Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή, προειδοποιεί η «Ομάδα των 7»
  • [02] Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά στο «Πρακτορείο»
  • [03] Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir επιβεβαιώνει: Τα συντρίμμια που βρήκαν οι ελληνικές αρχές δεν ανήκουν στην πτήση 804
  • [04] Το ρεμπέτικο της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλιώς... στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [05] Γ. Χουλιαράκης: Επιδιώκουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη
  • [06] ΔΝΤ: Η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος

  • [01] Ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή, προειδοποιεί η «Ομάδα των 7»

    Ανεπίσημο συμπόσιο που έγινε με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών-μελών της G7, αλλά και ακαδημαϊκών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ Brexitθα προκαλέσει γενικότερη οικονομική αναταραχή, σύμφωνα με πηγή της G7.Το συμπόσιο είναι κλειστό για τα ΜΜΕ, ενώ οι συμμετέχοντες συμφωνούν ότι μόνο τα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, δε μπορούννα ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς οικονομικής ανάπτυξης.

    Κατά τη γενικότερη άποψη που διαμορφώθηκε στο συμπόσιο οι διαρθρωτικές αλλαγές, σε συνδυασμό με την υλοποίηση επενδύσεων, είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την οικονομική ανάπτυξη.

    [02] Ο Γιώργος Νταλάρας μιλά στο «Πρακτορείο»

    Ο κορυφαίος Έλληνας τραγουδιστής, Γιώργος Νταλάρας μιλά στο Πρακτορείο, που κυκλοφορεί, χωρίς υπεκφυγές για όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα, την κρίση και το προσφυγικό, αλλά και για το καλό λαϊκό τραγούδι, που υπερασπίζεται με πάθος πάνω από 50 χρόνια.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γιώργου Νταλάρα έχει ως εξής:

    Γιώργος Νταλάρας: Ο νεοφιλελευθερισμός βάζει στον πάγκο του χασάπη τους αδύναμους

    Του Χάρη Αναγνωστάκη

    Είναι η ζωντανή ιστορία της ελληνικής μουσικής, αλλά, όπως έχει γράψει και η γαλλική «Figaro», τα τραγούδια του μιλάνε σε όλο τον κόσμο. Η καταξίωσή του δεν οφείλεται στις εκατοντάδες επιτυχίες του -και δεν είναι υπερβολή -στους 85 προσωπικούς του δίσκους, στα εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια που έκοψε, στις 500 συναυλίες που έδωσε από το 1981 και έπειτα, στους 18 εκατομμύρια δίσκους που έχει πουλήσει. Η καταξίωσή του, στους ειδικούς και κυρίως στον ελληνικό λαό, οφείλεται στη σκληρή δουλειά, για να βγει κάθε τραγούδι όπως πρέπει, στη σεμνότητα που απαιτεί η τέχνη του, σε αυτό που ονομάζουν το ήθος του καλλιτέχνη. Ο Γιώργος Νταλάρας είναι σε αυτή τη εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, πάνω από 50 χρόνια, ξεκινώντας το 1965, σε ηλικία 16 χρόνων, δίπλα στον θρυλικό ρεμπέτη Στελλάκη Περπινιάδη και πάνω από 40 χρόνια στην κορυφή. Αυτή η κορυφή, όμως, έχει και το κόστος της, ειδικά στη χώρα μας. Αλλά ο Γιώργος Νταλάρας δεν έχει ανάγκη από εισαγωγές και συστάσεις. Χαμένος χώρος και ειδικά όταν απαντά σε ό,τι και αν τον ρωτήσεις. Όπως έλεγε και το τραγούδι του Άκη Πάνου, «θέλω να τα πω, όπως υπάρχουν στο μυαλό».

    Οι Έλληνες, οι Ελληνίδες έχουν δείξει με τη στάση τους ότι πήραν μία απόφαση, να συμπαρασταθούν με όσες δυνάμεις έχουν στους πρόσφυγες, αλλά και στους «μετανάστες» - πρόσφυγες των κατεστραμμένων χωρών τους. Σώζουν το γόητρο του «πολιτισμένου» κόσμου. Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο ανθρωπισμός των Ελλήνων και των Ελληνίδων θα αποτελέσει μία σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον του ελληνισμού;

