Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης: ''Στόχος η επίλυση του Κυπριακού''
  • [02] Πώς θα γίνονται οι συναντήσεις Σωτηροπούλου με το γιο της
  • [03] Σε ψυχιατριακή κλινική ο Σανδάλης
  • [04] Επαναληπτικές Δημοτικές εκλογές στην Αλεξανδρούπολη
  • [05] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Τουρκία
  • [06] Τροχαίο ατύχημα με οπαδούς του Παναθηναϊκού
  • [07] Αμετακίνητες οι ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ
  • [08] Τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο την Iberia
  • [09] Αφγανιστάν: Παιδιά πεθαίνουν από το ψύχος
  • [10] Eπικύρωση συμφωνίας μόνιμης συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ
  • [11] Βατικανό: Νέοι κανονισμοί για περιπτώσεις παιδεραστίας
  • [12] Ισπανία: Το ''Πρεστίζ'' ανεβάζει τους Σοσιαλιστές
  • [13] Βάναυση κακοποίηση γυναίκας στο Πακιστάν
  • [14] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμό
  • [15] Για αναξιόπιστο προϋπολογισμό κάνει λόγο ο Καραμανλής
  • [16] Έκλεισε επ' αόριστο η''ΑΓΕΤ Ηρακλής'' Χαλκίδας
  • [17] Επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ
  • [18] Διακοπή συμβολαίου στον Τσάρτα
  • [19] Συνάντηση Λιάνη-Πιέτρο Μενέα
  • [20] Γενετικής φύσεως τα προβλήματα θηλασμού;
  • [21] Κέντρο για τα θύματα βασανιστηρίων στη Γκάνα
  • [22] Καινούρια domain names
  • [23] Η εποχή των σούπερ- υπολογιστών
  • [24] Τα κινητά μετρούν τους χτύπους της καρδιάς
  • [25] Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο
  • [26] Σοκάρει η νέα καμπάνια του υπ.Υγείας της Σιγκαπούρης

    [01] Σημίτης: ''Στόχος η επίλυση του Κυπριακού''

    16/12/2002 6:47:00 μμ

    Τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες σχεδιάζουν Αθηνα και Λευκωσία με στόχο την επίτευξη λύσης για το Κυπριακό ύστερα από την επιτυχή έκβαση του εθνικού στόχου της ένταξης της Κύπρου. "Η λύση του Κυπριακού είναι το επόμενο βήμα, μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ", δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων του. Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ το απόγευμα θα γίνει και προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

    Συγχαρητήρια Στεφανόπουλου σε Σημίτη και Καραμανλή

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διότι και εκείνος συνέβαλε στο αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη θετική κατάληξη στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου σπουδαίο γεγονός. Επίσης, τόνισε ότι αποδεικνύει και στη πράξη το δίκαιο του κυπριακού λαού.

    Ο Κ.Σημίτης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες ως την τελική απόφαση της Συνόδου Κορυφής και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμβολή του και τις προσπάθειες του για το καλό αποτέλεσμα που επετεύχθη.

    Ως ιδιαίτερης εθνικής σημασίας επιτυχία χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς υποσημειώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η εξέλιξη αυτή έδειξε ότι είχαμε σωστή στρατηγική και αναβάθμισε τη θέση της χώρας μας διεθνώς, υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας, ο οποίος συνεχάρη την κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να συμπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Κώστας Καραμανλής κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ, κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να καταθέσει αύριο το νομοσχέδιο για σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Παράλληλα σημείωσε πως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1990 και μετά στήριξαν την υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εν τω μεταξύ, στην Αγκυρα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Ταγίπ Ερτογάν, τον υπουργός Εξωτερικών Γιακίς και τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντενίς Μπαϊκάλ.

    Στόχος επικρίσεων ο Ραούφ Ντενκτάς

    Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου ο ΓΓ του ΟΗΕ θα δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων του για το Κυπριακό, ενώ ο εκπρόσωπός του Αλβάρο Ντε Σότο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του ψευδοκράτους να αρχίσει συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

    Η Λευκωσία επεξεργάζεται πακέτο μέτρων που θα ενθαρρύνουν την τουρκοκυπριακή πλευρά να ολοκληρώσει τη νέα πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. Αύριο θα συνεχιστεί η σχετική συνεδρίαση που άρχισε σήμερα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική στις 27 Φεβρουαρίου, 2003 και πρόσθεσε ότι θα προκηρύξει κανονικά τις προεδρικές εκλογές.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς δήλωσε πως αισιοδοξεί ότι μέχρι την 28η Φεβρουαρίου είναι δυνατόν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό στη βάση του αναθεωρημένου σχεδίου Ανάν, ενώ μιλώντας στο CNN Turk είπε πως εάν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε λύση, η ελληνοκυπριακή πλευρά των συμφωνιών του 1960 μόνο θα ενταχθεί στην ΕΕ,εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί.

    Την ίδια ώρα, ο Ραούφ Ντενκτάς γίνεται στόχος επικρίσεων για την αδιάλλακτη στάση του. Αμεση παραίτηση του κατοχικού ηγέτη ζήτησαν το Ρεμπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, οργανώσεις και φορείς. Για τέλος της πολιτικής ζωής του κάνει λογο ο τουρκικός Τύπος.

    [02] Πώς θα γίνονται οι συναντήσεις Σωτηροπούλου με το γιο της

    16/12/2002 7:37:00 μμ

    Χωρίς την παρουσία σωφρονιστικών υπαλλήλων και του ειδικού υαλοπίνακα θα μπορεί να βλέπει, μια φορά την εβδομάδα, για 30 λεπτά της ώρας τον 12χρονο γιο της, η φερόμενη ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη" Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία κρατείται στα ειδικά κελιά των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά στο οποίο είχε προσφύγει. Ωστόσο, το δικαστικό συμβούλιο απορρίπτει όλα τα υπόλοιπα αιτήματα της Σωτηροπούλου, που αφορούσαν στις συνθήκες κράτησής της, διαβίωσης και επικοινωνίας με τις άλλες συγκρατούμενές της. Η Σωτηροπούλου, η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας, ζητούσε μεταξύ άλλων να της επιτραπεί η πρόσβαση και σε χώρους ψυχαγωγίας, καθώς επίσης να μπορεί να παρακολουθεί δια αλληλογραφίας τις σπουδές της στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

    [03] Σε ψυχιατριακή κλινική ο Σανδάλης

    16/12/2002 4:08:00 μμ

    Τον εγκλεισμό στη Ψυχιατριακή Κλινική των Φυλακών Κορυδαλλού του 35χρονου Γιώργου Σανδάλη διέταξε η δεύτερη τακτική ανακρίτρια μετά την απολογία του για την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη την Παρασκευή το μεσημέρι. Παράλληλα η τακτική ανακρίτρια διέταξε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη. Ο Σανδάλης απολογήθηκε για τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή και της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής.

