Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση: Ας αφήσουν τα φθηνά "show" και ας έρθουν στη Βουλή με προτάσεις
  • [02] Ο Ε. Βενιζέλος απαντά στις δηλώσεις Π. Καμμένου
  • [03] Αποζημιώσεις 1,2 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ σε αγρότες
  • [04] ΠΣΕ: Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα υψηλό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
  • [05] Επίτροπος Γεωργίας: Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης
  • [06] Δεν χειραγωγείται η δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου
  • [07] Ειδική ενίσχυση των αγροτών στα νησιά με προσφυγική κρίση. Δεσμεύτηκαν Φ. Χόγκαν - Β. Αποστόλου
  • [08] Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η εκ νέου κλήτευση στην Εξεταστική, του ιδιοκτήτη του «Alpha»
  • [09] Δ. Αβραμόπουλος: «Ανθρωπιά, ανοιχτή κοινωνία αλλά και διαφύλαξη των συνόρων»
  • [10] Aύξηση της φτώχειας στην Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas
  • [11] Ευρωβουλευτής του UKIP στο νοσοκομείο έπειτα από «λογομαχία» στη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης
  • [12] Κυκλώνας Μάθιου: Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι απομακρύνονται από τις ακτές της Φλόριντα
  • [13] Έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
  • [14] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης
  • [15] Ντοκιμαντέρ για τον αγιογράφο Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό μουσείο
  • [16] Ρ. Αντωνοπούλου: Από τα έσοδα των τηλεοπτικών αδειών οι προσλήψεις στην υγεία
  • [17] Στο νοσοκομείο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
  • [18] Πέντε τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας στην Κωνσταντινούπολη

  • [01] Φ. Γεννηματά για συνταγματική αναθεώρηση: Ας αφήσουν τα φθηνά "show" και ας έρθουν στη Βουλή με προτάσεις

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με δήλωσή της, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιπερισπασμό, επαναφέροντας το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει.

    «Δεν διστάζει να κομματικοποιήσει και αυτήν την κορυφαία διαδικασία της Δημοκρατίας μας. Αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά τις συνταγματικά προβλεπόμενες διατάξεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που ουσιαστικά στέλνει στις καλένδες. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές. Ας αφήσουν τα φθηνά «show» και ας έρθουν στη Βουλή, με χειροπιαστές προτάσεις κι όχι άλλα ιδεολογήματα», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

    Επίσης, κάλεσε τη Βουλή να αναλάβει τον διάλογο με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα, σημειώνοντας: «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις για το Σύνταγμα. Όταν έρθει η ώρα θα είμαστε εκεί».

    [02] Ο Ε. Βενιζέλος απαντά στις δηλώσεις Π. Καμμένου

    Απέρριψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», ο οποίος είπε ότι είχε προσκληθεί στο σπίτι του επιχειρηματία κ. Καλογρίτσα, όπου παρουσία του κυρίου Βενιζέλου του ζητήθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Σαμαρά.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την απορία του, λέγοντας : «το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή, ζητούσε να μπει στην κυβέρνηση ένα δεξιό κόμμα, και να χάσει την επηρροή του;... εμείς θέλαμε να λειτουργήσουμε ως εγγυητές της σταθερότητας». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις ημερομηνίες συγκρότησης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της δημιουργίας του κόμματος του κ. Καμμένου, σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ είχαν δημιουργηθεί την επίμαχη χρονική στιγμή . Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέληξε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους λέγοντας: σκεφτείτε μόνοι σας τη σοβαρότητα αυτού.

    [03] Αποζημιώσεις 1,2 εκατ. ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ σε αγρότες

    Αποζημιώσεις ύψους 1.194.342 ευρώ σε 1.709 δικαιούχους αγρότες για ζημιές που υπέστη η φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο τους, κατέβαλε ο ΕΛΓΑ.Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ηρακλείου, όπου καταβλήθηκαν συνολικά 449.590 ευρώ, ενώ ακολουθούνοι Νομοί Πέλλας και Ημαθίας με τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους να εισπράττουν 88.845 ευρώ και 57.858 αντίστοιχα.

    [04] ΠΣΕ: Η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα υψηλό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

    Αν και οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές την τελευταία 15ετία αυξήθηκαν κατά 98,52% και οι συνολικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 15,59%, η χώρα αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα υψηλό έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο.

    Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την τελευταία 15ετία.

    Όπως αναφέρεται στην έρευνα, το 2015 η συνολική αξία των ελληνικών εισαγωγών διαμορφώθηκε στα 42,6 δισ. ευρώ, έναντι των 36,8 δισ. ευρώ του 2001 (+15,6%). Ωστόσο, από τη σύγκριση με το έτος 2010 (49,6 δισ. ευρώ) προκύπτει μείωση της τάξης του -14,16%. Συνολικά, κατά την 15ετία 2001-2015, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στα επίπεδα του +1,45%, ενώ η σωρευτική συνολική αξία των εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο υπολογίζεται σε 715,26 δισ. ευρώ.

    Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη, κατά τη δημοσίευση της νέας έρευνας του Συνδέσμου: «Οι Έλληνες εξαγωγείς, πριν ακόμη από την έναρξη της παγκόσμιας κρίσης της περιόδου 2008-2009, προειδοποιούσαμε για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και μετάθεσής της στον πυρήνα του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας. Εγκαίρως ο ΠΣΕ είχε επισημάνει και την πολυδιάσταση της εξωστρέφειας, που δεν περιορίζεται μόνο στις εξαγωγές προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό της παραγωγικής μηχανής, τις επενδύσεις, ακόμη και τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας.

    [05] Επίτροπος Γεωργίας: Η ΕΕ προστατεύει 269 ελληνικές ονομασίες γεωγραφικής ένδειξης

    "Την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις", ανέφερε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

    Ο κ. Χόγκαν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σημαντική γεωργική παράδοση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: "Τα προϊόντα σας, από το ελαιόλαδο μέχρι τη φέτα και τα φρούτα-λαχανικά, είναι πασίγνωστα σε όλον τον κόσμο. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος αυτό θέλω να το υποστηρίξω και να επενδύσουμε σε αυτό, ώστε να συνεχίσουν να ανθούν οι παραδόσεις και τον 21ο αιώνα». Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό θα το τονίσει και στη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Χόγκαν αναφέρθηκε εκτενώς και στα σχέδια της Επιτροπής για το 2017. Όπως σημείωσε, "στην ομιλία του Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ διατύπωσε ένα σχέδιο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να περάσει από τους καιρούς της αβεβαιότητας, για να βρει έναν νέο σκοπό και όραμα. Και πάνω από όλα τόνισε την ανάγκη να επιδείξουμε στους πολίτες μας ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι το καλύτερο στοίχημα για τη μελλοντική μας ευημερία και ασφάλεια". "Ο πρόεδρος", συμπλήρωσε, "έκανε έκκληση για την επέκταση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, το οποίο έχει αρχίσει να αποδίδει πραγματικά οφέλη για πολλές εθνικές οικονομίες, αναβιώνοντας τις επενδύσεις σε στρατηγικά project σε ολόκληρη την Ευρώπη". Σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, πάνω από 200.000 μικρές εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη έλαβαν δάνεια, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρήκαν θέση εργασίας. Ο Επίτροπος Γεωργίας, στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μία συμφωνία χρηματοδότησης 15 εκατ. ευρώ με την Creta Farms.

    "Όσον αφορά στα επενδυτικά σχέδια, για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, σκοπεύουμε να διπλασιάσουμε τις επενδύσεις, διότι, όπως είπα, πάνω από 200.000 είναι οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν πάρει δάνεια και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει νέες θέσεις εργασίας", διευκρίνισε ο κ. Χόγκαν. Και πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναδεικνύει αυτήν τη δέσμευση της Επιτροπής να προσδίδει αξία στα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, δίνοντας προτεραιότητα πάνω από όλα στη δημιουργία θέσεων εργασίας. "Ο πρόεδρος Γιούνκερ", όπως είπε, "πρότεινε να διπλασιαστεί η διάρκεια του Ταμείου και να διπλασιαστεί και η οικονομική του δυνατότητα. Η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι το πλαίσιο της πολιτικής, το οποίο οι Έλληνες αγρότες μοιράζονται με τους ομολόγους τους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [06] Δεν χειραγωγείται η δικαιοσύνη, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου

    Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε ικανοποίηση για τη συνάντηση, αναφέροντας πως «θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών» και προσέθεσε ότι θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

    Ερωτηθείσα αν υπήρξε συζήτηση σχετικά με το πρόσφατο «επεισόδιο» στο ΣτΕ και αν είπε κάτι ο πρωθυπουργός γι' αυτό το θέμα και το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η κ. Θάνου είπε ότι «καμία τέτοια αναφορά δεν έγινε».

