Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από πρωθυπουργό
  • [02] Στην Ν.Αφρική ο Πρόεδρος εν μέσω συγκρούσεων
  • [03] Στάση εργασίας του ΕΚΑΒ αύριο
  • [04] Κανονικά οι πτήσεις της Ολυμπιακής
  • [05] Κερδίζουν έδαφος οι γυναίκες στην πολιτική
  • [06] Μαζικές συλλήψεις στη Μόσχα
  • [07] Το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ στον ΟΗΕ
  • [08] Βιετνάμ: Μεγάλη πυρκαγιά σε κέντρο επιχειρήσεων
  • [09] Κατηγορίες σε βάρος του Μουχάμαντ
  • [10] Σε δύο μήνες οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς
  • [11] Αναβάλεται η γαλλο-βρετανική Σύνοδος Κορυφής
  • [12] Αιματηρά επεισόδια σε εβραϊκό οικισμό
  • [13] Ψάχνοντας τους τρεις βαθμούς της νίκης
  • [14] Αδοξο τέλος για τους ''ερυθρόλευκους''
  • [15] Οι μποέμ ...ζουν στη Μελβούρνη

    [01] Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από πρωθυπουργό

    30/10/2002 11:40:00 πμ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Κυπριακού και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ενημερωτικών συναντήσεων που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συγκεκριμένα, ο κ. Σημίτης, θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, στη μία με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στη 1.30 με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε χθες ότι το κείμενο για τον ευρωστρατό ικανοποιεί πλήρως τις θέσεις της ελληνικής πλευράς και διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα.

    Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι ίσως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο γγ του ΟΗΕ να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι τέτοιο σχέδιο επί του παρόντος δεν υπάρχει. Η Ελλάδα και η Κύπρος, τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, έχουν επανειλημένως υποστηρίξει ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με τα κεκτημένα της ΕΕ και στη βάση μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

    Ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του προβλήματος, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον Γλαύκο Κληρίδη.

    [02] Στην Ν.Αφρική ο Πρόεδρος εν μέσω συγκρούσεων

    30/10/2002 11:34:00 πμ

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σειρά εκρήξεων σε διάφορα σημεία του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κωστής Στεφανόπουλος. Ο κ. Στεφανόπουλος θα έχει το μεσημέρι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής κ. Μπέκι για διμερή και διεθνή ζητήματα και ακολούθως θα χαιρετήσει κοινή συνεδρίαση της εθνικής Βουλής και του Εθνικού Συμβουλίου Επαρχιών της Νότιας Αφρικής.

    Οσον αφορά τις εκρήξεις στο γκέτο του Σοβέτο η αστυνομία υποστηρίζει ότι εξερράγησαν τουλάχιστον επτά βόμβες ενώ δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί εξουδετερώθηκαν εγκαίρως. Οι εκρήξεις ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα σε διάφορα σημεία της μικρής κωμόπολης. Εκρηκτικοί μηχανισμοί βρέθηκαν στις σιδηροδρομικές γραμμές, που συνδέουν το Σοβέτο με το Γιοχάνεσμπουργκ.

    Σε ακροδεξιούς στρέφονται οι υποψίες

    Πολλά από τα δρομολόγια των τρένων ανεβλήθησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους της περιοχής. Άλλος ένας εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε τέμενος. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις ενώ η αστυνομία δεν αποκλείει να πρόκειται για επιθέσεις ακροδεξιών οργανώσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφθασε χθες το βράδυ στο Κέιπ-Τάουν, για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας Τάμπο Μπέκι. Ο κ. Στεφανόπουλος συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και από μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη Νότιο Αφρική, της οποίας το εμπορικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδος.

    Ο Πρόεδρος θα δεχθεί σε εθιμοτυπικές επισκέψεις τους υπουργούς Παιδείας και Αθλητισμού της Νότιας Αφρικής και το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός του.

