Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Αναγκαία η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας
  • [02] Το σχέδιο της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης
  • [03] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό, είπε ο Π. Παυλόπουλος
  • [04] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων
  • [05] ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας
  • [06] Β. Σόιμπλε: «Θα κλαίγαμε» εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ
  • [07] Αφιέρωμα στον ουγγρικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
  • [08] Αρχαιολογικό συνέδριο ΑΠΘ: "Δει δε χρημάτων"...
  • [09] Γ. Αμανατίδης: Να φέρουμε κοντά την παλιά και τη νέα διασπορά
  • [10] «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»
  • [11] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος
  • [12] Την οριστική διακοπή του Κυπέλλου αποφάσισε ο Κοντονής
  • [13] Το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην αγωνισθεί η ομάδα στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου

  • [01] Τσίπρας σε Νταβούτογλου: Αναγκαία η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προσφυγική κρίση, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

    Εξάλλου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για να αποβεί επιτυχής και παραγωγική η διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου.

    Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό με αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα. Υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού. Αναφορικά με το αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι η συννενόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος.

    Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, την χαρακτήριζαν μια καλή συνομιλία, διάρκειας μισής ώρας περίπου, ώστε να υπάρξει μια καλή στάση και στη Σύνοδο. Ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία. Οι ίδιες πηγές αξιολογούν ως θετική τη στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ στο προσφυγικό.

    [02] Το σχέδιο της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης

    Το σχέδιο της οικονομικής εξυγίανσης της ΝΔ παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το σύνθημα «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας». Ο Πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του τόνισε πως το σχέδιο θα στηρίζεται σε 3 βασικές αρχές, «τη διαφανεια , η οποία, όπως είπε είναι αίτημα των πολιτών και απαραίτητη προυπόθεση για να δομηθούν στέρεες σχέσεις εμπιστοσύνης, στον σεβασμό στον φορολογούμενο, καθώς όπως τόνισε το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής στήριξης προέρχεται από χρήματα του φορολογούμενου, αλλά και στην ανάγκη ισοσκελισμένων προυπολογισμών».

    «Τα κόμματα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με τα ετήσια εσοδά τους. Θα εισηγηθώ καταστατική πρόβλεψη που να απαγορεύει στα κόμματα να δανειζονται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση στη ΝΔ. Όπως είπε η ΝΔ έχει συνολικά χρέη ύψους 214 εκ. ευρώ κυρίως προς τράπεζες με τις ετήσιες δαπάνες της να φτάνουν τα 8,2 εκ. ευρώ και τα ετήσια έσοδα για το 2016 να είναι 4,2 εκ ευρώ.

    «Το 60% πηγαίνει προς κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων. Άρα μένει 1,8 εκ ευρώ για κάλυψη ετήσιων δαπανών. Η ΝΔ πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έθεσε τους βασικούς στόχους του νέου οικονομικού προγράμματος. Όπως είπε θέλει οι ετήσιες δαπάνες να πέσουν μέσα σε 3 χρόνια από τα 8,2 εκ ευρώ στα 2,5 εκ, να μειωθούν δηλαδή οι ετήσιες δαπάνες κατά 70%. «Θα χρειαστούν δύσκολες αποφάσεις για να μπορούμε να λειτουργούμε με οικονομική αυτοτέλεια» είπε τονίζοντας πως η ΝΔ μετακομίζει από ένα ακριβό κτίριο που πλήρωνε 95 χιλιάδες ευρώ τον μήνα σε ένα πιο μαζεμένο και λιτό με ενοίκιο 9,5 χιλιάδες, ενώ έκανε λόγο και για αναγκαίες περικοπές σε δαπάνες, προσωπικό και μισθοδοσία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε και το « επιθετικό» όπως το περιέγραψε πρόγραμμα ιδιωτικής χρηματοδότησης.

    «Σήμερα είμαστε σε μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι της κρατικής χρηματοδότηση θα πηγαίνει σε αποπληρωμή χρέους. Θέλουμε όμως να καλύπτουμε τις ετήσιες δαπάνες από την ιδιωτική χρηματοδότηση» τόνισε επισημαίνοντας πως η ΝΔ θα βασιστεί σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες ιδιωτικές χορηγίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων

    [03] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό, είπε ο Π. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία και στη διαχείριση του προσφυγικού όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, αλλά με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ατέφ αλ Ταραουνέχ (Atef Al Tarawneh).