    «Είναι πολύ σωστή η τοποθέτησή σας. Η συμπεριφορά του λαού μας, στην πλειονότητά του ήταν και είναι, υποδειγματική. Οι μαύρες συμπεριφορές είναι εξαιρέσεις. Το πιστεύω αυτό. Ακόμα και οι αντιδραστικοί κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους με χυδαία σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είτε από πλάκα είτε από μόδα, ή από φοβίες, ή ακόμα και από αμετανόητο ρατσισμό. Τι να κάνουμε; Υπάρχουν και ιδιαίτερες μορφές φασιστικών ή ακραίων συμπεριφορών. Η ουσία είναι όμως αλλού. Η έκφραση αλληλεγγύης και φιλαλληλίας του λαού μας, εκφράστηκε δυναμικά, άμεσα, με υψηλό φρόνημα, με συνείδηση και πολιτική άποψη. Ίσως γιατί είμαστε και εμείς λαός προσφύγων. Και πολύ σωστά χρησιμοποιήσατε τον όρο ανθρωπισμό. Γιατί, παρά την κρίση, οι Έλληνες δείξανε ότι έχουν συνείδηση, καλλιέργεια και ότι δεν κολλάνε σε ρατσιστικές αγκυλώσεις. Είχα την ευκαιρία να το ζήσω αυτό και στη Μυτιλήνη, αλλά και σε άλλα σημεία της πατρίδας μας που φιλοξενούν πρόσφυγες. Και βέβαια αυτό είναι μια παρακαταθήκη πολιτική και πολιτιστική για το λαό μας. Σ'αυτό το περιβάλλον του νεοφιλελευθερισμού και της αναζωπύρωσης των φυλετικών διακρίσεων, της θεοποίησης του χρήματος, της υπερδύναμης του life style μέσα από την τηλεόραση, της κακής αισθητικής.

    Πώς βλέπετε την κατάσταση με τους πρόσφυγες, όπως έχει διαμορφωθεί τελευταία και με την εμπειρία σας ως Πρέσβης Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για τους πρόσφυγες;

    «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Το βλέπω μέσα από πραγματικούς απολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά, πάνω από όλα, ως απλός πολίτης. Όπως έλεγα και πριν, ο νεοφιλελευθερισμός, ο άνευ όρων σύγχρονος καπιταλισμός, που βάζει στον πάγκο του χασάπη τους αδύναμους και τους διωκόμενους, γιατί στην ουσία αυτό είναι οι πρόσφυγες, οδηγεί σε κλειστά σύνορα και κάθε μορφής πολιτικά και ανθρωπιστικά αδιέξοδα. Ό,τι και να κάνουν οι λαοί από μόνοι τους, οι καλλιτέχνες, οι οργανώσεις, αν δεν αλλάξει θεσμικά η Ευρώπη ?ούτε καν η Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες δεν τηρείται όπως ξέρετε? θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Ούτε η φτώχεια, φανερή στη νότια Ευρώπη και υποβόσκουσα στη βόρεια, ούτε οι φράχτες ούτε οι εθνικιστικές κορόνες, μπορούν να σταματήσουν τις προσφυγικές ροές. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι που ρισκάρουν τη ζωή των παιδιών τους σε μια βάρκα, δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Όσο κι αν κινητοποιηθούν οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, αν η Ευρώπη που τρέχει ασθμαίνουσα, με αυτά τα παλιά της παπούτσια και τον κακοχωνεμένο διαφωτισμό με υποκρισία πίσω από το πρόβλημα, η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί γιατί, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, η Ευρώπη είναι μέρος του προβλήματος, γιατί αυτή ύψωσε τις τελευταίες δεκαετίες αυτά τα τείχη της υποκρισίας με την ανοχή της στους απανωτούς πολέμους».

    Η κρίση εδώ και επτά χρόνια έχει σχεδόν γονατίσει τα μεγαλύτερα κομμάτια του ελληνικού λαού. Προσφάτως είχατε δηλώσει ότι οι ηγέτες μας θα έπρεπε να καθήσουν να τους δικάσει η ιστορία. Αν ήσασταν ο συνήγορος του ελληνικού λαού, ποια θα ήταν τα πρώτα σας λόγια;

    «Θα έλεγα αυτό το τετριμμένο αλλά τόσο αληθινό και καίριο για το λαό μας «πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα γελασμένος». Θέλω να πω μ'αυτό, ακόμα και τα λάθη που έκανε ο λαός μας παρασυρμένος από το τοπίο της εικονικής πραγματικότητας με την ευωχία, την πολυτέλεια, την ξενοιασιά, έχει ένα μερίδιο ευθύνης, αλλά οι ηθικοί αυτουργοί είναι αυτοί που κατέβασαν τα ξένα βάζα με το γλυκό από τις θυρίδες και από τις τράπεζες και τα έβαλαν πάνω στο τραπέζι των νοικοκυριών. Επίσης αυτή η υπόσχεση εδώ και 6 χρόνια που δυστυχώς συνεχίζεται, κάντε υπομονή για να περάσουμε απέναντι, δεν μας έβγαλε πουθενά. Ο λαός μας δεν αντέχει άλλο. Αυτή είναι η ωμή σκληρή πραγματικότητα».