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου υπογράμμισε ότι «το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί του ΣτΕ δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων». «Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον, προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας που είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», προσέθεσε, για να υπογραμμίσει ότι: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας το οποίο επικρατεί στο δικαστήριο προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα μας».

    Σε ερώτημα σχετικά με τις «καταγγελίες των δυο δικαστικών» (σ.σ. η πρόσφατη εξέλιξη με τους δυο δικαστικούς που παραιτήθηκαν από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, διατυπώνοντας ορισμένες καταγγελίες), ο κ. Σακελλαρίου, είπε: «Σας απήντησα ότι αυτοί οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».

    Ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «Λέτε να σας πει ο πρόεδρος του ΣτΕ; Να εξαγγείλει πότε θα κάνει διάσκεψη μιας υποθέσεως;». Και συνέχισε: «Εγώ έχω μια ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονή της διασκέψεως, να καθίσουν ήρεμοι σε ένα τραπέζι να πάρουν μια απόφαση. Εγώ αυτά τα τίμια πράγματα ξέρω. Και πηγαίνω σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος, έχω ήσυχη τη συνείδησή μου».

    [07] Ειδική ενίσχυση των αγροτών στα νησιά με προσφυγική κρίση. Δεσμεύτηκαν Φ. Χόγκαν - Β. Αποστόλου

    «Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των αγροτών των νησιών του Αιγαίου, που υποφέρουν από την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το θέμα της πρόσθετης στήριξης των εν λόγω αγροτών θα το θέσουμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον επίτροπο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Χόγκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ο επίτροπος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, στις οικονομικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες και εξήρε το θετικό πνεύμα του επιτρόπου για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

    Η συνέντευξη άρχισε με την πανηγυρική παρουσίαση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης για τη φάβα Φενεού, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, που καλλιεργούν το προϊόν στις περιοχές της ορεινής Κορινθίας.

    Θα διασφαλίσουμε ώστε ο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων θα προστατευτεί στις συμφωνίες των ελεύθερων συναλλαγών, το κάναμε με τον Καναδά, με τη Ν. Αφρική, θα το κάνουμε και με τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Χόγκαν.

    Ο «νονός», είπε ο κ. Αποστόλου κοιτάζοντας τον επίτροπο, ο οποίος έδειχνε δημόσια το πιστοποιητικό της φάβας Φενεού, «έχει και την ευθύνη να υπερασπιστεί το όνομα που έδωσε. Εμείς χαιρόμαστε, γιατί έχετε θέση υπέρ της υπεράσπισης των Γεωγραφικών Ενδείξεων».

    Ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε τον επίτροπο γιατί στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η Επιτροπή κατέληξε στη δέσμευση για τη φέτα, μέσα στον μεταβατικό χρόνο έως την έναρξη ισχύος της, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης της συμφωνίας, με στόχο την πλήρη προστασία της, θέμα που συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός με τον επίτροπο, όπως διευκρίνισε ο πρώτος.

    [08] Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η εκ νέου κλήτευση στην Εξεταστική, του ιδιοκτήτη του «Alpha»

    Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, να κληθεί εκ νέου ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», Δημήτρης Κοντομηνάς, για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τη νομιμότητα των δανείων από Τράπεζες, σε κόμματα και ΜΜΕ.

    Η κοινοβουλευτική κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε παράλληλα και το αίτημά του να κληθεί και να καταθέσει στην Εξεταστική, ο πρώην διευθυντής του «Mega», Μανώλης Καψής.

    Αιτιολογώντας την πρότασή του για νέα ακρόαση του κ. Κοντομηνά, ο κ. Λοβέρδος ισχυρίστηκε, ότι προκύπτει αυτή η ανάγκη, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επιχειρηματία, σχετικά με παρεμβάσεις που του έγιναν μετά την διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές αδειοδοτήσεις, ώστε το κανάλι του να συνεργαστεί με συγκεκριμένο υποψήφιο.

