Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταδίωξη και σύλληψη δραπέτη φυλακών
  • [02] ''Η ώρα του ασυμβίβαστου'' για τους βουλευτές
  • [03] Xανιά: Αερογέφυρα ζωής για τη ζωή ενός 60χρονου
  • [04] ΝΔ: Παραιτήθηκε ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος
  • [05] Ιράκ: Κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού
  • [06] Βόρεια Κορέα: Αντιδράσεις για τα πυρηνικά εργοστάσια
  • [07] Απειλητικές οι πετρελαιοκηλίδες του ''Πρεστίζ''
  • [08] Κολομβία: Επίθεση σε λεωφορείο-δύο νεκροί
  • [09] Κανονικά η τροφοδοσία πετρελαίου στη Βενεζουέλα
  • [10] Δύο νεκροί απο ισραηλινά πυρά
  • [11] Η ''Ζιζέλ'' στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [12] Η φωνή το κλειδί του μέλλοντος
  • [13] Πέθανε ο αρχηγός των Clash

    [01] Καταδίωξη και σύλληψη δραπέτη φυλακών

    23/12/2002 5:23:00 μμ

    Μετά από καταδίωξη συνελήφθη στην οδό Μαδύτου στο Περιστέρι ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος 31 ετών, δραπέτης των φυλακών Μαλανδρίνου Φωκίδας όπου εκρατείτο για ανθρωποκτονία, ενώ ένα ακόμη άτομο που ήταν μαζί του διέφυγε και γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ειδικότερα οι δυο δράστες εντοπίστηκαν στην οδό Μαδύτου από αστυνομικούς περιπολικού οι οποίοι τους θεώρησαν ύποπτους και θέλησαν να τους ελέγξουν. Οι δράστες όμως προσπάθησαν να διαφύγουν, καταδιώχθηκαν και σε μικρή απόσταση συνελήφθη ο Πουλόπουλος, ενώ ο συνεργός του διέφυγε.

    Με αυτοθυσία των αστυνομικών

    Κοντά στο σημείο της σύλληψης βρέθηκε μοτοσικλέτα μάρκας ''Γιαμάχα'' που είχε κλέψει ο Πουλόπουλος από την περιοχή Ακροπόλεως στις 17 του μηνός, ενώ στην κατοχή του δράστη βρέθηκε ένα πιστόλι μάρκας Μπερέτα των εννέα χιλιοστών με έξι φυσίγγια στη γεμιστήρα και ένα στη θαλάμη. Επίσης στην κατοχή του Πουλόπουλου βρέθηκε μια αυτοσχέδια μαύρη κουκούλα πλεκτή και ένα ζευγάρι πλεκτά γάντια.

    Κατά την καταδίωξη ένας εκ των δυο αστυνομικών πυροβόλησε μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό και κατά τη στιγμή της σύλληψης στην προσπάθεια των δύο αστυνομικών να συγκρατήσουν το δράστη υπέστη κάταγμα δακτύλων ο συνοδός του περιπολικού και μεταφέρθηκε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.

    Ο Πουλόπουλος είναι δραπέτης φυλακών από 30 Ιουλίου 2002 που πήρε άδεια και δεν επέστρεψε, ενώ καταζητείτο από την αστυνομία και για τη ληστεία που έγινε στις 9 του μηνός σε βάρος του υποκαταστήματος της Εγνατίας Τράπεζας στην οδό Π. Τσαλδάρη 20 στο Περιστέρι απ όπου αφαίρεσε 21.950 ευρώ.

    Ο Πουλόπουλος με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών

    [02] ''Η ώρα του ασυμβίβαστου'' για τους βουλευτές

    23/12/2002 12:41:00 μμ

    Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο παρουσίασε ο Κώστας Σκανδαλίδης και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, οι βουλευτές καλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταθέσουν δήλωση αναστολής άσκησης επαγγέλματος προκειμένου να διατηρήσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος. Οι μόνες συμβατές με τη βουλευτική ιδιότητα δραστηριότητες είναι η ερευνητική και επιστημονική δραστηριότητα, η συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες και η παροχή υπηρεσιών στο κόμμα που ανήκει ο βουλευτής ή σε συγγενικά του πρόσωπα αλλά σε κάθε περίπτωση χωρίς καμία αμοιβή. Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι βουλευτές που εξελέγησαν μετά την 1/1/1993 και πληρούν τις προϋποθέσεις θεμελιώνουν πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα στα 60 χρόνια, έναντι 65 που ισχύει σήμερα.

