Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 03-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση Στεφανόπουλου για το Ιράκ
  • [02] Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του
  • [03] Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ
  • [04] Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς
  • [05] Ινδονησία: Παρασύρθηκε από τρένο αφού έσωσε πέντε παιδιά
  • [06] Λίβανος: Ενας νεκρός-13 τραυματίες από έκρηξη
  • [07] Φιλιππίνες: Πέντε αντάρτες νεκροί από επιχειρήσεις του στρατού
  • [08] Επέλαση χερσαίων δυνάμεων
  • [09] Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί
  • [10] Και οι Αμερικανοί στους δρόμους
  • [11] ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ
  • [12] Γραπτή δήλωση Σαντάμ: ''Ο Θεός θα βοηθήσει το Ιράκ''
  • [13] Μπλερ: ''O Σαντάμ είναι απειλή για τον κόσμο''
  • [14] Καταιγισμός πυρών στη Βαγδάτη την Πέμπτη
  • [15] ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ
  • [16] Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;
  • [17] Κλείσιμο των ιρακινών πρεσβειών ανά τον κόσμο ζητούν οι ΗΠΑ
  • [18] Κατέπεσε ελικόπτερο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων
  • [19] Αδοξο τέλος για τον ΠΑΟ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
  • [20] Υπό τη σκιά του πολέμου τα εφετινά Οσκαρ
  • [21] Πως εξαπλώθηκε η θανατηφόρα πνευμονία
  • [22] Αυστραλία-Ελπιδοφόρα αλοιφή κατά του ΑΙDS
  • [23] Αυστραλία: Πιο αισιόδοξες οι γυναίκες από τους άντρες

    [01] Ενημέρωση Στεφανόπουλου για το Ιράκ

    20/3/2003 9:16:00 μμ

    Για τις εξελίξεις στο Ιράκ ενημερώθηκε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, από τον υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, που σημείωσε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της επόμενης φάσης του πολέμου. Επίσης, ο κ. Στεφανόπουλος ενημερώθηκε για την νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που συνθέτουν έξι νέοι Αντιστράτηγοι και ένας Υποναύαρχος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να ενημερωθεί για τα καθήκοντα του καθενός και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σοβαρό έργο τους.

    Αναλυτικά η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

    Οι νέοι Ανώτατοι Αξιωματικοί είναι οι:

    Διοικητής Δ. Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος: Αθανάσιος Γαλάνης. Διοικητής Διακλαδικού Συμμαχικού Στρατηγείου Νοτιοκεντρικής Ευρώπης: Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος: Ευάγγελος Γεωργαντάς. Β' Υπαρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Αντώνιος Βρούτσης. Διοικητής Στρατιωτικής Διοίκησης Αθηνών: Αντιστράτηγος Παναγιώτης Καράμπελας. Διοικητής Γ' Σώματος Στρατού: Αντιστράτηγος Χρήστος Βαφειάδης Υπαρχηγός ΓΕΝ: Αντιναύαρχος Γρηγόριος Χατζής.

    Στην τελετή παρέστησαν, επίσης, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Παναγιώτης Χαρβάλας, ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Παναγιώτης Παπανικολάου και ΓΕΝ Αντιναύαρχος Αντώνιος Αντωνιάδης.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [02] Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Πηγή: ΑΠΕ 21/3/2003 11:11:00 πμ

    Πατ Κοξ

    Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα απευθύνουν έκκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του και προς όλες τις πλευρές να εργαστούν για την επίτευξη συμφωνίας για την επανένωση της Κύπρου, αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης της συνόδου κορυφής της ΕΕ. ''Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να μη φεισθούν προσπαθειών για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης και ιδιαίτερα τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του'', αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε ότι οι θέσεις που εξέφρασαν οι "κύριοι πρωταγωνιστές στο Κυπριακό", δεν προσφέρουν απεριόριστη αισιοδοξία για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στην παρούσα φάση.

    Σε δηλώσεις προς απεσταλμένο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Κοξ ανέφερε ότι '' θα ήταν επιθυμητό'' να προχωρήσουν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει απεριόριστη αισιοδοξία για κάτι τέτοιο.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε ότι προσβλέπει στη σημερινή συνάντησή του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου τους οποίους, όπως είπε θα ακούσει προσεκτικά.

    Αφού εξέφρασε τη λύπη του για την αποτυχία των συνομιλιών στην Χάγη, ο κ. Κοξ είπε ότι σύμφωνα με το νόμο των πιθανοτήτων, ''στα μέσα του Απρίλη στην Αθήνα, θα υπογράψουμε τη Συνθήκη Προσχώρησης που θα περιλαμβάνει σίγουρα την Κύπρο, αλλά πιθανόν όχι το βέλτιστο που θα ήταν μια συμφιλιωμένη Κύπρος σε μια συμφιλιωμένη Ευρώπη''.

    Ερωτηθείς αν η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν την επανέναρξη των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, ο κ. Κοξ διαβεβαίωσε ότι ''αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα μια ενορχηστρωμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια σ' αυτό το καθυστερημένο στάδιο να παρέδιδε το βέλτιστο, θα έκανα ό,τι μπορούσα για να τα καταφέρω''.

    ''Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πολιτική σε πραγματικές συνθήκες, όπως τις βρίσκουμε και όχι μόνο όπως τις ευχόμαστε, και όπως τις βρίσκουμε μπορεί να χάσαμε μια μοναδική ευκαιρία'', κατέληξε ο κ. Κοξ.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [03] Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    21/3/2003 10:54:00 πμ

    Με το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του δικαστηρίου, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε το λόγο από τον πρόεδρο και διάβασε μία δήλωση εκ μέρους όλων των κατηγορουμένων όπου αναφέρεται ότι σήμερα, 12:00-15:00, οι κατηγορούμενοι θα απέχουν από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ως πράξη αλληλεγγύης στον ιρακινό λαό. Το αίτημα των κατηγορουμένων εξετάζει αυτήν την ώρα το τριμελές εφετείο Κακουργημάτων. Δεκτό έγινε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης να κληθούν να καταθέσουν πέντε αυτόπτες μάρτυρες στη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσέτη, εκτός από μία μόνο μάρτυρα, την κλήτευση της οποίας είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

    Αλληλεγγύη στον ιρακινό λαό

    Με την εξέταση μαρτύρων της διπλής δολοφονίας του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και του οδηγού του Παναγιώτη Ρουσσετη συνεχίζεται και σήμερα ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη της 17Ν.

    Στη δήλωση που διάβασε ο Β. Τζωρτζάτος, οι κατηγορούμενοι αναφέρουν τα εξής: ''Από χθες ξεκίνησε η απρόκλητη και παράνομη επίθεση-σφαγή του εξουθενωμένου Ιρακινού λαού από το 12χρονο εμπάργκο με εκατομμύρια νεκρούς. Στόχος των νέων αποικιοκρατών της αμερικανικής αυτοκρατορίας και των λακέδων τους είναι να πάρουν τα αγαθά, που ανήκουν στον ιρακινό λαό. Σαν διαμαρτυρία σε αυτή την εγκληματική ενέργεια, σαν αλληλεγγύη σε έναν ταλαιπωρημένο λαό, που σφαγιάζεται, ενώνουμε τη φωνή μας με ολόκληρο τον Ελληνικό λαό και δηλώνουμε ότι από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι θα απέχουμε από τη συνεδρίαση του δικαστηρίου''.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, απάντησε στον κατηγορούμενο: ''Δεν ξέρω αν έχετε το δικαίωμα να απέχετε, αλλά κάνατε μια δήλωση η οποία καταχωρήθηκε''.

