Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Σημίτη-Περιοδείες πολιτικών αρχηγών
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού
  • [03] Συνάντηση για τις κινητοποιήσεις στις λαϊκές αγορές
  • [04] Ιαπωνικό πολυθέαμα στη σκηνή του Ηρωδείου
  • [05] Ελπίδες για θεραπεία του AIDS

    [01] Συναντήσεις Σημίτη-Περιοδείες πολιτικών αρχηγών

    27/9/2002 10:42:00 πμ

    Συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φίλιππο Πετσάλνικο πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα περιοδεύσει σήμερα στη Λάρισα, αύριο στα Τρίκαλα και τη Καρδίτσα και την Κυριακή στη Μαγνησία. Περιοδεία στο Αγρίνιο πραγματοποιεί σήμερα και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματός της. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος θα επισκεφθεί σήμερα την Πάτρα. Το απόγευμα υπό την προεδρία του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

    27/9/2002 9:58:00 πμ

    Με σειρά εκδηλώσεων στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εορτάζεται σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 10 το βράδυ η παγκόσμια ημέρα Τουρισμού, που φέτος είναι αφιερωμένη στον Οικοτουρισμό. Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος θα βραβεύσει τους Ολυμπιονίκες Κατερίνα Θάνου και Κώστα Κεντέρη.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί επίσης μεγάλη έκθεση τουριστικών υπηρεσιών, παραδοσιακών προϊόντων και ειδών παραδοσιακής τέχνης, με μουσική χορούς και δρώμενα.

    Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει την ευκαιρία, στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού περιπάτου, να παρακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο που αποτελεί τμήμα του έργου της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, να δει προβολές ταινιών μικρού μήκους οικολογικού και οικοτουριστικού ενδιαφέροντος.

    Παράλληλα θα μπορεί να απολαύσει επιλεγμένα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, τα οποία θα προβάλλουν την ελληνική μουσική παράδοση καθώς και άλλα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    [03] Συνάντηση για τις κινητοποιήσεις στις λαϊκές αγορές

    27/9/2002 11:13:00 πμ

    Συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγών-εμπόρων λαϊκών αγορών και των εμπόρων θα έχει σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου. Η απεργιακή κινητοποίηση διαρκείας των δύο σωματείων από την Τρίτη το απόγευμα με κύριο αίτημα να μην επεκταθεί στο μέλλον το μέτρο των ταμειακών μηχανών και για την πώληση οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές, θεωρείται στην παρούσα φάση αναιτιολόγητη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ η απεργία διαρκείας που έχουν εξαγγείλει παράλληλα με την απεργία των μεταφορέων, συνεπικουρούμενες και από την κακοκαιρία που έρχεται, εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση τιμών εκ νέου στα οπωροκηπευτικά. Ο κ. Θεοδώρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα εξομαλυνθούν σύντομα οι τιμές στην αγορά με τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο.

    [04] Ιαπωνικό πολυθέαμα στη σκηνή του Ηρωδείου

    27/9/2002 9:33:00 πμ

    Με μια πολύχρωμη και ''δυναμική'' παράσταση απο την Απω Ανατολή, το Φεστιβάλ Αθηνών αποχαιρετά το Ηρώδειο, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και ανανεώνει το ''ραντεβού'' του για το ερχόμενο καλοκαίρι. Το τελευταίο καλλιτεχνικό σχήμα που θα ανέβει φέτος στη σκηνή του Θεάτρου, είναι το ιαπωνικό συγκρότημα Dadada-Dan Tenko, το οποίο συνδυάζοντας ασιατικά παραδοσιακά στοιχεία με σύγχρονα, παρουσιάζει ένα μίγμα κρουστών και χορού επί σκηνής, με έντονο το "στίγμα" της θεατρικής παράδοσης του Νο και του Καμπούκι.

    Και παρουσίαση έκθεσης ικεμπάνα

    Τους δυο βασικούς χορευτές του θεάματος, έναν άνδρα και μια γυναίκα, συνοδεύουν εννιά μουσικοί με 32 τύμπανα διαφόρων μεγεθών, συνολικού βάρους δύο τόνων. Θα χορέψουν το χορό του λιονταριού (το λιοντάρι είναι σύμβολο δύναμης που διώχνει το κακό) και η χορεύτρια είναι ντυμένη με μια παραδοσιακή στολή που ζυγίζει περίπου 40 κιλά, όπως εξηγεί η ίδια, δικαιολογώντας εν μέρει γιατί στην Ιαπωνία ο χορός δεν είναι γυναικεία υπόθεση.

    Πριν από την έναρξη της παράστασης του Σαββάτου, στο προαύλιο του Ηρωδείου και με ελεύθερη συμμετοχή, στις 7 το απόγευμα το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει έκθεση ικεμπάνα, όπως αποκαλούν την ανθοδετική στην Ιαπωνία, να δει από κοντά τον τρόπο που δημιουργούν την καλλιγραφία και τα ιδεογράμματα, καθώς και τη γιορτή Ματσούρι (ιαπωνικό γιορταστικό χορό, με τη συμμετοχή χορευτών από το Λύκειο Ελληνίδων).

    Ικανοποίηση για την πορεία του Φεστιβάλ

    Ο διευθυντής του, Περικλής Κούκος, έχει πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένος φέτος από την εικόνα του Φεστιβάλ, εντός και εκτός των συνόρων - δεν ήταν, άλλωστε, λίγα τα θετικά σχόλια που απέσπασαν οι παραστάσεις από τους Ελληνες και ξένους κριτικούς.