    Μπακογιάννη: '' Κανένα πρόβλημα με τους άνδρες ασφαλείας ''

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο 35χρονος υποστήριξε ενώπιον της ανακρίτριας ότι διάφοροι πολιτικοί τον παρακολουθούν μέσω του DNA του και ραδιοκυμάτων. Για το περιστατικό υποστήριξε ότι δεν είχε σκοπό να σκοτώσει την κυρία Μπακογιάννη αλλά ήθελε να ακουστεί ο κρότος ώστε να του δώσει σημασία και έτσι να πετύχει να δοθεί εντολή από τον κ. Σημίτη για να σταματήσουν να τον παρακολουθούν.

    Η κ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που επιρρίπτουν ευθύνες στους άνδρες ασφαλείας της, υπογράμμισε ότι κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Αναφερόμενη στο δράστη τόνισε ότι τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα θα πρέπει να τους αντιμετωπίζει κανείς ως αρρώστους.

    Τη κ. Μπακογιάννη επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τόμας Μίλερ ο οποίος της παρέδωσε τηλεγραφήματα συμπαράστασης από στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    [04] Επαναληπτικές Δημοτικές εκλογές στην Αλεξανδρούπολη

    16/12/2002 7:39:00 μμ

    Επαναληπτικές εκλογές έγιναν την Κυριακή στον δήμο του Αιγείρου Ροδόπης και επανεκλέχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 63 ημερών, δήμαρχος ο Ευάγγελος Λίτσος που θεωρείται από τους νεώτερους σε ηλικία σχεδόν σε όλη τη χώρα και διεκδικούσε το δήμο ως ανεξάρτητος. Συγκέντρωσε το 60% των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του Παναγιώτης Πατρωνίδης που κατήλθε, επίσης, ως ανεξάρτητος έλαβε περίπου 40%. Οι άλλοι συνυποψήφιοί τους Νικόλαος Κατσικίδης και Στέφανος Χρηστίδης ''καταποντίστηκαν''.

    Είχε προηγηθεί ένσταση του Παν. Πατρωνίδη

    Οι εκλογές επαναλήφθηκαν με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ροδόπης, το οποίο είχε κρίνει ότι κακώς αποκλείσθηκε από την εκλογική διαδικασία της 13ης Οκτωβρίου ο Παναγιώτης Πατρωνίδης και πως υπήρξαν εσφαλμένες εκτιμήσεις. Ετσι ουσιαστικά το δικαστήριο έκανε αποδεκτή την ένσταση του Παν. Πατρωνίδη και του έδωσε το δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής αφού ακυρώθηκε το αποτέλεσμα της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας (13 Οκτωβρίου).

    Ο αποκλεισμός του συνδυασμού του Παν. Πατρωνίδη έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης το οποίο δεν δέχθηκε δήλωση αποχής υποψηφίου, που είχε περιληφθεί στο συνδυασμό του (Παν. Πατρωνίδη) και κατόπιν αυτού προέκυπτε πρόβλημα ποσόστωσης.

    Στον ομώνυμο δήμο στήθηκαν ξανά την Κυριακή οι κάλπες σε 13 εκλογικά τμήματα και ψήφισαν περίπου 4.000 εκλογείς, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι οι οποίοι επανεξέλεξαν για δήμαρχό τους τον κ. Ευάγγελο Λίτσο.

    [05] Επίσκεψη Κωνσταντόπουλου στην Τουρκία

    16/12/2002 1:33:00 μμ

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία. ''Καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες του προέδρου του ΣΥΝ υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας και της διεθνούς ειρήνης'', δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος στο Νεοχώριο του Βοσπόρου τον κ. Κωνσταντόπουλο. Οι πρωτοβουλίες του οικουμενικού Πατριάρχη τον αναδεικνύουν σε ιστορική προσωπικότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    [06] Τροχαίο ατύχημα με οπαδούς του Παναθηναϊκού

    16/12/2002 11:52:00 πμ

    Καραμπόλα τριών λεωφορείων που μετέφεραν οπαδούς του Παναθηναϊκού από την Ξάνθη στην Αθήνα σημειώθηκε τα ξημερώματα στα όρια των νομών Μαγνησίας και Φθιώτιδας κοντά στην Πελασγία. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά 21 άτομα. Ωστόσο, έξι άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο του Βόλου για προληπτικούς λόγους.

    [07] Αμετακίνητες οι ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ

    16/12/2002 6:31:00 μμ

    Δεν θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία στο Ιράκ για να προβεί σε τυχόν διορθώσεις της έκθεσης για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, την οποία υπέβαλε προ ημερών στα Ηνωμένα Έθνη, δηλώνει ο Λευκός Οίκος. Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και του ΟΗΕ, στην έκθεση διαπιστώθηκαν παραλείψεις. Συρία και Βρετανία διαφωνούν στον τρόπο χειρισμού του Ιράκ. Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το βράδυ της Κυριακής, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ιρακινές στρατιωτικές θέσεις στο νότιο Ιράκ, σε απάντηση απειλών που δέχτηκαν από την ιρακινή αεράμυνα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης.

    Επιφυλάξεις ΗΠΑ, ΟΗΕ, Μ. Βρετανίας

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, ανέφερε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την Βαγδάτη, προσθέτοντας ότι ήδη έχει παραβεί 16 αποφάσεις του ΟΗΕ.

    Πολλά κενά εντοπίζουν οι Βρετανοί στην έκθεση 12.000 σελίδων του Ιράκ σχετικά με τα οπλικά του συστήματα. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times, το γεγονός αυτό ενδέχεται να καταστήσει αναπόφευκτο τον πόλεμο εναντίον της Βαγδάτης.

    Εξίσου απογοητευμένοι είναι Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες του ΟΗΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι η έκθεση δεν προσμετρά όλα τα πυρηνικά και χημικά διαθέσιμα του Ιράκ.