    Παράλληλα, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα και της Αγγ. Σωτηροπούλου, Ιωάννα Κούρτοβικ, ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει υπόψη του τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και ''που έχουν ως αποτέλεσμα'', όπως είπε, ''να νεκρώσουν τα πάντα και να μη μπορούν να μετακινηθούν οι παράγοντες της δίκης''. Αναφορικά με την παρέμβαση της κ. Κούρτοβικ, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε πως ''αυτό είναι ένα πρόβλημα πραγματικό, αλλά θα το δούμε στην ώρα του''.

    ''Παιχνίδι εντυπώσεων''

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους του Γιωτόπουλου, οι αυτόπτες μάρτυρες στη διπλή δολοφονία Μομφεράτου-Ρουσέτη στις προανακριτικές τους καταθέσεις έχουν υποστηρίξει ότι ''δεν είδαν κάποιον από τους δράστες να παροτρύνει τους υπόλοιπους να μπουν στο αυτοκίνητο και να φύγουν''.

    Ο εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, ζήτησε να κληθούν να καταθέσουν μάρτυρες, που δεν συμπεριλαμβάνονται στο βασικό κατάλογο των μαρτύρων για συγκεκριμένες τρομοκρατικές υποθέσεις, όπως τις δολοφονίες του Παύλου Μπακογιάννη και του Ρόναλντ Στιούαρτ.

    Η υπεράσπιση μίλησε για αιφνιδιασμό, υποστηρίζοντας πως δεν έχει προετοιμαστεί για την εξέταση αυτών των μαρτύρων.

    Το δικαστήριο επιφυλάκτηκε να απαντήσει, ενώ η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του αστυνομικού Παναγιώτη Μυτιλούδη, για την επίθεση σε βάρος του λεωφορείου των ΜΑΤ στην Καισαριανή, στις 26 Νοεμβρίου 1985. Ο αστυνομικός ήταν παρών στην επίθεση, αφού επέβαινε στο λεωφορείο των ΜΑΤ, όταν χτυπήθηκε από τη 17Ν και σκοτώθηκε ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος.

    Στο μεταξύ, ο Βασίλης Τζωρτζάτος ζήτησε από το δικαστήριο να διατάξει την απομάκρυνση από την αίθουσα αστυνομικού, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ''τον είχε βασανίσει στην ασφάλεια στο στάδιο της προδικασίας''. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε σύσταση στον αστυνομικό να αποχωρήσει.

    Ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης, ζήτησε από το δικαστήριο να πάρει τα στοιχεία του αστυνομικού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν, όταν επαναφέρει το θέμα ακυρότητας των προανακριτικών απολογιών του κατηγορουμένου.

    Ο αναπληρωτής Εισαγγελέας της έδρας, Βασίλης Μαρκής, μίλησε ''για παιχνίδι εντυπώσεων'', ενώ ο Εισαγγελέας της έδρας, Χρήστος Λάμπρου, είπε ότι ''με το αίτημα της υπεράσπισης προσβάλλεται η αρχή της δημοσιότητας''.

    Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, απευθυνόμενος στον αστυνομικό, του είπε, αν επιθυμεί, να δώσει τα στοιχεία του στο συνήγορο του Τζωρτζάτου, Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος απάντησε: ''Εγώ δεν κάνω ιδιωτικές συναλλαγές με ασφαλίτες''. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Μιχάλης Μαργαρίτης, παρενέβη και αφού είπε ότι λυπάται με αυτά που ακούει, πρόσθεσε: ''επειδή κάποιος υπηρετεί στην ασφάλεια είναι a priori αναξιόπιστος;'' Τελικά, το δικαστήριο επιφυλάκτηκε.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [04] Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    21/3/2003 9:35:00 πμ

    Σκάφος των Ταμίλ Τάιγκερς

    Τουλάχιστον 13 είναι οι νεκροί μετά από βύθιση κινέζικου αλιευτικού, στο οποίο επέβαιναν 23 άτομα, στα ανατολικά της Σρι Λάνκα. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από σκάφος των ανταρτών Ταμίλ Τάιγκερς, σύμφωνα με αξιωματούχους του ναυτικού. Η επίθεση συνέβη παράλληλα με το τετραήμερο διαβουλεύσεων στην Ιαπωνία για το τέλος του πολύχρονου εμφύλιου πολέμου. Μέχρι στιγμής, οι αντάρτες δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη.

    [05] Ινδονησία: Παρασύρθηκε από τρένο αφού έσωσε πέντε παιδιά

    21/3/2003 4:59:00 πμ

    Ο φρουρός μιας διάβασης τρένου στην Ινδονησία έχασε την ζωή του σήμερα, αφού όμως κατάφερε να σώσει πέντε παιδιά που βρίσκονταν σε τρίκυκλο το οποίο είχε παγιδευτεί στις ράγες του τρένου, όπως μετέδωσε το ινδονησιακό πρακτορείο ειδήσεων Αντάρα. Ο 35χρονος Ζανεάλ είχε ήδη κλείσει τις προστατευτικές μπάρες για την διέλευση ενός συρμού όταν είδε ότι ένα τρίκυκλο, στο οποίο επέβαιναν πέντε παιδιά, είχε παγιδευτεί στις γραμμές. Ο Ζανεάλ κατάφερε να σπρώξει το τρίκυκλο σώζοντας την ζωή των παιδιών, όμως δεν πρόλαβε να σωθεί και ο ίδιος. Το διερχόμενο τρένο τον παρέσυρε και τον σκότωσε. Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Σιντοάρτζο της Ανατολικής Ιάβας, 675 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα.

    [06] Λίβανος: Ενας νεκρός-13 τραυματίες από έκρηξη

    21/3/2003 1:58:00 πμ

    Ενα άτομο σκοτώθηκε και τουλάχιστον 13 τραυματίσθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη της Σιδώνας, στο νότιο Λίβανο, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές και κύκλοι των υπηρεσιών ασφαλείας. Η έκρηξη, που πιθανότατα προκλήθηκε από βόμβα, σημειώθηκε σε διαμέρισμα ενός τριώροφου κτιρίου στο στρατόπεδο προσφύγων της Αϊν Αλ Χάλουα. Στο στρατόπεδο αυτό έχουν σημειωθεί πολλές εκρήξεις τους τελευταίους μήνες. Μέλη σωστικών συνεργείων δήλωσαν ότι ανέσυραν το πτώμα ενός άνδρα από το σημείο της έκρηξης, από την οποία κατέρρευσε ολόκληρη η πρόσοψη του κτιρίου. Κύκλοι των υπηρεσιών ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι 13 άτομα τραυματίσθηκαν και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Ο παράδεισος των παρανόμων

    Οι ίδιες πηγές ανακοίνωσαν ότι τα στοιχεία του άνδρα που σκοτώθηκε δεν έχουν γίνει γνωστά και δεν έχει διευκρινιστεί εάν είχε οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα.