    [03] Στάση εργασίας του ΕΚΑΒ αύριο

    30/10/2002 10:15:00 πμ

    Στάση εργασίας έχουν εξαγγείλει για αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας ζητώντας την αντικατάσταση των παλαιών ασθενοφόρων. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από τις 9 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι. Όπως αναφέρει το σωματείο εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ, στην ανακοίνωσή του, 10 από τα 75 ασθενοφόρα στην περιοχή της πρωτεύουσας κυκλοφορούν από το 1988.

    [04] Κανονικά οι πτήσεις της Ολυμπιακής

    30/10/2002 8:45:00 πμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τη στάση εργασίας που είχαν κηρύξει για σήμερα οι πιλότοι της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ετσι, όλες οι πτήσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά χωρίς καθυστερήσεις.

    [05] Κερδίζουν έδαφος οι γυναίκες στην πολιτική

    30/10/2002 10:49:00 πμ

    Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία του "ασθενούς" φύλου στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβριου 2002, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

    Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε σύνολο 3.128 υποψηφίων, 134 ήταν γυναίκες (127 υποψήφιοι Δήμαρχοι και 7 υποψήφιοι Πρόεδροι Κοινοτήτων), έναντι 2.994 υποψήφιων ανδρών, σε ποσοστό δηλ. 4,3%. Εξελέγησαν 21 γυναίκες (16 δήμαρχοι και 5 Πρόεδροι Κοινοτήτων), έναντι 1011 εκλεγμένων ανδρών επί συνόλου 1032 (ποσοστό 2,03%).

    Αύξηση της συμμετοχής κατά 40%

    Σημειώνουμε ότι από τις 21 εκλεγμένες γυναίκες Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων οι 10 εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο και οι 11 από το δεύτερο.

    Οσον αφορά στις εκλογές του 1998 είχαν εκλεγεί 15 γυναίκες επικεφαλής (14 Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινότητας), έναντι 1018 ανδρών, επί συνόλου 1033 εκλεγμένων Δημάρχων και Προέδρων Κοινοτήτων (1,45%). Παρατηρούμε δηλαδή αύξηση της τάξης του 40% των εκλεγμένων γυναικών ως επικεφαλής στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, γεγονός που καταδεικνύει την σαφή τάση ανάδειξης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και την τάση έκφρασης εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων σε τοπικούς άρχοντς, ανεξάρτητα από το φύλο.

    Στο επίπεδο των Νομαρχιακών Εκλογών επί συνόλου 233 υποψηφίων Νομαρχών και Υπερνομαρχών, οι γυναίκες υποψήφιες ήταν 10 εκ των οποίων εξελέγη μία (η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς).

    [06] Μαζικές συλλήψεις στη Μόσχα

    30/10/2002 11:09:00 πμ

    Αχμεντ Ζακάγιεφ

    Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 30 υπόπτους, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν στα σώματα ασφαλείας της χώρας, για συνεργασία με τους Τσετσένους αυτονομιστές, που κρατούσαν σε ομηρία περίπου 800 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα σε θέατρο της Μόσχας. Την ίδια ώρα η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον Αχμεντ Ζακάγιεφ, εκπρόσωπο του αυτονομιστή έκπτωτου Προέδρου της Τσετσενίας, Ασλάν Μασκάντοφ και αντιπρόεδρο της εξόριστης κυβέρνησής του, μετά από αίτημα της Ρωσίας. Η σύλληψη του Ζακάγιεφ έγινε στην Κοπενχάγη, όπου συμμετείχε σε παγκόσμιο συνέδριο για τους Τσετσένους.

    Σύλληψη σε ξενοδοχείο - Αντιδράσεις

    Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται πολιτικοί σύμβουλοι, καθώς και αξιωματικοί ασφαλείας, καθώς οι ρωσικές αρχές είναι πεπεισμένες ότι οι Τσετσένοι αντάρτες, διέθεταν πολλούς συνεργούς στην ρωσική πρωτεύουσα για να οργανώσουν την επιχείρησή τους ενώ είχαν λάβει οδηγίες και πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χειριστεί την κρίση.

    Ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων της Δανίας, Χένε Μπεκ Χάνσεν, ανακοίνωσε ότι η σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο, όπου διέμενε στις 04:00 τοπική ώρα.

