Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση της Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση για το προσφυγικό
  • [02] Για αντιλαϊκές πολιτικές κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο Δημ. Κουτσούμπας
  • [03] Β. Λεβέντης: Χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα
  • [04] Το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη
  • [05] Δ. Αβραμόπουλος: Συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
  • [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία
  • [07] Βίντεο ΕΚ: Οι απαντήσεις του Προέδρου του ΕΚ στα ερωτήματα που θέτει η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο
  • [08] Κ.Κούνεβα: Η ρύθμιση του επαγγέλματος της οικιακής βοηθού θα περιορίσει το trafficking
  • [09] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη
  • [10] Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο
  • [11] Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής
  • [12] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας
  • [13] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

  • [01] Επίθεση της Φ. Γεννηματά στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

    Επίθεση στην κυβέρνηση, κυρίως για το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας την ότι διακατέχεται από ιδεοληψίες, ενώ τής καταλόγισε αδράνεια, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα.

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική στο προσφυγικό. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ζήτησε και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας του ευθύνες ότι δεν κατάφερε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να πάρει γραπτές εγγυήσεις σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που λήφθηκαν και αφορούν την Ελλάδα.

    «Σας άκουσα να λέτε ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας. Και δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί σας θυμάμαι πριν από λίγους μήνες από αυτό το βήμα να λέτε ότι αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά η Γεννηματά και συνέχισε:

    «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα σύνορά μας για τις επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν ανοιχτά. Αν μέχρι σήμερα είχατε μια ολοκληρωμένη πολιτική στο προσφυγικό, θα μπορούσατε να απαιτήσετε από τους ομόλογους σας να δεσμευτούν γραπτά ότι δεν θα υπάρχουν μονομερείς αποφάσεις για κλείσιμο συνόρων. Θα μπορούσατε να απαιτήσετε επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Για να μη χρειάζεται η Ευρώπη το ΝΑΤΟ. Να πιέσετε τους εταίρους για να αναλάβουν γρήγορα το μερίδιο που τους αναλογεί στη μετεγκατάσταση προσφύγων. Όλα αυτά θα ήταν στα χτεσινά Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής αν είχατε κάνει το καθήκον σας. Αντί γι? αυτό πήραμε μια παράταση «ζωής» για 15 μέρες. Και ο χρόνος για τις δεκαπέντε μέρες άρχισε να μετράει αντίστροφα».

    Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ακολούθησε στο προσφυγικό «μια ιδεοληπτική πολιτική των δήθεν ανοιχτών συνόρων, δεν αξιοποίησε έγκαιρα όλα τα εργαλεία της ΕΕ ούτε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, αλλά και δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα στα οποία είχε δεσμευτεί». Τόνισε ακόμα ότι έχει μεγάλες ευθύνες που άφησε την Τουρκία να μεταφέρει τα σύνορα της στο Αιγαίο, ενώ κατέστησε τα Σκόπια προνομιακό συνομιλητή.

    [02] Για αντιλαϊκές πολιτικές κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο Δημ. Κουτσούμπας

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας την για αντιλαϊκές πολιτικές, για θράσος που επιδεικνύει αλλά και για τακτικές μαστίγιου και καρότου που εφαρμόζει.

    Κάθε φορά που φέρνετε ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, εμφανίζονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό. Αυτή τη φορά λέτε δήθεν για το Παράλληλο Πρόγραμμα, μιλάτε για δήθεν δύσκολες επιλογές που παίρνετε. Όμως "άνθρακες ο θησαυρός". Από τις ρυθμίσεις που φέρνετε, οι περισσότερες είναι γραφειοκρατικού τύπου και πολύ περισσότερο δεν είναι καν φιλολαϊκές αλλά υπέρ επιχειρηματικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου.

    «Σε μια περίοδο που με την πολιτική σας επιδεινώνετε τις ζωές όλων, χρειάζεται θράσος να μιλάτε για ανακούφιση, αφού μέχρι και το 2018 δεν θα βρεθεί ούτε πεντάρα παραπάνω», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Κουτσούμπας για τη διάταξη που αφορά την κάλυψη των ανασφάλιστων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «βαφτίζει το ψάρι κρέας».

