Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη
  • [02] Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Κιλιτσντάρογλου για το Αιγαίο
  • [03] Γκίντερ Έτινγκερ :Το προσφυγικό αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, όχι στο Βερολίνο
  • [04] «FeelRussia» στην Αθήνα: Οι κύριες δημιουργικές τάσεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη
  • [05] Θ. Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνέπειες για τη χώρα
  • [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

  • [01] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη

    Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός τομέας βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Τράπεζης της Ελλάδος και της τραπεζικής κοινότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ (Valiollah Seif), το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα.

    Όπως επεσήμανε ο κ.Σεΐφ στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις»και συνολικά υπάρχει εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

    Όπως σημείωσε, στο ενεργειακό επίπεδο οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην διύλιση πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο,και πλέον εξετάζονται δυο συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς αυτούς. Στον τραπεζικό τομέα εξετάζεται η προώθηση στενότερης συνεργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων των δυο χωρών με την δημιουργία εκατέρωθεν"corresponding banks".

    Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ.Σεΐφ επισήμανε ότι«...η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ,στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Δρόσο:

    Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επίσκεψή σας στην Αθήνα και τις επαφές σας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης;

    Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους εκπροσώπους της τραπεζικής κοινότητας, ένθεν και ένθεν, οι οποίοι είχαν σημαντικές επαφές και συνεργασίες.

    Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις. Έγιναν πολύ σημαντικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ.Ρουχανί, Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και από εκεί και μετά όλοι οι υπουργοί με βάση τις αρμοδιότητές τους, κάνουν το μέγιστο δυνατό για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Η επίσκεψή μου στην Αθήνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (σ.σ. Γ.Στουρνάρα) και της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (σ.σ. Λ.Κατσέλη). Εκτός από τα τεχνικές και εξειδικευμένες τραπεζικές επαφές, είχαμε ορισμένες επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Συναντήθηκα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, (σ.σ. Π.Σκουρλέτη)όπου συζητήσαμε σημαντικά έργα στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όπως στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου. Συναντήθηκα επίσης με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. Γ.Δραγασάκη). Η συνάντηση αυτή αφορούσε τους άξονες των συζητήσεων που έχω αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και τους τρόπους υπέρβασης ενδεχομένων εμποδίων στις διμερείς μας σχέσεις. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση της ελληνικής πλευράς ώστε να ξεπεραστούν τα όποια ενδεχόμενα εμπόδια αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Σήμερα θα συναντήσω τον αξιότιμο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και θα έχουμε συζητήσεις που θα αφορούν τεχνικά τραπεζικά θέματα. Υπάρχει κοινή βούληση για να αναβαθμίσουμε τις τραπεζικές μας σχέσεις. Η οικονομική συνεργασία προϋποθέτει κατάλληλους τραπεζικούς διαύλους και συνεργασίες στον τομέα και θεωρώ ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι ορόσημο.

    Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια ιρανική τράπεζα στην Αθήναη οποία συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Αναφέρομαι στην τράπεζαSaderat. Όπως γνωρίζετε, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν(JCPOA),ήρθησαν οι κυρώσεις για όλες τις ιρανικές τράπεζες, ωστόσο ηSaderatαντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά σύντομα, ώστε η τράπεζα αυτή να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, όπως κατά το παρελθόν.

    Αυτό το υποκατάστημα μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο και να έχει μεγάλο μερίδιο στη θετική προοπτική που προβλέπεται για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας.

    Υπάρχει πρόθεση εγκατάστασης και άλλης ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα; Επίσης, στον ενεργειακό τομέα πού επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις σας με την ελληνική πλευρά;

    Βασικός σκοπός μας ήταν η δημιουργία τραπεζικών συνεργασιών (corresponding banking)μεταξύ των υφιστάμενων ιρανικών τραπεζών και των ελληνικών. Εάν υπάρχει διάθεση από την ελληνική πλευρά, εμείς από τη μεριά μας θα το εξετάσουμε με θετική προσέγγιση. Όπως σας είπα, όμως, η άμεση παρουσία της ιρανικής πλευράς στην Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα είναι η τράπεζαSaderat, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των οικονομικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε και κοινές (μικτές) τράπεζες.

