Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημαντική αύξηση στις συντάξεις του ΝΑΤ
  • [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις αύριο
  • [03] ΝΔ: Κρίσιμες οι εξελίξεις στο Ιράκ
  • [04] Αναταράξεις στα ιδιωτικά σχολεία
  • [05] Παπανδρέου-Χριστόφιας για το Κυπριακό
  • [06] Φ. Γεννηματά: Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση
  • [07] Επίσκεψη Γλέζου στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ
  • [08] Ειδική εκδήλωση Π. Ψωμιάδη
  • [09] Πρόγραμμα συνδυασμού ''Θεσσαλονίκη-Αναγέννηση''
  • [10] Έκκληση Νομάρχη Θεσ/νίκης προς τους πολίτες
  • [11] Μητσοτάκης: μήνυμα κατά της κυβέρνησης μέσα από τις δημοτικές
  • [12] Σημερινή κίνηση των υποψηφίων
  • [13] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου υποψήφιου Νομάρχη Πέλλας
  • [14] Ρόδος: Χωρίς εκλογική κάρτα 10.000 ψηφοφόροι
  • [15] Κοινή εκδήλωση Ελληνικού Μετώπου-ΛΑ.Ο.Σ
  • [16] Πενήντα χρόνια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [17] Παρέλυσε η κυκλοφορία στην Ιταλία λόγω απεργίας
  • [18] Σε πολύ καλό δρόμο οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας
  • [19] Βοήθεια ζητά η πλημμυρισμένη Αλβανία
  • [20] Αναπτυξιακός και κοινωνικός ο προϋπολογισμός
  • [21] Συνεργασία εμπόρων-ΙΝΚΑ για προστασία καταναλωτών
  • [22] Μετά από ένα μήνα πάλι η μπάλα στη σέντρα
  • [23] Στο -12 ο Πας Γιάννινα λόγω χρεών
  • [24] Θέατρο, μουσική και χορός για τα παιδιά με AIDS
  • [25] ''Εχθρός'' του πόνου αποδεικνύεται η καφεΐνη
  • [26] Εγκυμοσύνη και άσκηση
  • [27] Ενας σύγχρονος Δρ.Frankenstein ζητά εθελοντή
  • [28] Σε λατινικά και αραμαϊκά η νέα ταινία του Γκίμπσον
  • [29] Ινδία: Επιδρομή πιθήκων σε σχολικό λεωφορείο

    [01] Σημαντική αύξηση στις συντάξεις του ΝΑΤ

    25/9/2002 7:47:00 μμ

    Αίρεται μετά από τρεις μήνες η πολιτική επιστράτευση των ναυτικών όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, που τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αυξάνοντας σημαντικά τις συντάξεις του κλάδου, σταδιακά μέχρι το 2006. Κάθε συνταξιούχος του ΝΑΤ θα λάβει μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια ετήσια αύξηση 2,5% επί του βασικού μισθού, έτσι ώστε μέχρι το 2006 η σύνταξή του να φθάσει το 70% του βασικού μισθού από το 60% που είναι σήμερα.

    Η σχετική τροπολογία, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, περιλαμβάνει ακόμα αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις από 1% σε 1,5% για κάθε έτος ασφάλισης και με όριο το 30% του μισθού του εν ενεργεία ναυτικού.

    Η συνολική δαπάνη για τις αυξήσεις αυτές θα ανέλθει σε 350 εκ. ευρώ.

    Στόχος της κυβέρνησης όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού πλοίου, η στρατηγική της ποιοτικής ναυτιλίας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των εν ενεργεία αλλά και των απόμαχων ναυτικών.

    [02] Μετ' εμποδίων οι πτήσεις αύριο

    25/9/2002 3:59:00 μμ

    Προβλήματα στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού όλων των αεροπορικών εταιριών αναμένεται να δημιουργηθούν αύριο, λόγω της στάσης εργασίας που πραγματοποιούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα.

    Στο διάστημα αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πτήση στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ήδη τροποποιήσει τα δρομολόγιά τους, μεταφέροντάς τα, πριν την έναρξη και μετά τη λήξη της στάσης. Οι ελεγκτές διεκδικούν την καταβολή εφ' άπαξ επιδόματος σε περίπτωση που για λόγους υγείας χαρακτηρίζονται ανίκανοι προς εργασία.

    Συγκεκριμένα οι πτήσεις που ακυρώνονται είναι οι εξής:

    914/915 Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα 734/735 Αθήνα-Κω-Αθήνα 143/144 Αθήνα-Θεσ/νίκη-Βρυξέλλες-Θεσ/νίκη-Αθήνα 504/505 Αθήνα-Ηράκλειο-Αθήνα 870/871 Θεσ/νίκη-Ρόδος- Θεσ/νίκη 554/555 Αθήνα-Σαντορίνη-Αθήνα 016/017 Αθήνα-Ικαρία-Αθήνα 764/765 Αθήνα-Χίος-Αθήνα 832/833 Αθήνα-Καστοριά-Κοζάνη-Αθήνα 622/623 Αθήνα-Πρέβεζα-Αθήνα 038/039 Αθήνα-Κάρπαθο-Αθήνα 092/093 Ρόδο-Κάρπαθο-Καστελόριζο-Κάρπαθο-Αθήνα

    Επίσης, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ)σε ανακοίνωσή της καταγγέλει μεροληπτική μεταχείριση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε σχέση με τους άλλους εργαζόμενους στην ΥΠΑ.

    Συγκεκριμένα, η ΟΣΥΠΑ αναφέρει ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να ικανοποιεί συνεχώς αιτήματα των ελεγκτών κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων τους, όταν μάλιστα τα αιτήματα αυτά αφορούν το σύνολο των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

    Στην Ανακοίνωση της ΟΣΥΠΑ γίνεται λόγος για κραυγαλέες επιλεκτικές παροχές στους ελεγκτές, για άνιση μεταχείριση των εργαζομένων στον ίδιο κλάδο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και για προκλητική ευμένεια των αρμοδίων προς τον κλάδο των ελεγκτών.

    [03] ΝΔ: Κρίσιμες οι εξελίξεις στο Ιράκ

    25/9/2002 3:41:00 μμ

    Τη διεθνή κατάσταση την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συζήτησαν σήμερα σε μακρά σύσκεψη τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής στην εισήγησή του μίλησε για ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο των διεθνών εξελίξεων με επικείμενη πιθανή επέμβαση στο Ιράκ, αλλά και για κρίσιμη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, λόγω της παθόγειας της ελληνικής οικονομίας, όπως χαρακτηριστικά είπε.

    Μητσοτάκης: Θα έχουμε πόλεμο στο Ιράκ

    Ο επίτιμος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιράκ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχουμε πόλεμο στο Ιράκ. Επίσης, είπε ότι ο Μπους θα πάρει τελικά την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας, και η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει τη γραμμή της Ε.Ε και του Σ.Α. Η χώρα μας, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να τηρήσει την τακτική που κράτησε και στον πόλεμο του Κόλπου.

    [04] Αναταράξεις στα ιδιωτικά σχολεία

    25/9/2002 12:10:00 μμ

    Την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων προκάλεσαν οι διορισμοί περίπου χιλίων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ως αναπληρωτών στην Δημόσια Εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες καταγγέλλουν το υπουργείο Παιδείας ότι με μεθοδευμένες προσλήψεις επιδιώκει την αποδυνάμωση των Ιδιωτικών Σχολείων. Απαντώντας στις καταγγελίες, ο υπουργός Παιδείας, Πέτρος Ευθυμίου, επισημαίνει ότι " οι προσλήψεις στο Δημόσιο δεν θα ανασταλούν εν ονόματι των Ιδιωτικών Επιχειρήσεων". Ακόμη τους καλεί, αντί να διαμαρτύρονται για την βελτίωση του Δημόσιου Σχολείου, να δώσουν ασφαλείς συνθήκες και κίνητρα στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος σημειώθηκε μείωση στο μαθητικό δυναμικό των ιδιωτικών σχολείων κατά 5%, ενώ 7 από αυτά έκλεισαν.