    Ο αντιπρόεδρος της τσετσενικής κυβέρνησης θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον δικαστηρίου. Εκτός από τη φερόμενη εμπλοκή του στα γεγονότα της Μόσχας, που οδήγησαν στο θάνατο 119 ομήρων και 50 ανταρτών ο κ. Ζακάγεφ θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε σειρά ένοπλων επιθέσεων, οι οποίες σημειώθηκαν το 1996 και 1999.

    Το συνέδριο των Τσετσένων ολοκληρώθηκε την Τρίτη και είχε ως θέμα την αποκατάσταση της ειρήνης στην Τσετσενία. Η ρωσική ηγεσία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της στη κυβέρνηση της Δανίας, η οποία δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Τσετσένων. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι στο συνέδριο συμμετείχε μεγάλος αριθμός τρομοκρατών.

    Οι Δανοί διοργανωτές του συνεδρίου αντέδρασαν εντόνως στη σύλληψη του Ζακάγεφ και τόνισαν ότι πρόκειται για μια "συνηθισμένη πρακτική των Ρώσων, οι οποίοι εξ ορισμού θεωρούν όλους τους Τσετσένους τρομοκράτες".

    Η Όλγκα Νίλσεν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής, χαρακτήρισε "μυστηριώδη" τη σύλληψη του Τσετσένου αξιωματούχου καθώς η κυβέρνηση της Δανίας είχε ανακοινώσει πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου ότι δε συμμετέχουν σε αυτή τρομοκράτες.

    Στο μεταξύ, η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Δανία στις 11 Νοεμβρίου, θα γίνει τελικά στις Βρυξέλλες έπειτα από αίτημα των Ρώσων.

    ''Αυτόκλητοι'' βοηθοί

    Ο Αμερικανός πρέσβης στη Μόσχα άσκησε δριμεία κριτική προς τη ρωσική ηγεσία, η οποία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του αερίου, το οποίο χρησιμοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Γκριζλόφ, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια "άνευ προηγουμένου" επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρομοκρατικού δικτύου στη Μόσχα και στις γύρω περιοχές.

    Μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο ΒΒC ότι τις ημέρες που προηγήθηκαν της επιχείρησης διάσωσης δεκάδες ήταν οι "αυτόκλητοι" βοηθοί, οι οποίοι έσπευσαν στο κέντρο επιχειρήσεων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

    Κυβερνητική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι οι αυτονομιστές ενημερώνονταν για τα όσα συνέβαιναν έξω από το θέατρο από κάποιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, "αναλυτικό κέντρο πληροφοριών".

    Πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, επίσης, υποστηρίζει ότι οι Τσετσένοι είχαν πολλούς συνεργάτες, υπαλλήλους σε δημόσιες υπηρεσίες και στις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίοι "βοήθησαν τους Τσετσένους αντάρτες να νοικιάσουν εγκαταστάσεις για να αποθηκεύσουν τα εκρηκτικά τους".

    Το θανατηφόρο αέριο

    Ξένοι γιατροί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως είναι βέβαιοι ότι οι ρωσικές αρχές δεν χρησιμοποίησαν απαγορευμένο αέριο νεύρων κατά τη διάρκεια της επιχείρηση διάσωσης των 800 ομήρων.

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι προσδιόρισε το αέριο που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα λοιπόν με τους Αμερικανούς, το αέριο, το οποίο προκαλεί νάρκωση, δεν ήταν αερίο νεύρων, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά οπιούχος ουσία η οποία νεκρώνει τις αισθήσεις.

    Γερμανός γιατρός, που παρακολουθεί δύο Γερμανούς που επεβίωσαν, απέρριψε τη θεωρία του οπιούχου αερίου, αλλά και την προηγούμενη εκτίμηση Δυτικών αναλυτών που υποστήριζαν ότι μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί αέριο νεύρων.

    Ο Δρ Ζίλκερ είπε ότι εξετάσεις που έκανε στους ασθενείς του υποδεικνύουν ότι χρησιμοποιήθηκε γενικό αναισθητικό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρο αν εχορηγείτο με λάθος τρόπο.

