Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα
  • [02] Ανασκευάζει και ο Χριστόδουλος Ξηρός
  • [03] Για το Ιρακ η συνάντηση Παπανδρέου-Μίλερ
  • [04] Ληστεία στην Αθήνα
  • [05] Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ
  • [06] Η πολιορκία συνεχίζεται
  • [07] Προσχεδιασμένο χτύπημα το μακελειό στο ναό λέει η Ινδία
  • [08] Μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις στο εδώλιο
  • [09] Εξι νεκροί στο Πακιστάν
  • [10] Εγκριση προϋπολογισμού για το 2003
  • [11] Ηττα του Ολυμπιακού στη Λευκωσία

    [01] Κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα

    25/9/2002 11:08:00 πμ

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες πλήττουν αυτή την ώρα την Αττική, και ιδιαίτερα τις βορειοανατολικές περιοχές. Η Τροχαία κάνει έκκληση στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Οπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο διοικητής της Πυροσβεστικής Παναγιώτης Φούρλας δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην Αττική. Τα ακραία αυτά φαινόμενα έχουν εκδηλωθεί και στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Δυτική Στερεά, ενώ θα συνεχιστούν και το επόμενο δωδεκάωρο στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία τη Μακεδονία, τη Θράκη την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

    Χειμωνιάζει!

    Σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Επιχειρήσεων της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας Ηρακλή Καλογεράκη, στη ΝΕΤ 105,8, ούτε στην υπόλοιπη χώρα έχουν διαπιστωθεί σοβαρά προβλήματα από τις βροχοπτώσεις.

    Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και οι διαθέσιμες δυνάμεις των στρατιωτών για την έγκαιρη αντιμετώπιση στον Κηφισό ενδεχόμενων προβλημάτων από την ένταση των βροχοπτώσεων που σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ θα έχει διάρκεια έως τις 4 ή 5 το απόγευμα.

    Στον Κηφισό έχουν γίνει έχουν γίνει ενισχυτικές κατασκευές, έχει αυξηθεί το προσωπικό στα εργοτάξια και 80 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αποτραπούν οι πλημμύρες και άλλες δυσάρεστες συνέπειες ενώ αν χρειαστεί, θα διακοπεί η κυκλοφορία για να τοποθετηθούν σάκοι με άμμο τόνισε ο κ. Καλογεράκης.

    Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε σήμερα και στη Λαμία, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Θεσσαλονίκη χωρίς πάντως να έχουν ζητηθεί μέχρι στιγμής ειδικά μέτρα από την Πολιτική Προστασία.

    Εν τω μεταξύ χειμωνιάτικο σκηνικό θα επικρατήσει τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, ο άστατος καιρός των προηγούμενων ημερών, όχι μόνο θα διατηρηθεί αλλά και θα επιδεινωθεί, και μάλιστα, εκτός από τις σφοδρές καταιγίδες θα έχουμε και τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας

    Προβλήματα στην Πάτρα

    Σφοδρή κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους πλήττει από το πρωί τη δυτική Ελλάδα. Ήδη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας έχει δεχθεί γύρω στις 30 κλήσεις για άντληση υδάτων από διάφορες περιοχές, όπως η Αρόη, το Ρίο, τα Ζαρουχλέικα και το Ψαροφάι.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων ξεριζώθηκαν δέντρα στο δήμο Ρίου και στο Δασύλλιο Πατρών, ενώ από τις βροχοπτώσεις υπήρξαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και στις συνοικίες της πόλης.

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες επικρατούν και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ελλάδας, όπως στην Ηλεία, όπου το πρωί σημειώθηκε ανεμοθύελλα και ο καιρός παραμένει ιδιαίτερα βαρύς. Στο θαλάσσιο χώρο δεν υπάρχουν τώρα προβλήματα και τα δρομολόγια των φέρυ μποτ Ρίου - Αντιρρίου διεξάγονται κανονικά.

    Εν τω μεταξύ, το απόγευμα στις 4 θα αναχωρήσει η πτήση της Ολυμπιακής για Ζάκυνθο και στις 5 για Κεφαλονιά, που δεν πραγματοποιήθηκαν στις 6 το πρωί λόγω κακοκαιρίας.

    Το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση 632 της Ολυμπιακής για Ζάκυνθο-Κεφαλονιά απογειώθηκε από τα Σπάτα κανονικά, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει, καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο Ιόνιο δεν επέτρεψαν να προσεγγίσει.

    Κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις προς Θεσσαλονίκη μετά τις μικροκαθυστερήσεις που παρουσιάστηκαν το πρωί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στην περιοχή του "Μακεδονία".

    [02] Ανασκευάζει και ο Χριστόδουλος Ξηρός

    25/9/2002 8:29:00 πμ

    Υπόμνημα με το οποίο θα αναιρεί μεγάλο μέρος της απολογίας του προτίθεται να καταθέσει στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο,πολύ σύντομα, ο Χριστόδουλος Ξηρός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Απορρίφθηκε, εν τω μεταξύ, απο το Πρωτοδικείο το αίτημα της Αγγελικής Σωτηροπούλου για έκδοση προσωρινής διαταγής που θα απαγόρευε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να αναφέρονται στην προσωπική της ζωή και σε οικείους της.

    Εκβιασμοί και απειλές τον έκαναν να ομολογήσει

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο συνήγορος υπεράσπισης του Χριστόδουλου Ξηρού έλαβε εντολή από τον πελάτη του να ετοιμάσει το απολογητικό του υπόμνημα, προκειμένου να κατατεθεί στον εφέτη τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο Χριστόδουλος Ξηρός θα αναιρέσει με το υπόμνημά του όλα όσα ισχυρίστηκε για τον Νίκο Παπαναστασίου, τον Ηρακλή Κωστάρη, τον Θεολόγο Ψαραδέλη και το νεαρό φίλο του μικρότερου αδελφού του, Διονύση Γεωργιάδη. Αναιρεί όμως, όπως λέγεται, και ισχυρισμούς που έχει προβάλλει για τον εαυτό του.

    Στο υπόμνημα του Χριστόδουλου Ξηρού, που φέρεται να είναι σχεδόν έτοιμο, θα αναφέρεται ότι έδωσε στις αρχές το όνομα του Νίκου Παπαναστασίου για τον οποίο υποστήριξε ότι είχε τον κωδικό ''Νικήτας'', καθώς πιέστηκε στο στάδιο της προανάκρισης. Ο Χριστόδουλος Ξηρός φέρεται να υποστηρίζει ότι ο Νίκος Παπαναστασίου ήταν γνωστός τους ως τσαντάκιας και πορτοφολάς, αλλά δεν δρούσε για λογαριασμό της ''17Ν''.

    Για τον Ηρακλή Κωστάρη, ο Ξηρός υποστηρίζει ότι του ''φόρτωσαν'' διάφορες πράξεις μέλους της οργάνωσης που χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία ''Χάρης'' με σκοπό να δώσουν χρόνο στο μέλος αυτό, ώστε να διαφύγει τη σύλληψη. Ο Κωστάρης, όπως θα ισχυριστεί ο Χριστόδουλος Ξηρός, ήταν μέλος της οργάνωσης, το οποίο χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία ''Γιάννης'' και όχι ''Χάρης''. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηρακλής Κωστάρης είχε αρνηθεί να απολογηθεί ενώπιον των αστυνομικών, αλλά και ενώπιον της ανακρίτριας.

    Για τον Θεολόγο Ψαραδέλη, ο Χριστόδουλος Ξηρός υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με τη ''17Ν'', όπως και ο Διονύσης Γεωργιάδης, ο οποίος στο υπόμνημα Ξηρού φέρεται να μην έχει εμπλοκή ούτε με τη ληστεία που του αποδίδεται, ούτε όμως και με την ενοικίαση της γιάφκας της οδού Δαμάρεως.

    Τέλος, όσον αφορά τον ίδιο, ο Χριστόδουλος Ξηρός, θα υποστηρίξει τώρα ότι ήταν μέλος της ''17Ν'', αλλά με περιφερειακό ρόλο, καθώς όπως αναφέρει αν ήταν παρών σε όσες ενέργειες έχει ομολογήσει θα ήταν πολύ εύκολα ευδιάκριτος από αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ξηρός θα υποστηρίξει ότι η ομολογία του οφείλεται αποκλειστικά σε εκβιασμούς και απειλές που δέχθηκε από την Ασφάλεια. Μάλιστα, σκοπεύει να ισχυριστεί ότι οι απειλές που δέχθηκε αφορούσαν τη ζωή του αδελφού του Σάββα, για τον οποίο οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής φέρονται να του έλεγαν ότι η ζωή του κρέμεται στα χέρια σου.