    Αισιόδοξος ο πρόεδρος της Συρίας

    Η Βρετανία και η Συρία συμφώνησαν σήμερα ότι έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το Ιράκ, καθώς ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ τόνισε στον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι είναι αισιόδοξος για μία ειρηνική επίλυση της ιρακινής κρίσης, καθώς ο ίδιος παρατηρεί μια καλή συνεργασία από την πλευρά της ιρακινής κυβέρνησης. "Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και η κρίση θα επιλυθεί με τρόπο ειρηνικό'', προσθέτει ο Ασαντ.

    Όμως, ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο έκανε σαφές ότι οι δύο ηγέτες δεν συμφώνησαν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του Ιράκ. ''Οι διαφωνίες είναι προφανείς και σαφείς, αλλά πιστεύω ότι η συνεργασία με την Συρία είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουμε'', είπε.

    Από την πλευρά του, ο Ασαντ τόνισε ότι δεν πιστεύει πως ''υπάρχει κανένας που να επιζητεί τον πόλεμο''.

    Όπως σημειώνει ο Τόνι Μπλερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times, μία σύρραξη στο Ιράκ ''δεν είναι κατ' ανάγκην αναπόφευκτο''. Στο ίδιο κείμενο, ο Βρετανός ηγέτης δικαιολογεί, βασιζόμενος στον ''σημαντικό ρόλο και την επιρροή'' της Συρίας στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την πρόσκληση της Downing Street στον πρόεδρο Ασαντ, τον πρώτο Σύρο ηγέτη που επισκέπτεται ποτέ τη Βρετανία, πρόσκληση η οποία επικρίθηκε ιδιαιτέρως από το Ισραήλ.

    Αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο νότιο Ιράκ

    Όπλα ακριβείας χρησιμοποιήσαν τα συμμαχικά αεροσκάφη, χθες το βράδυ, για να πλήξουν ένα κινητό ραντάρ και ένα κέντρο επικοινωνιών κοντά στην Νασιρίγια και την Βασόρα. Από την πλευρά του, Ιρακινός εκπρόσωπος υποστήριξε, μιλώντας στο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ, ότι τα "εχθρικά" αεροσκάφη έπληξαν "πολιτικές εγκαταστάσεις στις επαρχίες Ζι Καρ (375 χλμ. νότια της Βαγδάτης) και Γουάσετ (170 χλμ. νότια της ιρακινής πρωτεύουσας).

    Στο μεταξύ, συνεχίζει η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ τις επιθεωρήσεις των ύποπτων εγκαταστάσεων για τον εντοπισμό όπλων μαζικής καταστροφής.

    [08] Τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο την Iberia

    16/12/2002 7:22:00 μμ

    Σε συναγερμό ετέθησαν σήμερα οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες της Ιταλίας μετά την ανεύρεση δύο πακέτων-βόμβες το πρωί στα γραφεία της Iberia στο αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο και το απόγευμα στα γραφεία της RAI στη Ρώμη. Τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν ανάλογα πακέτα-βόμβες στα γραφεία της Iberia στο αεροδρόμιο Μαλπένσα του Μιλάνου αλλά και έξω από τα γραφεία της ίδιας εταιρίας στη Ρώμη. Ο εισαγγελέας του Μιλάνου Φερντίντο Πομαρίτσι που διεξάγει τις έρευνες δήλωσε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει θύματα.

    Εργο αναρχικών η τοποθέτηση

    Νωρίς σήμερα, πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που εστάλη στα γραφεία της IBERIA στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο, ενώ μερικές ώρες αργότερα κλήθηκαν να εξουδετερώσουν άλλο εκρηκτικό μηχανισμό σε γραφεία της RAI στο κέντρο της ιταλικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, κάθε αυτοσχέδιος μηχανισμός περιείχε 50 γραμμάρια εκρηκτική ύλη σε σκόνη με φυτίλι.

    Την ευθύνη για την τοποθέτηση των εκρηκτικών μηχανισμών ανέλαβε μια άγνωστη ισπανική αναρχική οργάνωση με την ονομασία ''Πέντε C'' με διασυνδέσεις και στην Ιταλία, η οποία ανακοίνωσε νέες ενέργειες εναντίον της Iberia. Τα αρχικά τα παίρνει από τις φυλακές όπου υπάρχουν έγκλειστοι Ισπανοί και Ιταλοί αναρχικοί και ζητά την αποφυλάκισή τους.

    [09] Αφγανιστάν: Παιδιά πεθαίνουν από το ψύχος

    16/12/2002 12:10:00 μμ

    Δέκα παιδιά πέθαναν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αφγανιστάν εξαιτίας του δριμύτατου ψύχους που επικρατεί στην περιοχή. Τα εννέα μάλιστα από αυτά δεν είχαν καν συμπληρώσει τα δύο τους χρόνια. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων, τα παιδιά ήταν απόλυτα υγιή, αλλά πέθαναν ξαφνικά όταν η θερμοκρασία έφτασε τους -15 βαθμούς Κελσίου. Εξαιτίας της κατάστασης, τα Ηνωμένα Έθνη διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα επείγουσας βοήθειας προς τους κατοίκους της χώρας.

    Ανθρωπιστική βοήθεια από Ηνωμένα Έθνη

    Μέχρι στιγμής έχουν παραδώσει 160.000 κουβέρτες, σκηνές και πλαστικά σεντόνια σε δύο εκατομμύρια Αφγανούς και στις οικογένειες που ζουν στους καταυλισμούς, γύρω από την νοτιανατολική πόλη της Spinboldak. Παρόλα αυτά, η ζήτηση παραμένει πολύ μεγάλη.

    Σύμφωνα με τον Nigel Fisher, αξιωματικό των Ηνωμένων Εθνών, ο ΟΗΕ σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν διαμορφώνουν μία λίστα με τα πλέον αναγκαία αγαθά. Μάλιστα επισήμανε ότι θα ζητηθούν δωρεές προκειμένου να μπορέσουν οι κάτοικοι της χώρας να περάσουν έναν αρκετά δριμύ χειμώνα.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 400.000 Αφγανοί έχουν επιλέξει να περάσουν τον χειμώνα σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν από το να επιστρέψουν στα ενδότερα της χώρας, όπου οι συνθήκες είναι αβέβαιες.

