Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-09-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή της Μ. Ανατολής
  • [02] Την 81η Διεθνή 'Εκθεση εγκαινιάζει αύριο ο Αλ. Τσίπρας
  • [03] Στην Αθήνα οι «7» του ευρωπαϊκού Νότου
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος: Προϋπόθεση για κάθε απασχόληση είναι η νομιμότητα
  • [05] Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα, κήρυξε η Ρ. Δούρου
  • [06] Συνέδριο στη Σόφια με θέμα «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης»
  • [07] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»
  • [08] M. Φέρμπερ: Kίνδυνος από την επίθεση των νοτίων Ευρωπαίων κατά του Συμφώνου Σταθερότητας
  • [09] Handelsblatt: Nέο μέτωπο κατά της Μέρκελ στο νότο;
  • [10] «Μια παρτίδα πινγκ πονγκ ανάμεσα στα ερείπια», στο Ινστιτούτο Γκαίτε
  • [11] Όλγα Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση
  • [12] Human Rights Watch: Να δοθεί τέλος στην αδικαιολόγητη κράτηση ασυνόδευτων παιδιών
  • [13] Τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή της Μ. Ανατολής

    Ολοκληρώθηκε η πρώτη διεθνής Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα την οποία διοργάνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη Ρόδο και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών και αραβικών κρατών.

    Κατά την τελευταία ημέρα της συνδιάσκεψης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σκοπός της ήταν οι θετικές δράσεις στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, τη ΝΑ Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή και προανήγγειλε ότι η συνδιάσκεψη αυτή θα διεξάγεται πλέον ετησίως.

    Αρχή μας είπε ο κ. Κοτζιάς είναι ότι δεν θέλουμε επεμβάσεις τρίτων στην περιοχή. Πρέπει, υπογράμμισε, να αποφασίζουμε εμείς για την περιοχή μας. Δεν μπορούν, π.χ. άλλοι να βομβαρδίζουν και άλλοι να αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

    Αντίθετα, προσέθεσε, θέλουμε δράσεις για την ανάπτυξη πολιτισμού, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, για την ενέργεια, την εκπαίδευση, τις μεταφορές, τη μετανάστευση και τα προσφυγικά ρεύματα.

    [02] Την 81η Διεθνή 'Εκθεση εγκαινιάζει αύριο ο Αλ. Τσίπρας

    Την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει αύριο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», όπου θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

    Η επετειακή 81η ΔΕΘ, που συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα της χώρας, θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου κι αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 200.000 επισκέπτες.

    Η 81η ΔΕΘ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών (1.015) και εκθεσιακού χώρου (έχουν καλυφθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι), ενώ οι επίσημες διεθνείς συμμετοχές προέρχονται από 18 χώρες.

    Τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία, η οποία είναι παρούσα στην έκθεση με πολλές επιχειρήσεις και πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από αύριο σε ανώτατο επίπεδο το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που θα διερευνήσει τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

    «Με 13 θεματικά αφιερώματα και ένα πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που καλύπτει κάθε επιθυμία και ηλικία, η 81η ΔΕΘ έχει θέσει ως προτεραιότητες την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια, αλλά και την διασκέδαση» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση τής διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo AE.

    To πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου

    9:30: Επιθεώρηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης

    11:00: Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς

    11:45: Συνάντηση με τη διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ Helexpo, επίσκεψη σε περίπτερα της 81ης ΔΕΘ, εγκαίνια του περιπτέρου της Ρωσίας (Τιμώμενη Χώρα στην 81η ΔΕΘ)

    14:30: Γεύμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα

    20:00: Ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου

    13:00: Συνέντευξη Τύπου, Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης

    [03] Στην Αθήνα οι «7» του ευρωπαϊκού Νότου

    Στην Αθήνα στο πλαίσιο της συνόδου των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου βρίσκονται αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

    Στη Σύνοδο της Αθήνας μετέχουνο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

    Στόχος της Διάσκεψης η συνεργασία και η προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια, το προσφυγικό και η οικονομία.

