Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή της Μ. Ανατολής
  • [02] Χρ. Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας έχει κοστολογηθεί και έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα
  • [03] Σειρά συμφωνιών υπέγραψε στο Μαρόκο ο Δημ. Μάρδας
  • [04] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Πρ. Παυλόπουλου - Ν. Αναστασιάδη
  • [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι
  • [06] Ο Σόιμπλε θέλει να γίνουν γρήγορες κινήσεις για τις περικοπές φόρων, γράφει η Bild
  • [07] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της Συνόδου του Νότου
  • [08] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης στη Νέα Μηχανιώνα
  • [09] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»
  • [10] Τουλάχιστον δύο νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στην Ισπανία
  • [11] Γαλλία: Απεγκλωβίστηκαν οι επιβάτες του τελεφερίκ που είχε ακινητοποιηθεί στις Άλπεις
  • [12] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη
  • [13] Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό βραβεύεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας
  • [14] Πήραν «αέρα» τα μυαλά της Apple με το νέο iPhone 7
  • [15] Πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης στοχεύει να βρει πόσο βαθιά μπορεί να φθάσει η ζωή
  • [16] Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να πυροδοτήσουν ισχυρούς μετασεισμούς σε ρήγματα άνω των 200 χλμ
  • [17] Φιλοευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα ενώσει και δεν θα διχάσει
  • [18] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ξανακάνουμε ελκυστικές για τους πολίτες τις ιδρυτικές αξίες της EE
  • [19] Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα
  • [20] Διεθνής ανησυχία για τον σεισμό 5,3 βαθμών στη Β. Κορέα - Υποψίες για νέα πυρηνική δοκιμή

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή της Μ. Ανατολής

    Δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας η περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να έχει τις δικές της εσωτερικές σχέσεις οι οποίες πρέπει να βασίζονται στην εμπιστοσύνη .

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς «λέμε στους τρίτους ότι βρίσκεστε πολύ μακριά από την περιοχή για να μπορείτε να μυρίζετε τις συμβαίνει στην περιοχή».

    Ο ρόλος της Ελλάδας ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναινα είναιφίλος και συνήγορος των αραβικών χωρών εντός των ευρωπαϊκών θεσμών.

    [02] Χρ. Σταϊκούρας: Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας έχει κοστολογηθεί και έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα

    Το κόστος μίας μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας, κατά 30%, στην οποία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη χθες, έχει υπολογιστεί σε 700-800 εκατ. ευρώ και η ΝΔ έχει μελετήσει μία σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, προκειμένου να γίνει αυτή η μείωση, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

    «Το κόστος τού 30% σε βάθος διετίας είναι περίπου 700-800 εκατ. ευρώ, με βάση τις εισπράξεις που γίνονται. Πέρα από το γεγονός ότι, αν είσαι αξιόπιστη ως χώρα, μπορείς να μειώσεις φορολογικούς συντελεστές χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, έχουμε και μία σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να γίνει αυτή η μείωση των φόρων» είπε ο κ. Σταϊκούρας και υπενθύμισε:«το 2014, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία, μπορέσαμε και προχωρήσαμε στις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, άρα δεν ήταν υποσχέσεις, ήταν πράξεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα».

    «Το 2014 μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μειώθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, διευρύνθηκαν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε και τόνισε: «η επιλογή της ΝΔ είναι σαφής. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών».

    Ερωτηθείς για τις δημοσιονομικές περιοχές, στις οποίες θα μπορούσαν να περιοριστούν οι δαπάνες, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε: «Μπορούν να περιοριστούν λίγο ακόμη οι λειτουργικές δαπάνες, δεν είναι απεριόριστα τα περιθώρια, είναι όμως υπαρκτά. Μπορεί να τεθεί σαφής δημοσιονομικός προγραμματισμός και στόχοι στα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις μαζικές μεταφορές, να αξιολογηθεί καλύτερα η συνεισφορά των νομικών προσώπων, να εξορθολογιστεί η μισθολογική δαπάνη, να σταθεροποιηθεί το ποσοστό προσλήψεων προς αποχωρήσεις σε έναν δείκτη».

    Ο βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι το κόμμα του τηρεί μία υπεύθυνη στάση εντός και εκτός ελληνικού κοινοβουλίου, «ψηφίζοντας τις όποιες θετικές διατάξεις, όπως διαρθρωτικές αλλαγές ή αποκρατικοποιήσεις, καταψηφίζοντας τα περισσότερα από τα σφάλματα που κάνει η κυβέρνηση και καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις».

    «Το κόστος παραμονής αυτής της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσής της και αυτό δεν αφορά μόνο το πεδίο της οικονομίας. Αυτό το κόστος υφίσταται σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. Βλέπετε καθημερινά πράξεις κυβερνητικών στελεχών που βάζουν συνεχώς εμπόδια στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων» ανέφερε.

  • Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Μπλιάτκας

  • Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

    [03] Σειρά συμφωνιών υπέγραψε στο Μαρόκο ο Δημ. Μάρδας

    Μνημόνιο κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, συμφωνία για θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και μνημόνιο κατανόησης αναφορικά με τη συνεργασία μεταξύ των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας κατά την επίσκεψή του στο Μαρόκο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μάρδας έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου, ενώ είχε εποικοδομητικές συναντήσεις με τους υπουργούς Ανώτερης Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας και Επιμόρφωσης Υπαλλήλων, Υποδομών, Μεταφορών και Διοικητικής Μέριμνας. Παράλληλα, ο κ. Μάρδας είχε διαβουλεύσεις με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Βιομηχανίας-Εμπορίου, καθώς και με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Μαρόκου.

    Στις συναντήσεις διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα δόθηκε έμφαση στην προετοιμασία της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στο Ραμπάτ το 2017. Η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Β. Αφρικής.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Μάρδας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της ελληνικής κοινότητας και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Μαρόκο, ενώ σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο του Μαρακές αναφορικά και με την ελληνική πρόταση περί αδελφοποίησης των αγορών ειδών λαϊκής τέχνης Μοναστηρακίου-Μαρακές.

