Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα ληστεύτηκε από τους βαρόνους των ΜΜΕ
  • [02] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειάζεται να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική
  • [03] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη
  • [04] FAZ: Στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες
  • [05] New York Times: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια
  • [06] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας
  • [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο Κολωνάκι
  • [08] M. Σουλτς: Επικίνδυνο το ουγγρικό δημοψήφισμα
  • [09] Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Κιλιτσντάρογλου για το Αιγαίο
  • [10] Τερέζα Μέι: Την Άνοιξη του 2017 η ενεργοποίηση του Brexit
  • [11] Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Λάθος» η εξαγγελία Μέρκελ περί υποδοχής προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία
  • [12] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας
  • [13] Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα εικαστικά εγκαίνια των Δημητρίων
  • [14] «FeelRussia» στην Αθήνα: Οι κύριες δημιουργικές τάσεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη
  • [15] Ο. Γεροβασίλη: Ανοιχτή η κυβέρνηση σε προγραμματικές συγκλίσεις με προοδευτική κατεύθυνση
  • [16] Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Διχασμένη η κοινή γνώμη στην ανάγκη για εκλογές
  • [17] Alpha Bank: Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016
  • [18] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη
  • [19] Επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για Συρία και Β. Κορέα

  • [01] Ν. Παππάς: Η Ελλάδα ληστεύτηκε από τους βαρόνους των ΜΜΕ

    «Στην αρχή οι επικριτές μας κατηγόρησαν ότι κάναμε τον πλειστηριασμό για να κλείσουμε τον ΣΚΑΪ. Αλλά ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ Αλαφούζος ήταν ο πρώτος, ο οποίος έκανε αίτηση για άδεια, ο πρώτος ο οποίος εμφανίστηκε στον πλειστηριασμό και ο πρώτος ο οποίος πήρε άδεια. Για τους επικριτές η κατάσταση ως είχε ήταν βολική. Αυτό τελείωσε», είπε στο Spiegel o υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς χαρακτηρίζει, επίσης, τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απαλλαγεί από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ «ανοησίες», γράφει η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.

    Ενώ αρχικά ο Τσίπρας εισέπραξε επαίνους για το υψηλά ποσά του πλειστηριασμού για τις τηλεοπτικές άδειες αυξάνεται στο μεταξύ η κριτική. Οι επικριτές τού καταλογίζουν ότι με τη μείωση των αδειών από οκτώ σε τέσσερις προσπαθεί να αποκτήσει επιρροή στα τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του συντηρητικού-φιλελεύθερου τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια, χαρακτηρίζει μάλιστα την κυβέρνηση «εκβιαστή» και το τέλος δικαιωμάτων χρήσης «λύτρα». Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κριτική της δικαιώθηκε, αφού ένας εκ των υπερθεματιστών αποσύρθηκε, διότι δεν μπορούσε να πληρώσει την πρώτη δόση.

    Οι περισσότεροι παρατηρητές είναι πάντως της γνώμης, συνεχίζει το Spiegel, ότι το ελληνικό τηλεοπτικό σκηνικό πρέπει να μπει σε τάξη. Οιτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν συσσωρεύσει χρέη ύψους πολλών εκατομμυρίων. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης η εμπιστοσύνη των πολιτών στην τηλεόραση δεν είναι τόσο χαμηλή, όπως αποδεικνύει μια πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης EBU, όπως υπενθυμίζει.

    Ορισμένοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κερδίζουν από κρατικά συμβόλαια χάρη στα οποία μετριάζουν τις ζημιές από τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ. Με τον έλεγχο ενός τηλεοπτικούς σταθμού ικανοποιούν την ματαιοδοξία τους. Η κατοχή τους εξυπηρετεί επίσης την αύξηση της επιρροής τους και μάλιστα σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών ενημερώνεται από την τηλεόραση, όπως τονίζει το Spiegel.

    Οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ έχουν βέβαια επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχουν επηρεάσει πολιτικούς για να πάρουν κρατικά συμβόλαια. Ο Νίκος Παππάς όμως δεν τους πιστεύει:«Οι βαρόνοι των ΜΜΕ απέκτησαν αθέμιτη επιρροή και στο κράτος με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν φόρους τους οποίους έπρεπε πληρώσουν. Λήστεψαν την Ελλάδα. Σε αυτό βάζουμε ένα τέλος».

    Ο Ν. Παππάς δεν φοβάται και για παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πακέτο βοήθειας προβλέπει τον πλειστηριασμό των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.«Κανείς στην Ε.Ε. δεν θέτει θέμα γι'αυτό».

    [02] Θ. Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Χρειάζεται να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στις συντηρητικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη και προτείνει μια εθνική στρατηγική, μια εθνική συνεννόηση, δηλώνει ο βουλευτής της Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μιλάει για πολιτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο και κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι είναι «ανίκανη» να κυβερνήσει. Oβουλευτής Αχαΐας καλεί τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι πρόσκαιρα στήριξαν με την ψήφο τους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να στηρίξουν και πάλι την υπεύθυνη στάση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη.Για τη συζήτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι σχετικά με την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ο κ. Παπαθεοδώρου κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Ποταμιού και στον κόσμο και τα στελέχη του, ενώ για το ζήτημα της Παιδείας τονίζει πως χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση.

    Ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου στον Νίκο Ρούμπο για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

    Πώς χαρακτηρίζετε το σημερινό πολιτικό κλίμα;

    «Το πολιτικό κλίμα επιδεινώνεται συνεχώς, υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα που οφείλεται πρωτίστως στην κατάρρευση των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και σε αυτό το οποίο παρατηρούμε καθημερινά, την επιδείνωση όλων των δεικτών και της οικονομίας, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας της φορολογίας. Που οφείλεται στο λανθασμένο μείγμα πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η ρευστότητα προκαλεί από την πλευρά της κυβέρνησης μια προσπάθεια να επανακτήσει έναν ορισμένο χώρο τον οποίο είχε καταλάβει προηγουμένως. Να τον επανακτήσει με πολιτικές οι οποίες κινούνται μεταξύ ψεύτικων προσδοκιών από τη μία πλευρά και παραποίηση, διαστρέβλωση της πραγματικότητας από την άλλη. Το είδαμε στην περίπτωση της ψήφισης των προαπαιτουμένων, όπου η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναιρέσει αυτά τα οποία έλεγε πριν λίγους μήνες, βαπτίζοντας τη ρευστοποίηση των ΔΕΚΟ και την προοπτική της ιδιωτικοποίησης τους ως αξιοποίηση η οποία ήταν σύμφωνη με τις προγραμματικές της διακηρύξεις. Αυτό μας δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κοινωνικό αδιέξοδο μέχρι σήμερα, με την υπερφορολόγηση, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, αλλά και των μισθωτών και των συνταξιούχων, η οποία έχει φτάσει αυτή τη στιγμή τον κόσμο στα όρια του, διότι δημιουργείται φοροδοτική ανικανότητα πλέον και αυτό το βλέπουμε στην υστέρηση των εσόδων».

    Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που περιγράφετε, η πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι εκλογές για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης;

    «Εμείς λέμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά οδηγεί τη χώρα σε μεγαλύτερα προβλήματα. Οι πολιτικές επιλογές που έχει κάνει είναι λανθασμένες. Λέμε ότι χρειάζεται αυτή τη στιγμή πρώτον να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική, και όταν λέμε εθνική στρατηγική εννοούμε μια εθνική στρατηγική στην οποία να συμφωνούν τουλάχιστον οι δυνάμεις οι οποίες εντάσσονται στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Να συμφωνούν σε ένα σχέδιο το οποίο θα υπερβαίνει το δίλημμα των εκλογών. Εδώ παρατηρούμε εμείς ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, είναι ανίκανη να κυβερνήσει. Επομένως χρειάζεται μια εθνική στρατηγική η οποία θα συμφωνήσει σε πολιτικές στους επιμέρους τομείς και στις δημόσιες πολιτικές, στην οικονομία και της ανάπτυξης, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση, κάτι το οποίο το έχουμε ανάγκη αυτή τη στιγμή. Διαφορετικά οδεύουμε ολοταχώς σε ένα τέταρτο Μνημόνιο, σε μια νέα δανειακή σύμβαση εξαιτίας των αδιεξόδων που έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση. Εάν δεν υπάρξει σε αυτούς τους τομείς εθνική στρατηγική και συνεννόηση δεν υπάρχει κανείς που από μόνος του μπορεί να πει ότι έχω τη μαγική συνταγή να βγάλω τη χώρα από το Μνημόνιο. Είδαμε στη ΔΕΘ ότι ο μεν κ. Τσίπρας αυτό που υπόσχεται είναι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ότι θα φτάσει στη δίκαιη ανάπτυξη, τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμα σε ύφεση -και την ύφεση την έχει προκαλέσει ο ίδιος. Ο δε κ. Μητσοτάκης ενδίδει τελικά στον πειρασμό της παροχολογίας και αυτό το οποίο υπόσχεται είναι ανάπτυξη σε ένα κατεστραμμένο οικονομικά και δημοσιονομικά πεδίο, όπως είναι σήμερα το πεδίο της Ελλάδας. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα ομαλά στην έξοδο από τα Μνημόνια, χρειάζεται ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία δεν έχει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση και χρειάζεται, επίσης, να παραχθεί πλούτος, επομένως να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης».

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη λέει ούτε με την κυβέρνηση ούτε με τη Ν.Δ., αλλά ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κ. Γεννηματά ότι ουσιαστικά στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

    «Ο κ. Τσίπρας εγκλωβισμένος στα αδιέξοδα προσπαθεί να πιαστεί είτε από το παρελθόν του, των αυταπατών και των ψεύτικων προσδοκιών, είτε από μια λαϊκίστικη επιχειρηματολογία, η οποία σήμερα είναι εντελώς ξεπερασμένη. Εμείς είπαμε από την αρχή ότι είμαστε απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι σε αυτά τα οποία κάνει η κυβέρνηση στους τομείς της παιδείας, της υγείας, στο γεγονός ότι συνεχίζει η κυβέρνηση να πουλάει ψεύτικες προσδοκίες στον κόσμο, όταν ξέρει ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Και βεβαίως απέναντι στις συντηρητικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη. Κι αυτό το οποίο θέλουμε δεν είναι απλά να σπάσουμε τον μικρό διπολισμό των δύο κομμάτων. Αυτό που θέλουμε είναι να πούμε το εξής: Υπάρχει σήμερα στην κοινωνία μια κεντροαριστερή πλειοψηφία την οποία συναντάμε στην κοινωνία, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους χώρους εργασίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι πρόσκαιρα στήριξαν με την ψήφο τους την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία να τους καλέσουμε, τώρα που είδαν και κατάλαβαν ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της επιλογής, αυτής της πολιτικής ανορθογραφίας, να πούμε ότι μπορούμε να τους προσκαλέσουμε για να στηρίξουν και πάλι την υπεύθυνη στάση της σύγχρονης Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα που είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Επίσης να πείσουμε τους πολίτες που μέσα στην απόγνωση τους και μέσα στη διάψευση των προσδοκιών τους επέλεξαν την αποχή να επανέλθουν με τη συμμετοχή τους και να στηρίξουν τις δικές μας προτάσεις. Και, τέλος, να πείσουμε όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν ότι μετά τη συνταγή ΣΥΡΙΖΑ η καταλληλότερη συνταγή είναι η συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. ότι δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Μέσα από την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς να δοθεί ένα υψηλό ποσοστό στη Δημοκρατική Συμπαράταξη που θα την καταστήσει τελικά καταλυτικό παράγοντα, ρυθμιστή των εξελίξεων από εδώ και πέρα. Αυτό που θα αλλάξει τα πράγματα είναι οι πολίτες να στηρίξουν και πάλι μια υπεύθυνη δύναμη, η οποία στο παρελθόν, παρά τα λάθη, δημιούργησε τη δυναμική Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα, δημιούργησε θεσμούς που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται είτε να καταστρέψει, είτε να παραγκωνίσει, είτε να αλλοιώσει.

    Κι από την άλλη πλευρά παρατηρούμε ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αναφερθεί σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες ο ίδιος επιθυμεί να στηρίξει, τελικά είναι ένα δάνειο μεταρρυθμίσεων, είναι μεταρρυθμίσεις που το ΠΑΣΟΚ έφερε στην Ελλάδα, που το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε, που το ΠΑΣΟΚ μπόρεσε να δημιουργήσει τον σκληρό πυρήνα που βλέπουμε σήμερα σε θεσμούς του κράτους και της κοινωνίας».

    Οι συζητήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι «κόλλησαν». Εκτιμάτε ότι ο κ. Θεοδωράκης θέλει να συνεργαστεί μαζί σας ή όχι;

    «Εγώ θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Ποταμιού από τον κόσμο και τα στελέχη του. Και γιατί το λέω αυτό; Όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένας διάλογος ο οποίος ήταν ειλικρινής, ανοιχτός, δημοκρατικός, στον οποίο δεν συμμετείχε μόνο το Ποτάμι,το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά και πολλοί άλλοι σχηματισμοί και ρεύματα. Αυτός ο διάλογος έφτασε σε ένα πόρισμα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αυτό το πόρισμα είναι ένας πλούτος ο οποίος έχει κατατεθεί και στον οποίο έχουμε συμφωνήσει. Βάσει αυτού του πορίσματος εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι συζητήσεις οι οποίες είναι σε γραφεία και σε κλειστές αίθουσες και να κατεβάσουμε την πρόταση αυτή στον κόσμο.

    Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα έρθει από την κοινωνία. Γιατί εμπιστεύεται τη νέα πρόταση η κοινωνία και όχι γιατί την εμπιστεύονται στελέχη, βουλευτές μόνο ή μηχανισμοί. Πιστεύω ότι ο κ. Θεοδωράκης θα επιλέξει τελικά αυτό που θεωρεί ότι είναι το καλύτερο. Όμως μέχρι σήμερα αυτό που είδαμε ήταν μια προσπάθεια είτε να παρατείνουμε τον χρόνο των διαβουλεύσεων, είτε να υπάρχει, αν θέλετε, κωλυσιεργία στα διαδικαστικά.

    Τα διαδικαστικά, ξέρετε, πλέον δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος. Οι διαδικασίες ή θα είναι ανοιχτές και δημοκρατικές ή θα αποτύχουν. Εμείς επιμένουμε στην πρόταση μας. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς θα γίνει μέσα από την κοινωνία. Επομένως θα πρέπει να συζητήσουμε σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις πόλεις αυτό το πόρισμα της Κεντροαριστεράς και να έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, η μοναδική, κατά την άποψη μου, πρόταση για το πώς θα ανασυγκροτηθεί ο χώρος είναι να συνεγείρουμε τους πολίτες. Επομένως ανοιχτά μητρώα και εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς από τα ίδια τα μέλη, από την ίδια την κοινωνία. Πιο ανοιχτό και πιο δημοκρατικό δεν υπάρχει από αυτόν τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Από εκεί και πέρα τα διαδικαστικά προβλήματα, το πώς θα γίνει αυτό, νομίζω ότι η κοινωνία απαιτεί να τα ξεπεράσουμε γρήγορα, να μην στεκόμαστε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες, γιατί ενδεχομένως ο χρόνος θα πιέσει, και επίσης παρατηρούμε ότι κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται τα πολιτικά αδιέξοδα της κυβέρνησης. Όποιος θέλει αυτή τη στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και να κατέβει στην κοινωνία. Και η ιστορία, όπως είπε η κ. Γεννηματά, γράφεται με τους παρόντες και με αυτούς που θέλουν αυτή τη στιγμή μια ισχυρή Κεντροαριστερά».

