Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπαντωνίου: Oι Αμερικανοί δίνουν έμφαση στις χερσαίες επιχειρήσεις
  • [02] Σημίτης: ''Να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος''
  • [03] Ισοπεδώνουν τη Βαγδάτη
  • [04] Ράμσφελντ: ''Να μην εισβάλει στο βόρειο Ιράκ η Τουρκία''

    [01] Παπαντωνίου: Oι Αμερικανοί δίνουν έμφαση στις χερσαίες επιχειρήσεις

    21/3/2003 10:37:00 μμ

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων επισκέφθηκε την Παρασκευή το βράδυ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να ενημερωθεί από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Γεώργιο Αντωνακόπουλο, για την εξέλιξη των επιχειρήσεων στο Ιράκ. Η ενημέρωση συνέπεσε με τους νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί εναντίον της Βαγδάτης, γεγονός που οδήγησε τον κ. Παπαντωνίου να δηλώσει αμέσως μετά ότι πρόκειται για σκληρές επιθέσεις με πολύ μεγάλο ανθρώπινο κόστος, αποδεικνύοντας την τραγική διάσταση αυτού του πολέμου. "Δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τη χρονική έκταση των επιχειρήσεων. Αλλά υπάρχουν φόβοι ότι δεν θα είναι πολύ εύκολο να τελειώσουν γρήγορα. Στην παρούσα φάση οι Αμερικανοί φαίνεται να δίνουν έμφαση στις χερσαίες επιχειρήσεις και όχι στις αεροπορικές'', δήλωσε ο κ. Υπουργός Αμυνας. Σχετικά με τη φρεγάτα "Κουντουριώτης" που βρίσκεται στην αραβική θάλασσα υπογράμμισε ότι "επικοινωνούμε με τον κυβερνήτη, το πλήρωμα είναι καλά", ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα επιστρέψει τώρα γιατί η αποστολή της δεν σχετίζεται με τις επιχειρήσεις στο Ιράκ. Όσον αφορά τους Patriot που μεταφέρθηκαν στην Κρήτη είπε ότι "προστατεύουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Τα συστήματα Πάτριοτ τα έχει αγοράσει ο ελληνικός λαός για την Ελλάδα.

    Τέλος, γνωστοποίησε ότι ένα σύστημα Patriot μεταφέρθηκε στην Κρήτη για την προστασία του εθνικού εναερίου χώρου.

    [02] Σημίτης: ''Να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος''

    21/3/2003 11:50:00 μμ

    Την ευχή να τελειώσει το συντομότερο ο πόλεμος και να σηματοδοτήσει την αρχή ενός πιο ασφαλούς κόσμου, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο ''Ελ.Βενιζέλος'', κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. ''Αυτούς τους στόχους επιδιώξαμε στο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες και επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που πολλοί θεωρούσαν πριν ανέφικτο'', τόνισε ο κ. Σημίτης.

    "Παρακολουθούμε με προσοχή τις εξελίξεις. Σε κρίσιμες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να κρατάμε σταθερά και με αυξημένη ευθύνη το τιμόνι της λογικής. Να πράττουμε με σύνεση και οξυδέρκεια. Η Ελλάδα δεν είναι χώρα που συμπεριφέρεται σαν να είναι μόνη της σε ολόκληρο τον κόσμο. Να έχουμε ως πυξίδα το συμφέρον της Ελλάδας και του Ελληνικού λαού. Να έχουμε μια φράση στο μυαλό μας: πρώτα η Ελλάδα. Να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα, να κατοχυρώσουμε τη θέση που έχει η χώρα μας κατακτήσει μέχρι σήμερα. Και βεβαίως μέσα σ' αυτό το περιβάλλον που δημιουργείται να στηρίξουμε τη διεθνή νομιμότητα. Αυτοί είναι οι στόχοι μας", πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

    [03] Ισοπεδώνουν τη Βαγδάτη

    21/3/2003 11:31:00 μμ

    Τη νύχτα σε μέρα μετέτρεψαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που σφυροκοπούσαν ανελέητα το κέντρο της Βαγδάτης με πυραύλους Τόμαχοκ. Την ίδια στιγμή δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της ιρακινής πρωτεύουσας. Από τις 7 μ.μ. σε συνεχή ροή, ο ανταποκριτής της ΝΕΤ Κώστας Βαξεβάνης, μεταφέρει τη φρίκη, που ζει απόψε ο ιρακινός λαός. Πριν λίγα λεπτά ήχησε λήξη συναγερμού μετά από δύο ισχυρότατα κύματα βομβαρδισμών. Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στην πόλη του Κουβέιτ, ενώ όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΝΕΤ, στην πρωτεύουσα του εμιράτου, Νίκος Αγγελίδης, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν το ξενοδοχείο, αναζητώντας καταφύγιο. Σφοδροί βομβαρδισμοί και στις πόλεις Κιρκούκ και Βασόρα, η οποία φημολογείται ότι έχει πέσει ήδη στα χέρια των Αμερικανών. Ανοιξε η Αγκυρα τους αεροδιαδρόμους της στα αμερικανικά βομβαριστικά.

    ''Σοκ και Δέος''

    Την εντολή να ανοίξει ο τουρκικός εθνικός εναέριος χώρος για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά, που πετούν προς το Ιράκ έδωσε η Αγκυρα, σύμφωνα με δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Βεζντί Γκιονούλ, όπως μεταδόθηκε από πολλά τουρκικά κανάλια.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με την ανταπόκριση του Κώστα Βαξεβάνη, καίγονται όλα τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ πιο ισχυρό πλήγμα φαίνεται να έχει δεχθεί το κέντρο της ιστορικής Βαγδάτης.

