Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο
  • [02] Π. Καμμένος στο «Πρακτορείο Fm»: Ο Καλογρίτσας παρουσία Βενιζέλου, μου ζήτησε να μπω στην κυβέρνηση Σαμαρά
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις
  • [04] Eurobank: Απόλυτα ρεαλιστική η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016
  • [05] Ειδική ενίσχυση των αγροτών στα νησιά με προσφυγική κρίση
  • [06] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας στην περιοχή
  • [07] Θεσσαλονίκη: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παίδων στο Ιπποκράτειο
  • [08] Γερμανία: Η επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνέκρινε τους πρόσφυγες με λίπασμα
  • [09] Κύπρος: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό
  • [10] Ο Γάλλος ΥΠΕΞ θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Παρίσι
  • [11] Τα smartphones μειώνουν την αποτελεσματικότητα εν ώρα εργασίας
  • [12] Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών θα είναι το μέλλον
  • [13] Π. Ρήγας: Η σύγκρουσή μας με την αντιπολίτευση είναι σύγκρουση ιδεολογιών και γι' αυτό είναι τόσο σφοδρή
  • [14] ΝΔ: Τεχνάσματα αποπροσανατολισμού η συγκρότηση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος
  • [15] Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Κονστάντσιο διέψευσε τις φήμες για μείωση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα
  • [16] Περισσότερες από 150 επιχειρηματικές επαφές είχαν οι εκπρόσωποι 29 ελληνικών επιχειρήσεων στη Στοκχόλμη
  • [17] Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται καλύτερα από τις εμπειρίες σε σχέση με των ενηλίκων

  • [01] Ν. Παππάς: Η ΝΔ προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο

    «Η στάση της ΝΔ δεν δημιουργεί πλέον κανένα ερωτηματικό. Αναπαράγει οτιδήποτε μπορεί να αμφισβητήσει το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, «για την προσπάθεια της ΝΔ να εκμεταλλευτεί πολιτικά τις παραιτήσεις δικαστικών του ΣτΕ από το συνδικαλιστικό τους όργανο».

    «Ερωτηματικά όμως προκαλούνται από τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η κ. Σακελλαροπούλου η οποία παραιτήθηκε από το ΔΣ της Ένωσης Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας «αρνησιδικία», έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από την επίμαχη υπόθεση, επειδή συγγενικό της πρόσωπο είναι δικηγόρος των καναλαρχών» προσθέτει ο υπουργός Επικρατείας, καταλήγοντας στην δήλωσή του:

    «Η ΝΔ η οποία υιοθέτησε άκριτα τις καταγγελίες αυτές, οφείλει να δώσει εξηγήσεις και να σταματήσει την προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων ώστε να αφεθεί η Δικαιοσύνη να αποφασίσει απερίσπαστη».

    Διαβάστε επίσης:

    Γρ. Τύπου πρωθυπουργού : «Η ΝΔ προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου»

    Σημαντικά ζητήματα, συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς

    Ικανοποίηση εκ μέρους των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων μετά τη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα

    Αλ. Τσίπρας: Προσπάθεια για διατήρηση των ισχυουσών αμοιβών των δικαστικών

    [02] Π. Καμμένος στο «Πρακτορείο Fm»: Ο Καλογρίτσας παρουσία Βενιζέλου, μου ζήτησε να μπω στην κυβέρνηση Σαμαρά

    Από τη Χίο, όπου βρίσκεται για την άσκηση «Παρμενίων», μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο υπουργός Άμυνας χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακή την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων.

    Ο Πάνος Καμμένος, με αφορμή δημοσιεύματα για ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την εκκλησία, είπε ότι είναι λίγο υπερβολικά. Αναφερόμενος δε στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, σημείωσε πως υπήρξε ευτυχής κατάληξη. Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης-εκκλησίας και υπογράμμισε την πολύ καλή σχέση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο. Όπως είπε, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε συνεννόηση να προχωρήσει η συγγραφή ενός νέου βιβλίου θρησκευτικών, με σεβασμό στα αλλόθρησκα παιδιά και στην Ορθοδοξία.

    Ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στο ζήμητα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας: «Ο πόλεμος συνεχίζεται» και αναφέρθηκε στον «πρωτοφανή πόλεμο» που δέχεται η κυβέρνηση και ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς. Μάλιστα τόνισε ότι χρεώνουν στην κυβέρνηση επιχειρηματίες που μόνο στην κυβέρνηση δεν ανήκουν. Αποκαλυπτικός ήταν ο κ. Καμμένος στο «Πρακτορείο», για τον κ. Καλογρίτσα για τον οποίον είπε: «Ο κ. Καλογρίτσας εμένα με είχε καλέσει σπίτι του, παρουσία του κ. Βενιζέλου και μου ζητούσε τη μία φορά να συνδράμω, να μπω στην κυβέρνηση -πριν γίνουν οι ΑΝΕΛ- να μπω στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, και τη δεύτερη φορά να μη συμπράξω με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ξεκάθαρο ποιος είναι με ποιον», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