    [10] Eπικύρωση συμφωνίας μόνιμης συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ

    16/12/2002 7:21:00 μμ

    Στην τυπική επικύρωση της συμφωνίας για τη μόνιμη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, που σημειώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, προχώρησαν με κοινή διακήρυξή τους οι δύο οργανισμοί σήμερα στις Βρυξέλλες. Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη που υπέγραψαν ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα και ο γ.γ του ΝΑΤΟ λόρδος Τζόρτζ Ρόμπερτσον, τις σχέσεις των δύο οργανισμών θα διέπει ο σεβασμός των αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών, στο πλαίσιο της οποίας «καμία χώρα δεν θα μπορεί να εκφοβίζει μια άλλη χώρα με τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας». Επισημαίνεται ακόμη ότι οι επιχειρήσεις για τη διαχείριση κρίσεων που θα αναλαμβάνουν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ θα αλληλοσυμπληρώνονται, αναγνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα την ισοτιμία και την αυτονομία των δύο οργανισμών στη λήψη των αποφάσεων.

    Στη διακήρυξη διατυπώνεται, επίσης, σεβασμός για τα συμφέροντα των κρατών μελών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ διασφαλίζεται «η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι χώρες μέλη της Ε.Ε. στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας σύμφωνα με τις διευθετήσεις της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας, οι οποίες περιλαμβάνονται στην επιστολή του ύπατου εκπροσώπου στις 13 Δεκεμβρίου».

    Πρόκειται για τη συμφωνία στο θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού που ανακοίνωσε σε επιστολή του ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Χαβιέ Σολάνα στο γ.γ του ΝΑΤΟ λόρδο Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

    Στη διακήρυξη επισημαίνεται, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και προσφέρει στην Ε.Ε. εξασφαλισμένη πρόσβαση στις δυνατότητες σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

    [11] Βατικανό: Νέοι κανονισμοί για περιπτώσεις παιδεραστίας

    Πηγή: ΑΠΕ 16/12/2002 5:39:00 μμ

    Tην συγκατάθεσή του στους νέους κανονισμούς που υιοθετήθηκαν από τους Αμερικανούς επισκόπους για την αντιμετώπιση περιπτώσεων παιδεραστίας στις οποίες εμπλέκονται ιερείς έδωσε σήμερα το Βατικανό. Η απόφαση του Βατικανού, περιέχεται σε επιστολή του καρδινάλιου Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, επικεφαλής της Συνέλευσης των Καρδιναλίων, προς τον Ουίλτον Γκρέγκορι, πρόεδρο της Διάσκεψης Αμερικανών Επισκόπων.

    Συμπληρωματική προστασία στους ιερείς

    Οι κανονισμοί αυτοί, που υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο από την Διάσκεψη Αμερικανών Επισκόπων, προέβλεπαν ''μηδενική ανοχή'' για τους ιερείς, που κατηγορούνται για παιδεραστία. Υπο την μορφή τους εκείνη είχαν απορριφθεί από το Βατικανό.

    Μία μικτή επιτροπή αποτελούμενη από τέσσερις πρελάτους οι οποίοι επελέγησαν από το Βατικανό και τέσσερις επισκόπους που εκπροσωπούσαν την Διάσκεψη Επισκόπων των ΗΠΑ, συνήλθε στην συνέχεια και μελέτησε τους νέους κανονισμούς τους οποίους το Βατικανό αποδέχθηκε.

    Οι νέοι κανονισμοί διασφαλίζουν ότι ''καθένας θεωρείται αθώος μέχρι απο τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν η τις δικές του αυθόρμητες ενέργειες να αποδειχθεί το αντίθετο'' και προσφέρουν μία συμπληρωματική προστασία στους ιερείς που θεωρούνται ύποπτοι για ενέργειες σχετιζόμενες με παιδεραστία.

    [12] Ισπανία: Το ''Πρεστίζ'' ανεβάζει τους Σοσιαλιστές

    16/12/2002 5:34:00 μμ

    Ευνοικά για το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) ήταν τα αποτέλεσμα της πρώτης δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε μετά την καταστροφή του ''Πρεστίζ'' και δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα ''Ελ Μούντο''. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το PSOE (38,8%) υπολείπεται πλέον λιγότερο από τρεις μονάδες του κυβερνώντος δεξιού Λαϊκού Κόμματος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το οποίο συγκεντρώνει το 41,7% των προθέσεων ψήφου.

    Επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης

    Η μηνιαία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sigma Dos, φανερώνει σαφή επιδείνωση της εικόνας της κυβέρνησης μετά την έναρξη της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε το λιβεριανό πετρελαιοφόρο (13 Νοεμβρίου).

    Σε ποσοστό 23,7% οι Ισπανοί έχουν πλέον ''μια κακή'' ή ''πολύ κακή εικόνα'' για την κυβέρνηση, έναντι 19,4% τον περασμένο μήνα. Μόλις 31,9% έχουν ''θετική'' ή ''πολύ θετική'' άποψη, έναντι 37,4% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.000 ανθρώπων.

    Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται, από τη μηνιαία έρευνα του ιδιωτικού ραδιοσταθμού Cadena Ser (του ομίλου Prisa που πρόσκειται στην αντιπολίτευση), η οποία έδειξε σήμερα πως έχει μειωθεί η δημοτικότητα όλων των υπουργών που πήραν μέρος στη διαχείριση της κρίσης.

    [13] Βάναυση κακοποίηση γυναίκας στο Πακιστάν

    16/12/2002 5:47:00 μμ

    Μία δημοτική σύμβουλος στην επαρχία Παντζάμπ στο ανατολικό Πακιστάν κακοποιήθηκε και διαπομπεύθηκε γυμνή στους δρόμους ενός χωριού της επαρχίας από μεγάλο γαιοκτήμονα της περιοχής και μέλη της οικογένειάς του, ύστερα από "πολιτική" σύγκρουση. Οι τέσσερις άνδρες ξυλοκόπησαν άγρια τη Νάσιμ Αχταρ, όπως είναι το όνομα της γυναίκας, την έγδυσαν και την υποχρέωσαν να περπατήσει γυμνή στο δρόμο.

    Τα αίτια της επίθεσης

    Ο κυβερνήτης του Παντζάμπ διέταξε την άμεση σύλληψη του γαιοκτήμονα, των γιων του και αρκετών συνεργών, επειδή η τοπική αστυνομία παρέμεινε άπρακτη μπροστά σε όλο το συμβάν.