    Υπήρξατε πρύτανης και υφυπουργός Παιδείας, τι λέτε ό,τι χρειάζεται στην Παιδεία;

    «Υπάρχουν πολλές προτάσεις γιατί δεν υπάρχει πολιτική ωριμότητα να έρθει το πολιτικό σύστημα σε αυτό το οποίο προτείναμε. Όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία τα τελευταία 20-25 χρόνια είναι μεταρρυθμίσεις ΠΑΣΟΚ. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το σχολείο και έφτασαν στο πανεπιστήμιο. Είναι θεσμοί οι οποίοι μπόλιασαν την ελληνική κοινωνία και προκάλεσαν θετικά αποτελέσματα. Γιατί, πέρα από τις όποιες διαφωνίες, είχε δημιουργηθεί κοινωνική συναίνεση. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να συνεννοηθούμε στα βασικά, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά. Το πρόγραμμα της παιδείας αυτή τη στιγμή δεν είναι πρόγραμμα ενός κόμματος. Χρειάζεται στη βάση των προηγουμένων κατακτήσεων, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μας φέρνει όχι στη δεκαετία του ΄80, αλλά στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60, με αυτά τα οποία προτείνει. Το ζήτημα της παιδείας χρειάζεται κοινωνική συναίνεση και πολιτική συνεννόηση για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν το δημόσιο σχολείο, να στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, να στηρίξουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο. Αλλά να δημιουργήσουμε και συνθήκες ανάπτυξης των ελληνικών εκπαιδευτικών μονάδων και δομών, από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο και την έρευνα, γιατί το υλικό που έχουμε είναι εξαιρετικό. Αυτό που χρειάζεται είναι να μην ακολουθούμε την πολιτική του κ. Φίλη η οποία μας φέρνει σε μια μεγάλη οπισθοδρόμηση, σε άλλου τύπου λειτουργίες του σχολείου, σε άλλου τύπου λειτουργίες του πανεπιστημίου, που είναι παντελώς παρωχημένες και παντελώς αποτυχημένες στο σημερινό επίπεδο».

    [03] Β. Σεΐφ: Ορόσημο για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν η επίσκεψη Τσίπρα στην Τεχεράνη

    Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός τομέας βρέθηκαν στο επίκεντρο σειράς συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους της κυβέρνησης, της Τράπεζης της Ελλάδος και της τραπεζικής κοινότητας, ο κεντρικός τραπεζίτης του Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ (Valiollah Seif), το τελευταίο τριήμερο στην Αθήνα.

    Όπως επεσήμανε ο κ.Σεΐφ στην διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις»και συνολικά υπάρχει εκατέρωθεν βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων αυτών.

    Όπως σημείωσε, στο ενεργειακό επίπεδο οι διμερείς συζητήσεις επικεντρώθηκαν τόσο στην διύλιση πετρελαίου όσο και στο φυσικό αέριο,και πλέον εξετάζονται δυο συγκεκριμένες προτάσεις στους τομείς αυτούς. Στον τραπεζικό τομέα εξετάζεται η προώθηση στενότερης συνεργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων των δυο χωρών με την δημιουργία εκατέρωθεν"corresponding banks".

    Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ.Σεΐφ επισήμανε ότι«...η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία».

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Ιράν, Βαλιολάχ Σεΐφ,στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Δρόσο:

    Ποια είναι τα συμπεράσματα από την επίσκεψή σας στην Αθήνα και τις επαφές σας με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης;

    Ξεκινήσαμε τις συναντήσεις μας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και τους εκπροσώπους της τραπεζικής κοινότητας, ένθεν και ένθεν, οι οποίοι είχαν σημαντικές επαφές και συνεργασίες.

    Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη αποτέλεσε ένα ορόσημο για τις διμερείς μας σχέσεις. Έγιναν πολύ σημαντικές συνομιλίες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του κ.Ρουχανί, Προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, και από εκεί και μετά όλοι οι υπουργοί με βάση τις αρμοδιότητές τους, κάνουν το μέγιστο δυνατό για την σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Η επίσκεψή μου στην Αθήνα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (σ.σ. Γ.Στουρνάρα) και της προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (σ.σ. Λ.Κατσέλη). Εκτός από τα τεχνικές και εξειδικευμένες τραπεζικές επαφές, είχαμε ορισμένες επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

    Συναντήθηκα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελληνικής Δημοκρατίας, (σ.σ. Π.Σκουρλέτη)όπου συζητήσαμε σημαντικά έργα στα οποία θα μπορέσουν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, όπως στον τομέα της διύλισης και του φυσικού αερίου. Συναντήθηκα επίσης με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. Γ.Δραγασάκη). Η συνάντηση αυτή αφορούσε τους άξονες των συζητήσεων που έχω αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα και τους τρόπους υπέρβασης ενδεχομένων εμποδίων στις διμερείς μας σχέσεις. Ο Έλληνας αντιπρόεδρος εξέφρασε τη διάθεση και τη βούληση της ελληνικής πλευράς ώστε να ξεπεραστούν τα όποια ενδεχόμενα εμπόδια αναφορικά με την περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

    Σήμερα θα συναντήσω τον αξιότιμο διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και θα έχουμε συζητήσεις που θα αφορούν τεχνικά τραπεζικά θέματα. Υπάρχει κοινή βούληση για να αναβαθμίσουμε τις τραπεζικές μας σχέσεις. Η οικονομική συνεργασία προϋποθέτει κατάλληλους τραπεζικούς διαύλους και συνεργασίες στον τομέα και θεωρώ ότι αυτή η επίσκεψη μπορεί να είναι ορόσημο.

    Όπως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια ιρανική τράπεζα στην Αθήναη οποία συνέβαλε σημαντικά στη σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Αναφέρομαι στην τράπεζαSaderat. Όπως γνωρίζετε, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν(JCPOA),ήρθησαν οι κυρώσεις για όλες τις ιρανικές τράπεζες, ωστόσο ηSaderatαντιμετωπίζει ακόμη κάποια προβλήματα. Ελπίζουμε να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά σύντομα, ώστε η τράπεζα αυτή να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί εκ νέου, όπως κατά το παρελθόν.

    Αυτό το υποκατάστημα μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο και να έχει μεγάλο μερίδιο στη θετική προοπτική που προβλέπεται για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μας.

    Υπάρχει πρόθεση εγκατάστασης και άλλης ιρανικής τράπεζας στην Ελλάδα; Επίσης, στον ενεργειακό τομέα πού επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις σας με την ελληνική πλευρά;

    Βασικός σκοπός μας ήταν η δημιουργία τραπεζικών συνεργασιών (corresponding banking)μεταξύ των υφιστάμενων ιρανικών τραπεζών και των ελληνικών. Εάν υπάρχει διάθεση από την ελληνική πλευρά, εμείς από τη μεριά μας θα το εξετάσουμε με θετική προσέγγιση. Όπως σας είπα, όμως, η άμεση παρουσία της ιρανικής πλευράς στην Ελλάδα στον τραπεζικό τομέα είναι η τράπεζαSaderat, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των οικονομικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Ωστόσο, υπάρχουν δυνατότητες να έχουμε και κοινές (μικτές) τράπεζες.

    Όσον αφορά το ενεργειακό, είχαμε μια συζήτηση χθες με τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα θέματα του τομέα. Η Ελλάδα έχει σημαντική θέση στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Υπάρχει ευνοϊκό κλίμα και επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ιρανών επενδυτών ώστε να διαμορφωθούν μικτά (κοινά) έργα, εκ των οποίων δυο προτάθηκαν χθες από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές εξετάζονται από το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν και θεωρώ ότι θα είναι μια καλή αρχή για τις μελλοντικές μας συνεργασίες.