    Ο κ. Καμμένος συμπλήρωσε πως το ότι είναι καθαρός ο διαγωνισμός φάνηκε από την πρώτη άδεια την οποία πήρε ο Σκάι, ο οποίος δεν έχει φιλική προς την κυβέρνηση συμπεριφορά. Το αποτέλεσμα των αδειών, δεν είναι ελεγχόμενο από την κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Άμυνας και υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μπήκαν χρήματα τα οποία θα πάνε προς όφελος εκείνων που έχουν την περισσότερη ανάγκη και «θα υπάρξει ένα τηλεοπτικό τοπίο που δεν θα εισπράττει μόνο αλλά θα πληρώνει». Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι όποιος δεν πληρώσει τις επόμενες δόσεις, χάνει την άδεια. «Εμείς με τον Αλέξη Τσίπρα, δεν χρωστάμε σε κανέναν» υπογράμμισε.

    «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι αυτή τη στιγμή, παραγωγικές δυνάμεις του τόπου που μπορούν να έρθουν κοντά στην κυβέρνηση» είπε ο κ. Καμμένος και τόνισε ότι θα υπάρξουν οικονομικές εξελίξεις θετικές ενώ εκτίμησε ότι το χρέος θα διευθετηθεί, μέχρι το τέλος του έτους. Ο υπουργός υπογράμμισε: «Μπορούν να έρθουν κοντά μας άνθρωποι που δεν προέρχονται από την Αριστερά άλλα από τον κεντρώο χώρο. Πιστεύω και στην κυβέρνηση αυτή, εάν ο πρωθυπουργός το αποφασίσει -είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός- μπορούν να μπουν και πρόσωπα που εκπροσωπούν παραγωγικές τάξεις», τόνισε ο υπουργός Άμυνας και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολιτικά ακάλυπτοι, οι Καραμανλικοί, βρίσκονται υπό διωγμό από τον κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ . Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική του κ. Σαμαρά, γίνεται ο δικηγόρος υπεράσπισης του κ. Βενιζέλου. Αντί να δικαιώνει τον Καραμανλή με τον Γεωργίου (με τα στατιστικά στοιχεία), πήρε ουσιαστικά τη θέση του Γ. Παπανδρέου».

    Ο κ. Καμμένος σημείωσε επίσης: «Λοιπόν όλος αυτός ο κόσμος που ήταν κοντά στην κυβέρνηση Καραμανλή, πιο κοντά είναι σε μας παρά στη ΝΔ, αυτή τη στιγμή, του Γεωργιάδη και του Βορίδη, της ακροδεξιάς ? των άκρων που έλεγε ο Καραμανλής που δεν θα συνεργαζόταν ποτέ».

    Ερωτηθείς για το αίτημα του Κ. Μητσοτάκη για εκλογές απάντησε πως η κυβέρνηση έχει εκλεγεί μέχρι το 2019 και ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει εμπειρίες στην αντιπολίτευση και το 2023 μπορεί να διεκδικήσει κάτι.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Ε. Βενιζέλος απαντά στις δηλώσεις Π. Καμμένου

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις

    Στην διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τον εφιάλτη του ναζισμού εστίασε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε εκδήλωση για τον εορτασμό απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή και μίλησε για "αυτονόητο δικαίωμα" της Ελλάδας όσον αφορά και το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις που είναι "νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες" όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στα "μορφώματα του ναζισμού που ακόμη βλέπουμε και στην πατρίδα μας, δεν πρέπει να τα υποτιμάμε, αλλά ούτε κι η Ευρώπη να τα υποτιμά διότι εκεί είναι εντονότερα".

    Για να πολεμηθεί ο εφιάλτης του ναζισμού πρέπει να υποστηριχθεί η αξία του ανθρώπου. "Κάθε φοβικό σύνδρομο είναι ντροπή" υπογράμμισε και τόνισε ότι αυτά τα μορφώματα αποτελούν κίνδυνο ώστε να διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός της Ευρώπης.

    Με αφορμή την έκθεση "Αθήνα 1940-1944, Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση" την οποία εγκαινίασε, δήλωσε ότι "σε αυτήν την περίοδο η Αθήνα συμβόλιζε την πόλη του ΟΧΙ, την πόλη της εθνικής αντίστασης, της έκρηξης ελευθερίας διότι υπήρξε πάντοτε "αιώνια κιβωτός του παγκόσμιου πολιτισμού. Και η Θεσσαλονίκη όμως διαθέτει τις αντίστοιχες περγαμηνές αντίστασης, υπερασπίστηκε την ελληνικότητα που αποτελεί εθνικό χρέος να ακολουθήσουμε εκείνο το παράδειγμα". Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο και για "την πόλη που πλήρωσε το τίμημα των ομοεθνών μας Εβραίων. Αυτές οι δυο πόλεις, φάροι του πολιτισμού, έχουν κοινή πορεία" επεσήμανε.