    Οσον αφορά την προσέλευση του κοινού ειδικά φέτος, ''για λόγους καθαρά προληπτικούς'', όπως λέει χαριτολογώντας ο κ. Κούκος, δεν έχει ακόμα κάνει την καταμέτρηση των εισιτηρίων, γιατί ως γνωστό δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω των ασυνήθιστων για την εποχή καιρικών φαινομένων με τις συνεχείς βροχοπτώσεις ματαιώθηκαν παραστάσεις, είτε διακόπηκαν, όπως η τελευταία παράσταση της Επιδαύρου με το Θέατρο Τέχνης.

    ''Παρ' όλα αυτά, και φέτος η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.

    Οταν το Φεστιβάλ ξεκίνησε να λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία, τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 150 εκατ. δρχ. και πέρυσι κάναμε ρεκόρ ξεπερνώντας το ένα δισ. δραχμές'', λέει ο κ. Κούκος, συμπληρώνοντας με ικανοποίηση ότι ''επιπλέον είναι πια ανοικτές οι πόρτες και συζητάμε με τα μεγαλύτερα διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα και Οργανισμούς''.

    Το Φεστιβάλ, εν ολίγοις, ''έχει επανασυνδέσει τη σχέση με την ιστορία του, έχει βρει το νήμα. Ισως, βέβαια, στην τέχνη δεν υπάρχουν πια οι μύθοι που υπήρχαν κάποτε γιατί ίσως ζούμε την εποχή της απομυθοποίησης. Εχουμε όμως χρέος να δημιουργούμε νέους μύθους, νέα πρότυπα'' επιμένει ο διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ.

    [05] Ελπίδες για θεραπεία του AIDS

    27/9/2002 9:27:00 πμ

    Βρέθηκε η αιτία της φυσικής ανοσίας που παρουσιάζουν ορισμένοι οροθετικοί στη νόσο του AIDS, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ. Η ανακάλυψη είναι αποτέλεσμα ερευνών 15 χρόνων και ανοίγει το δρόμο για νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπείες εκτίμησε ο Δρ. Ντέιβιντ Χο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Ααρον Ντάιαμοντ για το AIDS, στη Νέα Υόρκη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science" και εξηγείται γιατί ένας μικρός αριθμός ατόμων που είναι οροθετικά παρουσιάζουν εικόνα ''μη προόδου επί μακρόν'' της νόσου και ζουν πολλά χρόνια χωρίς να νοσήσουν από AIDS.

    Μια ομάδα ερευνητών του Κέντρου που αποτελείται από Αμερικανούς και Κινέζους γιατρούς, κατάφερε να απομονώσει μια ομάδα πρωτεϊνών που ονόμασαν αμυντικές αλφα-1, αλφα-2 και αλφα-3 και είναι ικανές να αναστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού εμποδίζοντας παράλληλα την πρόοδο της μόλυνσης σε κάποιους οροθετικούς (ποσοστό μόλις 1%-2%) που δεν νόσησαν ποτέ από AIDS.

    ''Η ανακάλυψη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα στο να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο το σώμα πολεμά την ασθένεια'', υπογράμμισε ο Δρ. Λινκι Ζανγκ που ηγείται των ερευνών, που πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθούν νέες θεραπείες σε περίπτωση που καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ατόμων καταφέρνει να ελέγχει την μόλυνση από τον ιό HΙV.

    Σημειώνεται ότι η ιατρική επιστήμη και οι ειδικοί ερευνητές ήδη από το 1986 γνώριζαν ότι κάποια λευκά αιμοσφαίρια του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Lymphosytes T CD8 μπορούν να γεννούν χημικές ουσίες ικανές να αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό του ιού του AIDS. Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι από τα εν λόγω λευκά αιμοσφαίρια, των ατόμων που έχουν τη λεγόμενη φυσική ανοσία, μπορούν να παραχθούν ισχυρές ποσότητες τέτοιων χημικών ουσιών.

    Μια μελέτη που διενεργήθηκε από τον καναδό ερευνητή Φράνσις Πλάμερ σε εκδιδόμενες γυναίκες στην Κένυα έδειξε ότι ποσοστό 5% των οροθετικών γυναικών διέθετε μια πολύ μεγάλη φυσική ανοσία έναντι του ιού και της νόσου, που αποδόθηκε σε κληρονομικά αίτια. Στις ΗΠΑ ο αριθμός των οροθετικών που διαθέτουν αυτή την φυσική ανοσία δεν υπερβαίνει το 1%-2%.

    Πάντως και παρά τις προσπάθειες η ταυτότητα αυτών των χημικών παραγόντων παραμένει μυστήριο. Το 1995 ανακαλύφθηκε μια οικογένεια πρωτεϊνών που ονομάστηκαν chemokines-beta που έμοιαζε να εξηγούν εν μέρει την αναστολή εξέλιξης της νόσου σε ορισμένα άτομα, αποδείχτηκε αναποτελεσματική κατά διαφόρων στελεχών του ιού και δεν βοήθησε στην εξήγηση του φαινομένου.

    Στην περίπτωση που οι επιστήμονες καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι τρεις πρωτεΐνες που αναφέρονται στη σημαντική αυτή μελέτη είναι ενεργές κατά όλων των στελεχών του ιού, τότε ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικές εφαρμογές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 September 2002 - 9:05:34 UTC