Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμος ο νέος κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας
  • [02] Κινητοποίηση της Τροχαίας για αναβάθμιση πεζοδρομίων
  • [03] Στάση εργασίας αύριο σε παιδικούς σταθμούς
  • [04] Καταρρέει η κυβέρνηση του Ισραήλ
  • [05] Ετοιμάζεται το ''Ευρωπαϊκό Σύνταγμα''
  • [06] Σκίτσα υπόπτων για βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί
  • [07] Οργανωμένο έγκλημα και Βαλκάνια
  • [08] Καθορισμός μεγεθών προϋπολογισμού του 2003
  • [09] Σύσταση Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων
  • [10] Διακανονισμός χρεών πλημμυροπαθών
  • [11] Στη μάχη του UEFA ΠΑΟ-ΠΑΟΚ
  • [12] Προς το λιμάνι ο Σρέτσκο Κάτανετς
  • [13] Μοιραίο λάθος γιατρών στην Αγγλία
  • [14] Τσουχτερό πρόστιμο στη Nintendo
  • [15] Καινούριο όπλο κατά της μουσικής πειρατείας
  • [16] Αντίο από έναν θρύλο
  • [17] Σταθεροποίηση της ακρίβειας επισημαίνει το ΙΝΚΑ

    [01] Έτοιμος ο νέος κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας

    30/10/2002 4:40:00 μμ

    Το νέο κώδικα δεοντολογίας για τις ειδησεογραφικές και άλλες δημοσιογραφικές και πολιτικές εκπομπές, που συνέταξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Τύπου. Το σχετικό σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αποτελείται από 17 άρθρα, πηγαίνει αύριο στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2003. Ο κ. Πρωτόπαπας τον χαρακτήρισε ως μια πολύ σοβαρή δουλειά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο θα έχει και την ευθύνη για την τήρησή του, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να μπει μια τάξη στον συγκεκριμένο χώρο.

    Προβλέψεις για ποιότητα και σεβασμό της ιδιωτικής ζωής

    Στον κώδικα προβλέπεται μεταξύ των άλλων ότι οι ειδησεογραφικές και άλλες δημοσιογραφικές και πολιτικές εκπομπές πρέπει να εξασφαλίζουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της Ραδιοφωνίας και της Τηλεορασης, καθώς και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ επισημαίνεται ότι οι διαφορετικές απόψεις πρέπει να παρουσιάζονται έγκαιρα και με ίσους όρους.

    Δεν επιτρέπεται η προβολή μειωτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών ή σεξιστικών μηνυμάτων και χαρακτηρισμούς, καθώς και μισαλλόδοξων θέσεων και γενικά δεν πρέπει να θίγονται εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες και άλλες ευάλωτες και ανίσχυρες πληθυσμιακές ομάδες. Επίσης, δεν επιτρέπεται η χρήση παραπλανητικών σκηνοθετικών τεχνασμάτων μεθόδων ή τεχνικών που απευθύνονται στο υποσυνείδητο ή αγγίζουν το όριο του συνειδητού. Αντίθετα, προβλέπεται ότι μεταξύ τίτλου και περιεχομένου ειδήσεων δεν πρέπει να υπάρχει προφανής αναντιστοιχία.

    Επιπρόσθετα, στο άρθρο 6 γίνονται ειδικές προβλέψεις που αφορούν την προστασία και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής όλων των πολιτών συμπεριλαμβανομένων και των δημοσίων προσώπων και των προσώπων της επικαιρότητας. Δεν επιτρέπεται η μετάδοση εικόνων που έχουν ληφθεί χωρίς προειδοποίηση με χρήση κάμερας ή μαγνητοφώνου. Όπως επίσης δεν επιτρέπεται να καταγράφονται και να δημοσιοποιούνται ιδιωτικές στιγμές ή συνομιλίες πολιτών χωρίς την άδειά τους.

    Όσον αφορά σε ανεξακρίβωτες πληροφορίες, αυτές δεν πρέπει να μεταδίδονται, όπως επίσης απαγορεύεται και η μετάδοση απόρρητων πληροφοριών και εικόνων οι οποίες είναι δυνατόν να βλάψουν την εδαφική ακεραιότητα και την άμυνα της χώρας.

    Στο άρθρο 10 προβλέπονται ειδικές διατάξεις για την προστασία των ανηλίκων, ενώ στο άρθρο 11 υπάρχουν προβλέψεις για ποινικές διαδικασίες σε εξέλιξη. Στο άρθρο 12 υπάρχει επισήμανση να μην μεταδίδονται σκηνές βίας ή ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

    Σχετικά με τα εγκλήματα, την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα επισημαίνεται ότι τα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, δεν πρέπει να αναδεικνύονται ή να εξυμνούνται.

