Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-10-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νότια Αφρική ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [02] Συνάντηση Πετσάλνικου ενόψει ελληνικής προεδρείας ΕΕ
  • [03] Επίσκεψη Διαμαντοπούλου στη Βουλγαρία
  • [04] Πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ
  • [05] Προσοχή: Εκτελούνται έργα!
  • [06] Κανονικά τα δρομολόγια της Ολυμπιακής
  • [07] Προφυλάκιση αστυνομικού για το περιστατικό στην Γλυφάδα
  • [08] Νιγηρία: Ματαίωση του λιθοβολισμού της Κουράμι
  • [09] Ερευνες ευρείας κλίμακας στην Ιορδανία
  • [10] Αλλαγές στη συνταξιοδότηση καλλιτεχνών- νεφροπαθών

    [01] Στη Νότια Αφρική ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    29/10/2002 8:13:00 μμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος έφθασε σήμερα το βράδυ στο Κέιπ-Τάουν, για πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, προσκεκλημένος του προέδρου της χώρας Τάμπο Μπέκι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη και Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς και από μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιχειρηματιών, που δραστηριοποιούνται ή επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη Νότιο Αφρική, της οποίας το εμπορικό ισοζύγιο είναι ελλειμματικό εις βάρος της Ελλάδος.

    Ο Κωστής Στεφανόπουλος θα έχει αύριο το μεσημέρι συνομιλίες με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής κ. Μπέκι για διμερή και διεθνή ζητήματα και ακολούθως θα χαιρετήσει κοινή συνεδρίαση της εθνικής Βουλής και του Εθνικού Συμβουλίου Επαρχιών της Νότιας Αφρικής.

    Επίσης, ο Πρόεδρος θα δεχθεί σε εθιμοτυπικές επισκέψεις τους υπουργούς Παιδείας και Αθλητισμού της Νότιας Αφρικής και το βράδυ θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός του.

    [02] Συνάντηση Πετσάλνικου ενόψει ελληνικής προεδρείας ΕΕ

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2002 9:25:00 μμ

    O υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος συναντήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου, εν όψει της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη χώρα μας. Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωκοινοβουλίου απαρτίζεται από τον Ιταλό πρόεδρό της Τζουζέπε Γκαργκάνι, τον Έλληνα αντιπρόεδρο Ιωάννη Κουκιάδη και τα μέλη της κ.κ. Ζανελί Φουρτού (Γαλλία), Εβελιν Γκέμπχαρντ (Γερμανία) και τους Μανουέλ Μεντίνα Ορτέγκα (Ισπανία), Βαρντ Μπέιζεν(Ολλανδία), Τόιν Μάντερς (Ολλανδία).

    Έτοιμοι για την ασφαλή διεξαγωγή της Ολυμπιάδας

    Ο προεδρεύων της επιτροπής Ι. Κουκιάδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του τομέα Δικαιοσύνης που αφορούν την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, την προσέγγιση του Αστικού Δικαίου, το σχέδιο οδηγίας για τη νομική βοήθεια σε αστικές υποθέσεις και την πρόταση της Πράσινης Βίβλου για τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης ιδιωτικών διαφορών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε τις απόψεις του για διπλή υπηκοότητα που προτείνει η γαλλική επιτροπή για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και ειδικά ως προς την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο ίδιος τόνισε πως η ελληνική προεδρία πρόκειται να συνεχίσει τις εργασίες στα συζητούμενα ήδη θέματα της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων στον αστικό τομέα, της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για μη απαιτούμενες αμφισβητήσεις και της τροποποίησης του κανονισμού για αναγνώριση αποφάσεων που αφορούν σε διαφορές συζευγμένων, ώστε να περιληφθούν όλες οι υποθέσεις που αφορούν τη γονική μέριμνα και να εξευρεθεί λύση για τις περιπτώσεις απαγωγής παιδιού.

    Τέλος, ο κ. Πετσάλνικος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο βαθμό που έχει αρμοδιότητα, αλλά και ίδια η κυβέρνηση μαζί με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ήδη έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας.

    [03] Επίσκεψη Διαμαντοπούλου στη Βουλγαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 29/10/2002 8:29:00 μμ

    Με τον πρωθυπουργό Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Λίντια Σούλεβα, με οικονομικούς παράγοντες και με κοινωνικούς φορείς, συναντήθηκε σήμερα στη Σόφια, η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αννα Διαμαντοπούλου. Κατά τη συνομιλία της με τον κ. Σαξκομπουργκότσκι, εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, το πρόβλημα της ανεργίας στην Βουλγαρία, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον κοινωνικό τομέα, στη φορολογική πολιτική και η ολοκλήρωση της διαδικασίας εναρμόνισης της βουλγαρικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.

