Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιω. Αμανατίδης: Πιο επιτακτική, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο
  • [02] «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [03] ΝΔ: Πολύ σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές
  • [04] Τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ, προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος
  • [05] Αθ. Σαββάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επιχειρήσεις Β. Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες
  • [06] Βρετανία: Η Lloyds σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας
  • [07] Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισπανία και Ελλάδα από τον Σόιμπλε
  • [08] «Η ρύθμιση υποταγής της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κ. Φίλη πρέπει να αποσυρθεί αμέσως»
  • [09] Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η καταβολή των συντάξεων ΟΓΑ
  • [10] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κερατέα
  • [11] Η Αγγ. Μέρκελ απορρίπτει την αμφισβήτηση της προσφυγικής πολιτικής
  • [12] Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [13] Συρία: Ο Άσαντ προσέφερε αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα
  • [14] Δεν έχει ληφθεί αίτημα ασύλου από τον Γκιουλέν, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός
  • [15] Μ. Μαρμαρινός: Η Λυσιστράτη είναι η αποθέωση της θηλυκότητας και του κάλλους
  • [16] Η Β. Ελευθερίου και ο Μ. Κορρές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Χ. Μπούρα
  • [17] «Η ριμάδα η ζωή» στη Μικρή Επίδαυρο από τον Μανώλη Μαυροματάκη
  • [18] Το «Σπίτι» στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
  • [19] Πάγωμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης τεχνολογικών έργων στη Βρετανία, μετά το Brexit
  • [20] Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο hotspot της Μόριας
  • [21] Στον Πρ. Παυλόπουλο οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στο μπάσκετ κωφών γυναικών
  • [22] Μέρκελ: Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπου είναι αναγκαίο

  • [01] Ιω. Αμανατίδης: Πιο επιτακτική, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο

    Η πρόσφατη αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Ιωάννης Αμανατίδης.

    Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αμανατίδης επεσήμανε πως οι κρίσεις και η αστάθεια στην περιοχή μας αναδεικνύουν το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως παραγόντων σταθερότητας.

    Ο κ. Αμανατίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία έχει στρατηγικό συμφέρον να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να βρεθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και πρόσθεσε πως «ενέργειες, όπως αυτές για τη θανατική καταδίκη ή ο περιορισμός των ελευθεριών για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση».

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην ΕΕ, όπως διαμορφώνεται μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το αποτέλεσμα του δημοφηψίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να στραφεί στις αρχές της, δηλαδή να γίνει μια κοινωνική Ευρώπη, η οποία να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της για ασφάλεια, ανάπτυξη, να καταπολεμά την ανεργία, τη φτώχεια και την ανασφάλεια.

    [02] «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» τονίζουν κυβερνητικές πηγές

    «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» σχολιάζουν σκωπτικά κυβερνητικές πηγές, καταλογίζοντας στον Άδ. Γεωργιάδη «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού», στο οποίο συμπεριλαμβάνουν και τον Γ. Κουμουτσάκο που «έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική», σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

    Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τις σχετικές αιτιάσεις, επισημαίνοντας ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων εξόδων.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η ΝΔ επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο, με έξοδα του δημοσίου.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο, που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean».

    «Έτσι» υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης «μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα».

    [03] ΝΔ: Πολύ σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές

    «Λυπούμαστε που χαλάσαμε στον πρωθυπουργό και την κουστωδία του το τριήμερο στην Πάρο!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και προσθέτει:

    «Ας μην ανησυχούν όμως. Πολύ σύντομα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου θα είναι σε μόνιμες διακοπές. Όμως, τότε, δεν θα καλύπτονται από την τροπολογία της δωρεάν αναψυχής, την οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα καταργήσει».

    [04] Τροπολογία για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ, προανήγγειλε ο Γ. Κατρούγκαλος

    Την κατάθεση τροπολογίας στο νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό έγκλημα», που συζητείται και θα ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, η οποία θα προβλέπει την αναπλήρωση της απώλειας του ΕΚΑΣ, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

    «Με αυτή τη ρύθμιση καλύπτουμε το 40 με 70% των απωλειών που υπέστησαν οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ», υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια των χθεσινών πρωθυπουργικών εξαγγελιών για την προσπάθεια ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους.

    Πάντως, η εξαγγελία του κ. Κατρούγκαλου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς η τροπολογία ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    [05] Αθ. Σαββάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επιχειρήσεις Β. Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες

    Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιο Σαββάκη.

    Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαββάκης, οι επιχειρήσεις Βορείου Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες και με το βλέμμα προς το βορά. Δηλαδή θεωρούν ως φυσική συνέχεια της τοπικής αγοράς την αγορά των Βαλκανίων, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Ρουμανία. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα αλλά συνέβαινε ήδη από τα τέλη του '80 αρχές του '90 οπότε και οι χώρες αυτές είχαν ανοίξει τις οικονομίες τους. Εξάλλου, ο κύριος λόγος που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων της βορείου Ελλάδος έχουν επιβιώσει είναι και αυτός, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένες αγορές στηρίξανε την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης κατά κύριο λόγο.

    [06] Βρετανία: Η Lloyds σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας

    Ο τραπεζικός όμιλος Lloyds ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισπεύσει τα σχέδια περικοπής κόστους προκειμένου να αντισταθμίσει το δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον και τη πιθανή μείωση στη ζήτηση για δάνεια λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

    Ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής τραπεζικής στη Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια για εξοικονόμηση 400 εκατ. λιρών έως το τέλος του 2017 περικόπτοντας επιπλέον 3.000 θέσεις εργασίας και κλείνοντας άλλα 200 καταστήματα προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία της και τη φιλόδοξη μερισματική πολιτική της από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

    «Δεδομένης της αβεβαιότητας, είναι πολύ νωρίς να καθορίσουμε τον αντίκτυπο στις επίσημες μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας σε αυτό το στάδιο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση.

    «Ωστόσο, ενώ οι δραστηριότητες θα συνεχίζουν να παράγουν κεφάλαια, είναι πιθανόν αυτή η παραγωγή κεφαλαίων είναι κάπως χαμηλότερη τα επόμενα χρόνια συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις».

    Η Lloyds ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 2,45 δισεκ. λιρών για το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου, υπερδιπλάσια συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτές σε έρευνα της τράπεζας ανέμεναν κέρδη προ φόρων ύψους 2,35 δισεκ. λιρών. Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 8,9 δισεκ. λίρες, λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.

    [07] Spiegel: Δύο μέτρα και δύο σταθμά για Ισπανία και Ελλάδα από τον Σόιμπλε

    Για μεροληπτική στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

    Στην περίπτωση της Ελλάδας ο Σόιμπλε απέρριψε κάθε επιείκεια, αν και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των υπαγορευθέντων μέτρων λιτότητας στραγγαλίζει την ανάκαμψη. Στην Ελλάδα, όμως, η αντίσταση προήλθε από μια αριστερή κυβέρνηση, αντίθετα στην Ισπανία ο Σόιμπλε υποστηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, γράφει το γερμανικό περιοδικό.

    Αυτό είναι φρόνιμο, αλλά δεν ταιριάζει στους συνήθεις τόνους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο δεν διαψεύστηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε επιδίωξε, με προσωπική του παρέμβαση στους επιτρόπους της ΕΕ, την ήπια αντιμετώπιση των χωρών αυτών στο θέμα των κυρώσεων λόγω των ελλειμμάτων τους.

    Από οικονομικής απόψεως κάτι τέτοιο είναι φρόνιμο. Η ανάκαμψη της Ισπανίας και της Πορτογαλίας παραμένει εύθραυστη. Το να αφαιρέσεις χρήματα μέσω των υψηλών κυρώσεων σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση θα ήταν παραφροσύνη, ιδίως μετά το Brexit. Θα είχε δικαιώσει όλους όσοι θεωρούν εκτός πραγματικότητας την γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

    Και τώρα τι, αναρωτιέται, όμως, το γερμανικό περιοδικό. Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ πρέπει είτε να αλλάξει τους κανόνες της, είτε να τους εφαρμόσει μια πραγματικά ανεξάρτητη αρχή. Μέχρι τότε, θα έπρεπε η κατανόηση η οποία επιδείχθηκε τώρα στην Ισπανία και την Πορτογαλία να ισχύσει και για άλλους. Για κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί μέχρι τώρα να γίνει λόγος.

    [08] «Η ρύθμιση υποταγής της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κ. Φίλη πρέπει να αποσυρθεί αμέσως»

    «Μετά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας προχωρά και στη διάλυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» τονίζει η Νέα Δημοκρατία.

    Ο συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θόδωρος Φορτσάκης, δήλωσε ότι ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης «όπως το συνηθίζει, κατέθεσε αιφνιδιαστικά στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία, με μόνο στόχο να ελέγξει ο ίδιος τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων και τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών».

    Στη Συγγρού λένε ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, «αντί να εργαστεί για να διορθώσει τα χάλια των δημόσιων σχολείων, που η ίδια έχει προκαλέσει, θέτει ως προτεραιότητά της πλέον και τη διάλυση των ιδιωτικών σχολείων».

