Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιέζει ο χρόνος για τη δίκη της ''17Ν''
  • [02] Συνάντηση Γιαννίτση-ΣΕΒ
  • [03] Νέος νόμος οριοθέτησης των δασικών εκτάσεων
  • [04] Εντός χρονικών ορίων οι δίκες των τρομοκρατών
  • [05] Κακοκαιρία προβλέπεται για το Σαββατοκύριακο
  • [06] Στη Σλοβενία ο Χρυσοχοΐδης
  • [07] Βραβείο σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ
  • [08] Σκανδαλίδης: Τέλειοι εκλογικοί κατάλογοι στις βουλευτικές
  • [09] Για προσπάθεια πόλωσης κατηγορεί τη ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης
  • [10] Προεκλογικές επισκέψεις Γ. Δημαρά
  • [11] Σημερινές επισκέψεις υποψηφίων
  • [12] Επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη εν όψει εκλογών
  • [13] Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Γ. Καρατζαφέρη
  • [14] Mπακογιάννη: Πολιτική επιλογή η ψήφος στις δημοτικές
  • [15] Επιφυλακή Ισραηλινών για επέτειο της Ιντιφάντα
  • [16] Την αθωότητα του υποστηρίζει ο Μιλόσεβιτς
  • [17] Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ρώσων-Τσετσένων ανταρτών
  • [18] Ναυάγιο στη νότια Σενεγάλη
  • [19] Εκλογές στο Μαρόκο
  • [20] Πακιστανοί οι υπεύθυνοι για το μακελειο στο ναό
  • [21] Στη Σικελία κρούσμα της νόσου των ''τρελών αγελάδων''
  • [22] Αλλάζει ο υπολογισμός σύνταξης των Δ. Υπαλλήλων
  • [23] Δυνατά παιχνίδια στη Β΄φάση του κυπέλλου
  • [24] Εκστασης . . . εγκεφαλικές καταστροφές
  • [25] Στο Παλαιστινιακό Κέντρο το βραβείο Μπρούνο Κράισκι

    [01] Πιέζει ο χρόνος για τη δίκη της ''17Ν''

    27/9/2002 7:38:00 μμ

    Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι αρχές στην προσπάθειά τους να προλάβουν τις ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης της τρομοκρατίας. Αγκάθι για την πορεία των ανακρίσεων είναι η συμπλήρωση 18 μηνών από την ημέρα προφυλάκισης των κρατουμένων, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο έτσι ώστε να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα για τη δρομολόγηση της δίκης. Εν τω μεταξύ, στις φυλακές Κορυδαλλού μετέβη ο εισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Διώτης.

    Τέλος του 2003 προβλέπουν τη δίκη

    Εκτιμάται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, μέχρι το Φεβρουάριο του 2003 θα εκδοθεί το σχετικό παραπεμπτικό και έτσι η δίκη θα αρχίσει την Ανοιξη του νέου έτους, με την ελπίδα ολοκλήρωσης της έως το τέλος του 2003.

    Τον αγώνα δρόμου των δικαστικών αρχών ενισχύει σημαντικά ο νέος αντιτρομοκρατικός νόμος, που με διάταξη του οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες δεν μπορούν να προσβάλουν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Aλλη μια ευεργετική διάταξη παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Δικαιοσύνης να διατάξει την κατά προτεραιότητα εκδίκαση μιας υπόθεσης, αν ο ίδιος κρίνει ότι συντρέχει ειδικός λόγος. Βέβαια δεν είναι μόνο το 18μηνο προφυλάκισης που έχει σημάνει συναγερμό στις δικαστικές αρχές, αλλά και η παραγραφή αδικημάτων μετά την πάροδο είκοσι ετών.

    Στο συγκεκριμένο θέμα καίει η υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού Πλοίαρχου Τζορτζ Τσάντες και του οδηγού του Νίκου Βελούτσου το 1983. Η υπόθεση αυτή παραγράφεται στις 15 Νοεμβρίου του 2003 και μόνο μια αμετάκλητη δικαστική απόφαση μπορεί να μπλοκάρει την παραγραφή της.

    Επίσκεψη στον Κορυδαλλό ο Διώτης

    Εν τω μεταξύ, τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε σήμερα ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης.

    Στις ανδρικές φυλακές συναντήθηκε για περίπου μισή ώρα με τη Διοίκηση των Φυλακών και στις γυναικείες παρέμεινε δύο ώρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνομίλησε με τον Πάτροκλο Τσελέντη. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι είχε συνομιλία και με τους Νίκο Παπαναστασίου και Κωνσταντίνο Τέλιο.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για νέο κύκλο προανακριτικής διαδικασίας, κατά την οποία διερευνάται η σχέση της 17Ν με άλλες οργανώσεις, κυρίως την 1η Μάη και τον ΕΛΑ.

    Κουφοντίνας-Ξηρός αρνήθηκαν την εξέταση του DNA

    Ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Σάββας Ξηρός αρνήθηκαν χθες να υποβληθούν σε αιμοληψία, προκειμένου να γίνει σύγκριση του DNA τους με αυτό των ευρημάτων στις γιάφκες.

    Ο Κουφοντίνας, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκε ακόμη και να μεταχθεί στον ειδικό χώρο όπου περίπου στις 5.10 το απόγευμα είχαν μετέβη ο γιατρός των φυλακών και ο ειδικός εφέτης-ανακριτής Λ. Ζερβομπεάκος.

    Πρώτοι δέχθηκαν να υποβληθούν σε αιμοληψία και να δώσουν δείγμα νυχιού, σάλιου και ιδρώτα οι 7 από τους 8 κρατούμενους στις ανδρικές φυλακές, ενώ ο Σάββας Ξηρός αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι η αιμοληψία δεν έχει πλέον νόημα, μετά τη νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό.

    Στην συνέχεια, το "συνεργείο", με επικεφαλής τον εφέτη-ανακριτή, μετέβη στις γυναικείες φυλακές όπου εκεί ως "αρνητής" παρουσιάσθηκε ο Δ. Κουφοντίνας.

    Μετά το πέρας της αιμοληψίας αλλά και των υπολοίπων υλικών από τους 15 κρατούμενους συντάχθηκε πρακτικό που θα συμπεριληφθεί στην δικογραφία.

    Το DNA, θα εξεταστεί σε ειδικά εργαστήρια της αντιτρομοκρατικής από ομάδα επιστημόνων εξειδικευμένη στην αξιολόγηση τέτοιων στοιχείων. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία των ερευνών.

