Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-09-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμπληρωματικές συμβάσεις δημοσίου
  • [02] Λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
  • [03] Oμιλία Παπουτσή στους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων
  • [04] Συνεργασία Β. Μεϊμαράκη με υποψήφιους δημάρχους Αχαΐας
  • [05] Αμερικανοί στρατιώτες στην Ακτή Ελεφαντοστού
  • [06] SOS από Αλβανία για πλημμύρες
  • [07] Πολύνεκρη επίθεση σε ινδουιστικό τέμενος

    [01] Συμπληρωματικές συμβάσεις δημοσίου

    24/9/2002 11:03:00 μμ

    Δεκτό έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όλες οι συμπληρωματικές συμβάσεις να υποβληθούν σε έλεγχο νομιμότητας του ελεγκτικού συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων για τα Ολυμπιακά έργα. Σύμφωνα με το άρθρο 3 του νομοσχεδίου που ρυθμίζει θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμβάσεις για την εκτέλεση συμπληρωματικών εργασιών σε έργα εκτελούμενα από το δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις δημόσιες επιχειρήσεις, που έχουν συναφθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του νομοσχεδίου, μπορεί κατ' εξαίρεση να υποβληθούν σε έλεγχο νομιμότητας στο ελεγκτικό συνέδριο.

    Στις περιπτώσεις αυτές η συναφθείσα σύμβαση υποβάλλεται στο ελεγκτικό συνέδριο μέσα σε 20 μέρες από την έναρξη ισχύος της διάταξης. Αν η σύμβαση και ο σχετικός φάκελος δεν υποβληθούν για έλεγχο μέσα στην παραπάνω προθεσμία ή αν ο έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου αποβεί αρνητικός η σύμβαση θεωρείται ως μηδέποτε συναφθείσα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος αποδεχόμενος το αίτημα που υπέβαλαν με τις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΚΚΕ τροποποίησε το άρθρο 3 έτσι ώστε να ορίζεται ότι αυτές οι συμπληρωματικές συμβάσεις θα υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Προηγουμένως ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε προτείνει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επεκταθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση υποστηρίζοντας ότι ''η διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, πιο πολύ από την κεντρική διοίκηση. Η μάχη για τη δημαρχία πολλές φορές είναι μάχη και για ιδιαίτερα συμφέροντα που λειτουργούν στο παρασκήνιο''.

    Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι για την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν οι ειδικές διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου 2539 του 1977, που προβλέπει δειγματοληπτικό έλεγχο της νομιμότητας και της κανονικότητας της διαχείρισης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ΝΔ όταν ήταν στην εξουσία δεν θεσμοθέτησε τον προληπτικό έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων προμηθειών, παροχής υπηρεσιών και δημοσίων έργων αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ το οποίο θεσμοθέτησε τον έλεγχο και τώρα τον επεκτείνει και στις συμπληρωματικές συμβάσεις.

    Σημειώνεται ότι από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του αρνείται να παράσχει θετική ψήφο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο επί της αρχής του, αφενός μεν διότι θεωρεί ότι στερείται οιασδήποτε αρχής και αφετέρου διότι κρίνει τις διατάξεις σχετικά με τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο αποσπασματικές, ατελείς και αναποτελεσματικές αφού, όπως είπε, ''δεν αγγίζουν το απαράδεκτο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων, των φωτογραφικών προκηρύξεων και των αδιαφανών και ύποπτων συμπληρωματικών εργασιών, που τρέφουν θεσμικώς τη διαπλοκή και τη διαφθορά''.

