Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [02] Στην Αυστρία τον Μάιο ο Ν. Κοτζιάς
  • [03] Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα ζητήσει από τον Τουσκ ο πρωθυπουργός
  • [04] Με ερωτηματικό η σημερινή συνάντηση του Ευκ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς
  • [05] Επιστρέφονται πινακίδες κυκλοφορίας και άδειες οδήγησης
  • [06] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα
  • [07] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης του Προέδρου Μαδούρο
  • [08] Γερμανία: Απομακρύνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού
  • [09] ΗΠΑ: Ο Μπ. Σάντερς παραμένει στον προεκλογικό αγώνα, η Χ. Κλίντον εκτιμάται ότι θα νικήσει στο Κονέκτικατ
  • [10] Όσκαρ Λαφοντέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο

  • [01] Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για το ασφαλιστικό

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

    Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών. Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.

    ---Κατρούγκαλος: Προσπάθεια να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση για συνέχιση της συζήτησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του αγγελιόσημου.

    Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι συγκαλεί, γι' αυτό το λόγο, τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στις δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο, «όπως το θεωρούν οι δανειστές». Όπως είπε, στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι να εξεταστεί πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος χθες συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Όπως σημείωσε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

    Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των χθεσινών δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

    Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση του αγγελιόσημου ως εισφοράς. Όπως υποστήριξε, το αγγελιόσημο θα πρέπει να διατηρηθεί ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ και «όχι ως φόρος που κάποιοι καταβάλλουν».

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και, μετά το Πάσχα, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

    Τα πυρά όλων των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, δέχθηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

    Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση των Ασφαλιστικών τους ταμείων ως ανεξάρτητα.

    «Το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

    Παράλληλα, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κατηγορώντας την για δημαγωγία ενώ μίλησε για την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης πρόεδρος ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι « χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις.

    Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση και παρελκυστική πολιτική που οδηγεί στα άκρα.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 850.000 θέσεις εργασίας . Το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάζει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β' κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων και τόνισε την πάγια θέση του για σύνδεση της αναλογικότητας με τις εισφορές.

    Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων άρθρων για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε επενδύσεις με μέτρο» ενώ τόνισε ότι «εμείς λέμε στο νοικοκύρεμα των συντάξεων όχι όμως στις συντάξεις επιδόματα, όχι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που θα κατεδαφίσει εργασιακά δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ,έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

    « Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα, δημευτικό χαρακτήρα», τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

    «Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου ταμείου.

    «Διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του» τόνισε.

    Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του αγγελιόσημου που όπως είπε, χάριν σε αυτό δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.

    «Αν καταργηθεί θα υποχρεωθεί το δημόσιο να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα πληρώσει 384 ευρώ για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κουμπιάς.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων».

    «Η κατάργηση του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν, Δεν θα έχουμε ελευθερία του τύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου όπως είπε υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.

    Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υποστήριξε ότι με τις νέες διατάξεις το 70% των φορολογικών κα ασφαλιστικών εισοδημάτων θα πηγαίνεις τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

    «Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό. Είναι επιβολή κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργεί επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Προκλητικά ενισχύει τα λουκέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόλλιας.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών ΟΔΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εμποδίσει την εφαρμογή ακόμα και για αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν με θετικό πρόσημο και αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

    «Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους γιατί δεν τους χρειάζεται. Θέλει να πέσουν στο βωμό της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κουμπούρης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου .

    «Τίποτα καινούργιο δεν οικοδομείτε. Οικοδομείτε μόνο πάνω στο παλιό με τα ίδια φοβικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα», κατέληξε.

    Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΑμεα ), έκανε λόγο για «ραγδαία υποχώρηση των κοινωνικών παροχών».

    «Θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και εξαθλίωση αν δεν το διορθώσουμε», τόνισε.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στη διάταξη που προβλέπει την χορήγηση σύνταξης με βάσει τα ποσοστά αναπηρίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι επίδομα για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας.

    Ακόμα, ζήτησε η εθνική σύνταξη να δίνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτου χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας τους.

