Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 02-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενιαία τακτική και πολιτική για ευρωστρατό
  • [02] Ενταση στη συνεδρίαση της ΓΣΣΕ
  • [03] Ελληνικές ακτές: Οι καθαρότερες της Ευρώπης
  • [04] Συναντήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών
  • [05] Δηλώσεις Βερελή για κυκλοφοριακό
  • [06] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ικαρία
  • [07] Αρρωστος, αλλά δεν παραιτείται ο Ετζεβίτ
  • [08] Αποτελέσματα εκλογών στην Αλγερία
  • [09] Εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
  • [10] Πανηγυρική έναρξη με εκπλήξεις
  • [11] Διεθνές Συνέδριο ''Φάντο και Ρεμπέτικο''
  • [12] Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Εντίβορ
  • [13] Βρετανία: Μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω Internet
  • [14] Σε κλινική αποτοξίνωσης η Νταιάνα Ρος
  • [15] Χωρίς γόνδολες η Βενετία!

    [01] Ενιαία τακτική και πολιτική για ευρωστρατό

    31/5/2002 6:36:00 μμ

    Ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων και προτάσεων γύρω από το θέμα του ευρωστρατού έγινε κατά τη διάρκεια μακράς σύσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπαντωνίου. Μετά το πέρας της, ο υπουργός Εξωτερικών συνοψίζοντας τα συμπεράσματα, έκανε λόγο για ενιαία τακτική και πολιτική σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα και επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα έρθει σε συμφωνία μόνο όταν διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μέσα σε ένα πλαίσιο ευρωπαϊκό.

    Ζητούμενο η χρυσή τομή - Μέχρι τότε σταθερή η Ελλάδα στις θέσεις της

    ''Θα είμαστε και εμείς έτοιμοι να συμφωνήσουμε σε μια λύση. Εάν δεν συμφωνήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, "θα συνεχίσουμε το βέτο το οποίο προβάλλουμε στο θέμα του ευρωστρατού''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε χρήσιμη την εμπλοκή της ισπανικής Προεδρίας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν εποικοδομητικές προσπάθειες από την πλευρά της. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ώστοσο ότι δεν έχει βρεθεί λύση, διαβεβαιώνοντας ότι για το σκοπό αυτό καταβάλλεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές.

    "Κύριο μέλημα μας αυτή την περίοδο είναι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα του ευρωστρατου", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά τις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευθετηθεί η πρόσβαση της ΕΕ στις νατοϊκές υποδομές.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Παπαντωνίου ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ''όχι μόνο τώρα αλλά και σε άλλες συσκέψεις που είχαμε με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε ενιαία άποψη και ενιαία τακτική'' ενώ ερωτηθείς για το θέμα του θερμού επεισοδίου παρέπεμψε σε σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Το ίδιο έκανε από την πλευρά του και ο υπουργός Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου σημειώνοντας ότι ο κ. Πρωτόπαπας ''έχει εκφραστεί με τρόπο που αντανακλά την ενιαία γραμμή που έχει η κυβέρνηση για όλα τα θέματα και η οποία συμπίπτει με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών και με τη δική μου''.

    Στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Πρωτόπαπας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως υπάρχουν νέες προτάσεις της Ισπανικής Προεδρίας και διατύπωσε την ευχή η εκκρεμότητα να κλείσει μέχρι ή και στη Σύνοδο της Σεβίλης η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 20 και 21 Ιουνίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως εντείνεται η κινητικότητα, διατυπώνονται νέες προτάσεις και διαμορφώνονται δυνατότητες για να βρεθεί λύση.

    Επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

    Οι τρόποι αξιοποίησης της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις εξελίξεις σε εθνικά θέματα όπως ο ευρωστρατός και το Κυπριακό συζητήθηκαν σε σύσκεψη το μεσημέρι στη Ρηγίλλης υπό τον πρόεδρο της ΝΔ και με τη συμμετοχή των μελών της ομάδας πολιτικής ανάλυσης. Στη σύσκεψη διατυπώθηκε η άποψη ότι δεν υπάρχει ταυτότητα θέσεων μεταξύ της κυβέρνησης για το ζήτημα του ευρωστρατού και εξετάστηκαν σενάρια αν θα αλλάξει ή όχι το κείμενο της Αγκυρας το οποίο η ΝΔ θεωρεί ως απαράδεκτο. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε στο κειμενο της Αγκυρας το οποίο εξαρχής η ΝΔ είχε απορρίψει. Τώρα η κυβέρνηση είπε ο κ. Σουφλιάς έρχεται σε αυτή τη θέση και δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν νέες ιδέες ή προτάσεις. Γνωρίζουμε όμως οτι υπάρχει πρόσθεσε, διχογνωμία μεταξύ του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Εξωτερικών και αυτό δεν ωφελεί τα εθνικά θέματα. Στελέχη της ΝΔ υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Καραμανλή είχε δεσμευτεί ότι θα αποστείλει στη Ρηγίλλης γραπτώς τυχόν νέες προτάσεις που θα υπάρξουν για το ζήτημα του ευρωστρατού.