    Πολιτικοί του Λιβάνου, που αντιδρούν στην ύπαρξη των 350.000 Παλαιστινίων προσφύγων που ζουν στα περίπου 12 στρατόπεδα προσφύγων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, δηλώνουν ότι το Αϊν Αλ Χάλουα είναι ο παράδεισος των παρανόμων και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [07] Φιλιππίνες: Πέντε αντάρτες νεκροί από επιχειρήσεις του στρατού

    21/3/2003 6:02:00 πμ

    Πέντε μουσουλμάνοι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ σκοτώθηκαν και δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν, όταν οι τελευταίοι έκαναν έφοδο σε κρησφύγετο των ανταρτών στο νησί Τζόλο, περίπου 1.000 χιλιόμετρα Νότια της Μανίλας. Ο υποστράτηγος Ρομέο Τολεντίνο, από τους επικεφαλής των επιχειρήσεων της Νότιας διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, δήλωσε την Παρασκευή ότι 70 αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ βρίσκονταν στο στρατόπεδο όταν ξεκίνησε η έφοδος. Η Αμπού Σαγιάφ είναι η μικρότερη, αλλά πιο βίαιη μουσουλμανική οργάνωση των Φιλιππίνων και θεωρείται συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα και τον ηγέτη της, Οσάμα μπιν Λάντεν.

    [08] Επέλαση χερσαίων δυνάμεων

    21/3/2003 11:58:00 πμ

    "Θα είμαστε στη Βαγδάτη σε 3 με 4 ημέρες" δηλώνει εκπρόσωπος του Βρετανικού στρατού, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι χερσαίες επιχειρήσεις Αμερικανών και Βρετανών, στο έδαφος του Ιράκ. Τα ιρακινά αντιαρματικά πυρά, που σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου Ρόιτερς, παρουσίασαν σθεναρή αντίσταση στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν τις μονάδες των πεζοναυτών, εξουδετερώθηκαν. Την ίδια ώρα δεκάδες ιρακινοί, παραδίδονται στις αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις, ενώ άγνωστος παραμένει ο χώρος όπου μεταφέρονται. Σύμφωνα με πληροφορίες Αμερικανοί κατέλαβαν τελικά, το λιμάνι του Ουμ-Κασρ, έπειτα από σθεναρή αντίσταση των Ιρακινών. Επίσης Βρετανοί στρατιώτες κατέλαβαν στρατηγικής σημασίας θέση στη χερσόνησο Φάο. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ "Kuna" μετέδωσε ότι οι ίδιοι οι Ιρακινοί στρατιώτες έβαλαν φωτιά στις πετρελαιοπηγές στην περιοχή Ρουμάιλα, στο νότιο Ιράκ. Τριάντα επτά πολίτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια του βομβαρδισμού της Πέμπτης στη Βαγδάτη, μετέδωσε το ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ενώ νεκροί είναι 8 Βρετανοί και 4 Αμερικανοί πεζοναύτες από την πτώση μεταγωγικού ελικοπτέρου στο Κουβέιτ.

    Βασόρα, Μοσούλη, Κιρκούκ: Εκρήξεις και φωτιές

    Ισχυρές εκρήξεις εξακολουθούν να ακούγονται στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ (η κατάληψη της οποίας αποτελεί τον πρώτο στόχο των χερσαίων αμερικανό-βρετανικών δυνάμεων), καθώς και στη Μοσούλη, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του ιρακινού βορρά.

    Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδας ακούστηκαν τρεις εξαιρετικά ισχυρές εκρήξεις από τις πόλεις Μοσούλη και Κιρκούκ όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από το ιρακινό Κουρδιστάν.

    Στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ συνεχίζεται η συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων, γεγονός που επιτείνει την αγωνία των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, οι οποίοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως δεν θα επιτρέψουν την παρουσία του τουρκικού στρατού στις περιοχές τους.

    Προελαύνουν οι πεζοναύτες

    Η αμερικανό-βρετανική χερσαία επίθεση συνεχίζεται την Παρασκευή το πρωί στο νότιο Ιράκ με μονάδες τεθωρακισμένων και πυροβολικού, ενώ τουλάχιστον 12 Bρετανοί και Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή μεταγωγικού ελικοπτέρου, στο βόρειο Κουβέιτ.

    Μονάδες των Αμερικανών πεζοναυτών της τρίτης μεραρχίας πυροβολικού έχουν διεισδύσει σε βάθος 40 χιλιομέτρων στο Ιράκ και συνεχίζουν την προώθησή τους προς το βορρά, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

    Τα τεθωρακισμένα άρματα του πρώτου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών κατευθύνονται προς το κέντρο του Ιράκ ενώ η τρίτη μεραρχία πυροβολικού κατευθύνεται προς το ανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσε Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις πόλεις.

    Οι μονάδες των βρετανικών ειδικών δυνάμεων έχουν διασφαλίσει τον έλεγχο των σταθμών άντλησης πετρελαίου της χερσονήσου Φάο, ανακοίνωσε Βρετανός στρατιωτικός και κατευθύνονται προς τη Βασόρα.

    Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές επόμενοι στόχοι της χερσαίας επιχείρησης θα είναι στρατηγικά σημεία στον Τίγρη και του Ευφράτη, η διασφάλιση των πετρελαιοπηγών του Ιράκ και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    Πληγωμένος ο Σαντάμ;

    Ελέγχεται η πληροφορία που φέρει τραυματισμένο τον πρόεδρο του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, κατά τους βομβαρδισμούς της Βαγδάτης, την Πέμπτη.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [09] Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    21/3/2003 11:00:00 πμ

    Δώδεκα είναι τελικά οι πεζοναύτες, που βρήκαν το θάνατο συντριβή του αμερικανικού ελικοπτέρου. Πρόκειται για οκτώ Βρετανούς πεζοναύτες της τρίτης ταξιαρχίας των ειδικών δυνάμεων και τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες, που επέβαιναν σε μεταγωγικό ελικόπτερο τύπου CH-46 Sea Knight, του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο κατέπεσε σε απόσταση μερικών μιλίων από τα νότια σύνορα του Ιράκ με το Κουβέιτ, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση εισβολής των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων. Τα ακριβή αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου παραμένουν αδιευκρίνιστα, ωστόσο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας κάνουν λόγο για δυστύχημα.

    Διενεργείται έρευνα για τη διακρίβωση των συνθηκών που οδήγησαν στην πτώση.

    "Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η συντριβή του ελικοπτέρου οφείλεται σε εχθρικά πυρά", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Μπεν Κέρι.

    Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες στις τάξεις των συμμαχικών δυνάμεων από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του Ιράκ.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εξέφρασε τη θλίψη του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Πρόκειται για το 3ο αμερικανικό ελικόπτερο που πέφτει στην διάρκεια της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ. Το ένα από τα ελικόπτερα που κατέπεσαν, καταστράφηκε από Αμερικανικά βομβαρδιστικά, έτσι ώστε να μην πέσει σε Ιρακινά χέρια, σύμφωνα με αξιωματούχους του Αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [10] Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    21/3/2003 9:18:00 πμ

    Μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον της αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και σε Ευρωπαϊκές και Ασιατικές πρωτεύουσες. Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο. Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Τάιμ Σκουέαρ, κλείνοντας εντελώς το Μπρόντγουεϊ για αρκετή ώρα, ενώ η οργάνωση ''Οικογένειες των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου για ένα Ειρηνικό Αύριο'' καταδίκασαν αυτόν που αποκάλεσαν παράνομο και ανήθικο πόλεμο των ΗΠΑ. Μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις έγιναν στο Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ και το Πίτσμπεργκ, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο η αστυνομία συνέλαβε πάνω από χίλιους διαδηλωτές.