    «Καταθέτουμε τροπολογία προσθήκη και ζητάμε να την κάντε δεκτή. Οι συνθήκες που ζούμε βαίνουν διαρκώς σε κατάσταση οδυνηρή σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμαστε σε όλα τα δημοκρατικά μέλη γιατί η ψήφο σας θα βελτιώσει τη ζωή των ελλήνων με αναπηρία γιατί δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα η αναπηρία», κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, ανέφερε ότι δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά νομοσχέδιο που έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

    Τόνισε ακόμα την ανάγκη διατήρησης ως ανεξάρτητου, το ταμείο των επιστημόνων, που όπως είπε μέχρι σήμερα κατάφερε να κρατηθεί στα πόδια του χωρίς καμία εισφορά ή ένα ευρώ από το κράτος.

    «Στη βάση της περικοπής ασφαλιστικών δαπανών προαναγγέλλει μαζική έξοδο μεγάλων αξιόμαχων γιατρών. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα 15.000 γιατροί. Δεν δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Αντίθετα θα ενδυναμώσει την παραοικονομία και την υπαλληλοποίηση του γιατρού. Είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη η λογική της εξάλειψης κάθε στοιχείου αναλογικότητας», υπογράμμισε.

    Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, υποστήριξε ότι και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει την εύκολη και θα συνεχίσει τις περικοπές συντάξεων, που ήδη έχουν υποστεί τη λαίλαπα της μείωσης η οποία μέχρι σήμερα έφθασε στο 60% των κύριων συντάξεων και περίπου στο 35% των επικουρικών.

    «Τώρα με την καινούργια χειρότερη μείωση δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις αλλά φιλοδωρήματα», κατέληξε.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Παντελής Τάτσης έκανε λόγο για λογική της «αρπαχτής» και για ασφαλιστικό σύστημα που κουτσουρεύεται και πετιέται στον Καιάδα. «Είναι προς το χειρότερο οι τροποποιήσεις του ασφαλιστικού. Ανησυχούμε όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για την διατήρηση όλου αυτού του μηχανισμού που κατά κάποιοι τρόπο είχαμε προστασία υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Στασινός, έδωσε έμφαση στο να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο τους το οποίο όπως είπε επί 40 χρόνια και μέχρι σήμερα ήταν βιώσιμο χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

    «Αφήστε το ανεξάρτητο. Διαφορετικά θα καταστρέψετε ένα υγιές ταμείο για να μην χαλάσετε τη ρητορική του ενός ταμείου. Καταστρέφετε το όνειρο των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε από τη χώρα» τόνισε ο κ. Στασινός, ενώ σημείωσε ότι το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί, το 2016 πάνω από 5.000, ενώ το 2017 προβλέπεται, αν δεν γίνει κάτι όπως είπε, να ξεπεράσουν τις 6.000.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά και πρόσθεσε ότι και σήμερα «τράμπα φορολογικών με ασφαλιστικών μέτρων γίνεται».

    Ταυτόχρονα κάλεσε σε παλλαϊκή συμμαχία όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «για να φέρουμε τούμπα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την οποία δεν υπάρχει προοπτική».

    «Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος. Απορύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας.

    Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τα μεγάλα ελλείμματα του, είναι «ένα γενεσιουργό, ένα θεμελιακό των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

    «Το ασφαλιστικό πάει χέρι- χέρι με τη κρίση. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2008 -2015 με τους 550.000 νέους συνταξιούχους που προστέθηκαν. Πως μπορεί αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με ορισμένες αρχές που πρέπει να κρατηθούν. Ναι στην αρχή της ισότητας μεταξύ όλων των ασφαλισμένων όχι στην ισοπέδωση όμως», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης.

    Ακόμα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση και αιφνιδιασμούς.

    Πρέπει οι αλλαγές να είναι διαρκείας. Σε άλλες χώρες είναι πάνω από 25 χρόνια.

    Το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Ποιες θα είναι αυτές, ποιος και με ποιο τρόπο θα συμπράξουν δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γιώργος Γερακαράκος, μίλησε για «νέα επιχειρούμενη φτωχοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας» και για «πρακτικές συνεχούς αιφνιδιασμού» για να καλυφθεί όπως είπε, η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όπως επεσήμανε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ακόμα μίλησε για συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, ενώ επέκρινε την κατάργηση της σύνταξης χηρείας τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε σκόντο στο θάνατο συναδέλφων μας».