    Θα συνεχίσουν να την ''ενοχλούν'' τα ΜΜΕ

    Ο πρόεδρος Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου απέρριψε το αίτημα της Αγγελικής Σωτηροπούλου για έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία ζητούσε να απαγορεύεται σε ΜΜΕ να αναφέρονται στην προσωπική της ζωή και σε οικείους της.

    Η αίτηση της 40χρονης κατηγορουμένης, αφορούσε την πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών και ζητούσε, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση των τηλεοπτικών συνεργείων από το σπίτι της, την απαγόρευση αναφοράς στην προσωπική της ζωή και στο παιδί της και την απαγόρευση δημοσιοποίησης φωτογραφιών της από το παρελθόν, αλλά και της εικόνας του παιδιού της.

    Η συζήτηση της αίτησης της Σωτηροπούλου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, προσδιορίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου.

    ''Η διαφορά της κυρίας Σωτηροπούλου με τα ΜΜΕ αφορά τη δικαστική εξουσία και όχι την κυβέρνηση'' παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αγωγή που κατέθεσε η Σωτηροπούλου. ''Οσο αφήνουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλύτερα θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία'', πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας

    [03] Για το Ιρακ η συνάντηση Παπανδρέου-Μίλερ

    25/9/2002 11:28:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Τον Aμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλλερ δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε μια συνάντηση εργασίας, κατά την οποία συζητήθηκε και το θέμα του Ιράκ. Ο κ. Μίλερ σε δηλώσεις του αμέσως μετά την συνάντηση, αναφέρθηκε στις αμερικανικές θέσεις για το Ιράκ, επαναλαμβάνοντας πως εάν το Ιράκ δε χάσει την ευκαιρία που του δίνεται, "θα μπορούσαμε να δουλέψουμε όλοι μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη , προς την σωστή κατεύθυνση".

    [04] Ληστεία στην Αθήνα

    25/9/2002 8:35:00 πμ

    Δύο άγνωστοι λήστεψαν το Ταμείο Μηχανικών αφού προηγουμένως τραυμάτισαν με λοστό στο κεφάλι τον ταμεία. Η ληστεία έγινε στον ημιώροφο κτιρίου της οδού Κολοκοτρώνη 4 στην Αθήνα. Οι δράστες αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό και εξαφανίστηκαν

    [05] Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στον ΟΗΕ για το Ιράκ

    25/9/2002 9:30:00 πμ

    Πιέσεις δέχεται ο ΟΗΕ από την Ουάσιγκτον τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να επιτύχει τη ψήφιση μίας απόφασης του Οργανισμού για τον αφοπλισμό του Ιράκ, πριν τη συνάντηση του επικεφαλής των επιθεωρητών του, Χανς Μπλιξ με Iρακινούς αντιπροσώπους. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα. Οι ΗΠΑ εμμένουν στην απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσέιν από την εξουσία, ακόμη κι αν η Βαγδάτη συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την απρόσκοπτη επιθεώρηση του ιρακινού οπλοστασίου.

    Εύσημα Μπους, επιφυλάξεις Ευρωπαίων για έκθεση της Βρετανίας

    Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε στη δημοσιότητα φάκελο με ντοκουμέντα που δείχνουν ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, με τα οποία αιτιολογείται η πολιτική Μπλερ για ενδεχόμενη στρατιωτική δράση.

    Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η Βαγδάτη διαθέτει βιολογικά και χημικά όπλα και μπορεί να πλήξει με πυραύλους νατοϊκές βάσεις, ακόμη και στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Τουρκία.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία επικαλείται επίσημες πηγές ενημέρωσης, αλλά και στοιχεία που προέρχονται από τη δραστηριότητα υπηρεσιών πληροφοριών και πολλές φωτογραφίες από δορυφόρους, εάν το Ιράκ προμηθευθεί από εξωτερικές πηγές αρκετή ποσότητα σχάσιμου υλικού, θα είναι σε θέση να κατασκευάσει ατομικά όπλα σε διάστημα ενός ή δύο ετών, ενώ τα χημικά και βιολογικά όπλα αποτελούν άμεση απειλή.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος απένειμε τα εύσημα στον Βρετανό πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι είπε στον κόσμο την αλήθεια σχετικά με το ιρακινό πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής. Η Βαγδάτη από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τα στοιχεία που δόθηκαν.