    Προβλέψεις για τα δελτία ειδήσεων και απαγόρευση δραματοποιημένων αναπαραστάσεων των γεγονότων κατά την μετάδοση των δελτίων ειδήσεων ή άλλων ενημερωτικών εκπομπών, προβλέπονται στο άρθρο 14.

    [02] Κινητοποίηση της Τροχαίας για αναβάθμιση πεζοδρομίων

    30/10/2002 12:08:00 μμ

    Εκστρατεία για τον καθαρισμό και την αναβάθμιση των πεζοδρομίων της Αθήνας, αλλά και άλλων Δήμων του Λεκανοπεδίου ξεκινά από τη Δευτέρα η Τροχαία Αττικής. Στον πρώτο μήνα εφαρμογής των μέτρων, τουλάχιστον 100 στελέχη της Τροχαίας με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων, αναλαμβάνουν να απομακρύνουν από τα πεζοδρόμια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας αλλά και άλλων Δήμων, οτιδήποτε παρεμποδίζει την ελεύθερη διέλευση των πεζών επιβάλλοντας πρόστιμα και αφαιρώντας τις πινακίδες κυκλοφορίας.

    "Θα δοθεί έμφαση στην απομάκρυνση των παρανόμως σταθμευμένων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, καθώς και των πινακίδων και κάθε λογής αντικειμένων που δυσχεραίνουν την κυκλοφορία των πεζών", είπε νωρίτερα στη ΝΕΤ 105, 8 ο Διοικητής της Τροχαίας Αττικής, Κωνσταντίνος Τζέκης.

    [03] Στάση εργασίας αύριο σε παιδικούς σταθμούς

    30/10/2002 1:45:00 μμ

    Στάση εργασίας από την έναρξη του ωραρίου έως τις 11 το πρωί πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι σε όλους τους πρώην κρατικούς παιδικούς σταθμούς, που πλέον έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Τη στάση κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Δημοτικών Υπαλλήλων (ΠΟΕ-ΟΤΑ), η οποία διεκδικεί την καταβολή αναδρομικά του πρίμ παραγωγικότητας για τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς από το Υπουργείο Υγείας.

    [04] Καταρρέει η κυβέρνηση του Ισραήλ

    30/10/2002 7:33:00 μμ

    Προς κατάρρευση βαίνει ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Ισραήλ, καθώς απέτυχαν οι διαβουλεύσεις του Λικούντ και των Εργατικών για την υπογραφή του κρατικού προϋπολογισμού του 2003. Εν τω μεταξύ, την παραίτησή τους υποβάλλουν στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, ο ένας μετά τον άλλο, οι βουλευτές των Εργατικών. Μέχρι τώρα έχουν παραιτηθεί, ο αρχηγός των Εργατικών και υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ, ο υπουργός των Εξωτερικών Σίμον Πέρες και ο υπουργός Πολιτισμού Μάταν Βιλνάι. Ο κ. Πέρες τόνισε ότι όλοι οι υπουργοί των Εργατικών αναμένεται να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, που θα τεθούν σε ισχύ μετά από 48 ώρες. Να σημειώσουμε ότι η ''κυβέρνηση εθνικής ενότητας'' σχηματίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο, με κύριο στόχο να αντιμετωπιστεί η ιντιφάντα στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

    [05] Ετοιμάζεται το ''Ευρωπαϊκό Σύνταγμα''

    30/10/2002 12:19:00 μμ

    Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν

    Ενα προσχέδιο κειμένου, που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα μελλοντικό Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Συντακτικής Συνέλευσης και πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ΄ Εστέν. Μεταξύ των προτάσεων προβλέπεται η δημιουργία θέσης υπουργού Εξωτερικών της Κοινότητας, η σύσταση κοινού σώματος με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών και μελών των εθνικών Κοινοβουλίων και η ενοποίηση όλων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών σε ένα ενιαίο κείμενο.

    Το προσχέδιο του κ. Ντ' Εστέν υιοθετεί ένα βασικό ορισμό για το τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Μία ένωση ευρωπαϊκών κρατών, τα οποία αν και διατηρούν τις εθνικές τους ταυτότητες, συντονίζουν στενά τις πολιτικές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ασκούν ορισμένες αρμοδιότητες σε ομοσπονδιακή βάση", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

    Τι προβλέπεται

    Αν και το προσχέδιο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα επιμέρους κεφάλαια του περιλαμβάνουν:

    Ονομασία: Το προοίμιο του Συντάγματος θα εξαγγέλλει τις αξίες του ευρωπαϊκού σχηματισμού κρατών και θα ορίζει τόσο τους στόχους του όσο και το όνομά του. Υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές ονομασίες - Ευρωπαϊκή Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης ή Ενωμένη Ευρώπη.