    «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια δικαιοσύνης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε», κατέληξε.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας , υποστήριξε ότι εγκλωβίζονται και τιμωρούνται οι συνταξιούχοι.

    «Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Η αξιοπρεπής σύνταξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Με τις αντιασφαλιστικές, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του, μας ρίχνει στην ίδια μηχανή κιμά. Θα υποστούμε τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Μας δίνετε το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς την επομένη της ψήφισης του θα προσφύγουμε στο ΣτΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιαμάκας.

    Ο Βασίλης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, υποστήριξε ότι «πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η ένταξη τους στον ενιαίο φορέα ασφάλισης.

    «Δεν είναι εταιρία οι ένοπλες δυνάμεις για να τις εντάξουμε. Μην κάνετε αυτό το λάθος», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομικών Γρηγόρης Αναγνώστου , έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια γραμμή ισοπεδωτικής λογικής όπως και τα προηγούμενα που έχουν ψηφιστεί, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα δυσμενής η μεταχείριση που έχει επιδειχθεί για τα Σώματα Ασφαλείας.

    «Οι διατάξεις του συνιστούν την επιτομή της απαξίωσης σε μια εδική κατηγορία που εργάζεται κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Εμείς επιμένουμε στη διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου μας και λέμε όχι στον ενιαίο φορεά κοινωνικής ασφάλισης που το ακυρώνει με μεθοδευμένα βήματα», τόνισε.

    «Η κατάργηση του αγγελιόσημου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. οδηγεί σε αφανισμό το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο και ακυρώνει βίαια ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και μισό αιώνα και ακόμη και στα ύστερά του, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Ευάγγελος Τάτσης.

    Ο κ. Τάτσης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση, ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος δημιουργεί επί πλέον ανελαστικές δαπάνες άνω των100 εκατ. ευρώ και ότι, «με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επιχειρεί να υφαρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά».

    «Πρόκειται για ασφαλιστική απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση. Το ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι πάμε στα τυφλά. Είναι μύθος ότι δεν κόβονται οι συντάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μειωμένο σε κάποιες κατηγορίες κοντά στο 40%. Είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

    Ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Νήσων, έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες όπως είπε, έχουν 18% επιπλέον κόστος σε σχέση με τις ορεινέ επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν θύματα και της προσφυγικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ ως μέτρο ανακούφισης.

    «Δεν είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θέλουμε να ψηφιστεί το ταχύτερο αλλά να μας ακούσετε ότι υπάρχουμε, και να θεσπίσετε ειδικά κίνητρα», επεσήμανε.

    [02] Στην Αυστρία τον Μάιο ο Ν. Κοτζιάς

    Με στόχο προφανώς την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και πάνω από δύο μήνες στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό, ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βιέννη στις 11 Μαίου, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κουρτς.

    Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ" επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

    Η επίσκεψη του 'Ελληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα.

    Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

    Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον 'Ελληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος, κάτι που είχε οδηγήσει στο σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

    Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες Αυστριακός υπουργός 'Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον 'Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό.

    Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", η Αθήνα τονίζει πως στα πολιτικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει τίποτε και η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των προσφύγων, ωστόσο το προγραμματιζόμενο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Σεμπάστιαν Κουρτς προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές.

    'Οπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινό τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών τονιζόταν το βράδυ της Τρίτης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας είχαν συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους όσο και σε συναντήσεις τους σε συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο κ. Κουρτς προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Βιέννη.

    [03] Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα ζητήσει από τον Τουσκ ο πρωθυπουργός

    Την άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης , με στόχο να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα, θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο έχει προγραμματίσει το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία .

    Αυτό έγινε γνωστό από πηγές της κυβέρνησης

    Νωρίτερα,ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup με ανάρτησή του στο Twitter ειχε ανακοινώσει οτι δεν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται περισσότερος χρόνος και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρώτη αξιόλογηση, το πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το χρέος θα γίνει "σε επόμενο στάδιο".

    [04] Με ερωτηματικό η σημερινή συνάντηση του Ευκ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς

    Ενδεχομένως, σήμερανα υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις χθεσινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.