    Όσον αφορά το ενεργειακό, είχαμε μια συζήτηση χθες με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα του τομέα. Η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιρανών επενδυτών ώστε να διαμορφωθούν μικτά (κοινά) έργα, εκ των οποίων δυο προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν και θεωρώ ότι θα είναι μια καλή αρχή για τις μελλοντικές μας συνεργασίες.

    Η μια αφορά την διύλιση και η άλλη στο φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου,και είναι φυσικό να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιρανική πλευρά για να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα της στις καταναλώτριες αγορές. Όπως προανέφερα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη άλλαξε τις συνθήκες στις διμερείς μας σχέσεις,και ειδικά με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δημιουργείται πολύ θετικό κλίμα για ανάπτυξη σχέσεων και ενίσχυσης των επενδύσεων.

    Ως κεντρικός τραπεζίτης πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες της Ελλάδος για την έξοδό της από την κρίση;

    Από όσο γνωρίζω η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

    Από την ίδια θέση, του κεντρικού τραπεζίτη, ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία του ευρώ και της ευρωζώνης;

    Λόγω της συνοχής που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ κρατών-μελών της ευρωζώνης και της σταθερότητας που διακατέχει τις χώρες αυτές θεωρώ ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη διεθνή οικονομία και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και μπορούμε να προβλέψουμε ένα σταθερό μέλλον για την ζώνη του ευρώ.

    [02] Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Κιλιτσντάρογλου για το Αιγαίο

    Αναληθείς χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

    Προχθές ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

    Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

    Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν στη δήλωσή του είχε πει ότι «αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

    [03] Γκίντερ Έτινγκερ :Το προσφυγικό αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, όχι στο Βερολίνο

    Το προσφυγικό «είναι ένα θέμα το οποίο κρίνεται στις Βρυξέλλες και δεν προαναγγέλλεται στο Βερολίνο» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός Επίτροπος για θέματα Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Γκίντερ Έτινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Westf?lische.

    Πρόσθεσε δε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να υποστηρίξουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της. «Η συνθήκη του Δουβλίνου είχε ως βάση την άφιξη μερικών χιλιάδων προσφύγων. Με 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες ετησίως όμως, οι χώρες αυτές επιβαρύνονται υπερβολικά», τόνισε ο Έτινγκερ.

    Ο Γερμανός Επίτροπος, αναφερόμενος στη δυναμική της Ευρώπης είπε ότι μειονεκτεί σε σχέση με την Ασία και τις ΗΠΑ. «Σε αυτό το θέμα πρέπει να βελτιωθούμε. Πρέπει να προπονηθούμε καλύτερα. Είναι όπως στον αθλητισμό. Περισσότερη προπόνηση, ταχύτητα, συντονισμός και αλλαγή της μπάλας». Όταν είναι κάτω η Σάλκε, πάνω η Μπάγιερ Μονάχου και ανεβαίνει η Στουτγάρδη, ξέρουμε πως οφείλεται στην καλύτερη απόδοση της ομάδας, την ταχύτητα και το ομαδικό παιχνίδι. «Με δυο λόγια πρέπει να αντιγράψουμε τη Μπάγιερ», όπως είπε παραστατικά.

    [04] «FeelRussia» στην Αθήνα: Οι κύριες δημιουργικές τάσεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη

    Τις κύριες δημιουργικές τάσεις και εξελίξεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη θέλει να μας συστήσει το Φεστιβάλ Ρωσικού Πολιτισμού «FeelRussia», που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Το φεστιβάλ, ένα πολυποίκιλο έργο, σχεδιασμένο για ευρύ κοινό, διεξάγεται για το 2016 σε επτά χώρες Καζακστάν, Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις, εκδηλώσεις, δημιουργικές συναντήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