    Τους επτά ηγέτες του Νότου υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο Μέγαρο . Από τις 13:00 έως τις 14:45 έχει προγραμματιστεί η 1η συνεδρίαση εργασιών, στις 15:15 γεύμα εργασίας και στις 16:45 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Διαβάστε επίσης:

    Handelsblatt: Nέο μέτωπο κατά της Μέρκελ στο νότο;

    Συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην EurActiv, για την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο

    [04] Γ. Κατρούγκαλος: Προϋπόθεση για κάθε απασχόληση είναι η νομιμότητα

    Την άποψη ότι η αδειοδότηση των καναλιών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί, πρωταρχικά, θέμα κράτους δικαίου, νομιμότητας και εν τέλει δημοκρατίας, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά την ομιλία του σε διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε το νομικό περιοδικό η «Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου», με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων συνεχούς κυκλοφορίας, με θέμα «Μια αναδρομή στο μέλλον του Εργατικού Δικαίου».

    «Πήραμε μέτρα για τη νομιμότητα, γιατί, ειδικά, στον χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι μόνο θέμα κράτους δικαίου, είναι και δημοκρατίας, γιατί η διαπλοκή ξέρετε που καταλήγει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, τονίζοντας, παράλληλα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται και για το μέλλον των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. «Μας ενδιαφέρει η πορεία καθενός εργαζομένου, γι' αυτό πήραμε τα μέτρα αυτά» διευκρίνισε ο υπουργός, μία μέρα μετά την ανακοίνωση μίας δέσμης μέτρων για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο και για «αντιπολιτευτικό τόνο που χαρακτήρισε τις δηλώσεις που έγιναν για μία πρόταση η οποία συζητήθηκε με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα και που η ουσία της ήταν να υπάρχει επιδότηση της θέσης εργασίας, ώστε κανένας να μην είναι άνεργος». «Πώς αυτό μεταφράστηκε στα μέσα; Ότι είναι τάχα πρόταση του υπουργείου Εργασίας, τύπου Μαρίας Αντουανέτας, αν δεν έχετε δουλειά, να ανοίξετε site. Περί του αντιθέτου πρόκειται» εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

    Ο κ. Κατρούγκαλος εκτιμά ότι ο αριθμός αυτών που θα χάσουν τη θέση δουλειάς τους στα κανάλια αυτά, θα είναι μικρός, «επειδή υπάρχει και η εναλλακτική δυνατότητα των ιδιοκτητών των μέσων που δεν πήραν άδεια να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με άλλο τρόπο (web ή συνδρομητικό)». «Ένας άνθρωπος, όμως να μείνει άνεργος στην κατάσταση αυτή της ζούγκλας που υπάρχει στα μέσα, μας απασχολεί», σημείωσε, «γιατί φαίνεται από τις στατιστικές ότι, πριν από την κρίση, 4.000 άνθρωποι δούλευαν στον χώρο αυτό και, τώρα, έχουν περιοριστεί σε 2.600. Δεν είναι, επομένως, ο αριθμός μόνο των σημερινών εργαζομένων και στο παρελθόν υπήρχε μεγάλος αριθμός».

    «Αυτό που προτείναμε είναι πάρα πολύ απλό. Να χρησιμοποιηθεί το επίδομα ανεργίας ως "επιταγή επανένταξης"» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος. Υπογράμμισε δε ότι ο εργοδότης θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή, αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

    [05] Τα εγκαίνια της έκθεσης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στη Μόσχα, κήρυξε η Ρ. Δούρου

    Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν - 2ος αιώνας π.Χ.», κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (8 Σεπτεμβρίου) στη Μόσχα η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

    Η έκθεση «για τον αρχαιότερο υπολογιστή του κόσμου» -όπως σημείωσε η κ. Δούρου- διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα διαρκέσει ως τις 6 Νοεμβρίου.

