Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνέπειες για τη χώρα
  • [02] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει τώρα καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους
  • [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη
  • [04] Μανιτάρια από το... cafe της γειτονιάς σου!
  • [05] Στις 7 Οκτωβρίου η σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στη Λέσβο
  • [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ
  • [07] Οι Ούγγροι αναμένεται να πουν «όχι» στην μετεγκατάσταση προσφύγων
  • [08] New York Times: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια
  • [09] Ο Μ. Σουλτς καταγγέλλει το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Βουδαπέστης
  • [10] O «ιός» του 1% κόλλησε και την επιστήμη
  • [11] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας
  • [12] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας
  • [13] Ν. Παππάς : Η Ελλάδα ληστεύτηκε από τους βαρόνους των ΜΜΕ
  • [14] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειάζεται να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική
  • [15] Τζοβάνι Τραπατόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο χρόνος μετράει για εκείνον που δεν έχει κίνητρο

  • [01] Θ. Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνέπειες για τη χώρα

    «Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν κρίνεται από τα λόγια, αλλά από τα έργα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ενώ την κατηγορεί ότι παραχώρησε τη δημόσια περιουσία στους δανειστές για 99 χρόνια και δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.

    Σχετικά με τοκάλεσμα του πρωθυπουργού προς αριστερές προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για πρόσκληση για ατομική προσχώρηση με δέλεαρ θέσεις εξουσίας» και προσθέτει: «Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και κεντρώων, γίνεται με συλλογικούς όρους και στη βάση προγραμματικής ατζέντας».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάνει λόγο για εγκλωβισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Για τη συνεργασία των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τονίζει ότι χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Μιχάλη Μιχαήλ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος από την τελευταία εκλογική διαδικασία. Πώς αποτιμάτε τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται,υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας.

    «Εδώ ισχύει το «όταν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί σου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Η κρίση δεν βαθαίνει απλά. Παγιώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά μιας μόνιμης πραγματικότητας. Ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία. Το λαϊκίστικο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν πληρώνω» έχει μετατραπεί στο «Δεν έχω να πληρώσω». Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχει ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ. Μετά το πρώτο επτάμηνο των αυταπατών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε σε ένα επώδυνο Μνημόνιο, είχαμε τον χρόνο της παντελούς έλλειψης σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της να αντιλαμβάνεται έστω και την παραμικρή ανάκαμψη; Υπάρχουν επιχειρήσεις που να ανακάμπτουν; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, άμεσα ή έμμεσα; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Η απάντηση σε όλα είναι «όχι». Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάνει τις τομές και τις αλλαγές που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009. Τι λέτε;

    «Πράγματι τόλμησαν να περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας υπό τον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα. Ακόμη και το νερό. Νομοθέτησαν την πρόβλεψη για κόφτη σε μισθούς και συντάξεις. Για ποιες τομές και αλλαγές μιλάμε; Τομές και μεταρρυθμίσεις ήταν το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, το ΕΣΥ. Έχει γίνει καμία τέτοια τομή σε κάποιον τομέα πολιτικής σήμερα; Είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να κάνουν και πολλές άλλες τομές. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου, της αξιοκρατίας, για την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών. Η κατάργηση όμως του μπόνους των 50 εδρών και η απλή αναλογική ήταν μία αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπήρξαν και κίνητρα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

    Συμμερίζεσθε τη θέση της κυβέρνησης ότι με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα «γυρίσει» η οικονομία και θα μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού ρυθμισθεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους;

    «Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί εξυπηρετήσιμο. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν κρίνεται από τα λόγια, αλλά από τα έργα, είναι στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση για να κυβερνά αντιπολιτευόμενος ακόμη και σήμερα. Μεταρρυθμίσεις εδώ και 20 μήνες δεν γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για διαγραφή και κούρεμα του χρέους και κατέληξε σε μία απόφαση που πηγαίνει πίσω το θέμα ακόμη και από την απόφαση του Eurogroup του 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Οι αυταπάτες δυστυχώς έχουν συνέπειες για την χώρα».

    Βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να κάνει άνοιγμα σε δυνάμεις της Αριστεράς, αποκλείοντας όσους προσβλέπουν προς τη Δεξιά. Σας αφορά αυτή η πρόσκληση και γιατί;

    «Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά συγκυβερνά με τη Δεξιά. Συγκυβερνά με δική του επιλογή με την εθνικολαϊκιστή Δεξιά του κ. Καμμένου που καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και τάσσεται απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, αλλά και με ένα τμήμα της Δεξιάς, όπως για παράδειγμα αποδεικνύεται από την κρίσιμη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, αθωώνοντας ταυτόχρονα πολιτικά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα, στην κρίση και στα Μνημόνια. Συνεπώς η πρόσκληση αυτή δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, είναι πρόσκληση για ατομική προσχώρηση με δέλεαρ θέσεις εξουσίας. Σε αυτές τις προσκλήσεις πάντα υπάρχουν ορισμένοι που ανταποκρίνονται, αυτό όμως δεν αφορά την κοινωνία. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι πρεσβεύει η Αριστερά. Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και κεντρώων, γίνεται με συλλογικούς όρους και στη βάση προγραμματικής ατζέντας. Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κοινωνία».

    Πως εξηγείται η αρνητική στάση σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο ζήτημα των Θρησκευτικών για παράδειγμα, η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε σχεδόν ίδια θέση με τον υπουργό Παιδείας;

    «Εμείς δεν ασκούμε στείρα, αλλά προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οδηγήσει την χώρα σε μία στείρα διχαστική αντιπαράθεση. Δεν έχουμε προκαταβολικά αρνητική στάση με κανέναν, το έχουμε αποδείξει.

    Αλλά μια που αναφέρεστε στα Θρησκευτικά, ποια είναι σήμερα, μετά την αντίδραση της Εκκλησίας, η επίσημη θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη ή με τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Καμμένο; Στην Βουλή, στην συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας έκανε τον Πόντιο Πιλάτο και είχε την λογική «νίπτω τας χείρας μου». Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη για τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πρέπει να σταματήσει να είναι ομολογιακού χαρακτήρα. Με απογοήτευση βλέπω τον κ. Τσίπρα να έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο των «ναι μεν... αλλά» και σε αυτό το θέμα».

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κινείται στη γραμμή «ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν σας επιβραβεύουν. Δείχνουν στασιμότητα, κι εν τέλει δεν θα πρέπει να πάρετε θέση με ποιόν είστε; Σας το λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ο κ. Κουρουμπλής.

    «Πρώτον η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κινείται στην γραμμή «ούτε...ούτε». Έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε με τις θέσεις μίας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, όπως εφαρμόσθηκε πετυχημένα σε χώρες της Ε.Ε. οδηγώντας σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, και όχι τον κρατισμό με επιδοματικές πολιτικές αναπαραγωγής της φτώχειας. Θέλουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση, γιατί σε αυτές τις σημερινές συνθήκες κανείς μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Θέλουμε να επιβάλλουμε το «και...και...», αλλά δεν έχουμε εθισμό στην εξουσία για να παίξουμε τον ρόλο «δεκανίκι». Όσον αφορά τον κ. Κουρουμπλή, ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι με τη σταθερή και διαχρονική πρόσδεση με την εξουσία».

    Τελικά ναυάγησε η συνεργασία με το Ποτάμι ή πήρε αναστολή για καλύτερες συνθήκες; Σας ρωτώ γιατί φάνηκε ότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα.

    «Πράγματι από την ηγεσία του Ποταμιού τέθηκαν, στο τέλος μίας διαδικασίας διαλόγου και ενώ είχε ήδη υπάρξει προγραμματική συμφωνία, πολιτικά ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα στα οποία ο ευρύτερος χώρος της δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί παρά να διαφωνεί. Ταυτόχρονα υπήρξαν και αλαζονικές επιθετικές συμπεριφορές, εντελώς ξένες στον προοδευτικό κόσμο που παρακολουθεί το εγχείρημα μας, που υπονομεύσαν ακόμη περισσότερο το εγχείρημα και έδειξαν ότι ορισμένοι δεν επιθυμούσαν την θετική, αλλά την αρνητική κατάληξη της όλης διαδικασίας.Συνεχίζει όμως σήμερα να είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει αποφασιστικότητα για να υπάρξει ένας μαζικός και ισχυρός πόλος της προοδευτικής παράταξης. Όποιος φορέας, κίνηση, ή πρόσωπο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου πρέπει να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου είναι απαραίτητη για να υπάρξει αξιόπιστη ισχυρή εναλλακτική προοδευτική λύση για τον τόπο».

    Πώς μπορεί να γίνει η συνεργασία στον ενδιάμεσο χώρο αφού ο κατακερματισμός παραμένει και δεν φαίνεται διάθεση υπέρβασης από καμία πλευρά;

    «Η δική μου πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η κοινωνία ενδιαφέρεται για έναν σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα, για την ύπαρξη μίας αξιόπιστης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και όχι για τους παραγοντισμούς και τους εγωισμούς κανενός. Για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ένας ισχυρός σύγχρονος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας. Ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από τα πολλά εγώ, τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει. Με ενότητα και ανανέωση. Επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών».

    Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

    «Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα λάθος. Βεβαίως χρειαζόταν να μπει τάξη σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, και αυτό κακώς δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε. Γιατί τάξη δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς τη λειτουργία του ΕΣΡ. Δεν μπαίνει δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες. Τάξη δεν βάζεις προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αντιτάχθηκα στο μαύρο της ΕΡΤ που προκάλεσε η ΝΔ αντί της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης, στάθηκα στο πλευρό των εργαζομένων εκείνη την στιγμή ακόμη και με πολιτικό κόστος. Σήμερα και πάλι ξεκάθαρα αντιτάσσομαι στο να προκληθεί μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς από μια αυθαίρετη λαθεμένη κεντρική απόφαση της κυβέρνησης. Για την αδειοδότηση υπεύθυνο είναι το ΕΣΡ όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για το κρίσιμο διάστημα του διαγωνισμού. Να υπάρξουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις».