    [05] Παπανδρέου-Χριστόφιας για το Κυπριακό

    25/9/2002 7:12:00 μμ

    Εποικοδομητική και ουσιαστική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ιδιαίτερα σε μία στιγμή που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα οι Εκθέσεις Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υποψήφιες χώρες, ενώ το Δεκέμβριο θα ληφθούν από τους "15", οι πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη.

    Την εκτίμηση του ότι την περίοδο αυτή οι προσπάθειες στο Κυπριακό θα ενταθούν, ιδιαιτέρως μετά τις τουρκικές εκλογές εξέφρασε ο κ.Παπανδρέου τονίζοντας ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η επίλυση του κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ελσίνκι, προσθέτοντας ότι πρέπει να προωθηθεί μία λύση που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Αδιάλλακτος ο Ντενκάς''

    "Εχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας", δήλωσε ο κ.Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών με το κυπριακό κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντική.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας από την πλευρά του επισήμανε ότι η συζήτησή του με τον Γιώργο Παπανδρέου ήταν ιδιαιτέρως θετική σε ό,τι αφορά το συντονισμό της δράσης με τη Λευκωσία.

    Δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου πάει πολύ καλά, επισήμανε ωστόσο ότι για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι τόσο αισιόδοξος.

    Ο πρόεδρος του κυπριακού κοινοβουλίου τόνισε ότι η αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επαναβεβαιώνεται συνεχώς κι εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διεθνής παράγοντας και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβουν σοβαρά υπόψη την καλή θέληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ως συνομιλητή, και την αδιάλλακτη θέση του Ντενκτάς, και δεν θα συνδέσουν την πιθανή μη-λύση με την ένταξη στην ΕΕ.

    "Δεν θα δεχθούμε εκβιασμό απο την Τουρκία. Χρειάζεται πολλή δουλειά προς όλες τις κατευθύνσεις", δήλωσε ο Κύπριος αξιωματούχος, ο οποίος την περίοδο αυτή ασκεί, όπως είπε, κοινοβουλευτική διπλωματία, αναπτύσσοντας επαφές με τα κοινοβούλια πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ηδη επισκέφθηκε την Πορτογαλία και ακολουθεί επίσκεψη στο Λονδίνο, ενώ η περιοδεία του περιλαμβάνει και άλλους σταθμούς.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε ευχαριστίες προς τον υπουργό Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση για την δραστήρια προώθηση της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς και για τη σθεναρή υπεράσπιση των αρχών για την επίλυση του Κυπριακού.

    Στον Κακλαμάνη ο Χριστόφιας

    "Η Τουρκία εκβιάζει ωμά και κυνικά την ΕΕ, αλλά πιστεύουμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη δεν θα διαψεύσει αρχές και στόχους στους οποίους έχουν στιχηθεί η λαοί της", υπογράμμισε νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μετά την συνάντηση του με τον κ.Χριστόφια.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η συνεργασία και ο συντονισμός των προσπαθειών των δύο κοινοβουλίων για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Ο κύριος Χριστόφιας τόνισε ότι θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη τις ευθύνες τους. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι τα πράγματα οδηγούν σε θετικές κατευθύνσεις, όμως "δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε".

    [06] Φ. Γεννηματά: Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση

    25/9/2002 7:15:00 μμ

    Η συμμετοχή και ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη αυτοδιοίκηση βρίσκονται στο επίκεντρο εκδήλωσης του συνδυασμού "Υπερνομαρχία Πολιτών" της Φώφης Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Κορυδαλλό. Η υποψήφια Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά εξέφρασε την αναγκαιότητα μεταφορών των γυναικείων φυλακών και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλες τις γυναίκες που συμμετέχουν στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    [07] Επίσκεψη Γλέζου στο κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ

    25/9/2002 4:50:00 μμ

    Ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκε σήμερα το κεντρικό κτίριο του ΟΤΕ. Τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στην εθνική οικονομία, στον ίδιο τον οργανισμό και κυρίως στην κοινωνία εξέφρασε ο κ. Γλέζος. Μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων, τόνισε ότι η κυβέρνηση άντλησε από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού περίπου 2 τρις δραχμές που τα χρησιμοποίησε για τη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους και όχι για την ανάπτυξη του Οργανισμού.

    Επίσης, ο κ. Γλέζος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις έστελναν και στέλνουν το λογαριασμό της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ στους πολίτες, αφού από το 1996 που άρχισε να ιδιωτικοποιείται, αυξήθηκαν υπέρογκα από 80 ως 200% τα τιμολόγια βασικών υπηρεσιών του για να εξασφαλισθούν υπέρογκα κέρδη στους νέους ιδιώτες ιδιοκτήτες του.

    Τέλος, πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο να συμμετέχει η κυβέρνηση σε υποκριτικά μποϋκοτάζ για την ακρίβεια, τη στιγμή που η ίδια την πυροδοτεί δίνοντας το κακό παράδειγμα με τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ΟΤΕ.

    [08] Ειδική εκδήλωση Π. Ψωμιάδη

    25/9/2002 7:09:00 μμ

    Ο Βουλευτής της ΝΔ και υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα παρουσιάσει σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο ''Ι. Βελλίδης'', τις προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού του ''Δύναμη για τη Νομαρχία''. Ο κ. Ψωμιάδης στην ομιλία του αναμένεται να δώσει έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός. Επίσης, ο κ. Ψωμιάδης θα παρουσιάσει την εικόνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεσμεύονται ότι θα δημιουργήσουν μετά τις 13 Οκτωβρίου εφόσον ο συνδυασμός κερδίσει της εκλογές.

    [09] Πρόγραμμα συνδυασμού ''Θεσσαλονίκη-Αναγέννηση''

    25/9/2002 7:00:00 μμ

    Το πρόγραμμα του συνδυασμού ''Θεσσαλονίκη-Αναγέννηση'' για την αναβάθμιση της κυκλοφορίας, των δημοσίων συγκοινωνιών και της στάθμευσης στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής του συνδυασμού και Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αναφέρθηκε σε 25 έργα που πρέπει να υλοποιηθούν για να καταστεί η Θεσσαλονίκη μητροπολιτικό κέντρο.

    Επίσης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος επεσήμανε ότι η κεντρική εξουσία θα πρέπει να υλοποιήσει τα παρακάτω έργα: μετρό, τραμ, θαλάσσια συγκοινωνία, προαστιακό σιδηρόδρομο, αναβάθμιση ΟΑΣΘ, δυτική είσοδο της πόλης, υποθαλάσσια αρτηρία, εξωτερική περιφερειακή, ανισόπεδοι κόμβοι μέσα κι έξω από την πόλη, τούνελ νέου σιδηροδρομικού σταθμού, απαλλοτριώσεις, διανοίξεις, υπόγεια πάρκινγκ σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκινγκ στο λιμάνι, στη ΔΕΘ, στο ΑΠΘ, σταθμοί μετεπιβίβασης μετρό.

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει, τις αναπλάσεις οδικών αξόνων, την αναβάθμιση λειτουργίας των οδών Μ. Αλεξάνδρου, Κ. Καραμανλή, την επέκταση των λεωφορειολωρίδων, τη χάραξη ποδηλατοδιαδρόμων, την αναβάθμιση των οδικών κόμβων, την κατασκευή υπογείων ή πολυώροφων πάρκινγκ σε δημοτικά οικόπεδα και τη δρομολόγηση δωρεάν μικρών λεωφορείων, διευκρίνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    [10] Έκκληση Νομάρχη Θεσ/νίκης προς τους πολίτες

    25/9/2002 6:19:00 μμ

    Στη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών του Οκτωβρίου αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ψηφοφόρους του νομού Θεσσαλονίκης να ενημερωθούν από τώρα που ακριβώς ψηφίζουν για να μην ταλαιπωρηθούν την ημέρα των εκλογών. Επίσης, κάλεσε τους πολίτες να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 156 ή μέσω internet στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.nath.gr, ώστε να πληροφορηθούν σε ποιο εκλογικό τμήμα, σε ποιο σχολείο και σε ποια αίθουσα θα ψηφίσουν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου.

    Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους έχουν προθεσμία μέχρι και αύριο να πάνε να γραφτούν στους δήμους που είναι δημότες και για την εξυπηρέτηση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στα εκλογικά στοιχεία του Νομού είπε ότι τα εκλογικά τμήματα σε όλο το νομό είναι 1.688.

    Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους σε όλο το νομό είναι 725.310, στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 ήταν 632.993 και στις βουλευτικές του 2000 643.704.

    Στα ψηφοδέλτια για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση οι ψηφοφόροι μπορούν να βάζουν από έναν (1) μέχρι τέσσερις (4) σταυρούς προτίμησης και δεν χρειάζεται σταυρό ο υποψήφιος νομάρχης.

    Στο δήμο Θεσσαλονίκης και στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μπορούν να βάζουν από έναν (1) μέχρι τρεις (3) σταυρούς.

    Στους υπόλοιπους δήμους του νομού από έναν (1) μέχρι δύο (2), για τα τοπικά συμβούλια και τις κοινότητες έναν (1) σταυρό.

    Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινοτήτων δεν χρειάζονται σταυρό.

    [11] Μητσοτάκης: μήνυμα κατά της κυβέρνησης μέσα από τις δημοτικές

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2002 3:53:00 μμ

    "Οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι πολιτικές. Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν το αντίθετο", δήλωσε στη Ρηγίλλης ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την έξοδο του από την σύσκεψη του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ. "Η Ν.Δ που είναι το μεγάλο κόμμα της πλειοψηφίας και που έρχεται στην κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να πολιτικοποιήσει τις εκλογές για να δώσει έντονο μήνυμα αποδοκιμασίας σε μια κυβέρνηση που οδηγεί τον τόπο σε συμφορά", συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο επίτιμος πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς πρόωρες εκλογές, δηλώνοντας ότι "η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο, δεν μπορεί να επιμένει να εννοεί να εξαντλήσει και τον τελευταίο μήνα της τετραετίας που της δίνει το Σύνταγμα".

    Δηλώσεις Καραμανλή

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην εισήγηση του μίλησε για την εκλογική μάχη του Οκτωβρίου και εκτίμησε ότι τα μηνύματα είναι θετικά για τη ΝΔ.

    Για μια ακόμα φορά το πολιτικό περιεχόμενο που προσδίδει το κόμμα του στην αναμέτρηση των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

    "Δεκαοχτώ μέρες πριν τις εκλογές έχουμε να δώσουμε μία σημαντική μάχη σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας", επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος, τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά για την εκλογική αναμέτρηση ζήτησαν να σταματήσει η εσωστρέφεια και τα στελέχη και οι οπαδοί του κόμματος να δώσουν συσπειρωμμένοι τη μάχη.

    Αν ανασκουμπωθούμε, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουφλιάς θα πάρουμε και την Υπερνομαρχία.

    Προσωπική επίθεση εναντίον Κ. Σημίτη

    Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε και σε προσωπική επίθεση εναντίον του Κώστα Σημίτη λέγοντας χαρακτηριστικά: "να καταλάβει ο κύριος Σημίτης ότι πρέπει να φύγει, δεν μπορεί να μείνει όταν δεν παίρνει κανένα αντιδημοτικό μέτρο, δεν κάνει διαρθρωτικές αλλαγές, υπόσχεται παροχές για να ανοίγει ορέξεις την ώρα που βουλιάζει η οικονομία και το ξέρει. Πρέπει να σηκωθεί να φύγει το ταχύτερο δυνατό".

    Στήριξε την υποψηφιότητα Τζαννετάκου

    Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ στήριξε την υποψηφιότητα του Γιάννη Τζαννετάκου λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που πιστεύουν στη Ν.Δ να ψηφίσουν το κομματικό σύμβολο, την κυρία Γεννηματά, ή να τη βοηθήσουν έμμεσα", -εννοώντας να ψηφίσουν Γιώργο Καρατζαφέρη.

    Συνέστησε δε στη Ν.Δ να σταματήσει τη μουρμούρα και την εσωστρέφεια και να στοιχιστεί στη μάχη.

    Πρόσθεσε, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης ότι η υπερνομαρχία έχει νόημα, όμως, το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνει το σύνολο.

    [12] Σημερινή κίνηση των υποψηφίων

    25/9/2002 7:13:00 μμ

    Την "Κοινότητα Απεξάρτησης Εξαρτημένων Ατόμων 18 Ανω" επισκέφθηκε το πρωί ο υποψήφιος Yπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά Γιάννης Τζαννετάκος. Στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού περιόδευσε ο ο υποψήφιος Yπερνομάρχης Θανάσης Παφίλης. Αφισοκόλληση στο κέντρο της Αθήνας Βεραντζέρου και 3ης Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής. Επίσης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας επισκέφθηκε το αεροδρόμιο Μακεδονία.

    Κινητικότητα και στον Πειραιά

    Στη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου καθώς και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, πήρε μέρος σήμερα το απόγευμα, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Μανώλης Μπετενιώτης.

    Περιοδεία στη λαϊκή αγορά στον Προφήτη Ηλία Μυτριδιωτίσσας έκανε το πρωί, ο Δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης.

    Ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Το λιμάνι της Αγωνίας" Θοδωρής Δρίτσας επισκέφθηκε σήμερα τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά.

    [13] Εγκαίνια εκλογικού κέντρου υποψήφιου Νομάρχη Πέλλας

    25/9/2002 4:08:00 μμ

    Κάτω από καταρρακτώδης βροχή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του υποψηφίου Νομάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Ο κ. Θεοδωρίδης αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για το πείσμα του και την αγάπη που δείχνουν προς το πρόσωπό του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του συνδυασμού "Νομαρχιακή Πρωτοπορία". "Η Νομαρχιακή Πρωτοπορία" και ο Νομός Πέλλας που θέλουμε να ανανεώσουμε ριζικά δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ανθρώπου. Το μέλλον του Νομού πρέπει να είναι αποτέλεσμα Συλλογικής προσπάθειας. Δημιούργημα σκληρής δουλειάς πολλών ανθρώπων. Η Πέλλα αύριο πρέπει να είναι επίτευγμα της ενότητας, της σύνθεσης και της συνεργασίας των δημιουργικών δυνάμεων του Νομού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος", δήλωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

    Το πρόγραμμα της περιοδείας του συνδυασμού διαμορφώνεται ως εξής για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στις 20:00 τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου στην Κρύα Βρύση και θα περιοδεύσει κλιμάκιο του συνδυασμού σε Γυψοχώρι, Τριφύλλι, Λιπαρό και Καρυώτισσα.

    [14] Ρόδος: Χωρίς εκλογική κάρτα 10.000 ψηφοφόροι

    25/9/2002 6:05:00 μμ

    Δεκαοκτώ ημέρες απέμειναν από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές της 13ης Οκτωβρίου. Ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων διαπιστώνουν ότι δεν είναι μικρό το ποσοστό των πολιτών, που έχουν ακόμα άγνοια των διαδικασιών τις οποίες προβλέπει η νέα εκλογική νομοθεσία. H Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Μάρθα Σημαντώνη, ζήτησε από τα ΜΜΕ την συνδρομή τους στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα την ημέρα των εκλογών, ενώ για το ίδιο θέμα έκκληση έκανε και ο αντιδήμαρχος Ρόδου Αντώνης Αλαβέρας.

    Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος προέβη στις εξής επισημάνσεις:

    Όσον αφορά τον Δήμο Ρόδου, έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα 26.000 εκλογικές κάρτες, σε σύνολο 35.500 εκλογέων. Oι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου έχουν την δυνατότητα να παραλάβουν την κάρτα τους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. O αριθμός που αναγράφεται πάνω στην εκλογική κάρτα δεν αφορά το εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσει ο κάτοχος της, αλλά το εκλογικό διαμέρισμα. Μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων όπου ασκούν το εκλογικό δικαίωμά τους, όσοι δεν έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα. O εκλογείς των οποίων οι εκλογικές κάρτες δεν έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τα κατά τόπους αρμόδια γραφεία των δήμων (εκλογικό αριθμό, διαμέρισμα και τμήμα) προκειμένου να ασκήσουν χωρίς πρόβλημα το εκλογικό τους δικαίωμα. Σύντομα θα αναρτηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης χάρτες με τα εκλογικά διαμερίσματα και τα εκλογικά τμήματα, για να εντοπίζουν εύκολα οι εκλογείς σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν. Tην ημέρα των εκλογών (13 Οκτωβρίου) έξι κεντρικά σχολεία της πόλης, ένα για κάθε εκλογικό διαμέρισμα, θα λειτουργήσουν ως κέντρα ενημέρωσης των πολιτών, που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματός τους. Tα σχολεία αυτά θα είναι συνδεδεμένα on line με τον κεντρικό υπολογιστή στο αρμόδιο γραφείο του Δήμου Pοδίων.

    Σκοπός αυτής της "αποκέντρωσης" είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός, η ταλαιπωρία και η καθυστέρηση των πολιτών.

    "O Δήμος Ρόδου είναι πανέτοιμος. Eίμαι σίγουρος ότι ακόμα κι αν αντιμετωπίσουμε προβλήματα αυτά θα είναι πολύ περιορισμένα", δήλωσε ο κ. Aλαβέρας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο, αφού πρόκειται για διαδικασίες που θα ισχύσουν για πρώτη φορά.

    Πηγή: http://www.dimokratiki.gr/

    [15] Κοινή εκδήλωση Ελληνικού Μετώπου-ΛΑ.Ο.Σ

    25/9/2002 5:09:00 μμ

    Κοινή προεκλογική εκδήλωση για τις Δημοτικές-Νομαρχιακές εκλογές, πραγματοποιούν ο δημοτικός συνδυασμός "Μέτωπο για τον Πειραιά" και η Ν.Ο. Πειραιώς του ΛΑ.Ο.Σ., την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στο ξενοδοχείο CAVO D' ORO. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και θα απευθύνουν αγωνιστικό χαιρετισμό ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιώς Χρήστος Χαρίτος, ο υποψήφιος Νομάρχης Πειραιώς Αντώνης Βλαχάκος, ο πρόεδρος ΛΑ.Ο.Σ. και υποψήφιος Νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιώς Ελευθέριος Νάνος και ο πρόεδρος Ελληνικού Μετώπου-υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Μάκης Βορίδης.

    Πηγή: http://www.e-grammes.gr/

    [16] Πενήντα χρόνια Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    25/9/2002 11:41:00 πμ

    Τα πενήντα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες. Οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Στρασβούργο θα αρχίσουν στις 12 το μεσημέρι με ομιλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοξ και έπαρση της ευρωπαϊκής σημαίας στην πλατεία μπροστά από τις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ χορωδία των ανθρακωρύχων του Sarre θα τραγουδήσει τον Ευρωπαϊκό Υμνο. Το απόγευμα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκαινιάσει στο Μέγαρο Louise Weiss τη μόνιμη έκθεση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο: "Μία ιστορία του μέλλοντος".

    Ο ρόλος του

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το κοινοβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εκπρόσωπος των πολιτών στο θεσμικό της σύστημα. Συμμετέχει ενεργά στη νομοθετική διαδικασία της Εε και στις περισσότερες των περιπτώσεων συναποφασίζει μαζί με το Συμβούλιο Υπουργών για τις νομοθετικές της πράξεις.

    Καταρτίζει από κοινού μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τον προϋπολογισμό και έχει το δικαίωμα της συνολικής έγκρισης ή απόρριψής του. Ασκεί τον πολιτικό έλεγχο σε όλες σχεδόν τις δραστηριότητες της Ενωσης και διαθέτει δραστικά μέσα κύρωσης έναντι του εκτελεστικού οργάνου της, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η σύναψη οποιασδήποτε συνθήκης ένταξης νέου κράτους μέλους και οποιασδήποτε συνθήκης σύνδεσης με τρίτη χώρα υπόκειται στη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η πρώτη συνεδρίασή του

    Πρόδρομος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτέλεσε η τότε επονομαζόμενη "Κοινή Συνέλευση" της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), η οποία στις 10 Σεπτεμβρίου 1952, συνήλθε στο Λουξεμβούργου και συγκροτήθηκε σε Σώμα υπό την προεδρία του μετέπειτα Βέλγου πρωθυπουργού Paul-Henri Spaak.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΑΧ, ιδρύθηκε στις 18 Απριλίου 1951 στο Παρίσι από τα έξι ιδρυτικά κράτη- μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, Ιταλία, Κάτω Χώρες και Λουξεμβούργο).

    Στα τελευταία 50 χρόνια είχαμε μαζί με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κοινότητα/Ενωση, μία εντυπωσιακή διαχρονική εξέλιξη του κοινοβουλευτικού της οργάνου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

    Το πρώτο βήμα έγινε τη δεκαετία του 1950 με τη Συνθήκη των Παρισίων ως μία κοινοβουλευτική συνέλευση της ΕΚΑΧ με 78 βουλευτές-εκπροσώπους των κοινοβουλίων των έξι ιδρυτικών κρατών μελών που είχε μόνο αρμοδιότητες διαβούλευσης, τη δεκαετία του 1970 ενίσχυσε ιδιαίτερα τις δημοσιονομικές του αρμοδιότητες με την αναθεώρηση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, τη δεκαετία του 1980 και συγκεκριμένα με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1987 μία πρώτη σημαντική επέκταση της νομοθετικής του αρμοδιότητας (καθιέρωση της διαδικασίας συνεργασίας με το Συμβούλιο στον νομοθετικό τομέα). Το Κοινοβούλιο απέκτησε για πρώτη φορά άμεσα τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στη νομοθεσία ορισμένων τομέων κοινοτικής δράσης, τη δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ (1992), θεσμοθετείται η διαδικασία της συναπόφασης για ορισμένους τομείς, όπως επίσης και η έγκριση του ορισμού του συνόλου της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πλέον αποφασιστικό βήμα γίνεται όμως με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ στο Αμστερνταμ (Συνθήκη του Αμστερνταμ) το 1997, με την οποία η διαδικασία συναπόφασης αρχίζει να γίνεται η βασική νομοθετική διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πέραν τούτου η νέα Συνθήκη απαιτεί πρώτα την έγκριση του ορισμού του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά την έγκριση του συνόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως Σώμα. Με τη Συνθήκη της Νίκαιας που έδωσε το "πράσινο φως" στη διεύρυνση, ορίσθηκε ότι ο τελικός αριθμός των ευρωβουλευτών, όταν θα έχουν προσχωρήσει οι 12 υποψήφιες χώρες, θα είναι 732.

    Αριθμός ευρωβουλευτών

    Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη του αριθμού, όπως επίσης και ο τρόπος ανάδειξης των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τις σημαντικότερες φάσεις της πορείας του.

