Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Αριστα'' στο ''Ελ. Βενιζέλος'' για την ασφάλεια
  • [02] Σε αναμονή για αποφάσεις πανεπιστημιακών
  • [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπανδρέου-Παπαντωνίου
  • [04] Εκπομπή για ΟΤΑ και δημοτικές εκλογές
  • [05] Νέες επιχειρήσεις σε Ναμπλούς και Καλκίλια
  • [06] Συνετρίβη διασωστικό ελικόπτερο στο Όρεγκον
  • [07] Δίχως τέλος οι συγκρούσεις στο Κασμίρ
  • [08] Σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκής αστυνομίας
  • [09] Σήμερα τα αποτελέσματα των Αλγερινών εκλογών
  • [10] Σήμερα οι αποφάσεις των συνδικαλιστών
  • [11] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    [01] ''Αριστα'' στο ''Ελ. Βενιζέλος'' για την ασφάλεια

    Πηγή: ΑΠΕ 31/5/2002 8:44:00 πμ

    Με απόλυτη επιτυχία πέρασε το "Ελευθέριος Βενιζέλος" τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν όλα τα συστήματα ελέγχου, από ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, που επισκέφθηκαν πριν από δύο ημέρες το διεθνές αεροδρόμιο των Σπάτων. Πρόκειται για πενταμελή αντιπροσωπεία της επιτροπής ασφάλειας πτήσεων της αμερικανικής βουλής, με επικεφαλής τον κ. Τζον Μίκα, που έφτασαν στην Ευρώπη με στόχο να επισκεφθούν τρία αεροδρόμια, τα οποία θεωρούνται από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.

    Στόχος της επίσκεψης ήταν τόσο να ενημερωθούν για τα συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται, όσο και για την εκπαίδευση αυτών που έχουν την ευθύνη για τους ελέγχους, προκειμένου να αποκομίσουν χρήσιμες πληροφορίες, στο πλαίσιο του νέου πλαισίου αναμόρφωσης των συστημάτων ασφαλείας, που προωθείται στα αμερικανικά αεροδρόμια.

    Οι Αμερικανοί ελεγκτές, αφού ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου και συζήτησαν με τους υπευθύνους, δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας που εφαρμόζονται στο "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ σημείωσαν με έμφαση την εξαιρετική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του αεροδρομίου.

    Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης το Σάρλ Ντε Γκολ του Παρισιού και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

    [02] Σε αναμονή για αποφάσεις πανεπιστημιακών

    31/5/2002 8:32:00 πμ

    Για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους αποφασίζουν σήμερα οι Πανεπιστημιακοί στις γενικές τους συνελεύσεις. Πολλά βεβαίως θα εξαρτηθούν από την συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα συναντήσει και τους εκπροσώπους των πρυτάνεων. Εφόσον οι καθηγητές αποφασίσουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για τρίτη εβδομάδα, ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου είναι ορατός.

    Πάντως, κατά τη χθεσινή συγκέντρωσή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας, οι καθηγητές δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

    [03] Συνάντηση Σημίτη-Παπανδρέου-Παπαντωνίου

    31/5/2002 8:30:00 πμ

    Συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου θα έχει σήμερα, στις 13:00, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο την πορεία των εθνικών θεμάτων.

    [04] Εκπομπή για ΟΤΑ και δημοτικές εκλογές

    31/5/2002 8:28:00 πμ

    Τοπική Αυτοδιοίκηση και δημοτικές εκλογές είναι το θέμα της δίωρης εκπομπής της ΝΕΤ 105,8 που θα μεταδοθεί σήμερα από τις 11.00 έως τη 13:00. Μιλούν Χρ. Παπουτσής, Ντόρα Μπακογιάννη, Σπ. Χαλβατζής, Φώτης Κουβέλης, Γιάννης Δημαράς, Χρ. Αγραπίδης και Βασίλης Βαλασόπουλος.

