Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο γραμματέα εκλέγει σήμερα η ΝΔ
  • [02] Στην Αυστρία τον Μάιο ο Ν. Κοτζιάς
  • [03] Κυβερνητικές πηγές για αναβολή Eurogroup: Αξιόπιστη η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης
  • [04] Βάιντμαν: Επιζήμιο για την ευρωζώνη, ένα υψηλό δημόσιο χρέος
  • [05] Ετήσια αύξηση 11,1% κατέγραψαν τα κέρδη στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας
  • [06] Στους 2.680 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά
  • [07] Νέα έρευνα από δύτες στα ύφαλα του πλοίου «Παναγία Τήνου»
  • [08] Βαγγέλης Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα
  • [09] Λιβύη: Η κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου
  • [10] Γερμανία: Απομακρύνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού
  • [11] Διευκρινίσεις του υπ. Πολιτισμού για το θέμα αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου
  • [12] Η νεοελληνική λογοτεχνία στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Τσεχίας
  • [13] «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο», διάλεξη του φιλόσοφου Ετιέν Μπαλιμπάρ, στο Μegaron Plus
  • [14] Πάρις Χρυσός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να βρούμε έναν «ελληνικό» τρόπο για την τεχνολογική καινοτομία μικρής κλίμακας

  • [01] Νέο γραμματέα εκλέγει σήμερα η ΝΔ

    Συνεδριάζει στις 12 το μεσημέρι ηΠολιτική Επιτροπή της ΝΔ με τη νέα της σύνθεση όπως προέκυψε από το 10ο συνέδριο του κόμματος. Θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μονάχα μία υποψηφιότητα,αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη.

    Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, τα μέλη της Π.Ε. είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά. Στησημερινή της σύνθεση, η Π.Ε. της ΝΔ θα απαρτίζεται από τα 150 αιρετά μέλη, ενώ τα ex officio είναι 136 - δηλαδή στο σύνολό της, η Πολιτική Επιτροπή αριθμεί 286 μέλη.

    Οι κυριότερες από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο συνέδριο και προβλέπει το νέο καταστατικό της ΝΔ είναι οι εξής:

    - Το συνέδριο θα είναι ετήσιο με 2000 συνέδρους.

    - Προβλέπεται 5ετής θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος.

    - Καταργείται η Εκτελεστική Γραμματεία.

    - Προβλέπεται διαχωρισμός κόμματος-κράτους.

    [02] Στην Αυστρία τον Μάιο ο Ν. Κοτζιάς

    Με στόχο προφανώς την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και πάνω από δύο μήνες στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό, ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βιέννη στις 11 Μαίου, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κουρτς.

    Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ" επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

    Η επίσκεψη του 'Ελληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών - με τους Σοσιαλδημοκράτες - συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα.

    Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

    Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον 'Ελληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος, κάτι που είχε οδηγήσει στο σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

    Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες Αυστριακός υπουργός 'Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον 'Ελληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό.

    Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας "Ντερ Στάνταρντ", η Αθήνα τονίζει πως στα πολιτικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει τίποτε και η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των προσφύγων, ωστόσο το προγραμματιζόμενο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Σεμπάστιαν Κουρτς προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές.

    'Οπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινό τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών τονιζόταν το βράδυ της Τρίτης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας είχαν συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους όσο και σε συναντήσεις τους σε συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο κ. Κουρτς προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Βιέννη.

    [03] Κυβερνητικές πηγές για αναβολή Eurogroup: Αξιόπιστη η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης

    «Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, που δείχνουν ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup, το ΔΝΤ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Όπως, ειδικότερα, επισημαίνουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks». Υπογραμμίζουν, επίσης, και την επιμονή του Β. Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

    Όσον αφορά την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού, από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

    Η εικόνα που μετεφέρουν αρμόδιες υκβερνητικές πηγές, είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις. Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν, για τη σταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να "πατάει σε δύο βάρκες" για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση "τα έδωσε όλα" και την άλλη ότι η κυβέρνηση "μας πάει στα βράχια".

