Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων
  • [02] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων
  • [03] ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας
  • [04] Ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών
  • [05] «Βοηθήστε τα παιδιά μας» - Διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη
  • [06] Έληξε η διαμαρτυρία των προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη
  • [07] Θορυβημένη η Ιταλία από το ενδεχόμενο να περάσουν οι μετανάστες μέσω Αλβανίας
  • [08] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μη λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα είναι πολιτικό δώρο στους ακροδεξιούς της Ευρώπης
  • [09] Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
  • [10] Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων
  • [11] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος
  • [12] ΠΑΕ ΑΕΚ: «Επιβάλλεται η θυσία του συμφέροντος της ομάδας μας»
  • [13] «Από εδώ και πέρα θα μιλάω κι εγώ για τη διαιτησία στη Euroleague» δήλωσε ο Σφαιρόπουλος
  • [14] Πανέτοιμος ο Μπεργκ με Ατρόμητο
  • [15] Την οριστική διακοπή του Κυπέλλου αποφάσισε ο Κοντονής

  • [01] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εγγύηση των καταθέσεων

    Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, κατ'άρθρον και στο σύνολό του, έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

    Υπέρ του σχεδίου νόμου, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά, ψήφισαν ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

    [02] Προκλητικές οι διακηρύξεις του προέδρου της ΝΔ για τα οικονομικά των κομμάτων

    Προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διακηρύξεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και για τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι με τροπολογία του 2013 που είχε κατατεθεί από βουλευτές της ΝΔ απαλλάχθηκαν αναδρομικά οι διοικήσεις των τραπεζών που είχαν χορηγήσει αφειδώς δάνεια στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα σχολιάζοντας το πρόγραμμα χρηματοδότησης του κόμματος που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι κινείται στη νεοφιλελεύθερη λογική που θέλει τα κόμματα προσδεδεμένα στα μεγάλα συμφέροντα, μια λογική που η ΝΔ «έχει υπηρετήσει πλήρως».

    «Οι διακηρύξεις περί διαφάνειας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του οικονομικού σχεδιασμού του κόμματος του, είναι αν μη τι άλλο προκλητικές για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Φαίνεται πως ο επικεφαλής της ΝΔ, ο οποίος έθεσε ως πρόβλημα το δανεισμό των κομμάτων από τις τράπεζες, "ξέχασε" πολύ γρήγορα πως τον Απρίλιο του 2013, με τροπολογία τριών βουλευτών της ΝΔ, απαλλάχθηκαν, και μάλιστα αναδρομικά, οι διοικήσεις των τραπεζών που χορήγησαν αφειδώς δάνεια ύψους άνω των 200 εκ. ευρώ στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από κάθε ποινική ευθύνη!», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είχε κατατεθεί από τρεις βουλευτές της ΝΔ κατ' εντολή της ηγεσίας της, ως προσθήκη σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, και είχε υπερψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΔΝΤ: Πρόοδος στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διαπιστώνει ότι σημειώνεται "καλή πρόοδος" στις συνομιλίες για το χρέος και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και δεν επιμένει σε νέους, αυστηρότερους στόχους, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

    Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων πως πιστεύει ότι η αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει σύντομα στην Ελλάδα, αλλά δεν έδωσε κάποια ημερομηνία.

    "Οι απόψεις μας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει από το καλοκαίρι, όταν έγινε η αρχική συμφωνία. Πράγματι δεν ζητούμε οτιδήποτε επιπλέον σε ό,τι αφορά τους συμφωνημένους στόχους", δήλωσε ο Ράις.

    [04] Ενεργοποιήθηκε η δεύτερη φάση διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

    Στην δημιουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης με την συμμετοχή εκπροσώπων έξι υπουργείων, το οποίο θα αναλάβει την αντιμετώπιση αυτού του τόσο σημαντικού ζητήματος, προχώρησε η κυβέρνηση.

    Πολιτικός συντονιστής ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος στην πρώτη ενημέρωση σήμερα, εξήγησε ότι μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στην Ευρώπη, αυτή την στιγμή ενεργοποιείται η δεύτερη φάση διαχείρισης των ροών, με την δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας σε συνεννόηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση.

