Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία της Κύπρου
  • [02] Στην ώρα του ο προαστικός σιδηρόδρομος
  • [03] Λεωφορείο καταπλάκωσε ΙΧ αυτοκίνητο
  • [04] Mεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους πολύτεκνους
  • [05] Οι κορυφαίοι του αθλητισμού για το 2002
  • [06] Ο Ρονάλντο κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2002
  • [07] Ανήλικοι χρήστες Ιντερνετ: chat χωρίς επίβλεψη
  • [08] Βραβεία Τηλεόρασης: η γιορτή της μικρής οθόνης

    [01] Ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία της Κύπρου

    16/12/2002 11:44:00 μμ

    Η Κύπρος είναι πλέον μέλος της Ε.Ε., ύστερα από την απόφαση που πάρθηκε στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης στις 12-13 Δεκεμβρίου 2002. Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου, έχει πληθυσμό 703.000 κατοίκους, από τους οποίους τα 4/5 είναι Ελληνοκύπριοι και περίπου 87.000 Τουρκοκύπριοι που ζουν στο β. κατεχόμενο τμήμα της. Εκεί ζουν και 115.000 έποικοι από την Τουρκία. Επίσης, στην Κύπρο υπάρχουν Αρμένιοι, Μαρωνίτες και μέλη του προσωπικού των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η ΕΡΤonline κάνει ένα flash back στους κυριότερους σταθμούς της ιστορίας της Κύπρου.

    Σταθμοί στην ιστορία της

    1878: Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραδίδει την Κύπρο σε βρετανική διοίκηση, ενώ διατηρεί τυπικά την πολιτική εξουσία.

    1914: Η Βρετανία προσαρτεί την Κύπρο και αργότερα την αφομοιώνει επίσημα ως αποικία της.

    1955: Η ελληνοκυπριακή οργάνωση ΕΟΚΑ ξεκινά ένοπλη αντίσταση κατά της Βρετανικής Αρχής.

    1960: Η Βρετανία χορηγεί ανεξαρτησία στην Κύπρο με σύνταγμα που κατοχυρώνει το μοίρασμα της εξουσίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία αναλαμβάνουν το ρόλο των εγγυητριών χωρών.

    1963: Ο πρόεδρος Μακάριος προτείνει αλλαγές στο σύνταγμα (13 σημεία), που τροποποιούν τις συμφωνίες και την ισορροπία στην κατανομή της εξουσίας με τους Τούρκους. Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι είναι μια κίνηση για να γίνει πιο αποτελεσματικό το σύνταγμα. Πολλοί Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ένωση με την Ελλάδα. Ξεσπούν βίαια ενδο-κοινοτικά επεισόδια.

    1964: Το σύνταγμα καταρρέει εν μέσω συγκρούσεων. Σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Πολλοί Τούρκοι αποσύρονται σε θύλακες, που περιπολούνται από τουρκοκυπριακές παραστρατιωτικές ομάδες. Η συγκρούσεις αναπτύσσονται και η τουρκική αεροπορία βομβαρδίζει περιοχές της Κύπρου. Εγκαθίστανται ειρηνευτικά στρατεύματα του ΟΗΕ (UNFICYP).

    1967: Ο στρατός καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ελλάδα.

    1974: Η στρατιωτική χούντα στην Ελλάδα στηρίζει το πραξικόπημα του Ιουλίου κατά του Μακάριου. Οι στρατιωτικοί, που υποστηρίζουν, όπως λένε, την ένωση με την Ελλάδα, τον ανατρέπουν και προσπαθούν να τον σκοτώσουν, αλλά εκείνος διαφεύγει. Πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα, τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη βόρεια Κύπρο. Ακολουθούν συγκρούσεις μεταξύ των Τούρκων εισβολέων και Ελληνοκυπρίων. Ελληνοκύπριοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Ελλάδα και Τουρκία παραλίγο να εμπλακούν σε πόλεμο. Το πραξικόπημα και η χούντα της Αθήνας γρήγορα καταρρέουν. Τα τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το ένα τρίτο του νησιού.