    [02] Συνάντηση Γιαννίτση-ΣΕΒ

    27/9/2002 4:21:00 μμ

    Θέματα που άπτονται της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ (α' εξάμηνο 2003), συζήτησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τ. Γιαννίτσης με το προεδρείο του ΣΕΒ. Η σημερινή συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επαφών του κ. Γιαννίτση με τους κοινωνικούς εταίρους για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν, ενώ έγινε ενημέρωση για εκδηλώσεις που προτείνεται να γίνουν στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας.

    Τους στόχους της ελληνικής προεδρίας παρουσίασε ο κ.Γιαννίτσης

    Στη συζήτηση που ακολούθησε έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος και μέλη της διοίκησης του ΣΕΒ.

    Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε τους συνολικότερους στόχους της ελληνικής προεδρίας καθώς και τα θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και τα οποία αποτελούν μέρος του πολιτικού τοπίου στο οποίο θα κινηθεί η ελληνική προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους (διεύρυνση, Ιράκ, Βαλκάνια κ.α.)

    Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα ενημέρωσης και στήριξης από το υπουργείο Εξωτερικών για επιμέρους ζητήματα που απασχολούν το ΣΕΒ και εξετάζονται σε ευρωπαϊκά όργανα. Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έθεσε το θέμα της σκοπιμότητας για στενή συνεργασία των κοινωνικών εταίρων με τα επιμέρους υπουργεία ούτως ώστε να προωθηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της διερεύνησης της δυνατότητας διεξαγωγής των διαφόρων προγραμματισμένων εκδηλώσεων σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

    Από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών έγινε παρουσίαση του προγραμματισμού των εκδηλώσεων του ΣΕΒ ενόψει του εξαμήνου της ελληνικής προεδρίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννίτσης επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τις προτάσεις του Συνδέσμου και διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του για την πρόθεση του ΥΠΕΞ να προωθήσει κοινές προσεγγίσεις στα πεδία όπου αυτές είναι εφικτές, ούτως ώστε η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα να αποβεί όσο το δυνατόν πιο εποικοδομητική.

    [03] Νέος νόμος οριοθέτησης των δασικών εκτάσεων

    27/9/2002 12:54:00 μμ

    Στο σχέδιο πόλης θα ενταχθούν σύντομα χιλιάδες στρέμματα σύμφωνα με νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. 'Οπως δήλωσε χθες ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης, πρόκειται για το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων το οποίο θα εναρμονίζει την ισχύουσα νομοθεσία με το νέο Σύνταγμα. Με το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να απελευθερωθούν εκτάσεις περίπου 500 χιλιάδων στρεμμάτων, που έχουν απολέσει το δασικό τους χαρακτήρα και να αντιμετωπιστούν προβλήματα για την αξιοποίηση οικοπέδων, 70 οικοδομικών συνεταιρισμών.

    Να ξεκαθαριστεί τι είναι δασική έκταση ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι εξαιτίας αυτής της εμπλοκής κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα το Κτηματολόγιο.

    Ευνοϊκές γιά το όρος Αιγάλεω χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου.

    Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για την προσφορά οικοπέδων, γεγονός που θα περιορίσει την αυθαίρετη δόμηση, ανέφερε επίσης μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής Ασημάκης Ψιχουδάκης.

    [04] Εντός χρονικών ορίων οι δίκες των τρομοκρατών

    27/9/2002 11:49:00 πμ

    Η πορεία των προγραμμάτων εκσυγχρονισμού του νομοθετικού έργου, ο νέος νόμος περί ευθύνης των υπουργών και οι επικείμενες δίκες των τρομοκρατών ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ.Πετσάλνικος, όσον αφορά τις δίκες για την τρομοκρατία, διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες τον πρωθυπουργό, ότι οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν πλήρη επίγνωση των χρονικών ορίων της παραγραφής (18μηνο) και θα κινηθούν εντός αυτής. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι οι ρυθμοί είναι απόλυτα ικανοποιητικοί και σύμφωνοι με το Σύνταγμα και τους νόμους.

    Προώθηση των εκκρεμών υποθέσεων

    Ενδιαφέρον εκδήλωσε ο πρωθυπουργός για τις εκκρεμείς δίκες για το ναυάγιο του οχηματαγωγού ''Σάμινα Εξπρές'' και για την κατάρρευση των κτιρίων απο τους σεισμούς της 7ης Σεπτεμβρίου 1999,για τις οποίες είχε ο ίδιος δεσμευθεί δημόσια ότι θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό οτι οι επίμαχες δίκες θα ολοκληρωθούν σύντομα.

    Ακόμα στη συνάντηση έγινε αναφορά και στο πρόγραμμα κατασκευής νέων σωφρονιστικών καταστημάτων ανά τη χώρα, κέντρων απεξάρτησης ναρκομανών κ.ά.

    Νέος νόμος περί ευθύνης των υπουργών

    Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης στην παρουσίαση του με βάση το νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξήγγειλε την κατάργηση του θεσμού των βουλευτών κατηγόρων, οι οποίοι με τον μέχρι σήμερα ισχύοντα νόμο, ασκούσαν εισαγγελικά καθήκοντα στις ποινικές διώξεις των υπουργών.

    Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου, είναι και η αύξηση του ανωτάτου ορίου για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών στα 10 έτη από τα 5, που ισχύει σήμερα.

    Σύμφωνα με το ίδιο νομοσχέδιο, η απόφαση για την άσκηση δίωξης κατά βουλευτών θα λαμβάνεται πλέον με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και όχι με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος.

    Ως θετικά έκρινε τα νέα μέτρα, με δηλώσεις του στη ΝΕΤ 105,8 ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ενώ χαρακτήρισε τον ισχύον νόμο ως παρωχημένο.

    [05] Κακοκαιρία προβλέπεται για το Σαββατοκύριακο

    27/9/2002 2:30:00 μμ

    Για ακραία καιρικά φαινόμενα κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προβλέπει για το Σαββατοκύριακο νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοδυτικά της χώρας, με σταδιακή επέκταση σε όλη τη χώρα. "Ο κρατικός μηχανισμός θα βρίσκεται σε άμεση ετοιμότητα προκειμένου να υπάρξουν επεμβάσεις όπου παραστεί ανάγκη" δήλωσε στην ERT Online κ. Καλογεράκης, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

    Για αύριο Σάββατο, σε όλη η χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές που μετά το μεσημέρι στα νοτιοδυτικά θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα αυτά που κατά τόπους θα είναι ισχυρά και μέχρι αργά το βράδυ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας.

