Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» τονίζουν κυβερνητικές πηγές
  • [02] «Ξαναμοίρασμα της φτώχειας» τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είπε ο Κ. Τζαβάρας
  • [03] Μείωση κερδών πάνω από 70% για τη Shell στο δεύτερο τρίμηνο του έτους
  • [04] Βρετανία: Η Lloyds σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας
  • [05] Το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2016
  • [06] O Μινωικός Υπολογιστής του Παλαικάστρου, ο διπλός πέλεκυς και ο συμβολισμός των δύο έψιλον
  • [07] Σε οφθαλμολογική κλινική στην Αθήνα μεταφέρθηκε το κοριτσάκι που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ
  • [08] Δύο βάρκες με 104 μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου
  • [09] Ισπανία: Κοντά σε χαμηλό εξαετίας μειώθηκε η ανεργία
  • [10] Κατά 40% μειώθηκαν οι τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία
  • [11] Συρία: Ο Άσαντ προσέφερε αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα
  • [12] Πρεμιέρα σήμερα για το 5ο διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου
  • [13] Χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και... λάμπες
  • [14] Ο Γκιουλέν μπορεί να φύγει από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης

  • [01] «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» τονίζουν κυβερνητικές πηγές

    «Οι Γκέμπελς της ΝΔ χρειάζονται μόνιμες διακοπές» σχολιάζουν σκωπτικά κυβερνητικές πηγές, καταλογίζοντας στον Άδ. Γεωργιάδη «κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού», στο οποίο συμπεριλαμβάνουν και τον Γ. Κουμουτσάκο που «έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική», σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο με έξοδα του δημοσίου, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

    Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν τις σχετικές αιτιάσεις, επισημαίνοντας ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων εξόδων.

    Ειδικότερα, οι πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι «προκειμένου να ξεπεράσει το φιάσκο των 96 ψήφων και τη δεινή πολιτική ήττα που υπέστη στη Βουλή, η ΝΔ επιστράτευσε τις ιντερνετικές της εφεδρείες με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ένα κρεσέντο προπαγάνδας, ψεμάτων και λαϊκισμού που θα έκανε υπερήφανο τον Γιόζεφ Γκέμπελς, σχετικά με υποτιθέμενη κυβερνητική αποστολή 54 ατόμων και τριήμερη διαμονή στην Πάρο, με έξοδα του δημοσίου.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Επειδή ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός έχουν όρια, προσκαλούμε τον κ. Γεωργιάδη, αλλά και τον κ. Κουμουτσάκο, που έσπευσε να υιοθετήσει την γκεμπελική πρακτική, να μεταβούν στην Πάρο, προκειμένου να διαπιστώσουν, με τα ίδια τους τα μάτια, ότι η ολιγομελής κυβερνητική αντιπροσωπεία θα μεταβεί και θα επιστρέψει αυθημερόν και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των δημοσίων εξόδων, αφού την ειδική πτήση χορηγεί η Aegean».

    «Έτσι» υπογραμμίζουν οι πηγές της κυβέρνησης «μπορούν να είναι σίγουροι πως το βράδυ της ίδια μέρας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με την κυβερνητική αποστολή και την ίδια πτήση, προκειμένου να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος, ασφαλώς, δεν πρόκειται να ανεχθεί δύο ψεύτες και λαϊκιστές σε ανώτατα κομματικά αξιώματα».

    [02] «Ξαναμοίρασμα της φτώχειας» τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είπε ο Κ. Τζαβάρας

    «Ξαναμοίρασμα της φτώχειας» χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγηγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» επισήμανε ότι η στήριξη των ευπαθών κοινωνικά ομάδων μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη δημιουργία πλούτου.

    Ο κ. Τζαβάρας, μιλώντας στην εκπομπή «ΑΠΕριττα», επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι «έχει σημάνει η αρχή του τέλους», ενώ αναφερόμενος πρωσωπικά στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι «ξεθώριασε η εικόνα του και το άρωμά του με αποτέλεσμα να προσπαθεί να κάνει ενέσεις αισιοδοξίας και στον εαυτό του και στους οπαδούς του και στους υπουργούς του».

    Επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «πρέπει να καθαρίσει το μυαλό της από τις ιδεοληψίες και τους ιδεολογικούς καταναγκασμούς που διατηρεί και να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του τόπου» και πρόσθεσε: «μόνο αν αυξηθεί η πίτα, το ΑΕΠ κι αυτό θα γίνει μόνο με ανάπτυξη, τότε θα αρχίσει να αυξάνεται η απασχόληση θα αρχίσουν τα ταμεία να παίρνουν χρήματα».

    Προέβλεψε ότι η επιδείνωση των οικονομικών θα έχει ως αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι «κόφτες» δημοσιονομικής προσαρμογής και να μειωθούν ακόμα περισσότερο μισθοί και συντάξεις, είπε ότι κάθε μέρα που περνάει «λιγοστεύει η δημοκρατία στον τόπο», ενώ αναφερόμενος στη λειτουργία της Βουλής χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κι έκανε λόγο για «τυραννική πλειοψηφία που υπάρχει στο Κοινοβούλιο, όπου ό,τιδήποτε πλέον επιβάλλεται και δεν συζητείται».

    Εξάλλου, στο ερώτημα αν θα πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές, ο κ. Τζαβάρας απάντησε: «Το νόημα του αιτήματος για εκλογές δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο από την απομάκρυνση αυτής της επικίνδυνης για τον τόπο εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ».

    [03] Μείωση κερδών πάνω από 70% για τη Shell στο δεύτερο τρίμηνο του έτους

    Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε μείωση των κερδών της πάνω από 70% στο δεύτερο τρίμηνο, αποδίδοντάς την στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, στα περιορισμένα κέρδη από τη διύλιση του αργού και τα υψηλότερα κόστη από την εξαγορά της BG Group.

    Τα καθαρά κέρδη της Shell ανήλθαν σε 1 δις δολάρια έναντι 2,2 δις δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές και 3,8 δις δολαρίων που ήταν τα κέρδη της στο δεύτερο τρίμηνο του 2015. «Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για όλες τις δραστηριότητες, ιδιαίτερα για την εξόρυξη», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ben van Beurden, ο οποίος είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θέλει να καταστήσει τη Shell την καλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία όσον αφορά την απόδοση για τους επενδυτές.

    Οι μετοχές «Α» της Shell στο χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξαν με απώλειες 3% έναντι πτώσης 0,7% του δείκτη των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η παραγωγή της πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε 28% σε ετήσια βάση, χάρη κυρίως στη συμβολή του ενεργητικού της BG, την οποία εξαγόρασε η Shell νωρίτερα φέτος έναντι 54 δις δολαρίων. Η εταιρεία κατέγραψε ζημίες στο τμήμα παραγωγής πετρελαίου και μειωμένα κέρδη στους περισσότερους άλλους τομείς, περιλαμβανομένων του τμήματος αερίου, των πετροχημικών και της διύλισης πετρελαίου.

    Η Shell άφησε αμετάβλητους στους στόχους της για τη μείωση του κόστους, αλλά προηγουμένως είχε ψαλιδίσει το επενδυτικό της πρόγραμμα για φέτος στα 29 δις δολάρια έναντι 47 δις δολαρίων το 2014. Η εταιρεία θέλει, επίσης, να πουλήσει στοιχεία του ενεργητικού της, ύψους 30 δις δολαρίων, έως το 2018 και κόβει 12.500 θέσεις εργασίας στη διετία 2015-16. Η αποεπένδυσή της στο δεύτερο τρίμηνο ανήλθε σε 1 δις δολάρια, αναδεικνύοντας τη δυσκολία της να βρει αγοραστές στο σημερινό περιβάλλον των τιμών πετρελαίου. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, η Shell προειδοποίησε ότι τα κέρδη της από την εξόρυξη μπορεί να επηρεασθούν από τη μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία.