    1983: Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτος στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, το οποίο αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. 1990: Η Κύπρος υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην ΕΟΚ.

    1993: Ο βετεράνος συντηρητικός ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης κερδίζει τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, με μικρή διαφορά από τον κεντρο-αριστερό Γεώργιο Βασιλείου.

    1998: Επανεκλέγεται ο Κληρίδης. Η ΕΕ αξιολογεί τα κράτη που ζήτησαν να ενταχθούν σ αυτήν. Εντεκα κράτη πληρούν τις προϋποθέσεις μεταξύ τους και η Κύπρος.

    1999: Σεισμός πλήττει την Τουρκία, σκοτώνοντας πάνω από 18.000 ανθρώπους. Η συμπαράσταση που εκδηλώνεται από την Ελλάδα αναθερμαίνει τις διμερείς σχέσεις και μια προσπάθεια συμφιλίωσης ξεκινά μήνες αργότερα με τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας. Η ΕΕ δέχεται την υποψηφιότητα της Τουρκίας.

    1999-2000: Οι συνομιλίες, που πραγματοποιούνται υπό τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη, ολοκληρώνονται άκαρπες. Ο Ντενκτάς δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου είναι ''χάσιμο χρόνου'', αν δεν αναγνωριστεί η ύπαρξη του ψευδοκράτους (ΤΔΒΚ).

    2001: Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δηλώνει ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να ''προσαρτήσει'' τη βόρεια Κύπρο αν η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο Κληρίδης και ο Ντενκτάς συναντώνται στη Λευκωσία το Δεκέμβριο και ανακοινώνουν την επανάληψη των απευθείας συνομιλιών στα μέσα Ιανουαρίου 2002.

    16 Ιανουαρίου 2002: Αρχίζουν οι συνομιλίες για την επανένωση. Ως προθεσμία για τη σημείωση προόδου ορίζεται ο Ιούνιος.

    14 Μαϊου 2002: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επισκέπτεται το νησί σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η προθεσμία που είχε τεθεί (ο Ιούνιος) περνά χωρίς αποτελέσματα.

    7 Οκτωβρίου 2002: Ο Ντενκτάς υποβάλλεται σε εγχείρηση καρδιάς στη Νέα Υόρκη, αναβάλλοντας τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό μερικές βδομάδες.

    9 Οκτωβρίου 2002: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει έκθεση σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με 13 χώρες, λέγοντας ότι 10 από αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα είναι έτοιμες για ένταξη το 2004.

    3 Νοεμβρίου 2002: Οι Τούρκοι φιλο-Ευρωπαίοι ισλαμιστές σημειώνουν σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές.

    11 Νοεμβρίου 2002: Ο Γ.Γ του ΟΗΕ παρουσιάζει το σχέδιο λύσης για το Κυπριακό.

    ΠΗΓΗ ΑΠΕ

    [02] Στην ώρα του ο προαστικός σιδηρόδρομος

    16/12/2002 8:01:00 μμ

    Εντός των χρονοδιαγραμμάτων θα παραδοθεί ο προαστιακός σιδηρόδρομος, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστο Βερελή που επισκέφθηκε το πρωί τα έργα που κατασκευάζονται από το Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" μέχρι και το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ). Μετά την ολοκλήρωση των έργων οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν γρήγορα από τη Θήβα, την Κόρινθο και την Χαλκίδα μέχρι το Αεροδρόμιο των Σπάτων, ενώ το 2007 ο προαστιακός θα φτάνει μέχρι το Λαύριο.

    Σημαντικότατη ανακούφιση κυκλοφοριακών προβλημάτων

    Ο κ. Βερελής τόνισε ότι "με την ολοκλήρωση του προαστιακού σιδηροδρόμου θα υπάρξει μία σημαντικότατη ανακούφιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων δεδομένου ότι 100.000 περίπου αυτοκίνητα θα φύγουν από τους δρόμους".