    Η περιφερειάρχης επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής επέλεξε να αποστείλει στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής της Μόσχας «ένα έργο ξεχωριστό: ένα αντίγραφο υψηλής πιστότητας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ένα έκθεμα το οποίο όποιο επιλέχθηκε μεμια πυθαγόρεια θέαση, εκείνη της απλότητας, όχι της απλοϊκότητας ή της απλουστευτικότητας, στη σκέψη και στη δράση».

    Στα εγκαίνια παρέστη ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόξενος Ιωάννης Πεδιώτης, ο προέδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Κώστας Γαβρόγλου, ο προέδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, οκαθηγητής Ξενοφών Μουσάς και αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής αποτελούμενη από τους: Εύη Αποστολάκη, Κατερίνα Παλιού, Νίκο Χαρδαλιά, Παρασκευά Ευαγγελίου, εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών καθώς και πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

    [06] Συνέδριο στη Σόφια με θέμα «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης»

    «Ο Ρόλος των Πρακτορείων Ειδήσεων σε περίοδο κρίσης» ήταν το θέμα που απασχόλησε τους επικεφαλής 22 εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας στην ετήσια σύνοδό τους στη Σόφια και στην έδρα του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΒΤΑ).

    «Η Ευρώπη χρειάζεται ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων και πρέπει να αγωνιστούμε για αυτή την ανεξαρτησία» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), Έρικ Νίλεν μιλώντας στην επίσημη έναρξη του συνεδρίου. «Ο ρόλος των εθνικών πρακτορείων γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σήμερα καθώς στην οικονομική κρίση έχει προστεθεί και το Προσφυγικό» σημείωσε ο Ερικ Νίλεν.

    «Οι κρίσεις είναι πολλές πλέον και το νέο φαινόμενο είναι ότι μεταλλάσσονται» τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του BTA, Μαξίμ Μίντσεφ, υπογραμμίζοντας ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν σήμερα νέες προκλήσεις, σε συνδυασμό με την νέα ψηφιακή εποχή. «Παγκοσμίως, το 80% των πληροφοριών και των ειδήσεων περνά πλέον μέσα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μόλις το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον γραπτό Τύπο. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι των πρακτορείων ειδήσεων είναι οι πιο ανώνυμοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς τα ονόματά τους δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό και δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο άλλοι συνάδελφοί τους» σχολίασε ο Γενικός Διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που πρόκειται να αναλάβει και την προεδρία της Ένωσης των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μαύρης Θάλασσας.

    Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ένωσης, Αράμ Ανανιάν, πρόεδρος του Αρμενικού Πρακτορείου Ειδήσεων επισήμανε ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει αλλάξει ουσιαστικά και η δημοσιογραφία έχει γίνει αρκετά διαφορετική. «Εμείς οι δημοσιογράφοι μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση των προβλημάτων, όπως το Προσφυγικό, με κύριο στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος τόνισε την ανάγκη τα εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία και τα προβλήματά της. «Στην κατεύθυνση αυτή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξωστρέφεια και να δουν την κρίση ως ευκαιρία για ευρύτερη ανάπτυξη του ρόλου και των δραστηριοτήτων τους. «Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη» τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΠΕ ΜΠΕ.

    Από την πλευρά του , ο πρόεδρος του ρωσικού πρακτορείου TASS , Μιχαήλ Γκουσμάν αναφέρθηκε στο φαινόμενο της παραπληροφόρησης στον κυβερνοχώρο που έχει αυξηθεί δραματικά στα χρόνια της κρίσης και τόνισε ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στην έγκαιρη και έγκυρη μετάδοση των ειδήσεων από κάθε γωνιά του πλανήτη.

    Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκιμπόιοτ , πρόεδρο του Ρουμανικού πρακτορείου ειδήσεων «Agerpres» , η σημασία των ειδησεογραφικών πρακτορείων αυξάνει σημαντικά σήμερα , καθώς «οι άνθρωποι αρχίζουν να κατανοούν ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι και τόσο αληθινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η τάση των social media να γίνουν η κύρια πηγή των πληροφοριών δεν είναι πλέον τόσο πειστική όπως ήταν πριν λίγα χρόνια» .

    «Τα νέα social media δεν είναι κοινωνικά», υποστήριξε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Αντόνι Γκουλούμποφ μιλώντας στο συνέδριο. « Τα social media είναι ένα βήμα , αλλά λειτουργούν μάλλον ως μεμονωμένα νησιά σε ένα αρχιπέλαγος και δεν σχηματίζουν ένα δίκτυο έγκυρης πληροφόρησης», πρόσθεσε. Ο Αντόνι Γκουλούμποφ τόνισε ότι «η αποκατάσταση μιας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και την κοινωνία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των σύγχρονων ΜΜΕ. «Η κρίση είναι αδύνατη χωρίς τα μέσα ενημέρωσης» υποστήριξε ο καθηγητής Γκουλούμποφ και εξήγησε : «δεν υπάρχει τρόπος εκδήλωσης μιας κρίσης χωρίς το μέσο που συνδέει το γεγονός με το κοινό. Τα ΜΜΕ μπορούν να συμβάλουν όχι μόνο στην παρακολούθηση της εξέλιξης μιας κρίσης , αλλά στην εξεύρεση των αιτιών της ώστε η κοινωνία να είναι ενήμερη». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι τα πρακτορεία ειδήσεων θα συμβάλουν «στη συστηματοποίηση και της δημιουργίας περιεχομένου, η οποία κάποια στιγμή θα βοηθήσει την κοινωνία να επανεξετάσει την κρίση ως μια διαδικασία» ΄.

    Στο συνέδριο μίλησε και επικεφαλής του γραφείου της Αθήνας του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων , Οντίλ Ντιπερί η οποία σημείωσε ότι λόγω της κρίσης , τα ειδησεογραφικά πρακτορεία είναι οι οργανισμοί που μπορούν «να είναι παντού και να καταγράφουν την εξέλιξη των γεγονότων».

    [07] Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα για «σοβαρές συνέπειες»

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».Η Σούζαν Ράις, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

    Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Καταδικάζει η Γαλλία

    Η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας. «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, νααντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του»τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

    Η Κίνα στηρίζει την επίτευξη διπλωματικής λύσης

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

    Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας:«Πολύ ανησυχητική» ενέργεια ηνέα πυρηνική δοκιμή

    Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, εάν επιβεβαιωθεί, είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια , ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

    Διαβάστε επίσης:Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Β. Κορέα

    [08] M. Φέρμπερ: Kίνδυνος από την επίθεση των νοτίων Ευρωπαίων κατά του Συμφώνου Σταθερότητας

    «Είναι μεγάλo πρόβλημα το γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης σχηματίζουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία των απρόθυμων αναδιανομέων, η οποία θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο χριστιανοκοινωνιστής ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ στην Die Welt εν όψει της σημερινής συνόδου κορυφής των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα.

    Ο Φέρμπερ, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, εξέφρασε την ανησυχία του ότι για το γεγονός ότι μετά την έξοδο της Βρετανίας ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετατοπίζεται προς το νότο. Αυτό το μπλοκ των χωρών θα είχε τη δυνατότητα σχηματισμού μιας μειοψηφίας αρνησικυρίας χάρη στην οποία μπορεί να εμποδίσει όλους τους νόμους που δεν του αρέσουν».

    Ο Μάρκους Φέρμπερ δήλωσε επίσης στην Passauer Neue Presse ότι «οι νότιες χώρες ετοιμάζουν την επόμενη επίθεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη σύνοδο κορυφής στην Αθήνα». Εχει δε την πεποίθηση ότι «θα προκύψει ξανά η έκκληση για χαλάρωμα της δημοσιονομικής πολιτικής, για περισσότερες επενδύσεις και κοινοτική συνευθύνη (των χρεών) / κοινοτικοποίηση των χρεών».