    Αναγκαίες οι ριζικές μεταρρυθμίσεις

    ''Βεβαίως και συζητήσαμε το γενικότερο θέμα του μέλλοντος της Ευρώπης και των θεσμών που αλλάζουν σήμερα, όπως και σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διαρθρωτικά ταμεία'', τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία πρέπει να προετοιμαστεί καλά για να είναι σε θέση να απορροφήσει τους σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

    Η κ.Διαμαντοπούλου κατέληξε λέγοντας ότι σημαντικό θέμα είναι και οι απαιτούμενες ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα με γνώμονα την ποιοτική βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης των Βούλγαρων.

    Η Ελληνίδα επίτροπος, η οποία σήμερα έλαβε μέρος στη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής συνεργασίας της βουλγαρικής Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου στη Σόφια, συναντήθηκε επίσης με το δήμαρχο της πόλης Στέφαν Σοφιάνσκι και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και των συνδικάτων της Βουλγαρίας.

    [04] Πόρισμα για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ

    29/10/2002 7:58:00 μμ

    Φωτό αρχείου

    Η συνέχιση της πτήσης τη νύχτα, η παραγνώριση της κακοκαιρίας που επικρατούσε και πιθανή απώλεια προσανατολισμού, που οδήγησε σε αδυναμία ελέγχου της πτήσης, αναφέρονται ως αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ τον Ιανουάριο του 2001 ανοιχτά του Σουνίου, στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής. Στο πόρισμα επισημαίνεται, επίσης, η παρέκκλιση από το σχεδιασμό λειτουργίας της πτητικής μονάδας του ΕΚΑΒ, η έλλειψη αναγκαίας οργάνωσης και ότι η εταιρεία "Ελιτάλια" που ήταν υπεύθυνη για την λειτουργία του ελικοπτέρου, δεν είχε εγκαταστήσει στην Ελλάδα πλήρως οργανωμένη επιμελητεία πτήσεων, δεν είχε θεσπίσει όρια ανέμου και αναταράξεων για τα ελικόπτερα και δεν είχε κάνει απευθείας σύνδεση με την ΕΜΥ.

    [05] Προσοχή: Εκτελούνται έργα!

    29/10/2002 7:33:00 μμ

    Εργασίες συντήρησης της ασφάλτου στην οδό Πατησίων από το ύψος της Πανεπιστημίου έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται από σήμερα και για δέκα ημέρες, από τις 10.00 το βράδυ έως τις 6.00 το πρωί.

    [06] Κανονικά τα δρομολόγια της Ολυμπιακής

    29/10/2002 9:31:00 μμ

    Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η αυριανή τρίωρη στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει, 8 με 11 το πρωί, οι πιλότοι της Ολυμπιακής, διαμαρτυρόμενοι στην απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τα δρομολόγια από και προς την Αυστραλία. Το μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγε η διοίκηση της Ολυμπιακής, κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση. Παράλληλα, με την ίδια απόφαση το δικαστήριο απαγορεύει στους πιλότους της Ολυμπιακής να προβούν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση για το ίδιο θέμα.

    [07] Προφυλάκιση αστυνομικού για το περιστατικό στην Γλυφάδα

    Πηγή: NET 105,8 fm 29/10/2002 8:03:00 μμ

    Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή, ο αστυνομικός Θεόδωρος Κατσάς, που πυροβόλησε και σκότωσε νεαρό σεσημασμένο κακοποιό στη Γλυφάδα την περασμένη Παρασκευή. Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσαν οι γονείς του θύματος.

    [08] Νιγηρία: Ματαίωση του λιθοβολισμού της Κουράμι

    29/10/2002 10:28:00 μμ

    Αμίνα Λαουάλ Κουράμι

    Η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να εκτελεστεί μία σειρά δικαστικών αποφάσεων, με τις οποίες προβλέπονταν οι θάνατοι δια λιθοβολισμού καταδικασθέντων, ποινή προβλεπόμενη από τη Σαρία, τον ισλαμικό ιερό νόμο. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντούμπεμ Ονίγιε αποσαφήνισε οτι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν πολίτη της αφρικανικής χώρας να χάσει την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του.