    [04] Eurobank: Απόλυτα ρεαλιστική η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016

    Η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016 θεωρείται απόλυτα ρεαλιστική, αναφέρεται σε μελέτη της Eurobank με τίτλο: «Ελλάδα: Προσχέδιο προϋπολογισμού 2017, βασικές υποθέσεις και επιτευξιμότητα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων».

    Ειδικότερα, με την ευκαιρία της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος στην Βουλή των Ελλήνων, η μελέτη της Eurobank επιχειρεί, βάσει μίας απλουστευτικής μεθόδου, την ποσοτικοποίηση του δυνητικού υφεσιακού αντίκτυπου (fiscal drag) των δημοσιονομικών μέτρων για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

    Η σωρευτική υφεσιακή επίπτωσή αυτών εκτιμάται σε 5,5 δισ., ευρώ μέγεθος που δε θεωρείται αμελητέο, δεδομένης της υποτονικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία. Εντούτοις, ο εκτιμώμενος υφεσιακός αντίκτυπος των νέων μέτρων θα μπορούσε να αντισταθμισθεί από τη συνεχή αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού δημοσίου μέσω της χρηματοδότησης που παρέχεται από το νέο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης της χώρας, αναφέρεται στην μελέτη.

    Όπως είναι γνωστό, το υφιστάμενο πρόγραμμα προβλέπει συνολικό ποσό χρηματοδότησης ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο 2017 για την εκκαθάριση των εν λόγω οφειλών, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, άνω του 1 δισ. ευρώ έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό.

    Σύμφωνα με την μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τα ενθαρρυντικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που νομοθετήθηκαν την άνοιξη του 2016, τις θετικές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα από την αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος ως αποτέλεσμα της εφαρμογής κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο 2015, την εντατικοποίηση των ελέγχων για πάταξη της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, καθώς και την εφαρμογή σειράς θεσμικών παρεμβάσεων όπως η αναδιοργάνωση του συνολικού πλαισίου λειτουργίας της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και τις προσδοκίες για ύφεση το 2016 σχετικά ηπιότερη του αναμενομένου, η εκτίμηση του προσχεδίου προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ το 2016 θεωρείται απόλυτα ρεαλιστική.

    [05] Ειδική ενίσχυση των αγροτών στα νησιά με προσφυγική κρίση

    «Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των αγροτών των νησιών του Αιγαίου, που υποφέρουν από την προσφυγική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι το θέμα της πρόσθετης στήριξης των εν λόγω αγροτών θα το θέσουμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε με τον επίτροπο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του κ. Χόγκαν στην Αθήνα, στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, ο κ. Αποστόλου είπε ότι ο επίτροπος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, στις οικονομικές συμφωνίες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες και εξήρε το θετικό πνεύμα του επιτρόπου για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό αγροτικό τομέα.

    Η συνέντευξη άρχισε με την πανηγυρική παρουσίαση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης για τη φάβα Φενεού, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγών, που καλλιεργούν το προϊόν στις περιοχές της ορεινής Κορινθίας.

    Θα διασφαλίσουμε ώστε ο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων θα προστατευτεί στις συμφωνίες των ελεύθερων συναλλαγών, το κάναμε με τον Καναδά, με τη Ν. Αφρική, θα το κάνουμε και με τις ΗΠΑ, είπε ο κ. Χόγκαν.

    Ο «νονός», είπε ο κ. Αποστόλου κοιτάζοντας τον επίτροπο, ο οποίος έδειχνε δημόσια το πιστοποιητικό της φάβας Φενεού, «έχει και την ευθύνη να υπερασπιστεί το όνομα που έδωσε. Εμείς χαιρόμαστε, γιατί έχετε θέση υπέρ της υπεράσπισης των Γεωγραφικών Ενδείξεων».

    Ο κ. Αποστόλου ευχαρίστησε τον επίτροπο γιατί στη συμφωνία με τη Ν. Αφρική, η Επιτροπή κατέληξε στη δέσμευση για τη φέτα, μέσα στον μεταβατικό χρόνο έως την έναρξη ισχύος της, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης της συμφωνίας, με στόχο την πλήρη προστασία της, θέμα που συζητήθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός με τον επίτροπο, όπως διευκρίνισε ο πρώτος.

    [06] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας στην περιοχή

    Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και μπορεί να παίξει το ρόλο της γέφυρας σε μία κατά τα άλλα ταραγμένη περιοχή, και αυτό λόγω της μοναδικής γεωγραφικής θέσης της χώρας μας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ανάμεσα σε Βορρά και Νότο, τονίζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην Μεσογειακή Διάσκεψη του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην αυστριακή πρωτεύουσα, κάνοντας το μεσημέρι μακρά παρέμβαση.

    "Εχουμε και την ικανότητα και τις δυνατότητες, αλλά και την πολιτική βούληση να φέρουμε κοντά τους γείτονες, τον ένα με τον άλλο, μέσα από τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκειακό Διάλογο μπορούμε να φέρουμε κοντά τους νέους από όλες αυτές τις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, και η χώρα μας, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να παίξει έναν κεντρικό ρόλο, σπάζοντας τα στερεότυπα τα οποία επικρατούν", προσθέτει.