    Πάνω από 113 όμηροι πέθαναν από το οπιούχο αέριο ενώ δύο ακόμα απεβίωσαν σήμερα χωρίς να γίνεει γνωστή η αιτία του θανάτου τους. Τέσσερεις μόνο νεκροί όμηροι έφεραν τραύματα από σφαίρες, σύμφωνα με την εισαγγελία της Μόσχας.

    Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι άλλοι 243 πρώην όμηροι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων και εννιά παιδιά. Δεκατέσσερα άτομα ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

    Δύο όμηροι είναι γνωστό ότι σκοτώθηκαν από τους Τσετσένους αντάρτες, δεν είναι όμως σαφές αν οι άλλοι ήσαν θύματα των ανταρτών ή σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική αρχή της Μόσχας, πάνω από 50 όμηροι, που ζητούσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης.

    Χορηγήθηκε ''αντίδοτο''

    Η χρήση του αερίου σε τόσο μεγάλη ποσότητα καταδικάστηκε ευρέως, ωστόσο η Μόσχα επιμένει ότι δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς οι Τσετσένοι αντάρτες ήταν διατεθειμένοι να αυτοκτονήσουν σκοτώνοντας όλους τους ομήρους.

    Ακόμη, όμως, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα, με έκτακτες νοσοκομειακές μονάδες έξω από το θέατρο, να δώσουν τις πρώτες βοήθειες και το κατάλληλο αντίδοτο στους ομήρους που έβγαιναν ημιθανείς από το θέατρο.

    'Εντονες επικρίσεις δέχεται η Μόσχα και επειδή δεν κατονομάζει το αέριο που χρησιμοποιήθηκε. Σύμφωνα με το BBC το ιατρικό προσωπικό των ασθενοφόρων, που έδινε τις πρώτες βοήθειες στους ομήρους είχε εντολή να τους χορηγεί ναλοξόν, φάρμακο που χορηγείται συνήθως σε ασθενείς που έχουν πάρει υπερβολική δόση οπιούχων, όπως ηρωίνης.

    Σε μεγάλη ποσότητα, τα οπιούχα μπορεί να προκαλέσουν κώμα και θάνατο, με την παράλυση του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος.

    [07] Το σχέδιο των ΗΠΑ για το Ιράκ στον ΟΗΕ

    30/10/2002 8:34:00 πμ

    Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα το αμερικανικό σχέδιο απόφασης για το Ιράκ, μετά τη χθεσινή αναβολή των εργασιών του. Τα μέλη του Συμβουλίου θα εξετάσουν το σχέδιο που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική πλευρά και υποστηρίζεται από το Λονδίνο. Ωστόσο, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα δεν είναι πρόθυμες να υποστηρίξουν το αμερικανικό κείμενο, γιατι περιέχει ρήτρες που επιτρέπουν την αυτόματη προσφυγή στα όπλα.

    Τελειώνει η υπομονή της Ουάσινγκτον

    Παράλληλα ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ, Χανς Μπλιξ, μετέβη χθες βράδυ στην Ουάσινγκτον και σήμερα θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι.

    Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι η ψηφοφορία για το ζήτημα του Ιράκ δεν πρόκειται να γίνει πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι η υπομονή της Ουάσινγκτον έχει περιοριστεί δραστικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν θέλουν να λάβουν μέτρα κατά του Ιράκ, τότε οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναμετρηθούν με τη Βαγδάτη.

    "Δεν υπάρχει μια καθορισμένη ημερομηνία, αλλά φαίνεται ότι πλησιάζει η ημέρα της απόφασης στα Ηνωμένα Εθνη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Ο Αρι Φλέισερ υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου Μπους που έχει αναφέρει ότι δίνει στον ΟΗΕ μερικές εβδομάδες και όχι μήνες για να ψηφίσει μια νέα απόφαση για τη θητεία των ειδικών επιθεωρητών που θα ελέγξουν το ιρακινό οπλοστάσιο, πριν αποφασίσει η Ουάσινγκτον να ενεργήσει μονομερώς κατά του Ιράκ.

    Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρμεντ ανέφερε από την πλευρά του ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ψηφοφορία πριν από τις αμερικανικές εκλογές για την εν μέρει ανανέωση των μελών του Κογκρέσου που θα γίνουν στις 5 Νοεμβρίου. "Δεν είμαστε πια πολύ μακριά, αλλά η ψηφοφορία φαίνεται ότι θα γίνει μάλλον την επόμενη εβδομάδα ή το πολύ την μεθεπόμενη", δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Σαμπρί: Πρόσχημα το νέο ψήφισμα για τον αφοπλισμό του Ιράκ

    Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Ναζί Σαμπρί, δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του δεν πιστεύει ότι νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα επιλύσει την κρίση των επιθεωρητών όπλων. Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα για τους επιθεωρητές όπλων που έχει ήδη δεχτεί η κυβέρνησή του είναι υπεραρκετό, καθώς είναι άνευ προηγουμένου και ιδιαίτερα πολύπλοκο. Και ακόμη, πρόσθεσε, οι επιθεωρητές όπλων των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν αναλάβει το έργο το οποίο όλος ο κόσμος θέλει να επιτελέσουν.

    Ο Δρ. Σάμπρι επέκρινε για την κατάσταση αυτή τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που, όπως είπε, ζητούν την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος, όχι για να επιτύχουν τον αφοπλισμό, αλλά ως πρόσχημα για την, όπως την αποκάλεσε, νέα εποχή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της "κανονιοφόρου διπλωματίας" στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών είπε πως πιστεύει ότι η αντίδραση στο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλλαν η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τόσο έντονη μέσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας που το σχέδιο δεν πρόκειται να εγκριθεί ποτέ.

    Επίκειται συνάντηση Μπους-Πούτιν

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν ενδέχεται να συναντηθούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα στις 21-22 Νοεμβρίου, ανακοίνωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    Οι ίδιοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, πρόσθεσαν ότι η συνάντηση είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία, αν και σημείωσαν ότι το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου Μπους στην Ευρώπη για τη Σύνοδο Κορυφής δεν έχει ακόμη οριστεί.

    Οι πρόεδροι Μπους και Πούτιν επρόκειτο να συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού στο Λος Κάμπος στο Μεξικό, όμως η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε επειδή ο Πούτιν έμεινε στη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης με την κράτηση ομήρων από Τσετσένους αντάρτες σε θέατρο της Μόσχας.

    [08] Βιετνάμ: Μεγάλη πυρκαγιά σε κέντρο επιχειρήσεων

    30/10/2002 9:29:00 πμ

    Φωτό Αρχείου

    Περισσότερα από 100 άτομα βρήκαν το θάνατο σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες σε ένα κέντρο διεθνών επιχειρήσεων, στο οποίο στεγάζονταν πολλές ξένες επιχειρήσεις, στην πόλη Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό από τις αρχές. Ανάμεσα τους δύο Βρετανοί και ένας Αμερικανός. Οπως γράφει η εφημερίδα των Συνδικάτων Λάο Ντόνγκ, η πυρκαγιά, ''προκάλεσε το θάνατο περισσοτέρων από 100 ατόμων''. Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται ως η πιο σοβαρή που έχει σημειωθεί στην οικονομική μεγαλόπολη στο νότιο Βιετνάμ από την εποχή της λήξης του πολέμου, πριν 27 χρόνια.

    [09] Κατηγορίες σε βάρος του Μουχάμαντ

    30/10/2002 12:47:00 πμ

    Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες για φόνο σε βάρος του Τζον Αλεν Μουχάμαντ, του ενός από τους δύο συλληφθέντες για τις δολοφονικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Ουάσινγκτον, όχι όμως και σε βάρος του Τζον Λι Μάλβο ο οποίος είναι ανήλικος, ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ. Στις επιστολές του προς τις αστυνομικές αρχές ο Μουχάμαντ, 41 ετών, ζητούσε να του καταβληθεί το ποσό των 10.000.000 δολαρίων προκειμένου να σταματήσει τη δράση του. Οι κατηγορίες αφορούν 10 φόνους που διαπράχθησαν στην περιοχή της αμερικανικής πρωτεούσας από τις 2 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Αλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές.