    [09] Τη Δευτέρα 1η Αυγούστου η καταβολή των συντάξεων ΟΓΑ

    Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016, θα καταβληθεί η σύνταξη μηνός Αυγούστου 2016 σε 659.166 συνταξιούχους του ΟΓΑ με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων.

    [10] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Κερατέα

    Σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πλάκα Κερατέας Αττικής.

    Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς μετέχουν αυτή την ώρα 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 21 ατόμων, τρία ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.

    [11] Η Αγγ. Μέρκελ απορρίπτει την αμφισβήτηση της προσφυγικής πολιτικής

    Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για την αμφισβήτηση της πολιτικής υποδοχής προσφύγων στη χώρα, μετά τις δύο πρόσφατες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από πρόσφυγες.

    Οι τζιχαντιστές «επιδιώκουν να πλήξουν την ετοιμότητά μας να υποδεχθούμε απελπισμένους ανθρώπους. Εναντιωνόμαστε κατηγορηματικά σε αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο η Αγγελα Μέρκελ, η προσφυγική πολιτική της οποίας δέχεται και πάλι έντονες επικρίσεις στη Γερμανία.

    «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας εκτρέψουν από ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, να διαρρήξουν τη συνοχή μας και το αίσθημα της κοινότητας, να πλήξουν τον τρόπο ζωής μας, την ανοικτή μας στάση και την προθυμία μας να υποδεχθούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», είπε η Αγγελα Μέρκελ.

    «Βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στους πολιτισμούς, μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά σε αυτό», πρόσθεσε.

    «Θα τα καταφέρουμε», επανέλαβε με επιμονή η καγκελάριος.

    [12] Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

    Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

    Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

    Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με τη σημερινή έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. από τα 3 δισ. στα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία. «Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

    [13] Συρία: Ο Άσαντ προσέφερε αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγηθεί αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    "Όποιο πρόσωπο φέρει όπλα (...) και καταζητείται από τη δικαιοσύνη (...) εξαιρείται από το σύνολο της ποινής αν παραδοθεί και καταθέσει τα όπλα σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση αυτού του διατάγματος", αναφέρει το κείμενο της προεδρίας το οποίο αναπαράγεται από το Sana.

    Το διάταγμα εξαιρεί επίσης από κάθε ποινή όποιον έχει αφήσει ελεύθερο, χωρίς αντάλλαγμα, έναν όμηρο.

    [14] Δεν έχει ληφθεί αίτημα ασύλου από τον Γκιουλέν, δήλωσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός

    Η Αίγυπτος δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για να χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον τούρκο αντιπολιτευόμενο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, δήλωσε αργά χθες ο πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

    Η Αίγυπτος θα εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα εφόσον υπάρξει, είπε ο Ισμαήλ.

    Ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε σήμερα στο Haberturk TV ότι ο Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει από τις ΗΠΑ στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στην Καναδά, στη Νότια Αφρική ή στην Αίγυπτο.

    [15] Μ. Μαρμαρινός: Η Λυσιστράτη είναι η αποθέωση της θηλυκότητας και του κάλλους

    «Κατάληψη» στο μετρό του Συντάγματος πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης ηθοποιοί που παίρνουν μέρος στη Λυσιστράτη, την τρίτη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, λίγες μέρες πριν παρουσιάσουν στην Επίδαυρο, το πιο αντιπολεμικό έργο του Αριστοφάνη, σε καινούργια μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.

    Όσοι βρέθηκαν στις 12.00 στην είσοδο του μετρό, πήραν μια γεύση της παράστασης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παρακολουθώντας τον Κινησία (Αιμίλιος Χειλάκης) να αναζητά απεγνωσμένα τη Μυρρίνη και τις γυναίκες της Αθήνας να ετοιμάζονται να καταλάβουν την Ακρόπολη, για να περάσει στα χέρια τους το χρήμα που πηγαίνει σε πολεμικές δαπάνες, απαιτώντας ειρήνη.

    «Είδατε ένα θραύσμα από μια σκηνή των γυναικών πριν καταλάβουν την Ακρόπολη και έναν εκπρόσωπο του ανδρικού φύλου που ψάχνει την γυναίκα του», μας πληροφορεί ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο οποίος συναντά για πρώτη φορά τον μεγάλο ποιητή. «Υπάρχει κάτι που δεν θα μπορούσατε να δείτε, γιατί...απαγορεύεται...πάντοτε μπαίνει αυτό το ερώτημα. Πόσο αντέχουμε τον Αριστοφάνη, σήμερα...και κυρίως, τον πολιτισμό που εκπροσωπεί. Έναν πολιτισμό του σώματος. Γιατί η δικιά μας σχέση με το σώμα, είναι πιο πειραγμένη, τραυματισμένη θα έλεγα», σημειώνει.