    Από την πλευρά του ο Αντώνης Σκυλάκος, εκ μέρους του ΚΚΕ, δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο κυρίως όσον αφορά το άρθρο 2 για τον έλεγχο της νομιμότητας των συμβάσεων, καθώς εκτιμά ότι δεν επεκτείνεται σε όλες τις συμβάσεις του δημοσίου και παρέχει εκπτώσεις στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Τέλος η Ασημίνα Ξυροτύρη, εκ μέρους του ΣΥΝ, δήλωσε ότι το κόμμα της ψηφίζει υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου και επισήμανε ότι οι προτάσεις βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ολοκληρώνουν τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις ενώ συγχρόνως τόνισε ότι αν δεν εξοπλιστεί κατάλληλα και δεν στελεχωθεί με επάρκεια του ελεγκτικό συνέδριο κινδυνεύουν τα έργα στην περιφέρεια να ακυρωθούν. Υποστήριξε ακόμη ότι οι συμπληρωματικές συμβάσεις τελικά έγιναν εργαλείο για υπερβάσεις κόστους και παραβίαση μελετών

    [02] Λήγει η προθεσμία για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

    Τζένη Χαραλαμπίδου 24/9/2002 9:46:00 μμ

    Λήγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η προθεσμία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για όσους δεν βρίσκονται εγγεγραμμένοι σε κανέναν εκλογικό κατάλογο. Οι παραληφθέντες από τους εκλογικούς καταλόγους πρέπει να προσέλθουν στους δήμους, όπου κατοικούν προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο Δημοτολόγιο και να μπορέσουν έτσι να ψηφίσουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στις 13 Οκτωβρίου 2002 θα διεξαχθούν οι Δημοτικές, Κοινοτικές και Νομαρχιακές εκλογές. Στις εκλογές αυτές κάτι νέο συμβαίνει στον τρόπο που ψηφίζουμε. Κάτι αλλάζει στους εκλογικούς καταλόγους.

    Aλλάζει ο τρόπος που ψηφίζουμε

    Τι είναι αυτό το νέο;

    ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ

    Από εδώ και πέρα θα ψηφίζουμε έχοντας μαζί μας μόνο την ταυτότητα μας. Το εκλογικό βιβλιάριο καταργείται.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

    Τώρα πλέον, αφού καταργείται το εκλογικό βιβλιάριο, ψηφίζουμε με βάση τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό, ο οποίος έχει αποδοθεί από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., είναι μοναδικός και παραμένει ο ίδιος σε όλη μας τη ζωή. Δεν είναι απαραίτητο να τον θυμόμαστε.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ

    Κάθε Δήμος, ανάλογα με το πλήθος του εκλογικού σώματος διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα που το καθένα έχει από 5.000-15.000 εκλογείς. Η ενορία καταργείται.

    ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

    Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να πάμε στον δήμο που είμαστε γραμμένοι στα δημοτολόγια, εκεί δηλαδή που έχουμε την οικογενειακή μας μερίδα και να διαπιστώσουμε εάν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία μας στους εκλογικούς καταλόγους. Η προθεσμία που πρέπει να το κάνουμε αυτό είναι το αργότερο μέχρι 30 Ιουνίου. Aλλος τρόπος για να το μάθουμε είναι να πάρουμε το τηλέφωνο 1464.

    ΚΑΡΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. θα αποστείλει μέσω των Δήμων σε κάθε εκλογέα μία κάρτα, στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία εγγραφής του στους εκλογικούς καταλόγους. Η κάρτα αυτή έχει απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα προκειμένου να γνωρίζει ο κάθε εκλογέας σε ποιό εκλογικό διαμέρισμα είναι γραμμένος. Όμως δεν είναι απαραίτητο να επιδεικνύεται κατά την ψηφοφορία.

    [03] Oμιλία Παπουτσή στους εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων

    24/9/2002 9:04:00 μμ

    Με τη φράση "Θέλουμε το Δήμο Αθηναίων οικονομικά ισχυρό και αυτοδύναμο" άρχισε την αποψινή ομιλία του προς τους εργαζόμενους στο δήμο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής. "Στοχεύουμε στη λειτουργία του Δήμου ως μιας σύγχρονης επιχειρησιακής μονάδας που θα ικανοποιεί τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα υλοποιεί έργα υποδομής αναπτυξιακού χαρακτήρα και θα παρεμβαίνει στην κοινωνία της πόλης μας με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της αποκέντρωσης των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα. Και, φυσικά, και των υπηρεσιών. Μια αποκέντρωση που διευκολύνει όλους τους υπαλλήλους, καθώς νέες ευκαιρίες για διαρκή εξέλιξη θα παρουσιάσουν και πολλές νέες δυνατότητες για την αξιοποίηση των ικανών υπαλλήλων του Δήμου που σήμερα ασφυκτιούν στην ιεραρχία ή είναι παροπλισμένοι για διάφορους λόγους", ΄τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής.

