Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γρ. Τύπου πρωθυπουργού : «Η ΝΔ προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου»
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Έκθετοι οι βουλευτές της ΝΔ, επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας
  • [03] Ποτάμι: Κομματική περιοδεύουσα φιέστα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης
  • [04] Η στήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας
  • [05] Δ. Χιόνης στο «Πρακτορείο FM»: Χρειαζόμαστε την ποσοτική χαλάρωση
  • [06] Στις 31 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
  • [07] Τουλάχιστον 10 οι τραυματίες στην έκρηξη κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης
  • [08] Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ δεσμεύτηκε να ανακαταλάβει το Χαλέπι και όλα τα εδάφη της χώρας
  • [09] Έκθεση Caritas: Aύξηση της φτώχειας στην Ιταλία
  • [10] ΟΗΕ: Το ΣΑ ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες για το αξίωμα του γ.γ. του Οργανισμού
  • [11] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης
  • [12] Τα smartphones μειώνουν την αποτελεσματικότητα εν ώρα εργασίας
  • [13] «Έξυπνα» νήματα μετατρέπουν τα ρούχα σε φωτοβολταϊκές μπαταρίες
  • [14] Ούτε μία στις 10.000 η πιθανότητα να ζήσει κάποιος πάνω από 125 χρόνια
  • [15] ΚΚΕ: Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές
  • [16] Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη - Χατζηδάκη στη Βουλή
  • [17] Με επιλογή των μετόχων δεν συμμετείχε το «Mega» στον διαγωνισμό, δήλωσε ο Ηλ. Τσίγκας.
  • [18] «Μη διαπραγματεύσιμο συνταγματικό κεκτημένο η δημόσια και μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού»
  • [19] Στους 102 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου
  • [20] Κυκλώνας Μάθιου: Στους 69 οι νεκροί στην Καραϊβική - Συναγερμός στην Φλόριντα

  • [01] Γρ. Τύπου πρωθυπουργού : «Η ΝΔ προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου»

    «Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Όπως σημειώνει, «καλά θα κάνει η ΝΔ να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς», αλλά ότι «αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος».

    Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου».

    Εν είδει υστερόγραφου, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σημειώνει ότι «θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».

    Ανακοίνωση Νέας Δημοκρατίας

    Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της μετά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, και αναφερόμενη στις δηλώσεις των δικαστικών για τα μισθολογικά θέματα έκανε λόγο για «συναλλαγή». «Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις.

    Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται», προσθέτει στην ίδια ανακοίνωση η ΝΔ και καταλήγει: «Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον. Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

    [02] Ν. Κοτζιάς: Έκθετοι οι βουλευτές της ΝΔ, επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας

    Σε υψηλούς τόνους απάντησε, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις σημερινές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το τσάμικο ζήτημα μία μέρα μετά από την αποσαφήνιση του θέματος από τον ίδιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και μία σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    «Οι βουλευτές της ΝΔ είναι έκθετοι για τη συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ακόμα και εκείνων που γίνονται για μικροπολιτικές εσωτερικές σκοπιμότητες στην Αλβανία», τονίζει ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε τέσσερα σημεία, τη στάση και τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών γύρω από αυτό το ζήτημα.

    «Πρώτον: η Ελλάδα, τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση, ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου».

    «Δεύτερον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην αλβανική πλευρά άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια».

    «Τρίτον, η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Είναι το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Ο μόνος που με επιπολαιότητα άνοιξε στο εξωτερικό το ζήτημα ήταν μία ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας».

    «Τέταρτον, η ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές έγινε προληπτικά διότι το κόμμα των τσάμηδων συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο πολλαπλώς καταδίκασε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση».

    Και προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών: «Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω την επίθεση που μου έκανε βουλευτής επειδή έθεσα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

    «Θα αναμέναμε» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς «την τήρηση περισσότερο υπεύθυνης στάσης από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όταν σχολιάζονται χειρισμοί σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα».

    [03] Ποτάμι: Κομματική περιοδεύουσα φιέστα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

    Κριτική στη κυβέρνηση για την επιτροπή συνταγματικής αναθεώρησης άσκησε το Ποτάμι, υποστηρίζοντας, σε ανακοίνωσή του, ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποφάσισαν, όπως το είχαμε προβλέψει, να μετατρέψουν τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης σε κομματική περιοδεύουσα φιέστα. Και έτσι λογικό είναι να έχουν ηθοποιοί πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύνθεση της επιτροπής».

    Ταυτόχρονα, το Ποτάμι επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ζητά τη βοήθεια ανθρώπων που είχαν δουλέψει και για τη Χούντα, σε επιτροπές για το χουντικό Σύνταγμα. Τελικά, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Με αυτήν την κυβέρνηση, θα τα ζήσουμε όλα. Είναι πραγματικά ασυναγώνιστοι στο να ευτελίζουν όλα τα σημαντικά και να εκθέτουν ακόμη και σοβαρούς ανθρώπους».