    Ο αριθμός των ευρωβουλευτών μεταβλήθηκε επανειλημμένα και λόγω των τεσσάρων, μέχρι σήμερα, διευρύνσεων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας/ Ενωσης:

    Κοινή Συνέλευση της ΕΚΑΧ (1952-1957) 78 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "6" (1958-1972) 142 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "9" (1973-1979) 198 βουλευτές Πρώτο άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (17 Ιουνίου 1979) 410 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "10" (από 1.1.1981 προσχώρηση της Ελλάδας) 434 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "12" (από 1.1.1986) 518 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Μάαστριχτ (ευρωεκλογές 1994) 567 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "15" (από 1.1.1995) 626 βουλευτές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των "27" (μελλοντικά) 732 βουλευτές

    Στις 17 Ιουνίου 1979 διενεργήθηκαν για πρώτη φορά σε όλα τα τότε 9 κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας άμεσες εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η άμεση εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους λαούς στην ΕΕ έδωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση και το κύρος στο κοινοβουλευτικό όργανο της και αποτέλεσε ουσιαστική προϋπόθεση για την ουσιαστική επέκταση των αρμοδιοτήτων του και της επιρροής του στα κοινοτικά πράγματα. Η ανανέωση της εντολής του έχει προσδιορισθεί για τον Ιούνιο του 2004.

    Θα πρέπει, τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε όλο αυτό το διάστημα, τήρησε ιδιαίτερα θετική για τα ελληνικά συμφέροντα στάση, τόσο σε θέματα που αφορούσαν στην ελληνική εξωτερική πολιτική (Ελλάδα-Κύπρος-Τουρκία), όσο και στον τομέα των οικονομικών ενισχύσεων της Κοινότητας/Ένωσης προς την Ελλάδα.

    [17] Παρέλυσε η κυκλοφορία στην Ιταλία λόγω απεργίας

    25/9/2002 3:11:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγαλύτερες πόλεις της Ιταλίας, όπως η Ρώμη και το Μιλάνο, μετά την έκκληση για απεργιακή κινητοποίηση που απηύθυναν τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα. Λεωφορεία, τραμ και μετρό έχουν ακινητοποιηθεί από νωρίς το πρωί προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία, χάος και αναστάτωση στους δρόμους.

    Τα συνδικάτα διεκδικούν νέα σύμβαση εργασίας

    Στη Ρώμη οι δύο γραμμές του μετρό έπαψαν να λειτουργούν από νωρίς το πρωί, ενώ αρκετές ανταποκρίσεις της πρωτεύουσας με τα προάστια διεκόπησαν επίσης.

    Στο Μιλάνο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς στην πόλη διοργανώνεται σήμερα διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας και επίσης αρκετοί οίκοι μόδας παρουσιάζουν τις παραδοσιακές -την εποχή αυτή- επιδείξεις μόδας.

    Οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν την τοποθέτηση 1.600 εργαζόμενων στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς για να εξυπηρετηθούν οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης.

    Τα τρία μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα CGIL, CISL και UIL, κήρυξαν την απεργία αυτή διεκδικώντας νέα σύμβαση εργασίας για τους 120.000 εργαζόμενους στα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα συνδικάτα διεκδικούν αύξηση των αποδοχών κατά 106,39 ευρώ το μήνα και μείωση των ωρών εργασίας από 39 ώρες την εβδομάδα σε 38.

    [18] Σε πολύ καλό δρόμο οι σχέσεις ΝΑΤΟ-Ρωσίας

    25/9/2002 1:04:00 μμ

    "Ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρα'' έχουν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία "μόλις πέντε μήνες μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ", δήλωσε σήμερα στη Βαρσοβία ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον. Τη βελτίωση των σχέσεων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει η συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ στη σημερινή δεύτερη και τελευταία ημέρα της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Συμμαχίας.

    ''Αυτή είναι μια σημαντική συνάντηση σε μια σημαντική στιγμή. Οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο'', τόνισε ο Ρόμπερτσον απευθύνοντας χαιρετισμό στον Ιβανόφ.

    Ο Ρόμπερτσον τόνισε ακόμα μπορεί να αναμένει κανείς ''πολύ ουσιαστικές'' εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ την Ανοιξη. ''Η πολιτική βούληση υπάρχει και οι υπουργοί πρέπει να εγγυηθούν ότι αυτή θα γίνει πράξη'', τόνισε ο Ρόμπερτσον απευθυνόμενος στους 19 υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ.

    [19] Βοήθεια ζητά η πλημμυρισμένη Αλβανία

    25/9/2002 5:51:00 μμ

    φωτό Αρχείου

    Τη βοήθεια των πρεσβευτών των χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχουν δημιουργήσει οι πλημμύρες και το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το βράδυ του Σαββάτου σχεδόν όλη τη χώρα ζήτησε σήμερα ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα. Έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν Ευρώπη και Αμερική. Στη Γερμανία, προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων, που έπληξαν περιοχές της νότιας Βαυαρίας. Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, οι φωτιές των τελευταίων ημερών καταστρέφουν δασικές εκτάσεις, ενώ απειλούνται και κατοικημένες περιοχές. Εκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί στη Λουίζιανα και σε άλλες Πολιτείες, καθώς πλησιάζει ο τυφώνας Ισιντόρ, που έχει ήδη πλήξει την Κεντρική Αμερική. Ο καταστροφικός τυφώνας άφησε πίσω του τουλάχιστον τρεις νεκρούς στο Μεξικό.

    Είδη πρώτης ανάγκης από Ελλάδα

    Στην Αλβανία, σύμφωνα με τον Αλβανό αντιπρόεδρο, μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες 26 χιλιάδες στρέμματα γης και καλλιεργημένης έκτασης στην πόλη Λέτζα, τη Σκόδρα κ.α, ενώ 28 χιλιάδες κάτοικοι είναι άστεγοι αφού πλημμύρισαν τα σπίτια τους, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    Σύμφωνα με επίσημες πηγές ο κ.Μέτα έλαβε διαβεβαιώσεις από τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε για σύντομη βοήθεια. Από χθες ο ελληνικός στρατός έστειλε στην Αλβανία πρώτες βοήθειες σε τρόφιμα, ρούχα και φαρμακευτικό υλικό για τις περιοχές που έχουν υποστεί μεγαλύτερες καταστροφές.

    Σήμερα επίσης έφτασε στο αεροδρόμιο των Τιράνων άλλο ένα μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, το οποίο μετέφερε σεντόνια, 1.500 κουβέρτες και εννιά τόνους τρόφιμα.

    Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα αναμένεται εντός λίγων ωρών να φθάσει και ένα δεύτερο ελληνικό αεροσκάφος με βοήθεια προς τους πολίτες των βόρειων περιοχών της Αλβανίας που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από τις πλημμύρες.

    Επίσης αναμένονται σήμερα να φτάσουν στο αεροδρόμιο "Μητέρα Τερέζα" των Τιράνων στρατιωτικά αεροσκάφη από την Ιταλία και την Τουρκία, χώρες που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν τη χώρα.

    Μόναχο: Χιόνια το Σπτέμβρη!

    Οι Γερμανοί του Μονάχου πήραν μια πρώτη γεύση του χειμώνα, όταν χιόνι έπεσε αργά χθες το βράδυ στην πόλη τους, η πρώτη χιονόπτωση εδώ και 71 χρόνια που σημειώνεται το μήνα Σεπτέμβριο. Το στρώμα του χιονιού στα αυτοκίνητα ήταν αρκετό για χιονόμπαλες, αλλά είχε λιώσει σήμερα το πρωί.

    Η μετεωρολόγος Έβα Βίλε της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε πως ως τώρα είχε χιονίσει μόνο μια φορά το Σεπτέμβριο στην πόλη αυτή της Βαυαρίας, στις 23 Σεπτεμβρίου 1931, αφότου άρχισαν να τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία στα μέσα του 19ου αιώνα.