    Το όνομα του Μάλβο δεν αναφέρεται στο κατηγορητήριο επειδή τα εγκλήματα με δράστες ανήλικους δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, "πρόκειται για φόνους με πυροβόλο όπλο για την απόσπαση μεγάλου χρηματικού ποσού'', τόνισε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον Τύπο. "Επιθυμούμε να διαβεβαιώσουμε ότι το δικαστικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά, να διαβεβαιώσουμε ότι θα επιβληθούν οι πιο σκληρές ποινές σε απάντηση των τόσων σοβαρών και σκληρών εγκλημάτων'' πρόσθεσε ο κ. Ασκροφτ, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται και η επιβολή της ποινής του θανάτου.

    [10] Σε δύο μήνες οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς

    30/10/2002 10:40:00 πμ

    Σε οκτώ εβδομάδες θα είναι σε θέση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να επανέλθει στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σχετική δήλωσε έκανε στη Νέα Υόρκη ο σύμβουλος του Ερκιούν Ολγκιούν, ύστερα από ενημέρωση που είχε από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

    Ο κ. Ολγκιούν δήλωσε επίσης ότι μετά την επάνοδό του στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς θα αποφασίσει "αν κρίνει σκόπιμο" να διορίσει τα τουρκοκυπριακά μέλη των δύο επιτροπών που θα επιληφθούν νομικών θεμάτων μιας λύσης. Ο Τούρκος γιατρός που τον παρακολουθεί, καθηγητής Ερόλ, δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα είναι σε θέση να γυρίσει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα.

    [11] Αναβάλεται η γαλλο-βρετανική Σύνοδος Κορυφής

    30/10/2002 11:26:00 πμ

    Τη λύπη της εξέφρασε η Βρετανία για την αναβολή της γαλλο-βρετανικής Συνάντησης Κορυφής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου στο Τουκέ της βόρειας Γαλλίας, δήλωσε σήμερα ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Τέσσερις ημέρες μετά την έντονη διαμάχη μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι το Παρίσι και το Λονδίνο έχουν ανάγκη "λίγο χρόνο" ώστε να προετοιμαστούν.

    "Εκφράζουμε τη λύπη μας για την αναβολή της συνάντησης αυτής. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε την καθυστέρηση αυτή, ακόμα και αν μας επιβάλλεται, για να εξασφαλίσουμε μια καλή ημερήσια διάταξη όταν θα συναντηθούμε", τόνισε ο Μπλερ.

    [12] Αιματηρά επεισόδια σε εβραϊκό οικισμό

    29/10/2002 11:51:00 μμ

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε απόψε αφού διείσδυσε στον εβραϊκό οικισμό Χερμές, στη βόρεια Δυτική Όχθη, και άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα, όπως ανέφεραν έποικοι και πηγές της ισραηλινής υπηρεσίας ασφαλείας. Ο δράστης τραυμάτισε δύο κορίτσια ηλικίας 12 και 13 ετών που βρίσκονταν έξω από τα σπίτια, εκ των οποίων το ένα υπέκυψε στα τραύματά του. Αμέσως επενέβησαν οι φρουροί του οικισμού και στην ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε σκοτώθηκε ο Παλαιστίνιος ενώ τραυματίστηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Πρόκειται για την δεύτερη επίθεση εναντίον εβραϊκού οικισμού της Δυτικής Όχθης σε διάστημα τριών ημερών.

    Την Κυριακή, σε επίθεση αυτοκτονίας ενός Παλαιστινίου στον οικισμό Αριελ σκοτώθηκαν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες. Στις 31 Αυγούστου ένας Παλαιστίνιος είχε τραυματίσει δύο Ισραηλινούς στον οικισμό Χαρ Μπράκα, επίσης στη βόρεια Δυτική Όχθη. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε αναλάβει το ριζοσπαστικό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP).