    [04] Η στήριξη της ευρωπαϊκής ναυτιλίας στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Ελλάδας-Κύπρου-Μάλτας

    Στην ανάγκη υποστήριξης της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, που στην τρέχουσα περίοδο παρατεταμένης ύφεσης προβάλει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, συμφώνησαν στην τέταρτη τριμερή συνάντηση που είχαν, στη Βαλέτα, οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, Μάριος Δημητριάδης και Υποδομών και Μεταφορών της Μάλτας, Joe Mizzi.

    Οι τρείς υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για ναυτιλιακά θέματα- ενόψει και της ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Μάλτα το πρώτο εξάμηνο του 2017- όπως η συνεισφορά της ναυτιλίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ψηφιοποίηση και απλοποίηση των ναυτιλιακών διαδικασιών, η αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων, η ενδιάμεση Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τον Τομέα Θαλασσίων Μεταφορών μέχρι το 2018 και άλλα.

    Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε την πάγια πολιτική της χώρας μας για υιοθέτηση και εφαρμογή διεθνών κανόνων για ποιοτική ναυτιλία, ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ελλάδας για εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της ναυτιλίας, που αποτελεί πρωταρχικό σημείο βιωσιμότητας της και αναβάθμισης των επιπέδων ασφάλειας.

    Εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της ΕΕ να αναδείξει το έτος 2017 ως «Ευρωπαϊκό έτος για τη ναυτιλία», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα, ως παραδοσιακά ναυτική χώρα, με σημαντική πλοιοκτησία και ναυτεργασία, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο ναυτικό επάγγελμα και στη διασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στα πλοία.

    [05] Δ. Χιόνης στο «Πρακτορείο FM»: Χρειαζόμαστε την ποσοτική χαλάρωση

    «Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με μεγάλη δημοσιονομική και νομισματική επέκταση», είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» και στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα», ο καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Διονύσης Χιόνης, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που επηρεάστηκαν βαθύτερα από την κρίση, έχουν περισσότερο ανάγκη την ποσοτική χαλάρωση και τις δημόσιες επενδύσεις.

    «Τα περισσότερα χρήματα, ξέρετε ποιες χώρες τα πήραν, από το πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης) της ΕΚΤ; Οι χώρες που δεν τα χρειάζονταν» είπε ο κ. Χιόνης και πρόσθεσε :

    «Εμείς χρειαζόμαστε την ποσοτική χαλάρωση και για τα ομόλογα και για το γεγονός ότι έχουμε αποπληθωρισμό και για το γεγονός ότι δεν έχουμε ρευστότητα στην οικονομία, λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και τελικά, τα πήραν άλλες χώρες, που δεν τα έχουν ανάγκη».

    «Εμείς έχουμε βρει, ως ημιμαθείς οικονομικά, κάποια τσιτάτα, όπως μεταρρυθμίσεις, επιχειρηματικότητα, και όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία εγώ τα υποστηρίζω προσωπικά και θα ήθελα πάρα πολύ να έχουμε πολλές ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται έτσι» συνέχισε ο κ. Χιόνης, διευκρινίζοντας ότι για να γίνουν ιδιωτικές επενδύσεις πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί το οικονομικό περιβάλλον.

    «Αυτό σημαίνει νομισματική χαλάρωση και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» είπε ο κ. Χιόνης.

    Ανέφερε, ότι η κρίση στην Ελλάδα «θα ήταν πολύ διαφορετική», εάν η ελληνική οικονομία είχε τη δυνατότητα «άσκησης αυτόνομης και αυτοδύναμης νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής», δυνατότητα που ωστόσο δεν υπάρχει, καθώς τη νομισματική πολιτική για τις ευρωπαϊκές χώρες χαράζει η ΕΚΤ. Σχολίασε ότι γενικώς «αυτό είναι σωστό» προς χάριν της διατήρησης της ενιαίας νομισματικής πολιτικής, αλλά σε περιόδους κρίσης θα πρέπει να υπάρχει σχετική ευελιξία. Συνέχισε, λέγοντας, ότι μια πιο χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, για κάποιο «συγκεκριμένο μεταβατικό διάστημα» θα διευκόλυνε, ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, να βγουν από την κρίση.

    «Δεν αμφισβητείται από κανέναν, που ξέρει οικονομικά και δεν είναι απλώς οικονομικολογίζων, ότι χρειαζόμαστε μια ελαστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και εμείς και οι Ισπανοί και οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι».

    Ο κ. Χιόνης εκτίμησε ότι «αυτό είναι και το μέλλον της Ε.Ε.» και ότι σταδιακά η ΟΝΕ θα υποχρεωθεί να εξελιχθεί σε μια «ένωση μεταβλητής γεωμετρίας».

    «Η ΟΝΕ είναι θέμα χρόνου να εξελιχθεί σε μια ΟΝΕ μεταβλητής γεωμετρίας» συμπλήρωσε ο κ. Χιόνης.

    [06] Στις 31 Οκτωβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

    Για τις 31 Οκτωβρίου διακόπηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 35 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης, στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.ά.