    [02] Β. Λεβέντης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν υπάρχει τώρα καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους

    «Δεν υπάρχει,τώρα, καμία δυνατότητα ρύθμισης του χρέους. Το 2018 κι αν έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις τότε θα συζητηθεί η υπόθεση του χρέους, στη βάση της επιμήκυνσης σε βάθος χρόνου και της ελαχιστοποίησης των επιτοκίων», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αναφερόμενος στον διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ΜΜΕ σημειώνει ότι «εξ αρχής ήταν λάθος, ο όλος χειρισμός».

    «Το μόνο που πέτυχε ο κ. Παππάς είναι ότι πρώτη φορά το κράτος θα πάρει λεφτά από έναν τομέα που δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτό είναι επιτυχία. Αλλά ότι πατάχθηκε η διαπλοκή αυτό δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να το πει ο κ. Παππάς», τονίζει και προτείνει «να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα κανάλια που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια, και να πληρώσουν όλοι από 60 εκατομμύρια που είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που κατέβαλαν όλοι».

    Ο κ.Λεβέντης επαναλαμβάνει την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση θα «αναλάβει πρωτοβουλίες», «για να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου» και «να γίνει μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους, υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες».

    Ακολουθεί η συνέντευξη του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στη Φωτεινή Γιαννούλη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Πριν λίγες ημέρες επιστρέψατε από την Αμερική. Από τις επαφές που είχατε πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για την άμεση απομείωση του χρέους;

    «Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα τώρα. Το 2018 κι αν έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις υποχρεώσεις τότε θα συζητηθεί η υπόθεση του χρέους, στη βάση της επιμήκυνσης σε βάθος χρόνου και της ελαχιστοποίησης των επιτοκίων. Εξαρχής είχα πει στον κ. Τσίπρα «μην λέτε για άμεση ρύθμιση του χρέους, θα εκτεθείτε». Απλώς θέλουν να χαϊδεύουν τα αυτιά των οπαδών τους. Διότι ο κ. Τσίπρας κάνει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Υπογράφει τα πάντα, έχοντας πίσω του ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην Ευρώπη. Χρειάζονταιοι οπαδοί του, αναγκαστικά, ένα ψέμα, πάνω στο οποίο θα βασίσουν την υπομονή τους. Αυτό δε σημαίνει ότι έχασε ο κ. Τσίπρας την υπόθεση. Ο Ιησούς Χριστός να ήταν στη θέση του Τσίπρα δεν θα επετύγχανε τίποτα καλύτερο».

    Καταγγείλατε ότι σας πλησίασε δημοσκόπος για να «φτιάξετε» τα αποτελέσματα δημοσκόπησης έναντι αμοιβής. Γιατί δεν τον κατονομάζετε;

    «Ακούστε, στη Θεσσαλονίκη καθώς περιόδευα στα περίπτερα με πλησιάζει ένας και μου λέει «βλέπω τον πόλεμο που σας κάνει η ΝΔ» «βλέπω μεγάλο πόλεμο, ανεβάζουν τη Γεννηματά και το Μητσοτάκη και εξοντώνουν εσάς». Του λέω «και τι κάνουμε, αυτές είναι οι δημοσκοπήσεις, πληρώνονται κιόλας» και μου λέει «γιατί δεν αμύνεσαι με τον ίδιο τρόπο;». Εγώ σε τέτοια παιχνίδια δεν συμμετέχω του είπα. Αν μιλήσω και αποκαλύψω ποιος είναι θα τον φάνε οι άλλοι, θα τον εξοντώσουν. Οι άλλοι όμως είναι έντιμοι; Κάνω δομική προσπάθεια θεραπείας. Δεν θέλω να ακούσει η Θεσσαλονίκη ότι εγώ μια εμπιστευτική συζήτηση βγαίνω και την αποκαλύπτω, ακόμη και αν η συζήτηση αυτή περιέχει κάτι βρώμικο. Αυτός είναι ο λόγος που δεν έδωσα στην πυρά έναν άνθρωπο. 'Αλλωστε, ο άνθρωπος αυτός δεν μου πρότεινε αν έχουμε ένα άλφα ποσοστό επί χρήμασι να μας το αυξήσει, αλλά αντίθετα αφού πιστεύουμε ως Ένωση Κεντρώων ότι έχουμε υψηλότερο ποσοστό να κάνουμε μια δημοσκόπηση για να φανεί η αλήθεια. Εγώ προσπαθώ, όπως είπα και στον κ. Γεράκη, τον πρόεδρο του ΣΕΔΕΑ, να κάνουμε μια νομοθετική ρύθμιση, γιατί στο μέλλον θα δούμε πολλές δημοσκοπήσεις μαϊμού επί πληρωμή, σε εφημερίδες και κανάλια για να εντυπωσιάσουν τον κόσμο».

    Πώς σχολιάζετε την όλη διαδικασία για την αδειοδότηση των ΜΜΕ;

    «Εξ αρχής ήταν λάθος ο όλος χειρισμός. Προσπάθησαν να βάλουν νέα άτομα στα ΜΜΕ. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν νέα άτομα, ή και αν υπάρχουν είναι ύποπτα και αυτά, εξίσου ύποπτα με τους άλλους. Το μόνο που πέτυχε ο κ. Παππάς είναι ότι πρώτη φορά το κράτος θα πάρει λεφτά από έναν τομέα που δεν είχε πάρει ποτέ. Αυτό είναι επιτυχία. Αλλά ότι πατάχθηκε η διαπλοκή αυτό δεν φαντάζομαι ότι μπορεί να το πει ο κ. Παππάς. Διότι οι ίδιοι παρέμειναν. Μιλάνε για το πόθεν έσχες του Καλογρίτσα, το πόθεν έσχες των υπολοίπων είναι καθαρό; O κ. Καλογρίτσας δεν μπόρεσε να βρει το ποσόν, μετά το θόρυβο που έγινε. Προφανώς δεν είχε ο ίδιος τα λεφτά και εμφανίστηκε ως μπροστάρης άλλων. Όταν οι άλλοι είδαν ότι ψάχνουν τον Καλογρίτσα έκαναν πίσω. Δεν φταίει σε αυτό ο Τσίπρας. Και στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, αν ένας από τους πλειοδοτούντες φανεί αναξιόπιστος και δεν έχει τα λεφτά και κηρυχθεί έκπτωτος, φταίει ο υπουργόςγι' αυτό; Υπάρχουν διαδικασίες συνέχισης του διαγωνισμού».

    Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;

    «Τώρα το μόνο που μπορεί να γίνει, αυτό θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό και στον Κ. Μητσοτάκη που έχω σκοπό να τον δω, είναι να συνεχίσουν να λειτουργούν όλα τα κανάλια που λειτουργούν πάνω από 20 χρόνια, να πληρώσουν όλοι από 60 εκατομμύρια που είναι ο μέσος όρος των χρημάτων που κατέβαλαν όλοι, και να λειτουργήσει το ΕΣΡ για να τους ελέγξουμε σε θέματα πλουραλισμού, πληρωμής εργαζομένων, πληρωμής υποχρεώσεων κλπ. Στο πρόγραμμα της Ένωσης Κεντρώων υπήρχε το εξής κριτήριο για τη λειτουργία των καναλιών: Να έχει για παράδειγμα ο κ. Κυριακού κανάλι, αλλά να έχει το 30% και το υπόλοιπο να το έχει η Εκκλησία της Ελλάδος, ο Δήμος Αθηναίων, το ίδρυμα Νιάρχου, το ίδρυμα Ωνάση κλπ. Δηλαδή οι μετοχές να μοιραστούν, να μην υπάρχει ένας που θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Αν κάναμε πολυμετοχικά τα κανάλια όπως είναι στο εξωτερικό θα ήταν το σωστό».

    Πώς σχολιάζετε τις προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ;

    «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ , πού θα τα βρει τα χρήματα; Για ποιες περικοπές στις κρατικές δαπάνες μιλάει. Όταν ανέλαβε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έψαξε να βρει ποιοι είναι οι αργόμισθοι και ποιοι είναι οι εργαζόμενοι. Έδιωξε κάποιες χιλιάδες ανθρώπους και ανάμεσά τους και ευσυνείδητους υπαλλήλους. Δεν έψαξε να βρει ποιοι προσέφεραν και ποιοι ήταν τρωκτικά. Και άρχισαν οι υπηρεσίες να μην λειτουργούν αφού έδιωξε και ευσυνείδητους. Το τίμιο θα ήταν να βρει τους αργόμισθους σε κάθε υπηρεσία να τους εκτοπίσει ή να τους μεταθέσει σε ιδιωτικές δουλειές, θα βρίσκαμε μια φόρμουλα, διότι δεν θέλουμε να μείνει άνεργος κανένας, αλλά δεν μπορεί να μένει στο Δημόσιο όποιος δεν προσφέρει. Όταν λένε μείωση δαπανών αυτό εννοούν, εκτόπιση αργόμισθων».

