Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό, είπε ο Π. Παυλόπουλος
  • [02] Αλ.Τσίπρας σε Α. Νταβούτογλου: Αναγκαία η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας. Επαφές του πρωθυπουργού με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
  • [03] Le Monde: Στην ίδια βάρκα Τσίπρας-Μέρκελ για το προσφυγικό
  • [04] Το προσφυγικό στο επίκεντρο των επαφών του Γ. Αμανατίδη στη Γενεύη
  • [05] Το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην αγωνισθεί η ομάδα στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου
  • [06] Καμμία απόφαση -προς το παρόν- του υφυπουργού Αθλητισμού για την αναβολή του ημιτελικού ΑΕΚ-Ατρόμητος

  • [01] «Θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ θα πάρει τις αποφάσεις που πρέπει» για το προσφυγικό, είπε ο Π. Παυλόπουλος

    Την ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία και στη διαχείριση του προσφυγικού όπως ταιριάζει στον άνθρωπο, αλλά με τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Βουλής του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας Ατέφ αλ Ταραουνέχ (Atef Al Tarawneh).

    «Αυτήν την ώρα καθένας δίνει εξετάσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και σημείωσε πως η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το προσφυγικό. Και το κάνει, επισήμανε, παρά το γεγονός ότι και εκείνη έχει τεράστια προβλήματα, όσον αφορά την οικονομία της και την κοινωνική της συνοχή.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας στην ιδέα της Ευρώπης, του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, και διεμήνυσε ότι έτσι θα συνεχίσει να πράττει. Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την ελπίδα «να συνετιστούν ορισμένοι εταίροι μας, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν δείξει ότι, μάλλον, δεν έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει Ευρώπη και για ποιον λόγο ζήτησαν να γίνουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    [02] Αλ.Τσίπρας σε Α. Νταβούτογλου: Αναγκαία η συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας. Επαφές του πρωθυπουργού με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε επαφή με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την προσφυγική κρίση, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

    Εξάλλου, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία ώστε η διαχείριση του προσφυγικού να είναι αποτελεσματική. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό υπόβαθρο για να αποβεί επιτυχής και παραγωγική η διακυβερνητική συνάντηση στη Σμύρνη, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Νταβούτογλου.

    Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο

    Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό με αποκλειστικό αντικείμενο το προσφυγικό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι προτάσεις με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει στη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την προσεχή Δευτέρα. Υπήρξε ενημέρωση από τους υπουργούς, οι αρμοδιότητες των οποίων εμπίπτουν στη διαχείριση του προσφυγικού. Αναφορικά με το αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος είναι η συννενόηση και ο εποικοδομητικός διάλογος.

    Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου, την χαρακτήριζαν μια καλή συνομιλία, διάρκειας μισής ώρας περίπου, ώστε να υπάρξει μια καλή στάση και στη Σύνοδο. Ανέφεραν επίσης ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει εντάσεις στις σχέσεις με την Τουρκία αλλά προσδοκά μια καλή στάση στη Σύνοδο και εποικοδομητική συζήτηση και συνεργασία. Οι ίδιες πηγές αξιολογούν ως θετική τη στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μέρκελ στο προσφυγικό.

    [03] Le Monde: Στην ίδια βάρκα Τσίπρας-Μέρκελ για το προσφυγικό

    Η διαχείριση του προσφυγικού από την ελληνική κυβέρνηση, η προσφυγική πολιτική της Αγκελα Μέρκελ και η επιτυχής ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος στα τέλη Μαρτίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στον γερμανικό Τύπο.

    Αλληλένδετες οι μοίρες του Αλ. Τσίπρα και της Αγκ. Μέρκελ

    Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η εφημερίδα Hamburger Abendblatt διακρίνει αλλαγή στάσης της Άγκελα Μέρκελ στην προσφυγική της πολιτική. Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η καγκελάριος αντιδρά σε όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ διαφορετικά από ό,τι μισό χρόνο πριν. Τότε επέτρεψε σε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν "εγκλωβισμένοι" στην Ουγγαρία να έρθουν στη Γερμανία. Τώρα όμως η Άγκελα Μέρκελ τηρεί σκληρή στάση. Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ειδομένη να επιταχύνει εν τέλει μια ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση».

    Η γαλλική Le Monde επισημαίνει ότι η προσφυγική κρίση έφερε πιο κοντά την Άγκελα Μέρκελ και τον Αλέξη Τσίπρα: «Οι μοίρες της καγκελαρίου και του έλληνα πρωθυπουργού είναι πλέον αλληλένδετες. Στις αρχές του 2015 ήταν αμείλικτοι αντίπαλοι, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να "αλλάξει" την Ευρώπη και η Άγκελα Μέρκελ αρνούνταν πεισματικά να υποχωρήσει έστω και μια σπιθαμή από την πολιτική λιτότητας. (...) Στην προσφυγική πολιτική όμως βρίσκονται στην ίδια βάρκα. Είτε θα βυθιστούν μαζί, είτε θα την οδηγήσουν σε ασφαλές λιμάνι. Ίσως μια μέρα η ΕΕ να γιορτάζει δύο ήρωες».

    [04] Το προσφυγικό στο επίκεντρο των επαφών του Γ. Αμανατίδη στη Γενεύη

    Μία εκτενή συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παραβίασή τους που προκαλείται από την κλιμακούμενη προσφυγική κρίση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στη Γενεύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης με τον Ύπατο Αρμοστή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Zeid Ra΄ad al Hussein.

    Ο κ. Αμανατίδης, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο που επιτελείται από τον Ύπατο Αρμοστή στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και για τα απτά, ποιοτικά αποτελέσματα του έργου αυτού, που συμβάλλει στην προώθηση και διασφάλιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παγκοσμίως. Ειδικότερα για την προσφυγική κρίση, η οποία αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τόνισε, «οι χώρες του αναπτυγμένου κόσμου έχουν καθήκον να προστατεύσουν τους πρόσφυγες καθώς ουδείς επιλέγει να είναι πρόσφυγας» και «οι άνθρωποι, όσο μαίνονται πόλεμοι ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες».

    «Στις μέρες μας απαιτούνται συλλογικές λύσεις», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι «τα μονομερή μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων δε συνιστούν λύση, αντιθέτως, επιφέρουν σοβαρές συνέπειες, όπως την πρόκληση, μεγάλης κλίμακας, ανθρωπιστικής κρίση».

    [05] Το ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποφάσισε να μην αγωνισθεί η ομάδα στον δεύτερο ημιτελικό κυπέλλου

    Στην λήψη μέτρων όπως η απαίτηση παραίτησης του προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Γκιρτζίκη, αλλά και η απουσία της ομάδας από τον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου Ελλάδας με τον Ολυμπιακό προχώρησε η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων:

    «? Η ομάδα δεν θα αγωνιστεί στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας.

    ? Απαιτούμε την παραίτηση του Προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργου Γκιρτζίκη και όλων όσων διώκονται ποινικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

    ? Απαιτούμε να γίνει αποδεκτή από την Ομοσπονδία η πρότασή μας για ξένους διαιτητές από τη νέα χρονιά».

    [06] Καμμία απόφαση -προς το παρόν- του υφυπουργού Αθλητισμού για την αναβολή του ημιτελικού ΑΕΚ-Ατρόμητος

    Δεν τίθεται -τουλάχιστον προς το παρόν- θέμα αναβολής του ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο, όπως διευκρινίζεται από την πλευρά του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία απολύτως απόφαση για την τύχη της αναμέτρησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 March 2016 - 15:32:30 UTC