    Από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών μέχρι την Κόρινθο η διαδρομή θα γίνεται σε 48 λεπτά και μέχρι το Κιάτο σε 58 λεπτά.

    O Yπουργός Μεταφορών, συνοδευόμενος από τους διευθύνοντες συμβούλους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας) Κώστα Γιαννακό, Δημήτρη Τσίτουρα και Βασίλη Οικονομόπουλο αντίστοιχα, επισκέφθηκε τέσσερα βασικά σημεία του προαστιακού σιδηροδρόμου:

    - Το Σιδηροδρομικό Σταθμό που θα κατασκευαστεί στο Αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 10,4 εκατ. ευρώ,

    - το Σιδηροδρομικό Σταθμό που θα κατασκευαστεί στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας όπου η Αττική Οδός θα διασταυρώνεται με τις γραμμές του προαστιακού και του μετρό,

    - τον Συγκοινωνιακό Κόμβο της Νερατζιώτισσας (Ολυμπιακό Στάδιο)

    - και τον Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών.

    Μετακινήσεις εύκολα, γρήγορα και ανθρώπινα

    - Το 2004 θα μετακινούνται καθημερινά 120.000 επιβάτες.

    - Το 2010 θα διπλασιαστούν (250.000) οι επιβάτες που καθημερινά να εξυπηρετούνται από τον προαστικό.

    - Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το 2020 θα χρησιμοποιούν τον προαστιακό 340.000 επιβάτες ημερησίως.

    - Η διαδρομή Αθήνα-Αεροδρόμιο θα διαρκεί 35 λεπτά και οι επιβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν εκτός από τον προαστιακό και τους επτά συρμούς του Μετρό, που θα χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό.

    [03] Λεωφορείο καταπλάκωσε ΙΧ αυτοκίνητο

    16/12/2002 11:15:00 μμ

    Εντεκα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τους Πυροσβέστες μέσα από τα συντρίμμια του λεωφορείου και του ΙΧ αυτοκινήτου στο ατύχημα που έγινε στις 9.30 το βράδυ στο 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού ΑΘηνών-Κορίνθου στα Μέγαρα. Σύμφωνα με την τροχαία το λεωφορείο το οποίο μετέφερε περίπου 50 αλβανούς και κατευθυνόταν προς Κόρινθο έκανε μανούβρες στο πάρκινκ γνωστού εστιατόριου αλλά ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα το βαρύ όχημα να ανατραπεί και να καταπλακώσει το ΙΧ αυτοκίνητο. Από το ΙΧ ανασύρθηκαν τραυματισμένοι ένα ζευγάρι και ένα ακόμη άτομο ενώ εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από το λεωφορείο, εκ των οποίων τα 5 έχουν τραυματισθεί σοβαρότερα. Κα οι 11 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και σύμφωνα με πληροφορίες είναι όλοι εκτός κινδύνου . Προανάκριση για το ατύχημα διενεργεί η τροχαία Μεγάρων.

    [04] Mεγαλύτερες ελαφρύνσεις στους πολύτεκνους

    16/12/2002 11:41:00 μμ

    Μεγαλύτερες ελαφρύνσεις για τους πολύτεκνους ανακοίνωσε αργά το βράδυ ο Υπουργός Οικονομίας, κατά τη συζήτηση του Φορολογικού Νομοσχεδίου στη Βουλή. Ο Νίκος Χριστοδουλάκης εξήγγειλε ότι, με σχετική τροποποίηση, το αφορολόγητο αυξάνεται κατά χίλια ευρώ για κάθε παιδί από το τέταρτο και επάνω, δηλαδή, στις 22.000 ευρώ για την οικογένεια με τέσσερα παιδιά, στις 23.000 ευρώ για την οικογένεια με πέντε παιδιά και ούτω καθ εξής.