    Συλλαλητήρια σε ολόκληρο τον κόσμο

    Πάνω από 100.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Γερμανία, ενώ μαζικές κινητοποιήσεις υπήρξαν επίσης στην Βρετανία, αλλά και στο Παρίσι. Διαδηλωτές κατέκλυσαν επίσης τους δρόμους της Βενετίας, του Μιλάνου, της Φλωρεντίας και της Νάπολης κρατώντας αναμμένα κεριά.

    Μαζικά διαδήλωσαν οι κάτοικοι της Μελβούρνης, διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή αυστραλιανών δυνάμεων στον πόλεμο, ενώ και στο Πακιστάν, που επίσης συμμετέχει, η ισλαμική αντιπολίτευση κάλεσε τους οπαδούς της σε εθνική απεργία και διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, αλλά και το Καράτσι.

    Εκατοντάδες διαδηλωτές, ξένοι στην πλειοψηφία τους, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, όπου πραγματοποίησαν ειρηνική διαδήλωση εναντίον της επίθεσης των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

    Τέλος διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [11] ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    21/3/2003 8:40:00 πμ

    "Το Ισραήλ δεν διατρέχει κάποιον ορατό κίνδυνο, ωστόσο εφόσον απειληθούμε γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακριβώς πρέπει να πράξουμε για να τον αντιμετωπίσουμε". Με τη φράση αυτή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν αναφέρθηκε χθες στους υπουργούς του εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα έχει σύντομη διάρκεια και θετικά για την περιοχή αποτελέσματα. Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες το απόγευμα ο ισραηλινός στρατός διέρρευσε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που αφορούν στο οπλοστάσιο του Ιράκ. Συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους πυραύλους που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής για να πλήξουν το Κουβέιτ, αυτοί δεν είναι τύπου Σκουντ αλλά Φρογκ. Είναι μικρής εμβέλειας, μόλις 70 χιλιομέτρων και μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις συστοιχίες των Πάτριοτ. Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ εκτιμούν επίσης πως στο οπλοστάσιο του Ιράκ δεν βρίσκονται περισσότεροι από 12-20 πύραυλοι Σκουντ, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή ο αφοπλισμός του Ιράκ επετεύχθη ήδη στο διάστημα από το 1991 κι έπειτα.

    Παλαιστινιακές αντιδράσεις

    Στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία τελούν υπό απαγόρευση εισόδου και εξόδου των πολιτών τους λόγω του σφραγίσματος από τις ισραηλινές Αρχές, οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στις αμερικανοβρετανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της Γάζας παρέμειναν κλειστά στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μαθητές διαδήλωσαν σε προάστια της πόλης. Ωστόσο, αυτό που δείχνει να έχει περάσει στο περιθώριο της ενημέρωσης, είναι οι εξελίξεις στην παλαιστινιακή Aρχή και οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε εδώ και δύο εικοσιτετράωρα.

    Συγκεκριμένα, ο Αμπού Μαζέν, ο πρώτος Πρωθυπουργός της παλαιστινιακής Aρχής βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην οποία όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του και που θα σταματούν εκείνες του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ.

    ΠΗΓΗ: BBC

    Αραβες αναλυτές και Παλαιστίνιοι πολιτικοί, παρά το γεγονός ότι εκτιμούν ως θετικό βήμα την απόφαση του προέδρου Αραφάτ να προχωρήσει σε διαχωρισμό των εξουσιών, η συμβίωση θα είναι δύσκολη και ενδεχομένως σε μερικούς μήνες από τώρα να οδηγηθούμε στην αποτυχία του πειράματος.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [12] Γραπτή δήλωση Σαντάμ: ''Ο Θεός θα βοηθήσει το Ιράκ''

    21/3/2003 3:31:00 πμ

    Σε γραπτή του δήλωση, που απευθύνει στις υπό τις ΗΠΑ επιτιθέμενες στο Ιράκ δυνάμεις και την οποία μετέδωσε Ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Σαντάμ Χουσεΐν φέρεται να καταριέται τον εχθρό και να δηλώνει ότι ο Θεός θα βοηθήσει το Ιράκ να αντέξει την εισβολή που ξεκίνησε από το Κουβέιτ. ''Καταραμένοι να είστε και ας αποτύχουν οι πράξεις σας'', ανέφερε ο παρουσιαστής του δικτύου, διαβάζοντας την γραπτή δήλωση που, όπως προείπε, έγραψε ο Χουσεΐν. ''Τι θα πείτε στο λαό σας και την ανθρωπότητα μετά από όλα τα εγκλήματα που διαπράξατε και όλα αυτά που προτίθεστε να διαπράξετε;'', ανέφερε ακόμη η δήλωση.

    ''Βρήκατε αυτό που σάς υποσχέθηκε ο διάβολος;''

    ''Βρισκόμαστε ενώπιοι σε αυτό που μας υποσχέθηκε ο Θεός και αυτό που υποσχέθηκε στους πιστούς.. . (είναι) η δυνατότητα να μείνουμε ακλόνητοι, υπεραμυνόμενοι της δικαιοσύνης και αυτού που είναι σωστό'', αναφέρεται στην δήλωση του Σ. Χουσεΐν.

    ''Βρήκατε εσείς και οι χαμένοι φίλοι σας αυτό που ο διάβολος σας υποσχέθηκε;'', συνέχισε η δήλωση Χουσεΐν, που απευθύνεται στους Αμερικανούς.

    'Και τί έγιναν τα λόγια των φίλων σας ότι ο στρατός και ο λαός του Ιράκ. . . θα χαιρετήσει την επίθεσή σας και το στρατό που θα εκτελεί τις διαταγές σας με τραγούδια και χορούς;'' κατέληξε η δήλωση του Ιρακινού Προέδρου.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [13] Μπλερ: ''O Σαντάμ είναι απειλή για τον κόσμο''

    21/3/2003 2:01:00 πμ

    Οι βρετανικές δυνάμεις μάχονται στο Ιράκ από αέρος, ξηράς και θάλασσα, όπως δήλωσε τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ, σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του. Ο κ. Μπλερ τόνισε ότι αποστολή τους είναι να απομακρύνουν τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία και να αφοπλίσουν το Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι, στην μετά Σαντάμ εποχή, η χώρα του θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράκ και τα αποθέματα πετρελαίου θα κρατούνται από ταμείο διαχείρισης των Ηνωμένων Εθνών για το καλό της χώρας.

    Παραδέχθηκε την ύπαρξη εσωτερικής αντίδρασης

    Ο Τόνι Μπλερ παραδέχθηκε ότι υπήρχε εσωτερική αντίδραση στη χώρα του για τον πόλεμο στο Ιράκ πρόσθεσε όμως ότι γνωρίζει πως οι Βρετανοί θα ενωθούν για το καλό των ενόπλων δυνάμεων τους.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι μαζί με τον πρόεδρο Μπους έχουν δεσμευθεί για την ειρήνη της Μέσης Ανατολής που θα βασίζεται σε ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ και σε ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος. "Θα παλέψουμε για να το πετύχουμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλερ.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [14] Καταιγισμός πυρών στη Βαγδάτη την Πέμπτη

    21/3/2003 12:14:00 πμ

    Την Πέμπτη, με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Βαγδάτης και με ταυτόχρονη εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων στο Ν. Ιράκ, άρχισαν οι πολεμικές ενέργειες στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ελευθερία στο Ιράκ". Σύμφωνα με πληροφορίες, επλήγησαν δύο παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν, το υπουργείο Βιομηχανικής Παραγωγής, το υπουργείο Πληροφόρησης και άλλα κυβερνητικά κτήρια, καθώς και αρχηγεία της προεδρικής φρουράς.

