Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία!
  • [02] Σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα
  • [03] Κακοκαιρία στην Ελλάδα
  • [04] ''Διαμάχες'' για τους λεωφορειόδρομους
  • [05] Διαξιφισμοί για την ''παράλληλη προεδρία''
  • [06] ''Αδιευκρίνιστη'' η στάση του Παύλου Σερίφη
  • [07] Επίσκεψη Πορτογάλου προέδρου στην Ελλάδα
  • [08] Δανία: Εκρηξη σε γερμανικό πλοίο
  • [09] Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
  • [10] Πέμπτη ημέρα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ
  • [11] Η Βρετανία ''αιτιολογεί'' πιθανή επίθεση στο Ιράκ
  • [12] Προειδοποιεί η CIA για τρομοκρατικές επιθέσεις
  • [13] Μία μηχανή δημιουργεί σύννεφα βροχής

    [01] Στην τελική ευθεία!

    2/12/2002 11:53:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου προκειμένου να προσδιορίσει τα διαπραγματεύσιμα σημεία του σχεδίου Ανάν. Η απάντηση αναμένεται να δοθεί γραπτώς από τον πρόεδρο Κληρίδη στον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλβάρο Ντε Σότο, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στη Μεγαλόνησο. Εν τω μεταξύ με έγγραφό του προς τον κ Ανάν, ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίζεται έτοιμος να διαπραγματευτεί το σχέδιο του, αφού αφαιρεθούν εκ των προτέρων τα αρνητικά του σημεία.

    Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

    Υπέρ των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου τάχθηκε σε συνέντευξη του ΝΕΤ 105,8 ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η επίλυση του Κυπριακού θα έχει ευμενείς επιδράσεις στα Ελληνοτουρκικά, υποστήριξε ο κ. Ντεμιρέλ τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν υπάρξει λύση μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

    Την Αγκυρα θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται στην Κύπρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Ψήφισμα υπέρ της ένταξης της Κύπρου, ανεξάρτητα από τη λύση του πολιτικού προβλήματος, υιοθέτησε η Διεθνής των Κεντρώων Δημοκρατικών Κομμάτων, που συνεδρίασε χθες στην Κέρκυρα.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η Κύπρος πρέπει έτσι, ή αλλιώς να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [02] Σεισμός ταρακούνησε τη Δυτική Ελλάδα

    2/12/2002 11:53:00 πμ

    Ζημιές σε σπίτια στο Βαρθολομιό στην Κυλλήνη και τη Γαστούνη, προκλήθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 5.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε στις 07.00 πμ το πρωί τη Δυτική Ελλάδα. Το επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος έγινε αισθητός ακόμα και στην Αρκαδία και την Κορινθία, εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης. Κλειστά για προληπτικούς λόγους παραμένουν τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Ηλεία. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι.

    Καταγραφή ζημιών

    Ο Δήμαρχος Βαρθολομιού, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 δήλωσε ότι σημαντικές ζημιές έγιναν και σε καινούρια κτίρια, δηλαδή κατασκευές που έγιναν μετά το 1988.

    Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Ηλείας, Θανάση Κουτρουμάνη, έχουν αναφερθεί ζημιές σε οκτώ σπίτια στο Βαρθολομιό, ρωγμές στο Γυμνάσιο και Δημοτικό σχολείο της πόλης, ενώ κατέρρευσε και τμήμα διατηρητέου στη Γαστούνη.

    Ζημιές αναφέρθηκαν και στην ευρύτερη περιοχή Κυλλήνης Βαρθολομιού.

    Για καθαρά προληπτικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους μεταβαίνει στο Βαρθολομιό, ομάδα της ΕΜΑΚ. Στο Βαρθολομιό, μεταβαίνουν για να αποτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών και μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Κλειστά για προληπτικούς λόγους θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Ζάκυνθο και Ηλεία.

    " Ο κόσμος είναι συνηθισμένος στους σεισμούς και παραμένει ψύχραιμος" ανέφερε στη ΝΕΤ 105.8 ο νομάρχης Ζακύνθου Διονύσης Γάσπαρος.

    Η γνώμη των σεισμολόγων

    " Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αλλά ακόμα κι αν είναι τότε θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερες ζημιές σε κτίσματα που έχουν υποστεί ρωγμές" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

    Καθησυχαστικός από το γεγονός ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε υποθαλάσσιο χώρο εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γιώργος Σταυρακάκης.