    Το δικαστήριο απέρριψε σήμερα την ένσταση ακυρότητας της κλήτευσης που υπέβαλε κατηγορούμενος σερβικής καταγωγής την μέρα έναρξης της δίκης στις 19 Σεπτεμβρίου, στον οποίο δεν επιδόθηκε μεταφρασμένο το βούλευμα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικαστηρίου, που δεν έδωσε στην σημερινή συνεδρίαση το πλήρες σκεπτικό του, ο αλλοδαπός κατηγορούμενος είχε ενημερωθεί στο στάδιο της προδικασίας, πλήρως για την κατηγορία που τον αφορά, η οποία δεν μεταβλήθηκε στην πορεία και περιέχεται - όπως αρχικά - στο βούλευμα.

    Η δίκη για την μεγάλη υπόθεση, αφορά δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το Τ.Τ. την περίοδο 2008 έως και το 2010, οι οποίες φέρεται να ζημίωσαν την τράπεζα, καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

    Οι κατηγορούμενοι καλούνται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, να λογοδοτήσουν για βαριές κατηγορίες που αφορούν τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Μεταξύ των προσώπων που κάθονται στο εδώλιο για την υπόθεση, πλην του κ. Φιλιππίδη, είναι στελέχη του Τ.Τ. την επίμαχη περίοδο, όπως η κ. Αναστασία Σακελαρίου που ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και επιχειρηματίες όπως οι Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, το ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Μαρίας Βάτσικα και ο Δημήτρης Μπακατσέλος.

    [07] Τουλάχιστον 10 οι τραυματίες στην έκρηξη κοντά στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη ο εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε μια μοτοσυκλέτα, την οποία οι δράστες είχαν εγκαταλείψει κοντά σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βασίπ Σαχίν από το σημείο της επίθεσης.

    Η έκρηξη συγκλόνισε τη συνοικία Γενιμποσνά, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

    Στις εικόνες που πρόβαλαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται κατεστραμμένα οχήματα, γυαλιά και παράθυρα με σπασμένα τζάμια στην περιοχή.

    Ο Σαχίν είπε ότι οι τραυματίες ήταν όλοι πολίτες και οι έρευνες συνεχίζονται σχετικά με την ταυτότητα των δραστών.

    Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης.

    Σύμφωνα με τουρκικά μμε, η αστυνομία αναζητά έναν «ύποπτο που φόραγε ένα μαύρο παλτό», ο οποίος διέφυγε από την περιοχή λίγο μετά την έκρηξη.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι άκουσαν μια σφοδρή έκρηξη την οποία ακολούθησαν πυροβολισμοί.

    «Ήταν τρομακτικό. Δεν μπορώ να βρω λέξεις για να περιγράψω τα γεγονότα. Τα πάντα είχαν καλυφθεί από σκόνη» περιέγραψε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μετίν Αλέβν, στο CNN-Turk.

    Κουρδικές οργανώσεις αλλά και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν διαπράξει επιθέσεις στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο.

    Η τελευταία επίθεση που συντάραξε την Κωνσταντινούπολη διαπράχθηκε τον Ιούνιο, έναν μήνα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, όταν 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια τριπλή βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ. Η επίθεση αποδόθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

    [08] Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ δεσμεύτηκε να ανακαταλάβει το Χαλέπι και όλα τα εδάφη της χώρας

    Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε πως οι δυνάμεις του θα ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη της συριακής επικράτειας, ανάμεσα τους και το Χαλέπι, σημειώνοντας πως θα προτιμούσε να το πετύχει αυτό με τοπικές συμφωνίες και χορήγηση αμνηστίας που θα επιτρέπει στους αντάρτες να οδηγηθούν σε άλλες περιοχές.

    Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο Κανάλι 2 της δανέζικης τηλεόρασης, ο Άσαντ τόνισε πως δεν υπάρχει μετριοπαθής αντιπολίτευση και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χρησιμοποιούν την οργάνωση Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ (το πρώην Μέτωπο Αλ Νόσρα που ανακοίνωσε πως διέρρηξε κάθε σχέση με την αλ Κάιντα τον Ιούλιο) ως «χαρτί» στον συριακό πόλεμο.

    Η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει στην χορήγηση αμνηστίας σε αντάρτες σε κάποιες άλλες περιοχές, έπειτα από ένα μακρύ διάστημα πολιορκιών κι αεροπορικών επιδρομών, κάτι που ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μπορεί να συμβεί και στο Χαλέπι.

    Την Τετάρτη ο κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε πως μειώνει τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση. Παράλληλα κάλεσε όλους τους μαχητές και τις οικογένειες τους να εγκαταλείψουν το ανταρτοκρατούμενο μέρος της πόλης, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι «με την αναπόφευκτη μοίρα τους».

    Ο σφοδρός βομβαρδισμός του Χαλεπιού, κατά την επιχείρηση του στρατού που ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, είχε αποτέλεσμα να πληγούν νοσοκομεία και άμαχος πληθυσμός, αλλά ο Άσαντ τόνισε στην συνέντευξη που παραχώρησε ότι δεν έχει λάβει γνώση για τέτοιες επιθέσεων.

