Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Σταμάτης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Πρόωρες εκλογές μέχρι τα τέλη του χρόνου
  • [02] Αθ. Σαββάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επιχειρήσεις Β. Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες
  • [03] Μείωση 40% του τουρισμού τον Ιούνιο στην Τουρκία
  • [04] Εκρηκτικός μηχανισμός εστάλη σε δικαστικό
  • [05] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα
  • [06] Το «Σπίτι» ορίστηκε ως η θεματική της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
  • [07] Κατατέθηκαν οι τραπεζικές ενημερότητες και δανειακές συμβάσεις που έλειπαν από τον φάκελο του MEGA
  • [08] Η Αγγ. Μέρκελ απορρίπτει την αμφισβήτηση της προσφυγικής πολιτικής
  • [09] Φρ. Ολάντ στον Ντ. Τραμπ: Η Γαλλία θα είναι πάντα η Γαλλία
  • [10] Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [11] Η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική ασύλου της Μέρκελ
  • [12] Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο 7χρονος που τραυματίστηκε από λέμβο

  • [01] Δ. Σταμάτης στο «Πρακτορείο 104,9 FM» : Πρόωρες εκλογές μέχρι τα τέλη του χρόνου

    «Πιστεύω ότι από τη σκέψη του πρωθυπουργού περνάει να κάνει όσο πιο γρήγορα εκλογές, μέσα στον Οκτώβριο ή μέχρι το τέλος του ?16» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε «θεατρική παράσταση» τη συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης στην εκπομπή «Δύο στις 12», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα σκέπτεται να προσφύγει γρήγορα στις κάλπες για να πετύχει -όπως είπε- μια ήττα διαχειρίσιμη. «Γιατί όσο περνάει ο χρόνος, η ήττα μετατρέπεται σε πανωλεθρία και αυτό το καταλαβαίνει», τόνισε ο κ. Σταμάτης.

    Σχολιάζοντας τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης, που έβαλε στο τραπέζι η κυβέρνηση, είπε ότι τον προβληματίζει η σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυφαίνει σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

    Για τα μέτρα κοινωνικής ανασυγκρότησης και άμβλυνσης των συνεπειών από την απώλεια του ΕΚΑΣ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπατά τους πολίτες», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχε διαθέσει για την κοινωνική πολιτική 450 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα και η σημερινή μόλις 108 εκατ. ευρώ.

    [02] Αθ. Σαββάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Οι επιχειρήσεις Β. Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες

    Με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιο Σαββάκη.

    Όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαββάκης, οι επιχειρήσεις Βορείου Ελλάδος ήταν πάντα διεθνοποιημένες και με το βλέμμα προς το βορρά. Δηλαδή θεωρούν ως φυσική συνέχεια της τοπικής αγοράς την αγορά των Βαλκανίων, Βουλγαρία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλβανία και Ρουμανία. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο τώρα αλλά συνέβαινε ήδη από τα τέλη του '80 αρχές του '90 οπότε και οι χώρες αυτές είχαν ανοίξει τις οικονομίες τους. Εξάλλου, ο κύριος λόγος που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία των επιχειρήσεων της βορείου Ελλάδος έχουν επιβιώσει είναι και αυτός, ότι δηλαδή οι συγκεκριμένες αγορές στηρίξανε την πτώση της εγχώριας κατανάλωσης κατά κύριο λόγο.

    [03] Μείωση 40% του τουρισμού τον Ιούνιο στην Τουρκία

    Οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν κατά 40% στην Τουρκία τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με συνέπεια να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους φέτος, λόγω των επιθέσεων και της διπλωματικής κρίσης με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Τουρισμού.

    Ωστόσο ο αντίκτυπος της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου από μέρος του στρατού αναμένεται να γίνει αισθητός στα στατιστικά στοιχεία του Ιουλίου.

    Ο Ιούνιος είναι κατά παράδοση μήνας υψηλής τουριστικής περιόδου για έναν τομέα που είχε έσοδα 35 δισεκ. δολαρίων (31,5 δισεκ. ευρώ) το 2015.