    Ο Μπους χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως "A-Day", ανακηρύσσοντας την επίσημα ως πρώτη μέρα των βομβαρδισμών, κάτι που επιβεβαιώνεται τραγικά από την φρίκη, που έχει ξεσπάσει στη Βαγδάτη, καλύπτοντας τα πάντα με σύννεφα καπνού από τις αμέτρητες φωτιές, που κατακαίουν τη ιρακινή πρωτεύουσα.

    Χαρακτηριστικά ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν, δέχθηκε 12 πυραύλους μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, δίνοντας νόημα και στο όνομα της αμερικανικής επίθεσης. "Σοκ και δέος". Οι λέξεις, που χαρακτηρίζουν απόλυτα την ψυχική κατάσταση του ιρακινού λαού.

    Όπως μεταδίδει ο Κώστας Βαξεβάνης, φαίνεται ότι βομβαρδίζονται οι ίδιοι ακριβώς στόχοι.

    Ενδεχομένως να υπάρχουν θερμοανιχνευτές στα αεροσκάφη, που να τους υποδηλώνουν ότι παρά τον προηγούμενο βομβαρδισμό, εξακολουθεί να υπάρχει κινητικότητα.

    "Του δώσαμε μία ευκαιρία, δεν την άδραξε, τώρα θα χάσει ότι είχε", δήλωσε ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, δίνοντας το στίγμα των γερακιών του Πενταγώνου. Νωρίτερα, ο Κόλιν Πάουελ είχε προειδοποιήσει τους Ιρακινούς, ότι "οι μέρες τους τελείωσαν".

    ''Περίπου 320 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της Βαγδάτης και των περιχώρων της σήμερα το βράδυ'', δήλωσε ο υποναύαρχος Μάθιου Μόφιτ, διοικητής του αεροπλανοφόρου ''Κίτι Χοκ".

    Κύμα εκρήξεων στη Μοσούλη και το Κιρκούκ

    Νέες εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, περίπου δύο ώρες ύστερα από ένα αρχικό κύμα εκρήξεων, μετέδωσε η τηλεόραση του "Αλ Τζαζίρα".

    Δημοσιογράφος του αραβόφωνου σταθμού στη Μοσούλη είπε πως άκουσε εκρήξεις στην πόλη, όπου δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονταν στους δρόμους και πως έλαβε πληροφορίες για παρόμοιες εκρήξεις στο Κιρκούκ.

    Χτυπήθηκαν διυλιστήρια στο Ιράν

    Πύραυλος χτύπησε αποθήκη διυλιστηρίων στο νοτιοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και έχουν τραυματιστεί δύο άνθρωποι, σύμφωνα με ιρανικές κυβερνητικές πηγές.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο από που προήλθε ο πύραυλος ο οποίος χτύπησε τις αποθήκες στη πόλη Αμπατάν, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Βασόρα. Το χτύπημα έγινε στις 7.45 τοπική ώρα

    [04] Ράμσφελντ: ''Να μην εισβάλει στο βόρειο Ιράκ η Τουρκία''

    21/3/2003 10:12:00 μμ

    "Ενημερώσαμε την τουρκική κυβέρνηση και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ότι θα ήταν καθαρά ενοχλητικό να διεισδύσουν στο βορρά του Ιράκ σε μεγάλους αριθμούς'', δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Πεντάγωνο. Ο Ράμσφελντ διευκρίνισε ότι οι ειδικές αμερικανικές δυνάμεις "έχουν επαφή" με τις κουρδικές δυνάμεις στο βόρειο Ιράκ. Επίσης, παραδέχθηκε ότι αυτό το ζήτημα αποτελεί ''ένα από τα πολλά θέματα'' που καθυστέρησαν την απόφαση της Τουρκίας, να ανοίξει τον ενάεριο χώρο της σε αμερικανικά αεροπλάνα που συμμετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατα του Ιράκ.

    ''Ο Σαντάμ ίσως έχει τον έλεγχο στο Ιράκ''

    Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, τουρκικές στρατιωτικές μονάδες, ελέγχουν πολλές διαδρομές στο βόρειο Ιράκ. Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή.

    Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την αντίθεσή της σε κάθε μονομερή ενέργεια της Τουρκίας, λίγο μετά την ψηφοφορία.

    Εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού που ρωτήθηκε από το γαλλικό πρακτορείο δήλωσε την Παρασκευή, ότι κανένα τμήμα της δεύτερης στρατιάς, που στάλθηκε πρόσφατα στα τουρκο-ιρακινά σύνορα, δεν πέρασε ακόμη από την ιρακινή πλευρά.

    "Δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν έχει ακόμη τον έλεγχο στο Ιράκ", δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ.

    Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είπε σε ενημέρωση στο Πεντάγωνο ότι οι υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις, ενέτειναν τις συνομιλίες με μεμονωμένες ιρακινές στρατιωτικές μονάδες για τους όρους παράδοσης, αν και δεν βρίσκονται σε εξέλιξη οποιεσδήπτε άμεσες συνομιλίες για γενική παράδοση.

    Η ιρακινή ηγεσία άρχισε να χάνει τον έλεγχο της χώρας από την αρχή του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πολέμου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, πρόσθεσε ο Ράμσφελντ.

    Η πρώτη επίθεση έπληξε ένα συγκρότημα κτιρίων όπου οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ θεωρούσαν ότι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι ο Σαντάμ και άλλοι ηγέτες. Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι ο Σαντάμ επέζησε της επίθεσης και έχει τον πλήρη έλεγχο της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2003 - 21:55:02 UTC