    Έχετε δηλώσει ότι αν υπήρχαν πολιτικά δικαστήρια ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να καταδικαστεί και ταυτόχρονα επιμένετε στη λύση της Οικουμενικής που απαιτεί συνεργασία. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

    «Με ρώτησαν οι ομογενείς στην Αστόρια«ποιος έχει κάνει το πιο μεγάλο κακό στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ» και απάντησα η μεν ΝΔ είναι μια μόνιμη απάτη σε βάρος των εργαζομένων και του φτωχού λαού και υπηρετεί συμφέροντα και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά ανέβασε ψηλά τον πήχη, είπε ότι έχει άλλες λύσεις, θα δείρει τη Μέρκελ, θα ενώσει τους Νότιους κατά των Βορείων κ.λπ., και πήγε και τα υπέγραψε όλα. Αν υπήρχε ένα δικαστήριο και μέτραγε ύψος απάτης, ο Τσίπρας θέλει εκτέλεση, με την έννοια ότι έκανε τη μέγιστη απάτη. Ενέπνευσε στη νεολαία κάτι καινούργιο και μετά την γκρέμισε τη νεολαία και τώρα μάχεται να κρατηθεί στην εξουσία. Στην πολιτική όταν συνεργαζόμαστε, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία όπου οι Σοσιαλδημοκράτες συνεργάζονται με τους Χριστιανοδημοκράτες, δεν γίνεται γιατί ο ένας εκτιμά τον άλλο, γίνεται για τη Γερμανία. Οι ομογενείς χειροκρότησαν όταν είπα ότι ο Τσίπρας θέλει εκτέλεση, αλλά όταν είπα ότι χρειάζεται μια οικουμενική όπου θα είμαστε όλοι μαζί χειροκρότησαν πολύ πιο θερμά. Μετά την αποτυχία και των δεξιών κυβερνήσεων και των αριστερών, ο ελληνικός λαός λέει να πάμε όλοι μαζί μήπως καταφέρουμε κάτι που δεν κατόρθωσαν οι άλλοι. Αυτή είναι η τελευταία λύση για την Ελλάδα διότι διαφορετικά πάμε σε Grexit. Αν οι μισοί λένε τους άλλους μισούς προδότες δεν θα έρθει κανείς επενδυτής. Την Οικουμενική τη ζητώ για να έρθουν επενδύσεις να λύσουμε το πρόβλημα της χώρας, δεν την ζητώ για να πλασαριστώ και εγώ στην κυβέρνηση, θα το είχα κάνει από πέρυσι αν με ενδιέφερε. Από πέρυσι έχω μαλώσει 3-4 φορές με τον Τσίπρα γιατί επιμένω στην Οικουμενική. Με τον Τσίπρα το μόνο που μας ένωσε είναι η απλή αναλογική, τίποτα άλλο. Η Ένωση Κεντρώων ένα χρόνο δεν έχει ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο, μόνο την απλή αναλογική, και αυτό γιατί ήρθε ο Τσίπρας στις δικές μας θέσεις».

    Θα συμμετείχατε στην κυβέρνηση αν σας καλούσε ο Αλέξης Τσίπρας;

    «Σε καμία περίπτωση δεν θα συμμετείχα, και ούτε θα το κάνει γιατί ξέρει την απάντηση. Ούτε να το σκέπτεται αυτό καθόλου, δεν πάω με τον Τσίπρα, όπως με κατηγορεί ο Μητσοτάκης ο οποίος έκανε άξονα με την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη από την εποχή της απλής αναλογικής και τώρα συμπορεύονται με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης. Εγώ δεν συντάχτηκα σε αυτό τον άξονα. Επειδή δεν συντάχθηκα και επειδή θέλω να μείνει όρθιο το Κέντρο στη Βουλή, ο Μητσοτάκης με παρουσιάζει, για να με εξοντώσει, ως δεκανίκι του Τσίπρα. Εγώ ήμουν και θα είμαι για πάντα Κέντρο, με τον Τσίπρα δεν πάω, το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αν θέλει να τον συμβουλεύσω πάνω στα εννέα σημεία που έχει καταθέσει η Ένωση Κεντρώων. Την καλή μου πρόθεση την έδειξα την ίδια μέρα που έγιναν οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου που του έστειλα τα εννιά σημεία. Εκείνος δεν μου τηλεφώνησε επί ένα χρόνο, και τώρα που είναι στις μαύρες του, θέλει τον Λεβέντη, αλλά ο Λεβέντης δεν προσφέρεται για τσόντα.

    Μόνο αν υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση τότε θα αναλάβω και εγώ κάποιες πρωτοβουλίες. Θα ζητήσουμε να ανατραπούν όλα τα νομοσχέδια του τελευταίου 1,5 χρόνου, αυτές όλες οι προδοτικές υπογραφές και τα Μνημόνια, και θα κάνουμε μια νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους υπό τον όρο ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις εις το ακέραιο όλες. Εγώ έχω πάρει υπόσχεση από τους ξένους ότι αν η Ελλάδα κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις θα έχει μετά όλη τη στήριξη και την ευλογία των ξένων. Η στάση των ξένων οφείλεται στο ότι δεν μας εμπιστεύονται».

    [03] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη

    Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθώς όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Επισημαίνει δε ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    Η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Ψύλλια, έχει ως εξής:

    Κύριε υπουργέ, την Παρασκευή παραλάβατε το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά. Το πόρισμα αυτό πόσο ενισχύει τα επιχειρήματά σας; Δεδομένου ότι έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στο εργασιακό πεδίο.

    «Οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά, απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επειδή ήταν ανεξάρτητοι ειδικοί, υψηλού κύρους, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι εκεί που οι εταίροι μας ζητούν αλλαγές, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκεί που ζητούμε εμείς να γίνουν αλλαγές, δηλαδή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως βρίσκουμε σημαντική υποστήριξη στις εθνικές θέσεις από το πόρισμα αυτό. Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία».

    Δηλαδή, κύριε υπουργέ θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα;

    «Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

    Σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους, του κάτω των 25 ετών, τι θα γίνει;

    «Έχουμε μια απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης -που είναι το αρμόδιο όργανό που εφαρμόζει τη διεθνή σύμβαση για τα κοινωνικά δικαιώματα, τον χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων-, η οποία θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη».

    Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η επιτροπή λέει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε, που θα προτείνετε;

    «Λέει, όμως, η επιτροπή -γι' αυτό είπα ότι είναι υποστηρικτική των θέσεων μας- ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκριση πριν θεωρηθεί ότι μπορούν να γίνουν οι απολύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του Δικαστηρίου, όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρετε να απομονώσετε το ΔΝΤ;

    «Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία -με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει ή μπορεί να ανοίξει ξανά επειδή πιέζει το ΔΝΤ;

    «Όχι φυσικά, όχι. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το ασφαλιστικό, αυτή έχει λήξει, κανείς δεν μπορεί να την ξανανοίξει».

    Αν πιεστείτε προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητάνε οι Γερμανοί;

    «Το ΔΝΤ δεν είναι εντός του προγράμματος αυτού του Μνημονίου, δεν έχει υπογράψει αυτό το Μνημόνιο. Αυτό που πιέζουν οι Ευρωπαίοι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, όπως είναι η παρούσα ιδιότητά του. Το ΔΝΤ δεν μας δίνει λεφτά αυτή την περίοδο, συμμετέχει στο κουαρτέτο της διαπραγμάτευσης προσφέροντας τις απόψεις του γιατί -όπως είπατε- μια ισχυρή πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας το ζητάει. Δεν είναι όμως σε θέση να αντιτίθεται στις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι αντισυμβαλλόμενοί μας στο Μνημόνιο».

    Πρόσφατα οι θεσμοί πάγωσαν κάποιες προτάσεις σας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Τι σχεδιάζετε επ' αυτού;

    «Όχι, δεν έχει παγώσει τίποτα. Απλώς, όπως έχω ξαναπεί, συζητούμε με τους θεσμούς έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών. Εκτός από το θέμα του παγώματος, έχουμε στο τραπέζι τη δυνατότητα και διαγραφής, όχι μόνο παγώματος, οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει ένα ειδικό κυβερνητικό συμβούλιο, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης χρέους, που διαμορφώνει προτάσεις πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Και έχουμε και σκέψεις, ώστε οι επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα να μην αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο, αλλά ανάλογα με το ύψος της οφειλής να έχουν μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Αυτά τα τρία πράγματα επειδή συνδέονται στενά μεταξύ τους διαπραγματευόμαστε τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους με τους δανειστές».

    Πότε υπολογίζετε να τα ανακοινώσετε;

    «Πρόκειται να τα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί αυτά είναι τα μέτρα από τα οποία περιμένουμε να αυξήσουμε την εισφοροδοτική βάση, που είναι από τους βασικούς στόχους του ασφαλιστικού».

    Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή απαντήσατε με σκληρές εκφράσεις στην κριτική που δέχεστε από την αντιπολίτευση για περικοπή των συντάξεων?

    «Αναφέρθηκα με συγκεκριμένη αναφορά στις σελίδες των πρακτικών σε δηλώσεις βουλευτών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που περιέγραφαν κάτι που δεν ισχύει. Δεν είχαν απλώς διατυπώσει μια άποψη, έλεγαν μια ρύθμιση που είχαμε στον νόμο ότι δεν υπήρχε. Συνέδεσα αυτή την τακτική με ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στον δημόσιο βίο, από συστημικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.

    Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου, και των πολιτικών κι εσάς των δημοσιογράφων, το καθήκον της αλήθειας. Και αυτό πρέπει να το υπηρετούμε όλοι, γιατί αλλιώς δηλητηριάζουμε τον δημόσιο βίο στον οποίο κινούμαστε».

    Κύριε υπουργέ, και ως συνταγματολόγος, θεωρείτε ότι είναι σωστό οι τηλεοπτικές άδειες να είναι μόνο τέσσερις και να χαθούν θέσεις εργασίας;

    «Είναι φροντίδα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο -και γι' αυτό εξάγγειλα και μια πρόταση για την οποία ακόμη περιμένω παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις από τα σωματεία των εργαζομένων στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο- να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας όσων ανθρώπων χάσουν τη δουλειά τους.Η βασική μας, όμως, μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας. Γιατί αν υπάρχει ένα καθεστώς διαπλοκής συνεχώς παρόν στο τοπίο αυτό, δεν λειτουργεί η ίδια η Δημοκρατία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι παρεμβάσεις μας ήταν σωστές, και στη σχετική συζήτηση στο ΣτΕ, η προσωπική μου άποψη ως συνταγματολόγου είναι ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα επιχειρήματά μας και με την ανεξαρτησία που το διακρίνει θα εφαρμόσει το Σύνταγμα όπως πρέπει. Αντιλαμβάνεστε ότι ως μέλος της κυβέρνησης δεν μπορώ να προδικάσω οποιαδήποτε απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ως συνταγματολόγος όμως αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή, και μάλιστα ήμουν αυτός που υπεράσπισε τη συνταγματκότητα, αντικρούοντας τις αιτιάσεις αντισυνταγματκότητας στη Βουλή».

    Σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, πολλοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση...

    «Δεν έχω ενημερωθεί για την απόφαση (σ.σ. η συνέντευξη με τον υπουργό Εργασίας έγινε την Παρασκευή),και να είχα ενημερωθεί, για τους λόγους που σας είπα προηγούμενα, δεν θα τη σχολίαζα. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής.Εκτός, βεβαίως, αν υπάρχουν περιπτώσεις ακραίας παραβίασης του Συντάγματος,οπότε οφείλουμε όλοι να μιλούμε ως υπερασπιστές του Συντάγματος. Καταρχήν όμως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    [04] Μανιτάρια από το... cafe της γειτονιάς σου!

    Μια ομάδα ευρηματικών Ελλήνων επιστημόνων ίδρυσε και ήδη λειτουργεί την πρώτη αστική μικροφάρμα σε μια μικρή πόλη του Έσσεξ στην Αγγλία, το Σάουθ Εντ, καλλιεργώντας μανιτάρια από τον καφέ που προμηθεύεται από τις καφετέριες της γειτονιάς. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο ένας εκ των ιδρυτών της νεοφυούς επιχείρησης, Recyworks, Παναγιώτης Δρακούλης, «συνεργαζόμενοι με μια βρετανική start up έχουμε ιδρύσει την Urban Farmers, η οποία προς το παρόν εδρεύει στην Αγγλία κι εδώ και τρεις μήνες παράγουμε με αυτόν τον τρόπο 100 κιλά μανιτάρια τον μήνα. Στόχος μας είναι να μαζεύουμε τον καφέ από τις γειτονικές καφετέριες της περιοχής και τα μανιτάρια που παράγονται να πρoωθούνται στη συγκεκριμένη τοπική αγορά. Στην ουσία, αυτό που γίνεται είναι η προμήθεια του καφέ, η παραγωγή των μανιταριών και κατόπιν η κατανάλωσή τους να πραγματοποιούνται μέσα σε μια ακτίνα 2 χιλιομέτρων».

    Ωστόσο, στους άμεσους στόχους τους είναι η μετακόμιση του εγχειρήματος και σε πόλεις της Ελλάδας από όπου βέβαια «γεννήθηκε» και η αρχική ιδέα ίδρυσης της Recyworks. «Eίμαστε μια τετραμελής ομάδα και σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα του καφέ, δηλαδή αυτά που πετούν οι καφετέριες σαν υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια» υπογραμμίζει η επιστημονική υπεύθυνη της Recyworks Μαριάννα Ράλλη και συμπληρώνει ότι «αυτό που θέλουμε να κάνουμε και που οραματιζόμαστε είναι να αξιοποιήσουμε κτίρια μέσα στις γειτονιές μας, στις πόλεις μας αναπτύσσοντας την αστική γεωργία και με αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο να μεγαλώσουμε τρόφιμα, και συγκεκριμένα ένα είδος μανιταριού».

    Όπως δηλώνει η κ. Ράλλη, σκοπός της start up τους είναι να χρησιμοποιήσει μεθόδους βιώσιμες, δηλαδή «χρησιμοποιώ ό,τι για σένα μπορεί να είναι σκουπίδι σαν πρώτη ύλη για να φτιάξω κάτι με προστιθέμενη αξία, πχ φαγητό. Οι καφετέριες παίρνουν αλεσμένους του κόκκους του καφέ και φτιάχνουν τον εσπρέσο ή το καπουτσίνο μας. Από τα θρεπτικά συστατικά που έχει μέσα αυτός ο καφές, οι κόκκοι δηλαδή, αξιοποιούμε μόνο το 1% για το ρόφημά μας. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά καταλήγουν δυστυχώς στα σκουπίδια. Εμείς λοιπόν ερχόμαστε και ανακυκλώνουμε αυτόν τον καφέ χρησιμοποιώντας τον ως υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε μανιτάρια, καθώς είναι μια απλή μορφή ζωής και μεγαλώνουν σχετικά εύκολα. Οπότε δεν έχουν τις ανάγκες της καλλιέργειας που μπορεί να έχει ένα πιο περίπλοκο τρόφιμο, όπως για παράδειγμα κάποια λαχανικά του κήπου μας».

    Όπως μάλιστα επισημαίνει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε είδος καφέ, δηλαδή εκτός από εσπρέσο, γαλλικός ή και ελληνικός.

    «Το όνειρό μας είναι να ιδρύσουμε και στην Ελλάδα μικροφάρμες αστικής γεωργίας, δηλαδή να αξιοποιήσουμε από τη μια μεριά κτίρια που αυτήν την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και δεν χρησιμοποιούνται, να δημιουργήσουμε εκεί θέσεις εργασίας για επιστήμονες, να δημιουργήσουμε μικρούς πυρήνες απασχόλησης και ταυτόχρονα να προσφέρουμε τρόφιμα τα οποία είναι νόστιμα, φρέσκα και που λύνουν το πρόβλημα αυτάρκειας τροφής», καταλήγει η κ. Ράλλη.

    [05] Στις 7 Οκτωβρίου η σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στη Λέσβο

    Για την ερχόμενη Παρασκευή 7 Οκτωβρίου αναβάλλεται τελικά η σύσκεψη για τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο και της αντιμετώπισης του που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και η αναβολή υπήρξε προκειμένου να παρίστανται σε αυτήν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

    Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος, εκτός του δημάρχου Λέσβου, ο οποίος και ζήτησε την πραγματοποίηση της , η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Μόριας Νίκος Τρακέλλης. Επίσης θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλης και οι βουλευτές του νομού Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Πάλλης και Σταύρος Τάσος.

    Ας σημειωθεί ότι σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός είχε σημειώσει ως αυτή «δεν θα είναι μια ακόμα σύσκεψη». Και συνέχισε: «Περιμένω από κυβέρνηση και αντιπολίτευση προτάσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού των 5,5 σχεδόν χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται στο νησί σήμερα αλλά και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Στη σύσκεψη περιμένω όμως εκτός από προτάσεις να υπάρξουν και αποφάσεις στην ίδια πάντα κατεύθυνση».

    [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την άρση ενός πολιτικού αδιεξόδου διάρκειας 9 μηνών.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.

    Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή να τον απομακρύνουν κι ενώ η ηγεσία του PSOE παρέμενε βαθύτατα διχασμένη.

    «Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν.Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου» δήλωσε ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του αφού έχασε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του.

    Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

    Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

    «Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

    Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.

    [07] Οι Ούγγροι αναμένεται να πουν «όχι» στην μετεγκατάσταση προσφύγων

    Η συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων αναμένεται να απορρίψει τις ποσοστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη της στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα, ενισχύοντας τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αλλά και διεθνώς, ενόψει των νέων μαχών στις οποίες αναμένεται να εμπλακεί με τις Βρυξέλλες.

    Ο Όρμπαν, στην εξουσία από το 2010, είναι από τους πιο ανυποχώρητους αντιπάλους της πολιτικής της ΕΕ όσον αφορά τους πρόσφυγες και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε τα νότια σύνορα της Ουγγαρίας υψώνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα και αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικούς.

    Ενώ πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή για να σωθούν από τους πολέμους και τη φτώχεια πέρασαν από το ουγγρικό έδαφος, καθ'οδόν προς πλουσιότερες χώρες της δυτικής Ευρώπης, φέτος οι ουγγρικές αρχές κατέγραψαν περίπου 18.000 παράνομες διελεύσεις των συνόρων.

    Σε ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύθηκε στην ουγγρική εφημερίδα Magyar Idik χθες, ο Όρμπαν κάλεσε για νιοστή φορά τους πολίτες της χώρας του να στείλουν στην ΕΕ το μήνυμα ότι οι πολιτικές της όσον αφορά τη μετανάστευση είναι εσφαλμένες και απειλούν την ασφάλεια της Ευρώπης.

    «Μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι επαφίεται μόνο σε εμάς, τους ευρωπαίους πολίτες, είτε να αναγκάσουμε την Ένωση να λογικευτεί ή να την αφήσουμε να αυτοκαταστραφεί», έγραψε ο Όρμπαν στην ανοικτή επιστολή του που δημοσίευσε η Μαγιάρ Ίντεκ.

    Ακόμη, εξήγγειλε ότι ο στόχος του τους επόμενους μήνες θα είναι να εμποδίσει τις Βρυξέλλες να επιβάλουν την μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων.

    Ο Μ. Σουλτς καταγγέλλει το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Βουδαπέστης

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέστησε σήμερα την προσοχή για το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Ουγγαρίας, η οποία οργανώνει ένα δημοψήφισμα εναντίον του σχεδίου για την ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ.

    «Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Περίπου 8,3 εκατ. ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να επικυρώσουν σήμερα την αντίθεση του Ορμπάν στην ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ.

    [08] New York Times: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκο Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να είχε αποφύγει, με νόμιμο τρόπο, να πληρώνει φόρους επί σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνοντας το 1995 ζημιές 916 εκατομμυρίων, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

    Το ζήτημα των φόρων που καταβάλλει ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι παλιό και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο, επειδή ο μεγιστάνας των ακινήτων αρνούνταν ανέκαθεν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, μια κίνηση στην οποία προβαίνουν παραδοσιακά οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον από την πλευρα της το έχει κάνει.