    [02] Ενταση στη συνεδρίαση της ΓΣΣΕ

    31/5/2002 5:35:00 μμ

    Σε σύγκρουση κατέληξε η συνεδρίαση της ΓΣΕΕ με θέμα τις κυβερνητικές προτάσεις για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική στην ΠΑΣΚΕ και αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ αποχώρησαν δηλώνοντας ότι υπερισχύει η απόφαση του γενικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας που είναι ανώτερο όργανο. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για αντικαθεστωτική διαδικασία, πραξικόπημα και μη αντιστοίχιση με το αίσθημα των εργαζομένων.

    Πολυζωγόπουλος: Βαρύτητα έχουν οι θέσεις του γενικού συμβουλίου - Νόμιμη η απόφαση μας λέει η αντιπολίτευση

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι η κατάληξη αυτή αποτελεί εκτροπή από τις καταστατικές λειτουργίες της συνομοσπονδίας. "Ανόμοια πράγματα", είπε, "ενώθηκαν πραξικοπηματικά για να ανατρέψουν την απόφαση του γενικού συμβουλίου. Δεν μας δεσμεύει η όποια απόφαση και αντίθετα θα πορευθούμε με βάση τις θέσεις του γενικού συμβουλίου".

    Επίσης ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος κάλεσε τη συνδικαλιστική αντιπολίτευση να μη δημιουργήσει πρόβλημα αξιοπιστίας στα συνδικάτα.

    "Τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν", είπε, "θετικότατη εξέλιξη αφού σε 23 σημεία βελτιώνουν το σύστημα ασφάλισης σε δύσκολες συνθήκες οικονομικά και πολιτικά. Πρόκειται για τη μοναδική ανάλογη παρέμβαση τα τελευταία είκοσι χρόνια στην Ευρώπη που διασφαλίζει βελτιώσεις για τους ασφαλισμένους. Αυτό δεν πρέπει να το αποσταθεροποιήσουμε".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε ότι αν η ρήτρα που διασφαλίζει πλεονασματική λειτουργία των ταμείων δεν αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο, τα συνδικάτα θα φθάσουν σε απεργία.

    "Σε άλλη περίπτωση", είπε, "θα προχωρήσουμε το διάλογο μέχρι τέλους" και κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα, μέσα στον Ιούνιο, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος τόνισε ότι η απόφαση για διάλογο και συμφωνία με την κυβέρνηση, προκύπτει από την προηγούμενη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση μπορεί να ανατραπεί μόνο από νέο γενικό συμβούλιο ή από έκτακτο συνέδριο της συνομοσπονδίας.

    Συνοψίζοντας τη στάση που πρόκειται να κρατήσει, ο κ. Πολυζωγόπουλος υπογράμμισε ότι θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τα θετικά σημεία, θα εξετάσει συγκεκριμένα τα άρθρα του νομοσχεδίου που θα πρέπει να διασφαλίζουν τη ρήτρα και θα ζητήσει από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν ότι δεν θα τροποποιήσουν προς το χειρότερο τη συμφωνία αυτή.

    Απευθυνόμενος προς τους συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης σημείωσε ότι αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες και δήλωσε ότι θα θεωρήσει κάθε απόφασή τους χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.

    Παρά τις εκκλήσεις του κ. Πολυζωγόπουλου μετά την αποχώρηση της ΠΑΣΚΕ (20 μέλη στη διοίκηση της ΓΣΕΕ) στην αίθουσα παρέμειναν δέκα μέλη της ΔΑΣ (ΚΚΕ) εννέα μέλη της ΔΑΚΕ (ΝΔ), τρία μέλη της Ανεξάρτητης Παρέμβασης (ΣΥΝ), η Μαρία Φραγκιαδάκη (ΠΑΣΚΕ) και ο Γιάννης Χαρίτος (ανεξάρτητος), οπότε με 24 παρόντες εξακολουθούσε να υπάρχει απαρτία.