    [13] Ψάχνοντας τους τρεις βαθμούς της νίκης

    30/10/2002 12:40:00 πμ

    Την πρώτη της νίκη στο Τσάμπιονς Λιγκ θα επιδιώξει σήμερα το βράδυ η ΑΕΚ κόντρα στη Γκενκ με στόχο να κρατήσει ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στην Β' φάση της διοργάνωσης. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει εντυπωσιάσει με τις έως τώρα εμφανίσεις της, παρόλα αυτά δεν έχει καταφέρει ακόμα να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης και η πρωταθλήτρια Βελγίου αποτελεί την ιδανική περίπτωση για να το κατορθώσει.

    Στον αγωνιστικό τομέα την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του Γρηγόρη Γεωργάτου, που συμπεριελήφθη στην 21μελή αποστολή της ΑΕΚ, ενόψει του αυριανού αγώνα. Ο έμπειρος αμυντικός αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού στο πόδι και η συμμετοχή του είναι αμφίβολη.

    Στην αποστολή μετέχουν κανονικά οι Ντέμης Νικολαϊδης και Μαουρίτσιο Ράιτ, οι οποίοι ξεπέρασαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

    Οι ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι οι εξής: Ατματσίδης, Γεωργάτος, Γεωργέας, Ιβιτς, Κασάπης, Κατσουράνης, Καψής, Κρέικ, Κωστένογλου, Κωνσταντινίδης, Λάκης, Μαϊστρέλλης, Μαλαδένης, Μπορμπόκης, Ναλιτζής, Νικολαιδης, Πριέτο, Ράιτ, Σεντένο, Τσάρτας και Χιώτης.

    Από την άλλη πλευρά οι Βέλγοι, έρχονται στην Αθήνα για να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί στην προσπάθεια να διεκδικήσουν την τρίτη θέση του ομίλου και τη συμμετοχή στο κύπελλο UEFA.

    Στο μεταξύ στον 3ο όμιλο θα διεξαχθεί και το σπουδαιότερο παιχνίδι της αυριανής ευρωπαϊκής βραδιάς, καθώς η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται την Ρόμα στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" και θέλει τη νίκη για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση του ομίλου.

    Η "Βασίλισσα" προέρχεται από μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων και αν δεν καταφέρει να νικήσει ούτε αύριο, τότε είναι πιθανό ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να αποτελέσει παρελθόν από την τεχνική της ηγεσία.

    [14] Αδοξο τέλος για τους ''ερυθρόλευκους''

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2002 11:50:00 μμ

    Η ομάδα του Ολυμπιακού, μετά από πολύ μέτρια εμφάνιση, έχασε 0-2 στο "Μπάι Αρίνα" από τη Λεβερκούζεν, η οποία έγινε η δεύτερη ομάδα μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που παίρνει την πρόκριση στους "16", από τον 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σκορ άνοιξε ο Ζουάν στο 14΄, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Μπερμπάτοφ με πέναλτι στο 89΄. Πλέον, ο μόνος στόχος που απέμεινε στον Ολυμπιακό, είναι να νικήσει με διαφορά τριών γκολ τη Μακάμπι Χάιφα στις 13 Νοεμβρίου στη Ριζούπολη, για να τερματίσει στην τρίτη θέση και να συμμετάσχει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Με μοναδικό προωθημένο τον Χούτο, χωρίς τον Ζέτερμπεργκ και με επτά αμυντικογενείς παίκτες στη σύνθεσή τους, ήταν εμφανές ότι οι πρωταθλητές είχαν ως πρώτο στόχο την ισοπαλία.