    Ο γαιοκτήμονας Μοχάμεντ Αλαμ, δύο γιοι του και ένας συνεργός θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες συλλήψεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αίτια του επεισοδίου είναι "πολιτικά".

    Η δημοτική σύμβουλος δέχτηκε επίθεση στις 7 Δεκεμβρίου από πολιτικούς της αντίπαλους, καθώς έβγαινε από ένα τζαμί, όπου είχε απευθύνει έκκληση για οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή ενός τόπου προσευχής. "Η έκκληση αυτή έκανε έξαλλους τους πολιτικούς της αντίπαλους που της επιτέθηκαν ενώ έβγαινε από το τζαμί", κατέληξε ο εκπρόσωπος.

    Τουλάχιστον 450 γυναίκες δολοφονήθηκαν από μέλη της ίδιας τους της οικογένειας για "λόγους τιμής", φέτος στο Πακιστάν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση "Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν".

    [14] Συνάντηση Σημίτη-Χριστοδουλάκη για προϋπολογισμό

    16/12/2002 6:42:00 μμ

    Η μείωση του πληθωρισμού και η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης αποτελούν τις πρώτες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού που αρχίζει την Τετάρτη, στην ολομέλεια της Βουλής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, ο κ. Χριστοδουλάκης υποστήριξε ότι οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες και πως η διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα δημιουργεί προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε, τέλος, τη συμβολή όλων των παραγόντων της αγοράς για τη μείωσή του.

    Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι επιτεύχθηκαν σημαντικές επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας, τα υψηλά επίπεδα των επενδύσεων, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, καθώς και η εξασφάλιση δημοσιονομικής σταθερότητας.

    Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το 2003 ως χρονιά που θα επιδιωχθεί η τόνωση των εξαγωγών, καθώς, όπως δήλωσε, η οικονομική πολιτική του επόμενου έτους θα στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην περιφερειακή σύγκλιση.

    [15] Για αναξιόπιστο προϋπολογισμό κάνει λόγο ο Καραμανλής

    16/12/2002 6:22:00 μμ

    Κριτική σε υψηλούς τόνους άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2003, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το νέο προϋπολογισμό πλασματικό και αναξιόπιστο, ενώ τόνισε ότι είναι δεινή η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι το κόμμα του γνωρίζει τα προβλήματα και έχει τις λύσεις.

    Σύσταση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητά ο Καραμανλής

    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για χαλκευμένα μεγέθη και κρυφά χρέη και υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εμπιστευτούν την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι το κόμμα του έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση τους διαπλεκόμενους συνεταίρους της. "Δεν θα συμβιβαστούμε με τη διαφθορά δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Κατά την συνεδρίαση της Κ.Ο., ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάλεσε τον κ. Κακλαμάνη να καταθέσει αύριο στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε ιστορικής σημασίας την απόφαση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., αλλά και των άλλων εννέα χωρών, επισημαίνοντας όμως ότι όλοι έχουν συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, όπως η κυβέρνηση της Ν.Δ. στις αρχές του '90, όταν καθόρισαν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Η απάντηση Πρωτόπαπα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας στην κριτική που άσκησε ο κ. Καραμανλής, τόνισε ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η χώρα αναπτύσσεται με πρωτοφανείς ρυθμούς και πως προοπτικά συγκλίνει με τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Ο κ. Πρωτόπαπας σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει εφέτος μία πρωτοφανή αναδιανομή των πόρων και εξασφαλίζει την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και των φορολογικών ελαφρύνσεων υπέρ του λαού.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι "ούτως ή άλλως, δεν περιμέναμε και φέτος να ακούσουμε προτάσεις, ή το πιστεύω του, και για την οικονομία και για τον προϋπολογισμό. Μόνο αδιέξοδη κριτική, μόνο γκρίνια και μιζέρια".

    [16] Έκλεισε επ' αόριστο η''ΑΓΕΤ Ηρακλής'' Χαλκίδας

    16/12/2002 7:17:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Την επ' αόριστο αναστολή της λειτουργίας του εργοστασίου της ''ΑΓΕΤ Ηρακλής'' στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας, στη Χαλκίδα, αποφάσισε πριν από μερικές ημέρες η διοίκηση της εταιρείας. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να προστατευτεί η ασφάλεια των εργαζομένων και του εξοπλισμού του εργοστασίου, καθώς και ότι κατά τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αξιολόγηση της πιθανότητας επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Η ΓΣΣΕ χαρακτήρισε τη διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου ως δυσμενή εξέλιξη με σημαντικούς κινδύνους για το μέλλον μιας σημαντικής παραγωγής μονάδας, για την εταιρία και για το μέλλον των εργαζομένων και της παραγωγικής δραστηριότητας γενικότερα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εργαζομένων και του εξοπλισμού του εργοστασίου.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος ανέλαβε πρωτοβουλίες, οι οποίες και θα συνεχιστούν, προκειμένου:

    Αμεσα να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο. Να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία του και στο μέλλον. Να υπάρξει ουσιαστική άσκηση των καθηκόντων της διοίκησης της εταιρίας τις επιχειρηματικές οδηγίες της οποίας εφαρμόζουν οι εργαζόμενοι. Να ικανοποιηθούν τα εργασιακά αιτήματα στη βάση των νόμων και των υπαρχουσών συμφωνιών.

    [17] Επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ

    16/12/2002 7:39:00 μμ

    Χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα η ΑΕΚ επικράτησε εκτός έδρας του Ηρακλή με 2-0 και έπιασε τον "γηραιό" στην πέμπτη θέση της κατάταξης με 18 βαθμούς. Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο του Μακεδονικού και τα τέρματα της ΑΕΚ πέτυχαν οι Μαλαδένης (17΄) και Νικολαϊδης (81΄).

    Νίκη με καλή εμφάνιση

    Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν σαφώς καλύτερη, καθώς οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς μπήκαν πιο αποφασισμένοι στο γήπεδο και επέβαλαν τον ρυθμό τους. Μάλιστα στο πρώτο τέταρτο του αγώνα Νικολαϊδης και Μαλαδένης έχασαν τρεις πολύ καλές ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ, όμως ο Χαλκιάς αντέδρασε σωστά και απεσώβησε το γκολ.