    Δικαιώματα και διπλή υπηκοότητα: Αυτό το κεφάλαιο θα ορίζει τα ατομικά δικαιώματα κάθε πολίτη και θα απονέμει διπλή υπηκοότητα, τόσο την υπερεθνική-Ευρωπαϊκή όσο και την εθνική.

    Κατανομή αρμοδιοτήτων: Το Σύνταγμα θα οριοθετεί τις εξουσίες και αρμοδιότητες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή της Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Διαφάνεια και δικαίωμα αποχώρησης: Το σχέδιο Συντάγματος επιτάσσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν διαφάνεια και προβλέπει ότι οι νομοθετικές διαδικασίες στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι δημόσιες. Για πρώτη φορά επίσης το κείμενο θα προβλέπει τη διαδικασία αποχώρησης κράτους - μέλους, και ό,τι μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται.

    Ήδη ορισμένες από τις λεπτομέρειες του σχεδίου Συντάγματος προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στη Βρετανία, που σύμφωνα με αναλυτή του ΒΒC δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την ονομασία "Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης", ενώ αντιτίθεται και στην απονομή διπλής υπηκοότητας στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τι είναι η Συντακτική Συνέλευση

    Ο κ. Ντ' Εστέν προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Συντακτική Συνέλευση, ένα όργανο με 105 αντιπροσώπους από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

    Σκοπός της Συνέλευσης είναι να απλοποιήσει τις συνθήκες της Ε.Ε, να εκλαϊκεύσει τις θέσεις της και να φέρει τα κοινοτικά όργανα πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη.

    Η Συντακτική Συνέλευση, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες πρόκειται να τερματίσει τις εργασίες της μέσα στο 2003. Κατόπιν ελπίζεται ότι το νέο Σύνταγμα μπορεί να τεθεί προς έγκριση των χωρών μελών, πριν από την προγραμματισμένη διεύρυνση της Κοινότητας το 2004.

    [06] Σκίτσα υπόπτων για βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί

    30/10/2002 11:50:00 πμ

    Τα σκίτσα τριών πιθανών υπόπτων για ανάμιξη στις βομβιστικές επιθέσεις στο Μπαλί έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία της Ινδονησίας. Στα σκίτσα εμφανίζονται δυο άνδρες ηλικίας 20 και 27 ετών, οι οποίοι σύμφωνα με την αστυνομία είναι Ινδονήσιοι από την Ιάβα και ένας τρίτος άνδρας, 30 ετών, χωρίς όμως να δίνονται τα ονόματά τους. Οπως ανέφερε η ινδονησιακή αστυνομία, οι τρεις ύποπτοι ίσως ανήκουν σε μια μεγαλύτερη ομάδα περίπου 10 ατόμων.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι είναι οι δράστες

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι τρεις ύποπτοι είναι ή οι δράστες των επιθέσεων ή αυτοί που είχαν τον έλεγχο της επιχείρησης. Πάντως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τους δράστες.

    Σε άλλη συνέντευξη Τύπου, ο Μέιντ Μανγκού Παστίκα, επικεφαλής της κοινής ομάδας έρευνας δήλωσε ότι ''οι τρεις άντρες είναι μέλη μιας ευρύτερης ομάδας έξι ως δέκα ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι με τη δημοσιοποίηση των σκίτσων αυτών θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε ολόκληρη την ομάδα. Ελπίζουμε ακόμα ότι οι τρεις αυτοί ύποπτοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ινδονησία, και μάλιστα στο Μπαλί γιατί οι εγκληματίες συνήθως γυρίζουν στον τόπο του εγκλήματος''.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα σκίτσα βασίζονται σε μαρτυρίες Ινδονήσιων και ξένων αυτοπτών μαρτύρων.

    [07] Οργανωμένο έγκλημα και Βαλκάνια

    30/10/2002 3:11:00 μμ

    Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνεται στο Λονδίνο με πρωτοβουλία της ΕΕ και υπό την αιγίδα του Βρετανών υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών κ.κ. Τζακ Στρο και Ντέιβιντ Μπλάνκετ στις 26 Νοεμβρίου.