    Η μια αφορά την διύλιση και η άλλη στο φυσικό αέριο. Ως γνωστόν, το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου,και είναι φυσικό να υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από την ιρανική πλευρά για να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα της στις καταναλώτριες αγορές. Όπως προανέφερα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη άλλαξε τις συνθήκες στις διμερείς μας σχέσεις,και ειδικά με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δημιουργείται πολύ θετικό κλίμα για ανάπτυξη σχέσεων και ενίσχυσης των επενδύσεων.

    Ως κεντρικός τραπεζίτης πώς θα αξιολογούσατε τις προσπάθειες της Ελλάδος για την έξοδό της από την κρίση;

    Από όσο γνωρίζω η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση των σημερινών προβλημάτων και ταυτόχρονα την ενίσχυση της ευημερίας της κοινωνίας. Καταβάλλει προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ενέργειες που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και καταπολέμηση της ανεργίας. Τώρα με τη συνέχιση αυτών των πρωτοβουλιών μπορούμε να προβλέψουμε ένα θετικό μέλλον για την ελληνική οικονομία.

    Από την ίδια θέση, του κεντρικού τραπεζίτη, ποιο είναι το σχόλιό σας για την πορεία του ευρώ και της ευρωζώνης;

    Λόγω της συνοχής που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ κρατών-μελών της ευρωζώνης και της σταθερότητας που διακατέχει τις χώρες αυτές θεωρώ ότι το ευρώ θα συνεχίσει να κατέχει σημαντική θέση στη διεθνή οικονομία και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και μπορούμε να προβλέψουμε ένα σταθερό μέλλον για την ζώνη του ευρώ.

    [04] FAZ: Στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τις προσεχείς ημέρες

    Διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank θα ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τις προσεχείς ημέρες προκειμένου να διαπραγματευθούν μια διευθέτηση όσον αφορά το πρόστιμο ύψους έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που της επιβλήθηκε διότι πωλούσε με παραπλανητικό τρόπο τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    Το πρόστιμο, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, κατακρήμνισε τις μετοχές του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας. Την Παρασκευή, οι μετοχές της τράπεζας ανέκαμψαν εν μέρει, έπειτα από δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σύμφωνα με τα οποία τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε έναν συμβιβασμό και την καταβολή 5,4 δισεκ. δολαρίων.

    Η FAZ δεν απέδωσε την πληροφορία σε κάποια πηγή.

    Η Ντόιτσε Μπανκ δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της έθεσε το ερώτημα εάν ο διευθύνων σύμβουλός της, ο Τζον Κράιαν, θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ.

    [05] New York Times: Ο Τραμπ ενδέχεται να απέφευγε να καταβάλλει φόρους επί 18 χρόνια

    Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκο Οίκο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να είχε αποφύγει, με νόμιμο τρόπο, να πληρώνει φόρους επί σχεδόν 20 χρόνια, δηλώνοντας το 1995 ζημιές 916 εκατομμυρίων, αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.

    Το ζήτημα των φόρων που καταβάλλει ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος είναι παλιό και ταυτόχρονα πολύ ευαίσθητο, επειδή ο μεγιστάνας των ακινήτων αρνούνταν ανέκαθεν να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, μια κίνηση στην οποία προβαίνουν παραδοσιακά οι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον από την πλευρα της το έχει κάνει.

    Οι New York Times αναφέρουν πως είχαν πρόσβαση, μέσω μιας ανώνυμης πηγής, στη φορολογική δήλωση του Ντοναλντ Τραμπ του έτους 1995. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως είχε δηλώσει σ' αυτή «ζημιές 916 εκατ. δολαρίων». Αν και δεν είναι γνωστά τα φορολογητέα εισοδήματά του τις επόμενες χρονιές, αυτό το κολοσσιαίο ποσό μπορεί να του επέτρεψε να αφαιρεί εντελώς νόμμα 50 εκατ. δολάρια από τα φορολογητέα εισοδήματά του κάθε χρονιά «επί 18 χρόνια», δηλαδή μέχρι το 2013.

    [06] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας

    Κάτοικοι από κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, περαστικοί αλλά και τουρίστες βρίσκονταν λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου, χθες, μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά και έγιναν θεατές ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011), που προβάλλεται στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου.

    Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή, ένα «χάος», ωστόσο δομημένο, που σέβεται το μέτρο, το ρυθμό την αρμονία. Τίτλος του έργου «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από τα υπέροχα μοτίβα του ψηφιδωτού δαπέδου της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Μέσα από την άσκηση της πειθαρχίας και του ελέγχου, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει σε αμέτρητες μεταγραφές την εμπειρία της κατασκευής του, επεκτείνοντας έτσι αενάως τη διαδικασία της δημιουργίας του. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο. Είναι ο θάνατος και η γέννηση ταυτόχρονα. Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» έχει αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο.

    Αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που θα προβάλλεται το βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 ετών από την ίδρυση της (7:30 το απόγευμα με 11:30 το βράδυ).

    Η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1841, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους.Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα με την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.

    [07] Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο Κολωνάκι

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω του εορτασμού του πολιούχου της Αθήνας και της λιτανείας της εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, αύριο Δευτέρα, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Συγκεκριμένα, θα απαγορευθεί η στάση και η στάθμευση των οχημάτων από τις 12:00 και θα πραγματοποιηθεί προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας, από τις 16:00 στις παρακάτω οδούς στο Κολωνάκι:

    -Σκουφά, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ομήρου και της πλατείας Φιλικής Εταιρείας.

    -Δημοκρίτου, στο τμήμα του μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

    -Λυκαβηττού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Σκουφά και Σόλωνος.

    -Σέκερη, σε όλο το μήκος της.

    -Πλατεία Φιλικής Εταιρείας.

    -Σόλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Λυκαβηττού και Κανάρη.

    -Κανάρη, σε όλο το μήκος της.

    [08] M. Σουλτς: Επικίνδυνο το ουγγρικό δημοψήφισμα

    «H Ουγγαρία θα πρέπει να δεχτεί μόνο περί τους 1.300 πρόσφυγες, σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή συμφωνία. Το να κάνεις δημοψήφισμα γι? αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», είπε o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

    O Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν περιφρονεί βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέτει εν αμφιβόλω την νομιμότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην οποία συμμετείχε η Ουγγαρία», όπως επισήμανε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

    «Εάν χώρες οι οποίες χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, αλλά οι ίδιες δεν είναι αλληλέγγυες ασφαλώς το θέμα θα εξεταστεί κατά τον σχεδιασμό της χρηματοδότησης », πρόσθεσε ο Μάρτιν Σούλτς.

    Πάντως, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψε την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου να αποπεμφθεί η Ουγγαρία από την Ε.Ε.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Ούγγροι αναμένεται να πουν «όχι» στην μετεγκατάσταση προσφύγων

    [09] Η απάντηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Κιλιτσντάρογλου για το Αιγαίο

    Αναληθείς χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τις καταγγελίες περί μεταβίβασης της κυριαρχίας νησιών ή νησίδων στο Αιγαίο σε άλλη χώρα μετά το έτος 2003.

    Προχθές ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, είχε αναφερθεί στη δήλωση που έκανε πριν από τρεις μέρες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης.

    Ο Κιλιτσντάρογλου είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Ερντογάν λέγοντας ότι ο τελευταίος «ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί των ημερών του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

    Πρόκειται για ισχυρισμό που προβάλλουν από το 2010 εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία κι εδώ και λίγο καιρό έχει υιοθετήσει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα.

    Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν στη δήλωσή του είχε πει ότι «αυτό που συνέβη στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ 1912 και 1923, στα εδάφη μας τα οποία στο μεταξύ είχαν περιοριστεί στο ένα πέμπτο, ήταν η προσπάθεια κατοχής. Το έθνος μας λέει ότι η 15η Ιουλίου είναι ο δεύτερος πόλεμος απελευθέρωσης του τουρκικού έθνους. Το 1920 μας απείλησαν με τη Συνθήκη των Σεβρών και τελικά μας έπεισαν για την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης. Κάποιοι προσπάθησαν να μας επιβάλουν τη Λωζάννη. Τα νησιά που αν κάνουμε να φωνάξουμε, η φωνή μας θα ακουστεί απέναντι, τα δώσαμε με τη Λωζάννη. Τι θα γίνει με την υφαλοκρηπίδα, τι θα γίνει στον αέρα και στο έδαφος, δίνουμε μάχη ακόμη για όλα αυτά. Οι αίτιοι αυτής της κατάστασης είναι αυτοί που κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της συνθήκης αυτής. Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και έτσι, το πρόβλημα το αντιμετωπίζουμε τώρα εμείς. Εάν πετύχαινε η απόπειρα πραξικοπήματος, μάλλον θα έρχονταν μπροστά μας με μια συμφωνία χειρότερη από αυτή των Σεβρών».

    [10] Τερέζα Μέι: Την Άνοιξη του 2017 η ενεργοποίηση του Brexit

    Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι θέλει να προτείνει την άνοιξη του 2017 στο βρετανικό κοινοβούλιο την κατάργηση του νόμου με τον οποίο η χώρα της εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κίνηση με την οποία θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Brexit.

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Sunday Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί πως θα παρουσιάσει έναν νέο νόμο, ο οποίος θα καταργεί τον Νόμο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972, κατά την ομιλία της βασίλισσας ενώπιον του κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017.

    «Αυτό θα σηματοδοτήσει τον πρώτο σταθμό για να γίνει και πάλι το Ηνωμένο Βασίλειο μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα», δήλωσε η Μέι υπογραμμίζοντας πως αυτο θα σημάνει «το τέλος της εξουσίας της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

    Ο νόμος δεν θα τεθεί πάντως σε ισχύ παρά μόνο όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πράγματι εγκαταλείψει την ΕΕ, υπογραμμίζει η πρωθυπουργός.

    Ωστόσο η Μέι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως πότε σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσουν οι συνομιλίες για το διαζύγιο ανάμεσα στη χώρα της και τα 27 άλλα μέλη της ΕΕ. Οι συνομιλίες αυτές μπορεί να διαρκέσουν έως δύο χρόνια.

    Σύμφωνα με τη Sunday Times, η πρωθυπουργός αναμένεται πάντως ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μετά τις γερμανικές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2017.

    Εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ σε δηλώσεις του, τόνισε ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα περάσει από το κοινοβούλιο μεταξύ του Μαΐου του 2017 και του Μαΐου του 2018.

    Παράλληλα, δήλωσε την επιθυμία του, να διατηρηθεί σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί μια λογική συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα επιτρέπει τη συνέχιση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

    [11] Αυστριακός ΥΠΕΞ: «Λάθος» η εξαγγελία Μέρκελ περί υποδοχής προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

    Η εξαγγελία της Γερμανίδας καγκελάριου ότι σύντομα η Γερμανία θα αρχίσει να δέχεται εκατοντάδες πρόσφυγες το μήνα από την Ελλάδα και την Ιταλία, είναι «λάθος», διατείνεται, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος- με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ασκώντας έντονη κριτική στην προσφυγική πολιτική της Άγγελα Μέρκελ και υπεραμυνόμενος ταυτόχρονα της άκρα αντιπροσφυγικής στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

    Στα σημερινά δελτία ειδήσεων της, η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, όπως και δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές σελίδες των αυστριακών εφημερίδων αναφέρονται διεξοδικά σε αυτές τις αμφιλεγόμενες θέσεις του, που αναπτύσσει ο Αυστριακός υπουργός σε μακρά συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Ντι Βελτ» (Βελτ αμ Ζόνταγκ).

    Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος, προφανώς, της εξαγγελίας της Άγγελα Μέρκελ είναι να ανακουφίσει αυτές τις δύο χώρες, ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς του, «δυστυχώς επιτυγχάνεται το αντίθετο», δηλαδή ένας ακόμη μεγαλύτερος «συνωστισμός» προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία.

    Ενόσω κανείς δίνει στους μετανάστες την αίσθηση, ότι αξίζει τον κόπο να έλθουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, διότι τελικά θα καταλήξουν στην Γερμανία, «ενισχύει τις επιχειρήσεις των διακινητών και δημιουργεί νέα προσφυγικά κύματα», ισχυρίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

    Ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος που διενεργείται σήμερα στην Ουγγαρία, ενάντια στην ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και ενάντια στην αποφασισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της, ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει να καταδικάζεται η πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, και διατείνεται πως, παρά τις υπάρχουσες αποφάσεις, η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιμένει στην μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη.

    [12] Έργο του Ν. Αλεξίου στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας

    Κάτοικοι από κάθε γειτονιά της πρωτεύουσας, περαστικοί αλλά και τουρίστες βρίσκονταν λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου, χθες, μπροστά στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στην Πλατεία Κοτζιά και έγιναν θεατές ενός εμβληματικού έργου σε βίντεο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, ενός από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας, του Νίκου Αλεξίου (1960 - 2011), που προβάλλεται στην πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου.

    Χρωματικά επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε πολλές σχεδιαστικές παραλλαγές «ρέουν» στην επίπεδη επιφάνεια της πρόσοψης, μεταλλάσσοντας συνεχώς μορφή, ένα «χάος», ωστόσο δομημένο, που σέβεται το μέτρο, το ρυθμό την αρμονία. Τίτλος του έργου «Ένα τέλος - Μια αρχή». Ένα έργο που γεννάται και αναγεννάται από τα υπέροχα μοτίβα του ψηφιδωτού δαπέδου της Μονής Ιβήρων, όπου ο Νίκος Αλεξίου διέμεινε για αρκετούς μήνες. Μέσα από την άσκηση της πειθαρχίας και του ελέγχου, ο καλλιτέχνης επαναλαμβάνει σε αμέτρητες μεταγραφές την εμπειρία της κατασκευής του, επεκτείνοντας έτσι αενάως τη διαδικασία της δημιουργίας του. «Αυτό το σχέδιο, αυτές οι γραμμές βρίσκονται σε ένα όριο, σε ένα μεταίχμιο. Είναι ο θάνατος και η γέννηση ταυτόχρονα. Είναι το τέλος και η αρχή μαζί» έχει αναφέρει ο ίδιος σχολιάζοντας το έργο.

    Αύριο, Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, είναι η τελευταία ημέρα που θα προβάλλεται το βίντεο στην πρόσοψη του κτιρίου, με την ευκαιρία του εορτασμού των 175 ετών από την ίδρυση της (7:30 το απόγευμα με 11:30 το βράδυ).

    Η Εθνική Τράπεζα, η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, αμέσως μετά την ίδρυσή της το 1841, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική δημιουργία την οποία στήριξε με ποικίλους τρόπους.Είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα με την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά.

    [13] Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα εικαστικά εγκαίνια των Δημητρίων

    «Γεια σας, είμαι η Γιόκο Όνο, αγαπώ την Ελλάδα όπως και οι γονείς και οι παππούδες μου», «το σώμα μου είναι μια ουλή του μυαλού μου...», «θα ήθελα να συμμετάσχετε στα έργα μου, η κατανόηση του μηνύματός μου προϋποθέτει τη συμμετοχή σας...», «το έργο μου "ΕΧ-ΙΤ" (ελληνικά: Εξ-οδος) το πρωτοπαρουσίασα το 1997 με αφορμή μια φριχτή καταστροφή που είχε συμβεί στην Ισπανία και συμβολίζει το πνεύμα των νεκρών που συνεχίζουν να ζουν - σπάζουμε τα φέρετρα για να ακυρώσουμε τους θανάτους ... You must imagine Peace every day and in your dreams»...