    Πολλές διεθνείς οργανώσεις είχαν ανακοινώσει ότι τα καλλιστεία που πρόκειται να γίνουν στη χώρα θα μποϊκοτάρονταν εφ' όσον θα εκτελούνταν δικαστικές καταδίκες σε θάνατο δια λιθοβολισμού βάσει της Σαρία. Πρώτη στη σειρά θα λιθοβολείτο μέχρι θανάτου η 31χρονη μουσουλμάνα Αμίνα Λαουάλ Κουράμι, η οποία έφερε στον κόσμο εκτός γάμου παιδί.

    Υπενθυμίζεται ότι όταν καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού η Κουράμι, ακολούθησε διεθνής σάλος και απειλές για μελλοντικό μποϊκοτάζ της Νιγηρίας. Νιγηριανό δικαστήριο είχε διατάξει η θανατική ποινή να μην εκτελεστεί πριν το βρέφος διανύσει την περίοδο του θηλασμού, το οποίο σήμερα είναι 10 μηνών.

    Ήδη είχαν ανακοινώσει την άρνηση της συμμετοχής τους στα καλλιστεία της 7ης Δεκεμβρίου οι Μις Γαλλία, Καναδά, Βέλγιο, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κένυα και Νορβηγία, απόφαση που άλλαξε μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη μη εκτέλεση της θανατικής ποινής δια λιθοβολισμού.

    [09] Ερευνες ευρείας κλίμακας στην Ιορδανία

    29/10/2002 8:55:00 μμ

    Στο κέντρο ο Laurence Foley

    Επιχείρηση σκούπα εξαπέλυσαν σήμερα οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας, για να εντοπίσουν τους δράστες του φόνου ανώτερου Αμερικανού διπλωμάτη στην Ιορδανία, του 60χρονου Λόρενς Φόλεϊ. Σύμφωνα με ισλαμιστικές πηγές, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ο μουσουλμάνος φονταμενταλιστής ηγέτης Αμπού Σαγιάφ από τη νότια πόλη Μαάν, παραδοσιακό θύλακο των μουσουλμάνων εξτρεμιστών, ενώ τραυματίστηκαν και δύο αξιωματικοί της αστυνομίας. Πηγές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι η επιχείρηση αυτή έχει στο στόχαστρο υπόπτους που βρίσκονται σε καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα και σε διάφορες γειτονιές στην πρωτεύουσα Αμμάν και σε μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου του Μαάν.

    [10] Αλλαγές στη συνταξιοδότηση καλλιτεχνών- νεφροπαθών

    29/10/2002 9:54:00 μμ

    Αλλαγές στα οικονομικά κριτήρια, βάσει των οποίων η πολιτεία χορηγεί τιμητικές συντάξεις σε διακεκριμένους καλλιτέχνες προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Φλωρίδης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης επί του νομοσχεδίου με το οποίο συμπληρώνεται η συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου. Ο κ. Φλωρίδης ανακοίνωσε επίσης ότι για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης σε νεφροπαθείς με ποσοστό αναπηρίας 67%, θα απαιτείται η συμπλήρωση 15ετούς υπηρεσίας, τόσο για τους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για τη λήψη τιμητικής σύνταξης θα λαμβανόταν υπόψη το οικογενειακό εισόδημα και περιουσία.

    Το νομοσχέδιο πάντως, υπερψηφίστηκε -επί της αρχής- από την κυβερνητική πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του εισηγητή της Ν. Αγγελόπουλου (Αιτωλοακαρνανίας) και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Πρ. Παυλόπουλου εστίασε την κριτική της στο ότι το νομοσχέδιο αποτελεί "πρόχειρη συρραφή διατάξεων αποσπασματικού χαρακτήρα" και στο ότι "αναιρεί τους ενιαίους κανόνες που επιχείρησε να διαμορφώσει" ο πρόσφατος νόμος για την κοινωνική ασφάλιση.

    Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, Α. Τζέκης (Β' Θεσσαλονίκης) και του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης (Β' Πειραιώς), παρατήρησαν ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και θετικές διατάξεις (συνταξιοδοτικό εκπαιδευτικών), ωστόσο αντιτίθενται σε πολλές ρυθμίσεις όπως αυτή για τους καλλιτέχνες, της οποίας ζήτησαν μάλιστα την απόσυρση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 29 October 2002 - 21:53:35 UTC