    Οι New York Times αναφέρουν πως είχαν πρόσβαση, μέσω μιας ανώνυμης πηγής, στη φορολογική δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ του έτους 1995. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είχε δηλώσει σ' αυτή «ζημιές 916 εκατ. δολαρίων». Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013.

    [09] Ο Μ. Σουλτς καταγγέλλει το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Βουδαπέστης

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επέστησε σήμερα την προσοχή για το «επικίνδυνο παιγνίδι» της Ουγγαρίας, η οποία οργανώνει ένα δημοψήφισμα εναντίον του σχεδίου για την ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ.

    «Η Ουγγαρία δεν οφείλει να υποδεχθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ανακατανομής, παρά μόνο περίπου 2.000 πρόσφυγες. Το να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα πάνω σ' αυτό είναι επικίνδυνο παιγνίδι», δήλωσε ο Σουλτς στον γερμανικό δημοσιογραφικό όμιλο Funke, σύμφωνα με απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα.

    Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν παίζει «με μια θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: αμφισβητεί το βάσιμο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία η ίδια η Ουγγαρία έχει συνεισφέρει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ο Μάρτιν Σουλτς κάλεσε τους ηγέτες άλλων χωρών να απευθυνθούν στον Ορμπάν και «να πουν στον συνάδελφό τους: δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», εκτιμά ο ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Περίπου 8,3 εκατ. ούγγροι ψηφοφόροι καλούνται να επικυρώσουν σήμερα την αντίθεση του Ορμπάν στην ανακατανομή των προσφύγων στους κόλπους της ΕΕ.

    [10] O «ιός» του 1% κόλλησε και την επιστήμη

    Ο πλούτος που απολαμβάνει και ο έλεγχος που ασκεί στην οικονομία και στην κοινωνία το προνομιούχο 1%, σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, είναι ένας «ιός», ο οποίος δεν έχει αφήσει αμόλυντη και την επιστήμη. Ένα πεδίο που υπερηφανευόταν κάποτε ότι εμφάνιζε πολύ λιγότερες ανισότητες σε σχέση με άλλους τομείς.

    Ένα αφιέρωμα στο επιστημονικό περιοδικό "Nature" (μαζί με το "Science" είναι τα σημαντικότερα διεθνώς) αναδεικνύει στο προσκήνιο ένα ζήτημα, το οποίο έως τώρα συζητιόταν διακριτικά - αν συζητιόταν. Η βασική διαπίστωση είναι ότι, όπως συμβαίνει και σε άλλα πεδία, η επιστήμη σε όλες λίγο-πολύ τις χώρες γίνεται πλέον προνόμιο των προνομιούχων.

    Όσοι ξεκινούν από πλεονεκτική θέση ήδη από τις σπουδές τους (καλύτερα πανεπιστήμια, περισσότερες γνωριμίες κ.α.), πιάνουν στη συνέχεια τα καλύτερα επιστημονικά «πόστα», με τις μεγαλύτερες μισθολογικές απολαβές, με τα περισσότερα ερευνητικά κονδύλια στη διάθεση τους, τις περισσότερες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά κύρους, το μεγαλύτερο πρεστίζ και επιρροή στην κοινωνία κ.α.

    Όπως τονίζεται, «σε πολλές χώρες οι καριέρες στην επιστήμη τείνουν να πηγαίνουν στα παιδιά των οικογενειών που ανήκουν στις ανώτερες κοινωνικο-οικονομικές ομάδες». Και αυτό ισχύει από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ως την Κίνα και την Ιαπωνία.

    Το αποτέλεσμα της διευρυνόμενης ανισότητας εδώ και λίγες δεκαετίες είναι ότι πολλοί μη προνομιούχοι κοινωνικά και οικονομικά υποψήφιοι επιστήμονες είτε απογοητεύονται και ακολουθούν άλλη καριέρα, είτε -ακόμη κι αν γίνουν τελικά επιστήμονες- «θάβονται» μέσα στην ανωνυμία, στην έλλειψη ερευνητικών κονδυλίων και στους μέτριους μισθούς.

    Η συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι, όπως επισημαίνει το "Nature", ότι οι χώρες και οι κοινωνίες χάνουν πολύτιμα ταλέντα, που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη και στην ευημερία τους.

    Η ειρωνεία μάλιστα -ή το απαράδεκτο του πράγματος- είναι ότι οι επιστήμονες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά ή σε μεγάλο βαθμό από δημόσιο χρήμα (δηλαδή των φορολογουμένων πολιτών), οπότε έμμεσα οι φορολογούμενοι επιδοτούν τους ήδη προνομιούχους επιστήμονες για να διευρύνουν τα πλεονεκτήματά τους.

    [11] Νέο παγκόσμιο ρεκόρ βάθους νερού 404 μέτρων σε σπήλαιο της Τσεχίας

    Ένα σπήλαιο στην Τσεχία, το Χράνικα Πρόπαστ, είναι πλημμυρισμένο με νερό σε βάθος που φθάνει τα 404 μέτρα, περισσότερα από κάθε άλλο που έχει ανακαλυφθεί στον κόσμο, ενώ δεν αποκλείεται το βάθος του νερού να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η εξερεύνηση του σπηλαίου από Πολωνούς και Τσέχους σπηλαιοκαταδύτες με τη βοήθεια ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου ρομπότ (ROV), καθώς βάθη κάτω από τα 400 μέτρα είναι πέρα από τα όρια της σπηλαιοκατάδυσης από άνθρωπο.

    Μέχρι στιγμής το βάθος του νερού στο τσεχικό σπήλαιο είναι 12 μέτρα μεγαλύτερο από τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, το σπήλαιο Πότσο ντελ Μέρο στην Ιταλία (βάθος νερού 392 μέτρα).

    Η ανακάλυψη, κοντά στην πόλη Χράνιτσε της ανατολικής Τσεχίας, έγινε από τον Πολωνό σπηλαιοκαταδύτη Κριστόφ Σταρνάφσκι, ο οποίος δήλωσε -με κάποια υπερβολή- ότι ένιωσε «ο Κολόμβος του 21ου αιώνα».

    Για πρώτη φορά ο Σταρνάφσκι είχε μπει στο ασβεστολιθικό σπήλαιο το 1999 και έκτοτε το εξερευνά συνεχώς. Η κατάδυση σε βάθος ρεκόρ έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου, με τη χρηματοδοτική στήριξη του National Geographic, το οποίο δημοσιοποίησε και το επίτευγμα.

    Οι σπηλαιολόγοι βρήκαν στο βυθό του σπηλαίου πεσμένα δέντρα, κορμούς και κλαδιά, μια ένδειξη ότι η μορφολογία του σπηλαίου έχει αλλάξει στην πορεία του χρόνου, καθώς σήμερα είναι αδύνατο να πέσει κάτι τόσο μεγάλο από την είσοδό του.

    Οι σπηλαιολόγοι θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι το σπήλαιο έχει μεγαλύτερο βάθος και βασίζονται στο ρομπότ για να πάει ακόμη πιο βαθιά στο μέλλον.

    [12] HP: Έπρεπε να είχαμε ενημερώσει το κοινό για την αναβάθμιση στους εκτυπωτές μας

    Η Hewlett Packard παραδέχτηκε πρόσφατα σε ανακοίνωσή της ότι θα έπρεπε να είχε ενημερώσει το κοινό σχετικά με μια αναβάθμιση που έγινε στους εκτυπωτές της και η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι συσκευές να σταματήσουν να αναγνωρίζουν τα μη αυθεντικά δοχεία μελάνης.

    Η ομάδα υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Foundation (EFF) διοργάνωσε εκστρατεία καλώντας την HP να κάνει ανάκληση της αναβάθμισης.

    Από την πλευρά της η εταιρεία παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να είχε «κάνει καλύτερη δουλειά στο να επικοινωνήσει στο κοινό την αλλαγή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η HP, μία προαιρετική ενημέρωση η οποία θα αφαιρεί τον περιορισμό χρήσης μη αυθεντικών μελανιών θα γίνει διαθέσιμη μέσα στις «επόμενες δύο εβδομάδες».

    Η εταιρεία προσθέτει ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη διαφάνεια σε κάθε μας επικοινωνία και όταν κάνουμε κάτι λάθος το παραδεχόμαστε».

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η HP παραδέχτηκε το λάθος της, παράλληλα υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι έγινε προκειμένου να προστατευτούν οι πελάτες της από κακής ποιότητας προϊόντα, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.

    [13] Ν. Παππάς : Η Ελλάδα ληστεύτηκε από τους βαρόνους των ΜΜΕ

    «Στην αρχή οι επικριτές μας κατηγόρησαν ότι κάναμε τον πλειστηριασμό για να κλείσουμε τον ΣΚΑΪ.Αλλά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Αλαφούζος ήταν ο πρώτος, ο οποίος έκανε αίτηση για άδεια, ο πρώτος ο οποίος εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό και ο πρώτος ο οποίος πήρε άδεια. Για τους επικριτές η κατάσταση ως είχε ήταν βολική. Αυτό τελείωσε», είπε στο Spiegel o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει, επίσης, τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαλλαγεί από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ «ανοησίες», γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

    Ενώ αρχικά ο Τσίπρας εισέπραξε επαίνους για το υψηλά ποσά του πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες αυξάνεται στο μεταξύ η κριτική. Οι επικριτές τού καταλογίζουν ότι με τη μείωση των αδειών από οκτώ σε τέσσερις προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή στα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του συντηρητικού-φιλελεύθερου τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια, χαρακτηρίζει μάλιστα την κυβέρνηση «εκβιαστή» και το τέλος δικαιωμάτων χρήσης «λύτρα». Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κριτική της δικαιώθηκε, αφού ένας εκ των υπερθεματιστών αποσύρθηκε, διότι δεν μπορούσε να πληρώσει την πρώτη δόση.