    «Αποστρέφομαι την λογική να μετατραπεί η Εξεταστική Επιτροπή σε εκπομπή πρωϊνάδικου», ήταν η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππα.

    «Ο κ. Κοντομηνάς ήρθε στην Εξεταστική και είπε ό,τι είχε να μας πει και δεν θα μας πει νέες σκέψεις και δεδομένα. Ας βγάλει 100 δελτία Τύπου, αν θέλει», τόνισε ο κ. Λάππας.

    Για τον κ. Καψή, ο κ. Λάππας υποστήριξε ότι δεν κρίνεται σκόπιμο να κληθεί για να κάνει απλά μια «δήλωση πολιτικού περιεχόμενου», αφού όπως είπε, δεν κατέχει καμία καίρια θέση στο «Mega» που να αφορά το παρελθόν ή την προοπτική του καναλιού.

    Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, υποστήριξε ότι το θέμα των καταγγελιών του κ. Κοντομηνά δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, και διευκρίνισε ότι η δική του πρόταση είναι να κληθεί στην Εξεταστική, εφ? όσον διαπιστωθεί ότι η Επιτροπή Θεσμών, που είναι και η αρμόδια, δεν είναι διατεθειμένη να τις ερευνήσει.

    Για την κλήτευση του κ. Καψή, αναγνώρισε μεν ότι δεν είχε κανένα διοικητικό ρόλο, ωστόσο όπως είπε, «θα είναι θετικό να μπορούσε να πει τις σκέψεις του, καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ανείσπρακτα δάνεια του «Mega».

    [09] Δ. Αβραμόπουλος: «Ανθρωπιά, ανοιχτή κοινωνία αλλά και διαφύλαξη των συνόρων»

    Στον μεθοριακό σταθμό Καπετάν Αντρέεβο της Βουλγαρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, βρέθηκαν σήμερα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προυσιάσουν τη νέα Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τον οργανισμό που, αντικαθιστώντας τη Frontex, αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα ισχυρότερης κοινής διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ.

    Όπως εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο νέος οργανισμός ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του σε νομικό και λειτουργικό επίπεδο και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πλήρως λειτουργικός.

    Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον νέο οργανισμό σύμβολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενωμένη. Είναι σύμβολο μίας Ευρώπης που μπορεί να αντιμετωπίζει αποφασιστικά, σε συνεργασία με τους γείτονές μας, τις προκλήσεις που δημιουργούν η μεταναστευτική κρίση και οι απειλές για την ασφάλειά μας», επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Είναι σύμβολο της κοινής ευθύνης που έχουμε, να προστατεύουμε τα κοινά ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορά μας. Είναι σύμβολο της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να μετακινούμαστε ελεύθερα, χωρίς εσωτερικά σύνορα».

    Επίσης, τόνισε ότι η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στην ιστορία της διαχείρισης ευρωπαϊκών συνόρων. «Από τώρα και στο εξής, τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους μέλους της ΕΕ θα είναι τα εξωτερικά σύνορα όλων μας, τόσο από νομική, όσο και από επιχειρησιακή άποψη», ανέφερε. Εξάλλου, έστειλε το μήνυμα ότι «οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοιχτές για όσους χρειάζονται διεθνή προστασία, αλλά κλειστές για όσους περνούν τα σύνορα παράνομα».

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε ότι ο νέος οργανισμός θα περιλαμβάνει έναν πιο ισχυρό μηχανισμό παραπόνων «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    «Κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση», παρατήρησε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στρατηγικός συνεργάτης της Ευρώπης και να συνεχιστεί, τόσο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, όσο και η συμφωνία με το Αφγανιστάν, και ζήτησε ΗΠΑ και Ρωσία να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, προκειμένου να βρουν λύση για τον πόλεμο της Συρίας. «Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, αλλά σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα», κατέληξε.

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, χαρακτήρισε τον νέο οργανισμό «πολύ σημαντική εξέλιξη για την Ευρώπη», που βάζει τα θεμέλια μίας «περισσότερο αποτελεσματικής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην Ευρώπη». Όπως πρόσθεσε, χρειάζεται όλα τα κράτη μέλη «να μοιραστούμε την ευθύνη και να λάβουμε από κοινού δράση».

    Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Φαμπρίς Λετζερί, έκανε λόγο για «ένα μεγάλο βήμα μπροστά» και συμπλήρωσε: «Ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα κάνει, όχι μόνο ποσοτική, αλλά και ποιοτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ». Σε ερώτηση κατά πόσο τα κράτη μέλη θα ανταποκριθούν στην αποστολή συνοριοφυλάκων στον νέο οργανισμό, ο κ. Λετζερί δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα κράτη μέλη θα συνεισφέρουν και θα παρέχουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

    Η υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας, της χώρας που ασκεί την προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ, Ντενίσα Σάκοβα, παρουσίασε μερικές από τις πρωτοβουλίες της χώρας της από τότε που ανέλαβε την προεδρία.

    Τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

    Έως το 2020, το μόνιμο προσωπικό του οργανισμού θα υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας τα 1.000 άτομα, και θα διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ. Ές τον Δεκέμβριο θα προσληφθούν 50 άτομα. Την ίδια ώρα, θα δημιουργηθεί εφεδρεία 1.500 συνοριοφυλάκων και υποστηρικτικού προσωπικού ταχείας ανάπτυξης, που αναμένεται να είναι διαθέσιμοι από τις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης, ο οργανισμός θα έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προμηθεύεται τον εξοπλισμό του και να τον αξιοποιεί ανά πάσα στιγμή σε επιχειρήσεις στα σύνορα.

    Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα απαρτίζεται από τον Οργανισμό της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και από τις εθνικές αρχές και ακτοφυλακές που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των συνόρων.

    Οι κύριες δραστηριότητες του Οργανισμού θα είναι: Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών και η ανάλυση κινδύνου, η παρακολούθηση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η παροχή επιχειρησιακής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη, η διενέργεια επιχειρήσεων υποστήριξης, έρευνας και διάσωσης, ο ενισχυμένος ρόλος στις επιστροφές παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (έπειτα από αίτημα του κράτους-μέλους, αλλά και με πρωτοβουλία του Οργανισμού) και η υποστήριξη των εθνικών αρχών. Σε επείγουσες καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, ο Οργανισμός θα είναι σε θέση να παρέμβει ακόμα και αν το κράτος-μέλος θεωρεί πως δεν υπάρχει ανάγκη πρόσθετης παρέμβασης. Εξάλλου, ο Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί επιχειρήσεις σε εδάφη μη ευρωπαϊκών κρατών που συνορεύουν με ένα κράτος-μέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των αρχών των κρατών.

    Στις 6 Ιανουαρίου 2017 θα είναι λειτουργικό το κομμάτι των επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ολοκληρωθούν οι πρώτες αξιολογήσεις για τον εντοπισμό αδυναμιών.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκε ο εξοπλισμός του νέου Οργανισμού, μεταξύ των οποίων περιπολικά, οχήματα επιτήρησης με θερμικές κάμερες, ομάδες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και μέσα εναέριας επιτήρησης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, υπουργοί ευρωπαϊκών κρατών και εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης έδωσαν το «παρών» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

    [10] Aύξηση της φτώχειας στην Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas

    Εντυπωσιακή αύξηση της φτώχειας στην Ιταλία σε διάστημα 8 ετών αποκαλύπτει έκθεση της καθολικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Caritas. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 2007 οι άνθρωποι που ζούσαν σε κατάσταση ένδειας στην Ιταλία ήταν 1,8 εκατομμύριο, ενώ πέρυσι άγγιξαν τα 4,6 εκατομμύρια.

    Σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με την Caritas, ζουν κυρίως οικογένειες που ζουν στον ιταλικό νότο, ηλικιωμένοι, οικογένειες με τουλάχιστον τρία παιδιά και οι άνεργοι. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη φιλανθρωπική οργάνωση, σε συνθήκες ένδειας ζει πλέον και σημαντικό ποσοστό οικογενειών του ιταλικού βορρά, γονείς με ένα ή δυο παιδιά και νέοι -- δηλαδή κατηγορίες που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα «πιο ασφαλείς».

    « Η χώρα μας συνεχίζει να μην διαθέτει ένα συνολικό μέτρο αντιμετώπισης της φτώχειας. Από την αρχή της κρίσης μέχρι τώρα ο αριθμός όσων δεν διαθέτουν τα αναγκαία οικονομικά μέσα για να ζήσουν σε συνθήκες θεμελιώδους αξιοπρέπειας, αυξήθηκε με εντυπωσιακό τρόπο, οδηγώντας σε πραγματική έκρηξη», αναφέρει στην έκθεσή της η Caritas.