    [05] Νέες επιχειρήσεις σε Ναμπλούς και Καλκίλια

    31/5/2002 9:45:00 πμ

    Δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης εισέβαλαν τη νύχτα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, στα περίχωρα της Ναμπλούς, στη Δυτική Όχθη, υπό την κάλυψη πυκνών πυρών από ελικόπτερα. Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν τον προσφυγικό καταυλισμό, ο οποίος θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης ''Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα''. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τόνισε ότι μία βόμβα εξερράγη στον προσφυγικό καταυλισμό κατά τη διάρκεια διέλευσης θωρακισμένου οχήματος, δίχως να υπάρξουν τραυματισμοί.

    Εικάζεται ότι πρόκειται για επιχείρηση αντιποίνων για την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε τη Δευτέρα στην ισραηλινή πόλη Πέτα Τίκβα. Στρατιωτική πηγή στην Ιερουσαλήμ σημείωσε ότι η επιχείρηση στην Ναμπλούς έχει περιορισμένο χαρακτήρα με στόχο τη σύλληψη καταζητουμένων Παλαιστινίων για αντιισραηλινές επιθέσεις. Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις και στην πόλη της Καλκίλια.

    Εντωμεταξύ, νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο όταν ο πρώτος επιχείρησε να επιτεθεί στον εβραϊκό οικισμό Σαβέι Σόμρον,βόρεια της Ναμπλούς, όπως ανακοίνωσε ισραηλινή στρατιωτική πηγή. Ο Παλαιστίνιος, που ήταν οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, πυροβολήθηκε από τον έποικο αφού είχε εισβάλει στον οικισμό και ετοιμαζόταν να εισέλθει σε μιά κατοικία, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Μετά την επίθεση, ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνα στην γύρω περιοχή καθώς υπήρχαν πληροφορίες για την ύπαρξη και δεύτερου Παλαιστινίου.

    [06] Συνετρίβη διασωστικό ελικόπτερο στο Όρεγκον

    31/5/2002 9:30:00 πμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Διασωστικό ελικόπτερο της Εθνοφρουράς που προσπαθούσε να σώσει έξι άτομα που είχαν επιζήσει από θανατηφόρο δυστύχημα συνετρίβη στην ορεινή περιοχή του όρους Χουντ του Όρεγκον και σε ύψος 11.237 ποδών. Η τύχη των επιβαινόντων στο ελικόπτερο παραμένει άγνωστη. Η σκηνή της συντριβής του ελικοπτέρου μεταδόθηκε απ' ευθείας απο τα τηλεοπτικά δίκτυα. Σύμφωνα, με το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι το πλήρωμα του ελικοπτέρου μετέφερε φυάλες οξυγόνου, εξοπλισμό διάσωσης και ειδικά εξαρτήματα αναρρίχησης.

    Τα μέλη των σωστικών συνεργείων ανησυχούν ότι απο την αύξηση της θερμοκρασίας που προκλήθηκε μετά τη συντριβή απειλείται με τήξη η παγωμένη κορυφή του βουνού, γεγονός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Οι διασώστες της Εθνοφρουράς, που μετακινούντο με ελικόπτερο Μπλακ Χοκ, πλησίασαν πάνω από την παγωμένη βουνοκορφή όπου είχαν παγιδευτεί εννέα ορειβάτες. Από αυτούς, οι τρεις είχαν σκοτωθεί ενώ οι υπόλοιποι έξι είχαν τραυματισθεί.

    [07] Δίχως τέλος οι συγκρούσεις στο Κασμίρ

    31/5/2002 9:18:00 πμ

    Νέα ανταλλαγή πυρών πυροβολικού και όλμων ανάμεσα στις ινδικές και τις πακιστανικές δυνάμεις σημειώθηκε σήμερα στην ζώνη ελέγχου, στο Κασμίρ, παρά τις διεθνείς πιέσεις για την κατάπαυση του πυρός και την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την αστυνομία του Τζαμού, ένας Ινδός στρατιώτης έχασε τη ζωή του και μία γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια των ολονύχτιων βομβαρδισμών από το πακιστανικό πυροβολικό στην περιοχή του Κασμίρ.

    Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει περίπου ένα εκατομμύριο άνδρες στα σύνορά τους.

    Οι νέες συγκρούσεις ακολούθησαν χρονικά την απόφαση του προέδρου Μπους να στείλει την επόμενη εβδομάδα στην περιοχή τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Λόγω της κρίσης η Ουάσινγκτον εξετάζει μάλιστα σχέδια για την απομάκρυνση περίπου 60.000 Αμερικανών πολιτών από την Ινδία και το Πακιστάν. Η Ουάσινγκτον πιέζει και τις δύο χώρες για την εκτόνωση της έντασης, αλλά ο πρόεδρος Μπους επισήμανε ότι ο Πακιστανός ηγέτης, Περβέζ Μουσάραφ οφείλει να σταματήσει τους εξτρεμιστές που από το έδαφος του Πακιστάν εξαπολύουν επιθέσεις στο ινδικό Κασμίρ. ''Καθιστούμε σαφές τόσο στο Πακιστάν, όσο και στην Ινδία, ότι ένας πόλεμος δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους'', δήλωσε ο Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι ''ανήκουμε σε μία διεθνή συμμαχία που ασκεί πιέσεις και στις δύο πλευρές, ιδιαιτέρως στον πρόεδρο Μουσάραφ''.

    Από την έναρξη των μεθοριακών συγκρούσεων στο Κασμίρ στις 14 Μαΐου έχουν σκοτωθεί 25 Ινδοί στρατιώτες και άμαχοι.

    [08] Σχέδιο για δημιουργία ευρωπαϊκής αστυνομίας

    31/5/2002 8:21:00 πμ

    Στη συγκρότηση αστυνομίας, που θα φρουρεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπίζονται τα κύματα των λαθρομεταναστών προχωρούν τα κράτη-μέλη. Το πρώτο βήμα για τη σύσταση του ενιαίου σώματος των φρουρών έγινε στη Ρώμη, στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης των "15". Ο Ιταλός υπουργός Κλαούντιο Σκαγιόλα, που παρουσίασε την πρόταση είπε ότι "δεν θέλουμε η Ευρώπη να μεταβληθεί σε ένα φρούριο αλλά να προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών μας και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη".

    Ο Έλληνας υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανέλαβε και πάλι την ελληνική πρόταση να γίνει η χώρα μας κεντρικό παρατηρητήριο της ΕΕ για την παρακολούθηση της διακίνησης των μεταναστών. Οι υπουργοί τόνισαν πως το θέμα θα αποτελέσει προτεραιότητα στις συνομιλίες της συνόδου κορυφής της Σεβίλλης τον επόμενο μήνα.

    Για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης απαιτείται προσοχή, ώστε να μη δημιουργηθούν εντάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες όπου ζουν μετανάστες από τρίτες χώρες, υπογραμμίζει, με επιστολή του στον Ισπανό ομόλογό του και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενόψει της συζήτησης του θέματος στη σύνοδο κορυφής της Σεβίλης.

    [09] Σήμερα τα αποτελέσματα των Αλγερινών εκλογών

    31/5/2002 11:02:00 πμ

    Το Mέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) νίκησε ''κατά πάσα πιθανότητα'' στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν εχθές στην Αλγερία, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ραδιόφωνο. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα από τον υπουργό Εσωτερικών Γιαζίντ Ζερχουνί. Το Αλγερινό ραδιόφωνο μετέδωσε στα πρώτα του δελτία ειδήσεων ότι τις εκλογές τις κέρδισε ''κατά πάσα πιθανότητα το FLN, που βγήκε νικητής στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες''