    Οι συνδικαλιστές της αντιπολίτευσης με 23 ψήφους υπερψήφισαν την απόφαση για πανελλαδική απεργία και καλούν τα σωματεία να την υλοποιήσουν.

    Η πρόταση που συγκέντρωσε τις ψήφους των συνδικαλιστών της αντιπολίτευσης είναι οι εξής:

    Δεν γίνονται δεκτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Επιμονή στο διοικητικό πλαίσιο της ΓΣΕΕ όπως διαμορφώθηκε στις περυσινές κινητοποιήσεις. Κήρυξη απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου.

    Σύπνοια στη συνεδρίαση της ΑΔΕΔΥ

    Αντίθετα με τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε σήμερα το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για την τακτική της συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με το ασφαλιστικό.

    Το γενικό συμβούλιο αποφάσισε:

    Εξουσιοδοτεί την εκτελεστική επιτροπή για νέα απεργιακή κινητοποίηση της οργάνωσης και κλιμάκωση των αγώνων σχετικά με το ασφαλιστικό και τη διεκδίκηση του νέου μισθολογίου. Να απευθύνει επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη που ζητά να μην παραταθούν οι εργασίες της Βουλής και να μην ψηφιστεί νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό εσπευσμένα.

    [03] Ελληνικές ακτές: Οι καθαρότερες της Ευρώπης

    31/5/2002 1:04:00 μμ

    Το 99,4% των ελληνικών ακτών είναι κατάλληλες για κολύμβηση, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την ποιότητα νερών κολύμβησης που παρουσίασε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρεου. Το 97,1% των ακτών αυτών είναι εξαιρετικής ποιότητας-- δηλαδή οργανωμένες-- και διεκδικούν γαλάζιες σημαίες. Σύμφωνα με δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε 1.887 σημεία, που αντιστοιχούν σε 1.370 ακτές, διαπιστώθηκε ότι στα 1.833 σημεία η ποιότητα νερών είναι εξαιρετική. Μόνο σε 12 σημεία δεν επιτρέπεται η κολύμβηση γιατί δεν καλύπτουν τα υποχρεωτικά όρια που τίθενται από το πρόγραμμα.

    Ποιες ακτές δεν ενδείκνυνται για κολύμπι

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, πάντως, ιδιαίτερα μολυσμένα νερά υπάρχουν στο Αίγιο στη θέση ΙΝΟΑ, στην Αττική στην παραλία της Ελευσίνας και στη Βούλα στο δεξιό άκρο της ακτής, έναντι της εκβολής αγωγού ομβρίων.

    Επιπλέον "περιστασιακή ρύπανση" εμφανίστηκε στις παρακάτω περιοχές Αλικανά της Ζακύνθου (Αριστερά ρέματος Σκούρτη), στην Κέρκυρα (πόλη ΜΟΝ ΡΕΠΟ), στο Επιτάλιο του νομού Ηλείας, στο Πλαιοχώρι (Ηλεία) στη Θέση γεφυράκι, στη Βούλα (Β Θέση Αλκυώνη) και στη Λούτσα, στο Παλαιό Τέρμα Λεωφορείων και την τοποθεσία Αρχαία.

    Όπως ανακοινώθηκε, το ύψος της χρηματοδότησης του προγράμματος μετρήσεων των νερών κολύμβησης ανήλθε για το 2001 σε 440.205,42 ευρώ. Σε λίγες ημέρες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, θα ανακοινώσει τις δέκα καλύτερες και πιο καθαρές παραλίες και θα βραβεύσει τους δήμους και τις κοινότητες στις οποίες ανήκουν. Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το ΥΠΕΧΩΔΕ θα χρηματοδοτήσει τον καθαρισμό των ακτών με 1.467.351,40 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στους δήμους μέσω περιφερειών.

    Να σημειωθεί οτι σύμφωνα με τη φετινή έκθεση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ως προς το ποσοστό των ακτών που πληρούν τις απαιτήσεις ποιότητας της Γαλάζιας Σημαίας, καθώς όπως προαναφέρθηκε το 97,1% των ελληνικών ακτών ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτει η Οδηγία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Επιτροπής, κατέχει την δεύτερη θέση (μετά το Βέλγιο) ως προς το ποσοστό συμμόρφωσης με τις υποχρεωτικές τιμές της Οδηγίας για την ποιότητα των νερών κολύμβησης (99,4%).