    Σφυροκόπημα

    Η 1η, μεγάλης έκτασης, επίθεση εναντίον της Βαγδάτης, άρχισε στις 8 το βράδυ της Πέμπτης και αφού, λίγα λεπτά νωρίτερα, είχαν ηχήσει οι αντιαεροπορικές σειρήνες.

    Η επίθεση έγινε με πυραύλους Τόμαχοκ και Κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από πολεμικά πλοία και με βόμβες από πολεμικά αεροσκάφη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, επλήγησαν δύο παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν, το υπουργείο Βιομηχανικής Παραγωγής, το υπουργείο Πληροφόρησης και άλλα κυβερνητικά κτήρια, καθώς και αρχηγεία της προεδρικής φρουράς.

    Το ιρακινό ραδιόφωνο μετέδωσε, επίσης, ότι χτυπήθηκε μια από τις προεδρικές κατοικίες του Σαντάμ Χουσεϊν χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    Αντιαεροπορικά πυρά ακούγονταν καθ' όλη τη διάρκεια της σφοδρής επίθεσης, την ίδια ώρα που η ιρακινή τηλεόραση μετέδιδε πλάνα του Σαντάμ Χουσεΐν με στρατιωτική στολή, να προεδρεύει συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

    Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε ότι τέσσερις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις της Πέμπτης.

    Συνολικά 72 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν κατά ιρακινών στόχων και πολλοί καταρρίφθηκαν από την ιρακινή αεράμυνα, ενώ ο ιρακινός στρατός απώθησε μια εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ιορδανία, όπως πρόσθεσε το δελτίο ειδήσεων της ιρακινής τηλεόρασης.

    Ακατάπαυστα θα συνεχιστεί, σύμφωνα με τους ανταποκριτές της ΝΕΤ, καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η νέα επιχείρηση των συμμάχων.

    Σε κατάσταση συναγερμού το Κουβέιτ

    Περίπου στις 23.30, οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν για άλλη μια φορά το βράδυ της Πέμπτης στην πόλη του Κουβέιτ, την 5η από την ώρα που άρχισαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του κουβεϊτιανού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι το Ιράκ έριξε έξι πυραύλους, από τους οποίους οι δυο ήταν Σκουντ.

    Αγνώστου τύπου βλήμα έπεσε στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του παράκτιου τερματικού σταθμού μεταφόρτωσης πετρελαίου του Κουβέιτ χωρίς να προκληθούν ζημιές, όπως τόνισαν κάτοικοι της περιοχής. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Κουβέιτ δεν διέψευσε την πληροφορία, δηλώνοντας ότι η πληροφορία ελέγχεται.

    Στο μεταξύ, από την Ουάσινγκτον αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσαν ότι ένα ελικόπτερο τύπου Απάτσι ΑΗ-64 του αμερικανικού στρατού πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Βόρειο Κουβέιτ, γιατί υπέστη σοβαρή τεχνική βλάβη, χωρίς ωστόσο να τραυματιστεί κάποιος από τους επιβαίνοντες.

    Το Απάτσι μετείχε στην αεροπορική επιχείρηση των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι επλήγη από εχθρικά πυρά, σημείωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

    Παραδόθηκαν ''25 Ιρακινοί στρατιώτες''

    Ανταποκριτής του CBS μετέδωσε ότι Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν σε Αμερικανούς πεζοναύτες, οι οποίοι είχαν μόλις διασχίσει τα σύνορα και είχαν εισέλθει στο ιρακινό έδαφος από το Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, που βρίσκεται μαζί με τους Αμερικανούς πεζοναύτες, οι Ιρακινοί στρατιώτες που παραδόθηκαν ναρκοθετούσαν περιοχή όταν αναχαιτίστηκαν από τις αμερικανικές δυνάμεις. Το δίκτυο CBS δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό των Ιρακινών στρατιωτών που παραδόθηκαν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, 25 Ιρακινοί στρατιώτες παραδόθηκαν στις Αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες εισέβαλαν στο Ιράκ.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [15] ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    21/3/2003 10:59:00 πμ

    Επείγουσα έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις των γειτονικών με το Ιράκ χωρών να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά σε όσους χρειάζονται προσωρινή προστασία και βοήθεια έκανε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Ρουντ Λούμπερς. Επίσης, ζήτησε την ανεμπόδιστη πρόσβαση του προσωπικού της υπηρεσίας του σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, ώστε "να είναι σε θέση να παρακολουθούν τις αφίξεις από το Ιράκ και να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των προσφύγων".

    "Παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί ειρηνική λύση, αντιμετωπίζουμε σήμερα τη θλιβερή πραγματικότητα ενός πολέμου στο Ιράκ και ακόμα μεγαλύτερη δυστυχία του Ιρακινού λαού", δήλωσε ο κ. Λούμπερς, προσθέτοντας πως "σ' αυτή την προσπάθεια είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα σύνορα ανοιχτά, ώστε αυτοί, που φοβούνται για τη ζωή τους, να μπορέσουν να βρουν ασφάλεια σε γειτονικές χώρες".

    "Ενώ περιμένουμε τις γειτονικές χώρες να φανούν αντάξιες για την προστασία των προσφύγων", καταλήγει ο κ. Λούμπερς, "περιμένουμε και από τη διεθνή κοινότητα να επιτελέσει το δικό της χρέος, στηρίζοντας τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην περιοχή".

    Η ύπατη αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει στείλει, ήδη, περισσότερους από 200 υπαλλήλους της στην περιοχή και έχει διαθέσει και τοποθετήσει σε περιφερειακές αποθήκες εφόδια έκτακτης ανάγκης για περίπου 300.000 ανθρώπους

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [16] Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    21/3/2003 7:19:00 πμ

    Αναστολή της ελεύθερης διέλευσης αμερικανικών αεροσκαφών από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας μεταδίδει σήμερα το CNN Turk, λίγες ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε το τουρκικό κοινοβούλιο την Πέμπτη για να ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας στα αμερικανικά αεροσκάφη που μετέχουν στην επιχείρηση στο Ιράκ. Μάλιστα η Ουάσινγκτον δια στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ είχε υποδεχτεί με ικανοποίηση την απόφαση της Αγκυρας.

    Ανησυχούν για την ασφάλεια της Τουρκίας στην περίπτωση διαμελισμού του Ιράκ

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη και την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ. Από τους 535 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία, οι 332 ψήφισαν υπέρ της πρότασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. ''Αναμένουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος της χώρας και του λαού'', δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ψηφοφορία.

    Συνολικά 202 βουλευτές ψήφισαν κατά της πρότασης και ένας απείχε. Η συνεδρίαση και η ψηφοφορία διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

    Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα οικονομικά Αλί Μπαμπατζάν θα παραστούν στη συνάντηση κορυφής των Βρυξελλών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε την επίσκεψη τους στη βελγική πρωτεύουσα του λόγω των "εξελίξεων στην περιοχή".

    Νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης σε επιστολή που υποβλήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο αναφερόταν ότι "Οι κίνδυνοι και οι απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας έχουν φθάσει σε ανησυχητικό επίπεδο".