    Στην περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής τα μέχρι τώρα στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα εκδηλωθούν καταιγίδες κυρίως την Κυριακή, οι οποίες όμως θα είναι ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι στρεφόμενοι από το βράδυ στα βόρεια σε βόρειους μέτριους μέχρι ισχυρούς. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και θα κυμανθεί από 11 έως 28 βαθμούς.

    Μιλώντας στην ERT Online, ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αντώνης Λαγουβάρδος επισήμανε ότι ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα αυτού του είδους κάνουν φέτος νωρίς την εμφάνιση τους, ωστόσο αποτελούν φυσιολογική εξέλιξη της μέχρι τώρα πορείας καιρού.

    Οσο για τα χιόνια, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνουν την εμφάνιση τους σε κατοικημένες περιοχές και θα περιοριστούν σε υψόμετρα άνω των δύο χιλιομέτρων.

    [06] Στη Σλοβενία ο Χρυσοχοΐδης

    27/9/2002 1:56:00 μμ

    Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία, πραγματοποιεί από σήμερα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όπου θα συναντηθεί με το Σλοβένο Υπουργό των Εσωτερικών Ράντο Μπόκιντς και θα συνομιλήσουν για ζητήματα κοινής αρμοδιότητας. Στη συνέχεια οι δύο υπουργοί, θα υπογράψουν Συμφωνία Αστυνομικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την οποία προσδοκάται περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Ελλάδος και της Σλοβενίας στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας.

    Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί όσον αφορά στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, της παράνομης μετανάστευσης, της διακίνησης κλεμμένων οχημάτων, του λαθρεμπορίου όπλων, πυρηνικών ραδιενεργών και άλλων υλικών και του οικονομικού εγκλήματος, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

    [07] Βραβείο σε τηλεοπτικό πρόγραμμα της ΕΡΤ

    27/9/2002 3:08:00 μμ

    Με το βραβείο GRAND PRIX του 4ου Διεθνούς Ραδιοτηλεοπτικού Διαγωνισμού «Ενωμένη Ουκρανία», που πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό, από 12-14 Σεπτεμβρίου, τιμήθηκε η ΕΡΤ Α.Ε, για το πρόγραμμά της «Ολυμπιακές Διαδρομές», σε σκηνοθεσία Στάμου Μπιρσίμ και Δημήτρη Παπαλάμπρου. Η βράβευση, η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά, συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω σύσφιξη των ήδη στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ουκρανίας.

    Σχέσεων, που ενδυναμώνονται περαιτέρω στο πλαίσιο της ήδη υπάρχουσας ευρύτερης συνεργασίας των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών των χωρών - μελών που συμμετέχουν στην «Παρευξείνια Συνεργασία».

    Με την Δημόσια Τηλεόραση της Ουκρανίας έχει επίσης υπογραφεί και βρίσκεται εν ισχύ από τον Απρίλιο του 2001, εκτελεστικό πρωτόκολλο συνεργασίας.

    Στον ίδιο διαγωνισμό, η ΕΡΤ είχε βραβευτεί πέρυσι με το πρόγραμμα του Γιώργου Σγουράκη «Μίκης Θεοδωράκης».

    [08] Σκανδαλίδης: Τέλειοι εκλογικοί κατάλογοι στις βουλευτικές

    27/9/2002 3:26:00 μμ

    Οι βουλευτικές εκλογές του 2004 θα διεξαχθούν με τέλειους εκλογικούς καταλόγους. Όσο για τις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές, "θα υπάρξουν προβλήματα, πολύ λιγότερα όμως σε σχέση με το παρελθόν". Τα παραπάνω διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της Ν.Δ στη Βουλή, σχετικά με την κατάσταση των εκλογικών καταλόγων. Η Ν.Δ ξεκίνησε τη συζήτηση, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής της διαδικασίας ανασύστασης των εκλογικών καταλόγων με βάση τα δημοτολόγια-μιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 1998, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα. Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι η ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων 40 χρόνια μετά την κατάστρωσή τους, αποτελεί "γιγάντιο εγχείρημα", όπως επίσης και η διόρθωση των διπλοεγγραφών, οι οποίες στους παλαιότερους καταλόγους ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο.

    Πενταετής φυλάκιση για τη διπλοψηφία

    Σύμφωνα με τον υπουργό, δυσχέρειες προκαλεί και το επίπεδο οργάνωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το 70% των δημοτολογίων δεν έχουν καν μηχανοργάνωση και 200.000 Αθηναίοι δεν έχουν διεύθυνση, ή έχουν δώσει εικονικές διευθύνσεις".

    Το υπουργείο, ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πραγματοποιεί κεντρική διαγραφή των διπλοεγγεγραμμένων, έχοντας μειώσει τον αριθμό αυτό, από το 1 περίπου εκατομμύριο, στις 65.000. Από την άλλη, με δεδομένο ότι η τιμωρία για την διπλοψηφία είναι πενταετής φυλάκιση, "κανείς δεν πρόκειται να το κάνει στις δημοτικές εκλογές".

    Η πορεία πάντως, της εκκαθάρισης των διπλοεγγραφών, εξασφαλίζει κατά τον κ. Σκανδαλίδη, ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με "τέλειους εκλογικούς καταλόγους".

    Διαξιφισμοί στη βουλή

    "Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών τα θαλάσσωσαν και οι δήμοι δεν στηρίχθηκαν για να φέρουν σε πέρας το έργο που είχαν αναλάβει" υποστήριξε ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος, βουλευτής της Ν.Δ στη Μεσσηνία.

    Ο βουλευτής Ροδόπης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Ευρυπίδης Στυλιανίδης εκτίμησε ότι "υπάρχει χάος" και επεσήμανε τον κίνδυνο "πολλοί να μην ψηφίσουν-μια εικόνα διάλυσης που προσβάλλει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας".

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση εφαρμογής του νόμου, επέρριψαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.κ. Σκυλλάκος και Λαφαζάνης.

    Μετά, ωστόσο, από τις διευκρινίσεις του υπουργού Εσωτερικών και την από πλευράς του υπενθύμιση, ότι η Ν.Δ συμμετέχει "εποικοδομητικά" στην διακομματική επιτροπή που έχει συσταθεί για θέματα υπουργείου Εσωτερικών, ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης της Ν.Δ Βύρων Πολύδωρας διευκρίνισε ότι η επερώτηση του κόμματός του, περισσότερο αποσκοπούσε σε έναν έλεγχο της κατάστασης 17 ημέρες πριν τις εκλογές για τους ΟΤΑ και λιγότερο στην απόδοση ευθυνών. Επεσήμανε δε, ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει εξεταστεί το ζήτημα των διπλοεγγραφών γυναικών με το πατρώνυμο και το συζυγικό τους επώνυμο, ενώ εκκρεμεί και το θέμα της εγγραφής των "ελληνοποιηθέντων".