    [04] Συναντήσεις ενόψει δημοτικών εκλογών

    31/5/2002 1:41:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Μ. Μπεντενιώτη. Ο κ. Μπεντενιώτης σε δηλώσεις του τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το δήμο του Πειραιά και συζητήσαμε τις προτεραιότητες για τα έργα ανάπτυξης της πόλης αλλά και για την απόφασή μας ο Πειραιάς να γίνει μια ανθρώπινη πόλη στην Ευρώπη των πόλεων, με αποτελεσματική δημοτική αρχή". Ο υποψήφιος δήμαρχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Πειραιά, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς δικαιούται καλύτερες μέρες, καλύτερη προοπτική και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Την πλήρη στήριξη στον υποψήφιο δήμαρχο της Αθηνάς Χρήστο Παπουτσή εξέφρασε νωρίτερα με δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Μετά την συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες τόνισαν ότι συζήτησαν την διεθνή διάσταση και προβολή του Δήμου της Αθηνάς ενόψει της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ και των Ολυμπιακών αγώνων.

    Ο κ. Παπουτσής κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις της για τον δήμο τόνισε "ο δήμος χρειάζεται μια νέα αντίληψη, μια νέα διαχείριση κοινοτικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Χρήματα υπάρχουν. Η κυβέρνηση μας στηρίζει. Έργο και θέληση χρειάζεται."

    [05] Δηλώσεις Βερελή για κυκλοφοριακό

    31/5/2002 1:24:00 μμ

    Πυκνώνουν τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ απο τις αρχές του 2003, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρά η ανακαίνιση των 23 σταθμών του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Επιπλέον, τις αμέσως επόμενες ημέρες τοποθετούνται πιλοτικά και τα ειδικά διαχωριστικά στις λεωφορειολωρίδες, το μήκος των οποίων σύντομα θα φτάσει και τα 45 χιλιόμετρα. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστος Βερελής μετά τη συνάντηση του το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για τα ταξί

    Aπόσυρση και στα ταξί θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2004, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργος Μεταφορών παρουσιάζοντας σχετικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με αυτό, μετά την συμπλήρωση 8 ετών θα αποσύρονται υποχρεωτικά από την κυκλοφορία τα ταξι που κυκλοφορούν στις περιοχές: Αθηνών - Πειραιώς και περιχώρων, Θεσσαλονίκης - Ηρακλεiου - Πάτρας και Λάρισας.

    Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας τα οχήματα θα αποσύρονται με την συμπλήρωση 15 ετών. Με το ίδιο νομοσχέδιο, προβλέπεται προαιρετικά η σύσταση και λειτουργία ανώνυμων εταιρειών, ή συνεταιρισμών από τους κατόχους αδειών ταξί. Επίσης, έως 31/12/2005 δεν πρόκειται να χορηγηθούν νέες άδειες ταξί και αγοραίων σε ολη τη χώρα. Για την απόσυρση προβλέπονται οικονομικά κίνητρα, όπως ειναι η απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας.

    [06] Συλλήψεις λαθρομεταναστών στην Ικαρία

    Πηγή: ΑΠΕ 31/5/2002 12:49:00 μμ

    Φωτογραφία αρχείου

    Είκοσι οκτώ λαθρομετανάστες συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στην περιοχή Μεσακτή Γιαλισκαρίου Ικαρίας από τους άνδρες της ασφάλειας Ικαρίας. Οι λαθρομετανάστες είναι όλοι άνδρες ηλικίας μέχρι 28 χρόνων και όπως οι ίδιοι δήλωσαν έφτασαν στο νησί με ένα ταχύπλοο σκάφος, το οποίο οδηγούσαν Τούρκοι δουλέμποροι που διέφυγαν την σύλληψη.

    Οι λαθρομετανάστες, Πακιστανοί και Ιρακινοί, οδηγήθηκαν στο κέντρο υποδοχής στην Ικαρία. Οι έρευνες της ασφάλειας επικεντρώνεται στο εάν ανάμεσα στους λαθρομετανάστες βρίσκονται και οι δουλέμποροι, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν.

    [07] Αρρωστος, αλλά δεν παραιτείται ο Ετζεβίτ

    31/5/2002 11:49:00 πμ

    Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον, ενώ επιπλέον ένας σπόνδυλός του υπέστη κάταγμα τις τελευταίες ημέρες, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος. Ο Ετζεβίτ παραδέχτηκε ότι υποφέρει από προβλήματα νευρολογικής φύσης, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις, εχθές, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και κατέστησε σαφές ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν νωρίτερα από το 2004, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί.