    Στο βίντεο, διάρκειας επτάμισι λεπτών, που προβαλλόταν στον μικρό χώρο κάτω από τη σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο (εκεί που βρισκόταν η ...εξόδιος («ΕΧ-ΙΤ» ) εγκατάσταση (αυτή με τα 100 φέρετρα ενηλίκων και παιδιών και τις άλλες τόσες ελιές της ειρήνης που «γεννά ο θάνατος») του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μία μελαχρινή γυναίκα με μαύρα γυαλιά απευθυνόταν στους λιγοστούς ενδιαφερόμενους... Οι υπόλοιποι (εκατοντάδες, πολλοί περισσότεροι από 1.000 -όσους δεν είχε δει ποτέ σε καμία έκθεσή του, στα 22 χρόνια της λειτουργίας του, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) βρίσκονταν ακόμη στην τεράστια ουρά που είχε δημιουργηθεί στην είσοδο του Μουσείου , στον κήπο γύρω από τα υπαίθρια γλυπτά του Φιλόλαου και τις κινούμενες ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, και ...απαθανάτιζαν με «σέλφις» τη μαζική συμμετοχή τους στα εικαστικά εγκαίνια των φετινών Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην κεντρική αίθουσα του ισογείου του Μουσείου κάποιοι κρεμούσαν ευχές κρυμμένες σε φακελάκια, στα «Δέντρα των ευχών» (Wish Trees (1996/2016) , άλλοι στην κυκλική αίθουσα πρόσθεταν τις δικές τους πινελιές σε μια ...εκδοχή βάρκας πρόσφυγα που είχε στηθεί στο κέντρο (Add Colour Painting/ Refugee Boat version, 1960/2016) κι άλλοι έμπαιναν στη σκοτεινή αίθουσα και υπό την «καθοδήγηση» των ήχων «αναγκάζονταν» να ...αγγίξουν τους διπλανούς τους (Touch Piece, 1963/2016), Κομμάτι για 'Αγγιγμα). 'Αλλοι θαύμαζαν ενθουσιασμένοι με την ...εικαστική δεινότητα της Γιόκο Όνο (όπως πίστευαν), τα ... Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου) εκθέματα .

    Όσοι κατάφεραν να ανεβούν τη σκάλα για τον πρώτο όροφο, συνάντησαν κι άλλες σκάλες. Τις περίφημες ... Skyladders (1968/2016). Σκάλες για τον Ουρανό.. . Νουθετημένοι ήδη από το μήνυμα της δημιουργού για συμμετοχή στις δράσεις της, ο τολμηρός δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η εικαστικός -αντιδήμαρχος πολιτισμού, Έλλη Χρυσίδου ανέβηκαν πρώτοι τις «σκάλες για τον Ουρανό»... 'Αλλοι, συνέβαλαν στην επανένωση των σπασμένων ήδη καθρεφτών Mend Peace/ Mirrors, (1966/2016) [Κομμάτι για Διόρθωμα (Καθρέφτες)], λιγότεροι κατάφεραν να εισχωρήσουν στο θεατράκι του μουσείου, όπου εξελισσόταν η performance Sky Piece for Jesus Christ (1965/2016) [Κομμάτι Ουρανού για τον Ιησού Χριστό] με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου -μέλη της οποίας, ενώ ερμήνευαν μουσικά κομμάτια τυλίγονταν με γάζες από νεαρές εθελόντριες . Τυλίγονταν τόσο που ...σταμάτησαν να «βγάζουν» μουσική.( Η περφόρμανς ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά το 1965 με τη Fluxorchestra) και κάποιοι έμειναν να περιφέρονται ανάμεσα στα 100 φέρετρα (ενηλίκων και παιδιών) από το εσωτερικό των οποίων «φύτρωναν» δενδρύλλια ελιών...

    Οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες των παρισταμένων έμειναν στο προαύλιο, όπου μιάμιση ώρα αργότερα (στις 9.30 μ.μ.) πραγματοποιήθηκε η ολιγόλεπτη τελετή των εγκαινίων (με ομιλητές τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την αντιδήμαρχο πολιτισμού Ελλη Χρυσίδου, την πρόεδρο του ΜΜΣΤ, Ξανθίπη Χόιπελ και την ιστορικό τέχνης -γενική συντονίστρια του προγράμματος, Θούλη Μισιρλόγλου). «Γκεστ-σταρ» (κατά γενική ομολογία) της βραδιάς των εγκαινίων «χρίστηκε» από ορισμένους ο ?πάντα χαμογελαστός χορηγός της ...εξόδιας («EX-IT») εικαστικής δράσης, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών της πόλης, Φ. Μπαμπούλας.

    Ορισμένοι από τους παριστάμενους δήλωναν ενθουσιασμένοι. 'Αλλοι πως ...«όλα αυτά ήταν πρωτοποριακά τη δεκαετία του '70 στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πρωτεύουσες», άλλοι αναρωτιόνταν «πώς είναι δυνατό να υλοποιείται το σύνθημα των διοργανωτών («όχι πια χθες , μόνο αύριο») με μία εικαστική ιδέα 50 και πλέον ετών;» (τα περισσότερα από τα παρουσιαζόμενα στη Θεσσαλονίκη έργα της Γιόκο Όνο έχουν πρωτοπαρουσιαστεί στη δεκαετία του '60) . Κάποιοι ρωτούσαν πότε θα ακουστεί το θρυλικό «Imagine» και κάποιοι έλεγαν πως ...«τα σύγχρονα προβλήματα δεν λύνονται πλέον με ..."Ιmagine" αλλά με ...δράση».

    Την απάντηση ίσως ;eδωσε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΜΜΣΤ υπογραμμίζοντας πως «η τέχνη και ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο κράτημά μας στη ζωή».

    Σήμερα (Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, στις 13.00) θα παρουσιαστεί στο ΜΜΣΤ η περφόρμανς «Cut Piece -performance many people do it together» [Κομμάτι για Κόψιμο - περφόρμανς "πολλοί άνθρωποι το κάνουν μαζί'], με τη συμμετοχή 16 Ελλήνων performers, ενώ τα Wish Trees [Δέντρα των Ευχών] θα περιμένουν το κοινό στις 8/10 στην Πλατεία Αγ. Σοφίας, από 13:00-15:00 και στις 10/10 στο Δημαρχιακό Μέγαρο, από 15:00-17:00.

    Στις 20:00, απόψε, στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca) θα πραγματοποιηθούν, στο πλαίσιο των Δημητρίων, τα εγκαίνια της έκθεσης «Νικόλαος Γύζης- Τα σχέδια» .Η έκθεση «Imagine peace» της Γιόκο Όνο θα είναι ανοιχτή, από Τετάρτη - Κυριακή, σε ολόκληρη τη διάρκεια των Δημητρίων (εως και τις 23 Οκτωβρίου).

    [14] «FeelRussia» στην Αθήνα: Οι κύριες δημιουργικές τάσεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη

    Τις κύριες δημιουργικές τάσεις και εξελίξεις στον ρωσικό πολιτισμό και την τέχνη θέλει να μας συστήσει το Φεστιβάλ Ρωσικού Πολιτισμού «FeelRussia», που διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο, 1 και 2 Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Το φεστιβάλ, ένα πολυποίκιλο έργο, σχεδιασμένο για ευρύ κοινό, διεξάγεται για το 2016 σε επτά χώρες Καζακστάν, Αυστρία, Γερμανία, Εσθονία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναυλίες, προβολές ταινιών, εκθέσεις, εκδηλώσεις, δημιουργικές συναντήσεις και καλλιτεχνικά εργαστήρια.