    Σκοπός της ημερίδας

    Η ημερίδα θα επικεντρωθεί στην επείγουσα ανάγκη για συντονισμένη αντιμετώπιση της εγκληματικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια και των επιπτώσεών της στην Ευρώπη. Σκοπό έχει να δώσει μια νέα πολιτική ώθηση στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος, να ενθαρρύνει μια στρατηγική προσέγγισης όσον αφορά τις δράσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο και να σημειώσει μια πραγματική πρόοδο στη μάχη κατά της εγκληματικότητας.

    Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ.Στρω, ανακοινώνοντας την Ημερίδα: "Το οργανωμένο έγκλημα είναι μάστιγα για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη. Είναι μια από τις πιο σοβαρές απειλές για την ειρήνη, τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημοκρατία στα Βαλκάνια. Καθώς οι χώρες της περιοχής έρχονται πιο κοντά στην ΕΕ, η αντιμετώπιση του εγκλήματος είναι σημαντική προτεραιότητα, τόσο για τις χώρες αυτές, όσο και για τη διεθνή κοινότητα. Εάν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, η πρόσφατη πρόοδος που έχει υπάρξει στην περιοχή θα τεθεί σε κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν, να εργαστούμε από κοινού με τους φίλους μας για να φτάσουμε στην καρδιά του προβλήματος".

    Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καθώς και υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις βαλκανικές χώρες, εκπρόσωποι γειτονικών χωρών, χωρών-μελών της ΕΕ και άλλων κρατών και στελέχη διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, την 21η Οκτωβρίου, επεσήμανε τη σημασία της Ημερίδας και υπογράμμισε τη βούληση της ΕΕ για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας ενώ τόνισε ότι η απόλυτη δέσμευση από πλευράς των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης είναι ζωτικής σημασίας.

    [08] Καθορισμός μεγεθών προϋπολογισμού του 2003

    30/10/2002 12:35:00 μμ

    Χαμηλότερα από το 4,1% τίθεται τελικά ο στόχος της ανάπτυξης για το 2003, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Είναι καλύτερα να κινούμαστε σε ρεαλιστικό επίπεδο, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, ενώ υπογράμμισε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα προβλέπει ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενισχυμένη κοινωνική πολιτική, αλλά και μέτρα για την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Ερωτηθείς για το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιβολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές τόνισε ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα απολύτως ζήτημα και δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση.

    [09] Σύσταση Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων

    30/10/2002 6:04:00 μμ

    Η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και η συγκράτηση της αύξησης των δαπανών περίθαλψης είναι οι στόχοι του νεοσύστατου Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων. Τη σύστασή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Ο νέος Οργανισμός θα ξεκινήσει την λειτουργία του από τις αρχές του νέου έτους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες, εκτός των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, θα απολαμβάνουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου.

    Πρόεδρος του Οργανισμού αναλαμβάνει ο Απόστολος Δόλγερας, που ανέφερε ότι ο Οργανισμός θα εκδώσει "έξυπνη" κάρτα υγείας σε 1.300.000 ασφαλισμένους, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι επιχειρείται ένα νέο ξεκίνημα στον τομέα της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου στον οποίο παρατηρείται μεγάλη σπατάλη των σχετικών δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη μείωση των δαπανών, που ξεπερνούν τα 600 ευρώ ανά άτομο ετησίως.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπασπύρος υποστήριξε ότι με την ίδρυση του Οργανισμού και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, ανοίγεται μια προοπτική για τη δημιουργία κέντρων πρόβλεψης, διάγνωσης και αποκατάστασης στο Δημόσιο, ενώ σημείωσε ότι στόχος της ΑΔΕΔΥ είναι τα έργα αυτά να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να υλοποιηθούν το 2003.

    Στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων στο δημόσιο, στο οποίο υπάρχει προσέγγιση σύμφωνα με τις δηλώσεις τόσο του υπουργού, όσο και του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου.

    [10] Διακανονισμός χρεών πλημμυροπαθών

    30/10/2002 2:03:00 μμ

    Χωρίς προσαυξήσεις και μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις, με τον περιορισμό ότι καθεμιά από αυτές θα είναι μικρότερη των 90 ευρώ, μπορούν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του στο δημόσιο οι πλημμυροπαθείς της νοτιοανατολικής Αττικής του περασμένου Νοεμβρίου. Η ρύθμιση αφορά χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα έως τις 31/12/2001 και οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που υπέστησαν ζημιές και έχουν την κατοικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση σε περιοχές των κοινοτήτων Συκαμίνου, Σκάλας Ωρωπού, Καλάμου, Μαρκόπουλου Ωρωπού, Παλαιάς Φώκαιας, Σταμάτας, Δροσιάς, Ωρωπού και του δήμου Μαραθώνος, που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 1ης, 4ης και 5ης Νοεμβρίου 2001. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια εφορία έως τις 30/11/2002.

