Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ. Δρίτσας για τις προσφυγικές ροές στο Καστελόριζο: Έχουν γνώση οι φύλακες. Κανείς δεν μένει αδρανής
  • [02] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης
  • [03] Διάλογος για την Παιδεία - Ο Α. Λοβέρδος και ο Κ. Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη
  • [05] Άνοιξαν μέχρι αύριο το πρωί τα διόδια στα Μάλγαρα οι αγρότες
  • [06] Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία
  • [07] Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στην Άγκυρα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου
  • [08] Δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ
  • [09] Απεβίωσε ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο - Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον μεγάλο συγγραφέα

  • [01] Θ. Δρίτσας για τις προσφυγικές ροές στο Καστελόριζο: Έχουν γνώση οι φύλακες. Κανείς δεν μένει αδρανής

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα προκάλεσε η κριτική της αντιπολίτευσης για το θέμα των αυξημένων προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες το Καστελόριζο.«Έχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση», είπε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Δρίτσας, απαντώντας στις αιτιάσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού.

    Ο κ. Δρίτσας, αναγνώρισε, ότι τις τελευταίες ημέρες, «υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Κατελόριζο», πρόσθεσε όμως, ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα».

    «Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις αλλά προτιμώ να μην αναφερθώ περισσότερο σε αυτές», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και πρόσθεσε ότι, υπάρχει καθημερινή συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας με τα Υπουργεία 'Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    «Το να χρησιμοποιεί κανείς μια ευαίσθητη εξέλιξη, για λόγους πολιτικής αντιπαράθεσης δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα κινδύνου, δεν βοηθά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων» είπε ο κ. Δρίτσας και απέδωσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στο γεγονός, ότι «η κυβέρνησή μας επιμένει να ασκήσει πολιτική και πέραν τηςεποπτείας».

    [02] Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης

    «Το πολιτικό στίγμα του νομοσχεδίου είναι σαφές: Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της ασφάλισης των ανασφάλιστων πολιτών και ταυτόχρονα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση ψήφισης του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης.

    Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) επί της αρχής, στα άρθρα, στο σύνολό του και στις τροπολογίες του. «Κατά» ψήφισαν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων και «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν άρθρα του νομοσχεδίου.

    [03] Διάλογος για την Παιδεία - Ο Α. Λοβέρδος και ο Κ. Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδείαοι πρώην υπουργοί Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος γράφουν αποκλειστικά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κοινωνικό σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

    Το κοινωνικό σχολείο: μια αξιόλογη προσπάθεια που περιφρονήθηκε

    Συχνά απορούμε στην Ελλάδα για την ασυνέχεια του κράτους και την απώλεια της πρόσφατης μνήμης στο δημόσιο διάλογο. Και δεν είναι λίγες οι φορές που οι ασυνέχειες στην κρατική λειτουργία δεν προκαλούνται απλώς και μόνο από τις αλλαγές των κυβερνήσεων, αλλά και από τις αλλαγές υπουργών, στο πλαίσιο των ίδιων κυβερνήσεων. Το θέμα μας, ωστόσο, αποτελεί παράδειγμα ασυνέχειας, που ως αιτία έχει τη βίαιη κυβερνητική μεταβολή τον Ιανουάριο του 2015.

    Το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Σχολείου» ξεκίνησε με την έναρξη του σχολικού έτους 2014-2015, ως μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με στόχο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την προαγωγή της υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των μαθητών και της σχολικής κοινότητας γενικότερα. Το Κοινωνικό Σχολείο περιλάμβανε δέσμη δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες εντάσσονταν στο σύνολο του σχολικού προγράμματος, απευθύνονταν σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα και δεν αποτελούσαν μεμονωμένες προσπάθειες.

    Η πορεία του Κοινωνικού Σχολείου ανέδειξε μια αξιοπρόσεκτη δυναμική, γεγονός που απέδειξε και την ευστοχία της αρχικής του έμπνευσης. Η κινητοποίηση πλήθους φορέων γύρω από τα θεματικά του πεδία καθώς και η πολυπληθής και ενθουσιώδης συμμετοχή σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλες του τις εκδηλώσεις αποτέλεσαν ένα επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ δημοσίου τομέα και της κοινωνίας των πολιτών.