    Αντιπαράθεση Ακριβάκη-Παυλόπουλου

    Τέλος, η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των δύο μεγάλων κομμάτων, Αλέξανδρου Ακριβάκη και Προκόπη Παυλόπουλου "άναψε περισσότερο τα αίματα" στη Βουλή.

    Οι παρατηρήσεις του τελευταίου, ότι το νόμο για τους ενιαίους εκλογικούς καταλόγους, δεν τον ήθελε του ΠΑΣΟΚ, "αφού η εφαρμογή του βάζει φρένο σε πολλά από τα εκλογικά τερτίπια, τα οποία βοήθησαν το κόμμα αυτό να συντηρηθεί στην εξουσία" οδήγησε τον κ. Ακριβάκη, αφενός να υπενθυμίσει τη "βία και νοθεία του 1961" και αφ ετέρου να κρίνει ότι "η Νέα Δημοκρατία, έχει ήδη δεδομένη την ήττα της στην υπερνομαρχία Αθήνας που θα σηματοδοτήσει τις εκλογές του Οκτωβρίου και κατέθεσε την επερώτηση ετοιμάζοντας από τώρα τις δικαιολογίες της".

    "Οι αναφορές του κ. Ακριβάκη στην υπερνομαρχία δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει άλλοθι για το ναυάγιό του στις δημοτικές εκλογές, που επέρχεται" απάντησε ο κ. Παυλόπουλος.

    [09] Για προσπάθεια πόλωσης κατηγορεί τη ΝΔ ο Κ. Λαλιώτης

    27/9/2002 12:17:00 μμ

    "Οι νοναρχιακές και δημοτικές εκλογές δεν αποτελούν πρόκριμα για τις πολιτικές εξελίξεις με αιχμή τις εθνικές εκλογές του 2004" τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης και κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι προσπαθεί να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Οι εκλογές του Οκτωβρίου δε μπορούν να θεωρηθούν δημοψήφισμα για την κυβερνητική πολιτική, υπογράμμισε, και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της Αριστεράς σημείωσε: "η πολιτική μας είναι ανοιχτή. Με το σύνθημα "Έχεις δύναμη, πάρε θέση για το νομό και το δήμο σου, το ΠΑΣΟΚ απαντά στο προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ "Στείλτε μήνυμα". Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι αποτελούν ακτινογραφία της κοινής γνώμης σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ωστόσο η καλύτερη δημοσκόπηση θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

    [10] Προεκλογικές επισκέψεις Γ. Δημαρά

    27/9/2002 7:45:00 μμ

    Στην περιοχή του Νέου Κόσμου περιόδευσε σήμερα το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του εξωραϊστικού Συλλόγου "Αγιος Ιωάννης Κυνοσάργους", καθώς και με εκπροσώπους επιτροπής κατοίκων του Νέου Κόσμου. Επίσης, στις 1.30 μετά το μεσημέρι ο κ. Δημαράς παρέστη σε εκδήλωση στο πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγείτου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδει τουριστικών και ταξιδιωτικών Γραφείων, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Η εκδήλωση έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Στις 9 το βράδυ ο κ. Δημαράς θα παρευρεθεί σε εκδήλωση, που διοργανώνει ο συνδυασμός "Αθήνα-η Πόλη μας" σε κέντρο διασκέδασης επί της Ιεράς Οδού.

    [11] Σημερινές επισκέψεις υποψηφίων

    27/9/2002 6:46:00 μμ

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Μανώλης Γλέζος συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Κατριβάνο. Στις 7.30 το βράδυ ο Μανώλης Γλέζος και ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Σπύρος Λυκούδης, θα μιλήσουν σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πεζόδρομο Δεκελείας. To βράδυ ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών Χρήστος Παπουτσής θα μιλήσει σε εκδήλωση στην πλατεία Κυψέλης.

    Το πρωί η υποψήφια υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε το αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στου Ρέντη.

    Ο Γιάννης Τζαννετάκος επισκέφτηκε το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

    Επίσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Φώτης Κουβέλης επισκέπτηκε στις 11 το πρωί το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, όπου συναντήθηκε με την διεύθυνση και τους εργαζόμενους και επισκέφθηκε την έκθεση κόμικς, που λειτουργεί σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά τη συνάντηση του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, δήλωσε ότι θα επιμείνει στην υποψηφιότητά του.

    Στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο υποψηφίων για τη Νομαρχία.

    Την βεβαιοτητά του ότι θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή στην αναμέτρηση της Αθήνας, εξέφρασε ο Χρήστος Παπουτσής που μίλησε στην Κυψέλη.

    Η υποψήφια Δήμαρχος Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίαζε σήμερα το απόγευμα το εκλογικό της κέντρο στο Νέο Κόσμο.

    [12] Επίθεση Καραμανλή κατά Σημίτη εν όψει εκλογών

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/9/2002 4:42:00 μμ

    Τριήμερη περιοδεία στη Λάρισα ξεκίνησε, το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής ο οποίος έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πρωθυπουργού με αφορμή τα εγκαίνια των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών που έκανε ο κ. Σημίτης προ ημερών. Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για φθηνού προεκλογικού χαρακτήρα επισκέψεις και διερωτήθηκε ''ποιόν κοροϊδεύει ο Πρωθυπουργός 16 ημέρες πριν από τις εκλογές; Ποιόν επιχειρεί να πείσει ότι σκέφτεται τους πολίτες, αφού είναι γνωστό ότι όσοι δεν έχουν πρόσβαση στους μηχανισμούς του κυβερνώντος κόμματος αντιμετωπίζουν ένα κράτος δυνάστη και υβριστή και όχι ένα κράτος υπηρέτη;"

    Δεν θέλουμε τοπικούς άρχοντες- φερέφωνα της κυβέρνησης

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κεντρική επιλογή πρέπει να είναι η αλλαγή της δομής του δημόσιου τομέα αφού, όπως επεσήμανε, τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη χώρα αν δεν επιλυθεί το κεντρικό πρόβλημα που υπάρχει με το κράτος που είναι σήμερα στην Ελλάδα ο μεγάλος ασθενής.

    Ο κ. Καραμανλής που συναντήθηκε με το δήμαρχο Λάρισας κ. Κώστα Τζανακούλη, κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι ''αν θέλουμε να παίζουν ρόλο οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να είναι διεκδικητικοί και όχι φερέφωνα της κυβέρνησης. Αν είναι "γιές μέν" της κυβέρνησης τότε η τοπική κοινωνία θα κοιμάται τον ύπνο του δικαίου".