    Επιφυλάξεις για τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Βρετανοί εξέφρασαν Γαλλία, Γερμανία και Σουηδία, ενώ και ο Καναδάς, τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας κατά του Ιράκ.

    Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ παρουσίασαν με λεπτομέρειες στους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ τις απειλές από ένα ιρακινό πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής, ωστόσο δεν υπέβαλαν αίτημα στρατιωτικής υποστήριξης, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζόρτζ Ρόμπερτσον.

    Την ίδια ώρα, πηγές της Ουάσιγκτον αναφέρουν πως η απόφαση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν να αποδεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών αφοπλισμού, έπειτα από τεσσάρων χρόνων αποκλεισμό τους, έχει "συγχύσει" το διάλογο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Την ερχόμενη εβδομάδα η συνάντηση επιθεωρητών του ΟΗΕ με Ιρακινούς

    Διπλωμάτες του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών τονίζουν πως ένα σχέδιο κειμένου υπάρχει ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει έως σήμερα το βράδυ, όμως θεωρούν πως είναι αδύνατο να ψηφισθεί η απόφαση πριν την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών του Οργανισμού, Χανς Μπλιξ θα συναντηθεί με τους Ιρακινούς ειδικούς την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη στη Βιέννη, ούτως ώστε να προετοιμασθούν οι κρίσιμες επιθεωρήσεις για τα οπλικά προγράμματα του Ιράκ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε πως αναμένει μία νέα απόφαση που θα δίνει στον Μπλιξ οδηγίες προτού οποιαδήποτε ομάδα επιθεωρητών μεταβεί στο Ιράκ. Ο Μπλιξ έχει θέσει χρονική διορία για την έναρξη των επιθεωρήσεων ως τις 15 Οκτωβρίου.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, μιλώντας στο BBC, κατέστησε σαφές ότι ο αφοπλισμός του Ιράκ είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ερωτηθείς όμως αν ο Σαντάμ Χουσέιν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία αν συμμορφωθεί, ο Πάουελ απέφυγε να δεσμευτεί.''Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε'', τόνισε χαρακτηριστικά.

    Από την άλλη, ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Ιρακινός πρόεδρος είναι χειρότερος από τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκσολαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που δικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.

    Σημίτης: ''Πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ''

    Προσπαθώντας να πείσει για το σωστό των απόψεών του και των στοιχείων που εμπεριέχονται στο φάκελο Ιράκ ο Τόνι Μπλερ άρχισε εκστρατεία ενημέρωσης των συμμαχικών κυβερνήσεων, αποστέλλοντας χθες προσωπικό μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Μέσα στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα Ντέϊβιντ Μάντεν παρέδωσε χθες στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου τον φάκελο με τις βρετανικές θέσεις.

    "Το Ιράκ είναι ένα πρόβλημα για όλους μας και πρέπει να το συζητήσουμε και να το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί. Είναι ένα σοβαρό θέμα για τη Βρετανία και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με όλους τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας", δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του επαναβεβαίωσε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη σεβασμού των αποφάσεων του ΟΗΕ από το Ιράκ και την εξάντληση όλων των δυνατοτήτων για την αναζήτηση διπλωματικής λύσης, μέσα από τις διαδικασίες του Σ.Α. του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, από την Κοπεγχάγη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει τα στοιχεία του φακέλου, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του έναντι οποιασδήποτε μονομερούς ενέργειας χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση με το Ιράκ ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και δεν απέκρυψε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει επί του θέματος στο εσωτερικό της ΕΕ. ''Ορισμένοι εκτιμούν ότι λόγω των έκτακτων περιστάσεων θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ακόμα και μονομερείς ενέργειες κατά του Ιράκ'' ανέφερε, επισημαίνοντας όμως παράλληλα ότι για την Ελλάδα οι απόψεις αυτές ενδέχεται να αποδειχθούν στο μέλλον εξαιρετικά επικίνδυνες.

    Τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία, τόνισε για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [06] Η πολιορκία συνεχίζεται

    25/9/2002 9:08:00 πμ

    Απέρριψε το Ισραήλ το ψήφισμα του ΟΗΕ και τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την άρση της πολιορκίας του αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείχαν από την ψηφοφορία, ωστόσο δήλωσαν ότι η ισραηλινή πολιορκία δε βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Παλαιστινιακή Αρχή. Τις τελευταίες ώρες, οι μυστικές υπηρεσίες των Παλαιστινίων ανακοίνωσαν τη σύλληψη 18 Παλαιστινίων που συνεργάζονταν με το Ισραήλ.