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, η οποία, όπως ο ίδιος παρατηρεί, μπορεί να αμβλύνει και τις αντιθέσεις και να είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος θα σταματήσει την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, ενώ από την άλλη μεριά θα πρέπει να ενισχυθεί η ανεκτικότητα αλλά και θα πρέπει να ενισχυθούν εκείνες οι δράσεις οι οποίες θα εντάξουν όσους νέους έχουν έλθει ή που έρχονταν από παλιά στην Ευρώπη, στο κοινωνικό σύνολο.

    Πρόκειται, όπως προσθέτει, για την ανεργία, για τη δυνατότητα των νέων να συμμετέχουν ισότιμα στην εργασία, στην εκπαίδευση, και βέβαια να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας για να μπορεί να συνεχίσει.

    Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει την εμπειρία γιατί διοργάνωσε τη Μεσογειακή Διάσκεψη για πρώτη φορά στην Αθήνα, με τους πρωθυπουργούς επτά χωρών, και το κείμενο που εκδόθηκε μιλάει και για τη συνεργασία με τις χώρες όλης της Μεσογείου και από το Βορρά και από το Νότο, όπως επίσης και για τις πολιτικές, οι οποίες πρέπει να ασκηθούν, και αυτό σε ανώτερο επίπεδο.

    Ο ίδιος επισημαίνει επίσης τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πρώτα απ΄ όλα με το Διαθρησκειακό Διάλογο που έγινε ανάμεσα σε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους, με τη φροντίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ακόμη, όπως τονίζει ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο η Διάσκεψη στην Αθήνα για τον Διάλογο και την Ειρηνική Συνύπαρξη που πρέπει να υπάρχει στη Μέση Ανατολή, αλλά και τελευταία η μεγάλη Διάσκεψη που έγινε στη Ρόδο και στην οποία υιοθετήθηκαν δράσεις-συνεργασίες των χωρών αυτών.

    [07] Θεσσαλονίκη: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παίδων στο Ιπποκράτειο

    Αιμοκάθαρση θα μπορούν πλέον να κάνουν και τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη καθώς, ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Νεφρολογική Μονάδα Παίδων. Όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Ιπποκρατείου η Νεφρολογική Μονάδα Παίδων άρχισε να λειτουργεί στις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Παίδων, της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    "Το γεγονός ότι υπήρξε επιτακτική ανάγκη κάλυψης των παιδιατρικών ασθενών οι οποίοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν περιτοναϊκή κάθαρση και έπρεπε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση οδήγησε στην λειτουργία της εν λόγω Μονάδας. Περαιτέρω έπρεπε να υποστηριχθούν οι παιδιατρικοί ασθενείς που έρχονταν από την Αθήνα για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης "Ιπποκράτειο" όπου και στεγάζεται η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων και ήδη υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση", αναφέρει η διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

    Στη διαμόρφωση και λειτουργία της Μονάδας, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δ' κτηρίου του Ιπποκρατείου, συνέβαλλε με χορηγία η οικογένεια Δημητριάδη, ενώ όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση του νοσοκομείου, υπάρχει πρόβλεψη για δεύτερο μηχάνημα αιμοκάθαρσης.

    [08] Γερμανία: Η επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνέκρινε τους πρόσφυγες με λίπασμα

    Πολιτικοί από το σύνολο του πολιτικού φάσματος στη Γερμανία καταδίκασαν τις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), τη Δευτέρα, όταν η Φράουκε Πίτρι συνέκρινε τις κοινωνίες που ενσωματώνουν μετανάστες με κοπρόχωμα.

    Η Πίτρι, το κόμμα της οποίας κατέγραψε μεγάλη άνοδο στις κρατιδιακές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος και αναμένεται να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, την Μπούντεσταγκ, στις βουλευτικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, έκανε τα επίμαχα σχόλια κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας της στη Στουτγκάρδη τη Δευτέρα, σύμφωνα με την έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung στο διαδίκτυο.

    Χλευάζοντας την ιδέα ότι οι μετανάστες προσφέρουν στις κοινωνίες περισσότερη ποικιλομορφία, η Πίτρι είπε «τι να πούμε για την εκστρατεία "Η Γερμανία είναι πολύχρωμη"; Και το κοπρόχωμα πολύχρωμο είναι», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε.

    Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της Πίτρι στο γραφείο της για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν έγιναν ή να σχολιάσει.

    Οι συντηρητικοί, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι?που υπέστησαν απώλειες από την άνοδο του AfD?καταδίκασαν ομόφωνα τις δηλώσεις.