    Ευθύς μετά την επιστροφή του από το Μαρόκο, ο κ. Μάρδας θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

    [04] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Πρ. Παυλόπουλου - Ν. Αναστασιάδη

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Συνόδου ηγετών στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση του ελληνικού λαού για την επίλυση του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι η στάση αυτή αποτελεί και χρέος της Ελλάδας που απορρέει από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδεικνύουν τα κράτη-μέλη μεταξύ τους, κάλεσε δε τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να επιδείξουν την ίδια συμπεριφορά προς την Κυπριακή Δημοκρατία, που αποτελεί ισότιμο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανέλαβε την σταθερή θέση της Αθήνας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό σύμφωνης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επισήμανε ότι η λύση δεν μπορεί να περιλαμβάνει εγγυήσεις και στρατεύματα κατοχής.

    Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την άδολη συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού και τόνισε ότι στόχος της Λευκωσίας είναι η επίτευξη λύσης που θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων και θα οδηγήσει σε ένα κράτος λειτουργικό και βιώσιμο.

    Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές και προβλήματα που, εάν δεν ξεπεραστούν, δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε λύση, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους και όχι μετατροπή της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα προτεκτοράτο της οποιαδήποτε δύναμης.

    [05] Γ. Ντάισελμπλουμ: Ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι

    Την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι τόνισε, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ' όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Πίτερ Κάζιμιρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».

    [06] Ο Σόιμπλε θέλει να γίνουν γρήγορες κινήσεις για τις περικοπές φόρων, γράφει η Bild

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχεδιάζει να προχωρήσει με τις προτεινόμενες περικοπές φόρων το συντομότερο δυνατόν και ο κεντροδεξιός κυβερνών συνασπισμός της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ θα μπορούσε να εξετάσει την πρώτη σειρά μειώσεων την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε η εφημερίδα Bild.

    Ο Σόιμπλε είπε σε βουλευτές την Τρίτη ότι η Γερμανία έχει το περιθώριο να μειώσει τους φόρους κατά περίπου 15 δισ. ευρώ μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017, παρά τις αυξημένες δαπάνες για τους μετανάστες.

    Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εκκινήσει τη διαδικασία θέσπισης κάποιων περικοπών φόρων στις αρχές του 2017, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν το 2018, ανέφερε η Bild.

    «Θέλουμε να εγκρίνουμε γρήγορα την ελάφρυνση φόρων», δήλωσε ο Σόιμπλε στην εφημερίδα. Το υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ θα εξετάσει τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση σε τακτική συνεδρίαση την Τετάρτη, ανέφερε η Bild.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, έχει ήδη δοθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνώντων κομμάτων ένα έγγραφο που αναφέρει επιγραμματικά τα πρώτα βήματα ύψους 6 δισ. ευρώ.

    Ως αρχή, ο Σόιμπλε θέλει να αυξηθεί το βασικό αφορολόγητο όριο και τα επιδόματα παιδιών καθώς και το ποσό που δίδεται σε γονείς ως βοήθεια για την ανατροφή των παιδιών τους ηλικίας έως 18 ετών και σε κάποιες περιπτώσεις έως 25, ανέφερε η Bild.

    Σύμφωνα με την Bild, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι το υπουργείο του δεν έχει λάβει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που είναι εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέρριψε την Τρίτη τα σχέδια του Σόιμπλε για περικοπές φόρων, ζητώντας αντίθετα αύξηση των δαπανών για την παιδική μέριμνα και εκπαίδευση και περικοπές στις εισφορές κοινωνικής πρόνοιας.

    [07] Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της Συνόδου του Νότου

    Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός για τη Σύνοδο των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.

    Τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν θα είναι δρακόντεια, ενώ θα ισχύσουν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές της κυκλοφορίας στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία. Οι ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να ισχύσουν από το μεσημέρι έως την αναχώρηση των Ευρωπαίων ηγετών. Σημειώνεται, επίσης, ότι αυστηρότατα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε όλη τη διαδρομή από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Αθήνας.

    [08] Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης στη Νέα Μηχανιώνα

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό της 53χρονης που αγνοείται στη Ν. Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, μετά τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών.

    Άνδρες της ΕΜΑΚ, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης «χτενίζουν» την περιοχή χωρίς όμως να εντοπίσουν μέχρι στιγμής τα ίχνη της.

    [09] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

    Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Καταδικάζει η Γαλλία

    Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας. «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, νααντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του»τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

    Η Κίνα στηρίζει την επίτευξη διπλωματικής λύσης

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας:«Πολύ ανησυχητική» ενέργεια ηνέα πυρηνική δοκιμή

    Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εάν επιβεβαιωθεί, είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια , ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

    Διαβάστε επίσης:Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    [10] Τουλάχιστον δύο νεκροί από εκτροχιασμό τρένου στην Ισπανία

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, δήλωσε εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών.Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Voz de Galicia, το δυστύχημα συνέβη σε σταθμό.

    Το 2013, 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ισπανίας από το 1944, όταν τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάσθηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία.

    [11] Γαλλία: Απεγκλωβίστηκαν οι επιβάτες του τελεφερίκ που είχε ακινητοποιηθεί στις Άλπεις

    Ξανατέθηκαν σε λειτουργία σήμερα το πρωί οι καμπίνες του τελεφερίκ που είχαν ακινητοποιηθεί χθες το απόγευμα πάνω από τις πλαγιές του Λευκού Όρους στις Άλπεις και οι τελευταίοι 33 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ένα 10χρονο παιδί, που αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα εκεί, μεταφέρονται στο έδαφος με το τελεφερίκ, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία διαχείρισης του τελεφερίκ.