    Και νέες συλλήψεις

    Ο αρχηγός των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών Μούσα Αραφάτ ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη 18 αστυνομικών, που θεωρούνται ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Σε ανακοινωθέν του από τη Γάζα, τονίζει πως 18 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν συλληφθεί πρόσφατα στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα ''για συνεργασία τους με το Ισραήλ''.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί εξ αυτών ''εμπλέκονται σε δολοφονίες από το Ισραήλ στελεχών, ή μαχητών των οργανώσεων, Χαμάς, Ταξιαρχιών των μαρτύρων του Αλ Ακσα και Φατάχ''. Όπως προσθέτει 11 από τους συλληφθέντες ''που θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα στοιχεία'' θα δώσουν σύντομα λόγο στη δικαιοσύνη.

    Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος κάλεσε ''όλα τα πρόσωπα που συνεργάζονται με το Ισραήλ να επανέλθουν στον ορθό δρόμο'', τονίζοντας πως οι μυστικές υπηρεσίες ''μεταχειρίζονται με διακριτικό τρόπο εκείνους που παραδίδονται στην αστυνομία και τους βοηθούν να επανενταχθούν στην παλαιστινιακή κοινωνία.

    Καταστρέφουν σπίτια συλληφθέντων για τιμωρία

    Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν με δυναμίτη το πατρικό σπίτι δύο Παλαιστινίων στην περιοχή της Χεβρώνας , που έχουν συλληφθεί κατηγορούμενοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Οι στρατιώτες ανατίναξαν την κατοικία του Μάχμουντ Τάλαλ Αλ Ναμούρα ,οι δύο γιοι του οποίου συνελήφθησαν μετά από επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο ενός Ισραηλινού αξιωματικού. Το κτίριο ήταν τριώροφο και στέγαζε τουλάχιστον 15 άτομα.

    Από τις αρχές Αυγούστου ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει τουλάχιστον 40 σπίτια Παλαιστινίων,στο πλαίσιο των αντιποίνων για αντι-ισραηλινές επιθέσεις. Οι ενέργειες αυτές έχουν καταδικαστεί ως πράξεις "συλλογικής τιμωρίας" από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Ναι στις μεταρρυθμίσεις λέει η Φατάχ

    Εν τω μεταξύ, την υποστήριξή της στον πολιορκημένο πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ εξέφρασε χθες βράδυ η οργάνωσή Φατάχ, η οποία κάλεσε την παλαιστινιακή ηγεσία να εξακολουθήσει τον αγώνα και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις. "Η Φατάχ κάνει έκκληση στην Παλαιστινιακή Αρχή και στο Νομοθετικό Συμβούλιο να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν οι Ισραηλινοί θελήσουν να τους παρεμποδίσουν", με την πολιορκία του γενικού αρχηγείου τους, τονίζεται σε ανακοινωθέν της οργάνωσης.

    Σύσσωμη η ηγεσία της Φατάχ εκφράζει την υποστήριξή της στον "πρόεδρο Αραφάτ, ο οποίος είναι ο ιστορικός πρόεδρος του παλαιστινιακού λαού κι ο εκλεγμένος του πρόεδρος. Τονίζουμε πως είμαστε στο πλευρό του και πως εκτιμούμε τις πράξεις αλληλεγγύης" προς το πρόσωπό του, τονίζεται στο κείμενο.

    Από την έναρξη της πολιορκίας του γενικού αρχηγείου του Αραφάτ στη Ραμάλα, οι Παλαιστίνιοι αψηφώντας τις ισχυρές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού έχουν πραγματοποιήσει πολλές διαδηλώσεις συμπαράστασης στον πολιορκούμενο ηγέτη τους.