    Τέσσερις ακόμα τροπολογίες στο φορολογικό νομοσχέδιο

    Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε ότι για τα παραδοσιακά και ξύλινα σκάφη αναψυχής, θα διατηρηθούν τα ίδια τεκμήρια διαβίωσης που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

    Τέσσερις τροπολογίες που είχαν ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, αποφασίστηκε να αποσπασθούν, προκειμένου να συζητηθούν εκτενέστερα ως τμήματα νέου σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου: Πρόκειται για την τροπολογία που αφορά σε έργα της ΕΥΔΑΠ, άλλη για την εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, μία για το ΙΚΑ και τις εισφορές σε αυτό και τέταρτη, για τις επιχειρήσεις του Ομίλου ΟΤΕ.

    [05] Οι κορυφαίοι του αθλητισμού για το 2002

    16/12/2002 9:01:00 μμ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου βράβευσε τους κορυφαίους της χρονιάς. Στους άνδρες πρώτος ήταν ο Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης, καλύτερη αθλήτρια ανακηρύχθηκε η Κατερίνα Θάνου. Η ομάδα Πόλο του Ολυμπιακού ήταν η κορυφαία ομάδα της χρονιάς, ενώ ο Νίκος Γκάλης ανακηρύχθηκε κορυφαίος καλαθοσφαιριστής των τελευταίων πενήντα ετών.

    Ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου βραβεύθηκαν σήμερα από τον ΠΣΑΤ ως οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές για το 2002. Φέτος, ο "γιος του ανέμου" ολοκλήρωσε το εκπληκτικό του "τρεμπλ", κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 200μ., στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου. Στην ίδια διοργάνωση, η Κατερίνα Θάνου πήρε το χρυσό στα 100 μέτρα, για 4η φορά στην καριέρα της. Καλύτερη ομάδα της χρονιάς που πέρασε ήταν η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και κατέκτησε το νταμπλ στη χώρα μας. Ο Νίκος Γκάλης αναδείχτηκε ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας των τελευταίων 50 χρόνων. Δεύτερος ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης και τρίτος ο Γιώργος Αμερικάνος.

    Στο πλαίσιο της σημερινής τελετής, το ΔΣ του ΠΣΑΤ, μετά από ομόφωνη απόφαση, απένειμε το έπαθλο Αθλητικής Προσφοράς και Ήθους στον Ντανιέλ Μπατίστα για την πολύχρονη και αξιόλογη παρουσία του εντός κι εκτός των ελληνικών γηπέδων.

    Ο Ντανιέλ Μπατίστα ήρθε νεαρός στην Ελλάδα, απέκτησε μετά από χρόνια την ελληνική υπηκοότητα και κατάφερε να αγωνιστεί 17 φορές με την Εθνική Ελλάδας.

    Το έπαθλο Fair Play απονεμήθηκε στον ιστιοπλόο Αιμίλιο Παπαθανασίου, που επέδειξε αθλητική συμπεριφορά στους αγώνες EUROLYMP, όταν προτίμησε να δώσει το δεύτερο τιμόνι του στον Τούρκο συναθλητή του, παρά το γεγονός ότι κινδύνευε να χάσει την πρώτη θέση.

    Επίσης, στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, η οποία είναι αφιερωμένη στην Αθλητική Παιδεία, τιμήθηκαν:

    Ο Αντώνης Τζίκας, πρόεδρος του Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας ως πρωτοπόρος της καλλιέργειας της Αθλητικής Παιδείας στη χώρα μας. Ο Χρήστος Βαρτζάκης, για την προσφορά του επί 70 χρόνια στον αθλητισμό. Ο Ανδρέας Γαρύφαλλος για την προσφορά του επί 60 χρόνια στον αθλητισμό και τους νέους. Η Σοφία Πουμπουρίδου για το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικείας Πάλης, το πρώτο που κατακτά η ελληνική πάλη σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ο Αθανάσιος Μπαράκας για την πρωταγωνιστική του παρουσία στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Η Νατάσα Τσακίρη, γιατί συνδυάζει αθλητισμό και σπουδές (έπαθλο Τρία Έψιλον). Ο Κίμων Ευαγγελάτος, γιατί συνδυάζει το ποδόσφαιρο με τις επιστήμες (έπαθλο της ΟΠΑΠ Α.Ε.)