    Αθήνα, Ελλάδα 26/04/2016 20:46 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

    Με ερωτηματικό η αυριανή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς

    Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

    Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στη χθεσινήσυνάντηση συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, εάν υπάρξουν αποκλίσεις ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι, στη συγκεκριμένη συζήτηση μετείχαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όσο και ο διευθυντής του γραφείου τού πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    [05] Επιστρέφονται πινακίδες κυκλοφορίας και άδειες οδήγησης

    Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, επιστρέφονται από σήμερα, 27 Απριλίου 2016, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες καθώς και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων), προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στη μετακίνησή τους για την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

    Η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές αρχές μέχρι και χθες, 26 Απριλίου 2016.

    Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, δεν θα εκτελεστούν οι εκκρεμείς διοικητικές αποφάσεις για «επιβολή διοικητικών μέτρων, είτε έχουν επιδοθεί είτε όχι και αφορούν σε τροχαίες παραβάσεις που βεβαιώθηκαν μέχρι και χθες 26 Απριλίου 2016.

    Από την παραπάνω απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:

    - οδήγηση υπό την επήρεια μέθης,

    - οδήγηση με ταχύτητα πέραν της επιτρεπόμενης,

    -παραβίαση της ένδειξης ερυθρού σηματοδότη,

    - κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων,

    - κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και

    -οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων.

    Οι αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες αρχές, εκτελούνται κανονικά.

    [06] Β. Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

    Εντατικοποιούνται περαιτέρω, μια ανάσα πριν το Πάσχα, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, στοχεύοντας κυρίως στην αποτροπή φαινομένων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού διευκρινίζει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν αρκετές παρατυπίες, μεμονωμένες περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» και με το πέρας της περιόδου θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα ευρήματα των ελέγχων.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

    «Είχαμε αποφασίσει από τις αρχές του μήνα να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, τον οικονομικό διευθυντή της Αστυνομίας και άλλους φορείς, που θα είχε ως βασικό στόχο, ενόψει των εορτών, να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις πύλες εισόδου της χώρας. Και θα έλεγα σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να δει τα ζητήματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, τις «ελληνοποιήσεις» που γίνονται σε πολλά αγροτικά προϊόντα».

    «Κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, αφορούσε τις υπηρεσίες και τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες, το δεύτερο, είχε σχέση με στοχευμένα προϊόντα, που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή του Πάσχα και το τρίτο, αφορούσε μεγάλες περιπτώσεις στοχευμένες, τις οποίες έπρεπε να τις δούμε. Κατά πόσο οι πληροφορίες και οι υπόνοιες που είχαμε ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της ιχνηλασιμότητας ήταν πραγματικότητα».

    «Έγιναν πάρα πολλοί έλεγχοι, κυρίως στις πύλες εισόδου. Διαπιστώθηκαν πολλές παρανομίες και παρατυπίες σε σφαγεία αυτή την περίοδο. Είχαμε για παράδειγμα δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σφαγείων στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες αρνιά, τα οποία δεν είχαν τις απαραίτητες σημάνσεις και τις άδειες από την κτηνιατρική υπηρεσία. Άρα, είχαν πρόβλημα ιχνηλασιμότητας».

    «Σε ένα χώρο στη Βέροια, βρέθηκαν γύρω στα 3.900 αρνιά, για τα οποία αναζητείται η ιχνιλασιμότητα. Δε λέω ότι έχουμε πρόβλημα «ελληνοποίησης», αλλά όμως από την ώρα που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει πρόβλημα. Όπως, επίσης, έγιναν έλεγχοι σε πολλά προϊόντα. Στις πατάτες για παράδειγμα. Σε περιοχές όπως Βοιωτία, Ηλεία, Αττική, βρέθηκαν πολλές παρανομίες και παραπέμφθηκαν αρμοδίως».

    «Θα έλεγα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει από πλευράς ελέγχων περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η παρανομία, σαν κι αυτή που δημιουργείται ιδιαίτερα ενόψει εορτών. Όμως ζητήματα «ελληνοποιήσεων» και βεβαίως υγείας, μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε».