    «Δεν έχουμε πολιτική να καταστρέφουμε νοσοκομεία ή σχολεία ή οποιαδήποτε τέτοια εγκατάσταση», δήλωσε. «Αν έγινε τέτοια επίθεση του στρατού, θα είναι από λάθος», πρόσθεσε.

    Όπως τόνισε, οι ΗΠΑ δεν έχουν την θέληση για να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει την άδεια για αεροπορικές επιδρομές ενάντια στην Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, καθώς η οργάνωση αποτελεί το μόνο «χειροπιαστό και αποτελεσματικό χαρτί στην συριανή αρένα» που διαθέτουν.

    Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει τρομοκρατική την οργάνωση και έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει άλλες αντάρτικες οργανώσεις να μην συνεργάζονται μαζί τους.

    [09] Έκθεση Caritas: Aύξηση της φτώχειας στην Ιταλία

    Εντυπωσιακή αύξηση της φτώχειας στην Ιταλία σε διάστημα 8 ετών αποκαλύπτει έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2007 οι άνθρωποι που ζούσαν σε κατάσταση ένδειας στην Ιταλία ήταν 1,8 εκατομμύριο, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 4,6 εκατομμύρια.

    Σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Caritas, ζουν κυρίως οικογένειες που ζουν στον ιταλικό νότο, ηλικιωμένοι, οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά και οι άνεργοι. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, σε συνθήκες ένδειας ζει πλέον και σημαντικό ποσοστό οικογενειών του ιταλικού βορρά, γονείς με ένα ή δυο παιδιά και νέοι -- δηλαδή κατηγορίες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα «πιο ασφαλείς».

    « Η χώρα μας συνεχίζει να μην διαθέτει ένα συνολικό μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας. Από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα ο αριθμός όσων δεν διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να ζήσουν σε συνθήκες θεμελιώδους αξιοπρέπειας, αυξήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, οδηγώντας σε πραγματική έκρηξη», αναφέρει στην έκθεσή της η Caritas.

    [10] ΟΗΕ: Το ΣΑ ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Αντόνιο Γκουτέρες για το αξίωμα του γ.γ. του Οργανισμού

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε σήμερα την ομόφωνη υποστήριξη και των 15 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του Οργανισμού, ανέφεραν διπλωματικές πηγές μετά από μια συνεδρίαση του οργάνου, κεκλεισμένων των θυρών.

    Ο Γκουτέρες ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί αφού κέρδισε και στις έξι "προκαταρκτικές" ψηφοφορίες. Η υποψηφιότητά του θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κάτι που θεωρείται δεδομένο.

    Ο Γκουτέρες θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου, διαδεχόμενος τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν.

    [11] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης

    Στις 4 το απόγευμα, στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του πολυβραβευμένου πεζογράφου Αντώνη Σουρούνη, που πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

    Ο Σουρούνης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και το 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από ξενοδοχειακός υπάλληλος μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970. Δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει» (1969), «Οι συμπαίχτες» (1977), «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι» (1985), «Πάσχα στο χωριό» (1991), «Υπ? όψιν της Λίτσας» (1992), «Ο χορός των ρόδων» (1994), «Γκας ο γκάνγκστερ (2000)» και «το μονοπάτι στη θάλασσα» (2006). Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης το αφήγημα «Το μπαστούνι» (2007) και οι συλλογές διηγημάτων «Μερόνυχτα Φραγκφούρτης» (1982), «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου» (1983), «Μισόν αιώνα άνθρωπος» (1996), «Κυριακάτικες ιστορίες» (2002) και «Νύχτες με ουρά» (2010). Ο Σουρούνης άντλησε τα θέματά του από την περιπετειώδη επαγγελματική του ζωή ως μετανάστη στη Γερμανία, διακωμωδώντας με ένα γλυκόπικρο χιούμορ τις καθημερινές του ιστορίες.

    Από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ζώντας από το συγγραφικό του επάγγελμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

    Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Χορό των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από το περιοδικό «Να ένα μήλο» ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

    Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αρ. Μπαλτά για τον θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σουρούνη

    «Ο Αντώνης Σουρούνης ήταν μια από τις πιο ρωμαλέες φωνές της πεζογραφίας μας. Το έργο του μας συνδέει με τα πεπρωμένα των Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Ο θάνατός του αποτελεί σημαντική απώλεια για τα ελληνικά γράμματα».

    [12] Τα smartphones μειώνουν την αποτελεσματικότητα εν ώρα εργασίας

    Έρευνα της Kaspersky Lab αποδεικνύει ότι τα smartphones μάς αποσπούν την προσοχή και μας καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικούς εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, είμαστε 26% πιο παραγωγικοί, χωρίς το smartphone.

    Συγκεκριμένα, στην έρευνα αναφέρεται ότι τα smartphones μάς βοηθούν να μένουμε σε επαφή με συναδέλφους, να ελέγχουμε τα εισερχόμενα μηνύματά μας και να ολοκληρώνουμε τα επείγοντα καθήκοντά μας, όσο βρισκόμαστε εν κινήσει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική, καθώς μάς καθιστούν λιγότερο παραγωγικούς εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με ένα νέο ψυχολογικό πείραμα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky Lab από το Πανεπιστήμιο του W?rzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent.