    [06] Ο Ρονάλντο κορυφαίος ποδοσφαιριστής για το 2002

    16/12/2002 7:57:00 μμ

    Στον άνθρωπο που οδήγησε τη Βραζιλία στον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας φέτος και πρώτο σκόρερ του Μουντιάλ που έγινε στην Ν. Κορέα και την Ιαπωνία, Ρονάλντο, απονεμήθηκε ο τίτλος του καλύτερου ποδοσφαιριστή για το 2002 που διοργανώνει το γαλλικό περιοδικό France Football. Ο θρίαμβος της "Σελεσάο" οδήγησε την πλειοψηφία των 52 Ευρωπαίων δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, να προτιμήσουν τον Ρονάλντο, έναντι του Ρομπέρτο Κάρλος, συμπαίκτη του τόσο στη Ρεάλ όσο και τη Βραζιλία, ο οποίος ήταν δεύτερος. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο τερματοφύλακας της Μπάγερν και της εθνικής Γερμανίας, Ολιβερ Καν.

    Δεύτερη διάκριση για τον Ρονάλντο

    Παρότι τους τελευταίους 12 μήνες έδωσε μόνο 17 αγώνες (με Ιντερ και Ρεάλ) σε συλλογικό επίπεδο, η εντυπωσιακή του επιστροφή στο Μουντιάλ 2002 ήταν, αρκετή για να του χαρίσει τη "Χρυσή Μπάλα".

    Είναι η δεύτερη φορά που ο 26χρονος επιθετικός της "βασίλισσας" κατακτά την πιο λαμπρή διάκριση για ποδοσφαιριστή, σε ατομικό επίπεδο. Η πρώτη ήταν το 1997, όταν βρισκόταν στο... άκρως αντίθετο στρατόπεδο, φορώντας τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρονάλντο γίνεται ο πρώτος παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, μετά τη δεκαετία του 1950! Ο θρυλικός Αλφρέντο Ντι Στέφανο είχε αναδειχθεί κορυφαίος το 1959.

    Οι νικητές της χρυσής μπάλας

    1956 Στάνλεϊ Μάθιους Αγγλία Μπλάκπουλ

    1957 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης

    1958 Ρεϊμόν Κοπά Γαλλία Ρεάλ Μαδρίτης

    1959 Αλφρέντο Ντι Στέφανο Αργεντινή Ρεάλ Μαδρίτης

    1960 Λουϊσίτο Σουάρες Ισπανία Μπαρτσελόνα

    1961 Ομάρ Σίβορι Αργεντινή Γιουβέντους

    1962 Γιόζεφ Μάζοπουστ Τσεχοσλοβακία Ντούκλα

    1963 Λεβ Γιασίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Μόσχας

    1964 Ντένις Λο Σκοτία Μάντσεστερ Γιουν.

    1965 Εουσέμπιο Ντα Σίλβα Πορτογαλία Μπενφίκα

    1966 Μπόμπι Τσάρλτον Αγγλία Μάντσεστερ Γιουν.

    1967 Φλόριαν Αλμπερτ Ουγγαρία Φερεντσβάρος

    1968 Τζορτζ Μπεστ Β.Ιρλανδία Μάντσεστερ Γιουν.