    [11] Ευρωβουλευτής του UKIP στο νοσοκομείο έπειτα από «λογομαχία» στη διάρκεια κομματικής συνεδρίασης

    Ο Στίβεν Γουλφ, κορυφαίος ευρωβουλευτής του UKIP, του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταφέρθηκε σήμερα σε νοσοκομείο του Στρασβούργου σε σοβαρή κατάσταση έπειτα από «λογομαχία» στη διάρκεια συνεδρίασης των ευρωβουλευτών του UKIP, ανακοίνωσε ο αρχηγός του κόμματος Νάιτζελ Φάρατζ.

    «Εκφράζω τη βαθιά λύπη μου για το γεγονός ότι, έπειτα από μια λογομαχία, που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στη διάρκεια συνεδρίασης ευρωβουλευτών του UKIP, ο Στίβεν Γουλφ κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάστασή του είναι σοβαρή», αναφέρει ο Φάρατζ σε δήλωσή του που διανεμήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν εκπρόσωπο.

    Ο Φάρατζ, ο οποίος ηγείται του UKIP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανέλαβε και πάλι χθες τη συνολική ηγεσία του κόμματος μετά την παραίτηση της εκλεγμένης διαδόχου του η οποία παρέμεινε λιγότερο από τρεις εβδομάδες επικεφαλής του κόμματος εν μέσω συγκρούσεων μετά το δημοψήφισμα που είχε ως αποτέλεσμα τον βασικό στόχο του UKIP, δηλαδή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [12] Κυκλώνας Μάθιου: Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι απομακρύνονται από τις ακτές της Φλόριντα

    Ενάμισι εκατομμύριο κάτοικοι της Φλόριντα πήραν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να διαφύγουν από τον ισχυρό κυκλώνα Μάθιου, ο οποίος έσπειρε ήδη την καταστροφή στην Αϊτή και αλλού στην Καραϊβική, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της Πολιτείας.

    «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το Παλμ Μπιτς (νοτιοανατολική Φλόριντα). Είναι η πρώτη ζώνη που θα πληγεί και αυτό θα συμβεί μέσα στις ερχόμενες ώρες. Δεν απομένει πολύς χρόνος», προειδοποίησε με πολύ σοβαρό ύφος ο κυβερνήτης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του αμερικανικού κέντρου παρακολούθησης των κυκλώνων, ο Μάθιου θα πλήξει τη Φλόριντα τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή. «Είναι ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες κυκλώνας που πληττει αυτή τη ζώνη», υπογραμμίζει το NHC.

    «Ο χρόνος πιέζει», υπογράμμισε ο κυβερνήτης, ο οποίος επιχειρεί να πείσει τους κατοίκους της Πολιτείας του να πάρουν στα σοβαρά τον κίνδυνο και να μεταβούν από τώρα σε καταφύγια όσο το δυνατόν πιο μέσα στην ενδοχώρα.

    «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», είπε ο κυβερνήτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως κινητοποίησε 1.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφυλακής, αυξάνοντας έτσι σε 2.500 τον αριθμό των στρατιωτικών που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν σε απομακρύνσεις κατοίκων και τη διαχείριση των καταφυγίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Στους 39 οι νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου στην Καραϊβική

    [13] Έκθεση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

    Πώς ήταν η ζωή στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χιλιάδες χρόνια; Ποιο το φυσικό περιβάλλον, ποιες οι ασχολίες, η ιεραρχία και οι δοξασίες των κατοίκων των νησιών την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο;

    Μια μοναδική έκθεση, από αυτές που μας συνηθίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, ξεκινά τέλος Νοεμβρίου.

    Τίτλος της, «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» και θα έχει διάρκεια ως τον Μάρτιο 2017. Στόχος της έκθεσης είναι να πληροφορήσει για το μακρινό παρελθόν των Κυκλάδων, για το οποίο, λόγω απουσίας γραπτών τεκμηρίων, δεν γνωρίζουμε πολλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες που μπορούν να αποκρυπτογραφηθούν.