    [11] Στη μάχη του UEFA ΠΑΟ-ΠΑΟΚ

    30/10/2002 1:42:00 μμ

    Στη μάχη του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ρίχνονται αύριο οι ελληνικές ομάδες, με στόχο τη διάκριση. Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την Γκρασχόπερς (21.15) και ο Παναθηναϊκός θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Φενέρμπαχτσε (20.15), στο πλαίσιο των πρώτων συναντήσεων της Β' φάσης του θεσμού.

    Ελληνοτουρκική κόντρα

    Ο αγώνας των "πρασίνων" έχει τις δικές του προφανείς και εξωαγωνιστικές ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για την πρώτη ελληνοτουρκική "μονομαχία" σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυπέλλων, γεγονός που προσδίδει άλλη βαρύτητα στην αναμέτρηση.

    Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Κωνσταντινούπολη θα δώσουν το παρόν πολλοί πολιτικοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ όπως είναι γνωστό έχουν γίνει την τελευταία εβδομάδα, αρκετές κινήσεις προσέγγισης και ανάπτυξης διμερών σχέσεων από τους οργανωμένους οπαδούς των δύο ομάδων.

    Επιπλέον, υπάρχει και η συνεργασία με την συνυποψηφιότητα Ελλάδας και Τουρκίας για την διοργάνωση του EURO 2008. Ολα αυτά προϋποθέτουν ότι αύριο το κλίμα στην Τουρκία θα είναι εξαιρετικό για μία ποδοσφαιρική αναμέτρηση, όπου σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο, οι δύο ομάδες χαρακτηρίζονται ισάξιες.

    Αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ

    Και η αποστολή του ΠΑΟΚ δεν είναι και τόσο εύκολη, καθώς οι Ελβετοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και έχουν περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους, όμως σίγουρα δεν αποτελούν την ομάδα-φόβητρο. Θεωρείται σίγουρο, ότι αν οι παίκτες του Αναστασιάδη αποδώσουν σύμφωνα με τις δυνατότητες τους, είναι σε θέση να πάρουν ένα σκορ πρόκρισης.

    Από τα υπόλοιπα παιχνίδια για τον Β` γύρο της διοργάνωσης, ξεχωρίζουν αυτά του ΑΠΟΕΛ με την Χέρτα Βερολίνου, της Αούστρια Βιέννης με την Πόρτο, της Αλαβές με την Μπεσίκτας, της Βίτεσε με την Βέρντερ Βρέμης του Αγγελου Χαριστέα, της Λάτσιο με τον Ερυθρό Αστέρα, της Μποαβίστα με την Ανόρθωση και φυσικά η «βρετανική μάχη της Σέλτικ με την Μπλάκμπερν.

    [12] Προς το λιμάνι ο Σρέτσκο Κάτανετς

    30/10/2002 1:37:00 μμ

    Καταλυτικές ήταν οι εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού μετά και την χθεσινή ήττα από την Μπάγερ Λεβερκούζεν. Οι πληροφορίες των τελευταίων δέκα ημερών επιβεβαιώνονται και σήμερα ο Ολυμπιακός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόσληψη του Σλοβένου προπονητή Σρέτσκο Κάτανετς, ο οποίος έχει συμφωνήσει να καθίσει στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας για τα επόμενα 2.5 χρόνια, με ετήσιες αποδοχές κοντά στα 700 χιλιάδες ευρώ. Ο προπονητής που οδήγησε την εθνική Σλοβενίας στους τελικούς του EURO 2000 και του παγκοσμίου κυπέλλου 2002 θα είναι οριστικά η διάδοχη κατάσταση στην τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, μετά την προσωρινή λύση του Γιάννη Κόλλια.

    Την Κυριακή στη Ριζούπολη

    Ο 39χρονος τεχνικός ήταν στο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε τον αγώνα του Ολυμπιακού στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ, ενώ έχοντας προμηθευτεί σε βιντεοκασέτες όλους τους φετινούς αγώνες των "ερυθρολεύκων", έχει διαμορφώσει τις πρώτες εκτιμήσεις για το δυναμικό της νέας του ομάδας.

    Την Κυριακή ο Κάτανετς θα είναι στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Προοδευτική στην Ριζούπολη, ενώ οι πληροφορίες τονίζουν πως θα φέρει από την πατρίδα του τον βοηθό του, ενώ θα έχει στον πάγκο και κάποιον γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας, παλιό παίκτη του Ολυμπιακού.