    1969 Τζιάνι Ριβέρα Ιταλία Μίλαν

    1970 Γκερντ Μίλερ Δ.Γερμανία Μπάγερν

    1971 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Αγιαξ

    1972 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν

    1973 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα

    1974 Γιόχαν Κρόιφ Ολλανδία Μπαρτσελόνα

    1975 Ολεγκ Μπλαχίν ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου

    1976 Φραντς Μπεκενμπάουερ Δ.Γερμανία Μπάγερν

    1977 Αλαν Σίμονσεν Δανία Γκλάντμπαχ

    1978 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο

    1979 Κέβιν Κίγκαν Αγγλία Αμβούργο

    1980 Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν

    1981 Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε Δ.Γερμανία Μπάγερν

    1982 Πάολο Ρόσι Ιταλία Γιουβέντους

    1983 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους

    1984 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους

    1985 Μισέλ Πλατινί Γαλλία Γιουβέντους

    1986 Ιγκόρ Μπελάνοφ ΕΣΣΔ Ντιναμό Κιέβου

    1987 Ρούουντ Γκούλιτ Ολλανδία Μίλαν

    1988 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν

    1989 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν

    1990 Λόταρ Ματέους Δ.Γερμανία Ιντερ

    1991 Ζαν-Πιέρ Παπέν Γαλλία Μαρσέιγ

    1992 Μάρκο Φαν Μπάστεν Ολλανδία Μίλαν

    1993 Ρομπέρτο Μπάτζιο Ιταλία Γιουβέντους

    1994 Χρίστο Στόιτσκοφ Βουλγαρία Μπαρτσελόνα

    1995 Ζορζ Γουεά Λιβερία Μίλαν

    1996 Ματίας Ζάμερ Γερμανία Ντόρτμουντ

    1997 Ρονάλντο Βραζιλία Ιντερ

    1998 Ζιντάν Ζινεντίν Γαλλία Γιουβέντους

    1999 Ριβάλντο Βραζιλία Μπαρτσελόνα

    2000 Λουίς Φίγκο Πορτογαλία Ρεάλ Μαδρίτης

    2001 Μάικλ Οουεν Αγγλία Λίβερπουλ

    2002 Ρονάλντο Βραζιλία Ρεάλ Μαδρίτης

    [07] Ανήλικοι χρήστες Ιντερνετ: chat χωρίς επίβλεψη

    16/12/2002 9:28:00 μμ

    Το 60% των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου χρησιμοποιεί τις αίθουσες επικοινωνίας (chat rooms) και το 90% απ αυτούς παραδέχθηκαν ότι έχουν συμμετάσχει σε συζητήσεις με σεξουαλικό περιεχόμενο. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Ελληνική Καταναλωτική Οργάνωση (Ε.ΚΑΤ.Ο) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ''Ασφαλής Πλοήγηση στο διαδίκτυο''. Συμπέρασμα της έρευνας; Τα παιδιά και οι έφηβοι σήμερα εμφανίζουν σε μεγάλο ποσοστό ''ριψοκίνδυνη'' συμπεριφορά στο διαδίκτυο, φαινόμενο που στη Μ. Βρετανία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις την τελευταία 5ετία.

    Ριψοκίνδυνες συμπεριφορές ανηλίκων στο διαδίκτυο

    Πρόκειται για συγκριτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε παράλληλα στην Ελλάδα (δείγμα 386 παιδιά έως 17 χρόνων), τη Μ. Βρετανία (δείγμα 1400 παιδιά) και Ιρλανδία (δείγμα 481 παιδιά).

    Σύμφωνα με την έρευνα:

    Μόνο το 5% των Ελλήνων ανήλικων χρηστών επιβλέπεται από τους γονείς τους στις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο

    Το 70% των Ελλήνων ανήλικων χρηστών έχει δεχθεί πρόσκληση από άλλους χρήστες για προσωπική συνάντηση. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Μ. Βρετανία ανέρχεται στο 15% και στην Ιρλανδία στο 5%.

    Οι Έλληνες χρήστες ηλικίας 13-15 ετών έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να τους ζητηθεί να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους χρήστες απ ό,τι οι Βρετανοί και οι Ιρλανδοί χρήστες αντίστοιχης ηλικίας.