    Την εκκίνηση για την έναρξη του Φεστιβάλ, έδωσε, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, στην πλατεία του Ζάππειου Μεγάρου, ο ιδιαίτερος ήχος του καμπαναριού από μπίλα - «φωνή» του Πύργου του Σωτήρος του Κρεμλίνου. Το συμβολικό χτύπημα στις επίπεδες καμπάνες παραχωρήθηκε στους επίσημους προσκεκλημένους της αποψινής βραδιάς: τον σύμβουλο και ειδικό απεσταλμένο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αλιέν Μπρεντίγκιν, τον ειδικό εκπρόσωπο του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και συντονιστή του έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία - Η Ρωσία στην Ελλάδα» Ηλία Κλη, τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιο Καλαμαντή και τον πρόεδρο του Ζαππείου Γεώργιο Χρήστου.

    Στον χαιρετισμό του ο απεσταλμένος της ρωσικής πρεσβείας τόνισε ότι «η αποψινή εκδήλωση συμβολίζει αυτό, που είναι ο στόχος της ρωσικής διπλωματίας. Έναν κόσμο χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Μια Ευρώπη ενωμένη, με λαούς που αισθάνονται ο ένας φίλος του άλλου».

    Από την πλευρά του ο συντονιστής του έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία - Η Ρωσία στην Ελλάδα» εξέφρασε τη χαρά του για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ακριβώς, όπως τόνισε, επειδή «ένας από τους στόχους της προσπάθειάς μας είναι να φέρουμε κοντά το κοινό των δύο χωρών». Μέσα σ'αυτόν τον πολύ οικείο στους Αθηναίους χώρο, επισήμανε ο κ.Κλης μπορούμε να δούμε πως «η παράδοση γίνεται δημιουργική έκφραση στο τραγούδι, το χορό, την χειροτεχνία».

    [05] Θ. Θεοχαρόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συνέπειες για τη χώρα

    «Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν κρίνεται από τα λόγια, αλλά από τα έργα. Ο κ. Θεοχαρόπουλος αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, ενώ την κατηγορεί ότι παραχώρησε τη δημόσια περιουσία στους δανειστές για 99 χρόνια και δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση.

    Σχετικά με τοκάλεσμα του πρωθυπουργού προς αριστερές προοδευτικές δυνάμεις να συμπράξουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για πρόσκληση για ατομική προσχώρηση με δέλεαρ θέσεις εξουσίας» και προσθέτει: «Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και κεντρώων, γίνεται με συλλογικούς όρους και στη βάση προγραμματικής ατζέντας».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος κάνει λόγο για εγκλωβισμό της κυβέρνησης στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών. Για τη συνεργασία των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, τονίζει ότι χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

    Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον Μιχάλη Μιχαήλ και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

    Συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος από την τελευταία εκλογική διαδικασία. Πώς αποτιμάτε τη θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται,υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας.

    «Εδώ ισχύει το «όταν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί σου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Η κρίση δεν βαθαίνει απλά. Παγιώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά μιας μόνιμης πραγματικότητας. Ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία. Το λαϊκίστικο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν πληρώνω» έχει μετατραπεί στο «Δεν έχω να πληρώσω». Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έχει ξεπεράσει τα 90 δισ. ευρώ. Μετά το πρώτο επτάμηνο των αυταπατών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδήγησε σε ένα επώδυνο Μνημόνιο, είχαμε τον χρόνο της παντελούς έλλειψης σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης. Υπάρχει κάποια ελληνική οικογένεια που στα οικονομικά της να αντιλαμβάνεται έστω και την παραμικρή ανάκαμψη; Υπάρχουν επιχειρήσεις που να ανακάμπτουν; Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι που δεν μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις τους, άμεσα ή έμμεσα; Υπάρχουν άνεργοι που βρίσκουν δουλειά; Η απάντηση σε όλα είναι «όχι». Η εικονική πραγματικότητα της κυβέρνησης δεν μπορεί να κρύψει την σημερινή κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία».