    Διαβάστε επίσης: Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης θα ζητήσει από τον Τουσκ ο πρωθυπουργός

    [04] Βάιντμαν: Επιζήμιο για την ευρωζώνη, ένα υψηλό δημόσιο χρέος

    Mια ευρεία από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων, από μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, χωρίς έναν ενισχυμένο μηχανισμό ενιαίου ελέγχου, «θα αποτελούσε λανθασμένη πορεία» και δεν θα δημιουργούσε «ισχυρά κίνητρα για τον σεβασμό των κανόνων», δήλωσε χθες βράδυ από τη Ρώμη ο διοικητής Κεντρικής της Τράπεζας της Γερμανίας Γένς Βάιντμαν.

    Ο Βάιντμαν υπογράμμισε ότι στο θέμα αυτό η άποψή του δεν συμπίπτει με εκείνη του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, τον οποίο και χαρακτήρισε «πιο αισιόδοξο». Τόνισε, πάντως, ότι «και η Γερμανία, κατά τη διετία 2003/2004, συνέβαλε στην εξασθένιση της δεσμευτικής δύναμης των κανόνων».

    O επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά και στο θέμα του δημόσιου χρέους, τονίζοντας: «Για να κατανοήσουμε την αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, θα πρέπει να προβληματισθούμε σχετικά με την τραγωδία των κοινών αγαθών. Το σχετικό παράδειγμα είναι εκείνο της υπερεκμετάλλευσης από μέρους ενός μοναδικού ψαρά που μειώνει τον πλούτο της θάλασσας για τους άλλους ψαράδες και απειλεί, μακροπρόθεσμα, τα ιχθυολογικά αποθέματα. Και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ένα υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να φανεί ελκυστικό για μια μεμονωμένη χώρα. Παρά ταύτα είναι επιζήμιο για την Ευρωζώνη, διότι μπορεί να επιφέρει την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για όλα τα κράτη μέλη της Νομισματικής Ένωσης.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι αν το χρέος αυτό απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να αναγκασθούν να αναλάβουν την ευθύνη των χρεών της εν λόγω χώρας, εγκαταλείποντας, με τον τρόπο αυτό, την αρχή της ευθύνης.

    Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η αναφορά αυτή του Γενς Βάιντμαν είχε ως ξεκάθαρο παραλήπτη την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία.

    [05] Ετήσια αύξηση 11,1% κατέγραψαν τα κέρδη στον βιομηχανικό τομέα της Κίνας

    Τα κέρδη στο βιομηχανικό τομέα της Κίνας κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 11,1 στα 86,52 δισ δολάρια το Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα κέρδη αύξηκαν κατά 7,4% το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με τα περσινά κέρδη την ίδια χρονική περίοδο του 2015, σημειώνει η Κινεζική Στατιστική Υπηρεσία.Από την άλλη μεριά, αυξητική κατά 5,2% ήταν η πορεία του χρέους της κινεζικής βιομηχανίας στα τέλη Μαρτίου, ενώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τα κέρδη του βιομηχανικού τομέα αυξήθηκαν κατά 4,8%, αντιστρέφοντας τα αρνητικά αποτελέσματα επταμήνου.

    Το Πεκίνο προσπαθεί να τονώσει την εσωτερική ζήτηση προϊόντων προκειμένου ν' αντισταθμίσει τις απώλειες στις κινεζικές εξαγωγές από την κρίση του ευρώ στην ΕΕ, αλλά και να δώσει νέα προοπτική στην ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα.Ωστόσο, η πραγματική οικονομία στην Κίνα υποφέρει από την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας, μετά τις πρόσφατες περιπέτειες στο κινεζικό χρηματιστήριο.

    [06] Στους 2.680 οι μετανάστες και πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 2680 ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι μετανάστες και πρόσφυγες, που διαμένουν στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1 και στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά.

    Το πρωί κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 27 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Συγκεκριμένα, το πλοίο είχε παραλάβει 17 άτομα από τη Μυτιλήνη και 10 από τη Χίο.

    [07] Νέα έρευνα από δύτες στα ύφαλα του πλοίου «Παναγία Τήνου»

    Νέα έρευνα στα ύφαλα του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου», στο οποίο προκλήθηκε εισροή υδάτων και έχει παρουσιάσει από χθες επικίνδυνη δεξιά κλίση 40 μοιρών στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-4, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα ιδιώτες δύτες υπό τον συντονισμό ειδικών συνεργείων.Στόχος είναι να εντοπιστεί το ρήγμα που προκάλεσε την εισροή υδάτων στο πλοίο και να στεγανοποιηθεί, αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για απάντληση των υδάτων.