    Οι περισσότεροι παρατηρητές είναι πάντως της γνώμης, συνεχίζει το Spiegel, ότι το ελληνικό τηλεοπτικό σκηνικό πρέπει να μπει σε τάξη. ΟΙ τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν συσσωρεύσει χρέη ύψους πολλών εκατομμυρίων. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεόραση δεν είναι τόσο χαμηλή, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU, όπως υπενθυμίζει.

    Ορισμένοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κερδίζουν από κρατικά συμβόλαια χάρη στα οποία μετριάζουν τις ζημιές από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Με τον έλεγχο ενός τηλεοπτικούς σταθμού ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους. Η κατοχή τους εξυπηρετεί επίσης την αύξηση της επιρροής τους και μάλιστα σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών ενημερώνεται από την τηλεόραση, όπως τονίζει το Spiegel.

    Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έχουν βέβαια επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχουν επηρεάσει πολιτικούς για να πάρουν κρατικά συμβόλαια. Ο Νίκος Παππάς όμως δεν τους πιστεύει:«Οι βαρόνοι των ΜΜΕ απέκτησαν αθέμιτη επιρροή και στο κράτος με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρους τους οποίους έπρεπε πληρώσουν. Λήστεψαν την Ελλάδα. Σε αυτό βάζουμε ένα τέλος».

    Ο Ν. Παππάς δεν φοβάται και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πακέτο βοήθειας προβλέπει τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.«Κανείς στην Ε.Ε. δεν θέτει θέμα γι? αυτό».

    [14] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειάζεται να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στις συντηρητικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη και προτείνει μια εθνική στρατηγική, μια εθνική συνεννόηση, δηλώνει ο βουλευτής της Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μιλάει για πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι είναι «ανίκανη» να κυβερνήσει. Oβουλευτής Αχαΐας καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι πρόσκαιρα στήριξαν με την ψήφο τους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να στηρίξουν και πάλι την υπεύθυνη στάση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.Για τη συζήτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι σχετικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπαθεοδώρου κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Ποταμιού και στον κόσμο και τα στελέχη του, ενώ για το ζήτημα της Παιδείας τονίζει πως χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στον Νίκο Ρούμπο για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

    Πώς χαρακτηρίζετε το σημερινό πολιτικό κλίμα;

    «Το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται συνεχώς, υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα που οφείλεται πρωτίστως στην κατάρρευση των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και σε αυτό το οποίο παρατηρούμε καθημερινά, την επιδείνωση όλων των δεικτών και της οικονομίας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας της φορολογίας. Που οφείλεται στο λανθασμένο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η ρευστότητα προκαλεί από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να επανακτήσει έναν ορισμένο χώρο τον οποίο είχε καταλάβει προηγουμένως. Να τον επανακτήσει με πολιτικές οι οποίες κινούνται μεταξύ ψεύτικων προσδοκιών από τη μία πλευρά και παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την άλλη. Το είδαμε στην περίπτωση της ψήφισης των προαπαιτουμένων, όπου η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναιρέσει αυτά τα οποία έλεγε πριν λίγους μήνες, βαπτίζοντας τη ρευστοποίηση των ΔΕΚΟ και την προοπτική της ιδιωτικοποίησης τους ως αξιοποίηση η οποία ήταν σύμφωνη με τις προγραμματικές της διακηρύξεις. Αυτό μας δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο μέχρι σήμερα, με την υπερφορολόγηση, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, αλλά και των μισθωτών και των συνταξιούχων, η οποία έχει φτάσει αυτή τη στιγμή τον κόσμο στα όρια του, διότι δημιουργείται φοροδοτική ανικανότητα πλέον και αυτό το βλέπουμε στην υστέρηση των εσόδων».

    Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που περιγράφετε, η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι εκλογές για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης;

    «Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερα προβλήματα. Οι πολιτικές επιλογές που έχει κάνει είναι λανθασμένες. Λέμε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρώτον να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική, και όταν λέμε εθνική στρατηγική εννοούμε μια εθνική στρατηγική στην οποία να συμφωνούν τουλάχιστον οι δυνάμεις οι οποίες εντάσσονται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Να συμφωνούν σε ένα σχέδιο το οποίο θα υπερβαίνει το δίλημμα των εκλογών. Εδώ παρατηρούμε εμείς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, είναι ανίκανη να κυβερνήσει. Επομένως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική η οποία θα συμφωνήσει σε πολιτικές στους επιμέρους τομείς και στις δημόσιες πολιτικές, στην οικονομία και της ανάπτυξης, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, κάτι το οποίο το έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά οδεύουμε ολοταχώς σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, σε μια νέα δανειακή σύμβαση εξαιτίας των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει σε αυτούς τους τομείς εθνική στρατηγική και συνεννόηση δεν υπάρχει κανείς που από μόνος του μπορεί να πει ότι έχω τη μαγική συνταγή να βγάλω τη χώρα από το Μνημόνιο. Είδαμε στη ΔΕΘ ότι ο μεν κ. Τσίπρας αυτό που υπόσχεται είναι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ότι θα φτάσει στη δίκαιη ανάπτυξη, τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμα σε ύφεση -και την ύφεση την έχει προκαλέσει ο ίδιος. Ο δε κ. Μητσοτάκης ενδίδει τελικά στον πειρασμό της παροχολογίας και αυτό το οποίο υπόσχεται είναι ανάπτυξη σε ένα κατεστραμμένο οικονομικά και δημοσιονομικά πεδίο, όπως είναι σήμερα το πεδίο της Ελλάδας. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα ομαλά στην έξοδο από τα Μνημόνια, χρειάζεται ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και χρειάζεται, επίσης, να παραχθεί πλούτος, επομένως να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης».

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τη Ν.Δ., αλλά ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κ. Γεννηματά ότι ουσιαστικά στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

    «Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα προσπαθεί να πιαστεί είτε από το παρελθόν του, των αυταπατών και των ψεύτικων προσδοκιών, είτε από μια λαϊκίστικη επιχειρηματολογία, η οποία σήμερα είναι εντελώς ξεπερασμένη. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι σε αυτά τα οποία κάνει η κυβέρνηση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, στο γεγονός ότι συνεχίζει η κυβέρνηση να πουλάει ψεύτικες προσδοκίες στον κόσμο, όταν ξέρει ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Και βεβαίως απέναντι στις συντηρητικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό το οποίο θέλουμε δεν είναι απλά να σπάσουμε τον μικρό διπολισμό των δύο κομμάτων. Αυτό που θέλουμε είναι να πούμε το εξής: Υπάρχει σήμερα στην κοινωνία μια κεντροαριστερή πλειοψηφία την οποία συναντάμε στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι πρόσκαιρα στήριξαν με την ψήφο τους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να τους καλέσουμε, τώρα που είδαν και κατάλαβαν ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, αυτής της πολιτικής ανορθογραφίας, να πούμε ότι μπορούμε να τους προσκαλέσουμε για να στηρίξουν και πάλι την υπεύθυνη στάση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επίσης να πείσουμε τους πολίτες που μέσα στην απόγνωση τους και μέσα στη διάψευση των προσδοκιών τους επέλεξαν την αποχή να επανέλθουν με τη συμμετοχή τους και να στηρίξουν τις δικές μας προτάσεις. Και, τέλος, να πείσουμε όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μετά τη συνταγή ΣΥΡΙΖΑ η καταλληλότερη συνταγή είναι η συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Μέσα από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς να δοθεί ένα υψηλό ποσοστό στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα την καταστήσει τελικά καταλυτικό παράγοντα, ρυθμιστή των εξελίξεων από εδώ και πέρα. Αυτό που θα αλλάξει τα πράγματα είναι οι πολίτες να στηρίξουν και πάλι μια υπεύθυνη δύναμη, η οποία στο παρελθόν, παρά τα λάθη, δημιούργησε τη δυναμική Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα, δημιούργησε θεσμούς που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται είτε να καταστρέψει, είτε να παραγκωνίσει, είτε να αλλοιώσει.

    Κι από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναφερθεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος επιθυμεί να στηρίξει, τελικά είναι ένα δάνειο μεταρρυθμίσεων, είναι μεταρρυθμίσεις που το ΠΑΣΟΚ έφερε στην Ελλάδα, που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε, που το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να δημιουργήσει τον σκληρό πυρήνα που βλέπουμε σήμερα σε θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας».

    Οι συζητήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι «κόλλησαν». Εκτιμάτε ότι ο κ. Θεοδωράκης θέλει να συνεργαστεί μαζί σας ή όχι;

    «Εγώ θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Ποταμιού από τον κόσμο και τα στελέχη του. Και γιατί το λέω αυτό; Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένας διάλογος ο οποίος ήταν ειλικρινής, ανοιχτός, δημοκρατικός, στον οποίο δεν συμμετείχε μόνο το Ποτάμι,το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και πολλοί άλλοι σχηματισμοί και ρεύματα. Αυτός ο διάλογος έφτασε σε ένα πόρισμα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό το πόρισμα είναι ένας πλούτος ο οποίος έχει κατατεθεί και στον οποίο έχουμε συμφωνήσει. Βάσει αυτού του πορίσματος εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι συζητήσεις οι οποίες είναι σε γραφεία και σε κλειστές αίθουσες και να κατεβάσουμε την πρόταση αυτή στον κόσμο.

    Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα έρθει από την κοινωνία. Γιατί εμπιστεύεται τη νέα πρόταση η κοινωνία και όχι γιατί την εμπιστεύονται στελέχη, βουλευτές μόνο ή μηχανισμοί. Πιστεύω ότι ο κ. Θεοδωράκης θα επιλέξει τελικά αυτό που θεωρεί ότι είναι το καλύτερο. Όμως μέχρι σήμερα αυτό που είδαμε ήταν μια προσπάθεια είτε να παρατείνουμε τον χρόνο των διαβουλεύσεων, είτε να υπάρχει, αν θέλετε, κωλυσιεργία στα διαδικαστικά.