    [04] Βρετανία: Η Lloyds σχεδιάζει την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας

    Ο τραπεζικός όμιλος Lloyds ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισπεύσει τα σχέδια περικοπής κόστους προκειμένου να αντισταθμίσει το δυσκολότερο οικονομικό περιβάλλον και τη πιθανή μείωση στη ζήτηση για δάνεια λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

    Ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής τραπεζικής στη Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια για εξοικονόμηση 400 εκατ. λιρών έως το τέλος του 2017 περικόπτοντας επιπλέον 3.000 θέσεις εργασίας και κλείνοντας άλλα 200 καταστήματα προκειμένου να προστατεύσει την κερδοφορία της και τη φιλόδοξη μερισματική πολιτική της από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

    «Δεδομένης της αβεβαιότητας, είναι πολύ νωρίς να καθορίσουμε τον αντίκτυπο στις επίσημες μακροπρόθεσμες προβλέψεις μας σε αυτό το στάδιο», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωση.

    «Ωστόσο, ενώ οι δραστηριότητες θα συνεχίζουν να παράγουν κεφάλαια, είναι πιθανόν αυτή η παραγωγή κεφαλαίων είναι κάπως χαμηλότερη τα επόμενα χρόνια συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις».

    Η Lloyds ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων ύψους 2,45 δισεκ. λιρών για το εξάμηνο έως τις 30 Ιουνίου, υπερδιπλάσια συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτές σε έρευνα της τράπεζας ανέμεναν κέρδη προ φόρων ύψους 2,35 δισεκ. λιρών. Τα έσοδα για το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκαν στα 8,9 δισεκ. λίρες, λίγο χαμηλότερα από πέρυσι.

    [05] Το χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2016

    Το χρέος των νοικοκυριών και των (μη χρηματοπιστωτικών) επιχειρήσεων της Ευρωζώνης μειώθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το χρέος των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 93,3% του διαθέσιμου εισοδήματός τους έναντι 94,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και 94% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το χρέος τους μειώθηκε στο 133,1% του ΑΕΠ από 135,7% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και 133,3% στο τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους.

    Η καθαρή αποταμίευση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από τις καθαρές μη χρηματοπιστωτικές επενδύσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2016, με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο να αυξηθεί περαιτέρω. Η καθαρή αποταμίευση - των νοικοκυριών, των εταιρειών και του δημόσιου τομέα μετά την αφαίρεση του αναλωθέντος παγίου κεφαλαίου - αυξήθηκε στο 6,4% του διαθέσιμου εισοδήματος της Ευρωζώνης έναντι 5,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Οι καθαρές μη χρηματοοικονομικές επενδύσεις αυξήθηκαν στο 2,8% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος από 2,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Το αποτέλεσμα από τις μεταβολές αυτές είναι ότι ο καθαρός δανεισμός της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκε στο 3,7% του καθαρού διαθέσιμου εισοδήματος από 3,4% στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

    [06] O Μινωικός Υπολογιστής του Παλαικάστρου, ο διπλός πέλεκυς και ο συμβολισμός των δύο έψιλον

    Την πεποίθησή του ότι οι Μίνωες είχαν μεγάλη αστρονομική γνώση εκφράζει για μία ακόμα φορά ο διδάκτορας, ερευνητής αιγαιακών γραφών Μηνάς Τσικριτσής, ο οποίος αύριο Παρασκευή θα μιλήσει για τον Μινωικό Υπολογιστή του Παλαικάστρου, στο Παλαίκαστρο της Σητείας, σε μία προσπάθεια να ερμηνεύσει τη λειτουργία του, καθώς και τις άλλες παραστάσεις που βρέθηκαν σε δύο μήτρες το 1897.

    Όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δρ. Τσικριτσής μετρώντας σε κάθε παράσταση τις κουκίδες που περιβάλλουν τους πελέκεις μπορεί να γίνει ένας άμεσος συσχετισμός με την ετήσια κίνηση του Ήλιου, ώστε να γίνει κατανοητό το κοσμολογικό Μινωικό μοντέλο, με τον συμβολισμό του διπλού πέλεκυ και τον παράξενο συμβολισμό των δυο έψιλον τα οποία εμφανίζονται δίπλα από το μινωικό θρόνο αλλά και χαραγμένο στο έδαφος σε πολλές πομπικές πλάκες.

