Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλό μήνα με βροχές και καταιγίδες
  • [02] Ερευνες στα συντρίμμια του Τσέσνα
  • [03] Ναι των Κεντρώων Δημοκρατών στην ένταξη Κύπρου
  • [04] Πρεμιέρα μέτρων κατά του καπνίσματος
  • [05] Πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης
  • [06] Επεισόδια από φιλοβασιλικούς
  • [07] Δίχως ταξί η Αθήνα τη Δευτέρα
  • [08] Βομβαρδισμός στο Ιράκ
  • [09] Nαυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης- 12 νεκροί
  • [10] Δεκάδες νεκροί σε ντισκοτέκ του Καράκας
  • [11] Τριάντα άτομα ποδοπατήθηκαν στο Μπαγκλαντές
  • [12] Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία- Β γύρος
  • [13] Ντέρμπι και αποτελέσματα Α' Εθνικής
  • [14] Αποτελέσματα ιταλικού καμπιονάτο
  • [15] AIDS: Οι προκαταλήψεις σκοτώνουν
  • [16] Συντηρητικά στο πιάτο μας: αναγκαίο κακό;
  • [17] Ο Ατατούρκ ατενίζει την. . . Ανταρκτική

    [01] Καλό μήνα με βροχές και καταιγίδες

    1/12/2002 6:02:00 μμ

    Έντονες βροχοπτώσεις πλήττουν την Αττική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλους δήμους του νομού. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν προς το βράδυ με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που αναμένεται να φθάσουν στα πελάγη μέχρι τα εννέα μποφόρ. Σε επιφυλακή, έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Ύφεση του καιρού αναμένεται από αύριο το βράδυ.

    Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

    Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στον Κηφισό για να αποτραπεί το ενδεχόμενο υπερχείλισής του.

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και οι Λιμενικές Αρχές της χώρας ενώ παρακαλούνται οι ερασιτέχνες αλιείς να λάβουν υπόψη τους τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

    Κλειστές παραμένουν οι πορθμιακές γραμμές Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας και Καβάλας - Θάσου.

    H Tροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί στις μετακινήσεις τους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

    Τι προβλέπεται για αύριο

    Για αύριο Δευτέρα, σε όλη τη χώρα προβλέπεται κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

    Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα στα δυτικά και μέσα στη νύχτα και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια, ανατολικοί- νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στις υπόλοιπες περιοχές, νότιοι- νοτιοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις και πιθανώς πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 13 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα απο 11 εως 16 βαθμούς Κελσίου.

    Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται αύριο για την Αττική.

    [02] Ερευνες στα συντρίμμια του Τσέσνα

    1/12/2002 12:20:00 μμ

    Νοσηλεύονται εκτός κινδύνου τα τρία άτομα, τα οποία επέβαιναν στο μονοκινητήριο τύπου Τσέσνα, το οποίο κατέπεσε χθες, στο Σχηματάρι, κοντά στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Εμμανουήλ Στεργιουδάκης. Τραυματίες είναι οι Ανδρέας Στάμος, Παναγιώτης Κατσιάνος και Κώστας Διονυσόπουλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ιδιωτικό αεροπλάνο της αερολέσχης Αθηνών, επιχείρησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, όταν ο πιλότος διαπίστωσε μηχανική βλάβη. Το πρωί, το σημείο της πτώσης επισκέφθηκαν εμπειρογνώμονες που θα αποφανθούν για τις αιτίες του δυστυχήματος.

    [03] Ναι των Κεντρώων Δημοκρατών στην ένταξη Κύπρου

    1/12/2002 11:31:00 πμ

    Ένα θετικό ψήφισμα για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.E, στις 12 Δεκεμβρίου στην Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης ''πέρασε'' η Ν.Δ στη Σύνοδο της ''Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών'' που πραγματοποιείται από χθες στην Κέρκυρα. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η Διεθνής των Κεντρώων-Δημοκρατών ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους να διαβεβαιώσουν ότι η προοπτική της Κοπεγχάγης για την αποδοχή 10 νέων μελών στην Ε.Ε θα σφραγιστεί στις 12 Δεκεμβρίου, με μία καθαρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς επιπρόσθετους όρους για κάποια από τις υποψήφιες χώρες.