    «Πρόκειται για μια σοβαρή προσπάθεια, επιχειρησιακά να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» επεσήμανε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

    Το συντονιστικό όργανο απαρτίζεται από τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδομών - Μεταφορών - Δικτύων, Ναυτιλίας, και το Μακεδονίας - Θράκης.

    [05] «Βοηθήστε τα παιδιά μας» - Διαμαρτυρία προσφύγων στην Ειδομένη

    «Μέρκελ βοήθησέ μας», «Ανοίξτε τα σύνορα», «Βοηθήστε τα παιδιά μας» ήταν μερικά που από τα συνθήματα, γραμμένα στα αγγλικά σε πλακάτ, που κράδαιναν το πρωί δεκάδες πρόσφυγες κατά τη διαμαρτυρία τους, πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, στην Ειδομένη.

    Από νωρίς το πρωί, μη γνωρίζοντας άλλο μέσο πίεσης, περίπου 200 πρόσφυγες κάθισαν μαζί με τις οικογένειές τους πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, φωνάζοντας συνθήματα και αποκόβοντας τη κυκλοφορία των εμπορικών αμαξοστοιχιών.

    «Θέλουμε απλά να περάσουμε», «Φύγαμε από πόλεμο και θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον», «Είμαστε μέρες εδώ και πεινάμε» έλεγαν, κρατώντας στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά.

    Διάχυτη παντού η απελπισία στον καταυλισμό που έχει μετατραπεί σε «αποθήκη» περισσότερων από 10.000 ψυχών, οδηγεί σε συνεχείς εντάσεις που εκπορεύονται από την πολυήμερη αναμονή, σε άθλιες συνθήκες, δίπλα στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων

    [06] Έληξε η διαμαρτυρία των προσφύγων στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη

    Έληξε το απόγευμα η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν πρόσφυγες, σήμερα, επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που ανέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.

    Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ προσφύγων, που ανέμεναν στην ουρά για να πάρουν φρούτα από φορτηγό που έφτασε έξω από τον καταυλισμό για να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

    Η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα, από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα έχουν περάσει εκατόν τριάντα άτομα.

    [07] Θορυβημένη η Ιταλία από το ενδεχόμενο να περάσουν οι μετανάστες μέσω Αλβανίας

    Ιταλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, έχουν συγκεντρωθεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο μεταξύ Κρυσταλλοπηγής και Κορυτσάς, καθώς η Ιταλία φοβάται πως η επιλογή της Αλβανίας ως διαδρόμου για το προσφυγικό ρεύμα θα ανοίξει των μέτωπο των γνωστών κυκλωμάτων δουλεμπόρων για την μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.

    Αυτά γράφει η εφημερίδα ΤΕΜΑ των Τιράνων επικαλούμενη την ιταλική La Stampa. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ιταλία εμφανίζεται θορυβημένη από το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Αλβανία εναλλακτική διαδρομή μετακίνησης των προσφύγων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

    Ήδη στην Αυλώνα, όπως αναφέρουν οι επίσημες αστυνομικές πηγές της χώρας, η τοπική αστυνομία κατάσχεσε οκτώ φουσκωτά πλωτά, τα οποία, κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, προορίζονταν για τη μεταφορά προσφύγων στην Ιταλία.

    Άλλες πληροφορίες από τα ίδια κυκλώματα, αναφέρουν ότι τα δίκτυά τους στην Ελλάδα, προσπαθούν να μεταπείσουν πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια ότι αποτελούν την εγγύηση της μεταφοράς τους στην Ευρώπη, μέσω Αλβανίας.

    Στον αλβανικό τύπο εκφράζονται ανησυχίες για το γεγονός ότι οι αλβανικές αρχές δεν λαμβάνουν μέτρα για την υποδοχή προσφύγων. Απεναντίας, το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ από τα βορειοανατολικά σύνορα όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αστυνομίας και επίλεκτες δυνάμεις για το έλεγχο των συνόρων, για να παρεμποδίσουν την όποια εμφάνιση προσφύγων στο αλβανικό έδαφος.