    Μέσω του πειράματος, διερευνήθηκε ο συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων παραγωγικότητας και της απόστασης που έχουν οι συμμετέχοντες από τα smartphones τους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι όταν τους απομάκρυναν από το smartphones τους, η απόδοση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά 26%. Το πείραμα εξέταζε τη συμπεριφορά 95 ατόμων, μεταξύ 19 και 56 ετών, σε εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο του W?rzburg και στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει, ώστε να εξισορροπήσουν τις πειραματικές συνθήκες, καθώς και την ποσόστωση των δύο φύλων σε όλες τις εργαστηριακές περιοχές.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ένα τεστ συγκέντρωσης κάτω από τέσσερις διαφορετικές συνθήκες: Με το smartphone στην τσέπη τους, στο γραφείο τους, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι και εντελώς απομακρυσμένο από την αίθουσα. Παρατηρήθηκε ότι η απόδοση ήταν χαμηλότερη όταν το smartphone ήταν στο γραφείο, ενώ με κάθε πρόσθετο στρώμα απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων και των smartphones τους, η απόδοση της δοκιμής αυξανόταν. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 26% υψηλότερα, όταν τα τηλέφωνα απομακρύνθηκαν από το δωμάτιο.

    Αντίθετα με τις προσδοκίες, η απουσία του smartphone δεν έκανε τους συμμετέχοντες νευρικούς. Τα επίπεδα άγχους παρέμειναν σταθερά σε όλα τα πειράματα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες ήταν πιο ανήσυχες από τους άνδρες συναδέλφους τους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα άγχους στην εργασία δεν επηρεάζονται από τα smartphones ή την απουσία τους, αλλά ενδέχεται να επηρεάζονται από το φύλο.

    Τα αποτελέσματα του πειράματος συσχετίζονται με τα ευρήματα μίας προηγούμενης έρευνας, που ονομάζεται «Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία». Σε αυτήν την έρευνα, η Kaspersky Lab έδειξε ότι οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα συγκέντρωσης. Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι η πληκτρολόγηση σημειώσεων σε ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια εταιρικών συναντήσεων μειώνει το επίπεδο κατανόησης του τι πραγματικά συμβαίνει στη συνεδρίαση.

    Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση των ψηφιακών συσκευών στον χώρο εργασίας δεν αποτελεί πραγματικά μία επιλογή. Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με εκείνα της έρευνας «Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία», δίνουν στις επιχειρήσεις μία εικόνα για το πώς να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

    [13] «Έξυπνα» νήματα μετατρέπουν τα ρούχα σε φωτοβολταϊκές μπαταρίες

    Όταν ξεμένει το κινητό κάποιου από μπαταρία, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Θα αναλαμβάνει το ρούχο του να κάνει την φόρτιση. Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν «έξυπνες» ίνες που μπορούν να υφανθούν στα ρούχα και να τα μετατρέψουν σε συλλέκτες ηλιακής ενέργειας.Διάφορες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα για την ανάπτυξη ρούχων-φορτιστών. Όμως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως τα «έξυπνα» νήματα δεν αντέχουν στην παραγωγή των υφασμάτων (πλέξιμο, κοπή κ.α.).

    Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ACS Nano της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, δημιούργησαν τς πρώτες ίνες που όχι μόνο λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά συλλέγοντας και αποθηκεύοντας την ηλιακή ενέργεια, αλλά επίσης είναι ανθεκτικές και κατάλληλες για την κλωστοϋφαντουργία.

    [14] Ούτε μία στις 10.000 η πιθανότητα να ζήσει κάποιος πάνω από 125 χρόνια

    Ο γηραιότερος άνθρωπος που πέθανε στη Γη -τουλάχιστον με βάση τα αποδεδειγμένα στοιχεία- ήταν η Γαλλίδα Ζαν Καλμάν, η οποία απεβίωσε το 1997 σε ηλικία 122 ετών, έχοντας γεννηθεί προτού κτισθεί ο πύργος του 'Αϊφελ. Παρόλο που το προσδόκιμο ζωής εμφανίζει τάση ανόδου, η πιθανότητα να φθάσει κανείς -και πολύ περισσότερο να ξεπεράσει- τα χρόνια της είναι μηδαμινή.

    Σύμφωνα με μια νέα -επίμαχη για μερικούς- επιστημονική έρευνα, η ανθρωπότητα πιθανώς έχει «πιάσει ταβάνι», όσον αφορά τη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων αυτή η «οροφή» σήμερα είναι τα 115 χρόνια. Η πιθανότητα ενός ανθρώπου να ζήσει έως την ηλικία των 125 ετών, είναι μικρότερη από μία στις 10.000.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Βιγκ του Τμήματος Γενετικής του Κολλεγίου Ιατρικής 'Αλμπερτ Αϊνστάιν της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέλυσαν τα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα και μετά εστίασαν σε ορισμένες χώρες (Ιαπωνία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία), όσον αφορά τις μέγιστες ηλικίας θανάτου που έχουν καταγραφεί στη Διεθνή Βάση Δεδομένων Μακροζωΐας. Οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων άνω των 110 ετών.

    Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι τόσο το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής όσο και η μέγιστη ηλικία θανάτου εμφάνισαν σταθερή αύξηση κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, χάρη στα εμβόλια, τα αντιβιοτικά, τις καλύτερες συνθήκες διατροφής και υγιεινής κ.α, ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι η διάρκεια της ζωής μας μπορεί να μην έχει κάποιο εγγενές φυσικό όριο.

    Όμως, η έρευνα αποκαλύπτει επίσης ότι αυτή η σταδιακή βελτίωση στην επιβίωση έχει εμφανίσει μια επιβράδυνση κατά τις τελευταίες δεκαετίες (το αποκορύφωμα ήταν περίπου το 1980). Ακόμη, ενώ καταγράφεται μια διαχρονική βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής του μέσου ανθρώπου από τα 70 έως τα 100 (δηλαδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο ζουν τόσα χρόνια), μετά τα 100 η βελτίωση μειώνεται πλέον δραστικά. Οι άνθρωποι που φθάνουν σήμερα τα 110, δεν έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από όσους έφθαναν στην ίδια ηλικία το 1970.

    Από την άλλη, η μέγιστη ηλικία θανάτου αυξήθηκε σταδιακά μετά το 1970 (περίπου κατά 0,15 χρόνια ανά έτος) και φαίνεται να έφθασε διεθνώς σε ένα μέγιστο κατά το τέλος του 20ού αιώνα, περίπου όταν πέθανε η Ζαν Καλμάν. Αλλά έκτοτε, στη διάρκεια του 21ού αιώνα, δεν φαίνονται περαιτέρω βελτιώσεις στη μέγιστη διάρκεια της ζωής. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από το θάνατο της υπεραιωνόβιας Γαλλίδας, αλλά στο μεταξύ κανείς άλλος άνθρωπος στη Γη δεν πέθανε σε μεγαλύτερη ηλικία από αυτήν (τουλάχιστον με βάση τα επίσημα αρχεία), πράγμα που καθιστά την ίδια μια εντυπωσιακή στατιστική εξαίρεση.

    Σήμερα η μέση μέγιστη ηλικία θανάτου είναι τα 115 έτη και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα παραμείνει ίδια για αρκετά ακόμη χρόνια. Στην εποχή μας ως γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος θεωρείται η Ιταλίδα Έμα Μοράνο, 116 ετών.

    [15] ΚΚΕ: Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές

    «Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ, αλλά και οι τοποθετήσεις άλλων κομμάτων για τη Δικαιοσύνη, παραπέμπει σε κομματικό καβγά για τον έλεγχο και τον επηρεασμό της, μακριά απ' τα πραγματικά προβλήματα της απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά και των ίδιων των δικαστών», αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ «για την αντιπαράθεση σχετικά με τη Δικαιοσύνη».

    «Οι εκατέρωθεν κορώνες για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι υποκριτικές, αφού και τα δύο κόμματα συναινούν στην αντιλαϊκή νομοθεσία, που καλείται να εφαρμόσει και η Δικαιοσύνη, ενώ καταρρίπτονται, απ' τη στιγμή που και τα δύο κόμματα αποδέχονται τον διορισμό της ηγεσίας της, απ' την εκάστοτε κυβέρνηση», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

    [16] Σφοδρή αντιπαράθεση Σπίρτζη - Χατζηδάκη στη Βουλή

    Σε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη, εξελίχθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αιχμή διάταξη, η οποία- όπως κατηγόρησε ο κ. Χατζηδάκης την κυβέρνηση- καθιστά τη χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Στον αντίποδα, ο αρμόδιος υπουργός το αρνήθηκε και καταλόγισε στον πρώην ομόλογό του «ελλιπή ενημέρωση», παρά «τις διαχρονικές σχέσεις του με τον μηχανισμό των Βρυξελλών».

    Ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε ότι- σύμφωνα με ρύθμιση του νομοσχεδίου- η επιλογή των διοικητών και των υποδιοικητών της ΥΠΑ θα γίνεται από μία Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν δύο-τρεις εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Πτήσεων και διερωτήθηκε σε ποια άλλη χώρα για την επιλογή του διοικητή της ΥΠΑ δεν αποφασίζει ο υπουργός, η κυβέρνηση ή η Βουλή, αλλά μία ευρωπαϊκή Αρχή.

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Σπίρτζη, τον ρώτησε: «Αυτό, αν ήσασταν στην αντιπολίτευση, δεν θα το λέγατε εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας; Δικαιούμαι εγώ να ρωτήσω, μετά από αυτό, αν είστε ή δεν είστε κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης;». Ο κ. Χατζηδάκης, ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη, σε άλλη περίπτωση κατέστησε «συνυπεύθυνους, με τον κ. Σπίρτζη, τους βουλευτές που θα την ψηφίσουν».