    [03] Κακοκαιρία στην Ελλάδα

    2/12/2002 11:53:00 πμ

    Σε επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις καταιγίδες που πλήττουν από χθες το βράδυ την Αθήνα, ενώ έχουν ενισχυθεί και τα μέτρα θωράκισης του Κηφισού. Η πρωινή βροχόπτωση ξερίζωσε δένδρα στο Ίλιον και το Μπραχάμι, τα οποία πέφτοντας προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ισχυροί άνεμοι πνέουν από το βράδυ και στη Βόρειο Ελλάδα.

    Εννιά μποφόρ στις θάλασσες

    Στη Θεσσαλονίκη, ξεριζώθηκαν πολλά δένδρα, ενώ για αρκετές ώρες είχαν σιγήσει τα ραδιόφωνα λόγω προβλημάτων στους πομπούς.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε Δελτίο αναγγελίας θυελλωδών ανέμων, έως 9 μποφόρ σε όλα τα πελάγη και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά απαγόρευσε τον απόπλου των πλοίων προς τα νησιά του Ικάριου και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

    Από το λιμάνι του Πειραιά, εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια μέχρι τη Σύρο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Από το λιμάνι της Ραφήνας όλα τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.

    Πάντως από το απόγευμα αναμένεται ύφεση των φαινομένων που θα ξεκινήσει από τα δυτικά.

    [04] ''Διαμάχες'' για τους λεωφορειόδρομους

    2/12/2002 11:49:00 πμ

    Χωρίς ταξί θα μείνει η πρωτεύουσα έως τις πέντε αύριο τα ξημερώματα λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών τους, που ζητούν αύξηση των κομίστρων και ελεύθερη πρόσβαση στους λεωφορειοδρόμους. Αυτή την ώρα πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΟΑΣΑ στην οδό Μετσόβου.Εξάλλου, ηλεκτρονικές κάμερες και περιπολικά θα επιτηρούν από σήμερα τις ειδικές λωρίδες, στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που θα πραγματοποιούν στο εξής ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών και η τροχαία για να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των αστικών λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας. Οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο 78ευρώ.

    Εντείνονται οι έλεγχοι

    Οι λεωφορειόδρομοι εξοικονομούν δρομολόγια και παρέχουν ξεκούραστες διαδρομές για τους οδηγούς λεωφορείων και τους επιβάτες τους δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Γιώργος Μαστραγκέλης πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

    Πρέπει να συλλειτουργήσουν ταξί και λεωφορεία στους λεωφορειόδρομους γιατί οι πολίτες που εξυπηρετούν έχουν τα ίδια δικαιώματα, δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Νίκος Γκαρέλης σύμβουλος του ΣΑΤΑ.

    [05] Διαξιφισμοί για την ''παράλληλη προεδρία''

    2/12/2002 11:14:00 πμ

    Έντονη είναι η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και τις αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του σήματος της Παράλληλης Προεδρίας της ΕΕ από τη ΝΔ. Πρωτοφανή και απαράδεκτη χαρακτήρισε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, τη "δήθεν παράλληλη προεδρία", η οποία-- όπως είπε-- "θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά αρνητικά σχόλια σε βάρος της χώρας". Η παράλληλη προεδρία είναι ένας θεσμός στα πλαίσια της άσκησης σκιώδους αντιπολίτευσης, "με σκοπό να διατυπώνουμε τη δική μας άποψη με ποιο οργανωμένο τρόπο, χωρίς να σταματήσουμε να στηρίζουμε και να βοηθάμε τη χώρα στις μεγάλες μάχες", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπεύθυνος διεθνών σχέσεων της ΝΔ Γιάννης Βαληνάκης.

    [06] ''Αδιευκρίνιστη'' η στάση του Παύλου Σερίφη

    2/12/2002 10:50:00 πμ

    Δεν διευκρινίζει τη στάση του σχετικά με τις καταθέσεις εναντίον συγκατηγορουμένων του για συμμετοχή στη 17Ν ο Παύλος Σερίφης σε συνέντευξή που παραχώρησε στην "Ελευθεροτυπία". Δηλώνει ότι η απολογία του είναι άκυρη και ότι ήταν μια αυθόρμητη κίνηση, στη διάρκεια της οποίας "άλλα είπε, άλλα κατάλαβαν, άλλα έγραψαν". Ωστόσο αποφεύγει να ανακαλέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παύλος Σερίφης αρνείται ότι γνωρίζει τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον Χριστόδουλο Ξηρό και τον "Λουκά", ή Δημήτρη Κουφοντίνα, ενώ για τον συγγενή του, Γιάννη Σερίφη, τον οποίο εμπλέκει στην υπόθεση, αναφέρει ότι αυτός δεν κράτησε ποτέ όπλο.