    Δηλώσεις Αθνάρ και Μπαρόσο για Κύπρο

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ, μετά το τέλος των εργασιών της ''Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών'', τόνισε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογη απόφαση είχε λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν πληροί τις προϋποθέσεις, είπε ο κ. Αθνάρ, η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου, ενώ χαρακτήρισε πολύ καλό το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι αν προωθηθεί θα είναι θετικό γεγονός.

    Σε ό,τι αφορά στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, ο Ισπανός Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για όλες τις χώρες. Αν έχει εκπληρώσει αυτά τα κριτήρια, σημείωσε ο κ. Αθνάρ, θα το δούμε μελετώντας την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης. Πάντως, πρόσθεσε, ''θα ήταν θετικό στην Κοπεγχάγη να στείλουμε μήνυμα φιλίας για βήμα-βήμα προσέγγιση με την Τουρκία", αποφεύγοντας να δεσμευτεί αν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Χουάν Μανόλο Ντουράο Μπαρόσο, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στις 12 Δεκεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς επιπρόσθετους όρους, αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιθυμούσε να είχε λυθεί το πολιτικό πρόβλημα, γιατί δεν θέλει να έχει ένα ακόμη ζήτημα προς διευθέτηση στο εσωτερικό της.

    Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός φάνηκε πιο ανοιχτός στο να δοθεί μια ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για την παράλληλη προεδρία της ΝΔ μίλησε ο Θ. Ρουσόπουλος

    Στο μεταξύ, το σήμα και το σύνθημα για την ''παράλληλη προεδρία'' της ΝΔ, παρουσίασε στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου της ''Διεθνούς των Κεντρώων-Δημοκρατών'', ο εκπρόσωπος Τύπου Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ουσιαστικά η Ν.Δ θα παρακολουθήσει από κοντά, μαζί με μία ομάδα 100 τεχνοκρατών την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα.

    Το σύνθημα που χρησιμοποιεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ''Ευρώπη - Ευημερία - Ασφάλεια'' και το σήμα αποτελείται από ένα πολύχρωμο αστέρι, που συμβολίζει, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, την ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα, την αρμονία μέσα από τη σύνθεση. Επίσης έχει και ιδεολογική σημειολογία, αφού δείχνει ότι η αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων απαιτεί τις ευρύτερες δυνατές συνεννοήσεις και συνεργασίας.

    Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία γίνεται σε κρίσιμη συγκυρία και αποτελεί μοναδική ευκαιρία και ευθύνη για τη χώρα μας. Απαιτείται να ασκήσουμε, είπε ο κ. Ρουσόπουλος, μία οραματική και διεκδικητική προεδρία, σημειώνοντας ότι τα μέχρι τώρα δείγματα της κυβέρνησης, δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αμηχανία και συμβιβασμό με το μέτριο, λίγες μέρες πριν την ανάληψη της Προεδρίας. Η κυβέρνηση Σημίτη αρκείται σε έναν διαχειριστικό χαρακτήρα, με έλλειψη φαντασίας και οράματος και ρυθμούς που δεν ταιριάζουν στη νέα εποχή, είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

    Επί τάπητος η διεύρυνση της Ε.Ε

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το Σάββατο στη Σύνοδο της Διεθνούς Κεντρώων Δημοκρατών, τόνισε ότι οι δυνάμεις του μεσαίου χώρου εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη επιλογή των Ευρωπαίων πολιτών.

    Αναφερόμενος στη διεύρυνση της ΕΕ ο κ. Καραμανλής είπε ότι το όνειρο της επανένωσης της Ευρώπης θα βρεθεί πολύ κοντά στο να γίνει ιστορική πραγματικότητα, καθώς μια νέα πολιτική Ενωση από την Ιρλανδία έως την Κύπρο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ασφάλεια για τους λαούς μας.