    Δύτες που βούτηξαν και χθες στο ίδιο σημείο, δεν μπόρεσαν να διακρίνουν πολλά πράγματα λόγω των θολών νερών από τη λάσπη, καθώς πιθανολογείται ότι το «Παναγία Τήνου» πρέπει να έχει καθίσει στο έδαφος του βυθού και η κατάσταση να έχει σταθεροποιηθεί. Το βάθος στο συγκεκριμένο σημείο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρέπει να φτάνει τα οκτώ μέτρα, όσο και το ύψος του πλοίου.

    Στο σημείο, έχουν τοποθετηθεί πλωτά αντιρρυπαντικά φράγματα, ενώ παράλληλα βρίσκονται εκεί δύο αντιρρυπαντικά σκάφη και δύο ρυμουλκά για λόγους ασφαλείας, καθώς το πλοίο πιθανόν έχει μικρή ποσότητα καυσίμων, που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

    Το «Παναγία Τήνου» ήταν δεμένο στην πύλη Ε4, δίπλα από τα πλοία που «δένουν» στην πύλη Ε3 και εκτελούν καθημερινά δρομολόγια για Κρήτη.Πλοίο που βρισκόταν δίπλα του χρειάστηκε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο του λιμανιού, ενώ μετά το χθεσινό περιστατικό θα εξεταστεί για λόγους ασφαλείας εάν θα γίνει επανακαθορισμός των θέσεων των πλοίων που θα συνδέουν τον Πειραιά με την Κρήτη.

    [08] Βαγγέλης Αποστόλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα

    Εντατικοποιούνται περαιτέρω, μια ανάσα πριν το Πάσχα, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, στοχεύοντας κυρίως στην αποτροπή φαινομένων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού διευκρινίζει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν αρκετές παρατυπίες, μεμονωμένες περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» και με το πέρας της περιόδου θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα ευρήματα των ελέγχων.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

    «Είχαμε αποφασίσει από τις αρχές του μήνα να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, τον οικονομικό διευθυντή της Αστυνομίας και άλλους φορείς, που θα είχε ως βασικό στόχο, ενόψει των εορτών, να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις πύλες εισόδου της χώρας. Και θα έλεγα σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να δει τα ζητήματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, τις «ελληνοποιήσεις» που γίνονται σε πολλά αγροτικά προϊόντα».

    «Κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, αφορούσε τις υπηρεσίες και τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες, το δεύτερο, είχε σχέση με στοχευμένα προϊόντα, που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή του Πάσχα και το τρίτο, αφορούσε μεγάλες περιπτώσεις στοχευμένες, τις οποίες έπρεπε να τις δούμε. Κατά πόσο οι πληροφορίες και οι υπόνοιες που είχαμε ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της ιχνηλασιμότητας ήταν πραγματικότητα».

    «Έγιναν πάρα πολλοί έλεγχοι, κυρίως στις πύλες εισόδου. Διαπιστώθηκαν πολλές παρανομίες και παρατυπίες σε σφαγεία αυτή την περίοδο. Είχαμε για παράδειγμα δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σφαγείων στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες αρνιά, τα οποία δεν είχαν τις απαραίτητες σημάνσεις και τις άδειες από την κτηνιατρική υπηρεσία. Άρα, είχαν πρόβλημα ιχνηλασιμότητας».

    «Σε ένα χώρο στη Βέροια, βρέθηκαν γύρω στα 3.900 αρνιά, για τα οποία αναζητείται η ιχνιλασιμότητα. Δε λέω ότι έχουμε πρόβλημα «ελληνοποίησης», αλλά όμως από την ώρα που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει πρόβλημα. Όπως, επίσης, έγιναν έλεγχοι σε πολλά προϊόντα. Στις πατάτες για παράδειγμα. Σε περιοχές όπως Βοιωτία, Ηλεία, Αττική, βρέθηκαν πολλές παρανομίες και παραπέμφθηκαν αρμοδίως».