    Σκοπός του «Κοινωνικού Σχολείου» ήταν να υπάρξει συνέχεια στη γνώση με ταυτόχρονη επιμόρφωση στους τομείς της συμπεριφοράς, της παροχής κινήτρων, στον καθορισμό του πλαισίου υποχρεώσεων, αλλά και της ανάδειξης των ικανοτήτων για ατομική και συλλογική δράση. Το «Κοινωνικό Σχολείο» είχε διαδραστικό ρόλο με βασική προϋπόθεση την ενεργό συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

    Στην υλοποίηση του συμμετείχαν το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.) σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ολυμπιονίκες και Αθλητές διαφόρων αθλημάτων και πολλούς Φορείς (Ι.Κ.Π.Ι., ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Ε.Σ.Δ.Υ.,Ι.Ι.Β.Ε.Α.Α., Ι.Ψ.Σ.Υ., Ο.ΚΑ.ΝΑ., Ε.Ο.Ε., Δ.Κ.Ο.Ε., Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Α.&Π. Κυριακού», κ.ά.). Σημειώνεται πως η δράση των φορέων αλλά και των επιστημόνων στηριζόταν σε εθελοντική βάση, ενώ σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ είχε κατατεθεί πρόταση μόνο για την επικοινωνία και προβολή του προγράμματος.

    Το εν λόγω πρόγραμμα περιλάμβανε δεκατέσσερις (14) διακριτούς θεματολογικούς άξονες παρέμβασης: Διατροφή/Ευ-Ζην, 'Αθληση, Ενημέρωση και πρόληψη για μολυσματικές ασθένειες, Διαδίκτυο, Αντιμετώπιση και πρόληψη του χουλιγκανισμού, Πρόληψη Ατυχημάτων, Αισθητική Αγωγή, Ολυμπισμός και Κοινωνία, Σεξουαλική Αγωγή, Ρατσισμός και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναρκωτικά, Αλκοόλ, Κάπνισμα, Σχολικός εκφοβισμός.

    Στο Υ.ΠΑΙ.Θ. το πρόγραμμα υποστηριζόταν κεντρικά από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» και από τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις συναρμόδιες Διευθύνσεις. Για την εύρυθμη λειτουργία, την αποτελεσματική επικοινωνία και το στρατηγικό σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου» ορίστηκαν σε κάθε Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης ένας περιφερειακός υπεύθυνος συντονισμού της υλοποίησης των δράσεων του «Κοινωνικού Σχολείου», καθώς και σε κάθε Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένας υπεύθυνος συντονισμού υλοποίησης των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι σε κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους φορείς είχε οριστεί επίσης ένας υπεύθυνος εκπρόσωπος από τον ίδιο το φορέα.

    Οι ανωτέρω, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων, τους Υπεύθυνους Ομάδων Φυσικής Αγωγής, τους Διευθυντές/Προϊσταμένους και τους Συλλόγους Διδασκόντων των σχολικών μονάδων, τους συντονιστές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών του Υπουργείου Υγείας σχεδίαζαν και υλοποιούσαν ενημερωτικές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σχετικές με τους θεματικούς άξονες παρέμβασης.

    Ως απόδειξη στα ανωτέρω παραθέτουμε τα πιο κάτω στοιχεία των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στο σύνολο των 14.405 δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου»,έως τις 25.01.2015.

    ? 'Αθληση: σταδιακή εξακτίνωση της δράσης σε όλα τα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

    Φορείς: ΣΕΓΑΣ, Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ,Ολυμπιονίκες/ δράση άθληση,Kids΄Athletics, «Αγαπώ τον Αθλητισμό»

    ? Πρόληψη μεταδιδομένων νοσημάτων: 577 σχολεία

    Φορείς: ΚΕΕΛΠΝΟ-ΕΣΔΥ -Κέντρα υγείας Ε.Σ.Υ.

    ? Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο: 7.544 σχολεία

    Φορέας: ΓΑΔΑ

    ? Ρατσισμός: 127 σχολεία

    Φορέας: Διεθνής Ολυμπιακή Εκεχειρία

    ? Πρόληψη του καπνίσματος : 500 σχολεία

    Φορέας: Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών

    ? Πρόληψη εθισμών (ναρκωτικά,αλκοολ,κάπνισμα,διαδίκτυο): 2.727 σχολεία

    Φορέας: ΟΚΑΝΑ

    ? Ευ-ζήν,διατροφή:σταδιακή επέκταση σε όλα τα σχολεία της χώρας.

    Φορέας: Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

    Παράλληλα το «Κοινωνικό Σχολείο» έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην επιμόρφωση των γονιών, προκειμένου στη συνέχεια να φτάσει η πληροφόρηση σε κάθε σπίτι. Οι Σχολές Γονέων λειτουργούσαν στα σχολεία κάθε νομού και σε συνεργασία με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς απευθύνονταν στο σύνολο των γονέων. Στόχος ήταν να αναπτυχθούν 1.500 τμήματα Σχολών Γονέων έως το τέλος του σχολικού έτους 2014-2015.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου» υλοποιήθηκαν ποικίλες εκδηλώσεις. Ενδεικτικά αναφέρονται:

    ? Kids' Athletics: 19/9 Επίδαυρος, 26/9 Παναθηναϊκό Στάδιο, 3/10 Κατερίνη, 6/10 Αλεξανδρούπολη, 17/10 Καλαμάτα, 24/10 Θεσσαλονίκη, 5/12 ΟΑΚΑ.

    ? Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στις 6/10 σε όλη τη χώρα (με εγκύκλιο της Δ.Φ.Α. του ΥΠΑΙΘ): 3.296 Δημοτικά, 1.503 Γυμνάσια, 1.292 Λύκεια, 848.342 μαθητές.

    ? Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες (με εγκυκλίους της Δ.Φ.Α. του ΥΠΑΙΘ): σε όλα τα σχολεία της χώρας

    ? Ζάππειο 16/10: Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας καταγραφής στάσεων και συμπεριφορών μαθητών απέναντι στο κάπνισμα.

    ? Ανοικτές εκδηλώσεις στις 13 Εκπαιδευτικές Περιφέρειες με τις Σχολές Γονέων με θεματολογία διαφορετική ανά εκδήλωση.

    ? Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Παιδική Παχυσαρκία στις 23/11/2014:Αθλητική συνάντηση Ο.Σ.Φ.Π.-Π.Α.Ο.Κ.

    ? Θεατρικό έργο στο Μέγαρο Μουσικής, Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών Μοναχών 5/12: «Το παραμύθι της ανάσας» Δήμητρα Μπουσίου, Πνευμονολόγος, Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

    ? 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον «έλεγχο του καπνίσματος» 8-10/12.

    ? Μουσείο Ακρόπολης στις 10/12: εκδήλωση για το «ρατσισμός και διαφορετικότητα» από την ΔKOE.

    ? Προβολή εκπομπής «Κοινωνικού Σχολείου» από τις 13/12/2014 στη ΝΕΡΙΤ:Σάββατο στις 9:30.

    ? Εκπαιδευτικές Ημερίδες στις 15 και 16/12 στο Υ.ΠΑΙ.Θ.: Ημερίδες που διοργανώθηκαν από το Ι.Κ.Π.Ι. σε σχολικούς συμβούλους και υπεύθυνους αγωγής υγείας και σχολικών δραστηριοτήτων.

    ? Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας στις 18/12: Σεμινάριο σε επαγγελματίες υγείας.

    ? Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 18/12: ημερίδα με θέμα το «Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ».

    ? Ημέρα αφιερωμένη στην Υγιεινή των χεριών 20/1/2015: Στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης (ΜΕΥ).

    Επισημαίνεται ότι ως χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας και ανατροφοδότησης σχεδιάσθηκε και λειτουργούσε ο επίσημος ιστότοπος του «ΚοινωνικούΣχολείου» www.socialschool.gr, ο οποίος διαρκώς ανατροφοδοτούνταν με νέα δεδομένα από την αρμόδια Διεύθυνση.

    Επιπλέον, το πρόγραμμα, ως θετική δράση της πολιτικής του Υ.ΠΑΙ.Θ., καταχωρήθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα «Δήλος» της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης.