    «Ξαναλειτούργησε πριν από πέντε λεπτά», δήλωσε ο Ματιέ Ντεσαβάν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αυτής, λίγο πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος). «Είμασταν σε επικοινωνία μαζί τους όλη τη νύχτα, κρύωναν, αλλά δεν υπήρξε κάποιος σημαντικός κίνδυνος»δήλωσε ο διοικητής της αρμόδιας αρχής διάσωσης του Λευκού Όρους Στεφάν Μποζόν.

    Συνολικά 110 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί χθες στις καμπίνες του τελεφερίκ αυτού που είχε ακινητοποιηθεί πάνω από τις πλαγιές του Λευκού Όρους, στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων.Οι υπόλοιποι 77 μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στα πεδινά με τα ελικόπτερα που μετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

    [12] Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    Ένας δάσκαλος φέρνει την άνοιξη

    της 'Αλκης Ζέη

    Όταν ήμουνα μικρή, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, τα σχολεία άνοιγαν την πρώτη Οκτωβρίου. Τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη που γυρίζαμε από την εξοχή περίμενα με ανυπομονησίαν' αρχίσει το σχολείο. Το αγαπούσα πολύ. Η μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, η διαδικασία του ντυσίματος μεμπλε κόλλα και η άσπρη ετικέτα που κολλούσαμε για να γράψουμε όσο πιο καλλιγραφικά μπορούσαμε τον τίτλο του βιβλίου και το όνομά μας. Θυμάμαι με τι καμάρι έγραφα... Κοσμά και Δαμιανού, Κύρου Ανάβασις, της μαθητρίας Α΄γυμνασίου 'Αλκης Ζέη. Δεν το πίστευα πως θα πήγαινα στο γυμνάσιο. 'Ασε που νόμιζα πως ο Κοσμάς και Δαμιανός είχανε γράψει την Κύρου Ανάβαση!

    Στο γυμνάσιο!Ένιωθα μεγάλη πιά. Η αδελφή μου που ήδη πήγαινε στο γυμνάσιο, μου έλεγε με πολλή περηφάνεια πως είχανε πολλούς καθηγητές, έναν για κάθε μάθημα κι όχι μια δασκάλα για όλα όπως στο δημοτικό.

    Εκεί, στην πρώτη γυμνασίου εκτός από τα τόσα θαυμαστά που συνέβαιναν γνώρισα και τη Ζώρζ Σαρή που γίναμε φίλες για μια ολόκληρη ζωή.

    Το ίδιο το σχολείο που πήγαινα δεν το αγαπούσα. Η διευθύντρια ήτανε θαυμάστρια του Μεταξά και σε όλες τις τάξεις πλάι στον Χριστό κρεμόταν μια μεγάλη φωτογραφία του, που μας κοίταζε με γουρλωμένα μάτια μέσα από τα τεράστια γυαλιά του. Όμως, μαζί με τη Ζωρζ κι άλλα τρία κορίτσια είχαμε κάνει μιατόσο στενή παρέα που τίποτε δεν μπορούσε να τη διαλύσει. Ούτε καν ότι η Ζωρζ αγαπούσε τον Μεταξά γιατί της άρεσε η στολή νεολαίας και τα χρυσά αστέρια που της είχανε κολλήσει στους ώμους. Ήτανε πολύ όμορφη η Ζωρζ, είχε μια δυνατή φωνή και πολύ θάρρος. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις γιορτές του σχολείου και πότε παρίστανε τον Ρήγα Φερραίο και πότε τον Ερμή. Με προστάτευε από τα μαλώματα της διευθύντριας επειδή στις εκθέσεις έγραφα τα δικά μου κι όχι τις τυποποιημένες φράσεις που μας έλεγε εκείνη σχετικά με την αποταμίευση και την αστυφιλία και άλλα τέτοια συγκλονιστικά.

    Μια μικρή παρένθεση. Στην κατοχή η Ζωρζ ξέχασε τα χρυσά αστέρια, τον Μεταξά και τους βασιλιάδες και είμασταν μαζί στην Αντίσταση.

    Είχαμε δύο καθηγήτριες, μια στα Αρχαία και μια στα Νέα Ελληνικά, που τις λατρεύαμε κι εύρισκαν τον μπελά τους από τη διευθύντρια γιατί μας φέρονταν φιλικά και δεν μας κρατούσαν σε απόσταση. Ώσπου τη μια, την πιο νέα, την έδιωξε γιατί μας υπερασπίστηκε όταν εκείνη μας κατσάδιασε άδικα. Παρ' όλα αυτά το αγαπούσαμε το σχολείο επειδήη φιλία μας ήταν τόσο δυνατή που δεν την αλλάζαμε με τίποτα.

    Όταν οι γονείς μας, που ήταν πολύ δημοκρατικοί,θέλησαν να μας αλλάξουν σχολείο. Και σε μια διαφωνία με τη διευθύντρια μάς πήραν στη μέση της χρονιάς για να πάμε στη σχολή Αηδονοπούλου που για κείνα τα χρόνια ήταν -μα ακόμα και για σήμερα μπορούσε να είναι - ένα προοδευτικό, ελεύθερο σχολείο.

    Η απελπισία μου δεν περιγράφεται. Είπα πως άρχιζε η πιο δυστυχισμένη μέρα της ζωής μου.'Αφηνα τις φίλες μου που για μένα, ακόμα και τώρα, η φιλία είναι το πιο πολύτιμο πράγμα στη ζωή μου.

    Πήγα με κατεβασμένα μούτρα, το σχολείο όμως εκείνο δεν ήθελε κανένα παιδί που να μην χαμογελάει. Σ' έσπρωχναν να κάνεις κάτι που αγαπούσες, να ζωγραφίσεις, να παίξεις θέατρο, κουκλοθέατρο να γράψεις. Εκεί έμαθα πως μ'αρέσει να γράφω. Την πρώτη έκθεση που έγραψα χωρίς τον φόβο της διευθύντριας του άλλου σχολείου την δημοσίευσαν στο περιοδικό του σχολείου. Κι ύστερα, μια επιτροπή από τις μεγάλες μαθήτριες που έβγαζαν μια φορά τη βδομάδα την εφημερίδα του τοίχου- την κολλούσαν στον τοίχο στους διαδρόμους του σχολείου-, μου ανέθεσαν να γράψω το χρονογράφημα γιατί βρήκαν από την πρώτη εκείνη έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πως είχα χιούμορ. Έγραψα το πρώτο χρονοράφημα κι από τότε το έγραφα σχεδόν κάθε βδομάδα ώσπου τελείωσα το σχολείο. Δεν ξέρω αν θα γινόμουν συγγραφέας, αν δεν είχα αλλάξει σχολείο.

