Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για την ανάπτυξη θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη
  • [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
  • [03] Συλλυπητήρια Τσίπρα στον Αλ Σίσι για την αεροπορική τραγωδία
  • [04] Γ. Σταθάκης: Στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους
  • [05] Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-20
  • [06] ΔΝΤ: «Θετικές» οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας
  • [07] Ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών, με εξέταση μαθημάτων γενικής Παιδείας
  • [08] Σύλληψη 23χρονου Σύρου, που κινήθηκε απειλητικά με φαλτσέτα εναντίον των λιμενικών, στον Πειραιά
  • [09] Γαλλία: Ο Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών
  • [10] Η νέα Πρόεδρος της Ταϊβάν δεσμεύτηκε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας
  • [11] Εργασία σε 33.000 μετανάστες από την Καμπότζη προσφέρει το Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ 2022
  • [12] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο
  • [13] «Τι να κάνουμε;», ένα βιβλίο ιδεολογικό ντιμπέιτ για τον κομμουνισμό και τη δημοκρατία
  • [14] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

  • [01] Για την ανάπτυξη θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση του ΣΒΒΕ στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, στις 14:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «διάλογος για την ανάπτυξη», που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο ξενοδοχείο «Πόρτο Παλάς».

    Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί κοινωνικές δομές της Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως.

    [02] Συνάντηση Κοτζιά-Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

    Θέματα γεωστρατηγικής σημασίας, όπως το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής και αυριανής Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

    Όσον αφορά τα θέματα σχετικά με την επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο για το προσφυγικό, που επίσης απασχόλησαν τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ληφθούν δύο πράγματα υπόψη: πρώτον, ότι δεν θα εμπλακούν άλλες δυνάμεις σε αυτή τη διαδικασία και δεύτερον ότι δεν θα εμπλακούν άλλα ελληνικά νησιά όσον αφορά το προσφυγικό.

    Στα πλαίσια της Συνόδου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχει σειρά διμερών συναντήσεων με τον Ιταλό, τον Αλβανό, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και άλλους.

    Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι επιβεβαίωσαν την ανάγκη τα δύο υπουργεία Εξωτερικών να συμβάλλουν στην εξομάλυνση καταστάσεων και να υπάρχει περισσότερη συνεννόηση για θέματα που προκύπτουν. Ο Ν. Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού πιθανόν να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, όπου οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Σπήλαιο του Δία, όπου μετέφερε την Ευρώπη.

    [03] Συλλυπητήρια Τσίπρα στον Αλ Σίσι για την αεροπορική τραγωδία

    Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν στο αεροσκάφος της Egyptair, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

    Στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει με κάθε μέσο και να συνεργαστεί με την Αίγυπτο, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της υπόθεσης αυτής.

    Διαβάστε επίσης: Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir επιβεβαιώνει: Τα συντρίμμια που βρήκαν οι ελληνικές αρχές δεν ανήκουν στην πτήση 804

    [04] Γ. Σταθάκης: Στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους

    "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το νόμο για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ), τον οποίο εσείς φτιάξατε και που προβλέπει ότι, μπαίνει στο Ταμείο, εκποιείται υποχρεωτικά και τα χρήματα πηγαίνουν στο χρέος. Αντίθετα, στο νέο ταμείο μόνο το 50% θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ η ιδιωτικοποίηση της περιουσίας δεν είναι υποχρεωτική", ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, κατά την συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο.

    Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι σαν αντιπολίτευση ήταν εναντίον του ΤΑΙΠΕΔ, που τώρα ψηφίζει, ενώ αναφερόμενος στη διοίκηση του νέου υπερταμείου είπε ότι, οι δανειστές θα ασκούν ουσιαστικά την διοίκηση, με δεδομένο ότι έχουν τα τρία από τα πέντε μέλη και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων.

    [05] Αλ. Χαρίτσης: Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-20

    Η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20, ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές Περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση, ώστε να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων.

    Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, στην 36η ετήσια συνάντηση της Επιτροπής Νησιών της Συνδιάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στη Ρόδο.

    Ο υφυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθεςστη Ρόδο, με την αφορμή της συνάντησης, τόνισε πως η αναγνώριση της νησιωτικότητας, η ύπαρξη μόνιμων φυσικών αδυναμιών στα νησιά, οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής διακριτών πολιτικών στήριξης, διαρκούς χαρακτήρα, που θα αντισταθμίζουν τις προκλήσεις και, παράλληλα, θα στοχεύουν στην αξιοποίηση των μοναδικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων των νησιωτικών περιοχών.

    Οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ κινούνται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των νησιωτικών περιοχών, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Δίνεται μεγάλο βάρος σε εργαλεία χωρικής και τοπικής ανάπτυξης, με τα οποία υλοποιούνται στοχευμένα μικρά και μεσαία έργα, σε πολλούς τομείς παρέμβασης (περιβάλλον, επιχειρηματικότητα, τουρισμός, υγεία, κοινωνικός αποκλεισμός, υποδομές, κλπ), με σκοπό την αναβάθμιση του παραγωγικού δυναμικού και την αλλαγή του αναπτυξιακού πεπρωμένου των νησιών, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

    «Το ΕΣΠΑ δεν είναι το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτουμε» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. «Την Παρασκευή, ολοκληρώνεται η διαβούλευση και κατατίθεται προς ψήφιση ο αναπτυξιακός νόμος. Οι συζητήσεις για την ένταξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων στο "Σχέδιο Γιούνκερ" είναι αρκετά προχωρημένες. Συνολικότερα, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος με το κλείσιμο της αξιολόγησης και η έναρξη της συζήτησης για έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη διευθέτησης του δημόσιου χρέους, θα οδηγήσει το επόμενο διάστημα στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε τους αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς να συνεργαστούν με το υπουργείο και να καταθέσουν ώριμες και τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά και επενδυτικά τους σχέδια».

    Επεσήμανε, επίσης πως η Ελλάδα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην κατανομή των κονδυλίων που προκύπτουν από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014-20, ώστε να εισρεύσουν πρόσθετοι πόροι, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στις νησιωτικές περιφέρειες. Επιπλέον, ανοίγει η συζήτηση, ώστε από τη νέα χρονιά να αυξηθεί περαιτέρω το Πρόγραμμα Δημόσιων Ενισχύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου να ενισχυθούν εκείνες οι κοινωνικές ομάδες, αλλά και οι γεωγραφικές περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως οι νησιωτικές περιοχές του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

    Για το προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε ότι οι νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Σημείωσε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα από την κυβέρνηση προς τα νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές. Γι' αυτό, το υπουργείο προχώρησε σε πρόσθετη χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ για κάθε μία από τις δύο Περιφέρειες μέσα από το εθνικό ΠΔΕ. «Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση, το προσφυγικό θέμα, την ανεργία και τη φτώχεια, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, δίνοντας πνοή στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες» υπογράμμισε ο υφυπουργός.

    [06] ΔΝΤ: «Θετικές» οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών της Βραζιλίας

    Το ΔΝΤ χαρακτήρισε ως «θετικές»τις δηλώσεις του νέου υπουργού των Οικονομικών της χώρας, Ενρίκε Μεϊρέλες, αναφορικά με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.Μετά την ανάληψη των καθηκόντών του, την προηγούμενη εβδομάδα ο Μεϊρέλες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ελέγξει το δημόσιο χρέος, θα μεταρρυθμίσει το σύστημα των συντάξεων, αλλά και θα προχωρήσει σε αύξηση της φορολογίας. Ωστόσο, δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις οικονομικών μέτρων.

    «Ελπίζουμε ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες θα υλοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να βοηθήσουν τη Βραζιλία να ξεπεράσει την παρούσα οικονομική κατάσταση»δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις. «Προς την ίδια κατεύθυνση, χαιρετίζουμε την έμφαση που δίνει ο υπουργός Μεϊρέλες για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους, αλλά και την προστασία του συστήματος κοινωνικών παροχών, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίσουν την οικονομική επιβιωσιμότητά του»τόνισε ο Ράις.

    [07] Ολοκληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών, με εξέταση μαθημάτων γενικής Παιδείας

    Ολοκληρώνεται σήμεραΠαρασκευή, η πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών, με τους υποψήφιους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) να εξετάζονται στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και στην Ιστορία, αμφότερα γενικής Παιδείας.

    Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που δίνουν με το παλιό σύστημα, θα εξεταστούν σε ένα εκ των εξής μαθημάτων γενικής Παιδείας: Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής ή Ιστορία.

    Υπενθυμίζεται ότι, τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

    [08] Σύλληψη 23χρονου Σύρου, που κινήθηκε απειλητικά με φαλτσέτα εναντίον των λιμενικών, στον Πειραιά

    Στη σύλληψη ενός 23χρονου πρόσφυγα από τη Συρία για απείθεια, απειλή και οπλοφορία - οπλοκατοχή, προχώρησαν χθες το απόγευμα στελέχη του λιμενικού σώματος στην Ακτή Βασιλειάδη, μεταξύ της πύλης Ε1 και Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά.Ο 23χρονος αρνήθηκε έλεγχο και κινήθηκε απειλητικά προς τα στελέχη του λιμενικού σώματος, κρατώντας πτυσσόμενη λεπίδα ξυρίσματος με μήκος μεταλλικού κοπτερού δέκα εκατοστών.

    Οι μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά ανέρχονται σε 1407, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας έως σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία οργανωμένη μετακίνηση προς τα κέντρα φιλοξενίας.