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κάνει τις τομές και τις αλλαγές που δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009. Τι λέτε;

    «Πράγματι τόλμησαν να περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας υπό τον έλεγχο των δανειστών για έναν αιώνα. Ακόμη και το νερό. Νομοθέτησαν την πρόβλεψη για κόφτη σε μισθούς και συντάξεις. Για ποιες τομές και αλλαγές μιλάμε; Τομές και μεταρρυθμίσεις ήταν το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, το ΕΣΥ. Έχει γίνει καμία τέτοια τομή σε κάποιον τομέα πολιτικής σήμερα; Είναι αλήθεια ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να κάνουν και πολλές άλλες τομές. Αλλά η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την θεσμική κατοχύρωση ενός κράτους δικαίου, της αξιοκρατίας, για την ενίσχυση του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών. Η κατάργηση όμως του μπόνους των 50 εδρών και η απλή αναλογική ήταν μία αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπήρξαν και κίνητρα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, αλλά είναι μία σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης».

    Συμμερίζεσθε τη θέση της κυβέρνησης ότι με τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται θα «γυρίσει» η οικονομία και θα μπούμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού ρυθμισθεί το ζήτημα του δημόσιου χρέους, όπως έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους;

    «Προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους για να καταστεί εξυπηρετήσιμο. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον δεν κρίνεται από τα λόγια, αλλά από τα έργα, είναι στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση για να κυβερνά αντιπολιτευόμενος ακόμη και σήμερα. Μεταρρυθμίσεις εδώ και 20 μήνες δεν γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία με υποσχέσεις για διαγραφή και κούρεμα του χρέους και κατέληξε σε μία απόφαση που πηγαίνει πίσω το θέμα ακόμη και από την απόφαση του Eurogroup του 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Οι αυταπάτες δυστυχώς έχουν συνέπειες για την χώρα».

    Βλέπουμε τον κ. Τσίπρα να κάνει άνοιγμα σε δυνάμεις της Αριστεράς, αποκλείοντας όσους προσβλέπουν προς τη Δεξιά. Σας αφορά αυτή η πρόσκληση και γιατί;

    «Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά συγκυβερνά με τη Δεξιά. Συγκυβερνά με δική του επιλογή με την εθνικολαϊκιστή Δεξιά του κ. Καμμένου που καταψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης και τάσσεται απέναντι στις θρησκευτικές ελευθερίες, όπως στην ανέγερση τζαμιού στην Αθήνα, αλλά και με ένα τμήμα της Δεξιάς, όπως για παράδειγμα αποδεικνύεται από την κρίσιμη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, αθωώνοντας ταυτόχρονα πολιτικά την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή που οδήγησε σε τεράστια ελλείμματα, στην κρίση και στα Μνημόνια. Συνεπώς η πρόσκληση αυτή δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα, είναι πρόσκληση για ατομική προσχώρηση με δέλεαρ θέσεις εξουσίας. Σε αυτές τις προσκλήσεις πάντα υπάρχουν ορισμένοι που ανταποκρίνονται, αυτό όμως δεν αφορά την κοινωνία. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι πρεσβεύει η Αριστερά. Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, αριστερών, σοσιαλδημοκρατικών και κεντρώων, γίνεται με συλλογικούς όρους και στη βάση προγραμματικής ατζέντας. Αλλιώς το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για την κοινωνία».

    Πως εξηγείται η αρνητική στάση σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στο ζήτημα των Θρησκευτικών για παράδειγμα, η ΔΗΜΑΡ εξέφρασε σχεδόν ίδια θέση με τον υπουργό Παιδείας;

    «Εμείς δεν ασκούμε στείρα, αλλά προγραμματική αντιπολίτευση. Δεν ακολουθούμε το παράδειγμα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οδηγήσει την χώρα σε μία στείρα διχαστική αντιπαράθεση. Δεν έχουμε προκαταβολικά αρνητική στάση με κανέναν, το έχουμε αποδείξει.