    [04] Πρεμιέρα μέτρων κατά του καπνίσματος

    1/12/2002 6:37:00 μμ

    Σε εφαρμογή τέθηκαν από σήμερα τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ζαχαροπλαστείων, καλούνται να δημιουργήσουν στα μαγαζιά τους χώρους για τους μη καπνίζοντες. Αρχικά κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του μέτρου δε θα υπάρχουν ποινές για τους παραβάτες. Στη συνέχεια όμως θα γίνονται έλεγχοι από υπαλλήλους του υπουργείου Υγείας και θα υποβάλλονται οι αντίστοιχες κυρώσεις. Όπως έχει υπογραμμίσει και στο παρελθόν, ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, τα μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν όχι ως απόρροια επιβολής, αλλά ως απόρροια συναίνεσης.

    Στο μεταξύ, αύριο, Δευτέρα, το συμβούλιο υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσει τη νέα οδηγία για τον "Περιορισμό της διαφήμισης και της χορηγίας σε προϊόντα καπνού".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα οδηγία ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής μετά από εισήγηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Νένης Μαλλιώρη.

    [05] Πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης

    1/12/2002 4:15:00 μμ

    Αναστάτωση επικράτησε περίπου στη μία το μεσημέρι στο κέντρο της Γλυφάδας στην πλατείας Βάσως Κατράκη. Οι καπνοί που άρχισαν να βγαίνουν από υπόγειο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης έθεσαν σε κινητοποίηση 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα, οι οποίοι φθάνοντας στο σημείο φόρεσαν αντισφυξιογόνες μάσκες για να μπουν στο εσωτερικό του καταστήματος. Μετά από περίπου τρία τέταρτα εντοπίστηκε η εστία της φωτιάς, η οποία ξεκίνησε από την κουζίνα. Μετά από μία ώρα η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να διατρέξουν τα διπλανά κτίρια απολύτως κανένα κίνδυνο για επέκταση της πυρκαγιάς.

    [06] Επεισόδια από φιλοβασιλικούς

    1/12/2002 4:08:00 μμ

    Με σημαίες της χούντας και του Βυζαντίου ακροδεξιοί και μέλη ΠΛΑΝΑ της Βασιλικής Ένωσης πήραν μέρος το πρωί σε μνημόσυνο που έγινε στου Μακρυγιάννη για τους πεσόντες την περίοδο της εμφύλιας σύγκρουσης το Δεκέμβριο του 1944. Οι συγκεντρωμένοι που είχαν στο πέτο τους το φιλοβασιλικό έμβλημα φώναζαν συνθήματα υπέρ της επιστροφής του Γλίξμπουργκ. Ενταση δημιουργήθηκε όταν μέλη της Ένωσης αποστράτων αξιωματικών αρνήθηκαν να καταθέσει στεφάνι εκπρόσωπος του Κόμματος του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    [07] Δίχως ταξί η Αθήνα τη Δευτέρα

    1/12/2002 6:44:00 μμ

    Νέα εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για τη Δευτέρα από τις 05.00 πμ οι ιδιοκτήτες ταξί στην Αθήνα. Σε συνέχεια προηγούμενης κινητοποίησης τους υποστηρίζουν ότι τα αιτήματα του κλάδου τους δεν ικανοποιήθηκαν και ζητούν αύξηση των κομίστρων και ελεύθερη πρόσβαση στους λεωφορειοδρόμους.

    [08] Βομβαρδισμός στο Ιράκ

    1/12/2002 1:11:00 μμ

    Αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν τις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ βομβάρδισαν ιρακινές εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα και να τραυματιστούν αρκετά άλλα. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής χτυπήθηκαν και γραφεία της εταιρείας πετρελαίου "Iraqi Southern Oil Company". Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τα αεροσκάφη των οποίων περιπολούν στην περιοχή και πραγματοποιούν πολύ συχνά επιθέσεις εναντίον ιρακινών στόχων.

    Τέταρτη ημέρα των επιθεωρήσεων σήμερα

    Στο μεταξύ, οι επιθεωρητές αφοπλισμού του ΟΗΕ στο Ιράκ άρχισαν σήμερα Κυριακή την τέταρτη ημέρα επιθεωρήσεων, εν μέσω αμφιβολιών για την απόλυτη μυστικότητα σχετικά με τις ιρακινές εγκαταστάσεις, τις οποίες πρόκειται να επιθεωρήσουν. Στη Βαγδάτη φτάνει και το πρώτο ελικόπτερο, το οποίο θα βοηθήσει την ομάδα επιθεωρητών στην αποστολή της.