    Έκανα καινούριες φίλες χωρίς όμως να ξεχάσω τις παλιές που κάθε μεσημέρι όταν σχολούσαμε με περίμεναν στη γωνιά ενός δρόμου ν'αγκαλιαστούμε και να πούμε τα νέα μας.

    Ήρθε ο πόλεμος. Ήτανε μια Δευτέρα και η πιο μεγάλη μου λύπη ήτανε ότι έκλεισε το σχολείο. Κι αργότερα, στην κατοχή, το σχολείο ήτανε σαν ένας φωτεινός φάρος μέσα στη μαυρίλα. Ας συναντούσαμε στο δρόμο ανθρώπους σωριασμένους κάτω από την πείνα,ας βλέπαμε άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε, κι ας είχαμε δεί ένα πρωί δυο κρεμασμένους από ένα φανάρι της πλατείας. Μόλις έκλεινε η πόρτα του σχολείου τα ξεχνούσαμε όλα, κι οι δάσκαλοί μας αδυνατισμένοι από την πείνα, με το κολάρο του πουκαμίσου τους να χάσκει στον λαιμό, έκαναν ό,τι μπορούσαν γιανα ξεχνάμε τη φρίκη και να έχουμε ενδιαφέρον για τη ζωή.

    Παρ' όλο που το σχολείο μας το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και στριμωχτήκαμε σε ένα άλλο κτήριο τρείς τρείς στα θρανία, τότε κάναμε τις παραστάσεις του κουκλοθέατρου που εγώ έγραφα τα έργα, άλλες έπαιζαν τους ρόλους κι άλλες έφτιαχναν σκηνικά και κοστούμια.Δουλεύαμε με πάθος, τα ξεχνούσαμε όλα.Κι αυτό, το οφείλαμε στην καθηγήτρια των τεχνικών, την Ελένη Περράκη, που κράτησε μετά την κατοχή για ολόκληρα τριάντα χρόνια το κουκλοθέατρο με το όνομα «Μπάρμπα Μητούσης». Τότε που ήταν σχεδόν το μοναδικό θέαμα για παιδιά.

    Και δεν ήτανε μόνο αυτή. Ο καθηγητής τωναρχαίων ελληνικών ο Μιχάλης Αναστασίου-ξαδελφος του Καζαντζάκη- δεν μας άφηνε μόνο με τα εις μι ρήματα και δυο σελίδες από την Αντιγόνη να μάθουμε απ' έξω. Μας διάβαζε από μετάφραση όλη την τραγωδία και ξέκλεβε λίγη ώρα πριν χτυπήσει το κουδούνι για να μας διαβάσει τη μεγάλη του αγάπη, τον Πέρ Γκυντ του Ίψεν.

    Οι δάσκαλοι, αυτοί είναι το παν για το σχολείο. Τώρα περιμένω με ανυπομονησία να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για ν' αρχίσω να επισκέπτομαι τα σχολεία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα, να κουβεντιάσω με τα παιδιά.

    Kι όλα αυτά τα χρόνια που πηγαίνω από σχολείο σε σχολείο, κατέληξα στο συμπέρασμα πως όλα εξαρτώνται από τον δάσκαλο. Είτε το σχολείο βρίσκεταισε μεγάλη πόλη είτε σε μικρή ή και σε χωριό ακόμα, εντυπωσιάζομαι από τα παιδιά που κάνουν τόσα δημιουργικά πράγματα, που ξέρουν να συνομιλούν κι έχουν διαβάσει τόσα βιβλία που απορείς πώς βρίσκουν τον χρόνο. Κι όλα αυτά γιατί υπάρχει ένας δάσκαλος που κλέβει ώρες από μαθήματα και από τη ζωή του για να κάνει τα παιδιά -δύσκολο πράγμα σήμερα -να αγαπήσουν το βιβλίο και να ξεφύγουν από το βαρετό πρόγραμμα του σχολείου .Τους θαυμάζω αυτούς τους δασκάλους.Μέσα στις δύσκολες και άχαρες μέρες που ζούμε, αυτοί είναι μια αχτίδα ελπίδας. Σ΄ένα νησί, είχαεπισκεφτεί ένα σχολείο, την έκτη τάξη Δημοτικού. Και τι δεν έκαναν αυτά τα παιδιά. Έπαιζαν σκηνές ολόκληρες από τα βιβλία μου, είχαν γράψει δικές τους σκέψεις, ως και τραγούδια είχαν γράψει σχετικά με τα βιβλία, τα τραγουδούσε μια μικρή χορωδία που μαέστρος ήταν ο δάσκαλος.

    Ένας πολύ χαρούμενος δάσκαλος με ολοφάνερη την αγάπη του για τα παιδιά. Πριν αποχαιρετήσω τα παιδιά τα συγχάρηκα για τη δουλειά που είχανε κάνει μα είπα ακόμα πως τους συγχαίρω και για τον εξαίσιο δάσκαλό τους .Τότε σηκώθηκε ένα αγόρι και μου λέει: Μας άξιζε όμως. Όταν βγήκαμε από την τάξη ρώτησα το παιδί. Γιατί είπες πως σας άξιζε ένας τέτοιος δάσκαλος; Και τότε εκείνο, μου διηγήθηκε μια απίστευτη ιστορία. Από την αρχή του χρόνου ως τις γιορτές, είχαν έναν δάσκαλο που φοβόταν τα μικρόβια, δεν άγγιζε την κιμωλία να γράψει στο πίνακα, ούτε τα τετράδιά τους, κι έβαζε τα ίδια τα παιδιά να γυρίζουν τα φύλλα κι αν κάποιο τον άγγιζε κατά λάθος, έβαζε τις φωνές κι έφευγε από την τάξη. Τα παιδιά είχαν πέσει όλα σε κατάθλιψη κι όταν ήρθε ο καινούργιος δάσκαλος, έκανε μέσα σ' ένα μήνα όλη την τάξη χαρούμενη και τα παιδιά με χαρά έκαναν χίλια δυο πράγματα μαζί του.