    [13] Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Γ. Καρατζαφέρη

    27/9/2002 12:13:00 μμ

    Τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, μετά από αίτημά του. Η συνάντηση κράτησε περίπου μισή ώρα. Ερωτηθείς ο κ. Καρατζαφέρης εάν του ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης να αποσύρει την υποψηφιότητά του, σχολίασε ότι ουδέν αναληθέστερο από αυτό και σημείωσε ότι εξαιτίας της στενής σχέσης που έχει με τον πρώην Πρωθυπουργό πήγε να τον συλλυπηθεί για τον Παύλο Μπακογιάννη. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καρατζαφέρης, τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποκαλυφθεί οτιδήποτε αφορά στην τρομοκρατία.

    Εμμένει στην υποψηφιότητά του ο Γ. Καρατζαφέρης

    Ο κ. Καρατζαφέρης ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του για τον δεύτερο γύρο των νομαρχιακών εκλογών και απάντησε ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο και ότι εμμένει στην υποψηφιότητά του.

    Πάντως, από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη δεν έγινε κανένα σχόλιο και καμία δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε ο πρώην πρωθυπουργός με τον κ. Καρατζαφέρη.

    [14] Mπακογιάννη: Πολιτική επιλογή η ψήφος στις δημοτικές

    Τζένη Χαραλαμπίδου 27/9/2002 10:33:00 πμ

    Η υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε χθες σε ανοικτή εκδήλωση στο Θέατρο Παλλάς το συνολικό πρόγραμμα του συνδυασμού "Αθήνα αύριο". Απευθυνόμενη στις Αθηναίες και τους Αθηναίους η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε, μεταξύ άλλων: "Εμείς στον συνδυασμό "Αθήνα αύριο" έχουμε ένα μεγάλο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο για την Αθήνα. Κάναμε μια καίρια πολιτική επιλογή: να δουλέψουμε όλοι, στο συνδυασμό αλλά και με όλους τους πολίτες της Αθήνας, για να κάνουμε έργο για την πόλη. Έργο κατά βάση πολιτικό. Όπως πολιτικό είναι κάθε έργο που υπακούει σε μια ολοκληρωμένη αντίληψη στη σύλληψη του, όπως το δικό μας, αλλά έχει πάντα στόχο την ικανοποίηση του πολίτη. Γι αυτό το έργο δεσμεύομαι απέναντι στο λαό της Αθήνας ότι θα είναι έργο εκτεταμένο, δύσκολο αλλά αναγκαίο από καιρό".

    Το αναλυτικό πρόγραμμα του ''Αθήνα αύριο''

    Η Ντόρα Μπακογιάννη παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνδυασμού για το οποίο δούλεψαν τους τελευταίους μήνες περισσότεροι από 100 επιστήμονες.

    Τα βασικότερα σημεία του προγράμματος προβλέπουν:

    10.000 μεγάλα δέντρα για το 2004 Δημιουργία "Ταμείου Ελευθέρων Χώρων" Χρώμα στις προσόψεις Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης 4000 νέες θέσεις στάθμευσης για τα αυτοκίνητα και 15.000 θέσεις για τα δίκυκλα. 700 νέοι αστυνομικοί καλά εκπαιδευμένοι στη νέα Δημοτική Αστυνομία και καθημερινές πεζές περιπολίες για την ασφάλεια στις γειτονιές. Ιδρυση "Πανεπιστημίου Δεύτερης Ευκαιρίας" με αυτοχρηματοδότηση Έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στα σύγχρονα γνωστικά πεδία. Μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες με διαμορφωμένα βαν. Πρόγραμμα βοήθειας των ηλικιωμένων στο σπίτι. Παροχή ιατρικών υπηρεσιών στις Λέσχες Φιλίας. Ολοημεροι Βρεφονηπιακοί σταθμοί, για τη στήριξη στην εργαζόμενη μητέρα Συνήγορος του δημότη, ηλεκτρονικό Δημαρχείο και Πύλη στο Ιντερνετ. Κέντρο εξυπηρέτησης του δημότη σε κάθε Διαμέρισμα για τη διευκόλυνση των πολιτών. Ιδρυση εταιρείας για τη διεθνή, πολιτιστική και τουριστική προβολή της Αθήνας, εν όψει και του 2004 Νέα Τεχνολογία, καλωδίωση με οπτικές ίνες του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης για τη στήριξη του εμπορίου της.

    [15] Επιφυλακή Ισραηλινών για επέτειο της Ιντιφάντα

    27/9/2002 7:29:00 μμ

    Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τέθηκαν σήμερα οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας με την ευκαιρία της δεύτερης επετείου της Ιντιφάντα και μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Μουχάμεντ Ντέιφ, στη Γάζα. Ο νέος κύκλος βίας ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2000 μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Καμπ Ντέιβιντ, ενώ η αφορμή δόθηκε από μια επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στην πλατεία των Τζαμιών, στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις μεγάλες πόλεις, κυρίως στα εμπορικά κέντρα και στις οδικές αρτηρίες, ενώ έχουν ενισχυθεί τα οδοφράγματα στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες και κατά μήκος της πράσινης γραμμής που χωρίζει τη Δυτική Οχθη και το Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, μόνο στους άνω των 40 ετών Παλαιστινίους επετράπη να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τζαμιών.

    Εν τω μεταξύ, ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στην κωμόπολη Ντέιρ αλ Μπάλαχ και επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας ενώ οι στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες για τον εντοπισμό μελών της Χαμάς.

    Στη Χεβρώνα, στέλεχος της οργάνωσης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά καθώς προσπαθούσε να διαφύγει.

    Ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ένας από τους πλέον καταζητούμενους εξτρεμιστές, ο ηγέτης της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντείφ, γλύτωσε από τη χθεσινή επίθεση με ρουκέτες στη Γάζα, από την οποία όμως έχασαν τη ζωή τους δύο μέλη.

    Ναι στην Ιντιφάντα λένε οι Παλαιστίνιοι

    Περισσότεροι από το 80% των Παλαιστινίων τάσσονται υπέρ της συνέχισης της Ιντιφάντα, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το παλαιστινιακό ινστιτούτο JMMC.

    Ωστόσο όπως έδειξε η σφυγμομέτρηση το ποσοστό των Παλαιστινίων που υποστηρίζουν τις επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ μειώθηκε στο 64,3% από το 68,1% που ήταν στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση του JMMC που είχε διεξαχθεί τον Ιούνιο.