    [03] Β. Λεβέντης: Χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα

    Την πρότασή του για τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, επανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

    Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι χωρίς οικουμενική κυβέρνηση δεν θα έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι επενδυτές θέλουν πολιτική σταθερότητα, καθώς και ότι «μια ισχυρή κυβέρνηση με 240 έδρες, θα μπορούσε να πετύχει τη μέγιστη χαλάρωση των μέτρων προσαρμογής».

    Επανέλαβε, επίσης, την πρόταση του για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς τερτίπια, όπως είπε, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα πτώχευσε εξαιτίας του συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο διευκόλυνε, όπως σημείωσε, τη συγκρότηση του πελατειακού κράτους.

    [04] Το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη

    Πλήθος κόσμου που τον λάτρεψε και η μουσική που έγραψε και τραγούδησε συνόδεψαν τον Παντελή Παντελίδη στην τελευταία του κατοικία. Τον θρήνο και τον βουβό σπαραγμό κάλυπταν τα τραγούδια του Παντελή που έπαιζαν τα μέλη της ορχήστρας του.

    Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλά με τα τραγούδια του κατέκτησε τις καρδιές των περισσοτέρων και ήθελαν όλοι να είναι εκεί, στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες από το τραγούδι, πρώην συνάδελφοι από το Πολεμικό Ναυτικό και μια λαοθάλασσα θαυμαστών βρέθηκαν από νωρίς στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Ιωνίας, για να του πουν το «τελευταίο αντίο», για να αφήσουν ένα λουλούδι, για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του, σαν όλοι μαζί να έκαναν την πρεμιέρα που δεν έγινε χθες το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης που θα ξεκινούσε τις εμφανίσεις του.

    Τραγικές μορφές οι γονείς τού 32χρονου τραγουδιστή, Σταύρος και Αθηνά, και τα αδέλφια του, Τριαντάφυλλος και Κωνσταντίνος, που τους υπεραγαπούσε.

    Ανάμεσα στους χιλιάδες θαυμαστές που βρέθηκαν στον αποχαιρετισμό του λαοφιλούς καλλιτέχνη οι τραγουδιστές: Αντώνης Ρέμος, Βασίλης Καρράς, Δέσποινα Βανδή, Γιώργος Μαζωνάκης, Νατάσα Θεοδωρίδου, 'Αντζελα Δημητρίου, Αντύπας, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Φλωρινιώτης, Γιώργος Τσαλίκης, Πάολα Φωκά, Κώστας Μαρτάκης, Γιώργος Σαμπάνης, Πάνος Κιάμος, Ελένη Χατζίδου, Αμαρυλλίς, Τάμτα, Αγγελική Ηλιάδη, Κωνσταντίνος Αργυρός, Ελένη Φουρέιρα, Σάγια, Χρήστος Μάστορας και Σάκης Αρσενάκος, ο παρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου και οι ηθοποιοί Ντορέττα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Μάρκος Σεφερλής, καθώς και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

    [05] Δ. Αβραμόπουλος: Συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

    Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι μια συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, τόνισε σε ομιλία του στο Harvard ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. O επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέθεσε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: «Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια».

    Στην ομιλία του o κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως σήμερα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

    Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα πως «όσο οι χώρες της ΕΕ ρίχνουν την ευθύνη η μία στην άλλη, η κατάσταση θα χειροτερεύσει» και έσπευσε να τονίσει πως η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη-μέλη. «Αυτό σημαίνει ότιδοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία, τη στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Έλληνας επίτροπος παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε Ελλάδα και Ιταλία για την καταγραφή των μεταναστών. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στα μέτρα που λαμβάνονται και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των συνόρων.

    [06] Τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ για τη Συρία

    Την πορεία της πολεμικής κατάστασης στη Συρία, συζήτησαν τηλεφωνικά οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ, Τζον Κέρι.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, υποστήριξε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να κάνει προκλητικές ενέργειες. Οι δύο υπουργοί, επιβεβαίωσαν πως ο συντονισμός των στρατιωτικών ενεργειών ΗΠΑ-Ρωσίας, είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη ανακωχής, στη Συρία.

    Παράλληλα, Λαβρόφ και Κέρι, συζήτησαν τους όρους μιας πιθανής ανακωχής, στη Συρία.

    Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι:

    Η συριακή αντιπολίτευση συμφωνεί σε ανακωχή δύο ή τριών εβδομάδων στην περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις ειρηνευτικές συνομιλίες, που διεξάγονται στη Γενεύη.

    Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η συμφωνία σε μια ανακωχή θα μπορούσε να είναι αναεώσιμη και να υποστηριχθεί από όλες τις πλευρές, με εξαίρεση το Ισλαμικό Κράτος. Οι εξελίξεις για την αποδοχή ανακωχής έχουν διασυνδεθεί με την εξαίρεση του Μετώπου Αλ Νούσρα, από τις επιθέσεις, ενώ το ζήτημα αυτό, έχει τεθεί στις συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    Παράλληλα, η αποδοχή ανακωχής έχει διασυνδεθεί με τον τερματισμό των αποκλεισμών, την απελευθέρωση κρατουμένων, αλλά και τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατά μήκος της Συρίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    [07] Βίντεο ΕΚ: Οι απαντήσεις του Προέδρου του ΕΚ στα ερωτήματα που θέτει η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο

    [08] Κ.Κούνεβα: Η ρύθμιση του επαγγέλματος της οικιακής βοηθού θα περιορίσει το trafficking

    Η επιτροπή Γυναικών του ΕΚ, σε έκθεση που ψήφισε την Πέμπτη, καλεί την Κομισιόν να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προβούν σε πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στην ΕΕ. "Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση των γυναικών", δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ κ. Κούνεβα (Ευρωπαϊκή Αριστερά), μετά την ψηφοφορία. Η έκθεση θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Απριλίου.

    Στη συνέντευξή της΄είπε μεταξύ άλλων: "Είναι ένας κλάδος που καλύπτει 2,5 εκ. εργαζόμενες και εργαζόμενους στην Ευρώπη και 52 εκατομμύρια παγκοσμίως. Κι αυτός ο αριθμός αφορά τα επίσημα στοιχεία. Αν αναλογιστούμε την αδήλωτη εργασία αλλά και εκείνους που ζουν στην Ευρώπη χωρίς άδεια εργασίας, θα διαπιστώσουμε ότι τα μεγέθη είναι πολύ μεγαλύτερα. Για αυτό χρειάζεται, ηΕυρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλία και να ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να λάβουν πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας".

    "...Με την έκθεσή μας καλούμε τηνΕυρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει μια ρύθμιση του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων και παιδιών".

    "...Το 83% των οικιακών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες. Μεγάλο ποσοστό αυτών των γυναικών είναι μετανάστριες. Αν ρυθμιστεί αυτό το επάγγελμα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε και το trafficking των γυναικών και την κακοποίηση που υφίστανται αναζητώντας εργασία σε μια ξένη χώρα"

    [09] Ανάδειξη του προβλήματος αναστολής του Erasmus+ από τον Γ. Γραμματικάκη

    Eντονη παρέμβασηγια την πλήρη αναστολή του προγράμματος νεολαίας του Erasmus+ στην Ελλάδα, έκανε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Νεολαία, κ. T. Ναβράτσιτς.

    Ειδικότερα, ο κ Γραμματικάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που βιώνει μια τόσο δύσκολη κρίση, το πάγωμα του προγράμματος Erasmus + από το 2014 στερεί σημαντικές και σπάνιες πλέον ευκαιρίες από τους φοιτητές και τους νέους ανθρώπους. Προγράμματα που εγκρίθηκαν, το 2014, δεν έχουν λάβει καμία χρηματοδότηση, ενώ το 2015 καμία αίτηση δεν έχει τύχει επεξεργασίας από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Πρόσφατα ανακοινώθηκε για το 2016 ότι η υποβολή αιτήσεων αναβάλλεται επ? αόριστον. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, στην προσπάθειά του να αναδείξει το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει υποβάλει τα ανωτέρω στοιχεία στην Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού κ. Σίλβια Κόστα, ενώ έχει καταθέσει και σχετική επείγουσα γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο κ. Ναβράτσιτς απέδωσε στους εθνικούς φορείς τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και ελπίζω γρήγορα να επιτύχουμε την επανεκκίνηση του Erasmus +».