    Ο συμβολισμός του διπλού πέλεκυ και του διπλού έψιλον

    Ένα από τα θρησκευτικά Μινωικά σύμβολα είναι ο διπλός πέλεκυς, όπως και ο σταυρός σήμερα στον χριστιανισμό. Ο Πλούταρχος αναφέρει ότι οι «Λυδοίγάρ 'λάβρυν' τoν πέλεκυν ονομάζουσι» και ίσως από την λέξη Λάβρυς να προέρχεται η λέξη λαβύρινθος = οίκος του λάβρυος, σημειώνει ο δρ. Τσικριτσής.

    «Ο διπλός πέλεκυς εμφανίζεται σε πολλά χάλκινα ή χρυσά ευρήματα, αλλά και ως σύμβολο από την Κρητική Ιερογλυφική γραφή με φωνητική αξία a-άλφα. Είναι πιθανόν όπως θα δειχθεί ο πέλεκυς, ως σύμβολο της κίνησης του Ήλιου, η συλλαβική τους αξία a-άλφα να είναι ακροφωνία της αιολικής λέξης α-έλιος, που σημαίνει το αντικείμενο που λάμπει και ζεστάνει, όπως ο Ευστάθιος ετυμολογεί το αέλιος από το άω τωλάμπω...καιαύως Αιολικώς, ... καιεκ τουέλη, ηθερμασία, αέλιος...», τονίζει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο ερευνητής.

    Στο Παλαίκαστρο σε χώρο που ήταν ένα Μινωικό Χαλκουργείο - Χυτήριο, βρέθηκε και η δεύτερη πλάκα που φέρει στην μια πλευρά δύο πέλεκυς, ένα μεγάλο και ένα μικρότερο. «Μετρώντας τα ανάγλυφα στίγματα που εμφανιζόταν στην κάθε κόψη του μεγαλυτέρου, παρατηρήσαμε στο αριστερό μέρος του πέλεκυ στην κάτω κόψη να έχει 94 ανάγλυφες κουκίδες και στην άνω πλευρά 89, που προστιθέμενες δίνουν 183, η άλλη κόψη του πέλεκυ δίνει 91+91=182. Δηλαδή το σύνολο των ανάγλυφων κουκίδων μας δίνει το ηλιακό έτος 183+182= 365 ημερών. Εντός του πέλεκυ εμφανίζεται χαραγμένο και το γνωστό σύμβολο των 2 έψιλονπου έχει 3 ακτίνες στην κάθε πλευρά, έτσι το σύμβολο αυτό αποτυπώνει την κίνηση του Ήλιου από τα Ηλιοστάσια στις Ισημερίες», υποστηρίζει ο δρ. Τσικριτσής.

    Όπως λέει ο ερευνητής Μαθηματικός, ειδικός στην Αρχαιοαστρονομία, συνεργάτης στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών, από πολλούς ερευνητές το σύμβολο του πέλεκυ θεωρείται ότι είναι Ηλιακό, και μέσα από την έρευνά του επιβεβαιώνεται ότι η απεικόνισή του αποτυπώνει την κίνηση του ήλιου στα Ηλιοστάσια - τις Ισημερίες και το ηλιακό ημερολόγιο. Ακόμα και το διπλό έψιλον, όπως λέει, που ταυτίζεται με το Δελφικό σύμβολο του διπλού έψιλον, η μήτρα του Παλαικάστρου δίνει μια σημαντική ερμηνεία.

    Όπως εξηγεί ο δρ. Τσικριστής, ο μικρότερος πέλεκυς με τα 89 ανάγλυφα στίγματα που αντιστοιχεί σε 3 σεληνιακούς μήνες πιθανόν να δηλώνει την κίνηση του ήλιου από ένα ηλιοστάσιο σε μια Ισημερία. Τα συμπεράσματα αυτά εμφανίζονται και σε άλλους πελέκεις που μελετήθηκαν σε εικόνες από το Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

    «Παρατηρούμε λοιπόν κάποιες συμπτώσεις, όπου σε μια πέτρινη μήτρα αναπαραγωγής πολλών αντιγράφων: πελέκεων, του Μινωικού Υπολογιστή εκλείψεων, του κοσμολογικού μοντέλου των Μινωιτών και της τιτανίδας Θεάς Ρέας, υπάρχουν πολλές αστρονομικές απεικονίσεις. Τελικά μία ασήμαντη για πολλούς πλάκα αν μελετηθεί και αρχαιοαστρονομικά μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες ενός μυστηριακού πολιτισμού που είναι ο Μινωικός», τονίζει ο δρ. Τσικριτσής.

    Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιαστούν και στο διεθνές συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος Κόσμος», που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου.

    Στην αυριανή εκδήλωση του Παλαικάστρου, όπου βρέθηκαν τα σημαντικά αυτά ευρήματα, ομιλητής θα είναι και ο Καναδός αρχαιολόγος Αλεξάντερ ΜακΓκίλεβρι, ο οποίος θα μιλήσει για το περίφημο χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο, τον «Κούρο του Παλαικάστρου», που βρέθηκε στις ανασκαφές της μινωϊκής πόλης.

    Το αγαλματίδιο έχει ύψος 54 εκ. και είναι σύνθετο από διάφορα υλικά όπως δόντι ιπποπόταμου, ορυκτό σερπαντίνη, ορεία κρύσταλλο, ξύλο και χρυσά επιθήματα.

    Θεωρείται από τα αριστουργήματα της τέχνης των Μινωϊτών.

    [07] Σε οφθαλμολογική κλινική στην Αθήνα μεταφέρθηκε το κοριτσάκι που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ

    Στην Οφθαλμολογική Κλινική του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε αργά το βράδυ της Τέταρτης το 20 μηνών κοριτσάκι, που δέχτηκε επίθεση από ροτβάιλερ που ανήκε στην οικογένειά του στον 'Αγιο Νικόλαο Λασιθίου.

    Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, από το Ηράκλειο στην Αθήνα, και στη συνέχεια στο νοσοκομείο "Αγία Σοφία" προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το αριστερό μάτι του παιδιού αφού έφερε μεγάλο και βαθύ τραύμα πάνω από το φρύδι.

    Υπενθυμίζεται ότι το μόλις 20 μηνών κοριτσάκι, μετά την επίθεση μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια στην παιδοχειρουργική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου ενώ κρίθηκε απαραίτητη ή μεταφορά του στην Αθηνα, κάτι που έγινε αμέσως μόλις σταθεροποιήθηκε η κατάστασή του.

    [08] Δύο βάρκες με 104 μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου

    Άλλοι 104 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν, σήμερα Πέμπτη, από δύο βάρκες, με κατεύθυνση ακτές της Λέσβου. Μια ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και μια ανοικτά της Σκάλας Συκαμνιάς.

    Σήμερα Πέμπτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, βρίσκονται εγκλωβισμένα 3464 άτομα, στη Χίο 2559 και στη Σάμο 1030. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7053 πρόσφυγες ή μετανάστες.

    [09] Ισπανία: Κοντά σε χαμηλό εξαετίας μειώθηκε η ανεργία

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν έξι ετών μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία το δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην άνοδο του τουρισμού και μετά από τρία χρόνια σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

    Ωστόσο, μεγάλο μέρος της ανάκαμψης στην απασχόληση αφορά συμβάσεις μικρής διάρκειας, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για εργασιακές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει από το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει στη χώρα εδώ και επτά μήνες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (INE), το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 20% του εργατικού δυναμικού την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, από 21% ένα τρίμηνο νωρίτερα. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2010.

    Σημαντική αύξηση κατέγραψε η απασχόληση, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    Ο συνολικός αριθμός των ανέργων διαμορφώθηκε στα 4,57 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την INE, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

    Βασικός παράγοντας για τη σταθερή βελτίωση στην αγορά εργασίας υπήρξε η οικονομική ανάκαμψη, ύστερα από τη βαθιά ύφεση που στοίχισε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αν και το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία παραμένει το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα.

    Η ισχυρή τουριστική βιομηχανία επίσης συνέβαλε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό, την ώρα που οι τουρίστες προτιμούν την Ισπανία έναντι άλλων προορισμών στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν ενταθεί οι ανησυχίες για την ασφάλεια.

    [10] Κατά 40% μειώθηκαν οι τουριστικές αφίξεις στην Τουρκία

    Βουτιά άνω του 40% κατέγραψε ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Τουρκία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ποσοστό που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και τουλάχιστον 22 χρόνια, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία και μια σειρά φονικών βομβιστικών επιθέσεων αποθάρρυναν τους τουρίστες.

    Οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 40,86% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, με 2,44 εκατ. άτομα να φθάνουν στη χώρα κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού. Πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση από το 1994, όταν άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία αυτά.

    Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε τον Μάιο, όταν οι τουριστικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 34,7%.

    Ο τουρισμός έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από τις τεταμένες σχέσεις με τη Μόσχα μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία στη συριακή μεθόριο πέρυσι. Παρόλο που προσφάτως η Άγκυρα και η Μόσχα άρχισαν να αναθερμαίνουν τις μεταξύ τους σχέσεις, οι τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 87% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία

    [11] Συρία: Ο Άσαντ προσέφερε αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα

    Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγηθεί αμνηστία σε όσους αντάρτες καταθέσουν τα όπλα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

    "Όποιο πρόσωπο φέρει όπλα (...) και καταζητείται από τη δικαιοσύνη (...) εξαιρείται από το σύνολο της ποινής αν παραδοθεί και καταθέσει τα όπλα σε διάστημα τριών μηνών από τη δημοσίευση αυτού του διατάγματος", αναφέρει το κείμενο της προεδρίας το οποίο αναπαράγεται από το Sana.

    Το διάταγμα εξαιρεί επίσης από κάθε ποινή όποιον έχει αφήσει ελεύθερο, χωρίς αντάλλαγμα, έναν όμηρο.

    [12] Πρεμιέρα σήμερα για το 5ο διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

    Αρχίζει σήμερα το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου με τη συμμετοχή δεκαέξι δημιουργών από οκτώ χώρες. Το φεστιβάλ διοργανώνει η Κοινωνία των (δε)κάτων, στο πλαίσιο των σκοπών της, που είναι η σύσφιξη των σχέσεων των συγγραφέων σε επίπεδο παγκόσμιας κοινότητας. «Η ιδέα υπήρχε στο μυαλό μου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ποιητής Ντίνος Σιώτης, που είναι ο εμπνευστής και ο ιθύνων νους του φεστιβάλ, «από το 2004, αλλά μου πήρε έξι χρόνια για να ωριμάσει και να πραγματοποιηθεί. Το είδε πολύ ζεστά εξ αρχής μια ομάδα νέων επιχειρηματιών της Τήνου, διότι η επιχειρηματική αντίληψή τους δεν θέλει να εκπέμπει η Τήνος μόνο τη θρησκευτική της πνευματικότητα, αλλά και να φανεί ότι υπάρχει στο νησί ένας κόσμος που συνεπικουρεί τη θρησκευτική του εικόνα με άλλου είδους πνευματικές δραστηριότητες και διαφορετικούς προσανατολισμούς».

    Κάνοντας έναν απολογισμό της πρώτης πενταετίας του φεστιβάλ, ο Ντ. Σιώτης παρατηρεί: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια ποιοτική, γλωσσική, γεωγραφική και ηλικιακή ισορροπία.Σχεδόν 100 συγγραφείς (ποιητές και πεζογράφοι), από όλες τις ηπείρους, έχουν περάσει τον κάβο του νησιού από το 2010 έως το 2014. Το σημαντικό είναι ότι δυο-τρία άτομα, με ελάχιστα στην αρχή μέσα, έκαναν βουτιά στα βαθιά και τόλμησαν κάτι μεγάλο. Σε γενικές γραμμές, τα έβγαλαν πέρα: το 2010 πέτυχαν τον στόχο και πραγματοποίησαν το πρώτο στην Ελλάδα διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ, όντως διεθνές, αφού συμμετείχαν από δεκανέα χώρες 26 συγγραφείς. Είναι φεστιβάλ λογοτεχνίας και όχι του βιβλίου: με μουσική, χορευτικά συγκροτήματα, περιηγήσεις στο νησί, στρογγυλά τραπέζια, συζητήσεις και συνομιλίες και συναντήσεις του κοινού με τους συμμετέχοντες δημιουργούς. Η Ελλάδα το αξίζει και η Τήνος το αντέχει και τα βγάζει πέρα μια χαρά. Σε εποχή κρίσης, ο πολιτισμός, ζωτικός παράγοντας για την κοινωνική συνοχή, μας καθορίζει και το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου έχει θέσει τις βάσεις για τη σύνθεση μιας πολυεθνικής λογοτεχνικής γιορτής, με μακροπρόθεσμο στόχο να καταστεί η Ελλάδα, και συνεπακόλουθα η Τήνος, τόπος και προορισμός πνευματικού και καλλιτεχνικού τουρισμού».