    «Πρότεινα για τα 30 χρόνια του μουσείου, μια διδακτική έκθεση που θα δείχνει πώς ήταν η πρωτοκυκλαδική κοινωνία, η οποία είναι παρεξηγημένη, καθώς η τέχνη της έχει συνδεθεί κυρίως με καλλιτέχνες του 20ού και του 21ου αιώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί ως τώρα δεν έχουμε γραπτές αναφορές, ούτε επιγραφικές, ούτε σε κείμενα. Μόνο τα κυκλαδικά έργα στέκουν ως σιωπηλοί μάρτυρες, βοηθώντας στην ανάγνωση μιας γραφής που δεν υπάρχει για την κοινωνία τους», δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης.

    Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και 138 κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Νάξου, Απειράνθου, Πάρου και Σύρου, για τον προσωρινό δανεισμό των οποίων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε πρόσφατα το «πράσινο φως».

    Τι θα δούμε λοιπόν; Υπέροχα κυκλαδικά ειδώλια που αντικατοπτρίζουν την προϊστορική κοινωνία των νησιών σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της, όπως ο περίφημος αυλητής της Κέρου (δάνειο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου), «ο εγείρων πρόποσιν», το μαρμάρινο ειδώλιο από τη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, που αποτελεί έναν σπάνιο τύπο καθιστής μορφής και το μόνο, μέχρι στιγμής, ακέραιο δείγμα του, ειδώλια που κάθονται είτε σταυροπόδι, είτε σε θρόνο ή σε έδρανο, άλλα που κρατούν βρέφος, φέρουν στέμμα στο κεφάλι και πολλά ακόμα.

    Επίσης, από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Απειράνθου θα «ταξιδέψουν» δύο βραχογραφίες με παράσταση τελετουργικού χορού η μία και κυνηγιού η άλλη, ενώ την έκθεση θα πλαισιώσουν, μεταξύ άλλων, πήλινα και τελετουργικά αγγεία, ειδώλια ζώων, πυξίδες, κοσμήματα, χάλκινα αγκίστρια, πήλινα σφονδύλια, οστέινες περόνες, θαλάσσια όστρεα.

    [14] «Έφυγε» ο συγγραφέας Αντώνης Σουρούνης

    Στις 4 το απόγευμα, στην Αγία Αναστασία Θεσσαλονίκης, θα γίνει η κηδεία του πολυβραβευμένου πεζογράφου Αντώνη Σουρούνη, που πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.

    Ο Σουρούνης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και το 1960, με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου είχαν ήδη μεταναστεύσει συγγενείς του. Σπούδασε κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στα πανεπιστήμια της Κολωνίας, του Σααρμπρύκεν και του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ποικίλα επαγγέλματα: από τραπεζικός υπάλληλος μέχρι ναυτικός και από ξενοδοχειακός υπάλληλος μέχρι επαγγελματίας παίκτης ρουλέτας. Έζησε στη Φρανκφούρτη έως το 1970. Δημοσίευσε τα μυθιστορήματα «Ένα αγόρι γελάει και κλαίει» (1969), «Οι συμπαίχτες» (1977), «Οι πρώτοι πεθαίνουν τελευταίοι» (1985), «Πάσχα στο χωριό» (1991), «Υπ? όψιν της Λίτσας» (1992), «Ο χορός των ρόδων» (1994), «Γκας ο γκάνγκστερ (2000)» και «το μονοπάτι στη θάλασσα» (2006). Στα έργα του περιλαμβάνονται επίσης το αφήγημα «Το μπαστούνι» (2007) και οι συλλογές διηγημάτων «Μερόνυχτα Φραγκφούρτης» (1982), «Τα τύμπανα της κοιλιάς και του πολέμου» (1983), «Μισόν αιώνα άνθρωπος» (1996), «Κυριακάτικες ιστορίες» (2002) και «Νύχτες με ουρά» (2010). Ο Σουρούνης άντλησε τα θέματά του από την περιπετειώδη επαγγελματική του ζωή ως μετανάστη στη Γερμανία, διακωμωδώντας με ένα γλυκόπικρο χιούμορ τις καθημερινές του ιστορίες.

    Από το 1987 ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ζώντας από το συγγραφικό του επάγγελμα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του.

    Το 1995 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για τον «Χορό των ρόδων». Το 2006 βραβεύτηκε από το περιοδικό «Να ένα μήλο» ενώ έναν χρόνο αργότερα πήρε το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το έργο του «Το μονοπάτι στη θάλασσα».