    Την εκκίνηση για την έναρξη του Φεστιβάλ, έδωσε, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα, στην πλατεία του Ζάππειου Μεγάρου, ο ιδιαίτερος ήχος του καμπαναριού από μπίλα - «φωνή» του Πύργου του Σωτήρος του Κρεμλίνου. Το συμβολικό χτύπημα στις επίπεδες καμπάνες παραχωρήθηκε στους επίσημους προσκεκλημένους της αποψινής βραδιάς: τον σύμβουλο και ειδικό απεσταλμένο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αλιέν Μπρεντίγκιν, τον ειδικό εκπρόσωπο του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού και συντονιστή του έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία - Η Ρωσία στην Ελλάδα» Ηλία Κλη, τον επικεφαλής διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών υποθέσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιο Καλαμαντή και τον πρόεδρο του Ζαππείου Γεώργιο Χρήστου.

    Στον χαιρετισμό του ο απεσταλμένος της ρωσικής πρεσβείας τόνισε ότι «η αποψινή εκδήλωση συμβολίζει αυτό, που είναι ο στόχος της ρωσικής διπλωματίας. Έναν κόσμο χωρίς διαχωριστικές γραμμές. Μια Ευρώπη ενωμένη, με λαούς που αισθάνονται ο ένας φίλος του άλλου».

    Από την πλευρά του ο συντονιστής του έτους 2016 «Η Ελλάδα στη Ρωσία - Η Ρωσία στην Ελλάδα» εξέφρασε τη χαρά του για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, ακριβώς, όπως τόνισε, επειδή «ένας από τους στόχους της προσπάθειάς μας είναι να φέρουμε κοντά το κοινό των δύο χωρών». Μέσα σ'αυτόν τον πολύ οικείο στους Αθηναίους χώρο, επισήμανε ο κ.Κλης μπορούμε να δούμε πως «η παράδοση γίνεται δημιουργική έκφραση στο τραγούδι, το χορό, την χειροτεχνία».

    [15] Ο. Γεροβασίλη: Ανοιχτή η κυβέρνηση σε προγραμματικές συγκλίσεις με προοδευτική κατεύθυνση

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε πολιτικές θέσεις με προοδευτική κατεύθυνση, διαμηνύει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Realnews.

    Από την πρόσφατη σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού εξαιρείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη διότι όπως εξηγεί «παίζει ρόλο ουράς της ΝΔ» και διερωτάται: «Ως πότε θα ταυτίζεται με την ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού και θα επιμένει στη συντήρηση του διαπλεκόμενου συστήματος. Και βέβαια πότε θα καταλάβει ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα υπόλοιπα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη;»

    Η κα Γεροβασίλη διαψεύδει τα σενάρια περί πρόθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης,έως το 2019».

    Για το θέμα των Θρησκευτικών, στηρίζει τις επιλογές του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη προσθέτοντας ότι υπάρχει κατανόηση των θέσεων της Εκκλησίας αλλά και των διακριτών θεσμικών ρόλων του κράτους και της Εκκλησίας.

    Για την κριτική που ασκεί ο Πάνος Καμμένος στον κ. Φίλη, η κα Γεροβασίλη επισημαίνει ότι «η διαφορά απόψεων δεν σημαίνει υποχρεωτικά και σύγκρουση», ενώ τονίζει ότι παρά τις διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «στο θεσμικό, το ουσιαστικό και το αναγκαίο, το μέτωπο παραμένει αρραγές».

    [16] Πολιτικό βαρόμετρο Public Issue: Διχασμένη η κοινή γνώμη στην ανάγκη για εκλογές

    Οργή και αγανάκτηση, απογοήτευση και ανησυχία είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που νιώθουν για την κατάσταση στην Ελλάδα οι 7 στους 10 πολίτες που συμμετείχαν στο μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, που δημοσιεύει η Αυγή της Κυριακής.

    Ποσοστό 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, το 90% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 80% από τη λειτουργία της αντιπολίτευσης. Καταλληλότερο για πρωθυπουργό θεωρεί το 42% τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 23% τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ κανέναν από τους δύο απαντά το 32%. Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην ανάγκη για εκλογές, καθώς το 51% συμφωνεί με αυτή την προοπτική, ενώ το 46% διαφωνεί.

    Για το προσφυγικό, το 73% δηλώνει ότι μάλλον οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 20% των ερωτηθέντων. Στο ερώτημα για το αν οι πρόσφυγες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, θετικά απαντά το 48% και αρνητικά το 45%.

    [17] Alpha Bank: Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016

    «Ανοδικά κινούνται οι ιδιωτικές καταθέσεις από το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Ειδικότερα, από το τέλος του περασμένου έτους παρατηρείται ολοένα και βραδύτερος ετήσιος ρυθμός μείωσης των ιδιωτικών καταθέσεων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δωδεκάμηνος ρυθμός μείωσης από 23% στο τέλος του Δεκεμβρίου 2015 περιορίσθηκε σταδιακά στο 9,1% και 6,3% στα τέλη του Απριλίου και Μαΐου 2016 και έλαβε θετικό πρόσημο στο τέλος του Ιουνίου (+0,4%) και ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά στο τέλος του Ιουλίου και περισσότερο του Αυγούστου 2016 (+1,4% και +2,3%)», σύμφωνα με στοιχεία από το οικονομικό δελτίο της Alpha Bank.

    «Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σε μηνιαίες συναλλαγές αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2016 κατά 1, 316 δις. ευρώ με αποτέλεσμα το υπόλοιπο των ιδιωτικών καταθέσεων να ανέλθει σε 123,895 δις.ευρώ στο τέλος του Αυγούστου 2016 από 122,579 δις.ευρώ στο τέλος του Ιουλίου 2016 και 121,138 δις.ευρώ στο τέλος του Αυγούστου 2015», αναφέρει η Alpha Bank.

    «Η αύξηση των καταθέσεων των ιδιωτών εντός του Αυγούστου (1,316 δις.ευρώ), προήλθε από την άνοδο των καταθέσεων των επιχειρήσεων (1,047 δις.ευρώ ) και λιγότερο από την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών (269 εκατ.ευρώ). Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών οφείλεται στην αύξηση των καταθέσεων όψεως (139 εκατ.ευρώ) και στην παράλληλη αισθητή άνοδο των καταθέσεων προθεσμίας κατά 304 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ενώ αντίθετα οι καταθέσεις ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 174 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στις καταθέσεις όψεως των επιχειρήσεων σημειώνεται η αύξηση κατά 6,8% σε μηνιαία βάση και κατά 21,3% σε ετήσια»

    [18] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα έχει θετική κατάληξη

    Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των σοφών για τα εργασιακά, καθώς όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Επισημαίνει δε ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

    Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη, ωστόσο σημειώνει ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

    Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    Η πλήρης συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Γιώργο Ψύλλια, έχει ως εξής:

    Κύριε υπουργέ, την Παρασκευή παραλάβατε το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά. Το πόρισμα αυτό πόσο ενισχύει τα επιχειρήματά σας; Δεδομένου ότι έχετε δηλώσει κατ' επανάληψη ότι στη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, θα προσπαθήσετε να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στο εργασιακό πεδίο.

    «Οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά, απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Επειδή ήταν ανεξάρτητοι ειδικοί, υψηλού κύρους, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι εκεί που οι εταίροι μας ζητούν αλλαγές, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκεί που ζητούμε εμείς να γίνουν αλλαγές, δηλαδή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Επομένως βρίσκουμε σημαντική υποστήριξη στις εθνικές θέσεις από το πόρισμα αυτό. Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία».

