχερό. Το συμβόλαιο αυτό της Λιουίνσκι με το αμερικανικό δίκτυο σημειώνεται λίγο μετά τη συμφωνία που έκλεισε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον με το δίκτυο CBS με την οποία ανέλαβε να σχολιάζει τηλεοπτικά επίκαιρα θέματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2003 - 18:09:00 UTC