    Στο 17ο λεπτό ο Μαλαδένης με τον Νικολαϊδη έπαιξαν έξοχα το "1-2" και ο πρώτος με δυνατό σουτ από το ύψος της περιοχής, έδωσε προβάδισμα στην Ενωση.

    Η αντίδραση του Ηρακλή δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς ναι μεν ισορρόπησαν το παιχνίδι, όμως δεν κατάφεραν να γίνουν απειλητικοί για την εστία του Χιώτη. Εξαίρεση η φάση του 37΄ όταν ο Γκώνιας "τσίμπησε' την μπάλα προ του Μαλαδένη που φάνηκε να τον ανατρέπει. Η φάση δεν είναι ξεκάθαρη και ο Μποροβήλος που ήταν κοντά έδειξε να συνεχισθεί το παιχνίδι.

    Στο δεύτερο μέρος ο "γηραιός" προσπάθησε να αντιδράσει και ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς όμως να μπορέσει και πάλι να γίνει απειλητικός. Ο Γιοβάνοβιτς έβγαλε τον Γκώνια και πέρασε στην θέση του τον Καπετάνο, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε. Η μοναδική αξιόλογη φάση για τον Ηρακλή, σημειώθηκε στις καθυστερήσεις, όταν ο Χιώτης απέκρουσε εντυπωσιακά καρφωτή κεφαλιά του Μίετσελ από το ύψος της μικρής περιοχής.

    Η ΑΕΚ διατήρησε χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα το γκολ του Μαλαδένη και δέκα λεπτά πριν το τέλος ο Νικολαϊδης διαμόρφωσε το τελικό σκορ, "σφραγίζοντας" την νίκη της ΑΕΚ, που πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς και παραμένει πάντα σε επαφή με την κορυφή.

    Καλός σε γενικές γραμμές ο Αρκάδας διαιτητής, Γιώργος Μποροβήλος που παρατήρησε με κίτρινη κάρτα τους Χατζί, Μουράτι, Λάκη Κωστένογλου.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς, Μπαχράμης (78` Κουτσουρές), Νατσούρας, Κατσαμπής, Χατζί, Στολτίδης, Νεμπεγλέρας, Γκώνιας (60` Καπετάνος), Μουράτι, Χάγκαν, Μίετσελ.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Κρέικ, Γεωργάτος (74` Κωνσταντινίδης), Ράιτ, Κωστένογλου, Μαλαδένης, Κατσουράνης, Ζαγοράκης (69` Πετκοφ), Λάκης, Μπορμπόκης, Νικολαϊδης (89` Ναλιτζής).

    [18] Διακοπή συμβολαίου στον Τσάρτα

    16/12/2002 7:20:00 μμ

    Με εξάμηνη διακοπή συμβολαίου τιμωρήθηκε σήμερα από την ΠΑΕ ΑΕΚ, ο Βασίλης Τσάρτας. Την απόφαση, υπογράφουν 13 από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, η οποία πάντως θα πρέπει να επικυρωθεί από την Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών της ΕΠΑΕ, όπου εκδικάζεται αύριο η προσφυγή του διεθνή μέσου. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής είχε κληθεί σε απολογία από τη διοίκηση της ΑΕΚ για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και επρόκειτο να προσέλθει ενώπιον του ΔΣ της ΑΕΚ για να απολογηθεί.

    Ο Τσάρτας παρουσιάστηκε στα γραφεία της ΑΕΚ μαζί με τους δικηγόρους του και τον μάνατζέρ του για να απολογηθεί, ωστόσο ήταν οι μόνοι από τις δύο πλευρές που έδωσαν το παρόν.

    Συγκεκριμένα, ο διεθνής μέσος βρήκε μόνο τον διευθύνοντα σύμβουλο, Χαρίλαο Ψωμιάδη, στον οποίο και αρνήθηκε να απολογηθεί. Παρέδωσε ωστόσο δια του δικαστικού επιμελητή την έγγραφη απολογία του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος λίγο αργότερα ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ.

    [19] Συνάντηση Λιάνη-Πιέτρο Μενέα

    16/12/2002 7:39:00 μμ

    Συνάντηση με τον υφυπουργό Γιώργο Λιάνη είχε ο Ιταλός ευρωβουλευτής και Ολυμπιονίκης Πιέτρο Μενέα και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν το Ολυμπιακό κίνημα. Ο Πιέτρο Μενέα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας σύγχρονου μουσείου στην Αρχαία Ολυμπία και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Κεντέρη. Νωρίτερα ο κ. Λιάνης υπέγραψε με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού μνημόνιο συνεργασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, τον εθελοντισμό , αλλά και για την ολυμπιακή εκεχειρία.

    [20] Γενετικής φύσεως τα προβλήματα θηλασμού;

    16/12/2002 12:52:00 μμ

    Τα προβλήματα θηλασμού, ενδέχεται να είναι γενετικής φύσεως. Αυτό επισημαίνουν Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι εντόπισαν το γονίδιο XOR, που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μητρικού γάλακτος. "Τα προβλήματα στο θηλασμό, δεν οφείλονται στα γονίδια", δηλώνουν από την πλευρά τους Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες μαμάδες δεν γνωρίζουν την τέχνη του θηλασμού και δεν έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα αυτής της διατροφής για τα παιδιά τους.

    Τo γονίδιο XOR υπεύθυνο για την παραγωγή μητρικού γάλακτος

    Για τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους, τα μωρά πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Το οποιοδήποτε διατροφικό συμπλήρωμα που συνήθως αντικαθιστά το μητρικό γάλα, είναι σίγουρα μικρότερης διατροφικής αξίας και στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό ή ακόμη και σε θάνατο.

    Παρόλα αυτά, πολλές μητέρες, δεν μπορούν να χαρούν την εμπειρία του θηλασμού και να προσφέρουν στα παιδιά τους, αυτό το πραγματικά θείο δώρο.

    Σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, πιθανή αιτία για αυτό είναι η κακή λειτουργία του γονιδίου XOR, το οποίο βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

    Το συγκεκριμένο γονίδιο, προκαλεί την παραγωγή μιας πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για μια μεταβολική διαδικασία των κυττάρων.

    Αποκαρδιωτικά τα στατιστικά θηλασμού στη Μ. Βρετανία

    Πέραν όμως από τα γενετικά προβλήματα, πολλές μητέρες αγνοούν τη ζωτική σημασία που έχει για τα παιδιά τους ο θηλασμός και καταφεύγουν στη λύση του μπουκαλιού.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 70% των γυναικών της Βρετανίας, που αρχίζουν από την πρώτη κιόλας μέρα, να θηλάζουν τα παιδιά τους, μόλις το 1/3 συνεχίζει το θηλασμό μετά την έκτη εβδομάδα.