    Από την άλλη πλευρά στο θέμα αυτό επικρατεί σύγχυση μεταξύ των αλβανών επισήμων: Η υπουργός Ευρωπαϊκής Ένταξης, Κλιάιντα Γκιόσια, τοποθετήθηκε υπέρ της υποδοχής προσφύγων στην Αλβανία. Η υπουργός Άμυνας Μίμι Κοδέλι, ανακοίνωσε μάλιστα και δύο κέντρα υποδοχής τους κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα: ένα στο Αργυρόκαστρο και ένα στην Κορυτσά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μουσιάτι, επιστρέφοντας πριν τρεις μέρες από τις ΗΠΑ όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσε πως «ούτε θα υψώσουμε τείχη, αλλά ούτε μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε όλους». Την επομένη της Συνάντησης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ? πλην της Ελλάδας ? για το Προσφυγικό στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, δήλωσε σχετικά στο τηλεοπτικό κανάλι Top Channel, ότι, «σας εγγυούμαι πως εμείς δεν θα ανοίξουμε τα σύνορα και δεν έχουμε λόγο γιατί να το κάνουμε αυτό».

    [08] Ν. Ανδρουλάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μη λύση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα είναι πολιτικό δώρο στους ακροδεξιούς της Ευρώπης

    "Τελευταία ευκαιρία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί η Σύνοδος της επομένης εβδομάδας στις Βρυξέλες στην οποία ο κ. Ερντογάν αλλά και οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να δεσμευτούν στην εφαρμογή ενός οδικού χάρτη, με συγκεκριμένες δράσεις και ανελαστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Η μη λύση, θα κλιμακώσει την τραγωδία των προσφύγων και θα ισούται με πολιτικό δώρο στους ακροδεξιούς και τους ρατσιστές όλης της Ευρώπης", δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.

    Προσθέτει επίσης ότι"παρά το γεγονός ότι η ίδια η Άγκυρα είχε ζητήσει τη συμμετοχή του, τώρα δεν επιτρέπει σε σκάφη της Συμμαχίας να εισέρχονται στα χωρικά της ύδατα και αρνείται να δεχτεί τις επιστροφές μεταναστών από τις επιχειρήσεις διάσωσης του ΝΑΤΟ όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί'.

    [09] Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

    Να συνδέσει τον ελληνικό πολιτισμό με το σύγχρονο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι, τόσο ως θεμελιώδη κληρονομιά της Ευρώπης και του κόσμου όσο και ως σύγχρονη πολύμορφη πολιτιστική παραγωγή, έχει ως στόχο του το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

    Πρόκειται για τον νέο προσανατολισμό του ΕΙΠ, μετά την τοποθέτηση του νέου διοικητικού συμβουλίου, με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

    Η όσμωση αυτή, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, ευελπιστεί ότι θα αποβεί αμοιβαία γόνιμη, έτσι ώστε η Ελλάδα να αρχίσει να αποκτά τον ρόλο που οφείλει να της αναλογεί σε όλες τις διαστάσεις του πολιτισμού.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο υπουργός αισθάνεται υποχρεωμένος να ευχαριστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΙΠ Χριστόδουλο Κ. Γιαλλουρίδη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., για τη μέχρι τώρα προσφορά τους στο έργο του Ιδρύματος. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του ΕΙΠ, των οποίων η προετοιμασία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα πραγματοποιηθούν από τη νέα διοίκηση, με την αρωγή, είμαστε βέβαιοι, του Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη και του απερχόμενου Δ.Σ., υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Τσουκαλά, έχει τα ακόλουθα μέλη: την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνά Αθανασία, τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Κώστα Γαβρά, τον καθηγητή του City University London και πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Κώστα Γραμμένο, τον πρέσβη - προϊστάμενο της διεύθυνσης Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ -ως εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ- Μιχαήλ Ευστράτιο Δαρατζίκη, τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Πασχάλη Κιτρομηλίδη, τον πολιτικό μηχανικό - πολεοδόμο, μελετητή του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτη Κουνάδη, τον καθηγητή Ιστορίας στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτριο Κυρτάτα, τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλο, τον αναπληρωτή καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας του ΑΠΘ στο τμήμα Φιλολογίας - δ/ντης του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ιδρύματος Μανόλη Τριανταφυλλίδη) Γιώργο Παπαναστασίου, την αρχαιολόγο - μουσειολόγο Ιουλία Σκουνάκη, τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών -ως εκπρόσωπο του ΥΠΑΙΕΘ- Μιχάλη Σπουρδαλάκη, τον εικαστικό και ομότιμο καθηγητή στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Γιάννη Ψυχοπαίδη.