    Ο Ετζεβίτ-- που γιόρτασε την Τρίτη τα 77 του χρόνια-- αναπαύεται αυτή την περίοδο, μετά την σύσταση των γιατρών του και μετά τη 10ήμερη νοσοκομειακή νοσηλεία του με θρομβοφλεβίτιδα και σπασμένο πλευρό. Οι θεράποντες γιατροί του που τον εξετάζουν σχεδόν καθημερινά από την περασμένη Δευτέρα που βγήκε από το νοσοκομείο διέγνωσαν τη νόσο του Πάρκινσον καθώς ο Ετζεβιτ εμφανίζει τρέμουλο, το πλέον χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου, γράφει η εφημερδία ''Μιλιέτ''.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός πάσχει από τη νόσο αυτή τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την εφημερίδα ''Σαμπάχ''. Πρέπει επίσης να φοράει ορθοπεδική ζώνη ώστε η σπονδυλική του στήλη να μένει ίσια, καθώς ένας σπόνδυλος έχει υποστεί κάταγμα.

    [08] Αποτελέσματα εκλογών στην Αλγερία

    31/5/2002 3:48:00 μμ

    Το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN) κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία (199 έδρες στις 389), στο νέο κοινοβούλιο που αναδείχθηκε από τις εκλογές της Πέμπτης στην Αλγερία, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιαζίντ Ζερχούνι. Το FLN, το οποίο επί σχεδόν 30 χρόνια κυβερνούσε ένα μονοκομματικό κράτος, ακολουθεί ο Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RND), που συγκέντρωσε 43 έδρες.

    Μεγάλο το ποσοστό αποχής - Μποϋκοτάζ από τέσσερα κόμματα

    Ακολουθούν οι ισλαμιστές του Κινήματος Εθνικής Μεταρρύθμισης (MRN) του Αμπντάλα Τζαμπάλα με 43 έδρες και το Κίνημα της Κοινωνίας για την Ειρήνη (MSP, πρώην Χαμάς) του Μαφούντ Νάνα με 38 έδρες.

    Οι ανεξάρτητοι κέρδισαν 29 έδρες και οι τροτσκιστές του Κόμματος των Εργαζομένων της Λουΐζας Χανούν 21 έδρες.

    Η συμμετοχή, που έμεινε στο 46,09%, ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα το 1990.

    Τέσσερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένων του Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων (FFS) και του Συναγερμού για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία (RCD), που υποστηρίζουν τους Βερβέρους, μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, όπως άλλωστε και οι Βέρβεροι που ζουν στην περιοχή της Καμπυλίας, όπου τον περασμένο χρόνο σημειώθηκαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

    [09] Εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

    31/5/2002 7:22:00 μμ

    Φωτο αρχείου

    Νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ελληνικών ναυπηγείων ανοίγει η συμφωνία για τη μεταβίβαση του ναυπηγείου Σκαραμαγκά από την ΕΤΒΑ στη γερμανική κοινοπραξία ΧΑ-ΝΤΕ-ΒΕ ΦΕΡΟΣΤΑΛ. Η συμφωνία υπεγράφη σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΕΤΒΑ και το συνολικό ποσό της συναλλαγής ανέρχεται σε 47,1 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 6,1 εκατ. ευρώ αφορούν το τίμημα για τις μετοχές της εταιρείας και τα 41 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "Ελληνικά Ναυπηγεία".

    Το ποσό αυτό καταβλήθηκε εξ ολοκλήρου λίγο πριν από την υπογραφή της σύμβασης στην ΕΤΒΑ, η οποία, όπως είναι γνωστό, κατείχε το 51% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οι εκπρόσωποι της γερμανικής κοινοπραξίας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του ναυπηγείου. Το πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται το επόμενο διάστημα θα απορροφήσει κεφάλαιο 15 δισ. δρχ.