    [09] Handelsblatt: Nέο μέτωπο κατά της Μέρκελ στο νότο;

    Ο Τσίπρας πραγματοποιεί με την μεσογειακή σύνοδο κορυφής ένα από τα πρώτα πολιτικά του όνειρα. Αρχικά, γράφει η Handelsblatt, το σχέδιό του είχε αποτύχει. Οι καιροί όμως άλλαξαν.

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. συναντώνται σήμερα οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για μέτωπο κατά των βορείων χωρών της Ευρώπης διαβεβαιώνουν κύκλοι της κυβέρνησης της Αθήνας. Αν και εκ πρώτης όψεως η συνάντηση κορυφής της Αθήνας μοιάζει με αντι-σύνοδο αριστερών κυβερνήσεων κατά της Μέρκελ το Βερολίνο θέλει να εμφανίζεται ιδιαίτερα ψύχραιμο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    Η Μέρκελ ξεκίνησε τις επαφές της, όχι αδικαιολόγητα, με τις βόρειες και βορειοανατολικές χώρες της Ε.Ε., με τις οποίες συμπίτπει η γερμανική φιλοσοφία για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική. Ο υπερχρεωμένος νότος όμως ενδιαφέρεται για την χαλάρωση των ορίων του ελλείμματος. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αποκλίνει. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δε συμμερίζεται κάτι τέτοιο. Τόσο στο Παρίσι, όσο και στο Βερολίνο οι διπλωμάτες διαφωνούν εντελώς με την άποψη ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται σε δύο δαφορετικά μπλόκ, αναφέρει η εφημερίδα.

    Οι διπλωμάτες δεν αναμένουν επίσης κάποια εντυπωσιακά αποτελέσματα από τη συνάντηση της Αθήνας. Ο νότος της Ευρώπης θα ζητά όμως όλο και πιο δυνατά το τέλος της λιτότητας, όπως το κάνουν εδώ και καιρό ο Ιταλός και ο Ελληνας πρωθυπουργός Ρέντσι και Τσίπρας. Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μιλούν με μια φωνή για το μέλλον της και για την προσφυγική κρίση.

    [10] «Μια παρτίδα πινγκ πονγκ ανάμεσα στα ερείπια», στο Ινστιτούτο Γκαίτε

    Δύο Βερολινέζοι συγγραφείς δίνουν μια πρωτόγνωρη γεύση της νέας λογοτεχνικής σκηνής του Βερολίνου, πρωτοτυπώντας στην παρουσίασή τους. Αυτό που κάνουν είναι ότι ερμηνεύουν μιαπολυμεσική περφόρμανς, για να εστιάσουν στην ομορφιά τού ανολοκλήρωτου και του φθαρμένου, χωρίς νοσταλγική διάθεση.

    Στηνειδικά σχεδιασμένη για την Αθήνα περφόρμανς, παρακολουθούμε τους δύο νέους συγγραφείς, Σάσκια Τρέμπινγκ (Saskia Trebing) και Βαλεντίν Μόριτζ (Valentin Moritz), σε γρήγορες στιχομυθίες, να κινούνται με άνεση ανάμεσα σε σκαλωσιές και σε ιστορικά μνημεία.

    Εκείνο πουαφηγούνται στην περφόρμανς τους, με τίτλο «Μια παρτίδα πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα ερείπια» είναι ότι «τα ερειπωμένα κτίρια είναι σαν τους βρικόλακες: άσχημα στην όψη, δεν βρίσκουν γαλήνη και πασχίζουν διαρκώς να τραβήξουν την προσοχή. Κι αν τυχόν τα πετύχει κάποτε μια μπάλα κατεδάφισης, δεν τα πειράζει: αυτά θα ξανασηκωθούν. Σκορπούν γύρω τους μια "σκοτεινή γοητεία". Κι οι άνθρωποι τα κοιτάζουν πράγματι. Γιατί τα κτίρια αυτά δεν είναι νεκρά. Κάθε άλλο. Οργιώδης βλάστηση τα καλύπτει σιγά σιγά, ενώ αυτά καταρρέουν και αλλάζουν μορφές στο πέρασμα των δεκαετιών».