    Τα διαδικαστικά, ξέρετε, πλέον δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Οι διαδικασίες ή θα είναι ανοιχτές και δημοκρατικές ή θα αποτύχουν. Εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα γίνει μέσα από την κοινωνία. Επομένως θα πρέπει να συζητήσουμε σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις πόλεις αυτό το πόρισμα της Κεντροαριστεράς και να έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, η μοναδική, κατά την άποψη μου, πρόταση για το πώς θα ανασυγκροτηθεί ο χώρος είναι να συνεγείρουμε τους πολίτες. Επομένως ανοιχτά μητρώα και εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς από τα ίδια τα μέλη, από την ίδια την κοινωνία. Πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό δεν υπάρχει από αυτόν τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Από εκεί και πέρα τα διαδικαστικά προβλήματα, το πώς θα γίνει αυτό, νομίζω ότι η κοινωνία απαιτεί να τα ξεπεράσουμε γρήγορα, να μην στεκόμαστε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, γιατί ενδεχομένως ο χρόνος θα πιέσει, και επίσης παρατηρούμε ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται τα πολιτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης. Όποιος θέλει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να κατέβει στην κοινωνία. Και η ιστορία, όπως είπε η κ. Γεννηματά, γράφεται με τους παρόντες και με αυτούς που θέλουν αυτή τη στιγμή μια ισχυρή Κεντροαριστερά».

    Υπήρξατε πρύτανης και υφυπουργός Παιδείας, τι λέτε ό,τι χρειάζεται στην Παιδεία;

    «Υπάρχουν πολλές προτάσεις γιατί δεν υπάρχει πολιτική ωριμότητα να έρθει το πολιτικό σύστημα σε αυτό το οποίο προτείναμε. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία τα τελευταία 20-25 χρόνια είναι μεταρρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το σχολείο και έφτασαν στο πανεπιστήμιο. Είναι θεσμοί οι οποίοι μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία και προκάλεσαν θετικά αποτελέσματα. Γιατί, πέρα από τις όποιες διαφωνίες, είχε δημιουργηθεί κοινωνική συναίνεση. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να συνεννοηθούμε στα βασικά, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά. Το πρόγραμμα της παιδείας αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόγραμμα ενός κόμματος. Χρειάζεται στη βάση των προηγουμένων κατακτήσεων, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας φέρνει όχι στη δεκαετία του ΄80, αλλά στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60, με αυτά τα οποία προτείνει. Το ζήτημα της παιδείας χρειάζεται κοινωνική συναίνεση και πολιτική συνεννόηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν το δημόσιο σχολείο, να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά να δημιουργήσουμε και συνθήκες ανάπτυξης των ελληνικών εκπαιδευτικών μονάδων και δομών, από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο και την έρευνα, γιατί το υλικό που έχουμε είναι εξαιρετικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην ακολουθούμε την πολιτική του κ. Φίλη η οποία μας φέρνει σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση, σε άλλου τύπου λειτουργίες του σχολείου, σε άλλου τύπου λειτουργίες του πανεπιστημίου, που είναι παντελώς παρωχημένες και παντελώς αποτυχημένες στο σημερινό επίπεδο».

    [15] Τζοβάνι Τραπατόνι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ο χρόνος μετράει για εκείνον που δεν έχει κίνητρο

    Οταν πρέπει να μιλήσεις για ένα ξεχωριστό άνθρωπο, χρειάζεται να είσαι προσεκτικός στη χρήση των λέξεων και των επιθέτων. Είναι ανάγκη να αποφύγεις το λάθος της υπερβολής. Στην περίπτωση του Τζοβάνι Τραπατόνι, όμως, τίποτα δεν μπορεί να είναι υπερβολικό.

    Δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Πρόκειται για τον προπονητή με τις περισσότερες νίκες στην Ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, πραγματικός δάσκαλος της μπάλας, ένας από τους πιο διάσημους και επιτυχημένους σε όλο τον κόσμο.

    Εστω κι αν ο δρόμος του, η ζωή του, μπορούσε να έχει άλλη κατεύθυνση. Μικρός ακόμη, είχε σκεφτεί, πως εάν δεν μπορέσει τελικά ασχοληθεί με την... αγαπημένη του μπάλα, θα γίνει τυπογράφος. Ισως επειδή στα 14 του χρόνια δούλεψε σε μία εταιρεία χαρτιού στο Μιλάνο.

    Τότε που ο πατέρας του (που έχασε στην εφηβεία), έχοντας διαφορετική αντίληψη για το ποδόσφαιρο, του έλεγε να «μείνει μακριά από την μπάλα γιατί μπορεί ακόμα και φυματίωση να του προκαλέσει». Μία δοκιμασία, που πάντως έκανε χρόνια μετά τον διάσημο Ιταλό να παραδεχθεί πως «όποιος δεν έχει γεννηθεί φτωχός δεν μπορεί να καταλάβει».

    Ηταν η κολόνα της Μίλαν του Νερέο Ρόκο στα χρόνια του ΄60. Είναι ο «Trap» των ρεκόρ και των τίτλων. Πολλά τρόπαια, πολλές νίκες, τόσες ημέρες δόξας, που είναι σχεδόν αδύνατο να μετρήσει κάποιος. Σε μία ζωή, ένα ποδόσφαιρο, που αλλάζει με ταχύτητα φωτός.

    Είναι ο προπονητής των «αδύνατων συνεντεύξεων», όπως λένε χαρακτηριστικά οι Ιταλοί, επειδή σπάνια μπαίνει σε αυτή την διαδικασία. Δεν είναι άνθρωπος των λέξεων, αν και ξέρει να χειρίζεται μοναδικά τον λόγο. Επιλέγει τις πράξεις.

    Ο Τζοβάνι Τραπατόνι, δέχθηκε με ευχαρίστηση, να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρασέρνοντας σε ένα ταξίδι στιγμών, παρατηρήσεων για το παρόν και το μέλλον, αλλά και αναμνήσεων. Στα 77 του χρόνια πια (γεννημένος στις 17 Μαρτίου 1939 στο Κουζάνο Μιλανίνο), μα εξακολουθώντας να έχει τον ενθουσιασμό μικρού παιδιού.

    Μίλησε για όλους και για όλα. Την κρίση στη Ιταλία και την Ελλάδα, τον Μέσι και τον Ρονάλντο, το Champions League και το Μουντιάλ της Ρωσίας. Την Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα την Ατλέτικο Μαδρίτης και την Γιουβέντους. Τον Γκουαρντιόλα, τον Ζιντάν και τον Σιμεόνε. Την Αργεντινή και την Βραζιλία. Το δικό μας ποδόσφαιρο και τον Κώστα Μανωλά. Αφήνοντας για το...τέλος την δική του μεγάλη αποκάλυψη για τον Ολυμπιακό.

    -Σίγουρα το Champions League, αποτελεί σημείο αναφοράς στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο. Είναι το κορυφαίο τουρνουά των ομάδων. Η διοργάνωση της δόξας και του χρήματος. Εκεί που κάθε σύλλογος επιθυμεί να συμμετάσχει και ονειρεύεται να κατακτήσει...

    «Το Champions League, είναι μία μεγάλη ευρωπαική League. Εκεί παίζουν οι καλύτερες ομάδες, αγωνίζονται οι πιο ξεχωριστοί παίκτες. Ενα τουρνουά που προσφέρει θεαματικό ποδόσφαιρο. Με γεμάτα γήπεδα. Ενα πραγματικό παράδειγμα λειτουργίας στο ποδόσφαιρο. Οι ομάδες κερδίζουν πολλά χρήματα και επίσης επενδύουν πολλά για να μπορέσουν να διακριθούν. Δυστυχώς, χώρες που βιώνουν μία μεγάλη οικονομική κρίση, όπως είναι η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις. Και αυτό δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες. Είναι μία περίπλοκη κατάσταση, ως συνέπεια αυτής της κρίσης».

    Ο Τραπανόνι, κατέκτησε ως παίκτης (ανάμεσα στα επτά συνολικά του τρόπαια) με τη Μίλαν δύο Κύπελλα πρωταθλητριών (1963 και 1969) και ένα επίσης ως προπονητής (μεταξύ των 23 συνολικά τίτλων του) με την Γιουβέντους. Αυτό το τελευταίο, στις 29 Μαίου 1985, ήταν στην τραγωδία του Χέιζελ. Ενας θρίαμβος που δεν άφησε ούτε σκιά από χαμόγελο: Μπόνιεκ, Ρόσι, Ταρντέλι, Πλατινί. Ενα ραντεβού με την Ιστορία, την ημέρα που η Ιστορία είχε άλλα να σκεφτεί. «Αυτή η πληγή θα παραμείνει πάντα ανοικτή,» θα πει μετά από χρόνια ο Ιταλός προπονητής.

    -Ο ανταγωνισμός μεγάλος. Παραδοσιακές και νέες δυνάμεις. Φαβορί και αουτσάιντερ. Ποιος και πως μπορεί να είναι κάποιος νικητής;

    -«Είναι ένα πρωτάθλημα μέσα στο χρόνο. Διαφορετικά τα ματς στους ομίλους, από εκείνα στην φάση των νοκ-άουτ. Για να προβλέψεις τον νικητή χρειάζεται να πάρεις υπόψη δύο σημαντικές παραμέτρους: την τύχη και τους τραυματισμούς. Την τύχη ή την ατυχία που μπορεί να έχει η ομάδα εκείνη την ημέρα, αλλά και την πληρότητά της. Τους τραυματισμούς. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, αλλά και κατά την διάρκειά του. Οι αγώνες κερδίζονται στις λεπτομέρειες και πόσο μάλλον ένας τελικός. Γι αυτό είναι πολύ δύσκολο να κάνεις πρόβλεψη».