    [03] Xανιά: Αερογέφυρα ζωής για τη ζωή ενός 60χρονου

    23/12/2002 5:53:00 μμ

    Αερογέφυρα ζωής στήθηκε σήμερα το πρωί από το Λουτρό Σφακίων στα Χανιά για να σωθεί ο 60χρονος Σωτήρης Πατρουδάκης που έπεσε από τον πρώτο όροφο του σπιτιού του πάνω σε σιδερένια βέργα που του προξένησε διαμπερές τραύμα στην πλάτη. Ο 60χρονος πατέρας δυο παιδιών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της 115 πτέρυγας Μάχης στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων όπου οι γιατροί δίνουν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Το ατύχημα συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, αφού ο 60χρονος ζει μόνος του στο Λουτρό και η οικογένειά του στην Αθήνα. Σύμφωνα με το διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπο Δουλγεράκη ο 60χρονος έπεσε από ύψος δυο μέτρων, χτύπησε σε βέργα από μπετόν και φέρει ένα διαμπερές τραύμα από το επιγάστριο που βγαίνει από την πλάτη.

    [04] ΝΔ: Παραιτήθηκε ο Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος

    23/12/2002 4:53:00 μμ

    Την παραίτησή του από τη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπέβαλε μετά από συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, κ. Δ. Σιούφα, ο βουλευτής Ευβοίας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε υποστηρίξει στις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές τον αντάρτη υποψήφιο πρώην βουλευτή Μιχάλη Σιδέρη για τη νομαρχία Ευβοίας σε αντίθεση με την επιλογή του κόμματος. Το θέμα είχε διερευνήσει ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Απόστολος Κράτσας, όπου εξετάστηκε και η συμπεριφορά στελεχών του κόμματος. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μιχάλης Σιδέρης πρώην βουλευτής και πολιτευτής έχει ήδη εκπέσει από τον Ιούλιο του 2002 απ' όλα τα αξιώματα και τις ιδιότητές του στο κόμμα. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται και άλλες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας για άλλους νομούς της χώρας.

    [05] Ιράκ: Κατάρριψη αμερικανικού κατασκοπευτικού

    23/12/2002 7:07:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Ενα αμερικανικό μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος "πρέντατορ" κατερρίφθη σήμερα από τα πυρά που δέχτηκε από ιρακινό πολεμικό αεροσκάφος στη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από το νότιο Ιράκ, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Το επεισόδιο αυτό, η πρώτη προφανής κατάρριψη αμερικανικού αεροσκάφους στη ζώνη εναέριου αποκλεισμού, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης σχετικά με τα αιτήματα του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    CIA: Επίθεση με βιολογικά σχεδίαζε το Ιράκ

    Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, σύμβουλος του ιρακινού προέδρου κάλεσε αξιωματούχους της CIA στη χώρα του προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Παράλληλα ο Σαντάμ Χουσεΐν τόνισε ότι μετά από 23 ημέρες επιθεωρήσεων, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να πει στην Ουάσιγκτον "αρκετά ως εδώ".

    Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από Ιρακινούς αξιωματούχους, η χώρα ετοιμάζεται να δεχθεί την πρώτη ομάδα αράβων και Ευρωπαίων εθελοντών που είναι έτοιμοι να γίνουν ανθρώπινη ασπίδα προκειμένου αποτραπεί μία αμερικανική επίθεση.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντως απέρριψαν την ιρακινή πρόταση, ενώ έδωσαν στην δημοσιότητα έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία το Ιράκ σχεδίαζε επίθεση με βιολογικά όπλα το 1990, κατά την έναρξη του πολέμου στον Κόλπο. Τα σχέδιά του όμως ματαιώθηκαν επειδή κατερρίφθησαν τα αναγνωριστικά του αεροσκάφη.

    Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Χανς Αϊχέλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη που βρίσκεται σε ύφεση και τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ενισχύσει οικονομικά έναν τέτοιο πόλεμο.

    Η Ρωσία από την πλευρά της στο πρώτο σχόλιο επί του περιεχομένου της δήλωσης που υποβλήθηκε από το Ιράκ στις 7 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρεί πως η έκθεση που υπέβαλε το Ιράκ δεν απαντά σε όλα τα ερωτήματα, όπως δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Μαμέντοφ. Ο Ρώσος υφυπουργός πάντως άφησε να εννοηθεί ότι έγκειται στους επιθεωρητές να απαντήσουν σ' αυτά.

    Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Πολ Γούλφοβιτς, με επιστολή που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ, παρά τις πολεμικές προετοιμασίες, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του Ιράκ με ειρηνικό τρόπο. ''Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους δεν έχει ακόμη λάβει καμία απόφαση για τη χρήση βίας για τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Προσπαθούμε ακόμη να επιτύχουμε το στόχο αυτό με ειρηνικά μέσα, διότι υπολογίζουμε τους κινδύνους που ενέχει η χρήση βίας'', τονίζει στην επιστολή του ο Πολ Γούλφοβιτς.

    Εγκρίνουν τον Μπους οι Αμερικανοί

    Ο ΟΗΕ προετοιμάζεται για να βοηθήσει περίπου 900.000 πρόσφυγες σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ, γράφει η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς".

    Εν τω μεταξύ, υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του προέδρου Μπους στη χώρα του, καθώς το 75% των αμερικανών εγκρίνουν τις ηγετικές του ικανότητες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ουάσιγκτον Ποστ και του τηλεοπτικού δικτύου ABC

    [06] Βόρεια Κορέα: Αντιδράσεις για τα πυρηνικά εργοστάσια

    23/12/2002 7:28:00 μμ

    Διαβουλεύσεις με τον Ρώσο και τον Γάλλο ομόλογο του Ιγκόρ Ιβανόφ και Ντομινίκ ντε Βιλπέν, για το θέμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Βόρειας Κορέας, είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ μετά την απόφαση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης να απομακρυνθούν από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις τις σφραγίδες που είχαν τοποθετηθεί την περασμένη δεκαετία από τον ΟΗΕ. Οι μηχανισμοί εποπτείας των πυρηνικών εγκαταστάσεών της Βόρειας Κορέας είχε γίνει, το 1994, προκειμένου να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Η ανακοίνωση της αποσφράγισης προκάλεσε την αντίδραση της "Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)".

    Δυνατότηα παραγωγής ατομικών όπλων

    Ο εκπρόσωπος του κ. Πάουελ τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βέβαια συμμερίζεται τις εκτιμήσεις της ΙΑΕΑ, αλλά και απορρίπτει τις επίσημες βορειοκορεατικές ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα. Εν κατακλείδι ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν συζητάμε με όσους παραβιάζουν δεσμεύσεις ούτε δεχόμεθα απειλές, θα επιδιώξουμε δε να επιλυθεί το θέμα αυτό ειρηνικά.

    Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκάλεσε πάντως και σημερινή ανακοίνωσή της ΙΑΕΑ, που δημοσιεύτηκε στα ιαπωνικά ΜΜΕ, που βεβαίωνε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου οκτώ χιλιάδες ράβδους πυρηνικών καυσίμων, από τις οποίες μπορεί άνετα να κατασκευάσει ατομικά όπλα.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται μάλιστα ότι η Βόρεια Κορέα από την πυρηνική εγκατάσταση στο Γιόνγκμπιόν μπορεί να παράγει 25 κιλά πλουτώνιο, αρκετό για να παραχθούν τρεις ή τέσσερις ατομικές βόμβες.

    [07] Απειλητικές οι πετρελαιοκηλίδες του ''Πρεστίζ''

    23/12/2002 5:34:00 μμ

    Οι πετρελαιοκηλίδες από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ''Πρεστίζ'' κατευθύνονται από τις βορειοδυτικές ακτές της Ισπανίας προς τις γαλλικές ακτές και σύμφωνα με ειδικούς οι πρώτες πετρελαιοκηλίδες μπορεί να περάσουν μέχρι την Τετάρτη στα γαλλικά χωρικά ύδατα. Πιλότοι γαλλικών αναγνωριστικών αεροπλάνων υπολογίζουν ότι περί τις 50 πετρελαιοκηλίδες που καλύπτουν συνολική επιφάνεια 2.500 τετραγωνικών μέτρων πλησιάζουν στα γαλλικά χωρικά ύδατα στον Βισκαϊκό Κόλπο.

    Τουλάχιστον 50.000 θαλασσοπούλια νεκρά

    H Γαλλία προετοιμαζόταν για οικολογική καταστροφή επί εβδομάδες μετά από την διαρροή που παρουσιάστηκε στο ''Πρεστίζ'' στις 13 Νοεμβρίου, που είχε αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στην θάλασσα περίπου 20.000 τόνοι αργού πετρελαίου και την βύθισή του μερικές ημέρες αργότερα σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας.

    Από το πετρέλαιο προκλήθηκε ρύπανση σε περίπου 500 ακτές και τουλάχιστον 50.000 θαλασσοπούλια έχασαν την ζωή τους ή τους δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα, ενώ χιλιάδες ψαράδες έμειναν χωρίς δουλειά.