    [10] Πανηγυρική έναρξη με εκπλήξεις

    31/5/2002 5:04:00 μμ

    Με μια εντυπωσιακή τελετή, άρχισε σήμερα στο στάδιο της Σεούλ η 17η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεπ Μπλάτερ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τζουνισιρο Κοιζούμι καλωσόρισαν τον κόσμο και τις ομάδες, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ν. Κορέας Κιμ Νταε Γιουνγκ κήρυξε την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα, η νίκη 1-0 της Σενεγάλης ενάντια στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία. Δείτε περισσότερα στο ειδικό site της ΕΡΤonline: http://www.ert.gr/worldcup2002/

    [11] Διεθνές Συνέδριο ''Φάντο και Ρεμπέτικο''

    Μπέττυ Σαβούρδου 31/5/2002 3:47:00 μμ

    Πολλοί είναι εκείνοι που εδώ και χρόνια διέκριναν πολυάριθμες ομοιότητες μεταξύ των πορτογαλικών φάντος και του δικού μας ρεμπέτικου, και δεν πρόκειται μόνο για... ερασιτέχνες φίλους των δύο αυτών μουσικών ειδών, αλλά και για διακεκριμένους μελετητές. Και είναι αυτές οι ομοιότητες, οι οποίες αφορούν κυρίως στους στίχους και στον τρόπο ζωής και την παρουσία των ερμηνευτών τους, που έδωσαν το έναυσμα στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Σχολής Μουσικής Τεχνολογίας του ΤΕΙ Ηπείρου να διοργανώσει, σε συνεργασία με το Μουσείο Εθνολογίας της Λισαβόνας, διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα ''Φάντο και Ρεμπέτικο'', στην Αρτα από σήμερα έως τις 2 Ιουνίου.

    Μουσικές εκδηλώσεις-δείγματα των δύο ειδών

    Παλιοί ρεμπέτες

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η σύνθεση των δεδομένων της επιστημονικής έρευνας που αφορούν τα συγγενή αυτά μουσικά είδη και η συγκριτική τους θεώρηση από μουσικολογική και κοινωνιολογική άποψη.

    Το συνέδριο πλαισιώνεται από δυο ιδιαίτερα σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις. Αύριο, Σάββατο, στις 21:30 θα τραγουδήσει φάντο η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια Κριστίνα Μπράνκο την οποία συνοδεύει στην πορτογαλική κιθάρα (γκιτάρρα) ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του οργάνου, ο Κουστόδιο Καστέλο. Την Κυριακή, την ίδια ώρα, η βραδιά θα είναι αφιερωμένη στο ρεμπέτικο, και μάλιστα στο έργο του Κωνσταντινουπολίτη συνθέτη Κώστα Σκαρβέλη, που θα παρουσιάσει ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και οι μουσικοί που τον πλαισιώνουν.

    Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση-πωλητήριο επιλεγμένων βιβλίων και cd σχετικών με το αντικείμενο της συνάντησης. Οι εργασίες του συνεδρίου λαμβάνουν χώρα στο συνεδριακό κέντρο του δήμου, ενώ οι συναυλίες φιλοξενούνται στο Κάστρο της Αρτας.

    Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος πολιτισμού της UNESCO και του πορτογαλικού Ινστιτούτου Camocs. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO Βασίλης Βασιλικός, καθώς και ο πρέσβης της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Duarte Ramalho Ortigao θα προλογίσουν τις εργασίες της συνάντησης.

    Φάντο: Ο καθρέφτης της πορτογαλικής ψυχής

    Συγκρότημα φάντο

    Τα φάντος, η "έκφραση" της πορτογαλέζικης ψυχής, είναι σήμερα γνωστά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δύσκολο να προσδιορίσει κανείς τις ρίζες του παραδοσιακού φάντο, καθώς από τη μια πλευρά η Πορτογαλία αποτέλεσε σταυροδρόμι διαφόρων πολιτισμών, που ο καθένας επηρέασε τον πολιτισμό με τον τρόπο του, και από την άλλη θα πρέπει να ανατρέξουμε αρκετούς αιώνες πίσω. Χαρακτηριστικό γνώρισμά τους είναι το συναίσθημα της θλίψης και η μελαγχολία. Το πιθανότερο είναι να ξεκίνησαν από τη Λισαβόνα από όπου και εξαπλώθηκαν σε όλες τις πόλεις της Πορτογαλίας, στις οποίες τραγουδιούνται ελαφρώς διαφοροποιημένα.