    [16] Η Β. Ελευθερίου και ο Μ. Κορρές μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Χ. Μπούρα

    Η επιστημονική κοινότητα -και όχι μόνον- πενθεί. Ο Χαράλαμπος Μπούρας που «έφυγε» χτες σε ηλικία 83 ετών δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος επιστήμονας που αφιερώθηκε στην αναστήλωση των αρχαίων μνημείων και δη της Ακρόπολης. Ήταν υπόδειγμα χαρακτήρα, ήθους αλλά και αντικείμενο θαυμασμού για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, είτε ως καθηγητή Αρχιτεκτονικής, είτε ως συνεργάτη στην αναστήλωση αρχαίων μνημείων, τομέα στον οποίο είχε καθοριστική συμβολή. Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με δυο κορυφαίους επιστήμονες που συνεργάστηκαν μαζί του και θήτευσαν κοντά του, τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ), Βασιλική Ελευθερίου και τον καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ, Μανόλη Κορρέ, μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), της οποίας ο εκλιπών υπήρξε πρόεδρος επί 30 χρόνια ως τον θάνατό του, αλλά και μέλος από την ίδρυσή της, το 1975.

    Ο κ. Κορρές, συγκινημένος, μας παρέπεμψε στο κείμενό του που μαζί με άλλα αναγνώσθηκε σε τιμητική εκδήλωση για τον Χ. Μπούρα στο Μουσείο Μπενάκη (8/5/2007) και ακολούθως δημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Για τον Χαράλαμπο Μπούρα», Μουσείο Μπενάκη 2009, από όπου αναδημοσιεύουμε, παρακάτω, αποσπάσματα.

    «Ήταν ένας άνθρωπος που διέθετε απόλυτα την αίσθηση της ευθύνης. Πριν λίγες ημέρες μας είχε στείλει τα χειρόγραφά του για τις εισηγήσεις στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σχετικά με τις μελέτες που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί στο ΚΑΣ. Κοιτούσε τα πάντα. Ήταν πάντα παρών και διαθέσιμος να βοηθήσει, να διορθώσει κείμενα. Επίσης, ήταν πολύ ακριβής. Έγραφε πολύ εύκολα, σύντομα και περιεκτικά. Τα γραπτά του ήταν πάντα παράδειγμα», αναφέρει η κ. Ελευθερίου.

    [17] «Η ριμάδα η ζωή» στη Μικρή Επίδαυρο από τον Μανώλη Μαυροματάκη

    Μία παροξυσμική παρωδία του λυρισμού, του έρωτα και του πένθους, σε πρωτότυπο κείμενο του Γιώργου Κοροπούλη και τίτλο «Η Ριμάδα η ζωή», ανεβαίνει στις 29 και τις 30 Ιουλίου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου από τον Μανώλη Μαυροματάκη, ο οποίος σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί.

    Ο Μ. Μαυροματάκης εμφανίζεται στη σκηνή ως ένας τρυφερός, ασταθής και πικραμένος άνθρωπος, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει την εικόνα ή τη μνήμη του, να συγκροτήσει ίσως την απολογία του για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί....

    Με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μίας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσουμ το οποίο μέχρι πριν λίγο ήταν ξεκάθαρο. Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της αστάθειας του ήρωα, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: Με τον Στέφανο Σαχλίκη, προπάντων, από το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του, αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα.

    Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 20 ευρώ, 10 ευρώ για τους φοιτητές και 5 ευρώ για ανέργους και AμεΑ.

    [18] Το «Σπίτι» στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

    Το "Σπίτι" ως φαντασιακή σύλληψη (κοινότητα, πατρίδα, ρίζα, παιδικά χρόνια, καταφυγή στο χώρο αλλά και στην έννοιά του κ.ά.) αλλά και ως κατασκευή θα είναι το θέμα - σκεπτικό της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζει ήδη για τον Σεπτέμβριο του 2017 τοΚρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Η έννοια του σπιτιού ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή -σε μία εποχή μάλιστα σαν τη σύγχρονη, στη διάρκεια της οποίας οιέννοιες της κατοικίας, της κοινότητας και της πατρίδας, όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έχει τις ρίζες του και αναπτύσσει τις κοινωνικές και οικογενειακές του σχέσεις, έπαψαν να είναι βεβαιότητες- επελέγη να τεθεί στον πυρήνα του σκεπτικού της έκτης επικείμενης διοργάνωσης, η οποία θα επιχειρήσει να εντοπίσει τη φαντασιακή κατασκευή και τη ρευστότητα αυτών των εννοιών, ως προβολή και μελλοντική προσδοκία, ενσωματώνοντας τη βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος.