    Ας αλλάζουν οι υπουργοί Παιδείας, ας αλλάζουν κάθε τόσο τους νόμους. Όταν υπάρχει ένας δάσκαλος με όρεξη και κέφι, τα παιδιάαποκτούν κι' αυτά όρεξη και κέφι για δουλειά. Είτε σε καινούριο σχολείο βρίσκονται είτε σε λυόμενο ή σε τάξεις με ξεχαρβαλωμένα θρανία. Βλέπεις τα μάτια τους να λάμπουν.

    Δεν θ' άξιζε λοιπόν ένα φωτοστέφανο για τον δάσκαλο; 'Αραγε θα βρεθεί ποτέ χέρι να του το φορέσει;

  • H 'Αλκη Ζέη είναι συγγραφέας για παιδιά και μεγάλους

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [13] Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό βραβεύεται στο Φεστιβάλ της Βενετίας

    "Δεν σκέφτομαι ποτέ το παρελθόν μου. Κοιτάω μπροστά, μπροστά, μπροστά"διαβεβαίωσε ο "άσχημος γόης"του γαλλικού κινηματογράφου, ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό, κατά την άφιξή του την Πέμπτη στη Μόστρα όπου θα τιμηθεί με το Χρυσό Λέοντα για το σύνολο της καριέρας του.

    Ο Γάλλος ηθοποιός, σωματικά καταβεβλημένος μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2001, έφτασε στη Βενετία υποστηριζόμενος από δύο άνδρες. Λαχανιασμένος από την προσπάθεια, δήλωσε "πολύ ευτυχής που βρίσκεται στη Βενετία" σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν την επίσημη απονομή του βραβείου του.

    "Όταν ήμουν νέος ήρθα στη Ρώμη και έψαχνα την Τσινετσιτά (τα ιταλικά κινηματογραφικά στούντιο). Επέστρεψα στο Παρίσι και με πήρε τηλέφωνο ο Βιτόριο Ντε Σίκα για να μου πει ότι γύριζε μια ταινία με τη Σοφία Λόρεν και αυτή η ταινία είχε τον τίτλο Η Ατιμασμένη", αφηγήθηκε, αναπολώντας την πρώτη ταινία που γύρισε στην Ιταλία.

    "Έχω έρθει πολλές φορές στη Βενετία (...) Ήρθα το 1060 και επέστρεφα συχνά. Αυτό που μου άρεσε ήταν που πέταξα πάνω από τη Βενετία κρεμασμένος από ένα ελικόπτερο" στα γυρίσματα της ταινίας "Ο μάγκας με τα χίλια πρόσωπα", είπε.

    [14] Πήραν «αέρα» τα μυαλά της Apple με το νέο iPhone 7

    Το νέο επερχόμενο iPhone 7 παρουσίασε πρόσφατα η Apple, το οποίο θα έχει αρκετές αλλαγές σε σχέση με τους προκάτοχούς του. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι η απουσία υποδοχής για ακουστικά, τα οποία θα συνδέονται στη συσκευή μέσω ειδικού εξαρτήματος από τη θέση που το κινητό τηλέφωνο μπαίνει στην πρίζα. Η εταιρεία προσδοκά με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει τη χρήση ασύρματων ακουστικών, κυκλοφορώντας μια νέα σειρά με την ονομασία Airpads.

    Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό η κίνηση αυτή να ενοχλήσει πολλούς καταναλωτές, αφού πλέον θα χρειάζονται ειδικό αντάπτορα για τα ήδη υπάρχοντα ακουστικά τους. Παρόλα αυτά, η Apple υποστηρίζει ότι τα πλεονεκτήματα για τα ασύρματα ακουστικά είναι πολλά, όχι βέβαια το γεγονός ότι πρόκειται να κοστίζουν 211 δολάρια, δηλαδή περίπου 187 ευρώ.

    Η εταιρεία παρουσίασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα ασύρματα ακουστικά μπορούν να συνδεθούν πολύ πιο εύκολα με το τηλέφωνο σε σχέση με τη συνηθισμένη τεχνολογία Bluetooth. Επιπλέον, τα Airpods περιλαμβάνουν υπέρυθρους αισθητήρες ώστε να «αναγνωρίζουν» πότε είναι τοποθετημένα στο αυτί του χρήστη. Αυτό τους επιτρέπει να σταματούν αυτόματα τη μουσική όταν εξέρχονται από την κοιλότητα του αυτιού. Επίσης, αισθητήρες κίνησης στα ακουστικά επιτρέπουν στην εικονική βοηθό Siri να ενεργοποιείται ώστε ο χρήστης να μπορεί να δίνει φωνητικές εντολές, χτυπώντας τα δύο συνεχόμενες φορές στο πλάι.

    Ωστόσο, οι χρήστες θα πρέπει να συνηθίσουν το γεγονός ότι θα αναγκάζονται πλέον να φορτίζουν δύο συσκευές αντί για μία. Η Apple ανακοίνωσε ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας των Airpads θα φτάνει τις «πέντε ώρες» μετά από μια πλήρη φόρτιση. Εντούτοις θα συνοδεύονται από μια θήκη με δυνατότητα φόρτισης, κάτι που μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως και 24 ώρες προτού χρειαστεί να συνδεθούν σε πρίζα.

    Μία ακόμα σχετική αλλαγή που θα έχει η νέα συσκευή είναι η εισαγωγή των στέρεο ηχείων -ένα σε κάθε άκρη της συσκευής. Με τον τρόπο αυτόν η Apple υποστηρίζει ότι η συσκευή θα μπορεί να αποδώσει τη διπλή ένταση ήχου σε σχέση με το iPhone 6S.