    "Τα ένοπλα μέλη του PSS-Kadek, που έχουν καταφύγει στο βόρειο Ιράκ, ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν την ατμόσφαιρα κρίσης που προκλήθηκε από την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ", αναφέρεται στην επιστολή.

    "Εξάλλου η κατάσταση αυτή εμπεριέχει τον κίνδυνο διαμελισμού του Ιράκ, γεγονός που θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια και άλλων εθνοτικών ομάδων στην περιοχή", αναφερόταν στην επιστολή της κυβέρνησης στην οποία επισημαίνεται επίσης η προοπτική μεγάλης μετακίνησης προσφύγων στην τουρκική μεθόριο.

    "Η συνέχιση της ενεργητικής αποτροπής απέναντι στις αρνητικές αυτές εξελίξεις που απειλούν σοβαρά την ασφάλεια της Τουρκίας απαιτεί μία (τουρκική) στρατιωτική παρουσία στο βόρειο Ιράκ", αναφέρεται στην επιστολή της κυβέρνησης.

    Εξάλλου, στην Αγκυρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αντιπολίτευσης των Κούρδων του Ιράκ, της τουρκικής κυβέρνησης και των ΗΠΑ.

    Ο Τζαλάλ Ταλαμπανί ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε τις πρώτες αμερικανικές επιθέσεις εναντίον της Βαγδάτης ως την ''αρχή του πολέμου της απελευθέρωσης'' του ιρακινού λαού, ενώ υπογράμμισε πως τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα περάσουν στο βόρειο Ιράκ.

    Τη θλίψη του για τον πόλεμο εκφράζει ο πρόεδρος της Τουρκίας

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ εξέφρασε την Πέμπτη τη λύπη του για τη ''μονομερή επιχείρηση'' των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράκ, μέτεδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    ''Δεν θεωρώ ότι η ανάληψη μονομερών ενεργειών είναι ορθή'', δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη σχετικά με την ανάγκη διεθνούς νομιμοποίησης της προσφυγής στη στρατιωτική βία.

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας επαναδιατύπωσε την υποστήριξή του προς τη διαδικασία αφοπλισμού του Ιράκ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [17] Κλείσιμο των ιρακινών πρεσβειών ανά τον κόσμο ζητούν οι ΗΠΑ

    21/3/2003 12:51:00 πμ

    Στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ιράκ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το Στέητ Ντηπάρμτ ζήτησε από τις ξένες κυβερνήσεις να κλείσουν πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές του Ιράκ στο έδαφος των χωρών τους. Ο εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί το κλείσιμο τους σε όσες χώρες σήμερα λειτουργούν, ''μέχρι να προκύψει η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση, οπότε θα καταστεί δυνατόν να επαναλειτουργήσουν''. Για το θέμα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επεσήμαναν στη NET 105,8 FM ότι δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής τέτοιο διάβημα στην Αθήνα και ότι αν τεθεί θα το εξετάσουμε.

    [18] Κατέπεσε ελικόπτερο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων

    20/3/2003 6:21:00 μμ

    Πριν ακόμα συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, ελικόπτερο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων κατέπεσε, σε άγνωστη περιοχή του Ιράκ. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, το ελικόπτερο το οποίο είχε υποστεί ζημιές, έπρεπε να συντριβεί ώστε να καταστραφεί ολοκληρωτικά και να μην πέσει στα χέρια των Ιρακινών.

    Δεν υπάρχει κανένας τραυματίας από πλευράς Αμερικανών

    Πριν από την πτώση του, εκκενώθηκε επιτυχώς από τους άντρες των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

    Το περιστατικό, αποτελεί την πιο σοβαρή ένδειξη, ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει τις προπαρασκευαστικές τους επιχειρήσεις επί εδάφους και ετοιμάζονται για την πρώτη ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση.

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [19] Αδοξο τέλος για τον ΠΑΟ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

    20/3/2003 11:06:00 μμ

    Στην παράταση "λύγισε" ο Παναθηναϊκός, που έχασε 2-0 από την Πόρτο, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αποκλείστηκε από τους ημιτελικούς του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Οι "Πράσινοι" βρέθηκαν σε πολύ κακή μέρα, κάτι που εκμεταλλεύθηκαν οι "Δράκοι" και με δύο γκολ του Βραζιλιάνου Ντερλέι, στο 16ο λεπτό του κανονικού αγώνα και στο 13ο της παράτασης πήραν την πολύτιμη πρόκριση, ανατρέποντας την ήττα 1-0 στο "Ντας Αντας". Λένε ότι η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί. Το ίδιο και η κακή. . . Μόλις στο δεύτερο λεπτό, ο Νικοπολίδης κράτησε το "μηδέν" αποκρούοντας εντυπωσιακά το σουτ του Μάριο Σίλβα. Δεν μπόρεσε όμως να κάνει τίποτε στο 16΄, όταν ο Ντερλέι ελίχθηκε έξω από την περιοχή και με έξοχο φαλτσαριστό σουτ έστειλε τη μπάλα πρώτα στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, ισοφαρίζοντας -πολύ νωρίς- το σκορ του πρώτου αγώνα.

    Σε κακή μέρα ο ΠΑΟ

    Σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο οι "Πράσινοι" πραγματοποίησαν μετριότατη εμφάνιση. Ο Παντελής Κωνσταντινίδης δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε στο ελάχιστο, στο ρόλο του "αντι-Μπασινά", ενώ στο κέντρο του γηπέδου οι Πορτογάλοι κέρδιζαν όλες τις μονομαχίες.

    Κι όμως, παρά την πολύ κακή εικόνα, η ελληνική ομάδα είχε τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει, στο 31΄με την εξαιρετική ενέργεια και βολίδα του Νίκου Λυμπερόπουλου.

    Ομως, εξίσου εκπληκτική ήταν η απόκρουση του Βίτορ Μπαϊα, που "βρήκε" τη μπάλα τόσο, όσο χρειαζόταν για να τη στείλει στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια άουτ.

    Λίγα λεπτά αργότερα, στο 40΄, ο Νικοπολίδης ήταν αυτός που κράτησε τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι της πρόκρισης, όταν απέκρουσε το σουτ, από πολύ πλεονεκτική θέση, του Ποστίγκα. Εκεί οι Πορτογάλοι θα μπορούσαν να βρεθούν "αγκαλιά" με την πρόκριση, όμως το ίδιο θα είχε κάνει και ο Παναθηναϊκός, αν ο διαιτητής είχε δει το πέναλτι του Καρβάλιο στον Εμάνουελ Ολισαντέμπε στο 43΄.

    Ο Τέμινκ δεν καταλόγισε την καθαρή παράβαση, ίσως στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Η είσοδος του Γκούμα (στη θέση του Κωνσταντινίδη) στον αγώνα και η μετατόπιση του Καραγκούνη στην αριστερή πτέρυγα, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό την εικόνα του Παναθηναϊκού, κυρίως όσον αφορά την κυκλοφορία της μπάλας και τον έλεγχο στο χώρο του κέντρου.

    Οι άμυνες έγιναν πιο "σφιχτές" και φάνηκε ότι το ματς θα κρινόταν στο γκολ. Οποιος το πετύχαινε, θα έπαιρνε την πρόκριση και ο Νίκος Λυμπερόπουλος είχε στο 70΄ τη μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, όμως σούταρε ψηλά αόυτ, από το ύψος της μικρής περιοχής, μετά την εντυπωσιακή κούρσα του Σεϊταρίδη από δεξιά.