    Αντίθετο στην συνέχιση της Ιντιφάντας δήλωσε τώρα το 16,4% των Παλαιστινίων και στις επιθέσεις αυτοκτονίας το 27,7%, σύμφωνα με την σφυγμομέτρηση αυτή που διεξήχθη σε δείγμα 1199 ατόμων άνω των 18 ετών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική ΟΧθη από τις 21 ως τις 25 Σεπτεμβρίου.

    Περίπου το 52% των Παλαιστινίων έκρινε παράλληλα ότι ο καλύτερος τρόπος για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και για τη συνειδητοποίηση των εθνικών παλαιστινιακών στόχων θα ήταν η συνέχιση της Ιντιφάντα παράλληλα με διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

    Ωστόσο το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ''μάλλον ή πάρα πολύ απαισιόδοξο'' όσον αφορά το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής ρύθμισης στην σύγκρουση, καθώς το 38,9% έκρινε ότι η ειρηνευτική διαδικασία ''έχει πεθάνει'' και ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθέντες για τα αποτελέσματα της πολιτικής της Παλαιστινιακής Αρχής, το 52% των Παλαιστινίων δήλωσε ότι είναι άσχημα ή πολύ άσχημα, έναντι ποσοστού 43,3% που έκρινε το αντίθετο. Ο Γιάσερ Αραφάτ έρχεται πρώτος με ποσοστό 27,6% μεταξύ των προσωπικοτήτων στις οποίες οι Παλαιστίνιοι τρέφουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ακολουθεί ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς σεϊχης Αχμεντ Γιασίν, ο οποίος έλαβε ποσοστό 10,3%

    [16] Την αθωότητα του υποστηρίζει ο Μιλόσεβιτς

    27/9/2002 3:08:00 μμ

    Εργο μισθοφόρων που ενήργησαν κατά διαταγή των μουσουλμάνων και γάλλων πρακτόρων ήταν η μεγάλη σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1995, δήλωσε σήμερα ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το εδώλιο του κατηγορουμένου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Μιλόσεβιτς μάλιστα υποστήριξε ότι η διαταγή αυτή δόθηκε προκειμένου ο κόσμος να μισήσει τους Σέρβους.

    Ευθύνες για μία από τις μεγαλύτερες σφαγές της ανθρωπότητας

    Στο πλούσιο κατηγορητήριο του Μιλόσεβιτς--ο οποίος δικάζεται για γενοκτονία στη Βοσνία και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Κροατία-- περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ανθρώπινη βαρβαρότητα που σημειώθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με θύματα 8.000 ενηλίκους και ανηλίκους μουσουλμάνους, όταν τα σερβικά στρατεύματα εισέβαλαν στην χαρακτηριζόμενη τότε από τον ΟΗΕ ''ασφαλή ζώνη'' της Σρεμπρένιτσα, στη Βοσνία.

    Οπως ισχυρίσθηκε ο κατηγορούμενος αυτοί που ευθύνονται για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα ήταν μέλη της κυβέρνησης των μουσουλμάνων της Βοσνίας και μία μονάδα μισθοφόρων που λειτουργούσε στους κόλπους του σερβοβοσνιακού στρατού χωρίς να τελεί υπό τις διαταγές του, σε συνεργασία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Τόνισε μάλιστα ότι η σφαγή σχεδιάστηκε στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 1995, μόλις λίγες ημέρες πριν από το τραγικό αυτό γεγονός, στο σπίτι ενός μουσουλμάνου δημοτικού αξιωματούχου.

    ''Συμφώνησαν να διαπράξουν αυτό το έγκλημα -- να εγκαταλείψουν τη Σρεμπρένιτσα και να πραγματοποιήσουν αυτή τη σφαγή'', είπε ο Μιλόσεβιτς, κάτω από το αυστηρό βλέμμα της εισαγγελέως Κάρλα ντελ Πόντε.

    Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον πρώην στρατηγό του σερβοβοσνιακού στρατού Ράντισλαβ Κέρστιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα που είχε συνταράξει τον κόσμο. Κατά τον Μιλόσεβιτς ωστόσο, ούτε ο Κέρστιτς ούτε ο πρώην διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς, που καταζητείται από το δικαστήριο της Χάγης για γενοκτονία μαζί με τον τότε σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, γνώριζαν το παραμικρό για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. ''Είμαι πεπεισμένος ότι η στρατιωτική τιμή του Μλάντιτς και του Κέρστιτς δεν θα τους επέτρεπε να εκτελέσουν πολίτες'', είπε

    [17] Συνεχίζεται η ένταση μεταξύ Ρώσων-Τσετσένων ανταρτών

    27/9/2002 2:36:00 μμ

    Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις θέσεις των Tσετσένων αυτονομιστών ανταρτών που έχουν καταφύγει σε δασική περιοχή κοντά στα σύνορα της Ιγκουσετίας με την Τσετσενία, μετά τις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 20 Ρώσοι στρατιώτες και περίπου 30 αντάρτες. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, οι αυτονομιστές αντάρτες επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας να επιστρέψουν από την Ιγκουσετία στην Τσετσενία, αλλά οι Ρώσοι στρατιώτες τους απέκλεισαν κάθε δυνατότητα διαφυγής.

    Οι σφορδρότερες συγκρούσεις εδώ και τρία χρόνια

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει από το πρωί μεγάλη εκκαθαριστική επιχείρηση στην δασική περιοχή όπου κρύβονται οι αντάρτες.

    Χθες, ξέσπασαν γύρω από το χωριό Γκαλάτσκι της Ιγκουσετίας οι σφοδρότερες συγκρούσεις των τελευταίων τριών ετών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 Ρώσοι στρατιώτες και τουλάχιστον 30 Τσετσένοι αντάρτες. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόντι Σκοτ του τηλεοπτικού δικτύου Frontline.

    [18] Ναυάγιο στη νότια Σενεγάλη

    27/9/2002 4:36:00 μμ

    Τουλάχιστον 41 άνθρωποι πνίγηκαν όταν πλοίο με 800 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Καζαμάνς-Ντακάρ έπεσε σε καταιγίδα και βυθίστηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωθυπουργού της χώρας Μάμε Μάντιορ Μπόγιε. Η ίδια πρόσθεσε πως υπάρχουν 32 επιζώντες, χωρίς να αναφέρει τίποτα για τους άλλους 723 επιβάτες που αγνοούνται. Η κυβέρνηση της Σενεγάλης κήρυξε τριήμερο πένθος.