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).

    [11] Όλγα Γεροβασίλη: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υπονομεύσει τη διαπραγμάτευση

    Για υπονομευτική στρατηγική, ενόψει της επικείμενης κρίσιμης διαπραγμάτευσης, κατηγορεί η κυβέρνηση τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε, σήμερα, για τη χθεσινή συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως «ακούγοντας τον κ. Μητσοτάκη, οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι θα περάσει πραγματικά πολύς καιρός μέχρι να βρει η Νέα Δημοκρατία κάτι καινούριο να πει».

    «Το μόνο ουσιώδες που προκύπτει από την χθεσινή συνέντευξη είναι ότι κάθε φορά που η χώρα βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να την υπονομεύσει. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούριο» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Όσο η χώρα πλησιάζει στην έξοδο από την κρίση, η αγωνία του κ. Μητσοτάκη πολλαπλασιάζεται. Σε αυτό έχει την απόλυτη κατανόησή μας».

    [12] Human Rights Watch: Να δοθεί τέλος στην αδικαιολόγητη κράτηση ασυνόδευτων παιδιών

    Με νέες συστάσεις προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων, επανέρχεται η οργάνωση Human Rights Watch, αυτή τη φορά σε μια έκθεση 31 σελίδων με τίτλο «Γιατί με Κρατάτε Εδώ; Ασυνόδευτα Παιδιά υπό Κράτηση στην Ελλάδα».

    Η έκθεση κάνει λόγο για αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση παιδιών σε παραβίαση της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Τα παιδιά κρατούνται σε μικρά, συνωστισμένα και ανθυγιεινά κελιά επί εβδομάδες και μήνες, μερικές φορές μαζί με ενήλικες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση, σε αστυνομικά τμήματα και σε κέντρα κράτησης με μικρή πρόσβαση σε βασική φροντίδα και υπηρεσίες. Βασίζεται σε συνεντεύξεις 42 παιδιών που κρατούνται ή έχουν κρατηθεί, καθώς και σε επισκέψεις σε δύο αστυνομικά τμήματα και δύο κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Οι ελληνικές Αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 3.300 ασυνόδευτα παιδιά αιτούντα άσυλο και άλλα παιδιά μετανάστες, που έφτασαν στην Ελλάδα, στους επτά πρώτους μήνες του 2016. Παρόλο που τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να παραπέμπονται σε ασφαλή καταλύματα, η Ελλάδα έχει χρόνια έλλειψη χώρων και τα παιδιά αυτά κρατούνται υπό συνθήκες της λεγόμενης προστατευτικής φύλαξης, ενώ περιμένουν την τοποθέτησή τους στο ήδη πολύ επιβαρυμένο σύστημα των δομών φιλοξενίας, αναφέρει η οργάνωση.

    [13] Τέσσερις νεκροί κατά τον εκτροχιασμό τρένου στη Γαλικία

    Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και περίπου 50 οι τραυματίες από τον εκτροχιασμό τρένου στην Γαλικία της βόρειας Ισπανίας, όπως γράφει η εφημερίδα ElPais. Νωρίτερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον εκτροχιασμό του τρένου.

    Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα La Voz de Galicia, το δυστύχημα συνέβη σε σταθμό.

    Το 2013, 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ισπανίας από το 1944, όταν τρένο υψηλής ταχύτητας εκτροχιάσθηκε λόγω υπερβολικής ταχύτητας κοντά στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 September 2016 - 10:32:46 UTC