    Στη Λισαβόνα και το Πόρτο, τραγουδούν με τη συνοδεία κιθάρας σε ταβέρνες και στα "σπίτια του φάντο": μικρά, παλιά σπίτια με τοίχους νωπούς από την υγρασία. Ο άντρας ερμηνευτής είναι συνήθως ντυμένος στα μαύρα και τραγουδά για τους έρωτές του, την πόλη του, τις δυστυχίες της ζωής, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κοινωνία και τους πολιτικούς. Οι ταυρομαχίες, τα άλογα, οι παλιές εποχές, οι αγαπημένοι που έχουν αποχωρήσει από τη ζωή και η προσμονή αποτελούν μερικά ακόμα από τα αγαπημένα θέματα των φάντος. Εξάλλου, η λέξη αυτή προέρχεται από το λατινικό fatum, δηλ. η μοίρα, το πεπρωμένο στο οποίο κανείς δεν μπορεί να επέμβει, ένα πεπρωμένο που αντιτίθεται στις επιθυμίες μας. Η γυναίκα, επίσης ντυμένη στα μαύρα, με ένα σάλι περασμένο γύρω από τους ώμους, τραγουδά με φωνή που παραπέμπει σε μοιρολόι, τραγουδά την αγάπη και τον θάνατο.

    Τα φάντος, τραγούδια γλυκιάς θλίψης, είναι ο καθρέφτης των Πορτογάλων, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από το πεπρωμένο μας, πως η ψυχή και η καρδιά κυριαρχούν επί της λογικής, κυριαρχία που οδηγεί σε πράξεις πάθους και απόγνωσης.

    Κριστίνα Μπράνκο

    Η Κριστίνα Μπράνκο συνεχίζει την παράδοση των φάντο, εμπλουτίζοντας της ερμηνείες της με το προσωπικό της ύφος. Μέχρι τα 18 της χρόνια, τα μουσικά της ενδιαφέροντα περιελάμβαναν την παραδοσιακή μουσική της χώρας της, τζαζ, μπλουζ, μπόσα νόβα αλλά όχι τα φάντος. Όλα άρχισαν όταν σε εκείνη την ηλικία, ο παππούς της της χάρισε ένα δίσκο της Αμαλία Ρονδρίγκες, της πιο αναγνωρίσιμης φωνής των φάντος. Η Μπράνκο συνδυάζει τα παραδοσιακά φάντο με άλλου είδους τραγούδια της χώρας της, χρησιμοποιώντας στίχους των πιο διακεκριμένων πορτογάλων ποιητών

    Στενός της συνεργάτης είναι ο Κουστόδιο Καστέλο, ο πιο πολύτιμος μουσικός συνοδός της. Ο βιρτουόζος κιθαρίστας έχει επιτύχει να συνδυάσει την πρωτοτυπία της μουσικής του με τις "τρίλιες" της φωνής της Μπράνκο, με συνθέσεις που αποπνέουν χαρμολύπη, ενώ το γκρουπ του είναι χαρακτηριστικό των φάντο (φωνή, Πορτογαλέζικη κιθάρα, κλασική κιθάρα).

    [12] Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Εντίβορ

    31/5/2002 6:08:00 μμ

    Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Εντίβορ από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, όπου νωρίτερα είχε σταματήσει η αντίστροφη μέτρηση όταν διαπιστώθηκε ένα πρόβλημα σε έναν από τους προωθητήρες. Η αύξηση της πίεσης σε έναν από τους προωθητήρες που χρησιμοποιούνται όταν το διαστημικό όχημα μπει σε τροχιά προκάλεσε το πάγωμα της αντίστροφης μέτρησης πριν από την εκτόξευση

    Ρεκόρ για τον διαστημικό σταθμό

    Oι τεχνικοί κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό, ενώ πάνω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με συνέπεια να αποφασισθεί τελικώς αναβολή της εκτόξευσης του Εντίβορ για τουλάχιστον 24 ώρες.

    Την ώρα που οι τεχνικοί ενημέρωναν τον Μάικ Λέινμπαχ, ο οποίος έχει την ευθύνη για την εκτόξευση, ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν το τεχνικό πρόβλημα στον προωθητήρα, οι δημοσιογράφοι είδαν τον Λέινμπαχ να κοιτάζει έξω από το παράθυρο, καθώς πυκνά μαύρα σύννεφα είχαν σκεπάσει το Διαστημικό Κέντρο.

    Έτσι, 21 λεπτά πριν από την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου ανακοινώθηκε ότι αναβάλεται η επιχείρηση για ένα 24ωρο.