    Στην Ελλάδα οι νέοι ηλικίας 13-15 χρόνων διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο παρενόχλησης σε chat rooms, αλλά είναι 15 φορές πιο πιθανό απ' ό,τι οι Ιρλανδοί συνομήλικοί τους να καταγγείλουν περίπτωση παρενόχλησης.

    [08] Βραβεία Τηλεόρασης: η γιορτή της μικρής οθόνης

    16/12/2002 10:41:00 μμ

    Η Μαρία Χούκλη είναι η παρου-

    σιάστρια ειδήσεων 2002

    Απονέμονται αυτήν την ώρα τα τηλεοπτικά βραβεία για τα πρόσωπα της χρονιάς, που διοργανώνει το περιοδικό "ΤV ΕΘΝΟΣ", για 6η συνεχή χρονιά, ένα γεγονός που μεταδίδεται απευθείας από την ΕΤ1 με οικοδέσποινες τη Ρ. Βαγιάνη και την Π. Τσαπανίδου. Εξι βραβεία διάφορων κατηγοριών απέσπασε η ΕΡΤ σε μία λαμπερή βραδιά. Στην εκδήλωση παρευρίσκονται πολλοί γνωστοί άνθρωποι από τον πολιτικό και καλλιτεχνικό χώρο.

    Τα βραβεία αναλυτικά

    Αν και απουσίαζε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, η Μαρία Χούκλη, παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ έλαβε το βραβείο του κοινού ως αγαπημένη παρουσίαστρια δελτίου ειδήσεων.

    Το βραβείο καλύτερου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ δόθηκε στη ΝΕΤ για την τεχνική και δημοσιογραφική κάλυψη της κακοκαιρίας στις αρχές του 2002.

    Το βραβείο καλύτερης κοινωνικής εκπομπής απέσπασαν οι "Ελληνες", μία εκπομπή της ΝΕΤ με την Σοφία Τσιλιγιάννη.

    Καλύτερη αθλητική εκπομπή για το 2002 κρίθηκε η εκπομπή "Τοra-Tora-Tora" της ΕΤ1 με τον Αντώνη Καρπετόπουλο και τον Αντώνη Πανούτσο.

    Το βραβείο αγαπημένου παρουσιαστή κεντρικού δελτίου ειδήσεων δόθηκε στον Νίκο Χατζηνικολάου (Mega).

    Το βραβείο αγαπημένου παρουσιαστή εκτός δελτίου ειδήσεων έλαβε ο Γιώργος Παπαδάκης (Αntenna).

    Το βραβείο αγαπημένης παρουσιάστριας εκτός δελτίου ειδήσεων απενεμήθη στην Ελένη Μενεγάκη (Αntenna), αν και απουσίαζε λόγω του πρόσφατου τοκετού της.

    Καλύτερη ενημερωτική εκπομπή για το 2002 κρίθηκε η εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου "Ενώπιος Ενωπίω" (Mega).

    Το βραβείο καλύτερης ενδυματολογίας έλαβαν οι κυρίες Μπουλούκου-Σοφοκλέους για τα σκηνικά τους στο σήριαλ "Περί Ανέμων και Υδάτων" (Mega).

    Για καλύτερο Μοντάζ το βραβείο έλαβε ο Θεόδωρος Κατσέλης για το σήριαλ "Όσο υπάρχει Αγάπη" (Antenna).

    Ο Διονύσης Λαμπίρης πήρε το βραβείο καλύτερης Φωτογραφίας για το σήριαλ "Όσο υπάρχει Αγάπη" (Antenna).

    Στα "ΠΡΟΣΩΠΑ 2002" συμμετείχαν 10 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANT1, ET-1, ET-3, MEGA, NET, SEVEN, STAR, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), οκτώ περιοδικά (TV ΕΘΝΟΣ, Ραδιοτηλεόραση, TV Ζάπινγκ, ΛΟΙΠΟΝ, EXODOS, TV Guide, EIKONES, TV Cosmos), το portal e-go και 13 φορείς και σωματεία, τα οποία έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την τηλεόραση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 16 December 2002 - 21:54:16 UTC