    [15] Πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης στοχεύει να βρει πόσο βαθιά μπορεί να φθάσει η ζωή

    Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων θα αρχίσει σε λίγες μέρες ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης, κάτω από τον βυθό στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει μέχρι πόσο βαθιά στα έγκατα της Γης και σε πόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να ζήσουν μικροοργανισμοί. Το συνολικό βάθος από την επιφάνεια της θάλασσας έως εκεί που θα φθάσει το τρυπάνι της γεώτρησης, θα είναι συνολικά 5,9 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο 18 πύργοι του 'Αϊφελ ο ένας πανω στον άλλο.

    Οι 31 επιστήμονες και μηχανικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα κάνουν επί δύο μήνες την έρευνά τους 120 χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές, σε ένα σημείο, τη λεκάνη Νανκάι του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το βάθος των νερών είναι 4,7 χλμ. Εκείνοι σκοπεύουν να τρυπήσουν άλλα 1,2 χιλιόμετρα κάτω από το βυθό, φθάνοντας σε θερμοκρασίες έως 130 βαθμών Κελσίου, πολύ πάνω από το σημείο βρασμού στην επιφάνεια.

    Η δίμηνη αποστολή, που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου, εντάσσεται στο ευρύτερο διεθνές πρόγραμμα μελέτης των ωκεανών "International Ocean Discovery Programm (IODP): Expedition 370".

    Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση είναι: Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης; Πώς αυτή η υπόγεια βιόσφαιρα επηρεάζει την επιφανειακή βιόσφαιρα; Είναι δυνατό κάποτε η ζωή να ξεκίνησε βαθιά μέσα στη Γη και μετά να ανέβηκε στην επιφάνεια;Η έρευνα θα γίνει με το ιαπωνικό πλοίο Chikyu, το μεγαλύτερο και σταθερότερο πλοίο στον κόσμο για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν στην ξηρά τα δείγματα που θα συλλεγούν, προκειμένου να αναλυθούν στα μικροβιολογικά και γεωχημικά εργαστήρια.

    [16] Οι μεγάλοι σεισμοί μπορούν να πυροδοτήσουν ισχυρούς μετασεισμούς σε ρήγματα άνω των 200 χλμ

    Ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των επτά έως οκτώ βαθμών μπορεί να πυροδοτήσει και μάλιστα άμεσα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά, ισχυρούς μετασεισμούς σε διαφορετικά γειτονικά ρήγματα, σε αποστάσεις όμως που είναι δυνατό να ξεπερνούν ακόμη και τα 200 χιλιόμετρα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

    Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Πίτερ Σίρερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό "Science", ανακάλυψαν 48 ισχυρούς μετασεισμούς, που συνέβησαν μεταξύ 2004-2015 σε διάφορα σημεία της Γης, αμέσως μετά (ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα) από κύριους σεισμούς. Οι μετασεισμοί αυτοί σημειώθηκαν σε άλλα ρήγματα.

    Σε τουλάχιστον μιαπερίπτωση, στον μεγα-σεισμό των επτά βαθμών στα ανοιχτά της Ινδονησίας, το οποίο προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, πυροδοτήθηκαν δύο ισχυροί μετασεισμοί σε απόσταση άνω των 200 χλμ.Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, δείχνει ότι το τεκτονικό στρες μπορεί να μεταδοθεί σχεδόν αυτόματα -μέσω των σεισμικών κυμάτων- από το αρχικό ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, σε άλλα που γειτονεύουν με αυτό.

    [17] Φιλοευρωπαϊκή πρωτοβουλία που θα ενώσει και δεν θα διχάσει

    «Η πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση» αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euractiv.com, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των προσκεκλημένων ηγετών στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Η πρωτοβουλία αυτή, όπως εξηγεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, «δεν αποβλέπει στην αναδιανομή πολιτικής ισχύος. Αποβλέπει σε ένα καλύτερο, πιο παραγωγικό, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο μέλλον. Και αυτό ενδιαφέρει την Ευρώπη στο σύνολό της».

    «Έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωμεσογειακή συνάντηση στην Αθήνα θα είναι παραγωγική και θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για εμάς, αλλά για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δηλώνει ο πρωθυπουργός.

    Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο σκεπτικό της πρωτοβουλίας για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Αθήνα, υπογραμμίζει ότι οι ευρωμεσογειακές χώρες μπορούν και πρέπει να έχουν αυξημένο λόγο, να αναζητήσουν κοινές θέσεις και βηματισμό στη συζήτηση για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με δεδομένο ότι η οικονομική στασιμότητα, τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, η έξαρση του ευρωσκεπτισκισμού και του απομονωτισμού, η ενίσχυση ακροδεξιών λαϊκιστικών φαινομένων, είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να προσπερνάμε.

    «Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του καθενός από εμάς, το έδαφος για κοινή δράση υπάρχει» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει την ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, να αντιμετωπιστούν κρίσιμα προβλήματα κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, να προωθηθούν λύσεις ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, να υπάρξει μια ενιαία, ανθρωπιστική και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Αυτά όμως, όπως σημειώνει, δεν είναι προβλήματα μόνο των χωρών που θα συναντηθούν στην Αθήνα, είναι προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της και γι΄αυτό θα αναζητείται η δυνατότητα να εμπλουτιστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα με κοινές θέσεις.

    Ο πρωθυπουργός ερωτάται για τις χώρες που ανησυχούν ότι μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης μπορεί να διογκώσει τα δημόσια ελλείμματα, και επισημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι εργαλείο για να κινηθούν οι οικονομίες και να βγει η Ευρώπη από την κρίση και την στασιμότητα. Ταυτόχρονα, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση της Αθήνας δεν επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα και συγκρούσεις στην Ευρώπη, πως η πρωτοβουλία αυτή δεν επιδιώκει σε καμία περίπτωση να διχάσει πολιτικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αντίθετα, όπως δηλώνει, επιδιώκει να το ενώσει και να το ενισχύσει.