    Δέσμευση για διοικητική ανασυγκρότηση

    Σύμφωνα με τον Χρήστο Παπουτσή, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του νέου μοντέλου λειτουργίας του Δήμου είναι η διοικητική ανασυγκρότηση του Δήμου Αθηναίων, ώστε να εξαλειφθούν τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν οδηγήσει στα προβλήματα που όλοι διαπιστώνουμε σήμερα:

    Έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας Επικάλυψη αρμοδιοτήτων Υπερσυγκέντρωση διοικητικών και οικονομικών αρμοδιοτήτων στο γραφείο του Δημάρχου Αναποτελεσματικότητα στην εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων Προβληματική εκτέλεση Δημοτικού προϋπολογισμού Μη ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου Αθηναίων.

    Κεντρικός Μητροπολιτικός Δήμος με ''καθαρά'' οικονομικά

    Στόχος αυτής της προσπάθειας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του συνδυασμού "Ομορφη Πόλη" είναι η μετεξέλιξη του Δήμου Αθηναίων σε κεντρικό Μητροπολιτικό Δήμο. Κι αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένες αλλαγές και νέες λειτουργίες τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

    Ο Χρήστος Παπουτσής κατηγόρησε τους μέχρι σήμερα δημάρχους για οικονομικές ατασθαλίες, "Το σημερινό σύστημα οικονομικής διαχείρισης του Δήμου έχει αποδειχτεί αναποτελεσματικό. Όλοι οι προϋπολογισμοί των τελευταίων 15 ετών αποδείχτηκαν στη πράξη εικονικοί, πλασματικοί και κοινωνικά άδικοι. Επιπλέον η σύνθεση των εξόδων του δημοτικού προϋπολογισμού δικαιολογεί πλήρως τη πεποίθηση πως η οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ετών χαρακτηρίζεται από καθεστώς αδιαφάνειας", είπε ο υποψήφιος δήμαρχος.

    Τέλος ο Χρήστος Παπουτσής δεσμεύτηκε προς τους πολίτες της Αθήνας πως θα γνωρίσουν το προσχέδιο του τακτικού προϋπολογισμού για το 2003 και τα ετήσια προσχέδια προϋπολογισμού δημοτικών επενδύσεων 2003-2006.

    [04] Συνεργασία Β. Μεϊμαράκη με υποψήφιους δημάρχους Αχαΐας

    24/9/2002 9:37:00 μμ

    Συνάντηση με στελέχη του κόμματος και σύσκεψη με τους υποψήφιους δημάρχους της Αχαΐας, είχε σήμερα ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος περιόδευσε στη δυτική Ελλάδα. Ο κ. Μεϊμαράκης κάλεσε τους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές να τιμήσουν όσους αξίζουν για την αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο δήμαρχο της Πάτρας Ευάγγελο Φλωράτο και τον υποψήφιο νομάρχη Βασίλη Μπεκίρη για τους οποίους είπε ότι ήταν επιλογές με προοπτική νίκης.

    [05] Αμερικανοί στρατιώτες στην Ακτή Ελεφαντοστού

    24/9/2002 8:00:00 μμ

    Αμερικανικές δυνάμεις σπεύδουν στην Ακτή Ελεφαντοστού για να προστατεύσουν τους εκεί Αμερικανούς πολίτες, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα των τελευταίων ημερών. Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι καταδικάζει τις βίαιες ενέργειες στην αφρικανική αυτή χώρα κατά της νόμιμης κυβέρνησης, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη της για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

    Στην ανακοίνωση της η Ε.Ε. τονίζει ακόμη ότι επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της σε μία πολιτική λύση, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων μερών στο πνεύμα της εθνικής συμφιλίωσης που είχε μονογραφηθεί τον Οκτώβριο του 2001 και την οποία υποστηρίζει.