    -Καμία ομάδα μέχρι τώρα, από το ξεκίνημα του Champions League, που δημιουργήθηκε ως συνέχεια του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1992, δεν έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Θα μπορέσει άραγε η Ρεάλ Μαδρίτης του Ζινεντίν Ζιντάν, η ομάδα των 11 τροπαίων να το καταφέρει;

    «Ναι, η Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί να γίνει η πρώτη ομάδα που θα καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Ο Ζιντάν είναι μία μεγάλη προσωπικότητα, ήταν κορυφαίος ποδοσφαιριστής. Εχει εμπειρίες από το γήπεδο, τους αγώνες, τα μεγάλα τουρνουά, τα αποδυτήρια, ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, γνωρίζει εκείνο που χρειάζεται να ζητήσει. Εχει εμπνευστεί από τον Αντσελότι, όταν βρέθηκε δίπλα του. Πιστεύω ότι μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος».

    Ακριβώς ο Ζινεντίν Ζιντάν, νικώντας με την Ρεάλ τον Mάιο στο Μιλάνο την Ατλέτικο Μαδρίτης, έγινε ο έβδομος προπονητής στην Ιστορία του Κύπελλου Πρωταθλητριών/Champions Legaue που μπόρεσε να κατακτήσει το τρόπαιο εκτός από παίκτης και ως προπονητής. Στην σχετική λίστα, με εκείνους που είχαν προηγηθεί και ο Τζοβάνι Τραπατόνι, μαζί τους Μιγκέλ Μουνιόθ, Γιόχαν Κρόιφ, Κάρλο Αντσελότι, Φρανκ Ράικαρντ και Πεπ Γουαρντιόλα.

    -Η Ατλέτικο Μαδρίτης έφτασε στους δύο από τους τρεις τελευταίους τελικούς, όμως δεν τα κατάφερε. Μεγάλη πορεία αλλά...

    «Είναι σκληρό να φτάνεις σε δυο τελικούς και μάλιστα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να μην κατακτάς το τρόπαιο. Είναι ευκαιρία που δεν μπορεί να σου παρουσιάζεται συνέχεια. Αλλοι περιμένουν χρόνια. Κάποιοι δεν φτάνουν ποτέ. Ομως η Ατλέτικο Μαδρίτης μου αρέσει. Εχει πνεύμα, χαρακτήρα, παιχνίδι. Ο Σιμεόνε μου μοιάζει. Ξέρει να εξυψώνει την ομάδα του. Δεν παραιτείται. Γενικά οι ισπανικές ομάδες δείχνουν έναν χαρακτήρα στο παιχνίδι τους. Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν παίκτες ξεχωριστούς, με ταλέντο. Ξέρουν τι ζητάνε και στα ενενήντα λεπτά που διαρκεί ένα παιχνίδι».

    -Η Γιουβέντους;

    «Η Γιουβέντους είναι μία ομάδα νικήτρια. Εχει το DNA. Ξέρει να υποφέρει. Νικάει τη Ρόμα, νικάει τη Νάπολι. Στην Ιταλία κερδίζει τα πάντα γιατί λόγω της δύναμης που έχει από την οργάνωσή της, εξαιτίας της φιλοσοφίας της, τα πόδια των παικτών δεν τρέμουν. Ομως στην Ευρώπη, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πιο δύσκολα. Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να φτάσει μέχρι το τέλος».

    Ξεκινώντας από τη Μίλαν (το 1972 στους νέους και από το 1974 έως το 1976 στην πρώτη ομάδα), κάθησε στον πάγκο της Γιουβέντους (την σεζόν 1976-77). Μία απόφαση με κουράγιο από τον -τότε- πρόεδρο της «Κυρίας» Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι, που πρόσφερε στον νεαρό, 37χρονο Τζοβάνι Τραπατόνι, έναν από τους πιο δύσκολους πάγκους του calcio. Αλλά η συνέχεια τον δικαίωσε.

    Είναι μαζί με τους Ερνστ Χάπελ, Ζοσέ Μουρίνιο και Τόμισταβ Ιβιτς, οι προπονητές που έχουν κερδίσει το πρωτάθλημα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Εκείνος σε Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστρία. Επιπλέον μαζί με τον Ούντο Λάτεκ είναι οι δύο που έχουν κατακτήσει και τις τρεις μεγάλες ευρωπαικές διοργανώσεις, αλλά ο μόνος που το έκανε με μία ομάδα, την Γιουβέντους.

    -Ανάμεσα στην δική σας φιλοσοφία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο Πεπ Γκουαρντιόλα το ποδόσφαιρο, μπορεί κάποιος να διακρίνει διαφορά. Σας αρέσει ο τρόπος παιχνιδιού που επιλέγει στις ομάδες του;

    «Ναι, ο Γκουαρντιόλα μου αρέσει πολύ. Ηταν καλός παίκτης, τον είχα γνωρίσει καλά και τότε που αγωνιζόταν στην Πάρμα. Και φυσικά είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Προσφέρει θεαματικό ποδόσφαιρο, αυτό ακριβώς το ποδόσφαιρο που θέλουν να βλέπουν οι φίλαθλοι, πληρώνοντας ένα πολύ ακριβό εισιτήριο».

    -Μέσι η Ρονάλντο; Είναι ένα συχνό ερώτημα στις συζητήσεις που κάνουν απλοί φίλαθλοι αλλά και ειδικοί του ποδοσφαίρου

    «Και οι δύο τους είναι κορυφαίοι πρωταθλητές. Μοναδικοί. Αλλά εάν έπρεπε να διαλέξω έναν από τους δύο, θα έλεγα τον Μέσι. Είναι ένας παίκτης που βλέπει όλο το γήπεδο. Ο Ρονάλντο, που θυσιάζεται πολλές φορές σε διαφορετικές θέσεις, είναι παίκτης των τελευταίων τριάντα μέτρων. Το ταλέντο και των δύο δεν τίθεται προς συζήτηση, αλλά ο Μέσι είναι σίγουρα περισσότερο χρήσιμος για την ομάδα».

    Ξεχωριστές στην δική του καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, δέκα ημέρες τον Μάιο του 1963. Στις 12, όταν στο San Siro, σε φιλικό της Ιταλίας με την Βραζιλία, σταμάτησε τον μυθικό Πελέ. Και δέκα ημέρες αργότερα, στις 22, στο Wemlbey, όταν ανέλαβε το μαρκάρισμα του Εουσέμπιο, τον περιόρισε και η Μίλαν κατέκτησε το τρόπαιο με δύο γκολ του Αλταφίνι.

    -Το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, είναι ακόμα μακρυά. Στην Ευρώπη, μόλις ξεκίνησαν οι προκριματικοί αγώνες. Πιστεύετε πως θα είναι οι γνωστοί πρωταγωνιστές και σε αυτή τη διοργάνωση;

    «Είναι ακόμα νωρίς για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Σίγουρα μπορούν να κυριαρχήσουν οι γνωστές δυνάμεις., Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, η Γερμανία που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Νομίζω ότι πρέπει να υπολογίζουμε την Ρωσία, που θα παίζει στο σπίτι της, αλλά εγώ προσθέτω και την Ολλανδία. Κάνει μία νέα καλή προσπάθεια, δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει».

    -Αργεντινή και Βραζιλία;

    «Φυσικά και αυτές οι δύο. Εμένα μου αρέσει περισσότερο η Αργεντινή για τον χαρακτήρα που έχει το παιχνίδι της. Αλλά βέβαια από την άλλη η Βραζιλία έχει ταλέντο».

    -Ποια είναι η εικόνα σας από το ποδόσφαιρο της Ελλάδας;

    «Η αλήθεια είναι πως τώρα ξέρω ότι διαβάζω από τις εφημερίδες. Γνωρίζω ότι έχει καλές ομάδες, καλούς παίκτες, που αγωνίζονται και ξεχωρίζουν σε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης».

    -Για παράδειγμα ο Μανωλάς, που παίζει στην Ρόμα;

    «Ναι, ο Μανωλάς. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, από την στιγμή που έφτασε στη Ρόμα. Ενας παίκτης με ταλέντο και την ίδια στιγμή χρήσιμος για την ομάδα του. Και αυτό είναι το σημαντικό».

    Παντρεμένος (με την Πάολα), έχει δύο παιδιά (ένα γιο και μία κόρη) και είναι... παππούς. Αφοσιωμένος Ρωμαιοκαθολικός, πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία στην γενέτειρά του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που, παράλληλα (από το 2010) αλλά μετά την εθνική Ιρλανδίας (που την οδήγησε το 2012 στο πρωτο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα στην ιστορία της), βρέθηκε στην εθνική ομάδα του Βατικανού (δεν είναι μέλος της UEFA ή της FIFA).

    -Στην βιογραφία σας (Una vita in campo/?μία ζωή στο γήπεδο») αναφέρετε ότι «έκανα τον προπονητή γιατί δεν με φανταζόμουν πουθενά αλλού. Αγαπάω πολύ το πράσινο χορτάρι του γηπέδου και την μπάλα...» Διαβάζω ότι ακόμα και σε αυτή την ηλικία, επιμένετε να καθήσετε στην γωνία του πάγκου. Να ζήσετε τις αγωνίες, τις χαρές και τις λύπες της μπάλας.

    «Είχα κάποιες προτάσεις από ομάδες της Γερμανίας και της Αυστρίας. Στα 77 μου χρόνια εξακολουθώ να έχω στόχους. Δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Ο χρόνος μετράει για εκείνον που δεν έχει κίνητρο».

    -Είναι αλήθεια ότι βρεθήκατε κάποια στιγμή κοντά στην Ελλάδα, στον πάγκο μίας δικής μας ομάδας;

    -«Οχι τώρα. Δεν έχω πρόταση από την Ελλάδα. Αλλά ναι, πριν από πολλά χρόνια συνέβη. Ηταν, νομίζω πριν πάω στην Μπάγερν (1996-98). Ο Ολυμπιακός τότε έφτασε μέχρι το σπίτι μου στο Μιλάνο»...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 8:32:21 UTC