    Κι η Πόρτο είχε τη δική της ευκαιρία, όμως ο Αντώνης Νικοπολίδης ήταν και πάλι εκεί, αποκρούοντας το φάουλ του Ντέκο στο 80΄. Στο 86΄ ο Μάρκο Φερέιρα, στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα, πήγε να κάνει τη... ζημιά, όμως ο Νικοπολίδης είπε και πάλι "όχι" κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

    Εκεί ο Παναθηναϊκός έχασε μεγάλη, διπλή ευκαιρία στο 94΄, όταν ο Βίτορ Μπαϊα απέκρουσε διαδοχικά τα σουτ των Κόλκα και Λυμπερόπουλου. Αποδείχθηκε ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία για να πάρουν την πρόκριση η "Πράσινοι", αφού οκτώ λεπτά αργότερα, στο 103΄, όλα τελείωσαν. Ο Ντερλέι έφυγε στην "πλάτη" της άμυνας του Παναθηναϊκού, πλάσαρε από κοντά τον Νικοπολίδη, έγραψε το 2-0 και έστειλε την Πόρτο στους "4" του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Διαιτητής: Ρενέ Τέμινγκ (Ολλανδία).

    Κίτρινες: Κωνσταντινίδης, Σεϊταρίδης, Ζόρζε Κόστα, Αλενίτσεφ, Ντέκο

    Συνθέσεις

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Σεϊταρίδης (105΄ Βαζέχα), Κυργιάκος, Φύσας, Κόλκα, Μικάελσεν, Καραγκούνης, Κωνσταντινίδης (46΄ Γκούμας), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε (81΄ Κωνσταντίνου)

    ΠΟΡΤΟ: Βίτορ Μπαϊα, Ζόρζε Κόστα, Καρβάλιο, Κοστίνια, Αλενίτσεφ (65' Τιάγκο), Μάριο Σίλβα (72΄ Ρικάρντο Κόστα), Μανίς, Πάουλο Φερέιρα, Ντέκο, Ντερλέι, Χέλντερ Ποστίγκα (85΄ Μάρκο Φερέιρα)

    Σ. Μαρκαριάν: ''Στόχος πλέον το πρωτάθλημα!''

    Παρά την απογοήτευση του ο Σέρτζιο Μαρκαριάν έδωσε συγχαρητήρια στους παίκτες του, στους οποίους απένειμε τη εύσημα για την προσπάθεια και τόνισε πως η κούραση έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

    "Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους παίκτες μας για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν σήμερα και σε κάθε ματς που παίξαμε. Στα πρώτα λεπτά κάναμε μερικά λάθη και αυτές οι χαμένες μπαλιές δημιούργησαν φάσεις επικίνδυνες όπως το πρώτο γκολ.

    Από την άλλη πλευρά δεν είχαμε ακρίβεια στα τελικά σουτ.

    Θέλω να πω συγχαρητήρια στην Πόρτο και καλή συνέχεια να έχει στο ΟΥΕΦΑ, είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του ο Μαρκαριάν και συνέχισε: "Αρχίσαμε με δυσκολίες. Δυσκολίες από το πρόβλημα με τον Μπασινά και γιατί μερικοί παίκτες χάνουν σιγά-σιγά την φυσική τους κατάσταση από τους αγώνες. Ομως, έπαιξε κάθε παίκτης το 100% και είμαι πολύ ευχαριστημένος με αυτούς".

    Σχετικά με την επιλογή του Παντελή Κωνσταντινίδη ως αντικαταστάτη του Αγγελου Μπασινά, ο Ουρουγουανός τεχνικός είπε: "Αποφάσισα να παίξει ο Κωνσταντινίδης γιατί χρειαζόμασταν δύσκολους παίκτες στο παρκάρισμα. Ούτε ο Μικαέλσεν είναι αμυντικό χαφ, ούτε ο Καραγκούνης. Χρειαζόμουν κάποιον να βοηθά στο μαρκάρισμα. Η αλλαγή που κάναμε έγινε γιατί ο Κωνσταντινίδης που είναι παίκτης που παίζει δυνατά, είχε πάρει κάρτα. Του είχα πει να μην κάνει δυνατά φάουλ. Επίσης τον έβγαλα γιατί ήθελα να αλλάξω το σύστημα. Νομίζω πως σκέφτηκα καλά που τον επέλεξα".

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην κούραση η οποία, όπως τόνισε, έχει καταβάλλει τους παίκτες. "Οι παίκτες είναι κουρασμένοι. Αγώνα με αγώνα γίνεται χειρότερο. Οταν δεν έχεις φυσική κατάσταση χάνεις τον συγχρονισμό, την τεχνική και την ακρίβεια. Αυτό το βλέπουμε σιγά-σιγά".

    Οσον αφορά στο μέλλον του Παναθηναϊκού στο υπόλοιπο της χρονιάς, ο Σέρτζιο Μαρκαριάν δήλωσε: "Το ξέρετε πως για μένα ο στόχος μας ήταν το πρωτάθλημα. Το ξέρετε από την αρχή. Το μυαλό μου ήταν περισσότερο στο πρωτάθλημα αλλά παίκτες, κόσμος, παράγοντες έδωσαν περισσότερο σημασία στο ΟΥΕΦΑ. Και εγώ τελικά. Μιλήσαμε με τους παίκτες στα αποδυτήρια και είπαμε πως θα παίξουμε σοβαρά στα Γιάννενα για να πάρουμε τη νίκη" είπε, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει για το αν θα θεωρήσει αποτυχημένη τη χρονιά σε περίπτωση που χάσει και το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός.

    Καταλήγοντας, ο τεχνικός των "Πρασίνων" επεσήμανε: "Είπα πέρυσι πως οι μεγάλες ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχουν δύο ομάδες, δύο προπονητές, δύο γυμναστές και έναν αρχηγό όπως ο πρώτος προπονητής. Για μένα είναι πολύ δύσκολο να παίξεις σε τρεις διοργανώσεις μαζί. Με ένα μυαλό, με ένα γυμναστή, με 11 παίκτες. Δεν είμαστε σούπερμαν. Είμαστε κουρασμένοι. Αν θέλεις να παίξεις 100% σε κάθε ματς, πρέπει να έχεις δύο ομάδες".

    Τελευταία νέα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    Τουρκία: Αναστολή διέλευσης αεροσκαφών των ΗΠΑ;

    [20] Υπό τη σκιά του πολέμου τα εφετινά Οσκαρ

    21/3/2003 2:20:00 πμ

    Χωρίς κόκκινο χαλί και την εθιμοτυπική παρέλαση των αστέρων της Μεγάλης Οθόνης μπροστά από το κοινό τους και τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα η τελετή Απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Στη σκιά του πολέμου στο Ιράκ η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι εφέτος η τελετή θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους, χωρίς πολλά φώτα και αίγλη. Ο Γκιλ Γκέιτς, εκ των διοργανωτών της τελετής, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος προσπαθούν να εξασφαλίσουν την τηλεοπτική κάλυψη της τελετής, η οποία επίσης είναι αβέβαιη.