    «Θα έλεγα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει από πλευράς ελέγχων περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η παρανομία, σαν κι αυτή που δημιουργείται ιδιαίτερα ενόψει εορτών. Όμως ζητήματα «ελληνοποιήσεων» και βεβαίως υγείας, μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε».

    «Θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δοθεί στον Έλληνα καταναλωτή η πληροφόρηση ότι οι υπηρεσίες, το υπουργείο μας, αλλά και γενικότερα φορείς που έχουν ως αντικείμενο τους συγκεκριμένους ελέγχους, λειτούργησαν και λειτουργούν. Εμείς όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πληροφορήσουμε για κάθε περιστατικό και τα αποτελέσματα».

    [09] Λιβύη: Η κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου

    Η κυβέρνηση που έχει την έδρα της στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην εξαγωγή του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου, παρά την αντίθετη άποψη των αρχών στην πρωτεύουσα Τρίπολη.Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα διευρύνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα από την πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι και μετά.

    Από την πλευρά τους, οι αρχές της Τρίπολης ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να θέσει στη διεθνή λίστα κυρώσεων το υπό ινδική σημαία πετρελαιοφόρο «Distya Ameya»,το οποίο και απέπλευσε από το λιμάνι Χαρίγκα, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο αυτό, θα πωληθεί παράνομα.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση στις ανατολικές περιοχές της χώρας προχώρησε στην ίδρυση της δικής της, Εθνικής Κοινοπραξίας Πετρελαίων (NOC), παράλληλα με την αντίστοιχη που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μοναδική κοινοπραξία πώλησης πετρελαίου, από τη Λιβύη.Το υπό ινδική σημαία τάνκερ απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέροντας 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, με προορισμό τη Μάλτα.

    [10] Γερμανία: Απομακρύνεται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας εξωτερικού

    Ο επικεφαλής της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας για θέματα εξωτερικού (BND) θα απομακρυνθεί από τη θέση του δύο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του, είπαν κυβερνητικές πηγές στο Ρόιτερς χθες, το οποίο αποτελεί μια αιφνιδιαστική κίνηση σε μιά εποχή αυξανόμενου κινδύνου επίθεσης στη Γερμανία από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.Δεν έχει διασαφηνιστεί γιατί ο Γκέρχαρντ Σίντλερ, 63, ο οποίος διηύθυνε την γερμανική εκδοχή της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) από το 2012 απομακρύνεται νωρίτερα από τη συνταξιοδότησή του.

    Ο Σίντλερ υπέστη πίεση πριν από ένα χρόνο όταν αποκαλύφθηκε πως η BND είχε ταχθεί ενάντια στα γερμανικά συμφέροντα και είχε κατασκοπεύσει Ευρωπαίους ηγέτες μετά από αίτηση της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Φάνηκε όμως να έχει επιβιώσει της κρίσης αυτής αφού υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει υπό κεντρική επιτήρηση τις διευθύνσεις της υπηρεσίας που, όπως παραδέχθηκε, είχαν "αναλάβει δικές τους πρωτοβουλίες".

    [11] Διευκρινίσεις του υπ. Πολιτισμού για το θέμα αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου

    Η πρόσφατη αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο, «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και δίνει διευκρινίσεις για το θέμα «ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Ειδικότερα επισημαίνει ότι η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ( δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21Απριλίου στο Φ.Ε.Κ.) «ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς».

    Όπως επίσης ότι «τα όρια της καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή».

    Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην παράκτια θέση του Αφάντου, αποκαλύπτουν αρχαιότητες που δείχνουν ότι η περιοχή απετέλεσε το πεδίο ανάπτυξης μιας ακμάζουσας κοινωνίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο με έντονη εμπορευματική και εξαγωγική δραστηριότητα, που σύμφωνα με την αρχαιολογική επιστήμη σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο των Βρυγινδαρίων και τις πόλεις της ροδιακής Περαίας.

    Οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα.

    Όσο για τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής αυτός αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα, τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000.

    Η γνωμοδότηση για την αναοριοθέτηση ήταν ομόφωνη από το ΚΑΣ , και καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού .

    Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει ότι « έχει αναπτυχθεί συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών - ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης».