    «Το επιχειρηματικό μοντέλο αυτών των ανθρώπων είναι να εκφοβίζουν τον κόσμο», δήλωσε στη FAZ ο συντηρητικός Τόμας Στρομπλ, υπουργός Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βάδης-Βυρτεμβέργης, αποκαλώντας τις δηλώσεις της Πίτρι «αποτροπιαστικές».

    «Οι άδικες φραστικές επιθέσεις της φράου Πίτρι έφθασαν σε νέο επίπεδο», με την επικεφαλής της AfD να «εξευτελίζει συστηματικά τον κόσμο και να στρέφει τον έναν εναντίον του άλλου» δήλωσε η σοσιαλδημοκράτισσα Λένι Μπραϊμάιερ.

    Η AfD δημιουργήθηκε το 2013, προβάλλοντας αρχικά θέσεις εναντίον της πολιτικής του δανεισμού κρατών εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά η Πίτρι εξεδίωξε τον ιδρυτή του και έστρεψε το κόμμα προς τα δεξιά, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί τις φοβίες μέρους των Γερμανών για τη μετανάστευση. Μετά την έλευση περίπου 900.000 προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία πέρυσι, το κόμμα έδρεψε μεγάλα πολιτικά κέρδη και πλέον εκπροσωπείται σε 10 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.

    Τα περισσότερα στελέχη της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με την AfD, αλλά μια μικρή μερίδα τους τάσσεται υπέρ αυτής της ιδέας. Ο Χέρμαν Βίνκλερ δήλωσε στο περιοδικό Super Illu ότι οι συντηρητικοί θα όφειλαν να εξετάσουν την πιθανότητα αυτή για να αποφευχθεί η ανάδειξη μιας κυβέρνησης αποτελούμενης από κόμματα της αριστεράς.

    Μια δημοσκόπηση του INSA η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κατέδειξε ότι το ποσοστό της AfD υποχώρησε μισή εκατοστιαία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα στο 15%, ποσοστό όμως που είναι υψηλότερο κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες συγκρινόμενο με εκείνο που κατέγραφε το κόμμα έναν χρόνο νωρίτερα.

    [09] Κύπρος: Δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό

    Σε πολύωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    Μετά την συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως «δεν τίθεται θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας». Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως μετά την ενημέρωση τέθηκαν ερωτήματα. «Ο πρόεδρος Αναστασιάδης λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες όλων των κομμάτων. Η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την πραγματοποίηση συνάντησης στο εξωτερικό για συζήτηση του εδαφικού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε λέγοντας πως «θα ήταν σαφώς προτιμότερο η συζήτηση να γίνει στην Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατάμε είναι η ουσία. Η ανάγκη να συζητηθεί το εδαφικό. Η ουσιαστική συζήτηση του εδαφικού θα κρίνει την πορεία των διαπραγματεύσεων».

    Πάντως, το ενδεχόμενο συζήτησης του εδαφικού εκτός Κύπρου διχάζει τα πολιτικά κόμματα.

    «Ακούσαμε με προσοχή όσα είπε ο πρόεδρος, και οι ανησυχίες παραμένουν» ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος. «Όσα καταφέραμε να αποτρέψουμε στη Νέα Υόρκη, επιβλήθηκαν με την επιστροφή στη Λευκωσία. Θέλουν μια ενδιάμεση συμφωνία με θέματα ανοιχτά, που ίσως συμπληρωθούν στη συνέχεια. Δεν είναι τεχνικό θέμα οι συμφωνίες και οι νόμοι, είναι σοβαρά πολιτικά ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνονται στη συμφωνία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και σημείωσε: «Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες υποχωρήσεις από την Τουρκία. Είναι θετική εξέλιξη η αποσύνδεση του εδαφικού με τις εγγυήσεις. Δεν αποδεχόμαστε την επιβολή χρονοδιαγραμμάτων. Το εδαφικό να συζητηθεί εντός Κύπρου».

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου , είπε ότι η εντατικοποίηση της διαπραγμάτευσης πρέπει φυσιολογικά να είναι μόνιμη θέση της κυπριακής πλευράς. «Είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου, στηρίζουμε τον πρόεδρο για να σπάσει το αδιέξοδο», δήλωσε.

    Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, 'Αντρος Κυπριανού, δήλωσε πως «αν υπάρχει επιμονή για μετάβαση στο εξωτερικό δεν έχουμε πρόβλημα. Με έναν όρο: Να μην επιχειρήσει κανείς να μας βάλει πίεση», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε πως «κινούμαστε προς την κατεύθυνση, είτε του αδιεξόδου είτε προς μια κακή συμφωνία» . Υποστήριξε ότι με συζήτηση του εδαφικού εκτός Κύπρου, γίνονται δεκτές οι προθέσεις Ακιντζί για ένα χρονοδιάγραμμα. «Πρέπει να αποφευχθεί αυτό, και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει στην Κύπρο», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

    «Δεν συζήτησαμε για μετάβαση στο εξωτερικό για το εδαφικό», είπε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, και πρόσθεσε ότι δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί διαρροών από τον Μουσταφά Ακιντζί.