    Με απουσίες, χωρίς κόκκινο χαλί και πολλά φώτα

    Πρόσθεσε, πάντως, ο Γκιλ Γκέιτς ότι η Ακαδημία αναγνωρίζει ότι πολλοί ηθοποιοί δεν αισθάνονται άνετα να "γιορτάζουν" ποζάροντας μπροστά στις κάμερες, ενώ θα διεξάγεται ένας πόλεμος. Ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις.

    Απουσία όλων αυτών, η Ακαδημία προτίθεται να προβάλει παλαιότερες συνεντεύξεις από τα αρχεία της.

    Ο Βρετανός ηθοποιός και υποψήφιος για το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου, Ντάνιελ Ντέι Λιούις, δήλωσε ότι οι καλεσμένοι στην τελετή οφείλουν να συμπεριφερθούν με το σεβασμό που αρμόζει σε μια εμπόλεμη περίοδο.

    Ο Φιλανδός σκηνοθέτης, Aκι Καουρισμαέκι, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το επικείμενο πόλεμο.

    "Ούτε εγώ αλλά και κανείς άλλος από την ομάδα μου δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην τελετή του Όσκαρ, ενώ η αμερικανική ηγεσία ετοιμάζεται να διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά της συμφέροντα", τόνισε ο Φιλανδός και πρόσθεσε, "δεν έχουμε διάθεση για πάρτι".

    ΠΗΓΗ: ΒΒC

    Τελευταία νέα

    F1 Μαλαισία, ταχύτερος ο M.Schumacher στα πρώτα χρονομετρημένα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    [21] Πως εξαπλώθηκε η θανατηφόρα πνευμονία

    21/3/2003 4:18:00 πμ

    Από ένα ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ πιστεύεται ότι ξέσπασε αρχικώς η επιδημία του μυστηριώδους ιού, που έχει επιφέρει το θάνατο αρκετών ατόμων σε όλο τον κόσμο. Ο ιός της άτυπης μορφής πνευμονίας πιστεύεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ, Μετροπόλ. Πιστεύεται ότι ο πρώτος ασθενής ήταν ένας φοιτητής Ιατρικής από την Κίνα, ο οποίος μετέδωσε τον ιό σε έξι ακόμη επισκέπτες του ξενοδοχείου κατά τη διάρκεια της διαμονής του εκεί. Η επιστημονική κοινότητα τώρα πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση με το ξέσπασμα ανάλογης επιδημίας στην Κίνα, όπου προσεβλήθησαν περισσότερα από 300 άτομα και πέθαναν τουλάχιστον πέντε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 14 συνολικά άτομα από τον ιό σε όλο τον κόσμο.

    Η ταυτότητα του ιού

    Πιστεύεται ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν συνολικά προσβληθεί από το ιό ανέρχεται σε 264. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκονται στο Χονγκ Κονγκ, το Βιετνάμ και τη Σιγκαπούρη.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εντοπίσει 11 κρούσματα από άτομα που είχαν ταξιδέψει στην Ασία. Ιατρικά τεστ πραγματοποιούνται επίσης και σε δύο Βρετανούς, που είχαν ταξιδέψει σε ασιατικές χώρες.

    Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι αναγνώρισαν την ταυτότητα του μυστηριώδους ιού, αναφέροντας ότι πρόκειται για ιό της οικογενείας των παραμυξοϊών, οι οποίοι ευθύνονται για ασθένειες όπως η παρωτίτιδα και ιλαρά.

    Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου που διενέργησε την έρευνα δήλωσε στο ΒΒC ότι χρειάζονται περαιτέρω εργαστηριακές μελέτες για να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για θεραπεύσιμο ή μη ιό, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

    Τελευταία νέα

    F1 Μαλαισία, ταχύτερος ο M.Schumacher στα πρώτα χρονομετρημένα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ

    Ξενύχτησαν ξανά φωνάζοντας ''όχι στον πόλεμο''

    [22] Αυστραλία-Ελπιδοφόρα αλοιφή κατά του ΑΙDS

    21/3/2003 3:01:00 πμ

    Μια αλοιφή, η οποία έχει δοκιμαστεί σε πιθήκους με επιτυχία, μπορεί να χρησιμεύσει ως προφυλακτικό μέτρο κατά του aids και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες. Η αλοιφή έχει την ιδιότητα-έπειτα από επάλειψη στον κόλπο της γυναίκας-να εμποδίζει την επαφή και την επίδραση των μικροβίων στα κύτταρα. Ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ιατρικού Οργανισμού για το Aids, Andrew Grulich, διευκρινίζει, πάντως, ότι ο δρόμος είναι ακόμη πολύ μακρύς, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ελπιδοφόρα, καταλήγει. Ο ίδιος δήλωσε ότι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν στη Μελβούρνη και ΗΠΑ προς το τέλος του χρόνου.

    [23] Αυστραλία: Πιο αισιόδοξες οι γυναίκες από τους άντρες

    21/3/2003 5:05:00 πμ

    Φαίνεται ότι οι γυναίκες της Αυστραλίας έχουν βρει τελικά το κλειδί της ευτυχίας και της σιγουριάς, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο Deakin. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες της Αυστραλίας αισθάνονται ευχαριστημένες από την υγεία τους, από τα επιτεύγματά τους στη ζωή και τις προσωπικές τους σχέσεις. Επίσης είναι πιο σίγουρες από τους άντρες για τη μελλοντική τους ασφάλεια και ζωή στην Αυστραλία. Το αίσθημα της ικανοποίησης αυξάνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με την ηλικία. Οι ωριμότερης ηλικίας γυναίκες είναι πολύ πιο ικανοποιημένες από τη δουλειά τους, τις οικογενειακές, ερωτικές και φιλικές τους σχέσεις από ό,τι οι άντρες.

    Παίρνουν τα μέτρα τους κάνοντας υγιεινή ζωή

    Στην εν λόγω έρευνα η οποία ξεκίνησε το 2000 συμμετείχαν πάνω από 6.000 γυναίκες.

    Να σημειωθεί ότι η Αυστραλία είναι μοναδική στις τάσεις αυτές, δεδομένου ότι σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των δύο φύλων.

    Στην ίδια έρευνα αποκαλύπτεται ότι 90% των Αυστραλών παίρνουν μέτρα για να βελτιώσουν την υγεία τους, κάνοντας σωματική άσκηση, ελαττώνοντας τα οινοπνευματώδη ποτά, κόβοντας το τσιγάρο και κάνοντας ταχτικές ιατρικές εξετάσεις.

    Επίσης, 3/4 των Αυστραλών έχουν αλλάξει τη δίαιτά τους. Ακόμη 40% των αυστραλών χρησιμοποιούν φάρμακα από βότανα.

    Τελευταία νέα

    Και παρουσιάστρια σε ριάλιτι σόου η Μόνικα Λιουίνσκι!

    F1 Μαλαισία, ταχύτερος ο M.Schumacher στα πρώτα χρονομετρημένα

    Η ΕΕ καλεί τον Ντενκτάς να επανεξετάσει τη στάση του

    Συντριβή συμμαχικού ελικοπτέρου-12 πεζοναύτες νεκροί

    ''Κρατήστε ανοιχτά τα σύνορα σας'' παρακαλεί ο ΟΗΕ

    Αποχή των κατηγορουμένων λόγω του πολέμου στο Ιράκ

    Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

    Σρι Λάνκα: Βύθιση κινέζικου αλιευτικού από τους Ταμίλ Τάιγκερς

    Και οι Αμερικανοί στους δρόμους

    ''Καλά προετοιμασμένο'' το Ισραήλ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2003 - 10:20:53 UTC