    Δηλαδή, κύριε υπουργέ θα επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα;

    «Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

    Σε σχέση με τους νέους εργαζόμενους, του κάτω των 25 ετών, τι θα γίνει;

    «Έχουμε μια απόφαση της επιτροπής κοινωνικών δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης -που είναι το αρμόδιο όργανό που εφαρμόζει τη διεθνή σύμβαση για τα κοινωνικά δικαιώματα, τον χάρτη των κοινωνικών δικαιωμάτων-, η οποία θεωρεί ότι η πρόβλεψη κατώτερου μισθού, από αυτό που ισχύει για όλους, για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι παράνομη, αντίθετη στον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Εκεί θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους και από ΔΝΤ να σεβαστούν τη νομιμότητα. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα επιλογής μεταξύ καλών πρακτικών, εκεί υπάρχει ζήτημα να εφαρμόσουμε αυτό που είναι ο νόμος για την Ευρώπη».

    Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, η επιτροπή λέει να περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, υπάρχει κάτι που σχεδιάζετε, που θα προτείνετε;

    «Λέει, όμως, η επιτροπή -γι' αυτό είπα ότι είναι υποστηρικτική των θέσεων μας- ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκριση πριν θεωρηθεί ότι μπορούν να γίνουν οι απολύσεις. Και εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του Δικαστηρίου, όποια κι αν είναι, θα μας αφήσει περιθώρια ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν νίπτουμε τας χείρας μας ως Πόντιοι Πιλάτοι, παραπέμποντας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- η δέσμευσή μας παραμένει ισχυρή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

    Είστε αισιόδοξος ότι θα καταφέρετε να απομονώσετε το ΔΝΤ;

    «Είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη. Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία -με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».

    Το θέμα του ασφαλιστικού έχει κλείσει ή μπορεί να ανοίξει ξανά επειδή πιέζει το ΔΝΤ;

    «Όχι φυσικά, όχι. Η πρώτη αξιολόγηση αφορούσε το ασφαλιστικό, αυτή έχει λήξει, κανείς δεν μπορεί να την ξανανοίξει».

    Αν πιεστείτε προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όπως ζητάνε οι Γερμανοί;

    «Το ΔΝΤ δεν είναι εντός του προγράμματος αυτού του Μνημονίου, δεν έχει υπογράψει αυτό το Μνημόνιο. Αυτό που πιέζουν οι Ευρωπαίοι είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος, όπως είναι η παρούσα ιδιότητά του. Το ΔΝΤ δεν μας δίνει λεφτά αυτή την περίοδο, συμμετέχει στο κουαρτέτο της διαπραγμάτευσης προσφέροντας τις απόψεις του γιατί -όπως είπατε- μια ισχυρή πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας το ζητάει. Δεν είναι όμως σε θέση να αντιτίθεται στις θέσεις των Ευρωπαίων, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι αντισυμβαλλόμενοί μας στο Μνημόνιο».

    Πρόσφατα οι θεσμοί πάγωσαν κάποιες προτάσεις σας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. Τι σχεδιάζετε επ' αυτού;

    «Όχι, δεν έχει παγώσει τίποτα. Απλώς, όπως έχω ξαναπεί, συζητούμε με τους θεσμούς έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών. Εκτός από το θέμα του παγώματος, έχουμε στο τραπέζι τη δυνατότητα και διαγραφής, όχι μόνο παγώματος, οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο όμως μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει ένα ειδικό κυβερνητικό συμβούλιο, το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης χρέους, που διαμορφώνει προτάσεις πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Και έχουμε και σκέψεις, ώστε οι επιχειρήσεις που χρωστάνε χρήματα να μην αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο, αλλά ανάλογα με το ύψος της οφειλής να έχουν μια πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Αυτά τα τρία πράγματα επειδή συνδέονται στενά μεταξύ τους διαπραγματευόμαστε τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους με τους δανειστές».

    Πότε υπολογίζετε να τα ανακοινώσετε;

    «Πρόκειται να τα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017, γιατί αυτά είναι τα μέτρα από τα οποία περιμένουμε να αυξήσουμε την εισφοροδοτική βάση, που είναι από τους βασικούς στόχους του ασφαλιστικού».

    Πριν από λίγες μέρες στη Βουλή απαντήσατε με σκληρές εκφράσεις στην κριτική που δέχεστε από την αντιπολίτευση για περικοπή των συντάξεων?

    «Αναφέρθηκα με συγκεκριμένη αναφορά στις σελίδες των πρακτικών σε δηλώσεις βουλευτών και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που περιέγραφαν κάτι που δεν ισχύει. Δεν είχαν απλώς διατυπώσει μια άποψη, έλεγαν μια ρύθμιση που είχαμε στον νόμο ότι δεν υπήρχε. Συνέδεσα αυτή την τακτική με ένα νέφος παραπληροφόρησης, που είναι παρόν αυτή την περίοδο στον δημόσιο βίο, από συστημικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να αμυνθούν απέναντι στην προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου.

    Θεωρώ ότι είναι καθήκον κάθε παράγοντα του δημόσιου βίου, και των πολιτικών κι εσάς των δημοσιογράφων, το καθήκον της αλήθειας. Και αυτό πρέπει να το υπηρετούμε όλοι, γιατί αλλιώς δηλητηριάζουμε τον δημόσιο βίο στον οποίο κινούμαστε».

    Κύριε υπουργέ, και ως συνταγματολόγος, θεωρείτε ότι είναι σωστό οι τηλεοπτικές άδειες να είναι μόνο τέσσερις και να χαθούν θέσεις εργασίας;

    «Είναι φροντίδα πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο -και γι' αυτό εξάγγειλα και μια πρόταση για την οποία ακόμη περιμένω παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις από τα σωματεία των εργαζομένων στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο Τύπο- να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της ανεργίας όσων ανθρώπων χάσουν τη δουλειά τους.Η βασική μας, όμως, μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας. Γιατί αν υπάρχει ένα καθεστώς διαπλοκής συνεχώς παρόν στο τοπίο αυτό, δεν λειτουργεί η ίδια η Δημοκρατία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι παρεμβάσεις μας ήταν σωστές, και στη σχετική συζήτηση στο ΣτΕ, η προσωπική μου άποψη ως συνταγματολόγου είναι ότι το Συμβούλιο θα αξιολογήσει τα επιχειρήματά μας και με την ανεξαρτησία που το διακρίνει θα εφαρμόσει το Σύνταγμα όπως πρέπει. Αντιλαμβάνεστε ότι ως μέλος της κυβέρνησης δεν μπορώ να προδικάσω οποιαδήποτε απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ως συνταγματολόγος όμως αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή, και μάλιστα ήμουν αυτός που υπεράσπισε τη συνταγματκότητα, αντικρούοντας τις αιτιάσεις αντισυνταγματκότητας στη Βουλή».

    Σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, πολλοί κάνουν λόγο για πρωτοφανή απόφαση...

    «Δεν έχω ενημερωθεί για την απόφαση (σ.σ. η συνέντευξη με τον υπουργό Εργασίας έγινε την Παρασκευή),και να είχα ενημερωθεί, για τους λόγους που σας είπα προηγούμενα, δεν θα τη σχολίαζα. Δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής.Εκτός, βεβαίως, αν υπάρχουν περιπτώσεις ακραίας παραβίασης του Συντάγματος,οπότε οφείλουμε όλοι να μιλούμε ως υπερασπιστές του Συντάγματος. Καταρχήν όμως η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

    [19] Επικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για Συρία και Β. Κορέα

    Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν την κατάσταση στο Χαλέπι της Συρίας και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες, Σάββατο, το βράδυ, αναφέρει σε σημερινή δήλωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Στη διάρκεια προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας τους που είχαν επίσης χθες, οι Λαβρόφ και Κέρι είχαν ήδη συζητήσει τις μάχες στο Χαλέπι.

    Οι Λαβρόφ και Κέρι «συζήτησαν ενδεχόμενα κοινά βήματα για την εξομάλυνση της κατάστασης στο Χαλέπι, καθώς και τις εργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βορειοκορεατικό ζήτημα και ορισμένες πλευρές των διμερών σχέσεων», αναφέρεται στη δήλωση του ρωσικού υπουργείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 October 2016 - 10:32:23 UTC