    Καρούτσος: Ποινική και όχι πολιτική η δράση της ''17Ν''

    Στο Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων θα διεξαχθεί τελικά η δίκη για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, με πιθανότερη ημερομηνία έναρξης την 3η Μαρτίου 2003, όπως πρώτη μετέδωσε η ΝΕΤ.

    Σύμφωνα με την πρόταση του Εισαγγελέα Κυριάκου Καρούτσου στη δίκη παραπέμπονται οι 18 έγκλειστοι του Κορυδαλλού, ενώ εξαιρείται ο Αυγουστίνος Ξηρός. Στην πρότασή του ο Εισαγγελέας αποφαίνεται αναλυτικά ότι η δράση της οργάνωσης δεν αποτελεί πολιτικό έγκλημα, καθώς δεν στόχευε στην ανατροπή του πολιτεύματος.

    [07] Επίσκεψη Πορτογάλου προέδρου στην Ελλάδα

    2/12/2002 10:22:00 πμ

    Με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Χόρχε Σαμπάιο συναντάται σε λίγη ώρα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Στις 12.30, ο κ.Σαμπάϊο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και στις 7 το απόγευμα θα υπογράψει στο υπουργείο Εσωτερικών το κείμενο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    [08] Δανία: Εκρηξη σε γερμανικό πλοίο

    Πηγή: ΑΠΕ 2/12/2002 11:21:00 πμ

    Έξι πολωνοί ναυτικοί τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά, από έκρηξη στο γερμανικό φορτηγό σκάφος "Sierksdorf", που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ααλμποργκ, της Δανίας, όπως ανακοίνωσε η ακτοφυλακή. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα το σκάφος να είναι έτοιμο να βυθιστεί ,παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο. Προς το παρόν άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης.

    [09] Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

    2/12/2002 10:38:00 πμ

    Ένας ανήλικος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών στρατιωτών στην Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης. Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν πως ο 16χρονος Μόταζ Ούντα πετούσε πέτρες μαζί με άλλα παιδιά εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν εισβάλει στην πόλη νωρίς το πρωί πραγματοποιώντας συλλήψεις καταζητουμένων Παλαιστινίων. Οι στρατιώτες περικύκλωσαν ένα σπίτι και λίγα λεπτά αργότερα υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι Παλαιστίνιοι, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [10] Πέμπτη ημέρα των επιθεωρήσεων στο Ιράκ

    2/12/2002 10:25:00 πμ

    Χωρίς προβλήματα συνεχίζεται ο έλεγχος του οπλοστασίου του Σαντάμ Χουσεϊν. Σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ επισκέφτηκαν εργαστήριο στη συνοικία Αλ Ουαζιρίγια, στο κέντρο της Βαγδάτης προκειμένου να ερευνήσουν το πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων Αλ Χουσέιν. Ωστόσο χθες συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ιρακινούς στόχους, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Βαγδάτης.

    Βομβαρδισμός στη Βασόρα

    Κατά τη χθεσινή ημέρα, αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη έπληξαν το συγκρότημα γραφείων της πετρελαϊκής εταιρίας "Iraqi Southern Oil Company" στη Βασόρα του νότιου Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τέσσερις ανθρώπους και να τραυματίσουν άλλους 27.

    Αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την επίθεση, αλλά υποστήριξαν πως τα αεροπλάνα, που επιτηρούν δύο ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο νότιο και βόρειο Ιράκ, έπληξαν κτίριο υπηρεσιών της ιρακινής αεράμυνας επειδή "ιρακινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά εναντίον συμμαχικού αεροσκάφους στη Βόρεια Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων".

    Την Κυριακή το Ιράκ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στα Ηνωμένα Έθνη για τις επαναλαμβανόμενες αεροπορικές επιδρομές των αμερικανικών και βρετανικών αεροσκαφών. Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, ο ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Νάτζι Σάμπρι χαρακτήρισε τις επιδρομές "κρατική τρομοκρατία" και επανέλαβε ότι το Ιράκ θα εξακολουθήσει να αμύνεται.

    [11] Η Βρετανία ''αιτιολογεί'' πιθανή επίθεση στο Ιράκ

    Αννίτα Πασχαλινού 2/12/2002 10:13:00 πμ

    Έκθεση στην οποία θα περιέχονται στοιχεία από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, για περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράκ, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο. Η δημοσίευση της έκθεσης, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δημιουργεί ποικίλα ερωτηματικά και έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς αποτελεί από πλευράς Βρετανίας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία αιτιολόγησης στους πολίτες της, μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ.

    Αντιδρούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Εντονη υπήρξε η αντίδραση της Ιρένε Καν, εκπροσώπου της Διεθνής Αμνηστείας.

    " Αυτή η επιλεκτική προσοχή προς τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι τίποτα άλλο από μια καλά υπολογισμένη, κίνηση εκμετάλλευσης του έργου των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" δηλώνει χαρακτηριστικά.

    Στην έκθεση θα γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις απίστευτων για το δυτικό κόσμο βασανιστηρίων και βιασμούς Ιρακινών γυναικών.

    Επιπλέον, θα υπογραμμίζεται ότι όλες οι παραπάνω σκληρές πρακτικές γίνονται όχι απλά με την ανοχή του Σαντάμ Χουσείν αλλά συνιστούν μία πολιτική που ακολουθείται συστηματικά από τον Ιρακινό πρόεδρο.

    Διπλωματικός συντάκτης του BBC επισημαίνει, ότι η κυβέρνηση Μπλερ, προσπαθεί να κερδίσει την κοινή γνώμη της χώρας και να αιτιολογήσει στους Βρετανούς το "γιατί" η χώρα πρέπει να εμπλακεί σε μια στρατιωτική επέμβαση εναντίον του Ιράκ.

    [12] Προειδοποιεί η CIA για τρομοκρατικές επιθέσεις

    2/12/2002 9:32:00 πμ

    Τρομοκρατικό χτύπημα στη Σαουδική Αραβία προετοιμάζει η Αλ Κάιντα σύμφωνα με την αμερικανική CIΑ, η οποία εξέδωσε σχετική προειδοποίηση προς τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το περιοδικό Time, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εκτιμά πως στόχος του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν μπορεί να είναι σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ή κτιριακά συγκροτήματα και εμπορικά κέντρα που συχνάζουν ξένοι υπήκοοι.

    Ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας

    Οι πρωτοβουλίες αυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσουν τους Σαουδάραβες να συνεργαστούν πιο στενά με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή πάντως το FBI ερευνά την πιθανότητα κονδύλια από τη Σαουδική Αραβία να διατέθηκαν σε άτομα που, σύμφωνα με ενδείξεις, πρόσκεινται στους δράστες των τρομοκρατικών χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Αμερικανικές κοινοβουλευτικές πηγές δεν απέκλεισαν μάλιστα το ενδεχόμενο να μειώσουν τη βοήθεια προς το Ριάντ, ή να ελαττώσουν τον αριθμό χορηγήσεων βίζας σε υπηκόους της Σαουδικής Αραβίας, εάν οι αρχές της χώρας δεν τιμωρήσουν αυστηρά τους πολίτες της που κατηγορούνται πως έχουν χρηματοδοτήσει τρομοκράτες.

    [13] Μία μηχανή δημιουργεί σύννεφα βροχής

    2/12/2002 10:34:00 πμ

    Κρατική επιχορήγηση ύψους 160,000 ευρώ ετησίως έλαβε ένας βρετανός ερευνητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία, προκειμένου να τελειοποιήσει την πρώτη μηχανή που μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα βροχής. Η εφεύρεση κρίθηκε ότι είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά σε περιοχές με έντονα προβλήματα ξηρασίας, ενώ ο ίδιος ο επιστήμονας επισήμανε πως η μηχανή του θα συμβάλλει στην καταπολέμηση πολλών παγκόσμιων προβλημάτων.

    Αντιμέτωπος με τη δυσπιστία

    Ο καθηγητής Στίβεν Σάλτερ δημιούργησε μία τουρμπίνα ύψους 60 μέτρων που δραστηριοποιείται με τον αέρα και η οποία εάν προστεθεί σε ένα πλοιάριο θα μπορεί να αντλεί νερό από τη θάλασσα και να το αποδίδει στην ατμόσφαιρα με τη μορφή υγρής σκόνης, προκειμένου να δημιουργηθούν σύννεφα βροχής.

    Ο 62χρονος επιστήμονας τόνισε ότι δεν πτοήθηκε από τη δυσπιστία πολλών συναδέλφων του. Αλλωστε όπως λέει και ο ίδιος ''κάποτε λέγαμε πως ουδέποτε θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε σιδερένια πλοία. Λέγαμε πως τα ραδιοκύματα του Μαρκόνι δεν θα μπορέσουν να μεταδοθούν πέρα από τον ορίζοντα. Το κατεστημένο αποδείχθηκε πάντοτε λανθασμένο''.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 December 2002 - 10:04:01 UTC