    Για την αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος και με στόχο τη συνέχιση και διαρκή εξέλιξη και αναβάθμισή του εκδόθηκε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, όπως για παράδειγμα αποφάσεις που αφορούν την ενσωμάτωση του «Κοινωνικού Σχολείου» στα ωρολόγια προγράμματα σπουδών.

    Και ενώ όλες αυτές οι δραστηριότητες εξελίσσονταν η κυβέρνηση άλλαξε, λόγω των εκλογών που προκάλεσε η μη ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι λόγοι της βίαιης πτώσης της τότε κυβέρνησης είναι γνωστοί, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Ο νέος υπουργός Παιδείας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ανάγκη της άθλησης των μαθητών, με τρόπο όμως που πρόδιδε οτι δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για τις δράσεις του Κοινωνικού Σχολείου. Και σε λίγες εβδομάδες το χρήσιμο αυτό πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Εδώ, άλλωστε, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε!!!

  • Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι πρώην υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Οπισθοδρόμηση στην Παιδεία

    Τα τελευταία χρόνια είχαμε πετύχει ευρεία συναίνεση για την ανάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος. Σε όλες τις βαθμίδες. Με έμφαση στην αξιολόγηση και στην αριστεία. Φτιάξαμε ένα γενικό λύκειο (4186/2013) με παιδευτική αυτονομία και αυστηροποίηση του συστήματος προαγωγής. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τα πρότυπα, η ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας, η τράπεζα θεμάτων, η εισαγωγή στα ΑΕΙ με βάση την επίδοση και στα τρία χρόνια του Λυκείου, η βάση του 10 στη γλώσσα και τα μαθηματικά, και η μείωση των μαθημάτων των πανελλαδικών σε 4 αποτέλεσαν μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση. Απόρροια πολυετούς εθνικού διαλόγου, που δημιουργούσε ένα δημόσιο σχολείο υψηλών απαιτήσεων και όχι εύκολης πρόσβασης και προαγωγής. Ένα σχολείο και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντύπωνε μια κουλτούρα αριστείας στους νέους. Πέρα από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που τους καλλιεργεί. Μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τα φροντιστήρια, πίσω στα σχολεία. Τώρα έρχονται να διαλύσουν, όσα με κόπο χτίσαμε τα τελευταία χρόνια. Εφαρμόζουν μια πολιτική οπισθοδρόμησης και αναχρονισμού, που έχει έναν κοινό παρανομαστή. Την ακύρωση κάθε έννοιας αξιολόγησης, κάθε έννοιας αριστείας, και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Με εύκολες και λαϊκίστικες συνταγές οδηγούν τα παιδιά στην ημιμάθεια και μετά στην ανεργία.

    Κατήργησαν τις εξετάσεις στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία. Ακυρώνοντας στην πράξη τις αξιολογημένες πρότυπες σχολικές μονάδες που εδραιώσαμε σε όλη τη χώρα. Κατήργησαν τη βάση του 10 στα μαθηματικά και τη γλώσσα. Κατήργησαν την τράπεζα θεμάτων. Ένα θεσμό που φέραμε για να ενισχύσουμε την αντικειμενικότητα στις εξετάσεις και να διασφαλίσουμε την κάλυψη όλης της διδακτέας ύλης. Μας γυρίζουν πίσω σε ένα λύκειο απαξιωμένο χωρίς εκπαιδευτική αυτοτέλεια, χωρίς έλεγχο της μάθησης. Ένα λύκειο της «ήσσονος προσπάθειας». Εις βάρος, τελικά, των ίδιων των παιδιών.

    Στην ανώτατη εκπαίδευση καταργούν το νόμο-πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή του 2009 με ευρύτατη πλειοψηφία. Και εφαρμόστηκε παρά τη λυσσώδη αντίδρασή τους. Αυτών που έφτασαν να διαλύουν αντιδημοκρατικά τις εκλογικές διαδικασίες. Χρειάστηκε να νομοθετήσω τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να διεξαχθούν οι εκλογές και να εκλεγούν Συμβούλια προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας και κύρους. Με μαζική συμμετοχή. Τώρα καταργούν τα Συμβούλια και επαναφέρουν το άσυλο της παρανομίας και τους αιώνιους φοιτητές. Καταργούν και την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Γιατί με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι δυνάμεις τους αποκαλύφθηκαν και μετρήθηκαν. Ήταν μια οικτρή μειοψηφία. Οι «μπαχαλάκηδες» περιθωριοποιήθηκαν. Τώρα, ξανακάνουν προσκλητήριο στις δυνάμεις του ανορθολογισμού και της διάλυσης στα ΑΕΙ. Μας γυρίζουν στο παρελθόν, πίσω στη δεκαετία του '80.

  • Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

    [04] Το τελευταίο «αντίο» στον Παντελή Παντελίδη

    Πλήθος κόσμου που τον λάτρεψε και η μουσική που έγραψε και τραγούδησε συνόδεψαν τον Παντελή Παντελίδη στην τελευταία του κατοικία. Τον θρήνο και τον βουβό σπαραγμό κάλυπταν τα τραγούδια του Παντελή που έπαιζαν τα μέλη της ορχήστρας του.

    Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο πριν από περίπου πέντε χρόνια, αλλά με τα τραγούδια του κατέκτησε τις καρδιές των περισσοτέρων και ήθελαν όλοι να είναι εκεί, στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης. Συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες από το τραγούδι, πρώην συνάδελφοι από το Πολεμικό Ναυτικό και μια λαοθάλασσα θαυμαστών βρέθηκαν από νωρίς στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Νέας Ιωνίας, για να του πουν το «τελευταίο αντίο», για να αφήσουν ένα λουλούδι, για να τραγουδήσουν τα τραγούδια του, σαν όλοι μαζί να έκαναν την πρεμιέρα που δεν έγινε χθες το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης που θα ξεκινούσε τις εμφανίσεις του.

    Τραγικές μορφές οι γονείς τού 32χρονου τραγουδιστή, Σταύρος και Αθηνά, και τα αδέλφια του, Τριαντάφυλλος και Κωνσταντίνος, που τους υπεραγαπούσε.

    Ανάμεσα στους χιλιάδες θαυμαστές που βρέθηκαν στον αποχαιρετισμό του λαοφιλούς καλλιτέχνη οι τραγουδιστές: Αντώνης Ρέμος, Βασίλης Καρράς, Δέσποινα Βανδή, Γιώργος Μαζωνάκης, Νατάσα Θεοδωρίδου, 'Αντζελα Δημητρίου, Αντύπας, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιάννης Φλωρινιώτης, Γιώργος Τσαλίκης, Πάολα Φωκά, Κώστας Μαρτάκης, Γιώργος Σαμπάνης, Πάνος Κιάμος, Ελένη Χατζίδου, Αμαρυλλίς, Τάμτα, Αγγελική Ηλιάδη, Κωνσταντίνος Αργυρός, Ελένη Φουρέιρα, Σάγια, Χρήστος Μάστορας και Σάκης Αρσενάκος, ο παρουσιαστής Γρηγόρης Αρναούτογλου και οι ηθοποιοί Ντορέττα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος και Μάρκος Σεφερλής, καθώς και ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

    [05] Άνοιξαν μέχρι αύριο το πρωί τα διόδια στα Μάλγαρα οι αγρότες

    Την απόφαση να ανοίξουν τα διόδια στα Μάλγαρα λόγω της έντονης βροχόπτωσης αλλά και της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλά χωριά της περιοχής, έλαβε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της, Αχιλλέας Καμπούρης.

    Τα διόδια στα Μάλγαρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι και αύριο το πρωί, αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή του μπλόκου.

    [06] Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία

    Η Ρωσία έχει ενισχύσει τη στρατιωτική βάση που διατηρεί στην Αρμενία με τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη κι ένα υπερσύγχρονο ελικόπτερο, μεταδίδουν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα σχετικές πληροφορίες των ενόπλων δυνάμεων.

    Μόσχα, Ρωσία 20/02/2016 11:19 (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερ)

    Η Ρωσία ενισχύει με υπερσύγχρονα μαχητικά τη βάση της στην Αρμενία

    Τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mig 29 κι ένα ελικόπτερο Mi-8MT θα σταθμεύουν και θα επιχειρούν πλέον στη βάση κοντά στο Ερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις από τη βάση τούτη θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο.