    "Οι επιθεωρήσεις στο Ιράκ άρχισαν καλά, αλλά είμαστε "μακριά από το τελικό συμπέρασμα", για το οποίο θα χρειαστεί "πιθανότατα ένας χρόνος", δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (AIEA) Ελ-Μπαραντέι. "Έχουμε πει ότι μας χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι το Ιράκ δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα", είπε στο BBC ο διευθυντής της AIEA. Ο Μπαραντέι τόνισε ότι αν οι ιρακινές Αρχές δεν επιδείξουν εντιμότητα και διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν ελλείψεις (στη δήλωση που θα υποβληθεί στις 8 Δεκεμβρίου) θα υπάρξουν, όπως έχει πει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σοβαρές συνέπειες". "Πιστεύω ότι το καταλαβαίνουν", πρόσθεσε. Στο ερώτημα αν έχει βρεθεί κάτι ύποπτο, από την αρχή των επιθεωρήσεων στο Ιράκ, ο Μπαραντέι απάντησε: "Όχι δεν βρήκαμε τίποτα".

    [09] Nαυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης- 12 νεκροί

    1/12/2002 11:30:00 μμ

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 56 αγνοούνται μετά το ναυάγιο στα ανοιχτά της Λιβύης ενός αλιευτικού σκάφους, αγνώστου προελεύσεως, που μετέφερε στην Ευρώπη περίπου 100 Αφρικανούς λαθρομετανάστες που κατευθύνονταν στην Ευρώπη, ίσως και στην Ιταλία. Η ακτοφυλακή της Λιβύης διέσωσε 52 άτομα ενώ εντόπισε και ανέσυρε 12 νεκρούς. Ηδη έχει ξεκινήσει έρευνα από τις Αρχές για να διευκρινιστεί από ποιο λιμάνι είχε αποπλεύσει το σκάφος και τι εθνικότητας ήταν οι λαθρομετανάστες που μετέφερε.

    [10] Δεκάδες νεκροί σε ντισκοτέκ του Καράκας

    Αννίτα Πασχαλινού 1/12/2002 6:00:00 μμ

    Σαράντα επτά άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους από φωτιά που ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ντισκοτέκ του Καράκας στη Βενεζουέλα. Τα περισσότερα από τα θύματα πέθαναν από ασφυξία, ενώ οκτώ από τους θαμώνες μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία με ελαφρά εγκαύματα. Αγνωστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της πυρκαγιάς.

    Δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας

    Περισσότερα από 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο Guajira τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά.

    Στο κλάμπ που βρισκόταν στο ισόγειο μικρού ξενοδοχείου στο κέντρο του Καράκας, φαίνεται ότι υπήρχε την ώρα που συνέβη το μοιραίο, μεγαλύτερος αριθμός ατόμων από αυτόν που προβλέπεται από τον κανονισμό ασφάλειας.

    Συγκλονισμένη είναι η κοινή γνώμη της χώρας μετά το τραγικό συμβάν, το χειρότερο στην ιστορία της Βενεζουέλας.

    Παρόμοιο περιστατικό, είχε συμβεί και το 1985, όταν σε φωτιά που είχε ξεσπάσει σε νυχτερινό κέντρο της χώρας, είχαν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25 άνθρωποι.

    [11] Τριάντα άτομα ποδοπατήθηκαν στο Μπαγκλαντές

    1/12/2002 12:24:00 μμ

    Τριάντα άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα όταν ποδοπατήθηκαν από το πλήθος στην πόλη Γκαϊμπάντα του Μπαγκλαντές. Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν κατέρρευσε ένας τοίχος και η σιδερένια πύλη ενός σπιτιού καθώς εκατοντάδες άποροι είχαν συρρεύσει εκεί όπου μοιράζονταν δωρεάν ρούχα ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής Ειντ αλ-Φιτρ. Ο τοίχος κατέρρευσε καθώς το πλήθος προσπαθούσε να μπει στο σπίτι ενός πλούσιου επιχειρηματία για να πάρει ως δώρα, ρούχα και χρήματα.