    [15] Ντοκιμαντέρ για τον αγιογράφο Γρηγόρη Μπαλογιάννη στο Βυζαντινό μουσείο

    Στο ταλέντο αλλά και την προσωπικότητα του Γρηγόρη Μπαλογιάννη, ο οποίος έχει αγιογραφήσει εξήντα ναούς στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας, είναι αφιερωμένο το ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται σήμερα, 6 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Την ταινία για τη ζωή και το έργο του αγιογράφου, μαθητή και συνεργάτη του Φώτη Κόντογλου την περίοδο 1961-1965, υπογράφει ο δημοσιογράφος και ιστορικός τέχνης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος.

    Μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Μπαλογιάννη, ακολουθούμε τα βήματα της διαδρομής του. Από την Τρικουκιά Γρεβενών και τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στον εμφύλιο πόλεμο, στα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην Αθήνα και στη Σχολή Καλών Τεχνών.

    «Ο Μπαλογιάννης έχασε και τους δυο γονείς του μέσα στις φλόγες του πολέμου» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. «Έμεινε μόνος με τα πέντε αδέλφια του στη μέση του πουθενά, προσπαθώντας χωρίς καμιά βοήθεια να επιβιώσει. Βοσκός, κρυμμένος στα βουνά, επιστρέφει με το τέλος του εμφύλιου στο χωριό του, για να μπει σε ορφανοτροφείο, στα Γρεβενά αρχικά και ακολούθως στο Παπάφειο της Θεσσαλονίκης».

    Εκεί σπουδάζει ηλεκτρολογία, αλλά δεν είναι αυτό που θέλει να κάνει. Εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική, δεν αργεί να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της αγιογραφίας, υπό την καθοδήγηση του Νίκου Γεωργιάδη, γνωστού αγιογράφου στην Θεσσαλονίκη, στον οποίο αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.

    «Λίγους ανθρώπους έχω δει να μιλούν με τόση ευγνωμοσύνη για όσους ανθρώπους τους βοήθησαν στη ζωή τους», επισημαίνει ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος. «Πρόκειται για έναν άνθρωπο απλό, όχι απλοϊκό και ένα κολοσσιαίο ταλέντο» σχολιάζει ο ιστορικός τέχνης. «Στην τέχνη του ακολουθεί τη μακεδονική σχολή. Έχει ως πρότυπο τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγάλο αγιογράφο του 11ου αιώνα και τις αγιογραφίες του στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους.

    [16] Ρ. Αντωνοπούλου: Από τα έσοδα των τηλεοπτικών αδειών οι προσλήψεις στην υγεία

    Απάντηση στον τηλεοπτικό σταθμό STAR δίνει η αναπληρώτρια υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, με αφορμή το χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού, στο οποίο μεταδόθηκε ρεπορτάζ, που ανέφερε ότι οι 4.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τη στελέχωση των υπηρεσιών υγείας, θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους και όχι από τα έσοδα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, το σχόλιο της κεντρικής παρουσιάστριας του δελτίου ειδήσεων ήταν «η κοροϊδία πάει σύννεφο». «Αυτό που πάει σύννεφο, είναι η παραπληροφόρηση», είναι η απάντηση της κ. Αντωνοπούλου.

    [17] Στο νοσοκομείο ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

    Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων με κατάγματα στα πλευρά νοσηλεύεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μετά από ατύχημα που είχε χθες στην οικία του. Τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.

    [18] Πέντε τραυματίες από έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας στην Κωνσταντινούπολη

    Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, κοντά σε αστυνομικό τμήμα, οφείλεται σε «έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας» και προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, ο ένας από τους οποίους έχει τραυματισθεί σοβαρά, έγραψε στο Twitter ο επαρχιακός κυβερνήτης Βασίπ Σαχίν.

    Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει νωρίτερα πως η έκρηξη οφειλόταν σε παγιδευμένο όχημα. Σημειώθηκε στη συνοικία Γενίμποσνα, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ. Το CNN Turk μετέδωσε επίσης πως υπάρχουν πέντε τραυματίες, ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

    Εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν αυτοκίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από την έκρηξη και θραύσματα γυαλιού στο έδαφος.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε τουρκικά κανάλια πως άκουσαν μια σφοδρή έκρηξη και ακολούθησαν πυροβολισμοί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 14:32:28 UTC