    Το βιογραφικό του Σλοβένου

    Ο Σρέτσκο Κάτανετς γεννήθηκε στις 16/7/1963 στην Λιουμπλιάνακαι υπήρξε ποδοσφαιριστής της Ολύμπιας Λιουμπλιάνας, της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, της Παρτιζάν Βελιγραδίου, ενώ έκανε και μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό με τα χρώματα της Στουτγκάρδης και της Σαμπντόρια.

    Ως παίκτης έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας με την Παρτιζάν, το Πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ιταλίας με την Σαμπντόρια, ενώ με την ίδια έχει κατακτήσει και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.

    Η διεθνή του καριέρα περιλαμβάνει 31 συμμετοχές και 5 γκολ με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας και 5 συμμετοχές και 1 γκολ με την Εθνική Σλοβενίας.

    Ο Σρέτσκο Κάτανετς, υπήρξε προπονητής κατά σειρά στην Εθνική Ελπίδων Σλοβενίας, την HIT Γκόριτσα και την Εθνική Ανδρών Σλοβενίας.

    [13] Μοιραίο λάθος γιατρών στην Αγγλία

    30/10/2002 12:11:00 μμ

    Τον έντονο φόβο 24 ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου του Μίντλεσμπρο, στη βορειοανατολική Αγγλία, προκάλεσε η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι χειρουργήθηκαν με εργαλεία που είχαν έλθει σε επαφή με τη νέα εκδοχή της νόσου Κροϊτσφελντ-Γιάκομπ (vMCJ).Το νοσοκομείο έχει ήδη αρχίσει να ειδοποιεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για το πρόβλημα, το οποίο το οποίο σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, εγκυμονεί "έναν θεωρητικό κίνδυνο" για μόλυνση με την ασθένεια Κρόιτσφελντ -Γιάκομπ. Για την καλύτερη ενημέρωση τους, μάλιστα, έθεσε σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή βοηθείας.

    Τα εργαλεία αυτά, που είχαν χρησιμοποιηθεί σε επέμβαση στον εγκέφαλο μιας ασθενούς τον περασμένο Ιούλιο, έπρεπε να είχαν αποσυρθεί για λόγους ασφαλείας, κάτι όμως που δεν έγινε. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, η ασθενής είχε εξεταστεί από πέντε νευρολόγους, αλλά κανένας δεν υποπτεύθηκε ότι έπασχε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Μόλις τον προηγούμενο μήνα επιβεβαιώθηκε η παρουσία της παραλλαγής της νόσου των τρελών αγελάδων, έπειτα από ιστολογική εξέταση.

    Το βρετανικό Υπουργείο Υγείας, πάντως, υπογράμμισε πως τα εργαλεία "όφειλαν να μπουν σε καραντίνα" αμέσως μόλις παρουσιάστηκε ο δυνητικός κίνδυνος να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο η παραλλαγή vMCJ, κι όχι να γίνει εκ των υστέρων μόλις έχει επιβεβαιωθεί πλέον η παρουσία της στον πρώτο χειρουργημένο ασθενή.

    Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος να έχουν μολυνθεί οι ασθενείς θεωρείται μηδαμινός, δεν υπάρχει κάποια απλή εξέταση ανίχνευσης της vMCJ, η οποία είναι μία αθεράπευτη νευρολογική ασθένεια. Μέχρι σήμερα 115 άτομα έχουν πεθάνει από την vMCJ και άλλοι 9, που έχουν πληγεί από την ασθένεια, θεωρούνται καταδικασμένοι να πεθάνουν.

    [14] Τσουχτερό πρόστιμο στη Nintendo

    30/10/2002 4:31:00 μμ

    Πρόστιμο ύψους 167,8 εκατ. ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo και σε επτά ευρωπαϊκές εταιρείες υπεύθυνες για τη διανομή των προϊόντων της. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβάλει ποτέ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε εταιρεία για παράνομη εμπορική συμφωνία τύπου "καρτέλ", σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αρμόδιου για τον ανταγωνισμό Επιτρόπου Μάριο Μόντι.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή κατηγορεί τη Nintendo για σύναψη συμφωνιών με τις ευρωπαϊκές εταιρείες ώστε να παρεμποδίζεται η ελεύθερη εμπορία των προϊόντων της και ότι προσπάθησε να κρατήσει πολύ υψηλές τις τιμές των προϊόντων της στις χώρες μέλη. Η ιαπωνική εταιρεία κατηγορείται ουσιαστικά για στρέβλωση του ανταγωνισμού, εφόσον, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, παρεμποδίζει με τις πρακτικές της τις εξαγωγές των προϊόντων από τις «φθηνές στις «ακριβές χώρες. Εκτιμάται ότι οι τιμές σε κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών Nintendo στη Μεγάλη Βρετανία είναι μέχρι και 65% φθηνότερες από ό,τι στη Γερμανία και την Ολλανδία.