    Τα πρώτα αποτελέσματα

    Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέσπασε την πλειοψηφία των ψήφων σε περιφέρειες όπως η Τεμπέσα (ανατολική Αλγερία), Γκάρντια (δυτική) Ζίζελ (ανατολική), Τιπάζα (κοντά στην πρωτεύουσα Αλγέρι). Στην περιφέρεια της Μπεζαϊα στη Μικρή Καβυλία (ανατολικά του Αλγερίου) το FLN απέσπασε επτά από τις 11 έδρες. Τις άλλες έδρες κέρδισαν o Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RND) και το Κόμμα των Εργατών (ΡΤ).

    Η αντιπολίτευση απείχε από τις εκλογές καταγγέλοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό για νοθεία. Στην επαρχία της Καβυλίας μάλιστα η προσέλευση των ψηφοφόρων έφθασε το 2,85% στην Μπεχαϊά και μόλις 1,85% στην περιφέρεια Τίζι Ούζου στη Μεγάλη Καβυλία.

    Εχθές πάντως 23 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, όταν ένοπλοι Ισλαμιστές εισέβαλαν στο χωριό τους και τους έκαψαν ζωντανούς, σύμφωνα με τις Αλγερινές εφημερίδες.

    [10] Σήμερα οι αποφάσεις των συνδικαλιστών

    31/5/2002 8:10:00 πμ

    Κρίσιμη η σημερινή ημέρα για τα συνδικάτα αφού συγκαλούνται ταυτόχρονα τα γενικά συμβούλια τόσο της ΓΣΕΕ όσο και της ΑΔΕΔΥ για την λήψη τελικών και συγκεκριμένων αποφάσεων, απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό, αξιολογώντας και τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των ταμείων. Σε κλίμα συμφωνίας ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα.

    Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό καθεστώς

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για θετική κατάληξη και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει γρήγορα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι ήταν ένας γόνιμος διάλογος και άριστος συγκερασμός απόψεων και τόνισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να συζητηθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στη Βουλή.

    Τέσσερις βελτιώσεις ως προς το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων, ανακοίνωσε ο Yπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας και είναι:

    Η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση την καλύτερη πενταετία της τελευταίας 10ετίας τιμαριθμοποιημένη. Στα βαρέα και ανθυγιεινά τα 1000 ένσημα της τελευταίας δεκαετίας μπορούν τώρα να συμπληρωθούν σε 13 χρόνια αντί των 10 που ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι ηλικιωμένοι άνεργοι θα μπορούν να συνταξιοδοτούνται με 3.500 ένσημα αντί των 4.500 ενσήμων. Η εισφορά 1% που πληρώνουν οι συνταξιούχοι, θα καταργηθεί το 2007.

    Ακόμη, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ο διάλογος υπήρξε παραγωγικός, ότι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των εργαζομένων και των ασφαλισμένων και χαρακτήρισε το ρόλο της ΓΣΕΕ καθοριστικό.

    Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις άλλες οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων ότι δεν κατέθεσαν απόψεις και προτάσεις, αλλά υπογράμμισε ότι κλείνει ένας κύκλος προσπαθειών που απέδωσε καρπούς.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ολοκληρώνοντας το διάλογο, με την κυβέρνηση τα συνδικάτα φτάνουν σε ένα θετικό σημείο για το ασφαλιστικό.

    Επίσης, ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε τα υπόλοιπα αιτήματα της ΓΣΕΕ που παραμένουν προς συζήτηση και είναι τα εξής:

    Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμο χρόνο για τη συμπλήρωση 35ετίας στα βαρέα και ανθυγιεινά. Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου συνταξιοδότησης των μεταλλωρύχων. Απαλλαγή της υποχρέωσης εισφοράς για το ΛΑΦΚΑ των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή, ύψους 1% και σε ποσό σύνταξης μέχρι 150.000 προβλέπεται μέχρι τις 31/12/2007. Αναγνώριση ως συντάξιμου όλου του ασφαλιστικού βίου πέρα δηλαδή από τα 300 ένσημα το χρόνο που ισχύει σήμερα. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στο ΙΚΑ με την επιλογή της καλύτερης πενταετίας μέσα στην τελευταία δεκαετία αντί της τελευταίας πενταετίας που ίσχυε σήμερα.