    [12] Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία- Β γύρος

    1/12/2002 12:00:00 μμ

    Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Σλοβένοι για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο που θα οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Ως μεγάλο φαβορί προβάλει ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Ντρνόβσεκ, 52 ετών, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 10 μονάδες της αντιπάλου του, γ. εισαγγελέως Μπάρμπαρα Μπρέζιγκαρ, που σήμερα κλείνει τα 49 της χρόνια. Ο Ντρόβσεκ, ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος Φιλελεύθερη Δημοκρατία θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας του περάσματος στην οικονομία της αγοράς, μετατρέποντας αυτήν την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία σε μία από τις πλουσιότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

    Το βράδυ τα αποτελέσματα

    Στον πρώτο γύρο η Μπρέζιγκαρ, που υποστηρίζεται από τα κόμματα της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, έλαβε ποσοστό 30,7% έναντι 44,4% του Ντρόβσεκ αλλά δεν έχει ουσιαστικά καμία πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές, όπως εκτιμά ο κοσμήτορας της σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Λιουμπλιάνα, Ιγκορ Λούκσιτς.

    Ο νικητής θα διαδεχθεί στις 23 Δεκεμβρίου τον Μίλαν Κούτσαν, 61 ετών, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας, το 1991.

    Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 1,6 εκατομμύρια Σλοβένοι.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 π.μ ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 8 μ.μ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά δύο ώρες αργότερα.

    [13] Ντέρμπι και αποτελέσματα Α' Εθνικής

    1/12/2002 7:30:00 μμ

    Η ένταση, το πάθος, αλλά όχι και το γκολ, ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του σπουδαίου αγώνα Αρης-Ολυμπιακός 0-0, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε την κυριαρχία στο Α' ημίχρονο, όχι όμως και στο δεύτερο, όπου οι Ερυθρόλευκοι, είχαν την υπεροχή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα του ντέρμπι, ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

    Στα άλλα παιχνίδια:

    Με 1-0 επικράτησε ο Ηρακλής της Προοδευτικής, ενώ η Ξάνθη συνέτριψε το Αιγάλεω με 5-0. Ισόπαλο αναδείχθηκε το αποτέλεσμα στο παιχνίδι Ιωνικού Ακράτητου ενώ ο ΟΦΗ επικράτησε με 3-0 της Παναχαϊκής. Με 1-0 επικράτησε του ΠΑΣ Γιάννενα και ο Παναθηναϊκός.

    Αναλυτικά, σε αγώνες για την 9η ημέρα του πρωταθλήματος Α΄ εθνικής, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

    Ηρακλής-Προοδευτική 1-0 Ξάνθη-Αιγάλεω 5-0 Ιωνικός-Ακράτητος 1-1 Καλλιθέα-Πανιώνιος 1-1 ΟΦΗ-Παναχαϊκή 3-0 Παναθηναϊκός-Γιάννενα 1-0

    Εν αναμονή:

    Αρης-Ολυμπιακός Εναρξη 17:00 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ Εναρξη 19:00

    [14] Αποτελέσματα ιταλικού καμπιονάτο

    1/12/2002 7:14:00 μμ

    Με κορυφαίο τον Κριστιάν Βέρι, ο οποίος πέτυχε και τα τέσσερα γκολ της ομάδας του, η Ιντερ πέτυχε εντυπωσιακή νίκη επί της Μπρέσια κατά τη σημερινή 12η ημέρα του ιταλικού πρωταθλήματος. Με αυτή την νίκη και σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Μίλαν στην Εμπολι (1-1) οι νερατζούρι έφτασαν την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι στους 26 βαθμούς. Ομως, και οι δύο ομάδες του Μιλάνου, βρίσκονται πλέον πίσω από την πρωτοπόρο Λάτσιο, που βρέθηκε να χάνει 2-0 από την Πιατσέντζα αλλά με αντεπίθεση διαρκείας πήρε την νίκη με 3-2. Συνέχεια στις τελευταίες καλές της εμφανίσεις έδωσε η Πάρμα η οποία συνέτριψε εκτός έδρας την Τορίνο με 4-0.