    «Ως χώρες της Μεσογείου συνειδητοποιούμε τα κοινά μας προβλήματα, αλλά και τις κοινές δυνατότητες και προοπτικές, καθώς και την σημασία που έχει κάτι τέτοιο για το μέλλον της ένωσής μας. Γι΄ αυτό, η ατζέντα μας εστιάζει, με θετικό τρόπο, στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ζητήματα στα οποία πιστεύω ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε ολόκληρη την ΕΕ. Πιστεύω ότι πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, κάτι που αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

    Όταν ο Αλέξης Τσίπρας ερωτάται αν σκοπεύει να ενταχθεί κάποια μέρα στην οικογένεια των σοσιαλιστών απαντά ότι το κρίσιμο, σήμερα, για την πορεία της ΕΕ είναι να υπάρξει ένα νέο ευρωπαϊκό όραμα, με ξεκάθαρη πολιτική, κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση και «πάνω σε αυτό το ζητούμενο πρέπει να υπάρξουν νέες συγκλίσεις, που υπερβαίνουν τα όρια των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών».

    Σημειώνει, μάλιστα, ότι στην κατεύθυνση αυτή κατά την πρόσφατη συνάντηση των Σοσιαλιστών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως παρατηρητής,πρότεινε να υπάρξει ένα φόρουμ διαλόγου, δηλαδή, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι Σοσιαλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι και να αναζητήσουν πράγματα που τους ενώνουν.

    «Η κρίση στην Ευρώπη, μια κρίση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα, έφερε πιο κοντά τις δυνάμεις αυτές. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η ενότητα και η συνεννόηση είναι που ανοίγουν νέους δρόμους» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο και της κρίσης αυτής, κινείται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν με συνέπεια αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει. «Η προσφυγική κρίση μας αφορά όλους και όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική και αποτελεσματική της διαχείριση» επισημαίνει.

    Για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, απαντά πως «είναι ξεκάθαρο κομμάτι της συμφωνίας που υπογράφτηκε πέρυσι τον Ιούλιο, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της» και καθώς η Ελλάδα υλοποιεί με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε να υπάρξει οριστική έξοδος από αυτή την κρίση και θα πρέπει να υλοποιήσει και η άλλη πλευρά τις δεσμεύσεις της, που αφορούν μια συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζήτημα εθνικής σημασίας για την Ελλάδα, αυτό των γερμανικών αποζημιώσεων, ζήτημα που παραμένει ανοιχτό και που η Ελλάδα το προσεγγίζει αναζητώντας τον πιο συνετό και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για την οριστική επίλυσή του.

    [18] Ν. Ξυδάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Να ξανακάνουμε ελκυστικές για τους πολίτες τις ιδρυτικές αξίες της EE

    Το μήνυμα ότι οι σοσιαλιστές και η αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, δημιουργώντας μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στέλνει με συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, μια μέρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στην Αθήνα και ανήμερα της Συνόδου Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

    «Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους Ευρωπαίους πολίτες» είπε ο κ. Ξυδάκης, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν οικοινές δράσεις προκειμένου να αντιστραφεί «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού».

    Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για τη σημασία της συνόδου του Σαββάτου, που αποτελεί μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και υπογράμμισε πως «παρόμοιες συναντήσεις είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας», εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν πως το νεοφιλελεύθερο δόγμα έχει αποτύχει ως οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. «Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη» προσέθεσε.

    Τη συνάντηση θα την απασχολήσουν, όπως ανέφερε ο κ. Ξυδάκης, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. «Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς» συμπλήρωσε.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Ερ: To Σάββατο πραγματοποιείται στην Αθήνα σύνοδος με τη συμμετοχή ομολόγων σας υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ποια θέματα θα την απασχολήσουν;

    Απ: Να διευκρινίσω καταρχάς ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία των σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων: του Γάλλου Αρλέμ Ντεζίρ, του Ιταλού Σάντρο Γκότσι και της Πορτογαλίδας Μαργκαρίτα Μαρκές. Έχουν γίνει ήδη άλλες δύο συναντήσεις, στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη. Στη δεύτερη, στη Ρώμη, είχαμε κληθεί ως παρατηρητές εγώ και ο Νίκος Παππάς. Στη διάρκειά της συμφωνήθηκε να φιλοξενηθεί η επόμενη στην Αθήνα. Με τους ομολόγους μας έχει αναπτυχθεί στενή σχέση, που οφείλεται εκτός των άλλων και στο ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως απαραίτητος κρίκος για τη διατήρηση της συνοχής της Ευρώπης.

    'Αλλωστε η χώρα μας καλείται εδώ και καιρό, μέσω του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παρίσταται ως παρατηρητής σε παρόμοιες συναντήσεις κορυφής. Σε αυτές αναπτύσσεται ένας διάλογος μεταξύ των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων και μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς.

    Σχετικά με τη θεματολογία, τη συνάντηση θα απασχολήσουν οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit και οι απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ένωσης, την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας δίκαιης ανάπτυξης. Θα εξετάσουμε πώς οι προοδευτικές δυνάμεις θα συλλειτουργήσουν απέναντι στην ανησυχητική άνοδο της ακροδεξιάς.