    Ταυτόχρονα γίνεται έκκληση για σεβασμό της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διώξεων κατά των δραστών της απόπειρας πραξικοπήματος στις 19 Σεπτεμβρίου.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας Λοράν Γκμπάγκμπο πρόκειται να ανακοινώσει την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης όπως δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Τόγκο Εγιαντέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Αμπιτζάν.

    [06] SOS από Αλβανία για πλημμύρες

    24/9/2002 8:53:00 μμ

    Εκκληση για βοήθεια απηύθυνε σήμερα η Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που πλημμύρισαν σπίτια, δρόμους και αγροτικές εκτάσεις στη χώρα. Πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες από την φυσική αυτή καταστροφή δεν υπάρχουν, όμως 8.500 οικογένειες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο στρατός καθάρισε τις λεωφόρους από τα μπάζα και κατάφερε να προμηθεύσει με ψωμί τους αποκλεισμένους χωρικούς.

    Βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της γειτονικής χώρας

    Μέλη των ειδικών δυνάμεων απομάκρυναν με φουσκωτές βάρκες τις γυναίκες που βρίσκονταν σε μαιευτήριο στη νότια πόλη Μπεράτι, μετά την υπερχείλιση ποταμού που πλημμύρισε τις όχθες της πόλης. Η κυβέρνηση ''έρχεται σε επαφή με ευρωπαϊκούς οργανισμούς βοήθειας για τις φυσικές καταστροφές και φιλικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν δηλώσει έτοιμες να βοηθήσουν'', δήλωσε ο εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης Αλντριν Νταλίπι. Ήδη η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν.

    Συγκεκριμένα η χώρα μας ανέλαβε να στείλει 2.350 κουβέρτες, 450 σκηνές, 65 τόνους τρόφιμα κ.α., με μεταγωγικά αεροπλάνα C-130 τα οποία θα μεταβούν στην Αλβανία τις βραδινές ώρες σήμερα και αύριο. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Mέτα και του εξέφρασε τη διαθεσιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης για αποστολή βοήθειας, ενώ σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Μέτα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος για τον προσδιορισμό των αναγκών και την αποστολή της βοήθειας στους πλημμυροπαθείς της γειτονικής χώρας

    [07] Πολύνεκρη επίθεση σε ινδουιστικό τέμενος

    24/9/2002 8:10:00 μμ

    Στους 29 νεκρούς και στους 70 τραυματίες φθάνει μέχρι στιγμής ο απολογισμός από τη σημερινή επίθεση τριών ενόπλων σε ινδουιστικό ναό στην πόλη Γκαντιναγκάρ του κριτιδίου Γκουτζαράτ της Ινδίας, όπως ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας. "Φοβόμαστε ότι μπορεί να βρίσκονται ακόμα μέσα στο ναό περισσότεροι από εκατό άνθρωποι", τόνισε ο κ. Μισορεουάλα, αστυνομικός επιθεωρητής που πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του μπορεί και οι τρεις άγνωστοι ένοπλοι να βρίσκονται μέσα στο ναό.

    O αστυνομικός επιθεωρητής τόνισε ότι η επίθεση έχει προκαλέσει μεγάλο φόβο στους κατοίκους της περιοχής που φοβούνται ότι κάτι σοβαρότερο μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της νύχτας.

    Από το Ισλαμαμπάντ ανακοινώθηκε ότι το Πακιστάν καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή πολύνεκρη επίθεση στον ινδουιστικό ναό στην Ινδία και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμιά σχέση με την επίθεση αυτή.

    Ο Πακιστανός υπουργός Πληροφόρησης, Νισάρ Μενόν δήλωσε ότι η επίθεση αντικατοπτρίζει την αποτυχία των τοπικών ινδουιστών ηγετών να οικοδομήσουν μια κοινωνία ανοχής στο κρατίδιο Γκουτζαράτ όπου ξέσπασαν έντονες αντιπαραθέσεις τον περασμένο χρόνο μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων πολιτών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 September 2002 - 20:56:09 UTC