Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναβλήθηκε η απάντηση της Λευκωσίας
  • [02] Επιδίκαση αποζημιώσεων για το ''Σάμινα''
  • [03] Παράταση για τους αλλοδαπούς ζητούν οι Δικηγόροι
  • [04] Ουκρανικό αεροπλάνο κατέπεσε σε ιρανικό έδαφος
  • [05] Μελετάται η καταβολή αναδρομικών οικογενειακού επιδόματος
  • [06] Προσφυγή του ΕΟΦ στο ΣτΕ για απαγόρευση του ''Τ4''

    [01] Αναβλήθηκε η απάντηση της Λευκωσίας

    23/12/2002 10:38:00 μμ

    Αναβλήθηκε η επίδοση της απαντητικής επιστολής της Λευκωσίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η κυπριακή ηγεσία εικάζεται ότι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, μετά από τη νέα τακτική κωλυσιεργίας που υιοθετεί ο Ραούφ Ντεκτάς. Ο κατοχικός ηγέτης, από την πλευρά του, δήλωσε ότι επανεξετάζει το σχέδιο του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι θα στείλει επιστολή στον Γ.Γ. του Οργανισμού παρουσιάζοντας τις επιφυλάξεις του. Στα κατεχόμενα, σε απεργία πείνας προχωρεί ομάδα Τουρκοκυπρίων ζητώντας λύση του πολιτικού προβλήματος και ειρήνη.

    Μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου οι όποιες αποφάσεις

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κύπριου Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο Πρόεδρος Κληρίδης προβληματίζεται αναφορικά με τον χρόνο απάντησης στον Κόφι Ανάν και προτού υπάρξουν αποφάσεις θα προηγηθούν συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να συνέλθει μετά την Πρωτοχρονιά.

    Ο κ. Παπαπέτρου, ανέφερε ότι στην απαντητική επιστολή Κληρίδη θα υπογραμμίζεται η προθυμία της ελληνικής κυπριακής πλευράς να εργαστεί εντατικά για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, έως τις 28 Φεβρουαρίου.

    Θα υποδεικνύεται ακόμη στον Γενικό Γραμματέα ότι οι δηλώσεις Ντενκτάς με τις οποίες θέτει όρους και προϋποθέσεις για συνέχιση των συνομιλιών, δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του κυπριακού εάν ο Ντενκτάς συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση του. Οι συνεχιζόμενες απαράδεκτες δηλώσεις του αφήνουν ελάχιστα περιθώρια διαπραγμάτευσης, επισήμανε ο κ. Κασουλίδης. Όσον αφορά το ενδεχόμενο διαφοροποίησης της πολιτικής της Τουρκίας στο κυπριακό, είπε ότι από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που φθάνουν από την Αγκυρα, δεν δικαιολογείται αισιοδοξία.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα εναντίον του Ντενκτάς αυξάνουν τις υποχρεώσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς απέναντι στη τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Να υπενθυμίσουμε ότι ο Κόφι Ανάν ζητούσε με την επιστολή του, από τα μέρη, να συστηματοποιήσουν κατά συγκεκριμένο τρόπο τις προσπάθειές τους για λύση του Κυπριακού, έως τις 28 Φεβρουαρίου

    Στο μεταξύ έντονο διπλωματικό παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη εν αναμονή της άφιξης στην Κύπρο του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο στις αρχές Ιανουαρίου.

    Οι όροι Ντενκτάς

    Προκλητικός σε ότι αφορά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου εμφανίστηκε την Κυριακή για μία ακόμη φορά με συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε τρεις όρους για την επίλυση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα επιθυμεί αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων, ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων στο Βορρά.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς προτείνει, σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, την υπογραφή με την Ε.Ε. ξεχωριστής συμφωνίας ένταξης των κατεχομένων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σχέση μεταξύ Ενωσης και τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους και ένταξη του "κράτους" αυτού, μαζί με την Τουρκία.

    Απαντώντας ο Ραούφ Ντενκτάς στο ερώτημα αν υπάρχουν ακόμη ελπίδες για την επίλυση του Κυπριακού τονίζει ότι υπάρχουν. "Εάν έχουν καλές προθέσεις, μπορούμε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια δίκαιη λύση που θα προστατεύει τα δικαιώματα και της τουρκικής πλευράς. Είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα, εργαζόμενοι πάνω στο σχέδιο Ανάν".

    Αναφερόμενος στο εδαφικό, ο Ντενκτάς λέει ότι οι χάρτες του σχεδίου Ανάν "είναι απαράδεκτοι" και τονίζει ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να παραχωρήσει τα εδάφη κατά μήκος της πράσινης γραμμής που δεν χρησιμοποιούμε.

    Την ίδια στιγμή στη Βόρεια Κύπρο πυκνώνουν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και των Τουρκοκυπρίων με αίτημα την παραίτηση Ντενκτάς και την αλλαγή πορείας σε σχέση με την επίλυση του πολιτικού ζητήματος και την ένταξη στην Ε.Ε.

    Τέλος να αναφέρουμε ότι νέος αρχηγός του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος εξελέγη σήμερα ο γιος του Ραούφ Ντενκτάς, Σερντάρ με μικρή πλειοψηφία. Ο Σερντάρ Ντενκτάς εξασφάλισε 560 ψήφους έναντι 532 του Σαλίχ Τζιοσάρ.