    [19] Εκλογές στο Μαρόκο

    27/9/2002 3:35:00 μμ

    Σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις στο Μαρόκο πιθανότατα να αναδειχθούν οι Ισλαμιστές μετά από τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα στη χώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η μαροκινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι οι εκλογές αυτές θα είναι οι πιο δίκαιες και διαφανείς στην ιστορία της χώρας.

    Αυξάνονται οι γυναίκες βουλευτές

    Περίπου 14 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε σύνολο περίπου 29 εκατομμυρίων κατοίκων καλούνται να εκλέξουν 325 βουλευτές μεταξύ 5.873 υποψηφίων. Οι βουλευτές εκλέγονται σε 91 περιφέρειες εκτός από 30 γυναίκες οι οποίες θα επιλεγούν από ψηφοδέλτια που είναι τα ίδια για όλη τη χώρα. Η ποσόστωση αυτή για τις γυναίκες βουλευτές θα αυξήσει τη γυναικεία εκπροσώπηση στο Μαρόκο σε μία από τις σημαντικότερες μεταξύ των αραβικών χωρών, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι στη προηγούμενη βουλή υπήρχαν δύο γυναίκες βουλευτές.

    Οι πρώτες εκλογές κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μοχάμεντ VI θεωρούνται ως μία σημαντική δοκιμασία για τον 39-χρονο μονάρχη, ο οποίος άρχισε τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά την άνοδό του στο θρόνο, αν και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες αμφιβολίες τόσο για τη δυνατότητά του, όσο και για τη βούλησή του να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της χώρας.

    Αναμένεται μεγάλο ποσοστό αποχής

    Από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ένας από τους νικητές μπορεί να είναι το ισλαμικό Κόμμα "Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη", η εκλογική δύναμη του οποίου αναμένεται να αυξηθεί από 3% ως 10%.Το μεγαλύτερο ισλαμικό κίνημα του Μαρόκου, πάντως, το Αλ-Αντλ Ουάλ-Ιχσάνε "Δικαιοσύνη και Πνευματικότητα", μποϊκοτάρει τις εκλογές, στις οποίες τα υποψήφια κόμματα ανέρχονται σε 26.

    Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της χώρας δεν δείχνουν ενθουσιασμό για τις εκλογές, αφού θεωρούν ότι δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους.Το 20% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και περισσότεροι από το 40% των ψηφοφόρων υπολογίζεται ότι είναι άνεργοι.

    Εξάλλου, επικριτές υποστηρίζουν ότι οι εκλογές έχουν μικρή σημασία δεδομένου ότι οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από το παλάτι.

    Στις εκλογές του 1997,μόνο το 57% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ποσοστό που αντικατοπτρίζει τη μικρή σημασία που αποδίδουν οι Μαροκινοί στις εκλογές.

    [20] Πακιστανοί οι υπεύθυνοι για το μακελειο στο ναό

    27/9/2002 2:45:00 μμ

    Πακιστανοί ήταν οι δυο ένοπλοι που σκότωσαν 31 πιστούς σε ινδουιστικό ναό την περασμένη Τρίτη αν και δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποια οργάνωση ανήκαν, σύμφωνα με τις ινδικές αρχές. Οι δύο ένοπλοι έπεσαν και αυτοί νεκροί από τα πυρά Ινδών κομάντος την Τετάρτη, έπειτα από ολονύκτια πολιορκία του ινδουιστικού ναού Ακσαρντάμ στον οποίο είχαν καταφύγει. Το Πακιστάν πάντως εξακολουθεί να αρνείται κάθε σχέση με ισλαμιστές αντάρτες.

    [21] Στη Σικελία κρούσμα της νόσου των ''τρελών αγελάδων''

    27/9/2002 2:24:00 μμ

    Ιταλοί γιατροί ανακοίνωσαν το πρώτο βεβαιωμένο κρούσμα της νόσου Κρόιτσφελντ Γιάκομπ σε μια 25χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται εδώ και μήνες στο Παλέρμο της Σικελίας. Σε μελέτη του που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, ο καθηγητής Βιντσέντζο Λα Μπέλα του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, επιβεβαίωσε την αρχική διάγνωση την οποία είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο το ιταλικό υπουργείο Υγείας. Να σημειωθεί ότι περίπου 130 κρούσματα της εκφυλιστικής αυτής νόσου του εγκεφάλου έχουν αναφερθεί στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία

    [22] Αλλάζει ο υπολογισμός σύνταξης των Δ. Υπαλλήλων

    27/9/2002 2:11:00 μμ

    Διευρύνεται η βάση υπολογισμού της σύνταξης των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, καθώς και των στρατιωτικών με το συνυπολογισμό και των επιδομάτων, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσαν οι υπουργοί Οικονομίας και Εργασίας Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρη Ρέππας. Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων με 8ετή υπηρεσία, ενώ συνυπολογίζεται ως συνταξιοδοτικός χρόνος για τους βουλευτές και η θητεία τους σε θέση εξωκοινοβουλευτικού υπουργού, αναπληρωτή υπουργού, υφυπουργού, καθώς και ΓΓ του υπουργικού συμβουλίου.

    Η τροπολογία, που θα προκαλέσει ετήσια δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό 496,5 εκ ευρώ και στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ 30 εκ. ευρώ, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο "Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου".

    Στις κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών, των οποίων διευρύνεται η βάση υπολογισμού της σύνταξής τους, περιλαμβάνονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΕΠ των ΤΕΙ, οι ερευνητές και οι ειδικοί λειτουργικού επιστήμονες (ΕΛΕ), οι σύμβουλοι και πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι καθηγητές ΣΕΛΕΤΕ και Ανωτέρων Εκκλησιαστικών Σχολών, το επιστημονικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, οι καθηγητές Ανωτάτων Στρατιωτικών Σχολών και Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι δημόσιοι υπάλληλοι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων και οι αξιωματικοί-ταξίαρχοι και άνω.