    Το χιόνι ήρθε μια μέρα μετά το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, μολονότι οι μετεωρολόγοι προτιμούν να θεωρούν την 31η Αυγούστου ως την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού.

    [20] Αναπτυξιακός και κοινωνικός ο προϋπολογισμός

    25/9/2002 7:44:00 μμ

    Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης έως και 4,1%, καθώς και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής προβλέπει το σχέδιο του προϋπολογισμού που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο οποίο προβλέπεται αύξηση των δαπανών κατά 5,9% για τους μισθούς και κατά 19,1% για ασφάλιση και περίθαλψη. Ο προϋπολογισμός εγγυάται την ασφαλή πορεία της οικονομίας, τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο Υπ. Οικονομίας επισήμανε ότι τα κονδύλια θα είναι ικανά, προκειμένου να εφαρμοστεί η φορολογική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ τόνισε ότι υπάρχει εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι εξελίξεις στο Ιράκ.

    Οικονομική πορεία με σιγουριά και ασφάλεια

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το κλίμα μιζέριας και άρνησης που καλλιεργούν ορισμένοι. Ωστόσο, είπε, "δεν καλλιεργούμε κλίμα ευφορίας γιατί ακολουθούμε μία ρεαλιστική πολιτική με σκοπό τη διασφάλιση των κατακτήσεων".

    Επίσης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έχει έντονα αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα και δίδεται -όπως είπε- ιδιαίτερο βάρος σε δράσεις που αφορούν εκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, η προώθηση των ολυμπιακών εργων και η υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί διαφωνιών υπουργών ως προς τα κονδύλια του τομέα τους, ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε διαστρεβλώσεις και επεσήμανε την αναγκαιότητα σεισπείρωσης και αποφασιστικότητας προκειμένου να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική.

    Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού, δήλωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα είναι έντονα αναπτυξιακός, παρά την οικονομική στασιμότητα, την ανασφάλεια και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλούν οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο

    Δυσμενείς οι συγκυρίες, προσεκτικά τα βήματα

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ''κατοχυρώνει τη σιγουριά και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας''. Τα χαρακτηριστικά αυτά, όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν στη σημερινή συγκυρία στη διεθνή οικονομία, η οποία διακρίνεται από ανασφάλεια και την έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, από οικονομική στασιμότητα και από τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που δημιουργεί το ενδεχόμενο μιας επέμβασης στο Ιράκ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βασικών καταναλωτικών αγαθών.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι η έντονη αναπτυξιακή κατεύθυνση του προϋπολογισμού το 2003 στηρίζεται στα ακόλουθα:

    Στη σημαντική αύξηση κατά 13% των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Οι δαπάνες αυτές αντιστοιχούν στο 6,2% του εθνικού εισοδήματος. Στην τόνωση της ζήτησης στην οικονομία λόγω των φοροελαφρύνσεων της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στην αύξηση των δαπανών για βασικές λειτουργίες του κράτους.

    Επιπλέον προβλέπεται ο πληθωρισμός θα κινηθεί στο 2,5% (αρχή-τέλος δωδεκαμήνου), το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 99,3% από 103% φέτος, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά 5,3%, όσο και οι δαπάνες, ενώ οι εισπράξεις εσόδων από αποκρατικοποιήσεις θα ανέλθουν στο 1,5% του ΑΕΠ (πάνω από 2,3 δισ. ευρώ).

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το 2003 το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει σε 0,5% του ΑΕΠ έναντι 0,4% του ΑΕΠ φέτος.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι υπήρξε μικρή αναθεώρηση προς τα κάτω των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας, η οποία οφείλεται αφενός στις αυξημένες δαπάνες που απαιτήθηκαν φέτος για την κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και στην αναθεώρηση του ποσοστού του δημόσιου χρέους της χώρας από την ΕΕ.

    Εσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις

    Βασικός μοχλός στη μείωση του δημόσιου χρέους θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Φέτος τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ανέρχονται στο 1,5% του ΑΕΠ, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα κυμανθούν και το 2003.

    Η κυβέρνηση πάντως, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, το 2003 θα αναζητήσει και νέες μορφές ιδιωτικοποιήσεων πέραν των μετοχοποιήσεων που εφαρμόστηκαν μέχρι τώρα, όπως η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αναλυτικό πρόγραμμα με τις ιδιωτικοποιήσεις του 2003 θα υπάρχει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός θα διακρίνεται από μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του και για τη χρηματοδότηση τομέων υψηλής προτεραιότητας όπως η ασφάλιση, η περίθαλψη και άλλοι τομείς της κοινωνικής πολιτικής.

    Τόνισε μάλιστα ότι σε βασικά υπουργεία θα προβλέπεται αύξηση δαπανών για το 2003 αισθητά υψηλότερη από τον προβλεπόμενο πληθωρισμό. Τα υπουργεία αυτά είναι τα εξής: Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης διευκρίνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμιά φορολογική επιβάρυνση.

    Εντονη κριτική από την αντιπολίτευση

    Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή την δημοσιοποίηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2003, άσκησαν ΝΔ, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ.

    ''Με σημερινές ανακοινώσεις της η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τα όσα καταγγέλλει τον τελευταίο καιρό η Νέα Δημοκρατία: Ότι η οικονομική πολιτική βρίσκεται σε αδιέξοδο και η Κυβέρνηση καταρτίζει έναν ακόμη εικονικό προϋπολογισμό'', επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Γεώργιος Αλογοσκούφης.

    ''Πίσω από το επικοινωνιακό επίχρισμα στην παρουσίαση των μεγεθών του Προϋπολογισμού, βρίσκεται η συνέχιση της ίδιας μονόπλευρης πολιτικής, που ζητεί θυσίες από τους κοινωνικά αδύνατους και εξασφαλίζει επιπλέον κέρδη στους ισχυρούς'' επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν.Χριστοδουλάκη, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του επισημαίνει ότι ''προκύπτει με σαφήνεια ότι μαζί με τους ανθρώπους, βρίσκονται σε δραματική κατάσταση και οι αριθμοί. Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα ότι απέτυχε παταγωδώς σε όλους τους τομείς η κυβερνητική οικονομική πολιτική".

    [21] Συνεργασία εμπόρων-ΙΝΚΑ για προστασία καταναλωτών

    25/9/2002 4:32:00 μμ

    Μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την προστασία των καταναλωτών από την αυθαίρετη αύξηση των τιμών υπέγραψαν σήμερα το Ινστιτούτο Καταναλωτών και οι Ομοσπονδίες των Πωλητών Λαϊκών Αγορών και των Εστιατόρων. Το μνημόνιο προβλέπει τον από κοινού έλεγχο των τιμών, το πάγωμα των τιμών στα εστιατόρια και τις καφετέριες και τη συνεχή αλληλοενημέρωση μεταξύ εμπόρων και ΙΝΚΑ προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση των καταναλωτών για την εξέλιξη των τιμών. Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένος δήλωσε από την εξέλιξη των τιμών στην αγορά ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου, ο οποίος επισκέφθηκε το μεσημέρι τη Βαρβάκειο Αγορά Αθηνών.

    Ο υφυπουργός επισήμανε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ σχετικά με την απεργία διαρκείας των πωλητών και εμπόρων λαϊκών αγορών αλλά και την απεργία των (φορτηγών) μεταφορέων, δήλωσε ότι τα θέματα που άπτονται θα εξεταστούν από την κυβέρνηση.

    Για το κόστος ζωής τα περισσότερα παράπονα καταναλωτών - Ακολουθούν τρόφιμα και τουρισμός

    Πλήθος παραπόνων κατέγραψε η Ομοσπονδία Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά το οκτάμηνο του 2002, με το κόστος ζωής να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πίνακα των παραπόνων, ενώ υπήρξε ήδη μεγαλύτερος αριθμός παραπόνων από το σύνολο του 2001. Αναλυτικότερα, στο οκτάμηνο του 2002 κατεγράφησαν συνολικά 84.885 παράπονα.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στα παράπονα των καταναλωτών διαδραματίζουν τα κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία κατατάσσονται σε ιδιαίτερα υψηλή θέση (τέταρτη μετά το κόστος ζωής, τα τρόφιμα και τον τουρισμό).