    Σημειώνεται ότι από τα 167,8 εκατ. ευρώ του προστίμου, τα 149 εκατ. ευρώ επιβάλλονται στην εταιρεία Nintendo και τα υπόλοιπα 18,8 εκατ. στις επτά ευρωπαϊκές εταιρείες. Στην ελληνική θυγατρική Nortec ΑΕ που διανέμει τα προϊόντα Nintendo στη χώρα μας επιβλήθηκε πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ.

    Η εταιρία, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Επιτροπής.

    [15] Καινούριο όπλο κατά της μουσικής πειρατείας

    30/10/2002 1:54:00 μμ

    Έναν καινούριο τρόπο αντιμετώπισης της πειρατείας, ανακάλυψαν οι μουσικές βιομηχανίες, διοχετεύοντας στην αγορά CD, στα οποία δεν είναι δυνατή η αντιγραφή. Τα CD αυτά, όμως, δε συνοδεύονται από προειδοποιητικές ετικέτες, γεγονός που προκαλεί τη δυσαρέσκεια του πυρήνα των αγοραστών τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

    Οι δισκογραφικές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν σε πολλά νέα CD, όπως το καινούριο άλμπουμ του Michael Jackson, της Natalie Imbruglia και της Celine Dion, συσκευές που εμποδίζουν την αντιγραφή τους σε αρχεία MP3 ή σε άδεια CD. Οι συσκευές αυτές, όμως, έχουν προκαλέσει τα παράπονα των αγοραστών, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι συμβατά με όλα τα CDs players και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Το 82% των αγοραστών επιπλέον πιστεύει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ερευνητικής εταιρίας GartnerG2, ότι έχει δικαίωμα να κάνει αντίγραφα των CDs που αγοράζει για προσωπική χρήση και το 60% θεωρεί ότι είναι δικαίωμά τους να χαρίσουν στην οικογένεια και στους φίλους τους αντίγραφα ενός CD.

    Ο Διευθυντής της GartnerG2 υπογράμμισε ότι "αφού οι καταναλωτές πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν κάποια αντίγραφα, οι δισκογραφικές εταιρίες πρέπει να τοποθετούν προειδοποιητικές ετικέτες στα προστατευόμενα CD. Σε διαφορετική περίπτωση, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυσαρεστήσουν τους αγοραστές τους και να οδηγηθούν σε περαιτέρω μείωση των εσόδων τους".

    [16] Αντίο από έναν θρύλο

    30/10/2002 5:04:00 μμ

    Το τέλος μιας από τις πιο ένδοξες και όμορφες αυτοκρατορίες της γαλλικής υψηλής ραπτικής θα γραφεί αύριο. Το σχεδιαστήριο και τα ραφεία του διάσημου οίκου Ιβ Σαν Λοράν, που δημιούργησε το 1961 ο ταλαντούχος μόδιστρος και ο στενός συνέταιρός του Πιέρ Μπερζέ, θα κλείσουν οριστικά αύριο, τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου.

    Η αρχή του τέλους για το γνωστό οίκο μόδας ήρθε στις 7 Ιανουαρίου, όταν ο Γάλλος μόδιστρος, ντυμένος στα μαύρα ανακοίνωσε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ζωή του ότι αποχωρεί από τον ενεργό δράση. Έκτοτε οι παραγγελίες έρχονταν η μια μετά την άλλη στη λεωφόρο Μαρσό 5, δίνοντας πολύ δουλειά στα ραφεία. Αυτό, ωστόσο, δεν καθησύχασε τους 158 εργαζόμενους που αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση αυτή, την οποία πάντως δήλωσαν ότι κατανοούν.

    Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να εφαρμοστεί ένα υποδειγματικό κοινωνικό πρόγραμμα, όπως συνέβη το 1999 με την εκχώρηση των τμημάτων του έτοιμου ενδύματος και των αρωμάτων στον ιταλικό οίκο Gucci, ώστε να απορροφηθούν σε αντίστοιχες θέσεις εργασίας. Στα μέσα Μαρτίου μάλιστα έστειλαν επιστολή στη Μπερναντέτ Σιράκ, τη σύζυγο του γάλλου προέδρου, για να εκφράσουν τη διαφωνία τους με το κλείσιμο του οίκου, καθώς και την ανησυχία τους. Σαράντα μεταξύ αυτών, σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή, κατάφεραν να απορροφηθούν σε άλλους οίκους μόδας στο Παρίσι όπως της Chanel και του Jean-Paul Gaultier, ενώ ''50 με 60 εργαζόμενοι θα αξιολογηθούν εκ νέου''.