    [23] Δυνατά παιχνίδια στη Β΄φάση του κυπέλλου

    27/9/2002 12:57:00 μμ

    Δύο σημαντικά παιχνίδια προέκυψαν από την κλήρωση της Β' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας, που έγινε πριν από λίγο στα γραφεία της ΕΠΟ. Συγκεκριμένα ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την Ξάνθη και ο Ηρακλής με τον Πανιώνιο και οι μάχες τους για την πρόκριση στην επόμενη φάση αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Χωρίς αγώνα προκρίθηκαν στην επόμενη φάση οι: ΠΑΣ Γιάννινα, Ιωνικός, Απόλλων Αθηνών, Καλαμαριά, Πανηλειακός και Παναχαϊκή.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα της Β' φάσης του θεσμού:

    ΑΕΚ-Χαλκηδόνα

    ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός Βόλου

    Καλαμάτα-Ακράτητος

    Εργοτέλης-Εθνικός Αστέρας

    Πατραϊκός-Αρης

    Καλλιθέα-Ολυμπιακός

    Κέρκυρα-ΟΦΗ

    Ηρακλής-Πανιώνιος

    Παναθηναϊκός-Ξάνθη

    Αιγάλεω-Αγιος Δημήτριος

    Οι ημερομηνίες των αγώνων θα αποφασιστούν από το σημερινό Δ.Σ. της ομοσπονδίας.

    [24] Εκστασης . . . εγκεφαλικές καταστροφές

    Πηγή: ΑΠΕ 27/9/2002 3:24:00 μμ

    Μια νύχτα "έκστασης" ... μπορεί μελλοντικά να είναι καταστροφική για τον εγκέφαλο; Ναι αν πρόκειται για μια νύχτα συντροφιά με ... το συνθετικό ναρκωτικό ''έκσταση'', που μπορεί να προκαλέσει στο χρήστη τουλάχιστον τριπλάσιο κίνδυνο για σοβαρή εγκεφαλική βλάβη και να επιτρέψει πολύ γρηγορότερα την εκδήλωση της νόσου Πάρκινσον, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Η μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ''Science'', έδειξε ότι η ουσία αυτή που η χρήση της αυξάνεται όλο και περισσότερο στη νυχτερινή διασκέδαση και κυρίως στα ρέιβ πάρτι, επιτίθεται στη ντοπαμίνη, διεγερτική ουσία του εγκεφάλου.

    Αιτία για εκδήλωση της νόσου του Πάρκινσον

    Με την πάροδο της ηλικίας, η ντοπαμίνη τυπικά φθίνει και η χρήση του χαπιού από νεαρής ηλικίας μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, καταλήγουν οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

    Η ομάδα του Τζορτζ Ρικόρτε έκανε πειράματα με το ''έκσταση'' σε μαϊμούδες, μπαμπουίνους και σκίουρους, διοχετεύοντάς τους την ουσία αυτή δύο με τρείς φορές ανά τρίωρο σε περίοδο έξι ωρών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ζώα εμφάνισαν συμπτώματα από τη δοσολογία της ουσίας που τους χορηγήθηκε εβδομάδες αργότερα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στους εγκεφάλους των ζώων η ντοπαμίνη σε ποσοστό 60% με 80% καταστράφηκε.

    Νωρίτερα είχε αποδειχτεί ότι η νόσος του Πάρκινσον, που πλήττει την ικανότητα αυτού που έχει προσβληθεί να ελέγχει την κίνησή του, συνήθως εκδηλώνεται όταν το 80% με 90% της ντοπαμίνης έχει χαθεί.

    Αλλοι επιστήμονες διαφώνησαν με τα συμπεράσματα της μελέτης, λέγοντας ότι αυτά δεν αποδεικνύουν πως αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο των ζώων, μπορεί να συμβαίνει και στον εγκέφαλο του ανθρώπου.

    [25] Στο Παλαιστινιακό Κέντρο το βραβείο Μπρούνο Κράισκι

    27/9/2002 7:08:00 μμ

    Στο ''Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', που εδρεύει στη Γάζα, απονεμήθηκε απόψε στη Βιέννη, το φετινό ''Διεθνές Βραβείο Μπρούνο Κράισκι προσφοράς στα ανθρώπινα δικαιώματα''.

    Κριτήριο για την επιλογή της διεθνούς κριτικής επιτροπής του βραβείου είναι μεταξύ άλλων, ότι οι διακεκριμένοι -από τόλμη- αγώνες του Παλαιστινιακού Κέντρου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

    Με το φετινό βραβείο Μπρούνο Κράισκι, που απονέμεται φέτος για 11η στη σειρά χρονιά, τιμήθηκαν επίσης η διεθνώς γνωστή για την ανεξαρτησία της Ισραηλινή δημοσιογράφος Αμίρα Χας που ζει και εργάζεται στη Ραμάλα, ο πρώην καρδινάλιος της Αυστρίας και ένας από τους αρχιτέκτονες του Οικουμενικού Διαλόγου των Εκκλησιών Φραντς Κένιγκ, και η Αυστριακή Ούτε Μποκ που εδώ και 30 χρόνια έχει αφιερώσει τη ζωή της στην περίθαλψη ανηλίκων προσφύγων διατηρώντας η ίδια σχετικούς καταυλισμούς στη Βιέννη.

    Ενας πολιτικός με διεθνή ακτινοβουλία

    Ο καγκελάριος Μπρούνο Κράισκι, του οποίου το όνομα φέρει το Διεθνές Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως επίσης και το εδρεύων στη Βιέννη, Ιδρυμα Διεθνούς Διαλόγου, θεωρείται ως ο πολιτικός αναμορφωτής που με τη βούλησή του για αλλαγή και πρόοδο, με την πίστη του στη δημοκρατία, στην κοινωνική ισότητα και στην ειρήνη, ανέδειξε την Αυστρία στη δεκαετία του 1970 και αρχές του 1980 σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης.

    Ο Κράισκι υπήρξε για 26 χρόνια μέλος αυστριακών κυβερνήσεων, για 13 χρόνια αρχηγός της κυβέρνησης, δύο ''ρεκόρ'' στην ιστορία της χώρας του. Τα δεκατρία χρόνια της καγκελαρίας Κράισκι (από το 1970 μέχρι το 1983) σημάδεψαν την Αυστρία με μια σειρά μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες υπήρξαν πρωτοπόρες για την Ευρώπη και αποτέλεσαν αργότερα πρότυπα για άλλες χώρες.

    Στο εξωτερικό ο Κράισκι ίσχυε πάντα ως ο σημαντικότερος μεταπολεμικά πολιτικός στην Αυστρία, με διεθνή ακτινοβολία, ενώ τεράστιας εκτίμησης έχαιραν η γνώμη του και οι αγώνες του για την ύφεση και την ειρήνη, τη συνεννόηση Βορρά-Νότου, Ανατολής-Δύσης. Πολύτιμες ήταν οι απόψεις και οι μεσολαβήσεις του στο Μεσανατολικό, όπου είναι διεθνώς γνωστές οι πρωτοβουλίες του για την αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, ο οποίος τον θεωρούσε και εξακολουθεί να θεωρεί και μετά θάνατο, ως το μεγαλύτερο φίλο του.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 September 2002 - 16:56:34 UTC