    Επιπλέον, θα συζητηθούν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, για την ασφάλεια και την ενωσιακή εξωτερική πολιτική. Είναι δεδομένη η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα πανευρωπαϊκά σε έρευνες κοινής γνώμης αλλά και σε εκλογικές αναμετρήσεις. Μας απασχολεί λοιπόν η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ερ: Τι προσδοκάτε από αυτή την πρωτοβουλία;

    Απ: Φιλοδοξούμε να δημιουργηθεί μια προοδευτική ατζέντα που θα μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 'Αλλωστε, η συνάντηση πραγματοποιείται μία μέρα μετά την Σύνοδο Κορυφής Ευρω-Μεσογειακών Κρατών, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Βρισκόμαστε σε μία εποχή κρίσιμη, όπου σοσιαλιστές και αριστερά μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις, να σκεφτούν και να προτείνουν λύσεις. Και αυτό πρέπει να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κοινές δράσεις πρέπει να ενισχυθούν, αν θέλουμε να αναστρέψουμε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και αποτυπώνεται με την άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού. Οφείλουμε να δράσουμε από κοινού, δημιουργώντας συνθήκες που θα κάνουν ελκυστική στους πολίτες τη Δημοκρατία και τις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης. Που θα δώσουν εκ νέου νόημα στην πολιτική για τους ευρωπαίους πολίτες. Το νεοφιλελεύθερο δόγμα παρουσιάζεται από τους οπαδούς του ως φυσικός νόμος, ως ιστορική αναγκαιότητα. Εντούτοις, οι τελευταίες κρίσεις απέδειξαν ότι έχει αποτύχει ως οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό μοντέλο. Προκάλεσε έκρηξη της ανισότητας και ρήγματα στην κοινωνική συνοχή . Επείγει λοιπόν να αλλάξουμε προσανατολισμό προτάσσοντας πολιτικά σχέδια και πρακτικές για την ανάκτηση της συνοχής των κοινωνιών μας, για δίκαιη ανάπτυξη. Παρόμοιες συναντήσεις λοιπόν είναι σημαντικές για την προώθηση προοδευτικών ιδεών και ταυτόχρονα διαμορφώνουν έδαφος συμμαχιών για τη χώρα μας.

    Ερ: Πόσο απειλητική είναι η άνοδος της ακροδεξιάς, στην οποία αναφερθήκατε;

    Απ: Η απειλή είναι σοβαρή και εδράζεται ακριβώς στην νεοφιλελεύθερη θεολογία της λιτότητας, της καταστροφικής πίεσης που ασκείται στα μεσαία και κατώτερα στρώματα, στην εγκατάλειψη της κοινωνικής Ευρώπης. Επιπλέον η προσφυγική κρίση δίνει τροφή στην ακροδεξιά, που σπέρνει το φόβο και δοκιμάζει τι μπορεί να ψαρέψει καλλιεργώντας στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Υπάρχει συνεπώς ανησυχία για επανάληψη φαινομένων που ζήσαμε στον σκοτεινό 20ου αιώνα της Ευρώπης - στον μεσοπόλεμο.

    Είναι κάτι που έθεσε τόσο καίρια και με τόση διαύγεια μόλις πριν λίγες μέρες ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid bin Ra'ad, προειδοποιώντας μας για τη δράση και την απήχηση των δημαγωγών: «όλοι τους, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, επιδιώκουν να αναβιώσουν ένα παρελθόν αγνό και γαλήνιο, με τους ανθρώπους στα ηλιόλουστα λιβάδια ενωμένους στη βάση της θρησκείας ή της εθνικότητας, να ζουν ειρηνικά, απαλλαγμένοι από τα ξένα στοιχεία, το έγκλημα, τον πόλεμο. Ένα παρελθόν που ασφαλώς δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, οπουδήποτε. Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη για αιώνες ολόκληρους ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Όσοι επικαλούνται ένα τέτοιο -ανύπαρκτο- παρελθόν, απλώς εξαπατούν το κοινό τους και το κάνουν με έξυπνο τρόπο».

    [19] Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

    Η ανακοίνωσή αυτή, έγινε μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της, λίγες ώρες μετά την καταγραφή από τους σεισμογράφους, μιας έκρηξης κοντά σε μυστική βάση πυρηνικών δοκιμών.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

    Διπλωματική ετοιμότητα της Ουάσιγκτον για συνεργασία μεΙαπωνία,Κίνα, Ρωσία, αλλά και Ν.Κορέα, προκειμένου ναασκηθούν πιέσεις στη Β.Κορέα

    Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ναασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

    «Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα»δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

    Διαβάστε επίσης:Διεθνής ανησυχία για τον σεισμό 5,3 βαθμών στη Β. Κορέα - Υποψίες για νέα πυρηνική δοκιμή

    [20] Διεθνής ανησυχία για τον σεισμό 5,3 βαθμών στη Β. Κορέα - Υποψίες για νέα πυρηνική δοκιμή

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.Η δόνηση καταγράφηκε στις 09:30 τοπική ώρα και το εστιακό της βάθος ήταν μηδενικό, κατά το USGS.

    Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, η Σεούλ θεωρεί πως υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Βόρεια Κορέα να διεξήγαγε μια πυρηνική δοκιμή.Η Σεούλ θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα δοκίμασε την «πιο ισχυρή» πυρηνική βόμβα που παρήγαγε ως σήμερα

    Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην πέμπτη πυρηνική της δοκιμή, την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

    «Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στο πρακτορείο. Η Σεούλ εκτιμά ότι η «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

    Η Σεούλ θα αξιώσει από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα

    Η Νότια Κορέα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα.

    Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσεότι η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε νέα πυρηνική δοκιμή, παραβιάζοντας ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχωρώντας σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Παρκ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα σχετικά με τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία πιστεύεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε η νοτιοκορεάτικη προεδρία.Ο Ομπάμα και η Παρκ είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη διάρκειας 15 λεπτών περί τις 04:00 (ώρα Ελλάδας) καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος, σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας.

    Ο Λευκός Οίκος«παρακολουθεί» την κατάσταση

    Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι είναι ενήμερο για τη σεισμική δραστηριότητα η οποία καταγράφηκε στην Κορεατική Χερσόνησο, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.«Παρακολουθούμε και συνεχίζουμε να αποτιμούμε την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε το ΣΕΑ σε ανακοίνωσή του.

    Το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα δήλωσε ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα μετά την πυρηνική δοκιμή που υπάρχουν υποψίες ότι διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ.Η δοκιμή αυτή, εάν επιβεβαιωθεί, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Κισίντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 8:32:54 UTC