    [07] Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας μετά την επίθεση στην Άγκυρα ανακοίνωσε ο Νταβούτογλου

    H τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε εθνικό επίπεδο μετά την επίθεση με το παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 28 άνθρωποι στο κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    «Θα προχωρήσουμε σε τροποποιήσεις αναφορικά με την ασφάλεια» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης μετά το τέλος μιας σύσκεψης διάρκειας 5 ωρών στην Άγκυρα μαζί με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για την προετοιμασία ενός αντιτρομοκρατικού «σχεδίου δράσης».

    Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των δυνάμεων επιβολής της τάξης θα αυξηθεί και η παρουσία τους θα είναι «πιο εμφανής» κατά τη διάρκεια των αποστολών τους.

    Την ίδια στιγμή κάλεσε τους Τούρκους πολίτες να βοηθήσουν στο έργο τους.

    «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αναζητούν τρόπους να τραυματίσουν και να προκαλέσουν το χάος μεταξύ των πολιτών. Όλοι μας πρέπει να προσφέρουμε βοήθεια στις δυνάμεις ασφαλείας. Κανένα σχέδιο στον τομέα ασφαλείας δεν μπορεί να επιτύχει χωρίς τη βοήθεια των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο ίδιος απέρριψε την ανάληψη ευθύνης από την κουρδική ένοπλη οργάνωση ΤΑΚ για την πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα επιμένοντας ότι η επίθεση αυτή διαπράχθηκε σε συνεργασία με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

    [08] Δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα, ότι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2016. Ο Κάμερον συνάντησε νωρίτερα, βασικούς υπουργούς της κυβέρνησής του, προκειμένου να κερδίσει την υποστήριξή τους για τη συμφωνία με την ΕΕ. Ο Κάμερον εκτιμά ότι με τη συμφωνία αυτή, θα πείσει τους Βρετανούς ψηφοφόρους να επικυρώσουν την παραμονή της χώρας στο μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ του κόσμου, σε δημοψήφισμα που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Ιούνιο.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζει ότι η συμφωνία που αποδέχτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες, προσδίδει ειδικό καθεστώς στη Βρετανία, ενώ ο ίδιος, θα διεξάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία, προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, στην οποία η Βρετανία εισήλθε το 1973.

    «Θα υποστηρίξω την προεκλογική εκστρατεία με όλη την καρδιά και την ψυχή μου, προκειμένου να πείσω τους Βρετανούς να παραμείνουμε σε μία μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση»δήλωσε ο Κάμερον μετά την επίτευξη συμφωνίας, η οποία έγινε αποδεκτή από τους υπόλοιπους 27 Ευρωπαίους ηγέτες.

    [09] Απεβίωσε ο συγγραφέας Ουμπέρτο Έκο - Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον μεγάλο συγγραφέα

    Ο Ιταλός συγγραφέας και φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο, ο δημιουργός του πασίγνωστου μυθιστορήματος Το όνομα του Ρόδου, απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών, μετέδωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.Ο Ουμπέρτο Έκο πέθανε χθες Παρασκευή περί τις 21:30 (22:30 ώρα Ελλάδας) στο σπίτι του, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη την οικογένειά του. Ο Ιταλός συγγραφέας, που ζούσε στο Μιλάνο, έπασχε από καρκίνο.

    Γεννημένος στην Αλεσάντρια, στη βόρεια Ιταλία, την 5η Ιανουαρίου 1932, σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Τορίνου και η διδακτορική του διατριβή ήταν αφιερωμένη στο «ζήτημα της αισθητικής στον Θωμά τον Ακινάτη».Ενώ πλησίαζε τα πενήντα του χρόνια, ο Έκο γνώρισε απρόσμενη επιτυχία με το πρώτο του μυθιστόρημα, που δημοσιεύθηκε το 1980: Το όνομα του Ρόδου πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 43 γλώσσες.

    Μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 1986 από τον Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν-Ζακ Ανό, με πρωταγωνιστή τον Σον Κόνερι, στον ρόλο του αδελφού Γουλιέλμου της Μπάσκερβιλ, πρώην ιεροεξεταστή που αναλαμβάνει να ερευνήσει τον ύποπτο θάνατο ενός μοναχού σε ένα αβαείο της βόρειας Ιταλίας.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο, ένας από τους πιο διασημότερους διανοούμενους της Ιταλίας, είναι νεκρός», ήταν ο τίτλος στον ιστότοπο της εφημερίδας Corriere della Sera.