    Για «ανακρίβειες» κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη, από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης, αντιγυρίζοντας πως ο ίδιος είναι «περιορισμένης ενημέρωσης και πληροφόρησης» παρότι «είναι διαχρονικά γνωστές οι σχέσεις του με τον υπηρεσιακό μηχανισμό των Βρυξελλών».

    «Διαβάστε τα κείμενα» τον παρέπεμψε, σημειώνοντας πως αυτό που ανέγνωσε ήταν η πρόταση των θεσμών, η οποία «δεν πέρασε» στη διαπραγμάτευση. «Κάποιοι ζητούσαν η επιλογή των διοικητών να γίνεται από ένα πενταμελές συμβούλιο. Σε αυτό, οι τρεις θα ήταν από υπηρεσίες άλλων κρατών, που δεν έχουν, καν, να κάνουν με τα ευρωπαϊκά όργανα. Αυτό που τελικά αποφασίστηκε είναι να γίνεται προκήρυξη, μετά από την οποία συγκροτείται Επιτροπή, με τρία μέλη που θα ορίζονται από την ελληνική κυβέρνηση και δύο από την EΑSA κι εφόσον σε αυτό συμφωνεί ο υπουργός. Η εισήγηση του υπουργού θα περνάει εν συνεχεία από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής», είπε ο κ. Σπίρτζης. Απαντώντας, εξάλλου, σε σχετική ερώτηση στον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννη Κουτσούκο, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως ο διοικητής της ΥΠΑ «προφανώς» θα είναι Έλληνας. «Και προφανώς το πάνω χέρι το έχει η εθνική κυβέρνηση και προφανώς είμαστε περήφανοι για την διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.

    [17] Με επιλογή των μετόχων δεν συμμετείχε το «Mega» στον διαγωνισμό, δήλωσε ο Ηλ. Τσίγκας.

    Με επιλογή των μετόχων δεν συμμετείχε το «Mega» στην διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος», Ηλίας Τσίγκας, κατά την πολύωρη κατάθεσή του, η οποία ολοκληρώθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από Τράπεζες προς κόμματα και ΜΜΕ.

    Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για τερατώδη αμέλεια του κράτους, να αφήσει αρρύθμιστο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί δεκαετίες, ενώ όπως ανέφερε, ο ίδιος συμμετείχε δύο φορές, το 2003 και το 2008, στην προετοιμασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καταθέτοντας τους σχετικούς φακέλους.

    «Είναι απαράδεκτο ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του να αναβάλει κάθε χρόνο την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών», τόνισε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Mega».

    Ο κ. Τσίγκας υποστήριξε ακόμα, ότι οι μέτοχοι της εταιρίας είχαν προχωρήσει δύο φορές σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με 10 εκατ. ευρώ το 2012 και 15 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ δήλωσε άγνοια γιατί δεν ολοκληρώθηκε η τελευταία το 2016, όταν οι Τράπεζες το έθεσαν ως όρο, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανείου της.

    «Ήταν επιλογή των μετόχων να μην προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν γνωρίζω όμως, ούτε με ποιανού την ευθύνη δεν έγινε, ούτε τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση τους αυτή», ανέφερε ο κ. Τσίγκας, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος, από τον Φεβρουάριο του 2014 παρέμενε στην εταιρία ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό όργανο, στο διοικητικό συμβούλιο.

    [18] «Μη διαπραγματεύσιμο συνταγματικό κεκτημένο η δημόσια και μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού»

    «Τόσο η δημόσια, όσο και η μη κερδοσκοπική διαχείριση του νερού, είναι συνταγματικό μας κεκτημένο, μη διαπραγματεύσιμο από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου, όσο και από την Κυβέρνηση συνολικότερα», σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι «θα επιθυμούσαμε μια όμοια δήλωση από την αντιπολίτευση, που δυστυχώς δεν έχει γίνει ξεκάθαρα».

    Ειδικότερα, σχετικά με την ανακοίνωση των 11 ΜΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι πρόκειται για θέση που συμμερίζεται και η παρούσα κυβέρνηση, και ειδικότερα για τα έξι σημεία στα οποία αναφέρονται σε αυτήν την ανακοίνωση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «η βιώσιμη και ορθολογική διαχείριση των υδάτων επιτυγχάνεται μέσα από τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής».

    «Η αναθεώρησή τους μάλιστα», συνεχίζουν, «θεωρούμε ότι θα πετύχει ακόμα περισσότερο τους στόχους της αειφορίας, μιας που πλέον έχουμε εισάγει όλες τις ουσίες προτεραιότητας και ενσωματώσαμε πλήρως την ευρωπαϊκή οδηγία».