    Υπηρετείτε το ελληνικό τραγούδι πάνω από 50 χρόνια. Ξεκινήσατε σε ηλικία 15 ετών δίπλα στον θρυλικό Στελλάκη Περπινιάδη. Σήμερα σας βλέπουμε να έχετε δίπλα σας σχετικά νέους τραγουδιστές. Να υποθέσω ότι με αυτό τον τρόπο δεν σπάει η αλυσίδα του καλού αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού;

    «Μα είναι αυτονόητο. Το λαϊκό τραγούδι όσο και να το πολεμήσουν, δεν θα σταματήσει να υπάρχει. Είναι στην κυτταρική μνήμη του λαού μας, σε κάθε γενιά. Η Ελλάδα είχε και θα έχει ποιητές και λαϊκούς μουσικούς, όσο και να το πολεμήσουν τα συστήματα. Έτσι συνεχίζεται η αλυσίδα. Εμείς δεν έχουμε παρά να δίνουμε βήμα στους νέους μουσικούς, τραγουδοποιούς και τραγουδιστές, οι οποίοι βασισμένοι στις αρχές του καλού τραγουδιού, το διευρύνουν με το ταλέντο και την έμπνευσή τους και το εξελίσσουν. Για μένα αυτό δεν είναι απλά υποχρέωση, αλλά κομμάτι της εργασίας μου. Οτιδήποτε άλλο, θα ήταν στείρο. Το να κάνω, δηλαδή, συναυλίες με καλά τραγούδια χωρίς να δίνω βήμα στους επόμενους».

    Σε αυτά τα 50 χρόνια έχετε συνεργαστεί με όλους τους κορυφαίους της μουσικής και της ποίησης, της στιχουργικής. Είναι δυνατόν για το «γνωστό» σύστημα εξουσίας, εταιριών και πολιτικών, δυστυχώς και δημοσιογράφων, να εξακολουθεί η επιχείρηση ότι το λαϊκό, και κυρίως το ρεμπέτικο, τραγούδι είναι απλώς μία παρένθεση στη μουσική μας;

    «Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε, αυτό που μπορούμε και αυτό που αγαπάμε και εκείνοι, όπως πολύ σωστά θίξατε, φροντίζουν την «επιχείρησή τους», η οποία λέει χαμηλό κόστος και προϊόντα με ημερομηνία λήξεως. Ακούστε. Έχετε δίκιο. Δεν βολεύει τις επιχειρήσεις το καλό τραγούδι. Το καλό τραγούδι είναι ακριβό και πραγματικά και μεταφορικά. Θέλει χρόνο, θέλει παρέες μουσικών, θέλει δεκάδες ώρες στο στούντιο, θέλει μελέτη, θέλει παραγωγούς στις εταιρείες και στα ραδιόφωνα και δημοσιογράφους που θα ασχοληθούν μ'αυτό και που γνωρίζουν την ιστορία του. Με playlist, παρατρεχάμενους, τραγουδίστριες μοντέλα και δημοσιογράφους life style, δεν υπηρετείται το λαϊκό τραγούδι. Που μ'ένα τρόπο ήταν πάντα κοινωνικό. Έτσι το τραγούδι έχει πραγματικά χτυπηθεί, έχει πολεμηθεί. Όμως κανείς δεν μπορεί να το εξαφανίσει. Γιατί μέσα από την ανέχεια, την οικονομική και την ηθική, μέσα από τη μιζέρια, θα βρίσκονται πάντα νέοι μουσικοί, που θα γράφουν τραγούδια που θα μοιάζουν με του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Κουγιουμτζή, του Λοΐζου, του Νικολόπουλου, του Μάλαμα και τόσων άλλων νεότερων, όπως και νέα αγόρια και κορίτσια, που θα γράφουν στίχους που θα μοιάζουν με του Λευτέρη (Παπαδόπουλου) και του Μάνου (Ελευθερίου). Έτσι το λαϊκό τραγούδι δεν θα γίνει ποτέ παρένθεση. Στην πραγματικότητα θα είναι ο δρόμος».

