Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καθοριστική εβδομάδα για το Κυπριακό
  • [02] Καλό μήνα με βροχές και καταιγίδες
  • [03] Εκτροχιασμός τρένου στην Ελβετία
  • [04] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Κωνστ/πολη
  • [05] Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    [01] Καθοριστική εβδομάδα για το Κυπριακό

    1/12/2002 10:21:00 μμ

    Εβδομάδα έντονης κινητικότητας αρχίζει τη Δευτέρα για το Κυπριακό. Στη Λευκωσία, συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει επί ποιων σημείων του σχεδίου θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, την ώρα που ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα, εμφανίζεται έτοιμος για διαπραγμάτευση. Στην Κέρκυρα η Σύνοδος της Διεθνούς των Κεντρώων Δημοκρατών υιοθέτησε ψήφισμα της Νέας Δημοκρατίας υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε χωρίς πρόσθετους όρους. Στην Αγκυρα μεταβαίνει την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπανδρέου για διαβουλεύσεις.

    Δηλώσεις Αθνάρ και Τόμας Μίλερ

    Η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επανέλαβε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα.

    «Δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση, η Κύπρος θα μπεί στην ΕΕ, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης" είπε χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα πολύ καλό το σχέδιο Ανάν.

    Πολύ καλό το σχέδιο Ανάν, χαρακτήρισε με συνέντευξη του στη ΝΕΤ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ.

    Ο Τόμας Μίλερ, υπογράμμισε ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, μπορεί να αποτελέσει βάση όχι μόνο για διαπραγματεύσεις αλλά και για συμφωνία.

    Εμφανίσθηκε ωστόσο, επιφυλακτικός σχετικά με το κατά πόσο επαρκεί ο χρόνος για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ναι μεν...αλλά Ντενκτάς σύμφωνα με επιστολή του προς Ανάν

    Σύμφωνα πάντως με κυριακάτικο δημοσίευμα ο Ραούφ Ντενκτάς με επιστολή του προς τον Κ. Ανάν στις 27/11, εμφανίζεται έτοιμος να διαπραγματευτεί επί του σχεδίου.

    Σύμφωνα με ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του κατοχικού ηγέτη προς τον Κόφι Ανάν, όπως αυτό δημοσιεύεται στον Κυριακάτικο "Φιλελεύθερο", ο Ντενκτάς πιστεύει ότι ορισμένα σημεία του σχεδίου αποτελούν χρήσιμη συμβολή για διαπραγματεύσεις, ενώ άλλα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες.

    Επιπλέον, για άλλη μια φορά επιχειρεί να παίξει με το χρόνο και να αποφύγει να απαντήσει επί της ουσίας.

    Παράλληλα στην κατάληξη της επιστολής του, επισημαίνει:

    "Λόγω του επείγοντος του θέματος τις τελευταίες μέρες είχα την ευκαιρία να διαβουλευθώ τηλεφωνικώς με την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να παρουσιάσω το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων-διευκρινήσεων στην κυβέρνηση και στη Βουλή προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ότι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει αποδεκτό ως πακέτο για συνολική λύση του Κυπριακού που να εκφράζει τις ανησυχίες και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού.

    Το Σάββατο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, από τη Νέα Υόρκη όπου αναρρώνει, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχτεί το κείμενο αν δεν γίνουν αλλαγές και ότι δεν πρέπει να υπάρχουν προθεσμίες στις διαπραγματεύσεις.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση Ανάν έχει "ελαττώματα, των οποίων τις συνέπειες θα ήταν άδικο να υποστούν οι Τουρκοκύπριοι".

    Αποκλειστικές συνεντεύξεις Ντεμιρέλ - Τσετίν

    Υπέρ των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου τάχθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΝΕΤ 105,8 ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει ευμενείς επιδράσεις στα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

    Ο Ντεμιρέλ τόνισε ότι ανεξαρτήτως των όποιων εξελίξεων, η Τουρκία κατέγραψε την υποστήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Αντίθετα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χικμέτ Τσετίν, έκανε λόγο για πιθανά προβλήματα ασφάλειας στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο, εάν η Τουρκία δεν λάβει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και η Κύπρος ενταχθεί χωρίς να έχει επιλυθεί το πολιτικό ζήτημα.

    Δηλώσεις Κωστή Στεφανόπουλου

    Την αισιοδοξία του για επίλυση του προβλήματος και την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ε.Ε, εξέφρασε από την Πάτρα, όπου βρέθηκεο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Όπως υπογράμμισε, ανεξαρτήτως αν το σχέδιο Ανάν θα βελτιωθεί ή όχι και ανεξαρτήτως αν θα γίνει αποδεκτό η προοπτική της εντάξης της Κύπρου στην Ε.Ε είναι μία προσδοκία η οποία επιτρέπει την αισιοδοξία.