    Περίπου το 12% των νέων μαμάδων σταματούν το θηλασμό πριν φύγουν από το μαιευτήριο. Οι Βρετανοί επιστήμονες, πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή επηρεάζονται από άλλες μαμάδες που προτιμούν το "μπουκάλι".

    Παρά τις διαρκείς εκκλήσεις για το αντίθετο, από το 1995 μέχρι σήμερα, οι μητέρες που θηλάζουν στη Βρετανία, αυξήθηκαν μόλις κατά 3%.

    [21] Κέντρο για τα θύματα βασανιστηρίων στη Γκάνα

    16/12/2002 12:47:00 μμ

    Ένα ειδικό κέντρο αποκατάστασης ανθρώπων που έχουν υποστεί βασανιστήρια λειτουργεί στη Γκανά. Το Αφρικανικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, όπως ονομάζεται, βοηθά και ενισχύει τους ανθρώπους, των οποίων η ζωή έχει αλλάξει ριζικά εξαιτίας του πολέμου και της καταπίεσης. Σύμφωνα άλλωστε με τον διευθυντή του Κέντρου, Dr Edmund Delle, τα βασανιστήρια είναι η μεγαλύτερη αιτία πνευματικών προβλημάτων στη Αφρική.

    Κατανόηση και συμπάθεια

    Ανθρωποι από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Νιγηρία και η Σιέρα Λεόνε, προσφεύγουν στο Κέντρο προκειμένου να ζητήσουν άσυλο. Η πλειοψηφία είναι θύματα ξυλοδαρμού, μαστιγώματος, ακόμα και βιασμού. Πολλοί από αυτούς, όπως αναφέρει ο Dr Delle, έχουν υποστεί ακόμα πιο ακραίες μορφές βασανισμού, όπως ένας άνδρας που τον έγδαραν ζωντανό.

    Τα θύματα βασανισμού συχνά δυσκολεύονται να εμπιστευτούν το ιατρικό προσωπικό. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι βασανιστές τους ήταν γιατροί. Το μόνος τρόπος για να κερδίσουν οι γιατροί του Κέντρου την εμπιστοσύνη αυτών των ανθρώπων η υπομονή.

    "Ένα θύμα βασανιστηρίων δεν είναι ένας συνηθισμένος ασθενής. Χρειάζεται τη συμπάθεια και κατανόησή μας και γι' αυτό τον πλησιάζουμε ως φίλοι", λέει χαρακτηριστικά ο Dr Delle. Όσοι μάλιστα από αυτούς που κατάφεραν να ξεφύγουν, ανησυχούν για την τύχη των οικογενειών τους.

    Πέρα από τη συμπάθειά μας, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη την προστασία της κοινωνίας, προκειμένου ο θυμός τους να μη μετατραπεί σε διάθεση εκδίκησης.

    Ο ρόλος του Κέντρου είναι να τους βοηθήσει να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους και να αρχίσουν πάλι από την αρχή.

    [22] Καινούρια domain names

    16/12/2002 1:51:00 μμ

    Μπορεί τα domain ονόματα .com και .org να είναι πολύ συνηθισμένα και γνωστά, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν και υπερπληρότητα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί συνωστισμός. Γι' αυτό το λόγο, η Αρχή για την Ανάθεση Ονομάτων και Αριθμών στο Internet αποφάσισε να δημιουργήσει περισσότερα domain names. Όσο για το ποια θα είναι αυτά, η Αρχή επιφυλάχθηκε να πάρει την τελική απόφαση στις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Τα νέα ονόματα

    Ανάμεσα πάντως στα προτεινόμενα ονόματα είναι το .travel, .health και .news

    Αυτά τα domain δε θα είναι διαθέσιμα ελεύθερα στους ιδιοκτήτες δικτυακών τόπων, αλλά θα δοθούν σε ορισμένους οργανισμούς σε συγκεκριμένους τομείς.

    Είναι πιθανό μάλιστα πολλά από τα νέα ονόματα να προταθούν και να χορηγηθούν από τους οργανισμούς.

    Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της Αρχής, οποιοσδήποτε οργανισμός μπορεί να προτείνει ένα όνομα. Πρέπει όμως να αποδείξει ότι το νέο όνομα αντιπροσωπεύει μία μεγάλη κοινότητα, η οποία να σχετίζεται με το domain. Το κόστος της αίτησης υποβολής ονόματος ανέρχεται στα 50.000 δολάρια.

    Οι εταιρείες υποδέχτηκαν με ευχαρίστηση τα σχέδια της Αρχής, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι κινήσεις αυτές θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχή είχε κατά καιρούς δεχθεί έντονη κριτική από πολλούς οργανισμούς για τον γραφειοκρατικό της χαρακτήρα.

    [23] Η εποχή των σούπερ- υπολογιστών

    16/12/2002 12:46:00 μμ

    Μέχρι το 2010 οι υπολογιστές νέας γενιάς θα μπορούν να κάνουν περισσότερους από τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος της αμερικάνικης κυβέρνησης, η οποία σκοπεύει να βοηθήσει τους επιστήμονες να λύσουν προβλήματα, που διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Ήδη η κατασκευάστρια εταιρεία σούπερ- υπολογιστών Cray έχει δηλώσει πως σκοπεύει να είναι η πρώτη που θα εκπληρώσει αυτό το στόχο.

    Οι νέοι υπολογιστές

    Στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων ερευνητικών προγραμμάτων για την κατασκευή των εν λόγω μηχανών, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει τον πρώτο υπολογιστή X1, ο οποίος θεωρείται το ενδιάμεσο στάδιο για τον υπέρ-υπολογιστή. Οι επεξεργαστές του Χ1 μπορούν να κάνουν περισσότερους από 12,8 δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

    Αν και οι προσωπικοί υπολογιστές λύνουν πολλά προβλήματα και οι καταναλωτές είναι απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί τους, πολλά άλλα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά μόνο από τους σούπερ- υπολογιστές.

    "Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα, όπως η εξομοίωση των αποτελεσμάτων της σύγκρουσης ενός αυτοκινήτου, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και η πρόβλεψη των κλιματικών αλλαγών, που δεν μπορούν να λυθούν από τον προσωπικό μας υπολογιστή", είπε χαρακτηριστικά ο Steve Scott, εκπρόσωπος της Cray.