    [09] Γαλλία: Ο Αμπντεσλάμ ενώπιον των ανακριτών

    Ο μόνος επιζών από τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έφθασε στο δικαστικό μέγαρο του Παρισιού, όπου θα ανακριθεί για πρώτη φορά από τους αντιτρομοκρατικούς εισαγγελείς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

    Ο Αμπντεσλάμ μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από το κελί του στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Φλερί-Μεροζίς και η φάλαγγα των αυτοκινήτων έφθασε λίγο μετά τις 07.15 στο δικαστικό μέγαρο για μία σημαντική για τη συνέχεια της έρευνας ανακριτική διαδικασία.

    [10] Η νέα Πρόεδρος της Ταϊβάν δεσμεύτηκε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας

    Η Πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν, δήλωσε στην τελετή της ορκωμοσίας της, ότι θα διαχειριστεί με σύνεση τις σχέσεις με την Κίνα, διασφαλίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ταϊβάν.Παράλληλα, πρότεινε προς όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τις διαφορές τους, προκειμένου να καταστεί δυνατή, η κοινή ανάπτυξη της ανατολικής και νότιας Σινικής Θάλασσας.Η Πρόεδρος Τσάι, δεσμεύτηκε για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

    Διπλωματική ετοιμότητα από την Ουάσιγκτον για συνεργασία με την Πρόεδρο Τσάι

    H Ουάσιγκτον δηλώνει την ετοιμότητά της, για να συνεργαστεί με Ταϊβάν, μετά τη σημερινή ορκωμοσία της νέας Προέδρου της χώρας, Τσάι Ινγκ-Γουέν.

    Η ετοιμότητα αυτή συνεργασίας της αμερικανικής διπλωματίας με την Ταϊβάν, εκδηλώνεται σε μια περίοδο επεισοδίων κλιμακούμενης έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, στα νότια της Σινικής Θάλασσας.

    [11] Εργασία σε 33.000 μετανάστες από την Καμπότζη προσφέρει το Κατάρ, ενόψει του Μουντιάλ 2022

    Η Καμπότζη αποδέχτηκε την πρόταση του Κατάρ να προσφέρει εργασία σε 33.000 μετανάστες από τη χώρα, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες για εργατικό δυναμικό που υπάρχουν, ώστε να κατασκευαστούν οι υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

    O υπουργός Εργασίας της Καμπότζης, Ίτχ Σαμχένγκ, αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του Σάλεχ αλ-Σάουι, γενικού διευθυντή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων του Κατάρ.

    Το αναφερόμενο Εμιράτο έχει άμεση ανάγκη από εισαγωγή εργατικού δυναμικού μέσα στην επόμενη εξαετία, προκειμένου να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής των έργων για την πραγματοποίηση της παγκόσμιας αθλητικής διοργάνωσης.

    [12] Καλοκαίρι πολιτισμού στην Άνδρο

    Παραστάσεις αρχαίου δράματος και κωμωδίας από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων Ελλήνων καλλιτεχνών, αλλά και νέων δημιουργών, προβολές, παραδοσιακούς χορούς και αφιερώματα, ετοιμάζεται να υποδεχτεί αυτό το καλοκαίρι η Άνδρος στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ της.

    Επίσης, στο νησί αναμένονται οι επισκέπτες που παραδοσιακά παρακολουθούν κάθε χρόνο τις εκθέσεις και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, του Μουσείου Κυδωνιέως, όπως και της Καϊρείου βιβλιοθήκης.

    Μετά από την πρώτη επιτυχημένη χρονιά με την ιδιαιτέρως θερμή ανταπόκριση του κόσμου (περισσότεροι από 9.000 θεατές παρακολούθησαν πέρσι τις δέκα εκδηλώσεις του), το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει στις 16 Ιουλίου με ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις που θα φιλοξενήσει το υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο, 900 θέσεων, το οποίο «φώλιασε» στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας. Φιλοδοξία του Φεστιβάλ, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Παντελή Βούλγαρη, είναι: «Κάθε χρονιά, να είναι ένας ανοιχτός χώρος συνεργασίας και φιλοξενίας σημαντικών καλλιτεχνικών προτάσεων, όχι μόνο στημουσική και στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο, τον χορό και τη λογοτεχνία».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με γνώμονα «την ποιότητα, την ποικιλία και το συνδυασμό καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών». Έτσι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, συναυλίες των Μαρίας Φαραντούρη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Θάνου Μικρούτσικου, Μίλτου Πασχαλίδη, Μανώλη Μητσιά, Έλλης Πασπαλά, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Μάριου Φραγκούλη, Λάκη Παπαδόπουλου και της Καμεράτας junior.