    Ύστερα από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017, η χρηματοδότηση της οποίας αναμένεται ναενταχθεί στα ΕΣΠΑ της ερχόμενης περιόδου.

    [19] Πάγωμα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης τεχνολογικών έργων στη Βρετανία, μετά το Brexit

    Βρετανικοί οργανισμοί και φορείς που βασίζονται στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να φέρνουν εις πέρας τεχνολογικά έργα, δηλώνουν ότι τα χρήματα έχουν «παγώσει» μετά την απόφαση των πολιτών της Βρετανίας για αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που εστάλη από την «Coast to Capital» -ένας φορέας που διανέμει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στις περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας- σε ένα μεγάλο αριθμό οργανισμών, προειδοποιούσε για το πάγωμα της χρηματοδότησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC.

    Στο μήνυμα αναφέρεται ότι κύριος λόγος για το πάγωμα της χρηματοδότησης είναι το Brexit αλλά και η αλλαγή της κυβέρνησης της χώρας αυτής.

    Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας επέμενε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι τα κεφάλαια δεν έχουν παγώσει.

    Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, αρκετές κυβερνητικές υπηρεσίες περιμένουν από την κυβέρνηση να κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το πώς η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί προτού υπογραφούν οποιεσδήποτε νέες συμφωνίες.

    [20] Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στο hotspot της Μόριας

    Φωτιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα σε καλλιεργήσιμη έκταση με ελιές δίπλα από το hot - spot της Μόριας. Λόγω των ανέμων, η φωτιά πήρε γρήγορα έκταση και επεκτάθηκε σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των εγκαταστάσεων του hot - spot. Για την αντιμετώπισή της, πριν αυτή πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    [21] Στον Πρ. Παυλόπουλο οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στο μπάσκετ κωφών γυναικών

    Συγχαρητήρια «από βάθους καρδιάς» απηύθυνε προς την εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών γυναικών, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τις πρωταθλήτριες Ευρώπης, τις οποίες συνόδευε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. «Αυτό που πετύχατε τιμά την Ελλάδα αλλά και δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα σε όλους, στους συναθλητές σας, στην κοινωνία μας, σ΄ εμάς τους πολιτικούς, ως προς το τι μπορεί να κάνει αυτός ο τόπος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το επίτευγμά αυτό έγινε σε μια στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα. «Δείξατε με αυτό τον τρόπο την δύναμη της ψυχής σας. Αλλά κυρίως δείξατε ότι η Ελλάδα, μέσα στην κρίση, έχει δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηρίζεται. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν οι δυνάμεις αυτές, που έχουν την ιδιαιτερότητα την οποία εσείς αντιμετωπίζετε, μετατρέπουν την ιδιαιτερότητα σε δύναμη. Αυτό που πετύχατε τιμά την Ελλάδα αλλά και δίνει ένα μεγάλο παράδειγμα σε όλους, στους συναθλητές σας, στην κοινωνία μας, σ΄ εμάς τους πολιτικούς, ως προς το τι μπορεί να κάνει αυτός ο τόπος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε:

    «Άρα το ότι είμαστε σήμερα εδώ, σε αυτό το χώρο, είναι οφειλόμενο χρέος από την πλευρά μου. Θέλω να σας πω ότι θα το θυμόμαστε αυτό. Εύχομαι όλοι μας και η Πολιτεία να μην ξεχάσει ότι αυτή η διάκριση ήταν πολύ μεγάλη αλλά χρειαζόσαστε στήριξη στη ζωή για να δώσετε αυτά που μπορείτε να δώσετε. Και μπορείτε να δώσετε πολλά. Και πάλι λοιπόν σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη για τη συνέχεια και να ΄ναι ο Θεός πάντα μαζί σας».

    [22] Μέρκελ: Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας όπου είναι αναγκαίο

    Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών στη Γερμανία και αλλού στον κόσμο προκάλεσαν σοκ, πολιτισμικά ταμπού έπεσαν σε χώρους όπου θα μπορούσε να βρίσκεται ο κάθε ένας από εμάς, δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, προσθέτοντας ότι θα λάβει αποφάσεις για το πού είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων ασφαλείας.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2016 - 12:32:42 UTC