    «Αυτήν την ώρα καθένας δίνει εξετάσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε πως η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το προσφυγικό. Και το κάνει, επισήμανε, παρά το γεγονός ότι και εκείνη έχει τεράστια προβλήματα, όσον αφορά την οικονομία της και την κοινωνική της συνοχή.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ιδέα της Ευρώπης, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, και διεμήνυσε ότι έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα «να συνετιστούν ορισμένοι εταίροι μας, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει Ευρώπη και για ποιον λόγο ζήτησαν να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [04] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων

    Προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διακηρύξεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι με τροπολογία του 2013 που είχε κατατεθεί από βουλευτές της ΝΔ απαλλάχθηκαν αναδρομικά οι διοικήσεις των τραπεζών που είχαν χορηγήσει αφειδώς δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα σχολιάζοντας το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόμματος που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κινείται στη νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει τα κόμματα προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα, μια λογική που η ΝΔ «έχει υπηρετήσει πλήρως».

    «Οι διακηρύξεις περί διαφάνειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος του, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της ΝΔ, ο οποίος έθεσε ως πρόβλημα το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες, "ξέχασε" πολύ γρήγορα πως τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία τριών βουλευτών της ΝΔ, απαλλάχθηκαν, και μάλιστα αναδρομικά, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν αφειδώς δάνεια ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από κάθε ποινική ευθύνη!», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της ΝΔ κατ' εντολή της ηγεσίας της, ως προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, και είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.

    [05] ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπιστώνει ότι σημειώνεται "καλή πρόοδος" στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως πιστεύει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία.

    "Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους", δήλωσε ο Ράις.

    [06] Β. Σόιμπλε: «Θα κλαίγαμε» εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την ΕΕ

    O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι θα έκλαιγε στην περίπτωση που η Βρετανία ψήφιζε υπέρ της εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα που αναμένεται να διεξαχθεί την 23η Ιουνίου.

    «Θα κλαίγαμε? κι ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί» τόνισε αστειευόμενος ο Σόιμπλε όταν του τέθηκε σε ένα πάνελ συνεδρίου το ερώτημα, τι θα κάνατε, εάν η Βρετανία αποχωρούσε από την Ένωση, προκαλώντας τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ενός κοινού εκπροσώπων επιχειρήσεων.

    Λίγο νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός είχε προειδοποιήσει στην παρέμβασή του στο Σίτι του Λονδίνου ότι η Γηραιά Ήπειρος θα είναι «λιγότερο σταθερή» εάν η Βρετανία αποφασίσει υπέρ του Brexit.

    «Εάν η Βρετανία δεν βρισκόταν πλέον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύω ότι η Βρετανία θα διακινδύνευε να δει μία ευρωπαϊκή ήπειρο λιγότερο σταθερή, περισσότερο εύθραυστη» τόνισε ο Σόιμπλε ενώπιον των επιχειρηματιών και του Βρετανού ομολόγου του Τζορτζ Όζμπορν.

    Ο Σόιμπλε είναι ο πρώτος σημαίνων Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέπτεται το Λονδίνο μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των Βρυξελλών την 19η Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς αναφορικά με τους όρους που θα διέπουν τις σχέσεις του Λονδίνου με το ευρωπαϊκό μπλοκ.

    [07] Αφιέρωμα στον ουγγρικό κινηματογράφο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Ο ουγγρικός κινηματογράφος βγαίνει κατά καιρούς στην επιφάνεια και συγκλονίζει, όπως συνέβη με την ταινία «Ο γιος του Σαούλ» του Λάζλο Νέμες, που κέρδισε φέτος το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας -αλλά και που στη χώρα του έκανε 180.000 εισιτήρια- όμως κατά κύριο λόγο η εθνική κινηματογραφία μιας χώρας με παράδοση στην τέχνη του κινηματογράφου και ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια κινηματογραφία, παραμένει στην αφάνεια.

    Ευκαιρία λοιπόν να γνωρίσουμε τον νεότερο μαγιάρικο κινηματογράφο, χάρη σε ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό αφιέρωμα, από σήμερα έως τις 9/3, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ταινίες αντιπροσωπευτικές των πολλών τάσεων και κινηματογραφικών προτάσεων, μέσα από έργα 14 Ούγγρων δημιουργών, σε αποκατεστημένες κόπιες και επτά πανελλήνιες πρεμιέρες.