    Οι προσκεκλημένοι συγγραφείς θα διαβάσουν κείμενά τους στη γλώσσα τους. Οι μεταφράσεις των κειμένων θα είναι διαθέσιμες στα ελληνικά και στα αγγλικά. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε τρία σημεία: στη Χώρα (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού), στο προαύλιο της εκκλησίας των Εισοδίων στο χωριό Τριπόταμος και στο λιμάνι της Τήνου. Για τη διοργάνωση του φεστιβάλ η Κοινωνία των (δε)κάτων συνεργάζεται με τον Δήμο Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Χορηγός ακτοπλοϊκών εισιτηρίων είναι η εταιρεία Fast Ferries.

    Συμμετέχουν οι Δημήτρης Αθηνάκης, Άννε Χελένε Γκούνταλ (Νορβηγία), Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Σοφία Διονυσοπούλου, Όλγα Σαβιτσέβιτς (Κροατία), Μαριάνε Λάρσεν (Δανία), Πέτρος Μάρκαρης, Χάρης Μελιτάς, Κέιτ Νιούμαν (Ιρλανδία), Νταν Σκόφιλντ (ΗΠΑ), Νούρι αλ-Τζάρα (Συρία), Γκέρχαρντ Φάλκνερ (Γερμανία), Χρύσα Φάντη, Αλέκος Φλωράκης, Δημήτρης Χουλιαράκης και Δήμητρα Χριστοδούλου.

    [13] Χάκερς μπορούν να εκμεταλλευτούν ακόμα και... λάμπες

    Ερευνητές ασφαλείας ανακάλυψαν πρόσφατα 9 ευπάθειες σε μια σειρά λαμπτήρων της εταιρείας Osram, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο. Οι ευπάθειες στα προϊόντα της σειράς Lightify θα μπορούσαν να δώσουν σε χάκερς τη δυνατότητα πρόσβασης στο Wi - Fi ενός οικιακού δικτύου με το ενδεχόμενο να λειτουργούν τα φώτα ενός σπιτιού χωρίς φυσικά την άδεια του ιδιοκτήτη.

    «Τα τρωτά αυτά σημεία θα μπορούσαν να παράσχουν σε κάποιον πρόσβαση ώστε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το ίδιο το δίκτυο και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC η καθηγήτρια Άντζελα Σάσε του πανεπιστημίου University College του Λονδίνου, η οποία ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας.

    Από την πλευρά της η Osram αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι η «πλειονότητα» των προβλημάτων θα μπορούσαν να διορθωθούν μέσω μιας αναβάθμισης στο λογισμικό, η οποία θα είναι διαθέσιμη τον Αύγουστο, ωστόσο, δεν έχει αναπτυχθεί το διορθωτικό για 4 από τις ευπάθειες.

    Η σειρά Lightify της Osram αποτελείται από λαμπτήρες οι οποίοι συνδέονται στο Ίντερνετ και ο χρήστης μπορεί να έχει τον έλεγχό τους μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone του. Ένας ειδικός σε θέματα ασφαλείας δήλωσε στο BBC ότι η Osram έχει κάνει ένα «στοιχειώδες» λάθος.

    [14] Ο Γκιουλέν μπορεί να φύγει από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης

    Η Τουρκία λαμβάνει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι ο μουσουλμάνος ιεροκήρυκας, τον οποίο κατηγορεί ότι διοργάνωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μπορεί να φύγει από την κατοικία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

    Ο Μποζντάγ δήλωσε στο Habertutk TV πως ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν μπορεί να διαφύγει στην Αυστραλία, στο Μεξικό, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική ή στην Αίγυπτο. Η Τουρκία υποστηρίζει πως ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, είναι ο ιθύνων νους του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

    Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2016 - 10:32:46 UTC