    Το γνωρίζετε καλά. Έχουν δημιουργηθεί μία σειρά από στερεότυπα εναντίον σας σε ένα κομμάτι της κοινωνίας, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη βάση. Πώς εξηγείτε τόσο ντόρο, εκτός από το προφανές ότι κάποιοι βρίζοντας τον Νταλάρα και τις τεράστιες επιτυχίες του, έφτιαξαν όνομα και έκαναν καριέρα;

    «Εγώ έχω τελειώσει με αυτό. Περνώντας τα χρόνια και ωριμάζοντας, το θεωρώ νομοτέλεια. Συμβαίνει παντού και πάντα. Όμως δεν θεωρώ ότι είναι κομμάτι της κοινωνίας, αλλά στερεότυπο των επιτήδειων. Είναι λίγοι αλλά κάνουν ντόρο, γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους. Και βέβαια, όταν είσαι πάνω από 45 χρόνια παρών, ο φθόνος και η μικροψυχία κάποιων είναι συναισθήματα αυτονόητα. Εμένα δεν με πειράζει αυτό. Με ενοχλεί και πολέμησα μόνο τη συκοφαντία και την κακοήθεια».

    Αν, όπως είπατε κάποια στιγμή, «είμαστε τα ταξίδια μας», τότε τα μεγάλα τραγούδια, που μιλούν στην καρδιά του λαού τι είναι;

    «Τα μεγάλα τραγούδια είναι η έμπνευσή μας, η δύναμή μας, η παρηγοριά μας...Σε μια μουσική παράσταση που είχαμε κάνει πριν από χρόνια στο Μέγαρο για τον Τσιτσάνη, που σκηνοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής, έλεγε μια κατάκοπη γυναίκα που υποδυόταν μια ηθοποιός όταν ακουγόταν το τραγούδι "Τα ξένα χέρια", "μα που με ξέρει εμένα αυτός ο Τσιτσάνης και γράφει τραγούδια για τη ζωή μου;"Αυτό είναι το λαϊκό τραγούδι».

    Θα στηρίζατε μια προσπάθεια να μπει το παραδοσιακό και λαϊκό τραγούδι στην εκπαίδευση; Τουλάχιστον ως μία γνωριμία των παιδιών μας με τους κορυφαίους και τις δημιουργίες τους;

    «Δεν θα τη στήριζα, τη στηρίζω. Είναι ο καημός μου και η αγωνία μου. Είναι κάτι που προσπαθούμε με μουσικούς που κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά, διδάσκουν λαϊκό πιάνο, λαϊκή κιθάρα, μπουζούκι, όπως ο Ορδουλίδης, ο Μυστακίδης, ο Αχαλινοτόπουλος, οι Τσαχουρίδηδες και πολλοί άλλοι. Άνθρωποι που κάνουν διδακτορικά σε ξένα πανεπιστήμια για τη λαϊκή μας μουσική και εδώ οι σχολές μας δεν είναι ανώτατες».

    Έχετε πλέον δύο εγγόνια. Τι ονειρεύεστε για αυτά; Τι θα θέλατε να λένε κι αυτά στα παιδιά τους για τον παππού τους, αλλά και τους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού, τον Τσιτσάνη, τον Μίκη, τον Μάρκο, τον Μάνο, τον Λοΐζο, τον Ξαρχάκο;

    «Μα τι άλλο; Ότι ήταν καλοί μουσικοί και καλοί άνθρωποι, καλοί πολίτες. Ότι δεν σπάσανε την αλυσίδα που είπατε πιο πριν. Δεν μπορώ όμως να μην ανησυχώ που τα παιδιά και ίσως τα εγγόνια μας, όχι μόνο τα δικά μου, τα παιδιά όλων, θα είναι η πρώτη γενιά που θα περάσει χειρότερα από μας. Αυτό είναι μία διαρκής αγωνία».

    [03] Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir επιβεβαιώνει: Τα συντρίμμια που βρήκαν οι ελληνικές αρχές δεν ανήκουν στην πτήση 804

    Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν νωρίτερα ότι ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο συνετρίβη χθες στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό.

    Οι ελληνικές αρχές είχαν ανακαλύψει σωσίβια και αντικείμενα από πλαστικό να επιπλέουν στη Μεσόγειο, αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο με 66 επιβάτες και προσωπικό.

    "Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται", είπε ο Αντέλ στο κανάλι.