    Ίστβαν Σάμπο (Μεφίστο, 1981 βραβείο ξενόγλωσσου Όσκαρ), Μίκλος Γιάντσο (Ο πατέρας, 1966) Μάρτα Μέσαρος (Υιοθεσία, 1975), όπως και εμβληματικά ονόματα Ούγγρων οπερατέρ Μπάρναμπας Χέγκι, Γιάνος Κόλταϊ, είναι κάποια από τα ονόματα που οι ταινίες τους είχαν κάνει θραύση στην Ελλάδα, ιδίως μετά την μεταπολίτευση, όμως «τη δεκαετία του ?80 ο ουγγρικός κινηματογράφος έπεσε άδικα στη λήθη έως τις μέρες μας», λέει ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος της εταιρείας διανομής Carousel Films, συνδιοργανωτής του αφιερώματος σε συνεργασία με την Tαινιοθήκη της Eλλάδος και με τη υποστήριξη της ουγγρικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

    [08] Αρχαιολογικό συνέδριο ΑΠΘ: "Δει δε χρημάτων"...

    «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων» (Δημοσθένης, Ολυνθιακός α') ...

    Ήταν το κοινό συμπέρασμα των αρχαιολόγων-εισηγητών και παρατηρητών στο πλούσιο σε αριθμό εισηγήσεων, αλλά μάλλον φτωχό σε εντυπωσιακά νέα ευρήματα, συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που άρχισε σήμερα για 29η συνεχή χρονιά στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

    «Δει δε χρημάτων» σχολίαζαν οι περισσότεροι από τους αρχαιολόγους ? εισηγητές οι οποίοι με την ολοκλήρωση (και χρονικά) των ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης, είτε παρουσίασαν συνολικά τα αποτελέσματα των πολυετών ανασκαφικών δραστηριοτήτων τους σε γνωστές ήδη ανασκαφές ανά τη Βόρειο Ελλάδα, είτε τα πρώτα συμπεράσματα από τις μελέτες των ανασκαφικών δεδομένων, τονίζοντας όλοι την ανάγκη συνέχισης των έργων συντήρησης και ανάδειξης των ήδη εντοπισθέντων αρχαιολογικών χώρων, αλλά και νέων ανασκαφών.

    Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων για την ανασκαφή της Αμφίπολης (για πρώτη φορά στο επίσημο αρχαιολογικό συνέδριο, καθώς από το περσινό απουσίασαν ηχηρά), η πρώτη μέρα του 29ου συνεδρίου ξεκίνησε από την...ακραία δυτική πλευρά της βόρειας Ελλάδας ? από τις παραλίμνιες νεκροπόλεις της Καστοριάς.

    Νέα στοιχεία (διαφορετικών ιστορικών περιόδων από την πρώιμη εποχή του σιδήρου του 8ου π.Χ. αιώνα, την αρχαϊκή εποχή του 6ου π.Χ και την ελληνιστική περίοδο του 3ου π.Χ αιώνα) αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή της Καστοριάς.

    Πήλινα και χάλκινα σκεύη , κοσμήματα , αργυρά , χάλκινα αλλά και όπλα έφερε στο φώς μια...τυχαία ανασκαφή (κατά τη διάνοιξη αποχετευτικού αγωγού στην παραλίμνια θέση Κρεπενή ) .

    [09] Γ. Αμανατίδης: Να φέρουμε κοντά την παλιά και τη νέα διασπορά

    Την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στην νέα και την παλιά ελληνική διασπορά και της δικτύωσης με την μητέρα πατρίδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Αμανατιδης τόνισε ότι η ομογένεια διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με την πατρίδα αλλά είναι αναγκαία και η δικτύωση ιδιαίτερα των Ελλήνων νέων επιστημόνων που λόγω της κρίσης έχουν φύγει από την πατρίδα. «Τα χρόνια της κρίσης μας έδειξαν ότι πρέπει να αναπτύξουμε μια θετική στρατηγική στο θέμα της διασποράς», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. »Μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την εξαγωγή εγκεφάλων από την Ελλάδα που αποτελεί αιμορραγία για τη χώρα σε συνδυασμό με την τεράστια προσπάθεια για το ξεπέρασμα της κρίσης, τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τον νέο αναπτυξιακό νόμο και την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημοσίου χρέους» πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μοναδικό ελληνικό σχολείο του Λονδίνου στο Άκτον, όπου συζήτησε με τους δασκάλους τα προβλήματα του ιδρύματος. Το σχολείο διαθέτει 81 μαθητές Δημοτικού και 18 παιδιά που πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο. «Η ελληνική γλώσσα είναι αυτό που κρατά ενωμένους τους Έλληνες της διασποράς», τόνισε ο κ. Αμανατίδης. Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι εντός του μηνός θα καθιερωθεί με απόφαση της ελληνικής Βουλής "Ημέρα Ελληνοφωνίας". Η Ημέρα αυτή θα είναι η 20η Μαΐου -που θεωρείται η ημέρα γέννησης του Σωκράτη. Η κυβέρνηση θα ζητήσει μάλιστα να τεθεί η Ημέρα Ελληνοφωνίας υπό την αιγίδα της UNESCO.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, τέλος, και τον αρχιεπίσκοπο Μ. Βρετανίας και Θυατείρων Γρηγόριο, με τον οποίο συζήτησε θέματα της εκκλησίας.