    [02] Καλό μήνα με βροχές και καταιγίδες

    1/12/2002 10:41:00 μμ

    Σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από το μεσημέρι της Κυριακής όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα σημειωθούν και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν από τη Δευτέρα το απόγευμα.

    Σε συναγερμό οι αρχές

    Νωρίτερα, είχαν δημιουργηθεί έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους του νομού.

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Λιμενικές Αρχές της χώρας ενώ παρακαλούνται οι ερασιτέχνες αλιείς να λάβουν υπόψη τους τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Κλειστές παραμένουν οι πορθμιακές γραμμές Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και Καβάλας - Θάσου.

    H Tροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Ο καιρός τη Δευτέρα

    Για τη Δευτέρα, προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα στα δυτικά και μέσα στη νύχτα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια, ανατολικοί- νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές, νότιοι- νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανώς πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 13 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα απο 11 εως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται τη Δευτέρα και για την Αττική.

    [03] Εκτροχιασμός τρένου στην Ελβετία

    1/12/2002 9:09:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Τριάντα οκτώ επιβάτες τραυματίστηκαν, τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά, σε εκτροχιασμό τρένου με 150 επιβαίνοντες στην Ελβετία. Το ατύχημα συνέβη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας στα σύνορα με την Αυστρία. Το τρένο με κατεύθυνση την πόλη Χέιντεν, προσέκρουσε σε ένα βράχο, έξω από την περιοχή του Βέιναχτ Τόπελ στο καντόνι Απεντσελ Αουσερχόντεν. Η αστυνομία εκτιμά ότι το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος. Όλοι οι τραυματίες νοσηλεύονται σε κοντινά νοσοκομεία.

    [04] Αντιπολεμική διαδήλωση στην Κωνστ/πολη

    1/12/2002 7:49:00 μμ

    Το βροντερό τους παρόν, σε μία αντιπολεμική διαδήλωση, έδωσαν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας τους σε μία αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ. Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τσαγκλαγιάν, μετά από έκκληση αριστερών πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε δυο μέρες πριν την άφιξη στην Αγκυρα δυο ανώτατων Αμερικανών αξιωματούχων.

    [05] Αγγλικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

    1/12/2002 10:45:00 μμ

    Φωτογραφία Αρχείου

    Δύο γκολ του Ντιέγκο Φορλάν σε διάστημα τριών λεπτών ήταν αρκετά για να δώσουν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μία σπουδαία νίκη με 2-1 επι της Λίβερπουλ στο Ανφιλντ. Ο Ουρουγουανός επιθετικός εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Ντούντεκ στο 64' (του έφυγε η μπάλα μέσα απο τα χέρια) και άνοιξε το σκορ για τους μπέμπηδες ενώ τρία λεπτά αργότερα με δυνατό σουτ απο το ύψος της περιοχής έκανε το 2-0. Η Λίβερπουλ που περνάει μεγάλη περίοδο ντεφορμαρίσματος το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει στο 82ο λεπτό με τον Σάμι Χίπια. Στα υπόλοιπα ματς η Νιούκαστλ έβαλε τέλος στο νικηφόρο σερί της Εβερτον την οποία κέρδισε με 2-1 ενώ η Λιντς ούτε σήμερα δεν κατάφερε να κερδίσει και ηττήθηκε στο Ελαντ Ρόουντ απο την Τσάρλτον με 2-1.

    Αποτελέσματα

    Αρσεναλ-Αστον Βίλα 3-1 Μπέρμιγχαμ-Τότεναμ 1-1 Μπλάκμπερν-Φούλαμ 2-1 Τσέλσι-Σάντερλαντ 3-0 Μάντσεστερ Σίτι-Μπόλτον 2-0 Γουέστ Μπρομ-Μίντλεσμπρο 1-0 Λίβερπουλ-Μάντσεστερ Γ. 1-2 Λιντς-Τσάρλτον 1-2 Νιούκαστλ-Εβερτον 2-1 Γουέστ Χαμ-Σαουθάμπτον : θα διεξαχθεί αύριο

    Βαθμολογία - 16 αγώνες

    Αρσεναλ 35 Λίβερπουλ 31 Τσέλσι 30 Μάντσεστερ Γ. 29 Εβερτον 29 Νιούκαστλ 25-15αγ. Μίντλεσμπρο 24 Τότεναμ 24


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 December 2002 - 21:50:59 UTC