    Το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής στο καμπιονάτο:

    Ρετζίνα-Κιέβο 1-1

    Αταλάντα-Περούτζια 0-2

    Μπολόνια-Μόντενα 3-0

    Εμπολι-Μιλαν 1-1

    Ιντερ-Μπρέσια 4-0

    Πιατσέντζα-Λάτσιο 2-3

    Τορίνο-Πάρμα 0-4

    Ρόμα-Γιουβέντους έναρξη 21.30

    Κόμο-Ουντινέζε Αναβλήθηκε

    Βαθμολογία

    Λάτσιο 27 Ιντερ 26 Μίλαν 26 Γιουβέντους 25 με 11 αγων. Κιέβο 22 Μπολόνια 22 Πάρμα 19 Μόντενα 18

    [15] AIDS: Οι προκαταλήψεις σκοτώνουν

    Τζένη Χαραλαμπίδου 1/12/2002 2:01:00 μμ

    Ο ιός του AIDS σκοτώνει 8.000 άτομα κάθε ημέρα. Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS σήμερα και σε όλες τις χώρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις προκειμένου να σταλεί μήνυμα για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τη μάστιγα αυτή. Οι φορείς της νόσου φθάνουν παγκοσμίως τα 42 εκατ., ενώ τα παιδιά, κάτω από 15 ετών, που έχουν προσβληθεί από τον ιό, ανέρχονται στα 3.200.000. Στην Ελλάδα παρατηρείται μείωση του αριθμού των θανάτων. Στο μήνυμα του ο OHE τονίζει: "οι προκαταλήψεις εναντίον των ασθενών αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για τον περιορισμό της ασθένειας". Η ΕΡΤonline έχει ετοιμάσει ένα ειδικό αφιέρωμα για την ενημέρωση σας.

    Φόβοι για ραγδαία αύξηση των φορέων σε διάστημα οκτώ ετών

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής, σε μήνυμά του τονίζει ότι αν και τα κρούσματα από AIDS στη χώρα μας εμφανίζουν στασιμότητα κατά τη τελευταία διετία, είναι αρκετά ώστε να μας υποχρεώνουν σε συνεχή επιδημιολογική εγρήγορση και ανάγκη καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών.

    Σύμφωνα με τα στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκδηλώθηκαν 35 νέα κρούσματα.

    Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο αριθμός των φορέων του ιού HIV που προκαλεί το AIDS θα αυξηθεί από ένα στα 10 εκατομμύρια σε διάστημα οκτώ χρόνων.

    Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS πραγματοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ανατολική επαρχία Ορίσα της Ινδίας, οι κάτοικοι ξεδίπλωσαν ένα πανό μήκους έξι χιλιομέτρων.

    Όμως, οι σκέψεις όλων στρέφονται στην Αφρική όπου ζουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ασθενείς του AIDS.

    Με τη γλώσσα των αριθμών

    Φορείς HIV κατά περιοχή στη γη:

    Υποσαχάρεια Αφρική: 29,4 εκ. ΝΑ Ασία: 6 εκ. Ανατολική Ευρώπη/ Κεντρική Ασία: 1,2 εκ. Λατινική Αμερική: 1,5 εκ. Βόρεια Αμερική: 980.000 Δυτική Ευρώπη: 570.000

    [16] Συντηρητικά στο πιάτο μας: αναγκαίο κακό;

    Τζένη Χαραλαμπίδου 1/12/2002 4:03:00 μμ

    Τρελές αγελάδες, διοξίνες, μεταλλαγμένα τρόφιμα . . Στη δίνη των διατροφικών σκανδάλων έχει εισέλθει τα τελευταία 10 χρόνια η κοινωνία μας. Καθημερινά, όλο και περισσότερες ύποπτες ουσίες εισβάλουν στο διατροφικό κύκλωμα και από εκεί στο τραπέζι μας. Ουσίες που απειλούν την υγεία μας και τις καταναλώνουμε, τις περισσότερες φορές χωρίς να τις γνωρίζουμε επειδή δεν έχουμε εκπαιδευτεί να τις αναγνωρίζουμε.