    Το τελευταίο μοντέλο του οίκου έφερε τον αριθμό 77.751 και είναι συμβολικό. Πρόκειται για μια μάλλινη μαύρη ζακέτα με κεντημένα στάχυα σταριού σε χρυσοκόκκινη κλωστή, μια επανέκδοση μοντέλου της κολεξιόν φθινόπωρο-χειμώνας 1985/1986. Η συγκεκριμένη ζακέτα, που προορίζεται για τη στενή φίλη του μόδιστρου, την ηθοποιό Κατρίν Ντενέβ, παρουσιάστηκε στη μεγάλη επίδειξη μόδας στις 22 Ιανουαρίου, στο Παρίσι. Η επίδειξη αυτή αποτέλεσε μια ανασκόπηση στα 40 χρόνια ζωής του οίκου και στις ωραιότερες δημιουργίες του.

    Οι δημιουργίες του Ιβ Σαν Λοράν έχουν συγκεντρωθεί από το 1997 σε ιδιόκτητο χώρο, που βρίσκεται στη συνοικία Λα Βιλέτ βόρεια του Παρισιού. Εκεί έχουν αποθηκευτεί χιλιάδες φορέματα, υποδήματα, καπέλα καθώς και σχέδια, έπιπλα και φωτογραφίες που μαρτυρούν τη μεγάλη ιστορία του οίκου.

    [17] Σταθεροποίηση της ακρίβειας επισημαίνει το ΙΝΚΑ

    30/10/2002 12:17:00 μμ

    Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΙΝΚΑ σχετικά με την ακρίβεια και τη διαβίωση των Ελλήνων. Σύμφωνα με αυτά, μόνο οι δημότες του Διονύσου, του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης δηλώνουν εισόδημα που υπερβαίνει το αναγκαίο όριο των 1.643 ευρώ (560.000 δρχ), το οποίο θεωρείται απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωση μιας τετραμελούς οικογένειας, η οποία δεν έχει δαπάνες ενοικίου ή απόσβεσης αγοράς κατοικίας. Ενόψει μάλιστα και της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου), τα στοιχεία είναι μάλλον απογοητευτικά. Το 91% των Ελλήνων εμφανίζεται να μην έχουν καθόλου ή να έχουν ελάχιστες δυνατότητες αποταμίευσης, ενώ, την ίδια στιγμή, το 21-28% έχει πλήρη αδυναμία αντιμετώπισης των στοιχειωδών αναγκών στέγασης και διατροφής.

    Η τάση των Ελλήνων να καταφεύγουν στον δανεισμό για την κάλυψη των αναγκών τους αποδεικνύεται ακόμα μία φορά από τα στοιχεία του ΙΝΚΑ. Το 65% των πολιτών συντηρεί το μοντέλο της ζωής του με την προσφυγή σε δάνεια από τράπεζες.

    Σε αυτό το κλίμα εκτιμάται ότι έχει συμβάλλει το κόστος ζωής. Βάσει της Πανελλήνιας Έρευνας Τιμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα, ο μέσος όρος αύξησης τιμών μεταξύ Οκτωβρίου 2001 και Οκτωβρίου 2002 είναι 10,14% και ο μέσος όρος αύξησης των τιμών μεταξύ Ιανουαρίου 2002 και Οκτωβρίου 2002 είναι 5,91%. Στο 71%, μάλιστα, των προϊόντων παρουσιάστηκε αύξηση, ενώ στο 58% των προϊόντων η αύξηση είναι μεγαλύτερη του επίσημου γενικού δείκτη.

    Το ΙΝΚΑ υπογραμμίζει ότι η ακρίβεια χτυπά ιδιαίτερα τους αγρότες και τα χαμηλά εισοδήματα. Το κόστος ζωής στις ημιαστικές και αγροτικές περιοχές εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο, και καταγράφεται για πρώτη φορά με τέτοια ένταση. Στο 10μηνο τα παράπονα έφτασαν τα 107.568, ενώ τα παράπονα για μισθώσεις ακινήτων στο 10μηνο ξεπέρασαν το σύνολο των αντίστοιχων παραπόνων του 2001 και το κόστος ζωής καταλαμβάνει την 7η θέση στον πίνακα παραπόνων. Το ΙΝΚΑ επισημαίνει, τέλος, στο υπουργείο Ανάπτυξης την ανάγκη να περιορίσει την επιθετική πολιτική των εμπορικών τραπεζών, αλλά και να εντείνει την εκστρατεία για το ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 October 2002 - 17:59:27 UTC