    [11] Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

    Τίνα Βαλαούρα 31/5/2002 12:01:00 πμ

    Ιδιαίτερα δημοφιλής και από τις πλέον επιβλαβείς σύγχρονες συνήθειες, το κάπνισμα ενοχοποιείται για την εμφάνιση σοβαρότατων παθήσεων και για τους θανάτους τεσσάρων εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 18.000, γεγονός αναμενόμενο αφού κατέχουμε τη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά στο ποσοστό των καπνιστών. Εκτός όμως από το ενεργητικό κάπνισμα, υπάρχει και το εξίσου επικίνδυνο παθητικό. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ το 37% των παθητικών καπνιστών κάποια χρονική στιγμή της ζωής τους θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο.

    Οδυνηρές επιπτώσεις και για ''ενόχους'' και για ''αθώους''

    Σύμφωνα με πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες άνδρες μέσης ηλικίας που καπνίζουν έχουν τριπλάσιες έως εξαπλάσιες φορές πιο αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση θανατηφόρου στεφανιαίου επεισοδίου απ' ότι μη καπνιστές συνομήλικοι τους.

    Ακόμα και στις γυναίκες το κάπνισμα 1-4 τσιγάρων ημερησίως, συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας, ενώ για κάπνισμα άνω των 35 τσιγάρων ημερησίως, ο κίνδυνος για τις καπνίστριες είναι έξι φορές μεγαλύτερος, σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.

    Ωσόσο η σημερινή Ημέρα κατά του Καπνίσματος είναι αφιερωμένη στην προστασία των μη καπνιστών οι οποίοι χωρίς να εξασκούν αυτήν την επιζήμια για την υγεία πρακτική, εντούτοις κινδυνεύουν να υποστούν όλες τις οξείες και χρόνιες βλαβερές ιδιότητες του ενεργητικού καπνίσματος.

    Το 2000 η Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) διοργάνωσε μια Πανελλαδική επιδημιολογική μελέτη, την CARDIO2000, με σκοπό τη διερεύνηση διαφόρων παραγόντων που απαντούν στον ελληνικό πληθυσμό και πιθανόν να σχετίζονται με τον κίνδυνο πρώτης εκδήλωσης οξέων στεφανιαίων συνδρόμων (έμφραγμα του μυοκαρδίου και ασταθή στηθάγχη).

    Για τους σκοπούς της μελέτης 848 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου-οξύ ισχαιμικό επεισόδιο και 1078 υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου, συμπλήρωσαν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, από το οποίο προέκυψαν τα εξής.

    Το ένα τρίτο των ασθενών και το ένα πέμπτο των υγιών ατόμων είχαν εκτεθεί σε καπνό περιβάλλοντος. Η έκθεση βρέθηκε να είναι 57% σε δημόσιους χώρους (εστιατόρια, λεωφορεία, ταξί), 76% στην δουλειά και 97% στο σπίτι. Η έκθεση μη καπνιστών σε καπνό τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα εκδήλωσης στεφανιαίου επεισοδίου. Ειδικότερα 20 από τα 120 άτομα που εκτείθονται σε παθητικό κάπνισμα θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο λόγω αυτής της έκθεσης. Επίσης μη καπνίστριες γυναίκες που εισπνέουν τον καπνό του συζύγου τους εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίου επεισοδίου από ότι γυναίκες που δεν εκτείθονται σε παθητικό κάπνισμα. Ο κίνδυνος αυξάνει περαιτέρω αν υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες. Για παράδειγμα εάν ένα άτομο εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα και έχει τρεις ακόμα παράγοντες κινδύνου (όπως π.χ. υπερχοληστερολαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη) εμφανίζει διπλάσιο κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου απ ότι άτομο με τους ίδιους παράγοντες αλλά χωρίς την έκθεση σε καπνό. Τέλος, ο κίνδυνος για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου στους παθητικούς καπνιστές είναι ανάλογος της έκθεσης και έτσι 20 από τα 120 άτομα που εκτείθονται σε καπνό τσιγάρου σε ημερήσια βάση, θα εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο κάποια χρονική στιγμή στη ζωή τους, εξαιτίας της έκθεσης τους.