    Ο αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόϊ δήλωσε ότι το γαλλικό βαθυσκάφος ''Ναυτίλος'' έχει ήδη σφραγίσει τέσσερα από τα συνολικά 14 ρήγματα στα τοιχώματα του βυθισμένου σκάφους, αλλά στο μεταξύ εντοπίστηκαν και νέα μικρότερα ρήγματα.

    Το βαθυσκάφος με το τριμελές πλήρωμα πραγματοποιεί συνεχείς καταδύσεις σε μία προσπάθεια να σφραγίσει όλα τα ρήγματα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

    [08] Κολομβία: Επίθεση σε λεωφορείο-δύο νεκροί

    23/12/2002 5:21:00 μμ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννιά τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε το προσωπικό ασφαλείας αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου, οι εγκαταστάσεις της οποίας βρίσκονται στην ανατολική Κολομβία. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου της Κολομβίας, στρατηγός Κάρλος Αλμπέρτο Οσπίνα δήλωσε σήμερα πως άγνωστοι είχαν στήσει ενέδρα στο λεωφορείο το οποίο εκινείτο σε δρόμο της επαρχίας Αραούκα κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οι δράστες ανατίναξαν με δυναμίτη το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν οι άντρες ασφαλείας της πολυεθνικής Occidental. Μόνο ο οδηγός κατάφερε να βγει από το αυτοκίνητο πριν την έκρηξη, διευκρίνισε ο Οσπίνα και πρόσθεσε πως δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [09] Κανονικά η τροφοδοσία πετρελαίου στη Βενεζουέλα

    Πηγή: NET 105,8 fm 23/12/2002 2:34:00 μμ

    Σε πολύ κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα καθώς ο πρόεδρος Τσάβες φαίνεται ότι πέτυχε να σπάσει την απεργία των αντιπάλων του που παρέλυε τη βιομηχανία πετρελαίου της χώρας. Συγκεκριμένα, μετά από την προχθεσινή επέμβαση μονάδων του στρατού που κατέλαβαν 3 δεξαμενόπλοια, επαναλήφθηκε η τροφοδοσία των πρατηρίων βενζίνης και ξανάρχισαν οι εξαγωγές πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς

    Σύμφωνα με τα δυτικά πρακτορεία ειδήσεων, στην πρωτεύουσα Καράκας άρχισαν και πάλι να ανοίγουν τα καταστήματα, ενώ δεν παρατηρούνται ελλείψεις τροφίμων κυρίως χάρη στους χιλιάδες μικροπωλητές που υποστηρίζουν τον Τσάβες.

    Πάντως, για κάθε ενδεχόμενο, η κυβέρνηση διέταξε τον στρατό να μοιράσει καλαμποκάλευρο σε όλη τη χώρα προκειμένου να μπορέσει ο πληθυσμός να γιορτάσει τα Χριστούγεννα τρώγοντας την πατροπαράδοτη "Χαγιάκα" του που φτιάχνεται από καλαμπόκι.

    Ωστόσο, η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη γενική απεργία μέχρι να ανατραπεί ο Τσάβες, και οργανώνει σήμερα νέες μεγάλες διαδηλώσεις στο Καράκας.

    Ο πρόεδρος Τσάβες που διέταξε να συλλαμβάνονται εφεξής τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας πετρελαίου που επιμένουν να απεργούν, ανακοίνωσε ότι ελέγχει την κατάσταση και για αυτό θα μεταβεί στη Βραζιλία για να μετάσχει στην τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας, του γνωστού αριστερού συνδικαλιστή Λούλα.

    [10] Δύο νεκροί απο ισραηλινά πυρά

    23/12/2002 3:10:00 μμ

    φωτο αρχείου

    Δύο μαχητικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων σκοτώθηκαν σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες με πολιτικά, στο χωριό Μπουρκίν, κοντά στην πόλη Τζενίν, στην βόρεια Δυτική Οχθη, σύμφωνα με πηγή της παλαιστινιακής ασφάλειας. Ο Σαμάλ Χάσαν Σόμποχ, 27 ετών, στέλεχος του κινήματος ισλαμικής αντίστασης Χαμάς, και ο Μουστάφα Τζαλάλ Κας, 28 ετών, στέλεχος της Φατάχ, αφού ακινητοποιήθηκαν σε αγροτική περιοχή πάνω στον αγροτικό ελκυστήρα στον οποίο επέβαιναν, πυροβολήθηκαν από ισραηλινούς στρατιώτες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

    [11] Η ''Ζιζέλ'' στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    23/12/2002 5:32:00 μμ

    Το διάσημο μπαλέτο "Ζιζέλ" του Αντόλφ Αντάμ φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 23 Δεκεμβρίου και για οχτώ παραστάσεις μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του Μεγάρου. Την αναβίωση της κλασικής χορογραφίας των Ζαν Κοραλί και Ζυλ Περό υπογράφει ο διακεκριμένος Έλληνας χορογράφος Λεωνίδας ντε Πιάν, ενώ τη μουσική ερμηνεύει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ρόμπερτ Λούθερ. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν κορυφαίοι χορευτές του ρώσικου κλασικού χορού μαζί με πολλούς σπουδαίους χορευτές από το Corps de Ballet της Κρατικής Οπερας της Σόφιας.