    Ανάμεσα στις παραστάσεις που θα παιχτούν, είναι η «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, η «Σταματία - το Γένος Αργυροπούλου» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, η «Λυσιστράτη» από το Εθνικό Θέατρο, και η «Απολογία του Σωκράτη» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη.

    «Στους δύσκολους καιρούς του σήμερα γυρεύουμε ανάσες ανάτασης. Οι εκδηλώσεις πολιτισμού λειτουργούν ως αντικαταθλιπτική τονωτική ένεση. Ονειρεύομαι χαρούμενα πρόσωπα, ζωηρά μάτια να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ», ανέφερε ο βραβευμένος σκηνοθέτης στην σημερινή παρουσίαση του προγράμματος. Η δική του συνδρομή -όπως είπε- είναι του καλού οικοδεσπότη, ώστε η διοργάνωση να κυλήσει, χωρίς προβλήματα και να επιτελέσει το σκοπό της. «Και σκοπός της είναι να θυμίζει πως η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια για ανέφελες εποχές, αλλά παντοτινή ανάγκη για την ομορφιά, την συγκίνηση, τον σεβασμό πάνω στην ανθρώπινη περιπέτεια», τόνισε ο Παντελής Βούλγαρης.

    [13] «Τι να κάνουμε;», ένα βιβλίο ιδεολογικό ντιμπέιτ για τον κομμουνισμό και τη δημοκρατία

    Με το λενινιστικό ερώτημα- τίτλο του κλασικού βιβλίου του Ρώσου επαναστάτη «Τι να κάνουμε;» οι συντάκτες του γαλλικού περιοδικού Philosophie Magazine (Μαρτίν Ντουρού και Μαρτίν Λεγκρό) κυκλοφόρησαν και στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Πατάκη, έναν διάλογο των δύο αντιθέτων Γάλλων ιδεολογικών στοχαστών, του Αλαίν Μπαντιού, ο οποίος ελπίζει σε έναν νέο κομμουνισμό και του Μαρσέλ Γκοσέ, που υπεραμύνεται μιας μεταρρυθμιστικής αστικής δημοκρατίας.

    Θέμα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης; Ο κομμουνισμός, ο καπιταλισμός και το μέλλον της δημοκρατίας. Αυτό το talk show επιπέδου - το οποίο ουδεμία σχέση έχει με το επίπεδο των τηλεοπτικών καβγάδων της ημεδαπής ιδιωτικής τηλεόρασης- καλύπτει 270 σελίδες και διεξήχθη σε τρεις τρίωρες συναντήσεις σε συμβολικούς χώρους: Η πρώτη στην έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος , η δεύτερη στο ξενοδοχείο Lutetia όπου καταλύουν εκπρόσωποι του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και η τρίτη στα γραφεία του φιλελευθέρου εκδοτικού οίκου Gallimard.

    [14] Ο Άγγελος Δεληβοριάς, επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ

    Σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, αναγορεύθηκε ο αρχαιολόγος και ιστορικός της τέχνης, ομότιμος ήδη καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί 40 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς.

    Η τελετή Αναγόρευσης πραγματοποιήθηκεστην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

    Η προσφώνηση έγινε από τον πρόεδρο του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, καθηγητή Παντελή Νίγδελη, ο χαιρετισμός από τον κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής καθηγητή Δημήτριο Μαυροσκούφη. Ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Περικλή Μήτκα, ενώ τον έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

    «Πρόκειται για προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας αναγνωρισμένη από την ακαδημαϊκή κοινότητα όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Για εμάς τους κλασσικούς αρχαιολόγους ένας λόγος παραπάνω. Τον εκτιμούμε πολύ ως μελετητή της κλασσικής αρχαιολογίας, αλλά και γενικότερα για την προσφορά του στον πολιτισμό. Το έργο του στο Μουσείο Μπενάκη άπτεται όλων των εποχών, από την αρχαιότητα μέχρι και τα νεότερα χρόνια» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεοδοσία Στεφανίδου Τιβερίου.

    Γεννημένος στην Αθήνα τον Αύγουστο του 1937, ο Άγγελος Δεληβοριάς μετά τις σπουδές του στην Ελλάδα συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία, την Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από το 1965 και εξής υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, στις αρχαιολογικές εφορείες Αθηνών, Αχαΐας και Λακωνίας - Αρκαδίας διεξάγοντας ανασκαφικές έρευνες και μουσειακές εργασίες. Το 1973 εξελέγη διευθυντής στο Μουσείο Μπενάκη, θέση στην οποία υπηρέτησε επί 41 έτη, ως το 2014. Παράλληλα, το 1992 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Μικρή, αλλά καθοριστική λεπτομέρεια στη λαμπρή πορεία του τιμώμενου. Εισήχθη αρχικά (το 1956 ) και φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στην αντίστοιχη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 6:32:27 UTC