    Από την μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ φαίνεται ότι περίπου το 30% των ατόμων ήταν εκτεθειμένοι σε καπνό του περιβάλλοντος τους. Παρόμοια αποτελέσματα έχουν αναφερθεί και σε άλλες μελέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

    Το συντονισμό της ομάδας των ερευνητών της παραπάνω μελέτης είχαν: ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Διευθυντής του ΕΛΙΚΑΡ κ. Παύλος Τούτουζας, ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ Χρήστος Πίτσαβος, και οι συνεργάτες του ΕΛΙΚΑΡ Δρ. Δημοσθένης Β Παναγιωτάκος, Βιοστατιστικός/ Επιδημιολόγος και Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος.

    Το ελληνικό υπουργείο Υείας εναρμονίζοντας την πολιτική του στην κατεύθυνση της προστασίας τόσων παθητικών όσο και των ενεργητικών καπνιστών προχώρησε στην εξαγγελία δέσμης αυστηρών μέτρων, αλλά και εκστρατείας ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού.

    Μιλώντας στην ERT Online η Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου, καρδιολόγος, τόνισε ότι "η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μπορεί να έχει σειρά ευεργετικών αποτελεσμάτων, καθώς σε αντίστοιχη αμερικανική προσπάθεια σε 20.000 καπνιστές εργαζόμενους, η απαγόρευση καπνίσματος στον εργασιακό χώρο οδήγησε όχι μόνο στην ανακούφιση των μη καπνιστών, αλλά και σε μείωση κατά 5.7% του ποσοστού των καπνιστών".

    Νεαρή η ηλικία των ''θεριακλήδων'' - Πλήττεται σημαντικά η μακροβιότητα του Ελληνα

    Το κάπνισμα εκτός από το συνήθη χρόνιο βήχα και τα συχνά κρυολογήματα που επιφέρει στους "φίλους" του, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσει και σημαντικές παθήσεις όπως καρδιοαγγειακές νόσους, βρογχίτιδα, καρκίνο, εμφυσημα και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    H Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων, στην Ευρώπη. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. η Ελλάδα καταλαμβάνει διεθνώς την έβδομη θέση στην διαφημιστική δαπάνη για καπνό μετά από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία και την Ιρλανδία.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα του ΕΛΙΚΑΡ, η συχνότητα των καπνιστικών συνηθειών μεταξύ των ενηλίκων ανδρών εκτιμάται ίση με 47% ενώ στις γυναίκες μειώνεται στο 29%.

    Μεταξύ των ετών 1970 - 1995 η κατανάλωση τσιγάρων από άτομα 35 - 69 ετών αυξήθηκε κατά 152%, ενώ παράλληλα οι θάνατοι που οφείλονται στο κάπνισμα παρουσίασαν αύξηση ίση με 160%.

    Αξιοσημείωτα και σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία που έδειξε η έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας σε δείγμα 6.200 μαθητών γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα οποία τρία στα δέκα Ελληνόπουλα δοκίμασαν για πρώτη φορά το κάπνισμα σε ηλικία 13 ετών και δύο από αυτά έγιναν συστηματικοί καπνιστές.