    Οι αφίξεις των ρώσων τουριστών κατέρρευσαν, καθώς μειώθηκαν κατά 93% τον Ιούνιο, λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας. Οι δύο χώρες μόλις πρόσφατα συμφιλιώθηκαν.

    Η επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ (47 νεκροί) και το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου (270 νεκροί) ήταν αιτία για το προσωρινό κλείσιμο του αερολιμένα.

    Εδώ και ένα χρόνο η Τουρκία πλήττεται από σειρά αιματηρών επιθέσεων που οι αρχές αποδίδουν ή στο Ισλαμικό Κράτους ή στους κούρδους αντάρτες.

    [04] Εκρηκτικός μηχανισμός εστάλη σε δικαστικό

    Σε ελεγχόμενη έκρηξη του βιβλίου μέσα σε φάκελο που έστειλαν, αργά το μεσημέρι, άγνωστοι στην οικία δικαστικού στον Υμηττό, προχώρησαν, πριν από λίγο, πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.

    Ο δικαστικός που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ασχοληθεί με την πολύκροτη υπόθεση του Noor One, θεώρησε ύποπτο τον φάκελο με το βιβλίο και αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και πυροτεχνουργοί του ΤΕΕΜ, που διαπίστωσαν ότι μέσα στο βιβλίο υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός και έτσι προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

    Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί ήδη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ σημειώνεται ότι έως αυτή την ώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [05] Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα

    Μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πλάκα Κερατέας Αττικής, όπου αργά το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή.

    Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, κίνδυνος για ορισμένες οικίες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 62 πυροσβέστες με 31 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 24 ατόμων, 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

    [06] Το «Σπίτι» ορίστηκε ως η θεματική της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης

    Το "Σπίτι" ως φαντασιακή σύλληψη (κοινότητα, πατρίδα, ρίζα, παιδικά χρόνια, καταφυγή στο χώρο αλλά και στην έννοιά του κ.ά.) αλλά και ως κατασκευή θα είναι το θέμα - σκεπτικό της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που σχεδιάζει ήδη για τον Σεπτέμβριο του 2017 τοΚρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

    Ύστερα από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017, η χρηματοδότηση της οποίας αναμένεται ναενταχθεί στα ΕΣΠΑ της ερχόμενης περιόδου.

    Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό το 2007, ανοίγει -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΚΜΣΤ- έναν καινούργιο κύκλο λειτουργίας με νέα δομή, επικαιροποιημένους στόχους και έμφαση στο συμμετοχικό επιμελητικό σχήμα.

    [07] Κατατέθηκαν οι τραπεζικές ενημερότητες και δανειακές συμβάσεις που έλειπαν από τον φάκελο του MEGA

    Κατέθεσε η εταιρεία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.» η οποία είναι μέτοχος στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, το σύνολο των δανειακών συμβάσεών της καθώς και βεβαιωμένες τραπεζικές ενημερότητες προς την «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε.», ώστε να συμπεριληφθούν στον φάκελο συμμετοχής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA στον διαγωνισμό για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

    Σημειώνεται ότι το MEGA έχει απορριφθεί στη φάση της προεπιλογής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επίσης, η «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», σε ενημέρωσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνει, ότι κατατέθηκε προς τις αρμόδιες Αρχές και το πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας της εταιρείας.

    [08] Η Αγγ. Μέρκελ απορρίπτει την αμφισβήτηση της προσφυγικής πολιτικής

    Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις εκκλήσεις για την αμφισβήτηση της πολιτικής υποδοχής προσφύγων στη χώρα, μετά τις δύο πρόσφατες επιθέσεις που διαπράχθηκαν από πρόσφυγες.

    Οι τζιχαντιστές «επιδιώκουν να πλήξουν την ετοιμότητά μας να υποδεχθούμε απελπισμένους ανθρώπους. Εναντιωνόμαστε κατηγορηματικά σε αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο η Αγγελα Μέρκελ, η προσφυγική πολιτική της οποίας δέχεται και πάλι έντονες επικρίσεις στη Γερμανία.