    [02] Επιδίκαση αποζημιώσεων για το ''Σάμινα''

    23/12/2002 7:56:00 μμ

    Με το ποσό των 3,4 δισ δρχ. περίπου θα αποζημιωθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρία, αλλά και από δύο αξιωματικούς του μοιραίου πλοίου ''Εξπρές Σάμινα'', στο ναυάγιο του οποίου έχασαν τη ζωή τους 81 επιβάτες και μέλη του πληρώματος, η διασωθείσα επιβάτης Χρυσαυγή Κούβδου και οι 12 συγγενείς της Λεμονιάς Καραγιαννάκη που έχασε τη ζωή της ανοιχτά της Πάρου. Στο σκεπτικό των δικαστών του πολυμελούς πλημμελειοδικείου Πειραιά που εξέτασε τις δύο αγωγές αναγνωρίζεται ότι το πλοίο είχε σοβαρές ελλείψεις στα σωστικά του και στα συστήματα ασφαλείας του.

    Η πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου στηρίχθηκε κυρίως στην κατάθεση της Χρυσαυγής Κούβδου, αλλά και άλλων στοιχείων που κατατέθηκαν στο δικαστήριο από τους συνηγόρους της.

    Η Κούβδου, σύμφωνα με την απόφαση, θα αποζημιωθεί με 150 εκατ. δρχ. τα οποία θα καταβάλλουν ο νόμιμος εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας και ο Βασίλης Γιαννακής πλοίαρχος και ο Τάσος Ψυχογιός υποπλοίαρχος αντίστοιχα του μοιραίου πλοίου.

    Στη δεύτερη αγωγή οι 12 συγγενείς της Λεμονιάς Καραγιαννάκη θα λάβουν το ποσό των 3,2 δισ. δρχ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εναγόμενοι έχουν δικαίωμα έφεσης.

    [03] Παράταση για τους αλλοδαπούς ζητούν οι Δικηγόροι

    23/12/2002 10:30:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ο Δικηγορικός Σύλλογος θεωρεί αναγκαία την παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας κατάθεσης των απαιτουμένων δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς μετανάστες στις διευθύνσεις εργασίας της νομαρχίας για την νομιμοποίηση παραμονής τους στην Ελλάδα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, ζητάει την παράταση της προθεσμίας με την ελπίδα ότι εν τω μεταξύ οι υπηρεσίες θα στελεχωθούν με ικανό αριθμό υπαλλήλων, ώστε "να παύσουν τα φαινόμενα τα οποία αμαυρώνουν την εικόνα της Ελλάδας παραμονές της ανάληψης της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

    [04] Ουκρανικό αεροπλάνο κατέπεσε σε ιρανικό έδαφος

    23/12/2002 10:05:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος συνετρίβη σε περιοχή του Ιραν. Την είδηση μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική τηλεόραση, λέγοντας ότι 44 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες το αεροπλάνο, τύπου Αντόνοφ, είχε απογειωθεί από το Isfahan της Τουρκίας με προορισμό το Ιράν, μεταφέροντας επιβάτες Τουρκικής και Ουκρανικής υπηκοότητας. Κατέπεσε σε απόσταση 70 χλμ. από το Ardestan, δυτικά της Τεχεράνης. Τα σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει επιτόπου για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων.

    [05] Μελετάται η καταβολή αναδρομικών οικογενειακού επιδόματος

    23/12/2002 11:27:00 μμ

    Φόρμουλα για την καταβολή στους δημοσίους υπαλλήλους των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος από την 1-1-2000 και μετά μέχρι την 1-7-2002, που ξανάρχισε η καταβολή του και στους δύο συζύγους, αναζητά η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου. Μεταξύ των σεναρίων που έχουν "πέσει" στο τραπέζι των συσκέψεων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι και η λύση της χορήγησης ομολόγων στους δικαιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

    Ειδικότερα, διαπιστώνεται ότι τα περιθώρια αντοχής του προϋπολογισμού του 2003 για την κάλυψη του κόστους που απαιτεί η άμεση καταβολή των ποσών αυτών είναι περιορισμένα, λόγω της χρηματοδότησης των έργων της Ολυμπιάδας και της κοινωνικής ασφάλισης.

    Να σημειώσουμε ότι απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης του ελληνικού δημοσίου, κατά απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο είχε επιδικάσει σε υπάλληλο αναδρομικά 558 χιλιάδες δρχ. λόγω μη καταβολής οικογενειακού επιδόματος.

    Το δεύτερο Τμήμα Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, ο οποίος μετονόμασε το οικογενειακό επίδομα σε οικογενειακή παροχή και προέβλεψε την καταβολή του στον ένα μόνο σύζυγο, ανάλογα με το πού παρείχε ο άλλος σύζυγος τις υπηρεσίες του. Παράλληλα έκρινε ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές διατάξεις για την ισότητα και την οικογένεια και διεθνείς συμβάσεις.

    [06] Προσφυγή του ΕΟΦ στο ΣτΕ για απαγόρευση του ''Τ4''

    23/12/2002 10:26:00 μμ

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μέσω του εκπροσώπου του, επενεφέροντας το θέμα της απαγόρευσης της διάθεσης του "Τ4". Τον περασμένο Απρίλιο, η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ είχε παρέμβει ακυρώνοντας σχετική απόφαση του ΕΟΦ που απαγόρευε την κυκλοφορία του φαρμάκου "Τ4", το οποίο απευθύνεται στους πάσχοντες από θυρεοειδή. Τώρα, με νέα αίτηση του ο ΕΟΦ επικαλείται κατεπείγουσα ανάγκη, που επιβάλλει απαγόρευση διακίνησης του εν λόγω φαρμάκου και ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας του. Παρουσιάζοντας επιστημονικές αναφορές που συνέλεξε η αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης, ο ΕΟΦ κρίνει ότι το ιδιοσκεύασμα "Τ4" είναι αναποτελεσματικό και επικίνδυνο για την δημόσια υγεία και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και την ζωή των πασχόντων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 December 2002 - 21:52:00 UTC