    Επίσης το 5% των αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 11-15 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν τουλάχιστον ένα τσιγάρο ημερησίως.

    Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το στοιχείο ότι ενώ σταματούν το κάπνισμα άτομα της μέσης ηλικίας ή τουλάχιστον προσπαθούν να το σταματήσουν, ταυτόχρονα αυξάνονται οι καπνιστές ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό και τους νέους ηλικίας 15 με 24 ετών.

    Σχολιάζοντας το θλιβερό φαινόμενο της υιοθέτησης της συνήθειας του καπνίσματος από μικρές ηλικίες η κα Χρυσοχόου το απέδωσε στον μιμητισμό των παιδιών, δηλάδη στην τάση που έχουν να αναπαράγουν τις συνήθειες του πατέρα και της μητέρας. "Εχει μεγάλη σημασία η σωστή ενημέρωση των γονέων πάνω σε αυτό το θέμα. Πρέπει να συνηδειτοποιήσουν το ρόλο τους ως πρότυπα για το παιδί", τόνισε η κα Χρυσοχόου.

    Εάν λοιπόν δεν αλλάξει νοοτροπία και κυρίως συνήθειες ο ελληνικός λαός, το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνο διαγράφεται.

    Σύμφωνα με σχετική μελέτη που παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Γ. Τούντας οι Ελληνες άντρες κέρδισαν μόνο ένα χρόνο επιπλέον ζωής από το 1990 μέχρι το 2001 την ίδια ώρα που οι Γερμανοί κέρδισαν 2,7 χρόνια ζωής. Οσον αφορά τις Ελληνίδες κέρδισαν 1,1 χρόνια ζωής και βρίσκονται στην προτελευταία θέση με πρώτες τις Γερμανίδες οι οποίες κέρδισαν 2,5 χρόνια ζωής.

    Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο που δείχνει ότι το 1990 οι Ελληνες άνδρες κατείχαν την πρώτη θέση και οι γυναίκες την πέμπτη στη σχετική κατάταξη μέσης διάρκειας ζωής, ενώ το 2001 οι αντίστοιχες θέσεις ήταν η τέταρτη για τους άνδρες και 11η για τις γυναίκες.

    "Επιβαρύνοντας την υγεία μας μέσω του καπνίσματος χάνουμε ως λαός το χαρακτηριστικό της μακροβιότητας που προσφέρει η ευεργετική επίδραση του μεσογειακού κλίματος" είπε στην στην ERT Online η Δρ. Χριστίνα Χρυσοχόου.

    Το 1999 η ΠΟΥ υπολογίζει ότι χάθηκαν 4 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω του καπνίσματος, ενώ το 2000 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 4,2 εκατομμύρια. Το κάπνισμα φαίνεται από διεθνές μελέτες ότι ευθύνεται για το 22% των θανάτων στους άνδρες και το 5% στις γυναίκες.

    Στην Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με αυτό περίπου 18.000 άνθρωποι.

    Αγώνας Αντικαπνιστών-Καπνιστών

    Με αφορμή τη σημερινή ημέρα το Ινστιτούτο Καταναλωτών, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για την αποτροπή του καπνίσματος μεταξύ των νέων, πραγματοποιεί ποδοσφαιρικό αγώνα στις 5 το απόγευμα.

    Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Αντικαπνιστών και Καπνιστών, στον οποίο θα συμμετέχουν ομάδες αποτελούμενες από γνωστά πρόσωπα της πολιτικής, του αθλητισμού και της τέχνης, θα διεξαχθεί στο γήπεδο του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό, και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

    Κατά τη διάρκεια του αγώνα θα διανεμηθούν στους θεατές συμβολικά δώρα με κοινωνικά μηνύματα, σχετικά με την αποτροπή του καπνίσματος.

    Πηγές:

    Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας

    World Health Organisation

    ΑΠΕ

    ΙΝΚΑ


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 May 2002 - 9:04:37 UTC