    [10] Ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων προτίθεται να φιλοξενήσει ο δήμος Χανίων

    Την πρόθεση του δήμου να φιλοξενήσει στα Χανιά ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων, εκφράζει με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής . Γιάννη Μουζάλα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

    Στην επιστολή του, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι στη χώρα μας εκτυλίσσεται μια πρωτόγνωρη ανθρώπινη τραγωδία για την οποία όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «είναι αυτονόητο το καθήκον όλων των φορέων της Πολιτείας να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο και στο μέτρο του δυνατού στην αντιμετώπισή της».

    Όπως αναφέρεται στην ίδια επιστολή, «το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων υιοθέτησε μεταξύ άλλων ενεργειών την εισήγησή μου για τη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Ειδικότερα, οι εικόνες των ανήλικων παιδιών που έχουν βρεθεί ασυνόδευτα στη χώρα μας, επιβάλλουν την παροχή κάθε είδους αρμόζουσας βοήθειας από όποιον έχει σχετική δυνατότητα. Με πλήρη, επομένως, συναίσθηση του ανθρωπιστικού καθήκοντος σάς καταθέτω την πρόθεση και την ετοιμότητα του δήμου Χανίων να αναλάβει με δικές του δυνάμεις τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων που οι υπηρεσίες σας έχουν εντοπίσει και καταγράψει».

    Στην επιστολή του προς τον κ. Μουζάλα ο δήμαρχος Χανίων επισημαίνει ότι «οι υπηρεσίες του δήμου είναι άμεσα στη διάθεσή σας για την εξειδίκευση της πρότασής μας, ώστε να είναι σύμφωνη προς τις καθορισμένες από το νόμο και τις διεθνείς συνθήκες προϋποθέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών».

    ---Εληξε η καθιστική διαμαρτυρία των προσφυγων

    Εν τω μεταξυ, εληξε το απόγευμα η καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν πρόσφυγες, σήμερα, επάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη και οι εμπορικές αμαξοστοιχίες που ανέμεναν και στις δύο πλευρές των συνόρων αναχώρησαν κανονικά για τους προορισμούς τους.

    Νωρίτερα, ένταση σημειώθηκε μεταξύ προσφύγων, που ανέμεναν στην ουρά για να πάρουν φρούτα από φορτηγό που έφτασε έξω από τον καταυλισμό για να μοιράσει ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς πάντως να υπάρξει συνέχεια.

    Η ροή των προσφύγων προς την ΠΓΔΜ συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τώρα, από τις έξι το πρωί ως τις έξι το απόγευμα έχουν περάσει εκατόν τριάντα άτομα.

    [11] Αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο Ευκλ. Τσακαλώτος

    Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

    Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».

    Ο κ. Τσακαλώτος, σημείωσε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο το ΔΝΤ ζητεί πολύ περισσότερα μέτρα, συγκριτικά με αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι κατά την υπογραφή του μνημονίου, δεδομένου ότι οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με τότε και «δεν υπάρχει οικονομολόγος που να υποστηρίζει ότι πήγαμε χειρότερα από τις προβλέψεις, οπότε το λογικό θα ήταν να μιλούσαμε για λιγότερα μέτρα».

    Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση των σημερινών συντάξεων, τόνισε ότι δεν μπορούν να μειωθούν συντάξεις γιατί στην Ελλάδα παίζουν το ρόλο βασικού οικογενειακού εισοδήματος και έχουν, ήδη, περικοπεί έντεκα φορές, τα τελευταία χρόνια.

    [12] ΠΑΕ ΑΕΚ: «Επιβάλλεται η θυσία του συμφέροντος της ομάδας μας»

    Η σημερινή απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ουσιαστικά στερεί από την ΑΕΚ τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον πρωταρχικό στόχο της: το κύπελλο Ελλάδας. Ομως, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ ξεκαθαρίζει ότι αποδέχεται την απόφαση, έστω κι αν χρειάζεται η ίδια να θυσιαστεί για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    Αναλυτικά:

    «Η ΠΑΕ ΑΕΚ αποδέχεται την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, αν και δεν έχουμε την παραμικρή ευθύνη για τη διακοπή της εφετινής διοργάνωσης του Κυπέλλου και φυσικά θιγόμαστε άμεσα με τη στέρηση της διεκδίκησης ενός τίτλου, που τόσο πολύ ήθελαν οι οπαδοί μας».