    «Ο Ουμπέρτο Έκο υπήρξε μια σημαντική παρουσία στην ιταλική πολιτιστική ζωή των τελευταίων 50 ετών, αλλά το όνομά του παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο, σε διεθνές επίπεδο, με την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματός του Το όνομα του Ρόδου», συνεχίζει η Κοριέρε ντέλα Σέρα.

    «Ο κόσμος έχασε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του σύγχρονου πολιτισμού», ανέφερε στον ιστότοπό της η Ρεπούμπλικα. «Θα μας λείψει η ματιά του στον κόσμο», συνέχισε.

    Ο Ουμπέρτο Έκο και άλλα μεγάλα ονόματα της ιταλικής λογοτεχνίας είχαν αποφασίσει τον περασμένο Νοέμβριο να αποχωρήσουν από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Bompiani, ο οποίος εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον οίκο Mondadori -της οικογένειας Μπερλουσκόνι -και να ενταχθούν σε έναν νέο, ανεξάρτητο οίκο, τον La nave di Teseo («Το πλοίο του Θησέα», αναφορά στον βασιλιά της Αθήνας της ελληνικής μυθολογίας).

    Πολύγλωσσος, παντρεμένος με Γερμανίδα, ο Έκο δίδασκε σε πολλά πανεπιστήμια, ειδικά στην Μπολόνια, όπου διατηρούσε την έδρα της σημειωτικής ως τον Οκτώβριο του 2007, όταν πήρε σύνταξη.

    Ο Έκο είχε εξηγήσει πως ασχολήθηκε αργά με την λογοτεχνία διότι θεωρούσε τη συγγραφή μυθιστορημάτων ενασχόληση για παιδιά, κάτι «που δεν έπαιρνε στα σοβαρά».

    Μετά Το όνομα του Ρόδου, ο Έκο δημοσίευσε μεταξύ άλλων Το εκκρεμές του Φουκώ (1988), Το νησί της προηγούμενης μέρας (1994), και τη Μυστηριώδη φλόγα της βασίλισσας Λοάνα (2004). Στο τελευταίο του μυθιστόρημα, Φύλλο μηδέν (2014), η πλοκή εκτυλίσσεται στον κόσμο του ιταλικού Τύπου τη δεκαετία του 1990.

    Έγραψε παράλληλα δεκάδες δοκίμια, επιδεικνύοντας συχνά μια τάση εκλεκτικισμού, για τη μεσαιωνική αισθητική, την ποιητική του Τζέιμς Τζόις, τον Τζέιμς Μποντ, την ιστορία της ομορφιάς αλλά και της ασχήμιας.

    Ο Έκο, που δεν έκρυβε ότι ανήκει στην Αριστερά, ήταν κάθε άλλο παρά ένας συγγραφέας κλεισμένος σε γυάλινο πύργο. Συνέχιζε να γράφει τακτικά μια στήλη στο εβδομαδιαίο περιοδικό L'Espresso.

    Η ευρύτητα του πνεύματός του δεν τον εμπόδιζε να εξετάζει με κριτική ματιά την εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας. «Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν το δικαίωμα να μιλάνε σε λεγεώνες ηλιθίων που άλλοτε δεν μίλαγαν παρά μόνο σε μπαρ, αφού είχαν πιει κανένα ποτήρι κρασί, χωρίς να βλάπτουν την κοινότητα. Τους αναγκάζαμε αμέσως να σωπάσουν, αλλά σήμερα έχουν το ίδιο δικαίωμα λόγου με ένα βραβείο Νόμπελ. Είναι η εισβολή των ηλιθίων», είχε πει, όπως υπενθύμισε η εφημερίδα Il Messaggero.

    Διαβάστε επίσης:

    Την ερχόμενη Τρίτη το «ύστατο χαίρε» στον Ουμπέρτο Έκο

    «Τεράστια απώλεια για τον πολιτισμό» χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ουμπέρτο Έκο, ο Μ. Ρέντσι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 20 February 2016 - 19:32:38 UTC