    [10] Ο Γάλλος ΥΠΕΞ θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Παρίσι

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε σήμερα πως η προτεραιότητα του είναι να θέσει ένα τέλος στις «σφαγές» που συντελούνται στο Χαλέπι παρά να επικεντρωθεί στο κατά πόσον ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφτεί το Παρίσι αργότερα αυτό το μήνα.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν θα επισκεφθεί το Παρίσι στις 19 Οκτωβρίου για να συζητήσει την κατάσταση στη Συρία και την Ουκρανία με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ.

    Όμως, ενώ ο Λαβρόφ αργότερα επισήμανε πως συζητήσανε την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου κατά τη συνάντηση του με τον Ερό στην Μόσχα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ άφησε να πλανώνται αμφιβολίες για την επίσκεψη.

    Σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους, έπειτα από μια συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, για να επιβεβαιώσει την επίσκεψη Πούτιν στην γαλλική πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας τόνισε: «Η επείγουσα ανάγκη σήμερα είναι η παύση των εχθροπραξιών και ο τερματισμός των σφαγών στο Χαλέπι».

    Μια γαλλική διπλωματική πηγή πρόσθεσε πως η ημερομηνία επίσκεψης του Ρώσου προέδρου δεν επιβεβαιώθηκε και πως το Παρίσι επιθυμεί να δει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στο Χαλέπι, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η Μόσχα «σκληραίνει την στάση της».

    [11] Τα smartphones μειώνουν την αποτελεσματικότητα εν ώρα εργασίας

    Έρευνα της Kaspersky Lab αποδεικνύει ότι τα smartphones μάς αποσπούν την προσοχή και μας καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικούς εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα με την έρευνα, είμαστε 26% πιο παραγωγικοί, χωρίς το smartphone.

    Συγκεκριμένα, στην έρευνα αναφέρεται ότι τα smartphones μάς βοηθούν να μένουμε σε επαφή με συναδέλφους, να ελέγχουμε τα εισερχόμενα μηνύματά μας και να ολοκληρώνουμε τα επείγοντα καθήκοντά μας, όσο βρισκόμαστε εν κινήσει. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετική, καθώς μάς καθιστούν λιγότερο παραγωγικούς εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με ένα νέο ψυχολογικό πείραμα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Kaspersky Lab από το Πανεπιστήμιο του W?rzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent.

    Μέσω του πειράματος, διερευνήθηκε ο συσχετισμός μεταξύ των επιπέδων παραγωγικότητας και της απόστασης που έχουν οι συμμετέχοντες από τα smartphones τους. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε ότι όταν τους απομάκρυναν από το smartphones τους, η απόδοση των συμμετεχόντων βελτιώθηκε κατά 26%. Το πείραμα εξέταζε τη συμπεριφορά 95 ατόμων, μεταξύ 19 και 56 ετών, σε εργαστήρια στο Πανεπιστήμιο του W?rzburg και στο Πανεπιστήμιο Nottingham Trent. Οι ερευνητές είχαν φροντίσει, ώστε να εξισορροπήσουν τις πειραματικές συνθήκες, καθώς και την ποσόστωση των δύο φύλων σε όλες τις εργαστηριακές περιοχές.

    Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να εκτελέσουν ένα τεστ συγκέντρωσης κάτω από τέσσερις διαφορετικές συνθήκες: Με το smartphone στην τσέπη τους, στο γραφείο τους, κλειδωμένο σε ένα συρτάρι και εντελώς απομακρυσμένο από την αίθουσα. Παρατηρήθηκε ότι η απόδοση ήταν χαμηλότερη όταν το smartphone ήταν στο γραφείο, ενώ με κάθε πρόσθετο στρώμα απόστασης μεταξύ των συμμετεχόντων και των smartphones τους, η απόδοση της δοκιμής αυξανόταν. Συνολικά, τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν 26% υψηλότερα, όταν τα τηλέφωνα απομακρύνθηκαν από το δωμάτιο.

    Αντίθετα με τις προσδοκίες, η απουσία του smartphone δεν έκανε τους συμμετέχοντες νευρικούς. Τα επίπεδα άγχους παρέμειναν σταθερά σε όλα τα πειράματα. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες ήταν πιο ανήσυχες από τους άνδρες συναδέλφους τους, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα άγχους στην εργασία δεν επηρεάζονται από τα smartphones ή την απουσία τους, αλλά ενδέχεται να επηρεάζονται από το φύλο.

    Τα αποτελέσματα του πειράματος συσχετίζονται με τα ευρήματα μίας προηγούμενης έρευνας, που ονομάζεται «Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία». Σε αυτήν την έρευνα, η Kaspersky Lab έδειξε ότι οι ψηφιακές συσκευές μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα επίπεδα συγκέντρωσης. Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι η πληκτρολόγηση σημειώσεων σε ψηφιακές συσκευές κατά τη διάρκεια εταιρικών συναντήσεων μειώνει το επίπεδο κατανόησης του τι πραγματικά συμβαίνει στη συνεδρίαση.

    Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση των ψηφιακών συσκευών στον χώρο εργασίας δεν αποτελεί πραγματικά μία επιλογή. Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με εκείνα της έρευνας «Ψηφιακή Αμνησία στην Εργασία», δίνουν στις επιχειρήσεις μία εικόνα για το πώς να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

    [12] Η επανάσταση των εξατομικευμένων θεραπειών θα είναι το μέλλον

    Την συναρπαστική πρόοδο της ιατρικής επιστήμης στον τομέα της εξατομικευμένης θεραπείας περιέγραψαν σήμερα οι επιστήμονες, που συμμετείχαν σε συνέδριο που έγινε με το θέμα αυτό, στην Αθήνα.

    Το μέλλον της Γενομικής Ιατρικής είναι λαμπρό. Η εξατομικευμένη Ιατρική ξεκινά από τις εκατομμύρια μεταγγίσεις αίματος που γίνονται κάθε μέρα, με αποτέλεσμα τη μίξη γονιδίων διαφορετικών ανθρώπων, τόνισε ο Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης, στο πανεπιστήμιο της Γενεύης.

    Όπως εξήγησε, μοριακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το αν μπορούμε να τρώμε κουκιά λόγω της έλλειψης του ενζύμου G6PD σε κάποιους ανθρώπους, οδήγησε στην ανάγκη ανάπτυξης της φαρμακογενομικής.

    "Η φαρμακογενομική είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της Βιοϊατρικής που μελετά την ανταπόκριση σε διαφορετικά φάρμακα.

    Η διαγνωστική γενομική έχει αναλύσει μόλις 3807 από τα 19950 γονίδια. Είναι υποχρέωσή της κάθε χώρας να επενδύσει στην προώθηση της Έρευνας της γενομικής ιατρικής, έτσι ώστε να ανακαλύψουμε τα αίτια ακόμα περισσότερων παθήσεων και τις εξατομικευμένες θεραπείες τους» ανέφερε ο Στυλιανός Αντωναράκης.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλοί ερευνητές που ασχολήθηκαν με την μελέτη του ανθρώπινου γονιδιώματος, κέρδισαν βραβείο Νόμπελ, βοηθώντας στην εξέλιξη της εξατομικευμένης ιατρικής.

    [13] Π. Ρήγας: Η σύγκρουσή μας με την αντιπολίτευση είναι σύγκρουση ιδεολογιών και γι' αυτό είναι τόσο σφοδρή

    Την επιθυμία του για «ένα κόμμα ισχυρό και γειωμένο στην κοινωνία» εξέφρασε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ, προσθέτοντας ότι «ανεξάρτητα με το αν είμαστε κυβέρνηση ή όχι, το κόμμα είναι ο πυλώνας για την υλοποίηση της δικής μας οπτικής».

    Ενόψει του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ρήγας είπε ότι «τα κόμματα της Αριστεράς είναι ζωντανοί οργανισμοί, μέσα στους οποίους αναπτύσσεται διάλογος και γίνεται ανταλλαγή απόψεων. Οι συνελεύσεις των οργανώσεων μελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ανοιχτές προς όλους τους πολίτες, ώστε να μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφωθεί το νέο υποκείμενο, που είναι ιδιαίτερα αναγκαίο για την επόμενη μέρα. Είναι δύσκολο το εγχείρημα λειτουργίας ενός κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς μέσα σε ακραία νεοφιλελεύθερο περιβάλλον και σε μια χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση, ειδικά επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία».

    Σε ό,τι αφορά την σχέση κόμματος-κυβέρνησης είπε ότι «το κόμμα, η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική ομάδα πρέπει να λειτουργούν συλλογικά, αλλά με διακριτούς ρόλους. Η πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση περιορίζεται από τις συνθήκες της εποχής, ενώ αντίθετα το κόμμα διαμορφώνει πολιτική σκέψη με ανοιχτό ορίζοντα. Το κόμμα είναι αυτό που πρέπει να δίνει το όραμα».

    Ερωτηθείς για την «σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό», ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «το μέχρι σήμερα κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, δεν καθόριζε μόνο την οικονομική και κοινωνική πολιτική που ασκούνταν στον τόπο, ήταν και βαθιά δομημένο μέσα στην ίδια την κοινωνία και τον δημόσιο χώρο. Εμείς προσπαθούμε, σύμφωνα και με την αντίληψη του Γκράμσι, να κάνουμε απομείωση του χώρου του αντιπάλου, που αυτή τη στιγμή είναι ο νεοφιλελευθερισμός. Γι' αυτό και η σύγκρουσή μας με την αντιπολίτευση είναι τόσο σφοδρή, γιατί αποτελεί στην ουσία σύγκρουση ιδεολογιών. Στο παρελθόν, όταν στις κυβερνήσεις εναλλάσσονταν τα κόμματα του δικομματισμού, τέτοια σύγκρουση δεν υπήρχε, γιατί δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές στην πολιτική τους αντίληψη και ιδεολογία».