    Η Φατάχ επίσης κάνει έκκληση "για να συνεχισθεί ο αγώνας μας ενάντια στον εγκληματία πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, στην κυβέρνησή του και στην κατοχή τους, ιδίως κατά την τρίτη επέτειο της εξέγερσής μας". Η παλαιστινιακή εξέγερση ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, μετά την αποτυχία της ειρηνευτικής συνόδου στο Καμπ Ντέιβιντ ανάμεσα στον Αραφάτ και τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ

    [07] Προσχεδιασμένο χτύπημα το μακελειό στο ναό λέει η Ινδία

    25/9/2002 11:47:00 πμ

    φωτο αρχείου

    Nέα ένταση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν πυροδοτεί η επίθεση ενόπλων σε ναό ινδουιστών που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 29 άνθρωποι και να τραυματιστούν 70. Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι σχεδίασε την επίθεση, ωστόσο η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ καταδίκασε το νέο μακελειό. Οι δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έφτασαν πριν από μερικούς μήνες στα πρόθυρα του πολέμου μετά από αιματηρές επιθέσεις εξτρεμιστών στο Κασμίρ και στο ινδικό κοινοβούλιο

    Νεκροί και οι δράστες

    Υπενθυμίζεται ότι τρεις ένοπλοι--οι οποίοι τελικά έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ινδικής αστυνομίας--εισέβαλαν χθες σε ινδουιστικό ναό και πυροβολώντας αδιακρίτως σκότωσαν 29 πιστούς και τραυμάτισαν άλλους 70, στο δυτικό κρατίδιο Γκουτζαράτ στις Ινδίες.

    [08] Μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις στο εδώλιο

    25/9/2002 11:08:00 πμ

    Ξεκίνησε χθες η δίκη 12 μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκονται η Dow Chemicals και ExxonMobil, οι οποίες κατηγορούνται πως δεν τήρησαν τις συνθήκες ασφαλείας για τον αμίαντο. Οι 8.000 ενάγοντες, από όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ, τις εγκαλούν ότι τους εξέθεσαν σε σοβαρότατο κίνδυνο μέσω προϊόντων που περιείχαν αμίαντο.

    Φιλικοί διακανονισμοί για άλλες 113 ετερείες

    Κατ΄αρχάς στο εδώλιο είχαν κληθεί να καθήσουν 125 επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών η αυτοκινητοβιομηχανία Big Three, και οι General Electric, Honeywell, 3M, Du Pont, Bayer, Shell. Εντούτοις απέμειναν μόνο 12 κατηγορούμενοι έπειτα από μία σειρά από φιλικούς διακανονισμούς που πέτυχαν οι περισσότερες από τις εταιρείες με τους μηνυτές τους.

    Οι όροι των συμφωνιών αυτών παραμένουν εμπιστευτικοί, όμως δικηγόροι που μίλησαν υπό το πέπλο της ανωνυμίας τόνισαν πως ορισμένες από αυτές διακανονίσθηκαν με την καταβολή αποζημιώσεων που ξεπερνούν τα 250 εκατ. δολάρια. Πολλές επιχειρήσεις εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν χρεοκοπία εάν η δικαιοσύνη εγκρίνει κι επιδικάσει τις αιτήσεις για αποζημίωση που φθάνουν και τα 200 δισ. δολάρια. Οι ίδιες επιχειρήσεις απείλησαν επίσης ότι αυτές οι χρεοκοπίες θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.

    Η Union Carbide, ιδιοκτήτρια της Dow Chemicals, φέρεται να έχει δαπανήσει 53 εκατ. δολάρια μέσα στο 2001 για την υπεράσπιση και για τους φιλικούς διακανονισμούς με τους μηνυτές της για να αποσύρουν τις αγωγές.

    [09] Εξι νεκροί στο Πακιστάν

    25/9/2002 9:02:00 πμ

    Αγνωστοι ένοπλοι εισέβαλαν σήμερα σε Χριστιανική φιλανθρωπική οργάνωση στο Καράτσι και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και δύο να τραυματιστούν, ανακοίνωσε η αστυνομία. Η επίθεση εκδηλώθηκε στα γραφεία της οργάνωσης Ιντάρε -ε -Αμν -ο- Ινσάφ [Οργάνωση για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη], στο κέντρο του Καράτσι. "Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Χριστιανοί" δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    [10] Εγκριση προϋπολογισμού για το 2003

    25/9/2002 8:30:00 πμ

    Υπό την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου τίθεται σήμερα το προσχέδιο του Kρατικού Προϋπολογισμού του 2003, προκειμένου στη συνέχεια να κατατεθεί για συζήτηση στις αρμόδιες υποεπιτροπές της Bουλής. Εν τω μεταξύ τέσσερα μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή για το Ευρώ: αναγραφή των τιμών που είναι κάτω του ενός ευρώ σε λεπτά και όχι με δεκαδικά ψηφία, επιβολή προστίμων επί τόπου σε επιχειρήσεις και σε καταστήματα που θα εντοπίζονται να υπερτιμολογούν, διαφημιστική καμπάνια για το ευρώ και τέλος, οι τράπεζες να εφοδιάζουν τους καταναλωτές και με νομίσματα των 10 και των 5 ευρώ και όχι μόνο με χαρτονομίσματα των 20 ευρώ.