    [10] Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο

    Μια μη θρησκευτική, λαϊκή τελετή πρόκειται να οργανωθεί την ερχόμενη Τρίτη στο κάστρο Καστέλλο Σφορτσέσκο του Μιλάνο, για το στερνό «αντίο» συναδέλφων, πολιτών και χιλιάδων αναγνωστών στον διεθνούς φήμης συγγραφέα και σημειολόγο Ουμπέρτο Έκο.

    Πρόκειται για επιθυμία του ίδιου του εκλιπόντος ο οποίος, όπως είπε ο Μάριο Αντεόζε, που είχε επιμεληθεί τα βιβλία του, «ήταν βαθιά λαϊκός, μη θρησκευτικός σ' όλη του τη ζωή».

    Στο μεταξύ, η Eλισαμπέτα Σγκάρμπι, υπεύθυνη του εκδοτικού οίκου La nave di Teseo (Το πλοίο του Θησέα), στην ίδρυση του οποίου, πέρυσι, είχε πάρει μέρος και ο Έκο, έκανε γνωστό με συνέντευξή της στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ότι το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου Ιταλού διανοούμενου πρόκειται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάιο.

    Πρόκειται για άρθρα και σχόλια τα οποία έγραψε από το 2000 μέχρι και το 2015, για το εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό L'Espresso, με το οποίο και συνεργαζόταν σε μόνιμη βάση.

    [11] Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

    Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας εθνικής γραμμής αντιμετώπισης για το προσφυγικό, που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας μικρής χώρας, διότι αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα προκειμένου να ενημερωθεί ο κ. Παυλόπουλος για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει με πολύ προσεκτικές και συντονισμένες κινήσεις, διαμορφώνοντας μια εθνική γραμμή, να δούμε και τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή μας, που παραμένουν δυστυχώς ανησυχητικές.

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και εξέφρασε την άποψη ότι η προσφυγική κρίση θα καθορίσει πολλά πράγματα.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στην υπεράσπιση των πανανθρώπινων αξιών και ότι ο ελληνικός λαός δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης, όμως πρόσθεσε πως η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά αν μοιράζει μόνο βάρη σε ορισμένους και δεν διέπεται από κοινούς κανόνες.

    Επίσης, σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου ήταν θετικά διότι, όπως είπε, «καταφέραμε να τελειώσουμε τη συζήτηση για τη Σένγκεν και να θέσουμε τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας στο επίκεντρο της συζήτησης». Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει μια ευρύτατη υποστήριξη στις προτάσεις μας και στις θέσεις μας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη μεριά του, τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή με τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε από την ίδρυσή της γιατί, όπως είπε, κινδυνεύει αυτή τη στιγμή ο πυρήνας της.

    «Εμείς ξέραμε πάντοτε ότι δεν είναι το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

    Επίσης, χαρακτήρισε το πρόβλημα υπαρξιακό για την ΕΕ και εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτή τη στιγμή κι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποιούν την ίδια ακριβώς λέξη.

    Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας, γιατί ήμασταν από εκείνους που πιστεύαμε στις αρχές και στις αξίες της ΕΕ.

    Παράλληλα, επικαλέστηκε τη φράση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

    Σε ό,τι φορά το προσφυγικό και την υπεράσπιση της ιδέας της Ευρώπης, αλλά και των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα αρραγές μέτωπο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπενθύμισε ότι «αυτό φάνηκε κα στην τελευταία σύσκεψη την οποία κάνουμε».

    Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, με τις επιμέρους πολιτικές διαφορές και οπτικές γωνίες που έχει ο καθένας. «Πάντως στο μεγάλο εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό στόχο είμαι βέβαιος ότι όλοι θα βαδίσουμε μαζί» υπογράμμισε.

    [12] Στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόλις έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε πεζός στο Προεδρικό Μέγαρο από το Κοινοβούλιο, όπου πριν από λίγο μίλησε στην Ολομέλεια για το «παράλληλο πρόγραμμα», συνοδευόταν από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη.

    [13] «Έφυγε» ο Ουμπέρτο Έκο

    Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

    Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

    Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori -της οικογένειας Μπερλουσκόνι -και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

    Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

    Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

    Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

    Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

    Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην Αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

    Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο

    «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2016 - 17:32:44 UTC