    Από τη "γκρίνια" των καταναλωτών δεν ξεφεύγουν ούτε οι τράπεζες -πιστωτικές κάρτες, οι οποίες συγκέντρωσαν 5.703 παράπονα και κατέλαβαν την πέμπτη θέση στον πίνακα του ΙΝΚΑ.

    Το ΙΝΚΑ, στην ανακοίνωση του, ζητά από το Υπουργείο Ανάπτυξης να περιορίσει την επιθετική εμπορική πολιτική των εμπορικών τραπεζών και των κέντρων αδυνατίσματος.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που είναι η 27η Σεπτεμβρίου το ΙΝΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία παραπόνων από τουρίστες που κατέγραψε έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών συγκεντρώνουν τις περισσότερα παράπονα και ακολουθούν η ποιότητα των προϊόντων, οι θαλάσσιες μεταφορές καθώς και τα ξενοδοχεία και καταλύματα.

    Η πλειονότητα των 6.403 παραπόνων γύρω από τον τουρισμό επικεντρώθηκε στις τιμές των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών (1.058 παράπονα), ενώ τα κέντρα εστιατόρια - ταβέρνες συγκέντρωσαν 976 παράπονα. Στην τρίτη θέση, ειδικά για τον τουρισμό, βρίσκεται η ποιότητα των προϊόντων-υπηρεσιών (833 παράπονα), ενώ την πεντάδα κλείνουν οι θαλάσσιες μεταφορές και τα ξενοδοχεία δωμάτια - κάμπιγκ με 451 και 407 παράπονα αντίστοιχα.

    [22] Μετά από ένα μήνα πάλι η μπάλα στη σέντρα

    25/9/2002 6:52:00 μμ

    Εμμένει στην απόφασή της η ΕΠΑΕ να διακοπεί το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' Εθνικής, όπως αποφασίστηκε στην σημερινή 5ωρη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν αρκετές ΠΑΕ που ήθελαν να μη γίνουν αγώνες μόνο αυτό το Σαββατοκύριακο, η πλειοψηφία όμως επιθυμούσε να συνεχιστεί η σύγκρουση με την Πολιτεία. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Θανάσης Κανελλόπουλος τόνισε ότι εμμένουν στην απόφαση που πήρε η Γενική Συνέλευση κι ενωτικά θα διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ υποστήριξε ότι η Ένωση θα εντείνει την επικοινωνιακή πολιτική της για να καταλάβει ο κόσμος, ότι δεν ζητιανεύει, αλλά διεκδικεί, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, για τις χθεσινές δηλώσεις του σε βάρος της ΕΠΑΕ, με αφορμή την ματαίωση της συνάντησής τους.

    [23] Στο -12 ο Πας Γιάννινα λόγω χρεών

    25/9/2002 6:39:00 μμ

    Την αφαίρεση 12 βαθμών από τον Πας Γιάννινα για οικονομικές οφειλές προς τους παίχτες που έχουν τελεσιδικήσει, αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ. Οι οικονομικές οφειλές του συλλόγου είναι περίπου 700 εκ. δραχμές και η απόφαση πάρθηκε με ψήφους 13-4. Κατά της επιβολής της ποινής αυτής ψήφισαν ΑΕΚ, Αρης, Πανιώνιος και Ξάνθη. Τα χρέη της ομάδας έχουν εξοφληθεί, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Πας Γιάννινα Μάνθος Κολέμπας, που όμως δεν παρουσίασε αποδειχτικά στοιχεία. Ωστόσο, η ομάδα της Ηπείρου έχει το δικαίωμα έφεσης στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή της ΕΠΟ. Για τον ίδιο λόγο είχαν κατηγορηθεί και οι ΠΑΕ Καλλιθέα, Εθνικός και Ναυπακτιακός Αστέρας, οι οποίες απαλλάχτηκαν γιατί παρουσίασαν αποδειχτικά στοιχεία.

    [24] Θέατρο, μουσική και χορός για τα παιδιά με AIDS

    25/9/2002 2:02:00 μμ

    Τρεις εκδηλώσεις, που τελούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν στο UNAIDS (τομέας των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το AIDS) για την ανέγερση ορφανοτροφείου, με την επωνυμία "Ελλάς", παιδιών-θυμάτων του AIDS, θα πραγματοποιηθούν σήμερα, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα. Χορηγός επικοινωνίας ανέλαβε η ΕΡΤ Α.Ε. Σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 30.000.000 Αφρικανοί ζουν σήμερα με τον ιό και σε μερικές αφρικανικές χώρες έχει μολυνθεί πάνω από το 40% του ενήλικου πληθυσμού. Κάθε 11 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα άτομο από τον ιό του AIDS και καθημερινά μολύνονται 15.000 άνθρωποι.

    Οι εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στις 25, 29 και 30 Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

    Σήμερα, στη Ρωμαϊκή Αγορά, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τη Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης και την Ορχήστρα Σαξοφώνων του Δήμου Νικαίας. Την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, η Εταιρεία Πολιτισμού "ΣΥΝΘΕΣΗ" παρουσιάζει τον Τζέρεμι Αϊρονς στη μουσική παράσταση "Το Καρναβάλι των Ζώων", του Σεν Σανς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων ηθοποιών, χορευτών και της Ορχήστρας Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Saulius Sonteckis. "Το Καρναβάλι των Ζώων" το συνέθεσε ο Κάμιλλος Σεν Σανς σαν ένα αστείο, με αρκετή δόση ειρωνείας για τους συγχρόνους του συνθέτες, αλλά και αυτοσαρκασμού. Την Δευτέρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, το Προξενείο της Ακτής Ελεφαντοστού, σε συνεργασία με την Αννα Κατραμάτου, διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση, με παραδοσιακούς χορούς και επίδειξη μόδας στο ξενοδοχείο Intercontinental. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής μόδας, η Αννα Κατραμάτου θα παρουσιάσει μοντέλα εμπνευσμένα από την Αφρική. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Τάκης Ζαχαράτος και θα τραγουδήσει η Σοφία Βόσσου. Επίσης, Αφρικανοί χορευτές θα παρουσιάσουν χορούς από τη Μαύρη Ήπειρο και τραγούδια από την Ακτή Ελεφαντοστού

    [25] ''Εχθρός'' του πόνου αποδεικνύεται η καφεΐνη

    25/9/2002 4:20:00 μμ

    Πρέπει να υποβληθείτε σε κάποια διαδικασία η οποία προϋποθέτει ενεργοποίηση του ξεχασμένου "ηρωισμού" σας διότι είναι επώδυνη σωματικά; Εάν ναι, τότε οι επιστήμονες του Κολεγίου Γκόλντσμιθς σας προτείνουν να προετοιμαστείτε πίνοντας ένα διπλό εσπρέσο! Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο παραπάνω ίδρυμα, και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ''Τάιμς'', μια γερή δόση καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση ενεργώντας ως "προληπτικό παυσίπονο" σε ήπιες οδύνες, ειδικά στην περίπτωση των γυναικών.

    Μύθος η γυναικεία αντοχή στον πόνο;

    Η έρευνα περιελάμβανε και "τέστ πόνου", που δεν ήταν άλλο από ένα ντους με πολύ παγωμένο νερό. Οι γυναίκες φάνηκε ότι μπόρεσαν ν' αντέξουν το πολύ παγωμένο νερό αφού προηγουμένως τους είχαν χορηγηθεί 250 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, που αναλογούν σε ένα διπλό εσπρέσο, δήλωσε ο ψυχολόγος Εντ Κέογκ.

    Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 25 ανδρών και 25 γυναικών έδειξε ότι οι άνδρες κράτησαν τα χέρια τους κάτω από το πολύ παγωμένο νερό περισσότερη ώρα σε σχέση με τις γυναίκες, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πιστευόταν ευρέως για τις μεγάλες αντοχές των γυναικών στον πόνο. Η καφεΐνη είχε σημαντική επίδραση στην αντοχή στον πόνο στις γυναίκες, καθώς τις έκανε να υπομένουν το κρύο νερό περισσότερη ώρα.

    Η επίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς η καφεΐνη αυξάνει την πίεση του αίματος και υψηλότερη πίεση του αίματος συνδέεται με μειωμένη αίσθηση του πόνου. ''Η καφεΐνη δεν είχε μεγάλη επίδραση στους άνδρες, αντίθετα με τις γυναίκες'', κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.

    [26] Εγκυμοσύνη και άσκηση

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2002 7:18:00 μμ

    Ειδικές ασκήσεις συμβάλουν τα μέγιστα, όχι μόνο στη φυσική αλλά και ψυχολογική κατάσταση των εγκύων, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης η Ελληνίδα ψυχολόγος Ελένη Σκουτέρη.

    Στην εν λόγω έρευνα πήραν μέρος 71 έγκυες, 40 από τις οποίες έκαναν ασκήσεις τουλάχιστον 90 λεπτά την εβδομάδα, και 31 που έκαναν λίγες ασκήσεις ή καθόλου. Η έρευνα της κας Σκουτέρη αποτελεί το πρώτο στάδιο μελέτης η οποία θα εξετάσει αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ κατάθλιψης μετά τη γέννα και του τρόπου που νιώθει η έγκυος με την αλλαγή του σώματός της κατά την εγκυμοσύνη.

    Τα αρχικά αποτελέσματα τα οποία θα δημοσιευθούν στο ιατρικό περιοδικό Australian and New Zealand Journal of Obstetrics and Gynaecology, δείχνουν ότι γυναίκες που γυμνάζονταν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ήταν πιο ικανοποιημένες με το σώμα τους τις πρώτες 15 - 22 εβδομάδες της εγκυμοσύνης από εκείνες που δεν γυμνάστηκαν.

    Επίσης αναφέρονται περιπτώσεις εγκύων που είχαν προβλήματα, όπως υψηλή πίεση αίματος, η πρόγνωση πρόωρου τοκετού και με τις ασκήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η κατάσταση της υγείας τους ήταν άριστη και ο τοκετός φυσιολογικός.

    [27] Ενας σύγχρονος Δρ.Frankenstein ζητά εθελοντή

    25/9/2002 5:19:00 μμ

    Ο Gunther von Hagens με ένα

    από τα έργα του

    Ενας Γερμανός επιστήμονας που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με την έκθεση ανθρωπίνων πτωμάτων από τα οποία είχε αφαιρέσει το δέρμα, τώρα αναζητεί έναν εθελοντή τον οποίο μπορεί να τεμαχίσει (!) και στη συνέχεια να αναπλάσει (!!) ένα νέο και βελτιωμένο άτομο. Η όλη διαδικασία - από την έρευνα για τον εντοπισμό του δότη, μέχρι το θάνατο του, τη νεκροτομή θα μεταδοθεί από βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

    Επίδοξος δωρητής σώματος στην

    στην έκθεση "Body Worlds"

    ''Το άτομο αυτό θα αποτελέσει ένα ορόσημο για το ανθρώπινο είδος'', δήλωσε ο Γκίντερ φον Χάγκενς, η έκθεση του οποίου στο Λονδίνο το Μάρτιο με τον τίτλο ''Κόσμος του Σώματος'' προκάλεσε εντονότατες αντιρρήσεις και την χαρακτήρισαν νοσηρή και φρικτή επίδειξη. Ο φον Χάγκενς υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύει το ανθρώπινο σώμα με ρεαλισμό.

    ''Οι εθελοντές θα ανοίξουν το δρόμο για μια μελλοντική ζωή, με πιο υγιή, ικανό και πολύ καλά διατηρημένο σώμα'', δήλωσε ο παράδοξος Γερμανός επιστήμονας στο τηλεοπτικό δίκτυο που έχει αναλάβει να καλύψει το εγχείρημα.

    Ο Φον Χάγκεν και οι υπόλοιποι επιστημονικοί συνεργάτες του αναζητούν έναν ασθενή με καταληκτική νόσο που πρόκειται να πεθάνει μέσα στους επόμενους μήνες. Ο εθελοντής ή εθελόντρια θα πρέπει να αναφέρουν πώς χρησιμοποίησαν το σώμα τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους και θα ενημερωθούν για το πώς το σώμα τους θα χρησιμοποιηθεί. Μόλις ο εθελοντής πεθάνει το σώμα του θα καταψυχθεί και θα διαμελιστεί.

    Μέσα σε εννέα μήνες η ομάδα του φον Χάγκεν ελπίζει να αποκαλύψει το νέο διατηρημένο σώμα, αναδιαμορφωμένο.

    [28] Σε λατινικά και αραμαϊκά η νέα ταινία του Γκίμπσον

    Πηγή: ΑΠΕ 25/9/2002 7:22:00 μμ

    Ο διεθνούς φήμης κινηματογραφικός αστέρας Μελ Γκίμπσον πρόκειται να σκηνοθετήσει μια ταινία για τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Ιησού Χριστού, σύμφωνα με δημοσίευμα της καλλιτεχνικής επιθεώρησης Daily Variety. Η ταινία θα γυρισθεί εξ ολοκλήρου στη νότια Ιταλία και θα πρωταγωνιστεί ο Τζεημς Καβιέζελ. Οι διάλογοι όλοι θα είναι στα λατινικά και τα αραμαϊκά.

    "Προφανώς, κανείς δεν θα ήθελε να γυρίσει μια ταινία με δύο νεκρές γλώσσες", δηλώνει ο Γκίμπσον και προσθέτει, "ίσως να είμαι τρελός, ίσως όχι. Μπορεί να είμαι και ιδιοφυία".

    "Πρόθεση μου είναι να προβληθεί η ταινία χωρίς υποτίτλους. Ελπίζω να ξεπεράσω το γλωσσικό εμπόδιο με την πολύ καλή κινηματογράφιση και την "αφήγηση" της εικόνας. Εαν αποτύχω, τότε θα βάλω υποτίτλους αν και δεν θα το ήθελα", τόνισε ο Μελ Γκίμπσον.

    [29] Ινδία: Επιδρομή πιθήκων σε σχολικό λεωφορείο

    25/9/2002 5:09:00 μμ

    Μια ομάδα εξαγριωμένων πιθήκων επετέθη σε σχολικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές, στο κρατίδιο Πουντζάμπ της βόρειας Ινδίας. Το πρακτορείο ειδήσεων της Ινδίας UNI μετέδωσε ότι τα ζώα σκαρφάλωσαν στο λεωφορείο, όταν αυτό σταμάτησε για να πάρει έναν μαθητή, κοντά στο χωριό Ντχολμπάχα Τζανούρι. Οπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι στα παιδιά που δέχθηκαν τις δαγκωματιές και τις γρατσουνιές των αλαφιασμένων ζώων, παρασχέθηκε ιατρική βοήθεια και τους έγινε αντιλυσσικός ορός. Οι πίθηκοι ζουν στην περιοχή των λόφων του Πουντζάμπ αλλά αναγκάσθηκαν να κατέβουν χαμηλότερα εξ αιτίας της καταστροφής του βιοτόπου τους. Οι τοπικοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι είναι πιθανόν τα ζώα να εξαγριώθηκαν γιατί δεν άντεχαν τη ζέστη που επικρατεί στα πεδινά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 September 2002 - 16:59:25 UTC