    [11] Ηττα του Ολυμπιακού στη Λευκωσία

    25/9/2002 10:21:00 πμ

    Την ήττα με 3-0 γνώρισε ο Ολυμπιακός από τη Μακάμπι Χάιφα, στον δεύτερο αγώνα του για τον 6ο όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Η αναμέτρηση έγινε στο ΓΣΠ της Λευκωσίας, παρουσία περίπου 19.000 θεατών και τα τρία γκολ των Ισραηλινών πέτυχε ο Νιγηριανός Αγεγκμπένι στο 29' (με πέναλτι), το 60' και το 85'. Η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού δεν ήταν καθόλου καλή. Αντίθετα η Μακάμπι στο πρώτο 20λεπτο ήταν η απόλυτη κυρίαρχος του αγώνα και έφτασε αρκετές φορές κοντά στο γκολ, με τον Πράλια (δύο φορές απέκρουσε ο Ελευθερόπουλος στο 4' και το 7'), τον Κάταν και τον Αγεγκμπένι.

    Κατά τη διάρκεια του αγώνα, υπήρχαν διαστήματα στα οποία οι παίκτες του Ολυμπιακού αδυνατούσαν να αλλάξουν έστω δυο-τρεις πάσες, ενώ ο μοναδικός επιθετικός, ο Τζιοβάνι, ανέβαινε μέχρι το κέντρο για να πάρει τη μπάλα, ασφυκτιώντας από το μαρκάρισμα του αρχηγού των Ισραηλινών, Μπενάντο. Ουσιαστικά, η μοναδική στιγμή στην οποία απείλησαν οι πρωταθλητές Ελλάδας, ήταν στο 38' όταν ένα έξοχο φάουλ του Ζέτερμπεργκ απέκρουσε με μεγάλη δυσκολία ο Αουάτ.

    Στο β' ημίχρονο οι παίκτες του Τάκη Λεμονή μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο του ΓΣΠ, ωστόσο στάθηκαν άτυχοι.

    Μόλις στην πρώτη της επιθετική προσπάθεια η Μακάμπι πραγματοποίησε το 2-0 και έθεσε τα θεμέλια της νίκης. Στο 60' ο Αγεγκμπένι "χόρεψε" την άμυνα του Ολυμπιακού και με εξαιρετικό πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ελευθερόπουλου.

    Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο Λεμονής είχε ρισκάρει βγάζοντας από το παιχνίδι τον Γιώργο Ανατολάκη, το μοναδικό αμυντικό που λόγω σωματικής διάπλασης μπορούσε να "καθαρίσει" τον Νιγηριανό.

    Το μόνο θετικό για τους "ερυθρόλευκους" είναι ότι, παρά την απρόσμενη εξέλιξη, οι παίκτες δεν το έβαλαν κάτω. Δύο "βολίδες" του Γιαννακόπουλου στο 61' και το 65' έφυγαν λίγο άουτ, ενώ στο 67' ο Αουάτ απέκρουσε με υπερένταση το σουτ του Αλεξανδρή.

    Δευτερόλεπτα αργότερα, ένα γκολ του Γιαννακόπουλου ακυρώθηκε (σωστά) ως οφ σάιντ και στο 77' το μακρινό σουτ του Νινιάδη απέκρουσε και πάλι ο τερματοφύλακας της Μακάμπι. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η ευκαιρία του 82ου λεπτού, όταν ο Αλεξανδρής σε τετ-α-τετ με τον Αουάτ έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ.

    Η μαζική άμυνα των Ισραηλινών στο "μονότερμα" του β' ημιχρόνου έφερε αποτελέσματα και μάλιστα στο 85' ο Αγεγκμπένι συμπλήρωσε το εκπληκτικό του χατ-τρικ όταν μετά από ασίστ του Ρούσο διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

    Ο Ολυπιακός δεν κατάφερε να κάνει το μεγάλο βήμα για την πρόκριση, ενώ παραμένει χωρίς νίκη σε 17 εκτός έδρας αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ (έχει 14 ήττες και 3 ισοπαλίες).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 September 2002 - 9:01:07 UTC