    Μετά τον Χ1, η Cray εργάζεται στην κατασκευή ενός νέου υπολογιστή, με το όνομα "Μαύρη Χήρα", που ελπίζει πως θα παρουσιάσει στο κοινό το 2005. Μετά και από αυτόν, πιστεύει πως θα κατασκευάσει τον πρώτο σούπερ- υπολογιστή.

    [24] Τα κινητά μετρούν τους χτύπους της καρδιάς

    16/12/2002 6:24:00 μμ

    Το κινητό δεν είναι χρήσιμο μόνο για να δεχόμαστε και να κάνουμε κλήσεις ή να συνδεόμαστε στο internet. Τώρα, μπορεί να μετρά και να ελέγχει τους χτύπους της καρδιάς μας. Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μία συσκευή που συνδέεται με το κινητό και επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγξουν την αναπνοή και τους ρυθμούς της καρδιάς τους.

    Η συσκευή

    Η συσκευή αποτελείται από μία κεραία και έναν ανιχνευτή, ο οποίος εντοπίζει την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία, όταν συνδεθεί με το κινητό τηλέφωνο και τοποθετηθεί μπροστά από τον ασθενή. Οι πληροφορίες στη συνέχεια αποστέλλονται σε ένα μεμονωμένο ιατρικό κέντρο ελέγχου.

    Η συσκευή λειτουργεί ανιχνεύοντας τα μικροκύματα που μεταδίδονται από το κινητό τηλέφωνο. Μερικά από αυτά ξαναγυρίζουν στο τηλέφωνο αφού "χτυπήσουν" το στήθος, την καρδιά και τους πνεύμονες του ατόμου που χρησιμοποιεί το κινητό. Το επιπρόσθετο εξάρτημα δέχεται αυτά τα σήματα και παράγει ένα σχέδιο των χτύπων της καρδιάς και της αναπνοής του κατόχου του τηλεφώνου.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί υποφέρουν από χρόνια καρδιακά προβλήματα. Είναι επομένως απαραίτητο να αναπτυχθούν μέθοδοι παρακολούθησης της υγείας των ασθενών και εκτός νοσοκομείου.

    Μία από τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα υποστήριξε πως η ασύρματη φιλοσοφία του "οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή" μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και από τον ιατρικό κόσμο.

    Η νέα συσκευή επιτρέπει στους ασθενείς να είναι λιγότερο ανήσυχοι, καθώς δε θα χρειάζονται να ανατρέχουν συνέχεια στο γιατρό τους.

    [25] Η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

    16/12/2002 4:10:00 μμ

    Στη Ρωσία, στην πόλη Ζαρίνσκ, στην περιοχή Αλτάϊ της Σιβηρίας, ζει η Πελαγία Ζακουρντάγεβα, η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο, ηλικίας 116 ετών. Η αποκάλυψη αυτή έγινε μετά την τελευταία γενική απογραφή στη χώρα. Σύμφωνα με αυτή, η Ζακουρντάγεβα γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1886 επί Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙΙ και είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη από τη Γιαπωνέζα Καμάτο Χόνγκο, η οποία γεννήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1887. Η ηλικιωμένη γυναίκα κατέχει επάξια την πρώτη θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες ως η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο μετά και το θάνατο της Αμερικανίδας Μοντ Φάρις-Λιούζ, τον περασμένο Μάρτιο.

    [26] Σοκάρει η νέα καμπάνια του υπ.Υγείας της Σιγκαπούρης

    16/12/2002 12:30:00 μμ

    Μία τακτική εκφοβισμού των νέων υιοθέτησαν οι ιατρικές αρχές της Σιγκαπούρης, προκειμένου να πείσουν τους έφηβους να μην έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, τους μοίρασαν ένα δεκασέλιδο περιοδικό, το οποίο περιείχε έγχρωμες φωτογραφίες των παραμορφώσεων που προκαλούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη, στα γενετικά όργανα των ασθενών.

    Δεν παίρνουν προφυλάξεις οι έφηβοι

    Ο λόγος που οι αρχές της χώρας προχώρησαν σε μία τόσο ριζική κίνηση είναι ότι στη Σιγκαπούρη η ανησυχία για την αύξηση του αριθμού των εφήβων που έχουν σεξουαλικές σχέσεις, είναι μεγάλη.

    Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, σχεδόν ένας στους πέντε έφηβους ηλικίας 13-18 έχουν σεξουαλικές επαφές. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί κατά 3,4% από το 1999.

    Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν και οι αμβλώσεις. Συγκεκριμένα, πέρυσι έγιναν 1.698 αμβλώσεις στη Σιγκαπούρη, το 13% εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες κάτω των 20 ετών.

    Μία πρόσφατη παγκόσμια έρευνα για τις σεξουαλικές συνήθειες αποκάλυψε ότι στη Σιγκαπούρη το ένα τρίτο των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, ηλικίας 16-30 ετών, δε χρησιμοποιούσαν προφυλάξεις κατά τη σεξουαλική πράξη. Περίπου οι μισοί από αυτούς δήλωσαν μάλιστα ότι θα συνευρισκόντουσαν με ένα νέο σύντροφο χωρίς προφυλακτικό.

    Το Συμβούλιο Υγείας της κυβέρνησης είπε πως μοίρασε το περιοδικό, για να δείξει στους νέους και την "άλλη πλευρά της υπόθεσης". "Έχει πολύ έντονα γραφικά, για να τραβήξουμε την προσοχή τους", δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Leona Lo.

    Πάντως οι γονείς και οι έφηβοι που διάβασαν το νέο περιοδικό, υποστήριξαν πως σοκαρίστηκαν από τις φωτογραφίες. Ένας δεκαπεντάχρονος χαρακτήρισε τις φωτογραφίες "χυδαίες", αλλά πιστεύει πως μπορεί να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τους νέους που έχουν ευκαιριακό σεξ.

    Στο ίδιο πλαίσιο, η Σιγκαπούρη υιοθέτησε στις αρχές του χρόνου το πρόγραμμα "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες: Η αλήθεια για τη ζωή, την αγάπη και το σεξ", το οποίο ξεκίνησε στις ΗΠΑ και υποστηρίζει την αποχή από το σεξ πριν το γάμο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 December 2002 - 17:56:57 UTC