    Αλλά μια που αναφέρεστε στα Θρησκευτικά, ποια είναι σήμερα, μετά την αντίδραση της Εκκλησίας, η επίσημη θέση της κυβέρνησης; Ο κ. Τσίπρας συμφωνεί με τον υπουργό Παιδείας κ. Φίλη ή με τον Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ κ. Καμμένο; Στην Βουλή, στην συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Τσίπρας έκανε τον Πόντιο Πιλάτο και είχε την λογική «νίπτω τας χείρας μου». Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη για τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ενταχθεί και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, που πρέπει να σταματήσει να είναι ομολογιακού χαρακτήρα. Με απογοήτευση βλέπω τον κ. Τσίπρα να έχει προσχωρήσει στο στρατόπεδο των «ναι μεν... αλλά» και σε αυτό το θέμα».

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κινείται στη γραμμή «ούτε με τη ΝΔ ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν σας επιβραβεύουν. Δείχνουν στασιμότητα, κι εν τέλει δεν θα πρέπει να πάρετε θέση με ποιόν είστε; Σας το λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πρόσφατα ο κ. Κουρουμπλής.

    «Πρώτον η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν κινείται στην γραμμή «ούτε...ούτε». Έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις και διεκδικούμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Είμαστε με τις θέσεις μίας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, όπως εφαρμόσθηκε πετυχημένα σε χώρες της Ε.Ε. οδηγώντας σε ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και σύγχρονες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, και όχι τον κρατισμό με επιδοματικές πολιτικές αναπαραγωγής της φτώχειας. Θέλουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση, γιατί σε αυτές τις σημερινές συνθήκες κανείς μόνος του δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Θέλουμε να επιβάλλουμε το «και...και...», αλλά δεν έχουμε εθισμό στην εξουσία για να παίξουμε τον ρόλο «δεκανίκι». Όσον αφορά τον κ. Κουρουμπλή, ο ίδιος έχει αποδείξει ότι είναι με τη σταθερή και διαχρονική πρόσδεση με την εξουσία».

    Τελικά ναυάγησε η συνεργασία με το Ποτάμι ή πήρε αναστολή για καλύτερες συνθήκες; Σας ρωτώ γιατί φάνηκε ότι υπάρχουν σαφείς πολιτικές διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα.

    «Πράγματι από την ηγεσία του Ποταμιού τέθηκαν, στο τέλος μίας διαδικασίας διαλόγου και ενώ είχε ήδη υπάρξει προγραμματική συμφωνία, πολιτικά ζητήματα στρατηγικού χαρακτήρα στα οποία ο ευρύτερος χώρος της δημοκρατικής παράταξης, της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί παρά να διαφωνεί. Ταυτόχρονα υπήρξαν και αλαζονικές επιθετικές συμπεριφορές, εντελώς ξένες στον προοδευτικό κόσμο που παρακολουθεί το εγχείρημα μας, που υπονομεύσαν ακόμη περισσότερο το εγχείρημα και έδειξαν ότι ορισμένοι δεν επιθυμούσαν την θετική, αλλά την αρνητική κατάληξη της όλης διαδικασίας.Συνεχίζει όμως σήμερα να είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υπάρξει αποφασιστικότητα για να υπάρξει ένας μαζικός και ισχυρός πόλος της προοδευτικής παράταξης. Όποιος φορέας, κίνηση, ή πρόσωπο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου πρέπει να συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα, η επιτυχία του οποίου είναι απαραίτητη για να υπάρξει αξιόπιστη ισχυρή εναλλακτική προοδευτική λύση για τον τόπο».

    Πώς μπορεί να γίνει η συνεργασία στον ενδιάμεσο χώρο αφού ο κατακερματισμός παραμένει και δεν φαίνεται διάθεση υπέρβασης από καμία πλευρά;

    «Η δική μου πρόταση είναι σταθερή για έναν σύγχρονο ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου και της Ανανεωτικής Αριστεράς. Η κοινωνία ενδιαφέρεται για έναν σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα, για την ύπαρξη μίας αξιόπιστης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και όχι για τους παραγοντισμούς και τους εγωισμούς κανενός. Για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ένας ισχυρός σύγχρονος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας. Ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από τα πολλά εγώ, τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Πρέπει να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον και όχι στο παρελθόν. Με υπέρβαση των υφιστάμενων σχημάτων για να δημιουργηθεί το νέο που θα εμπνεύσει. Με ενότητα και ανανέωση. Επιτέλους πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών».

    Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών;

    «Η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε σε ένα λάθος. Βεβαίως χρειαζόταν να μπει τάξη σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο, και αυτό κακώς δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν επιτεύχθηκε. Γιατί τάξη δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς τη λειτουργία του ΕΣΡ. Δεν μπαίνει δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες. Τάξη δεν βάζεις προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Αντιτάχθηκα στο μαύρο της ΕΡΤ που προκάλεσε η ΝΔ αντί της ουσιαστικής αναδιάρθρωσης, στάθηκα στο πλευρό των εργαζομένων εκείνη την στιγμή ακόμη και με πολιτικό κόστος. Σήμερα και πάλι ξεκάθαρα αντιτάσσομαι στο να προκληθεί μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς από μια αυθαίρετη λαθεμένη κεντρική απόφαση της κυβέρνησης. Για την αδειοδότηση υπεύθυνο είναι το ΕΣΡ όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα είναι πολιτικό. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για το κρίσιμο διάστημα του διαγωνισμού. Να υπάρξουν σαφείς και πειστικές απαντήσεις».

    [06] Παραιτήθηκε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ

    Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Ισπανίας (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ υπέβαλε την παραίτησή του, αφού έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή επιτροπή του κόμματος, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την άρση ενός πολιτικού αδιεξόδου διάρκειας 9 μηνών.

    Ο Πέδρο Σάντσεθ βρισκόταν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), το οποίο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά χωρίς αυτοδυναμία στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Η σύγκρουση των δύο πολιτικών ηγετών είχε εμποδίσει τις απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης.

    Τα στελέχη του κόμματος συνεδρίασαν προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα προκηρύξουν τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού του κόμματος τον Οκτώβριο, όπως είχε προτείνει ο Σάντσεθ, ή να τον απομακρύνουν κι ενώ η ηγεσία του PSOE παρέμενε βαθύτατα διχασμένη.

    «Πίστευα πάντα ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπρεπε να προσφέρει μια εναλλακτική, δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατόν.Υποβάλλω την παραίτησή μου. Ήταν τιμή μου» δήλωσε ο 44χρονος πολιτικός σε στελέχη του κόμματός του αφού έχασε στην ψηφοφορία, σύμφωνα με μια πηγή από το περιβάλλον του.

    Υποχρεώνοντας τον Σάντσεθ να αποχωρήσει, οι αντάρτες του κόμματος ελπίζουν να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα εκλογική αναμέτρηση, περιλαμβανομένης της επιλογής της αποχής των Σοσιαλιστών από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον Μαριάνο Ραχόι, μια κίνηση που θα του επέτρεπε να ασκήσει μια δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο.

    Oι εσωκομματικοί του αντίπαλοι πίεζαν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να άρει το βέτο του σε μια νέα κυβέρνηση των Συντηρητικών. Του καταλόγιζαν επίσης τις κακές επιδόσεις του κόμματος στις εκλογικές αναμετρήσεις.

    Αντιθέτως οι υποστηρικτές του εκτιμούν ότι ήταν προτιμότερο το PSOE να εγείρει προσκόμματα στο Λαϊκό Κόμμα, εάν κι αν αυτό ισοδυναμούσε με ένα παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο.

    «Οι υποστηρικτές της ανάθεσης σχηματισμού κυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα επιβλήθηκαν στους κόλπους του PSOE» έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Ο Σάντσεθ εξέταζε εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με τους Podemos.

    Εάν δεν επιτευχθεί κυβέρνηση στην Ισπανία έως τα τέλη Οκτωβρίου, θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Δεκέμβριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 6:32:23 UTC