    [04] Το ρεμπέτικο της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλιώς... στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Ένα από τα πλέον δημιουργικά κεφάλαια στην ελληνική ηλεκτρονική μουσική, ο Κωνσταντίνος Βήτα, «συνομιλεί» για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο στις 3 και 4 Ιουνίου 2016, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και στις 13 Ιουνίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

    Το Sala Sala εστιάζει στη μουσική ιστορία που έγραψαν τον περασμένο αιώνα, η Σωτηρία Μπέλλου (1921-1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890-1943), δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής μουσικής και δύο ξεχωριστές μουσικές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του. Μετά από ένα χρόνο έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει αυτές οι δύο σπουδαίες εκπρόσωποί του, ο Κωνσταντίνος Βήτα μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Άγγελο Πλέσσα, δημιούργησαν μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου.

    [05] Γ. Χουλιαράκης: Επιδιώκουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη

    Είναι πολύ εύκολο να τάσσεται κανείς κατά της αύξησης της φορολογίας γιατί κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις στρεβλώσεις της αγοράς που εν δυνάμει οδηγούν σε υφεσιακά αποτελέσματα. Ειδικά στην Ελλάδα που η φορολογική βάση παραμένει μικρή και οι έμμεσοι φόροι είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο", ανέφερε απαντώντας στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο έχουν στόχο, να βοηθήσουν τη χώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, να βγει στις αγορές και να μην επαναλάβει, τα λάθη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς που είχε καταθέσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία μετά το 2006, και σημείωσε ότι, εκεί βρίσκονται οι αιτίες της σημερινής κατάστασης.

    "Μειώνοντας τους φόρους αποδομείται το κοινωνικό κράτος και αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Εμείς επιδιώκουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή είναι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

    Στην τοποθέτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε κατά της αύξησης της φορολογίας, και αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση πανηγυρίζει γι' αυτό.

    "Είμαι φιλελεύθερη, είμαι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και του μικρού κράτους", ενώ ζήτησε την αλλαγή της διάταξης στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου διαφορετικά όπως υποστήριξε, "κάποιοι άνθρωποι θα κάτσουν στο σκαμνί".

    Αναρωτήθηκε γιατί προβλέπεται η λειτουργία του ταμείου για 99 χρόνια, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους έχει εκτιμηθεί στα 33 χρόνια και ανέφερε ότι θα διοικείται με την γνώμη των ξένων, ενώ έχουν υπαχθεί σε αυτό τα πάντα μεταξύ των οποίων και το σύνολο των ακινήτων του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους τις περιοχές νατούρα και τους υδροβιότοπους που έχουν υπαχθεί στη σύμβαση Ραμσάρ.

    [06] ΔΝΤ: Η ΕΕ να δώσει στην Ελλάδα μακρά περίοδο χάριτος για το χρέος

    Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη για γενναία ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων, εφόσον έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κουρέματος.

    Μιλώντας, την Πέμπτηστην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού Δημόσιου Χρέους μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κούρεμα των δανείων, αλλά με την παραχώρηση μίας μακράς περιόδου χάριτος των υφισταμένων ομολόγων και μείωση των επιτοκίων τους.

    Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η αντικατάσταση των δανείων που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο με νέα χαμηλότερου επιτοκίου θα αποτελούσε μία ενδιαφέρουσα λύση προς αυτή την αντικατάσταση.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη προχωρήσει σε μία πρώτη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους, χωρίς, όμως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Συμπλήρωσε δε ότι για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει προκαταρκτικές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τους Ευρωπαίους. Οι συζητήσεις είναι πολύ ενεργές. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να λειτουργήσουμε για το καλό της Ελλάδος, ανέφερε», ωστόσο αρνήθηκε να αναφερθεί σε νούμερα.

    Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ μελετά τρόπους, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτό, όμως, στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Συγκεκριμένα, στη σημαντική μείωση του Δημοσίου Χρέους και σε αξιόπιστες πολιτικές για την επίτευξη ρεαλιστικών στόχων.

    Επανέλαβε δε πως δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί κανείς πως ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί επί σειρά ετών.

    «Αυτό θα σημαίνει πολύ λιτότητα. Δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Δεν θέλουμε το μεγαλύτερο βάρος να πέσει στους φτωχούς και τους πιο αδύναμους. Θέλουμε οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί του ΕSM να είναι ρεαλιστικοί», είπε και προσέθεσε πως το Ταμείο ακόμη αξιολογεί τις μεταρρυθμίσεις που έχει λάβει η Ελλάδα.

    Προανήγγειλε, τέλος, ότι στο Εurogroup της ερχόμενης Δευτέρας το ΔΝΤ θα καταθέσει τις προτάσεις του για τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 4:32:20 UTC