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την σοσιαλδημοκρατία, είπε ότι «έχουμε εμπιστοσύνη στην ιδεολογική και θεωρητική ηγεμονία της Αριστεράς και γι' αυτό δεν έχουμε πρόβλημα να συνομιλήσουμε και να συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις, προκειμένου να καταφέρουμε να κλονίσουμε παγιωμένες λάθος πολιτικές».

    [14] ΝΔ: Τεχνάσματα αποπροσανατολισμού η συγκρότηση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος

    Κριτική στον πρωθυπουργό για τη συγκρότηση της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος ασκεί η ΝΔ, κάνοντας λόγο για «τεχνάσματα αποπροσανατολισμού».

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως το Σύνταγμα της χώρας έχει ανάγκη από ριζική αναθεώρηση, επισημαίνοντας πως οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή. «Αντί γι' αυτό, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε μία επιτροπή χωρίς καμία θεσμική υπόσταση και κύρος. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν τεχνάσματα αποπροσανατολισμού και μεθοδεύσεις, που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα προβλήματα που οξύνονται κάτω από το κλίμα της κυβερνητικής κατάρρευσης», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

    [15] Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Κονστάντσιο διέψευσε τις φήμες για μείωση των αγορών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει άτυπη συμφωνία στην ΕΚΤ για σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Market Watch, ο Κονστάντσιο δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ότι δεν υπάρχει βάση στις φήμες αυτές και ότι το πρόγραμμα στήριξης θα συνεχισθεί έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται προς το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ.

    Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων της ΕΚΤ ανέρχονται σε περίπου 80 δισεκ. ευρώ τον μήνα, ενώ τον Σεπτέμβριο έφθασαν τα 85 δισεκ. ευρώ.

    [16] Περισσότερες από 150 επιχειρηματικές επαφές είχαν οι εκπρόσωποι 29 ελληνικών επιχειρήσεων στη Στοκχόλμη

    Εικοσιεννέα ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην επιχειρηματική αποστολή στη Στοκχόλμη που διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία στη Σουηδία, σε συνεργασία με το Ελληνο-Σουηδικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης εκεί, του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμοδίου για θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Δημήτρη Μάρδα. Κύριος στόχος της επίσκεψης του Δ. Μάρδα στη Σουηδία, ήταν η προώθηση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Το επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου, χαιρέτησε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Σουηδία, Δημήτριος Τουλούμπας και ομιλίες απηύθυναν, εκτός από τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, ο Σουηδός ομόλογός του, Όσκαρ Στένστρομ, ο Dr. Andreas Hatzigeorgiou, Chief Economist του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης, ο Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, η κυρία Τερέζα Ράιμπεργκ επικεφαλής του Enterprise Europe Network, F?retagarna Stockholm και ο Γιαν Μπιόρνουμ, πρόεδρος του Trade Partner Sweden. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ.κ. Κλεόπας.

    Ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου Ι. Σαρακάκης, στην ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το επιμελητήριο για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων, επεσήμανε τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ενίσχυσή τους, τονίζοντας ιδιαίτερα την αναγκαιότητα βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων.

    Ακολούθησαν περισσότερες από 150 επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ 29 ελληνικών επιχειρήσεων που ταξίδεψαν στη Στοκχόλμη και σουηδικών επιχειρήσεων από τους κλάδους των τροφίμων και ποτών, των καλλυντικών, του τουρισμού υγείας, της ανάπτυξης ακινήτων και των τεχνολογιών αιχμής.

    [17] Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται καλύτερα από τις εμπειρίες σε σχέση με των ενηλίκων

    Ο εγκέφαλος των εφήβων μαθαίνει και θυμάται από τις νέες εμπειρίες καλύτερα από ό,τι ο εγκέφαλος των ενηλίκων, πράγμα που προετοιμάζει τους νέους για την ανεξάρτητη ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Χάρβαρντ, Κολούμπια και Καλιφόρνια, με επικεφαλής την ψυχολόγο Τζούλιετ Νταβίντοφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης "Neuron", σύμφωνα με το BBC, συνέκριναν τις επιδόσεις 41 εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών και 31 ενηλίκων 20 έως 30 ετών.

    Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παίξουν ένα βιντεοπαιγνίδι, ενώ την ίδια στιγμή ο εγκέφαλός τους μελετάτο με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI). Όπως διαπιστώθηκε, οι έφηβοι απάντησαν σωστά περισσότερες ερωτήσεις, ενώ και τα τεστ μνήμης έδειξαν ότι θυμούνταν καλύτερα διάφορες λεπτομέρειες, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας συμμετέχοντες.Ο ιππόκαμπος και το ραβδωτό σώμα ήσαν οι δύο περιοχές του εγκεφάλου που έκαναν τη διαφορά υπέρ των εφήβων, καθώς εμφάνιζαν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα και κυρίως μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ τους, από ό,τι στην περίπτωση των ενηλίκων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 October 2016 - 18:32:27 UTC