    [12] Η νεοελληνική λογοτεχνία στα δύο μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Τσεχίας

    Σε μια εποχή που οι νεοελληνικές σπουδές στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα, τα Νέα Ελληνικά και η ελληνική γλώσσα έχουν βρει φιλόξενη θέση στην Τσεχία: στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Ινστιτούτο Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μάσσαρυκ στο Μπρνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που βρίσκεται στην ανατολική Μοραβία.

    Η Έδρα Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 1948 υπό την ευθύνη του Δημήτρη Παππά, ο οποίος ήταν αξιωματικός του ΕΛΑΣ, διωκόμενος ήδη από το 1945 στην Ελλάδα για την αντιστασιακή του δράση. Ο Παππάς είχε συνεργαστεί προπολεμικά με τον θεμελιωτή της ελληνικής πολιτικής οικονομίας Ανδρέα Ανδρεάδη και είχε δημοσιεύσει μελέτες για την οικονομία της Επανάστασης του 1821, αλλά και της ελληνιστικής Αιγύπτου κατά την περίοδο του Πτολεμαίου του Φιλαδέλφου. Σκοπός της πανεπιστημιακής του δουλειάς στην Πράγα ήταν να προετοιμάσει δασκάλους ικανούς να αναλάβουν την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που άρχισαν να καταφτάνουν στην Τσεχοσλοβακία μετά την οριστική ήττα του ΔΣΕ στον Γράμμο. Ο Παππάς πέθανε το 1963, αλλά πρόλαβε να μεταφέρει στην Πράγα την προσωπική του βιβλιοθήκη.

    «Σήμερα το ένα τρίτο περίπου των τόμων της νεοελληνικής βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου στην Πράγα εξακολουθεί να φέρει τη σφραγίδα του Παππά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Τσίβος, επικεφαλής του Τμήματος Νέων Ελληνικών το οποίο ανήκει στο Ινστιτούτο Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Καρόλου.

    [13] «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο», διάλεξη του φιλόσοφου Ετιέν Μπαλιμπάρ, στο Μegaron Plus

    Ο κορυφαίος Γάλλος στοχαστής Ετιέν Μπαλιμπάρ έρχεται στην Αθήνα για διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής, στις 6 Μαΐου.Η διάλεξη του Ε. Μπαλιμπάρ έχει τίτλο «Η ιδέα της επανάστασης: χθες, σήμερα και αύριο» και εγκαινιάζει τον νέο κύκλο Θεωρία στο Μέγαρο, φιλοσοφία, κριτική, ιστορία του Megaron Plus.

    Πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Birkbeck Institute for the Humanities) και υπό την επιμέλεια του διευθυντή του Ινστιτούτου και βουλευτή Α΄ Πειραιά Κώστα Δουζίνα, ο οποίος και θα προλογίσει την εκδήλωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, τα οποία θα διανέμονται από τις 17:30.

    [14] Πάρις Χρυσός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Να βρούμε έναν «ελληνικό» τρόπο για την τεχνολογική καινοτομία μικρής κλίμακας

    Η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε καινοτομικά εγχειρήματα μικρού μεγέθους, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής παραγωγής και διερευνούν έναν "ελληνικό τρόπο" για την τεχνολογική καινοτομία, παρά σε μεγάλα εγχειρήματα που ξεπερνούν κατά πολύ την ελληνική τεχνογνωσία και κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν ελάχιστα στο μέλλον.

    Αυτό τονίζει ο Πάρις Χρυσός, καθηγητής Διοίκησης Καινοτομίας στο Ανώτατο Ινστιτούτο Εμπορίου του Παρισιού (Institut Superieur du Commerce ή ISC Paris Business School), επισκέπτης καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας στις 26 Απριλίου.

    Αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι 45η στην Ευρώπη σε αριθμό νέων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ λόγω κρίσης μετά το 2009 στη χώρα μας υπήρξε μια σταθερή πτωτική πορεία στην κατοχύρωση εφευρέσεων με τίτλους βιομηχανικής ιδιοκτησίας.Τονίζει ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει την καινοτομία, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι αποκλειστική υπόθεσή του, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθούν τα "οικοσυστήματα καινοτομίας", καθώς πολλές εφευρέσεις προέρχονται πλέον από μικρές ομάδες "αναπτυσσόντων" (developpeurs) και όχι από μεγάλες επιχειρήσεις ή μεμονωμένες «μεγαλοφυίες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 6:32:30 UTC