    Σαν να μην έφτανε αυτό, η Λεβερκούζεν άνοιξε το σκορ με τη βοήθεια της τύχης, όταν στο 14΄ το μακρινό σουτ του Βραζιλιάνου Ζουάν κόντραρε στο πόδι του Ντρασένα και "κρέμασε" τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Μοναδική αξιόλογη στιγμή των "ερυθρόλευκων" στο πρώτο ημίχρονο, ήταν μια κεφαλιά του Τζιοβάνι στο 28΄ που πέρασε άουτ, ενώ η Λεβερκούζεν ζήτησε πέναλτι στο 36΄, όταν ο Μπάλιτς ανατράπηκε στην περιοχή από τον Ντρασένα. Στο μεταξύ, η αλλαγή του Χούτου με τον Τζιοβάνι μάλλον ήταν άστοχη, αφού αυτό που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός ήταν αλλαγή τακτικής και όχι προσώπων.

    Αυτό έγινε στο ξεκίνημα του δεύτερου 45λεπτου, όταν ο Παρ Ζέτερμπεργκ πήρε τη θέση του Γιώργου Ανατολάκη, όμως ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει το δρόμο του. Αντίθετα, απειλήθηκε άμεσα όταν η Λεβερκούζεν, σ΄ένα εκρηκτικό πεντάλεπτο (55-60) δημιούργησε πολλές ευκαιρίες, με κορυφαία το σουτ του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ που "τράνταξε" το οριζόντιο δοκάρι στο 58΄. Ο Γιάννης Κόλλιας ήταν πλέον υποχρεωμένος να τα παίξει όλα για όλα, στον τελευταίο του αγώνα στον "ερυθρόλευκο" πάγκο, πριν παραχωρήσει τη θέση του στον Σρέτσκο Κάτανετς. Έτσι, έριξε στο παιχνίδι τον Οφορίκουε και το σχήμα του Ολυμπιακού μετατράπηκε σ΄ένα "καθαρό" 4-4-2, με τον Γκανέζο και τον Τζιοβάνι προωθημένους.

    Δεν άλλαξε τίποτε, ενώ ο επίλογος γράφτηκε στο 89΄, όταν ο διαιτητής καταλόγισε ένα πέναλτι, χωρίς κανείς να καταλάβει το γιατί (υποτίθεται ότι υπήρξε αντικανονικό μαρκάρισμα του Ντρασένα στον Μπερμπάτοφ)! Ο Σνάιντερ ευστόχησε και σφράγισε με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση της Λεβερκούζεν στους "16".

    Διαιτητής: Αλφρέντο Τρενταλάντζε.

    Κίτρινες: Αντζας, Πατσατζόγλου, Μαυρογεννίδης, Ζέτερμπεργκ, Τζιοβάνι, Ντρασένα, Μπαστούρκ.

    Οι συνθέσεις των ομάδων:

    Λεβερκούζεν: Μπουτ, Ζίφκοβιτς, Ζουάν (44΄ Οζίγκβε), Λούσιο, Πλασέντε, Σνάιντερ, Μπάλιτς, Μπαστούρκ, Μπάμπιτς, Μπερμπάτοφ (90΄ Μπρντάριτς), Νόιβιλ (61΄ Σίμακ).

    Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Ανατολάκης (46΄ Ζέτερμπεργκ), Μαυρογεννίδης, Πατσατζόγλου, Βενετίδης, Ντρασένα, Αντζας (61΄ Οφορίκουε), Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Χούτος (23΄ Τζιοβάνι).

    [15] Οι μποέμ ...ζουν στη Μελβούρνη

    30/10/2002 11:23:00 πμ

    Η Μελβούρνη είναι η πρωτεύουσα των ομοφυλοφίλων, των καλλιτεχνών και των ...μποέμηδων, σύμφωνα με μελέτη του National Economics, που στηρίζεται στην τελευταία γενική απογραφή. Από την ανάλυση των στοιχείων της απογραφής προκύπτει ότι το 8,8% των ζευγαριών της Μελβούρνης είναι ομοφυλόφιλοι έναντι 5,9% του Σίδνεϊ και 5,4% του Σαν Φραντσίσκο.

    Από την ίδια ανάλυση προκύπτει ότι στη Μελβούρνη ζουν περισσότεροι καλλιτέχνες και μποέμηδες απ΄ ότι στο Σίδνεϊ αλλά και στη Νέα Υόρκη, αν ληφθεί υπ όψη ο πληθυσμός κάθε πόλης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 October 2002 - 9:56:52 UTC