    [13] «Από εδώ και πέρα θα μιλάω κι εγώ για τη διαιτησία στη Euroleague» δήλωσε ο Σφαιρόπουλος

    Την απόφαση να μη σέβεται πλέον τον κανονισμό της Euroleague σύμφωνα με τον οποίο oι προπονητές των ομάδων απαγορεύεται να κάνουν δηλώσεις για τη διαιτησία ανακοίνωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα με τη Λαμποράλ Κούτσα. Ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης είχε προβεί σε δηλώσεις για εύνοια του στιλ του Ολυμπιακού λόγω προσαρμογών από τους διαιτητές στο δυναμικό παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» στην άμυνα, πριν το τζάμπολ του αγώνα στη Μόσχα. «Η αλήθεια είναι πως υπάρχει χειραγώγηση της διαιτησίας. Ο κ. Μπερτομέου, στην συνάντηση που είχαν οι κόουτς μαζί του στην έναρξη της σεζόν, μας είχε τονίσει πως οι προπονητές δεν πρέπει να μιλάνε για διαιτησία. Κάποιοι όμως δεν το έχουν τηρήσει και μιλάνε συχνά. Εγώ το τήρησα, αλλά από εδώ και πέρα θα μιλάω και εγώ,» είπε ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» που έχουν παράπονα για τα σφυρίγματα στη Μόσχα, με την ΤΣΣΚΑ.

    Στη δωδεκάδα του Ολυμπιακού θα βρίσκεται ο Χακίμ Ουόρικ, o οποίος απέναντι στη Λαμποράλ αναμένεται να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Ατομικό πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος μετά την ιογενή λοίμωξη που τον άφησε εκτός για αρκετές ομάδες θα κάνει αγώνα δρόμου για να επιστρέψει κόντρα στην Μπάμπεργκ. Τέλος, ο Ντάνιελ Χάκετ (διάστρεμμα) ακολουθεί τις τελευταίες ημέρες το ομαδικό πρόγραμμα και συμπεριλαμβάνεται στα πλάνα του Σφαιρόπουλου.

    [14] Πανέτοιμος ο Μπεργκ με Ατρόμητο

    Πανέτοιμος για το παιχνίδι της Κυριακής με τον Ατρόμητο θα είναι ο Μάρκους Μπεργκ. Ο Σουηδός στράικερ, ο οποίος χθες έκανε αποφόρτιση, ακολούθησε κανονικά το σημερινό πρόγραμμα και τέθηκε στη διάθεση του Αντρέα Στραματσόνι για την εντός έδρας αναμέτρηση με τους Περιστεριώτες.

    Πρόβλημα προέκυψε με τον Ροντρίγκο Μολέδο. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο πόδι στη διάρκεια του προγράμματος και αποχώρησε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η κατάστασή του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία και το πιθανότερο είναι πως θα γυμναστεί κανονικά αύριο.

    [15] Την οριστική διακοπή του Κυπέλλου αποφάσισε ο Κοντονής

    Το υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι αποφάσισε την οριστική διακοπή κάθε διαδικασίας και αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο όπως προβλέπεται στο Νόμο και αφού τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο λόγος είναι ότι υπό τις παρούσες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, υπάρχει έντονη καχυποψία και αμφισβήτηση που οδηγούν στην αναξιοπιστία, σε βαρβαρότητες στους αγωνιστικούς χώρους και διασάλευση της κοινωνικής ειρήνης και της έννομης τάξης.

    Το υφυπουργείο Αθλητισμού στην ανακοίνωσή του αφήνει υπαινιγμούς για τη στάση της ΕΠΟ και της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, τον διαιτητή Παππά που διηύθυνε τον αγώνα κυπέλλου ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ στηλιτεύει τη στάση παραγόντων των ομάδων, οι οποίοι με δηλώσεις τους μεταθέτουν τις ευθύνες σε άλλους για να δικαιολογήσουν τα έκτροπα και δημιουργούν ένα περιβάλλον καταστροφής, διάλυσης και ανυποληψίας του ποδοσφαίρου.

    Τέλος το υφυπουργείο προειδοποιεί , ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε περαιτέρω αποφάσεις αν κριθεί αναγκαίο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 19:32:31 UTC