    [12] Η φωνή το κλειδί του μέλλοντος

    23/12/2002 5:29:00 μμ

    Η μέρα που η φωνή μας θα αντικαταστήσει το κλικ για είσοδο στον υπολογιστή μας, αλλά και την είσοδο μας από κάποια πόρτα σε ένα κτήριο, δεν είναι τελικά και τόσο μακριά. Η αναγνώριση φωνής ήταν πάντα το "ιερό δισκοπότηρο" για τη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Για πολλά χρόνια όμως, η τεχνολογία αυτή δεν είχε καταφέρει να γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις της τεχνολογίας του λόγου έχουν οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας ποικιλίας προϊόντων με υψηλές προσδοκίες.

    Ενα είδος αποτυπώματος της φωνής μας

    Η αναγνώριση της φωνής είναι η φράση- κλειδί. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, οι κατασκευαστές έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στις επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούν αξιόπιστα συστήματα ασφάλειας.

    Η αναγνώριση φωνής χρησιμοποιεί τη χροιά της φωνής για να ταυτοποιήσει ένα άνθρωπο. Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος μιλάει σε ένα τηλέφωνο, δημιουργεί ένα είδος αποτυπώματος της φωνής του, το οποίο στη συνέχεια αποστέλλεται στον υπολογιστή για να επαληθευτεί η ταυτότητά του.

    Σημειώνεται ότι η φωνή πρέπει να είναι ζωντανή, καθώς η ηχογραφημένη φωνή δεν αναγνωρίζεται από το σύστημα, καθιστώντας το έτσι πολύ ασφαλές. Ο υπολογιστής στη συνέχεια συγκρίνει τον τόνο της φωνής μας με χιλιάδες άλλες που είναι αποθηκευμένες στη μνήμη του και όταν την αναγνωρίσει, μας επιτρέπει την είσοδο στο κτίριο.

    Πέρα όμως από την είσοδο σε κτίρια μεγάλων εταιρειών και δημόσιων υπηρεσιών, η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αναρίθμητους τρόπους και να συνδυαστεί με τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας. Μία μέρα τα αεροπλάνα, τα τρένα, ακόμα και τα αυτοκίνητα μπορεί να εξοπλιστούν με το σύστημα αναγνώρισης φωνής, που θα επιτρέπει στους οδηγούς να πάρουν τον έλεγχο του τιμονιού.

    Με πιθανότητα να μιμηθεί κάποιος τη φωνή μας

    Πάντως υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. "Η πιθανότητα να μιμηθεί κάποιος τη φωνή μου και να ξεγελάσει το σύστημα είναι πολύ μικρές", επισήμανε ο Stuart Patterson από την εταιρεία αναγνώρισης φωνής, Speechworks International.

    "Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές δεν αναγνωρίζει τη φωνής μας, αν αυτή αλλάξει εξαιτίας ενός κρυολογήματος. Είναι τόσο ευαίσθητο σύστημα που ακόμα και μία μικρή αλλαγή στη φωνή μας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούμε να έχουμε ένα μυστικό κωδικό", εξήγησε ο Patterson.

    [13] Πέθανε ο αρχηγός των Clash

    23/12/2002 12:09:00 πμ

    Ο Τζο Στράμερ, αρχηγός του βρετανικού συγκροτήματος ''The Clash'', πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 50 ετών, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, χωρίς να διευκρινίζεται όμως η αιτία του θανάτου του. Ο Strummer, αστέρι της ροκ μουσικής, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του 70 όταν δημιούργησε το κλασικό πανκ συγκρότημα "The Clash", οι οποίοι με κομμάτια όπως τα London Calling, White Riot, White Man In Hammersmith Palais και Tommy Gun εξέφραζαν τα αντιρατσιστικά τους "πιστεύω". Με τους Sex Pistols αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες του πανκ κινήματος της εποχής, ενώ η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα και στις ΗΠΑ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 December 2002 - 17:53:13 UTC