    «Θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δοθεί στον Έλληνα καταναλωτή η πληροφόρηση ότι οι υπηρεσίες, το υπουργείο μας, αλλά και γενικότερα φορείς που έχουν ως αντικείμενο τους συγκεκριμένους ελέγχους, λειτούργησαν και λειτουργούν. Εμείς όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πληροφορήσουμε για κάθε περιστατικό και τα αποτελέσματα».

    [07] Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ξεκινά τη διαδικασία ανάκλησης του Προέδρου Μαδούρο

    Το συμβούλιο εκλογών της Βενεζουέλας έδωσε στους ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες ένα έγγραφο που τους επιτρέπει να θέσουν σε λειτουργία τη διαδικασία δημοψηφίσματος που μπορεί να απομακρύνει τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος βάλλεται λόγω της επιδεινόμενης οικονομικής κρίσης.

    Τριψήφιος πληθωρισμός, παραγωγικό έλλειμα τύπου Σοβιετικής Ένωσης και μια σοβαρή ύφεση έχουν στρέψει την κοινή γνώμη ενάντια στον σοσιαλιστή ηγέτη, ενώ η αποφασιστική νίκη σε βουλευτικές εκλογές πέρσι ενθάρρυναν την αντιπολίτευση να πιέσει για την ανάκληση του Μαδούρο.

    [08] Γερμανία: Απομακρύνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού

    Ο επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για θέματα εξωτερικού (BND) θα απομακρυνθεί από τη θέση του δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, είπαν κυβερνητικές πηγές στο Ρόιτερς χθες, το οποίο αποτελεί μια αιφνιδιαστική κίνηση σε μιά εποχή αυξανόμενου κινδύνου επίθεσης στη Γερμανία από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.Δεν έχει διασαφηνιστεί γιατί ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, 63, ο οποίος διηύθυνε την γερμανική εκδοχή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το 2012 απομακρύνεται νωρίτερα από τη συνταξιοδότησή του.

    Ο Σίντλερ υπέστη πίεση πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε πως η BND είχε ταχθεί ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και είχε κατασκοπεύσει Ευρωπαίους ηγέτες μετά από αίτηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Φάνηκε όμως να έχει επιβιώσει της κρίσης αυτής αφού υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει υπό κεντρική επιτήρηση τις διευθύνσεις της υπηρεσίας που, όπως παραδέχθηκε, είχαν "αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες".

    [09] ΗΠΑ: Ο Μπ. Σάντερς παραμένει στον προεκλογικό αγώνα, η Χ. Κλίντον εκτιμάται ότι θα νικήσει στο Κονέκτικατ

    Ο Μπέρνι Σάντερς υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, «μέχρι την καταμέτρηση της τελευταίας ψήφου».

    Στο μεταξύ, η Χίλαρι Κλίντον εκτιμάται ότι θα είναι η νικήτρια του προκριματικού κύκλου για το Δημοκρατικό Κόμμα, στην πολιτεία του Κονέκτικατ, σύμφωνα με την πρόβλεψη των τηλεοπτικών δικτύων MSNBC, NBC και FOX.

    [10] Όσκαρ Λαφοντέν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτο

    «Το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

    «Αυτό το κούρεμα πρέπει φυσικά να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Υπάρχουν μάλιστα ιστορικά παραδείγματα, όπως είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953 με την οποία "κουρεύτηκε" μεταπολεμικά το χρέος της Γερμανίας» σημειώνει ο κ. Λαφοντέν και προσθέτει: «Πρέπει το "κούρεμα"να είναι υπολογισμένο έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να είναι σε θέση, όταν αναπτυχθεί ξανά , να μπορεί να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της. Μόνο το "κούρεμα"δεν θα είναι αρκετό» υπογραμμίζει ο Όσκαρ Λαφοντέν που αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης» την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτύο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP)

    Ο κ. Λαφοντέν εκτιμά ότι «η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητεί κανείς. Η ελπίδα, η πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να δώσει ώθηση στην οικονομία με το να περικόπτει τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις ή τις κρατικές δαπάνες είναι μια ιδεολογική στενοκεφαλιά?