    [10] «Η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη - Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά»

    Απαράδεκτο και μη ανεκτό από την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε η απόφαση της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και ότι κράτη-μέλη επί της βαλκανικής οδού ενήργησαν μονομερώς σε συντονισμό με χώρες εκτός της Ε.Ε.

    Κατά το υπουργικό συμβούλιο -που συνεδρίασε για το προσφυγικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση με την οποία θα προσέλθει η κυβέρνηση στη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας- ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εσωτερικό είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη. Πρόσθεσε όμως ότι χρειάζονται άμεσες πρωτοβουλίες προκειμένου αυτή να μην επιδεινωθεί. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τον κορμό των ελληνικών θέσεων, ενώ για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα γίνει στη Σμύρνη, είπε ότι στόχος της χώρας είναι η ενεργητική παρέμβαση, καθώς η Ελλάδα έχει κομβικό ρόλο για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι τα βασικά προβλήματα είναι ο περιορισμός της ροής στα Βόρεια Σύνορα και η μέχρι στιγμής απουσία ανάσχεσης των ροών από Τουρκία. Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η κατάσταση είναι προφανώς δύσκολη αλλά σε κάθε περίπτωση διαχειρίσιμη, είπε ο πρωθυπουργός, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες ανοίγουν με σταθερούς ρυθμούς τις απαιτούμενες θέσεις φιλοξενίας. Τόνισε ωστόσο ότι χρειάζονται άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Αυτές αφορούν το εσωτερικό μας, την Ευρώπη και την Τουρκία.

    Κορμός των ελληνικών θέσεων με τις οποίες προσέρχεται η Ελλάδα στην Σύνοδο Κορυφής, είναι οι θέσεις που διατυπώθηκαν δημόσια και στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και βασίζονται στους παρακάτω άξονες:

    1) Αναφορικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού, τόνισε ότι:

    -Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

    -Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων.

    -Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.

    -Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες

    2) Ως προς το ζήτημα της μετεγκατάστασης, επισήμανε:

    -'Αμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.

    3) Οικονομική βοήθεια:

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας.

    4) Τουρκία

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση. Επανέλαβε επίσης ότι άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο.

    Η διακυβερνητική συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας

    Αναφορικά με το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί διότι στόχος της Ελλάδας είναι η ενεργητική παρέμβαση, ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι κομβικός για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη και πως η Διακυβερνητική της Σμύρνης είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής πολιτικής και οι ευρωπαίοι ηγέτες αποδίδουν ιδιαίτερο ρόλο στην Ελλάδα επί των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    Το εσωτερικό μέτωπο

    Για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρα είπε ότι υπάρχουν άμεσα επιχειρησιακά και οργανωτικά αποτελέσματα και τόνισε ότι ο διυπουργικός συντονισμός αποδίδει ικανοποιητικά. Συντονιστής της ομάδας διαχείρισης είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημ. Βίτσας.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι κρίσιμο να έχουμε μαζί μας τις τοπικές κοινωνίες, και, εξίσου κρίσιμο, να διατηρηθεί η διάθεση συμπαράστασης της ελληνικής κοινωνίας στους πρόσφυγες. Ή θα κερδίσει ο ανθρωπισμός ή η ακροδεξιά». Ανέφερε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί διεθνές κίνημα στήριξης των προσφύγων με την συμβολή όσων προσφέρουν την στήριξή τους και επισημάνθηκε ότι είναι εξαιρετικά βοηθητικές για την Ελλάδα οι παρεμβάσεις του Πάπα, του Γ.Γ. του ΟΗΕ, προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας, αλλά και διανοουμένων, καλλιτεχνών και ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στην χώρα μας.

    [11] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

    Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

    Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

    [12] Την οριστική διακοπή του Κυπέλλου αποφάσισε ο Κοντονής

    Την οριστική διακοπή του Κυπέλλου Ελλάδας αποφάσισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

    [13] Το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην αγωνισθεί η ομάδα στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου

    Στην λήψη μέτρων όπως η απαίτηση παραίτησης του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, αλλά και η απουσία της ομάδας από τον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό προχώρησε η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «? Η ομάδα δεν θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας.

    ? Απαιτούμε την παραίτηση του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργου Γκιρτζίκη και όλων όσων διώκονται ποινικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    ? Απαιτούμε να γίνει αποδεκτή από την Ομοσπονδία η πρότασή μας για ξένους διαιτητές από τη νέα χρονιά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 17:32:35 UTC