    Επισημαίνουν δε, ότι «τα 6 χρόνια που άργησαν οι προκάτοχοί μας να ξεκινήσουν την διαδικασία των πρώτων σχεδίων διαχείρισης, μας έχει φέρει σε δεινή θέση όσο αναφορά στις ημερομηνίες ολοκλήρωσής τους, όμως εργαζόμαστε με ταχύτητα -χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα- για να καταφέρουμε την Ελλάδα να ανακατακτά το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    Επιπλέον, αναφέρουν ότι «η κλιμακωτή τιμολόγηση, όπως και άλλα εργαλεία (νησιωτικότητα, κοινωνικό τιμολόγιο, βιώσιμο αγροτικό τιμολόγιο, επαναχρησιμοποίηση, γκρι νερό και άλλες ορθές πρακτικές) έχουν ήδη προβλεφθεί στην επερχόμενη ΚΥΑ κοστολόγησης υπηρεσιών ύδατος, που θυμίζουμε ήταν και ζητούμενη από πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις».

    Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν επίσης ότι «οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την ορθή διαχείριση αλλά και την βελτίωση της οικολογικής, ποσοτικής και ποιοτικής κατάστασης των υδάτων, είναι εξασφαλισμένη μέσω του διαρθρωτικού ταμείου συνοχής, λειτουργώντας πάντα με γνώμονα τα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης. Ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε και την μελλοντική χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων μέσω της επερχόμενης ΚΥΑ κοστολόγησης υπηρεσιών ύδατος, αφού η ΕΕ δεν θα ξαναχρηματοδοτήσει έργα που έχουν ήδη γίνει. Μέσα από το περιβαλλοντικό τέλος και με βάσει το «ο ρυπαίνων πληρώνει» (για να μην πληρώνουν όλοι οι Έλληνες μέσω της φορολογίας τους, αλλά αυτός που χρησιμοποιεί το έργο) εξασφαλίζουμε την συντήρηση των έργων και την χρηματοδότηση του παρόχου όταν θα χρειαστεί να ξαναφτιάξει το έργο σε βάθος χρόνου».

    [19] Στους 102 οι νεκροί από τον κυκλώνα Μάθιου

    Στους 102 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, καθώς στην Αϊτή τουλάχιστον 98 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ο κυκλώνας ενισχύθηκε σήμερα το πρωί στην κατηγορία 4 καθώς προσεγγίζει τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις των αρχών για την απομάκρυνση των κατοίκων, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν την ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές ιδίως στην Αϊτή.

    Ο κυκλώνας, που σαρώνει το αρχιπέλαγος των Μπαχαμών, βρίσκεται σε απόσταση 290 χιλιομέτρων από τη νοτιοανατολική Φλόριντα και συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 220 χιλιομέτρων την ώρα, περιέγραψε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Τυφώνων (NHC).

    Στο μεταξύ οι αρχές της πολιτείας της Τζόρτζιας διέταξαν, με τη σειρά τους, τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους καθώς προσεγγίζει ο ισχυρός κυκλώνας.

    Ανάλογα μέτρα έλαβαν νωρίτερα η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα. Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις ακτές του Ατλαντικού.

    Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο κυκλώνας «θα ενισχυθεί όταν φθάσει στις Μπαχάμες έως τις ακτές της Φλόριντας» εξήγησε ο κυβερνήτης της Τζόρτζιας, Νέιθαν Ντιλ, σε ένα δελτίο τύπου.

    «Συνεπώς, διατάσσω τώρα την υποχρεωτική εκκένωση όλων των περιοχών που βρίσκονται στα ανατολικά του αυτοκινητόδρομου 195», δηλαδή συνολικά 6 κομητειών.

    [20] Κυκλώνας Μάθιου: Στους 69 οι νεκροί στην Καραϊβική - Συναγερμός στην Φλόριντα

    Ο κυκλώνας Μάθιου έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 69 ανθρώπους συνολικά, ενώ μόνο στην Αϊτή ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 65, ανακοίνωσαν τοπικές αρχές, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατευθύνονται βόρεια σήμερα, σαρώνοντας τις Μπαχάμες με προορισμό την Φλόριντα.

    Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Αϊτής έκανε νωρίτερα λόγο για 23 νεκρούς στην χώρα της Καραϊβικής, πολλοί εκ των οποίων σκοτώθηκαν από πτώσεις δέντρων και συντρίμμια ή παρασύρθηκαν από ορμητικούς χείμαρρους.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, ένας δήμαρχος και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν 42 επιπλέον θανάτους με δηλώσεις τους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σε ολόκληρη την χώρα.

    Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται 24 άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους στην παραθαλάσσια πόλη Ρος α Μπατό.

    «Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο» δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Λουί Πολ Ραφαέλ.

    Τέσσερις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί νωρίτερα στη Δομινικανή Δημοκρατία.

    Συναγερμός στις ΗΠΑ

    Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να διαφύγουν από τον ισχυρό κυκλώνα Μάθιου.

    «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων, ο Μάθιου θα πλήξει τη Φλόριντα τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. «Είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πληττει αυτή τη ζώνη», υπογραμμίζει το NHC.

    «Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους της Πολιτείας του να πάρουν στα σοβαρά τον κίνδυνο και να μεταβούν από τώρα σε καταφύγια όσο το δυνατόν πιο μέσα στην ενδοχώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 16:32:19 UTC