    Δυστυχώς οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη γίνονται τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες. Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της Νομισματικής Ενωσης. Χώρες με αδύναμη οικονομία χρειάζονται ένα αδύναμο νόμισμα, χώρες με ισχυρή οικονομία χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα. Επειδή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες χάνουν οι μεν, ενώ οι άλλοι, ιδίως η Γερμανία κερδίζουν. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα».

    Σύμφωνα με τον πρώην ηγέτη του Die Linke «κάθε αριστερή κυβέρνηση, κάθε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει ένα αριστερό κόμμα, είτε είναι στην Ελλάδα, είτε στην Πορτογαλία ή την Ισπανία έχει μόνο τότε τη δυνατότητα να βελτιώσει την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα της αν ξεφύγει από τις επιταγές της τρόικας, ή καλύτερα αν απεγκλωβιστεί από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, δηλαδή αν αποκτήσει ξανά μερικώς την αυτονομία της νομισματικής πολιτικής της. Τότε θα μπορέσει μέσω υποτιμήσεων να αμυνθεί κατά του του γερμανικού ντάμπιγκ μισθών. Αυτή είναι μια εφικτή λύση για να μπορέσουν αυτές οι χώρες να αποκτήσουν περιθώρια κινήσεων και να βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.Η Αριστερά δυναμώνει, αυτό απέδειξαν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, όταν οι άνθρωποι έχουν την ελπίδα ότι θα ξεπεραστεί η αυστηρή πολιτική λιτότητας, η οποία συνδέεται με την περικοπή συντάξεων, μισθών και κρατικών δαπανών. Με αυτήν την ελπίδα ενισχύεται η αριστερά. Αν όμως αποτύχει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση τότε αυτό είναι ήττα για όλη την αριστερά στην Ευρώπη. Γι αυτό υπολογίζω στο να καταφέρουν, είτε η Ελλάδα είτε η Ισπανία είτε η Πορτογαλία είτε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, να απελευθερωθούν από τους εξαναγκασμούς των νεοφιλελεύθερων ευρωπαϊκών συνθηκών και να αποκτήσουν ξανά τον έλεγχο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής».

    Ο Οσκαρ Λαφοντέν τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Ελλάδας στο υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (European Monetary System / EMS), στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η Δανία. Το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα επιτρέπει ανατιμήσεις και υποτιμήσεις και υποχρεώνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει αν το νόμισμα υποτιμάται ή ανατιμάται πολύ. «Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια τέτοια νομισματική κατάσταση η ελληνική οικονομία σιγά-σιγά θα ανέκαμπτε» υποστηρίζει ο κ.Λαφοντέν και προσθέτει: «Αποφασιστικό σε ένα τέτοιο νομισματικό σύστημα είναι το να αποκτήσει ξανά η Ελλάδα μερική αυτονομία στην άσκηση νομισματικής πολιτικής. Με μια δημοκρατικά ελεγχόμενη Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε η Ελλάδα να χρηματοδοτήσει ξανά τις επενδύσεις της και δεν θα ήταν εξαρτημένη ούτε από τις αγορές, ούτε από τους οίκους αξιολόγησης».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό ,ο κ.Λαφοντέν τονίζει πως «πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή σύμβαση για την υποδοχή ανθρώπων οι οποίο διαφεύγουν από τον πόλεμο και την πολιτική δίωξη. Δυστυχώς η Ευρώπη σε αυτό το θέμα απέτυχε πλήρως»

    Ερωτηθείς τέλος για την πρωτιά του ακροδεξιού υποψήφιου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, ο Όσκαρ Λαφοντέν τονίζει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αυστρία είναι ένας λόγος για μεγάλη ανησυχία. Τα κοινοβουλευτικά κυβερνητικά συστήματα στην Ευρώπη, τα οποία κυριαρχούνται από νεοφιλελεύθερα κόμματα, έχουν ως αποτέλεσμα να μην επικρατεί πλέον η βούληση του λαού στα κοινοβούλια. Αυτή είναι η πραγματική αιτία για την ενίσχυση των δεξιών κομμάτων. Οι αυστριακές προεδρικές εκλογές είναι μια επιπλέον απόδειξη. Και στο δρόμο για την άμεση δημοκρατία μπορούμε να επιτύχουμε να κυριαρχήσει ξανά η θέληση της πλειοψηφίας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 4:32:29 UTC