    «Οι τρομοκράτες επιδιώκουν να μας εκτρέψουν από ό,τι είναι σημαντικό για εμάς, να διαρρήξουν τη συνοχή μας και το αίσθημα της κοινότητας, να πλήξουν τον τρόπο ζωής μας, την ανοικτή μας στάση και την προθυμία μας να υποδεχθούμε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», είπε η Αγγελα Μέρκελ.

    «Βλέπουν μίσος και φόβο ανάμεσα στους πολιτισμούς, μίσος και φόβο ανάμεσα στις θρησκείες. Αντιτασσόμαστε αποφασιστικά σε αυτό», πρόσθεσε.

    «Θα τα καταφέρουμε», επανέλαβε με επιμονή η καγκελάριος.

    Διαβάστε επίσης:

    Η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική ασύλου της Μέρκελ

    [09] Φρ. Ολάντ στον Ντ. Τραμπ: Η Γαλλία θα είναι πάντα η Γαλλία

    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να δημιουργήσει προσεχώς μια Eθνοφρουρά στη Γαλλία ώστε να συνδράμει τις δυνάμεις της τάξης στη μάχη κατά των τρομοκρατικών επιθέσεων στη χώρα.

    «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε πως η Εθνοφρουρά θα οικοδομηθεί από τις υπάρχουσες επιχειρησιακές εφεδρείες», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Ελιζέ έπειτα από συνάντηση του Φρανσουά Ολάντ με κοινοβουλευτικούς που ειδικεύονται στο θέμα αυτό. Οι διευθετήσεις θα γίνουν αρχές Αυγούστου, προτού αρχίσει η λειτουργία του θεσμού η οποία αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου.

    «Οι όροι του σχηματισμού και η κατανομή των δυνάμεων προστασίας επί του γαλλικού εδάφους θα καθοριστούν ύστερα από συμφωνία με όλους τους (εμπλεκόμενους) παράγοντες», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. «Ένα συμβούλιο για την άμυνα» θα συζητήσει για αυτή τη μελλοντική Εθνοφρουρά στις αρχές Αυγούστου και αναμένεται να ορίσει επακριβώς τη δύναμή της.

    Ο σκοπός είναι να «καταστεί επιχειρησιακή το ταχύτερο δυνατό η συγκρότηση αυτής της δύναμης που θα τεθεί στην υπηρεσία της προστασίας των Γάλλων», αναφέρει η ανακοίνωση του Ελιζέ.

    Στο πλαίσιο αυτό, 15.000 έφεδροι αναμένεται να είναι διαθέσιμοι έως τα τέλη Ιουλίου έναντι 12.000 σήμερα.

    «Η Γαλλία θα είναι πάντα η Γαλλία», δήλωσε εξάλλου ο Φρανσουά Ολάντ απαντώντας στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για τον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε πως η Γαλλία δεν είναι πλέον η ίδια μετά την επίθεση στη Νίκαια και τη δολοφονία ενός ιερέα.

    [10] Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δισ. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο.

    Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους.

    Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

    Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με τη σημερινή έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. από τα 3 δισ. στα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία. «Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

    [11] Η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική ασύλου της Μέρκελ

    Tο 57% των Γερμανών απορρίπτει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ στην παροχή ασύλου στους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, ενώ πάνω από το 50% θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες των πολιτών. Περισσότεροι είναι οι άντρες που έχουν τη γνώμη αυτή. Αυτά προκύπτουν από δημοσκόπηση που έγινε από το Ινστιτούτο Εmnid για το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24, τον τηλεοπτικό σταθμό του ομίλου «Welt», η οποία διεξήχθη μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

    [12] Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στη ΜΕΘ ο 7χρονος που τραυματίστηκε από λέμβο

    Σε σταθερή κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας, ο επτάχρονος που τραυματίστηκε στο κεφάλι από λέμβο, το περασμένο Σάββατο, στην παραλία Τσιλιβί, στη Ζάκυνθο.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, Ανδρέας Ηλιάδης, «είναι πιθανό αύριο το πρωί να μπούμε στη διαδικασία να ξυπνήσουμε το παιδί, για να δούμε αν τα πράγματα είναι καλύτερα». Ωστόσο, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα, το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ιατρικές ενέργειες ή θα παρατείνουμε την καταστολή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 July 2016 - 14:32:34 UTC