    Διαβάστε τις ετικέτες- ενημερωθείτε από το ΙΝΚΑ

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα πρώτο βήμα για να μάθουμε να αποφεύγουμε τις διατροφικές παγίδες είναι να αναγνωρίζουμε τα πρόσθετα συντηρητικά που περιέχουν πολλά τρόφιμα. Σε αυτό μάς βοηθούν οι ετικέτες όπου αναγράφονται με αυστηρή συνέπεια οι κωδικοί "Ε" για κάθε συντηρητικό.

    Και πώς γίνεται η αποκωδικοποίηση αυτών; Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει όλες τις απαντήσεις, στο τηλέφωνο 801-11-17200.

    Ενας εφιάλτης στο. . . πιάτο μας

    Περισσότερες από 400 ουσίες, φυσικές ή χημικές, χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες κυρίως σε τρόφιμα που πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια όπως τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες, τα παγωτά, τα κέικ, τα μπισκότα, τα γαριδάκια και τα λεγόμενα σνακ.

    Σχετικά πάντως με τις άλλες βλαβερές ουσίες που εμπεριέχονται σε κρέατα, ψάρια, λαχανικά και φρούτα λόγω χρήσης μεταλλαγμένων και επικίνδυνων φαρμάκων, το τοπίο παραμένει θολό. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια τι έφαγε κάποιο ζώο, με τι φυτοφάρμακα ποτίστηκαν τα λαχανικά ή σε τι συνθήκες εκτρέφονται τα ψάρια που έρχονται στο τραπέζι μας.

    Παρόλο που οι οικολογικές οργανώσεις -παγκόσμιες και μη- και το ΙΝΚΑ καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για να βάλουν φρένο στην αλόγιστη χρήση επικίνδυνων ουσιών και μεταλλαγμένων, η αλήθεια παραμένει σκληρή: κάθε μερίδα φαγητού ίσως να είναι και μία "βόμβα" για την υγεία μας.

    [17] Ο Ατατούρκ ατενίζει την. . . Ανταρκτική

    1/12/2002 3:26:00 μμ

    Οι Αυστραλοί τίμησαν τον Κεμάλ Ατατούρκ στήνοντας ανδριάντά του στο λιμάνι της πόλης Αλμπανι, της Δυτικής Αυστραλίας, για να θυμούνται το. . . θάνατο χιλιάδων Αυστραλών, το 1915, από Τούρκους στρατιώτες κατά την αποτυχημένη απόβασή τους στην Καλλίπολη. Από το λιμάνι της Αλμπανι, που βλέπει προς την Ανταρκτική, αναχώρησαν το 1914 πάνω από 30.000 Αυστραλοί με προορισμό την Αίγυπτο, την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, για να αγωνιστούν στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων, κατά την διάρκεια του Πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Πολλοί δεν επέστρεψαν ποτέ στην Αυστραλία. Σκοτώθηκαν κατά την απόβασή τους στην Καλλίπολη από τους Τούρκους που τους ανέμεναν και κάποιοι θάφτηκαν στη Λήμνο, όπου είχαν μεταφερθεί βαριά τραυματισμένοι.

    Η σφαγή τους έφερε πιο. . . κοντά

    Παρά την σφαγή που υπέστησαν στην Καλλίπολη, οι Αυστραλοί όχι μόνο δεν κράτησαν μίσος κατά των Τούρκων αλλά, αντιθέτως, η μάχη εκείνη στάθηκε η αιτία να συσφιχθούν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

    Η Τουρκία ονόμασε μέρος ακρωτηρίου της Καλλίπολης Anzac Cove για να τιμήσει τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς που έπεσαν και θάφτηκαν εκεί και η πόλη αυτή, το 1985, αδελφοποιήθηκε με το Αλμπανι.

    Παράλληλα ο δήμαρχος της Καλλίπολης πρόσφερε, πρόσφατα, στο Αλμπανι ως δώρο έναν τεράστιο ανδριάντα του Κεμάλ Ατατούρκ. Το δώρο έγινε, μετά χαράς, αποδεκτό και σήμερα δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού του Αλμπανι όπου τοποθετήθηκε!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 December 2002 - 19:13:49 UTC