    Η NASA θα επιχειρήσει να εκτοξεύσει το Εντίβορ σήμερα, αλλά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, αφού αναμένεται να επικρατήσουν κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

    Το Εντίβορ θα φέρει το νέο τριμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπου το σημερινό πλήρωμα (δύο Αμερικανοί και ένας Ρώσος) έχουν ήδη περάσει έξι μήνες, διάστημα ρεκόρ για τον διαστημικό σταθμό αφότου επανδρώθηκε σε μόνιμη βάση, τον Νοέμβριο του 2000.

    [13] Βρετανία: Μπορούσαν να ψηφίσουν μέσω Internet

    Πηγή: ΑΠΕ 31/5/2002 6:39:00 μμ

    Πριν από λίγες εβδομάδες, οι κάτοικοι αρκετών πόλεων της Βρετανίας είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές μέσω Internet. Tην όλη διαδικασία μελέτησε το πανεπιστήμιο Ντε Μόντφορντ. Σε πολλούς από τους συμμετέχοντες, αρέσει η ιδέα της συμμετοχής στις εκλογές μέσω του διαδικτύου ή της αμφίδρομης τηλεόρασης, αλλά ανησυχούν για θέματα ασφάλειας και μυστικότητας της ψήφου τους.

    Όσο για τα ποσοστά συμμετοχής στις ηλεκτρονικές εκλογές, σε άλλες περιοχές ήταν αυξημένα και σε άλλες μειωμένα.

    Ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου, Λόρενς Πράτσετ, τόνισε ότι υπάρχει υποστήριξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από τον πληθυσμό, ακόμα και από εκείνους που δεν τη χρησιμοποιούν. Για εκείνους που δεν ψηφίζουν, δεν αυξάνεται η πιθανότητα να ψηφίσουν λόγω της διαθεσιμότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Μέρος του προβλήματος αποτελεί το γεγονός ότι οι πολίτες ένιωσαν ότι οι ηλεκτρονικές μέθοδοι ψηφοφορίας, όπως το διαδίκτυο και η αποστολή γραπτών κειμένων από τα κινητά τηλέφωνα, καθιστούν άνευ σημασίας την εκλογική διαδικασία.

    Πηγή: Benton Cosmopolicy / BBC

    [14] Σε κλινική αποτοξίνωσης η Νταιάνα Ρος

    31/5/2002 4:04:00 μμ

    Η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια Νταϊάνα Ρος εισήχθη σε κλινική του Μαλιμπού για αποτοξίνωση, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα ναρκωτικών και αλκοολισμού, ανακοίνωσε εκπρόσωπός της στο Λος Αντζελες. Η 58χρονη Νταϊάνα Ρος εισήχθη στην κλινική ''Υποσχέσεις'' του Μαλιμπού για να ''αντιμετωπίσει κάποια προσωπικά προβλήματα πριν από την έναρξη της περιοδείας της στις Ηνωμένες Πολιτείες και το εξωτερικό'', δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Πολ Μπλοχ χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες για τη φύση της εξάρτησης της διάσημης τραγουδίστριας.

    Η Νταϊάνα Ρος πρόκειται να ξεκινήσει παγκόσμια περιοδεία, αρχής γενομένης από την Γερμανία στις 26 Ιουνίου.

    [15] Χωρίς γόνδολες η Βενετία!

    31/5/2002 4:49:00 μμ

    Τα κανάλια της Βενετίας έμεινα χωρίς γόνδολες σήμερα, καθώς οι γονδολιέρηδες αποφάσισαν να κατέλθουν σε απεργία διαμαρτυρόμενοι για την μαζική και ανεξέλεγκτη, όπως λένε παρουσία ξένων μεταναστών σε κάθε γωνιά της πόλης που πωλούν κάθε είδους πράγματα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα, κάπου 150 γόνδολες απέκλεισαν το Μεγάλο Κανάλι της πόλης. Αν και οι μετανάστες στην Βενετία αποτελούν μόλις το 2,6% του πληθυσμού οι γονδολιέρηδες, υποστηρίζουν ότι έχουν γεμίσει κάθε γωνιά της πόλης με... κουτιά.

    ''Παράνομοι πωλητές καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της πλατείας του Σαν Μάρκο. Τα κανάλια είναι γεμάτα κουτιά. Ο χώρος είναι περιορισμένος. Όταν βρισκόμαστε στην πιάτσα και περιμένουμε επιβάτες, οι παράνομοι πωλητές είναι σχεδόν ώμο με ώμο με εμάς'', δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης των περίπου 400 γονδολιέρηδων της Βενετίας, Ινγκο Φόρστερ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 May 2002 - 16:54:52 UTC