Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαράδεκτη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δηλώνει ο Παν. Λαφαζάνης χαρακτηρίζοντας «ατόπημα την θέση Τσίπρα»
  • [02] Αισιόδοξος για επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του 2016, ο Γ. Στουρνάρας
  • [03] Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [04] Σύσκεψη υπό τον Γ. Δραγασάκη για την πορεία της οικονομίας και τις τράπεζες
  • [05] Σε τέσσερις ορίζεται ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Επικρατείας
  • [06] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα
  • [07] Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν
  • [08] Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
  • [09] Προχωρούν οι προσλήψεις 500 γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ
  • [10] Ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης, που φιλοδοξεί να "δαμάσει" την επιληψία
  • [11] Με τροπολογία στην Βουλή, κρατικοποιείται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • [12] Αθώος ο ιστορικός Χ. Ρίχτερ για το βιβλίο του σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης

  • [01] Απαράδεκτη η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο δηλώνει ο Παν. Λαφαζάνης χαρακτηρίζοντας «ατόπημα την θέση Τσίπρα»

    Την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση Τσίπρα με την εθελόδουλη μνημονιακή στάση της, μαρτυρά η συμπεριφορά αγνόησης και απαξίωσης της χώρας μας, από Γερμανία και Τουρκία που κάνουν προτάσεις και μάλιστα ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, για την στρατιωτική δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον Αιγαιακό χώρο, με αφορμή την προσφυγική τραγωδία.

    Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της ΛΑ.Ε ο επικεφαλής της Παναγιώτης Λαφαζάνης, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ, στο όνομα των προσφύγων και σε οποιοδήποτε χώρο του Αιγαίου, όχι μόνο δεν θα είναι χρήσιμη, αλλά θα είναι και από κάθε άποψη απαράδεκτη, ενώ μπορεί να αποβεί και άκρως επικίνδυνη, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα.

    «Η ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, το οποίο με τους τυχοδιωκτισμούς του είναι κατ? εξοχήν υπεύθυνο για τις αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντιθέτως θα περιπλέξει και θα εντείνει την προσφυγική τραγωδία», υποστηρίζει Παναγιώτης Λαφαζάνης, κρούοντας τον κίνδυνο για «αρνητικές έως επικίνδυνες συνέπειες για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα» ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τις κατά καιρούς θέσεις του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο.

    [02] Αισιόδοξος για επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του 2016, ο Γ. Στουρνάρας

    Αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός του 2016, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτικήγια το 2015.

    «Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση, που έχει ήδη καθυστερήσει» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, για να σημειώσει ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.

    [03] Με μικρή πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Με μικρή πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς η ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση που έφθανε το 3%, ξεθώριασε προς το τέλος των συναλλαγών.

    Η αγορά δεν κατόρθωσε να δώσει μια σοβαρή αντίδραση, μετά τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών κατά τις έξι προηγούμενες συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συνολικές απώλειες 19,08%.

    Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη, μετά από τη μεγάλη πτώση 46,27% των έξι τελευταίων συνεδριάσεων, αν και ενδοσυνεδριακά σημείωνε κέρδη έως και 10,57%. Με άνοδο 3,57% στα 1,16 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς υποχώρησε κατά 3,23% στα 0,090 ευρώ, η Εθνική έκλεισε με πτώση 2,31% στα 0,127 ευρώ και η Eurobank υποχώρησε 1,76% στα 0,335 ευρώ.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε κάτω από τα επίπεδα των 450 μονάδων, στις 449,37 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,32%.

    [04] Σύσκεψη υπό τον Γ. Δραγασάκη για την πορεία της οικονομίας και τις τράπεζες

    Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ότι οι τράπεζες, μετά την έγκαιρη και επιτυχημένη ανακεφαλαιποίησή τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

    Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το θέμα που θα συζητείται κάθε φορά. Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

    [05] Σε τέσσερις ορίζεται ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργού Επικρατείας

    Στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται η τροπολογία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα συμπεριληφθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

    Ν. Παππάς: Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να εξορθολογισθεί η αγορά και να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα

    «Τα κανάλια δεν έχουν άδεια. Θα προκηρυχθούν τέσσερις άδειες και θα γίνει διαγωνισμός» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.Νίκος Παππάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα για να εξορθολογισθεί η αγορά . Για να υπάρχουν βιώσιμα σχήματα με δυνατότητα παραγωγής προγραμμάτων, με δεδομένη τη μείωση της διαφημιστικής πίτας από τα 600 εκατ. ευρώ στα 180, θα πρέπει να είναι μειωμένος ο αριθμός των καναλιών», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνοντας πως «η δική μου ευθύνη είναι να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον».

    Ο κ. Παππάς επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός, ενώ κάλεσε τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ώστε να διεκδικήσουν από κοινού μια τηλεοπτική άδεια.

    Τόνισε δε πως σε αντίθετη περίπτωση - μη συγχωνεύσεων - η κυβέρνηση δεν θα έχει καμία ευθύνη και δήλωσε ανοιχτός στο να αυξήσει το πλαφόν των εργαζομένων από 400 σε 500 ανά κανάλι.

    [06] Ι. Μουζάλας: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα

    Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΙ. Μουζάλας, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια εξέλιξη ως «μονομερή ενέργεια από άλλες χώρες».

    Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε για κάτι τέτοιο, είπε στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", αλλά εκτίμησε πως θα είναι μία δυσκολία διαχειρίσιμη, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα 50.000 μετανάστες, όπως ανέφερε.

    «Κάνουν λάθος όσοι υψώνουν φράχτες, γιατί κλείνοντας το σύνορο στην Ειδομένη χάνουμε τον μοναδικό τρόπο στην Ευρώπη να είναι η ροή ελεγχόμενη» εκτίμησε ο κ. Μουζάλας.

    Ερωτηθείς για την πρόταση περί εμπλοκής του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι θα μπορούσε να είναι καταρχήν μία θετική εξέλιξη, εάν προβλέπει ότι η Frontex και το ΝΑΤΟ θα περιπολούν και στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, θα κάνουν διασώσεις και θα επαναπροωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. «Εάν είναι αυτό το σχέδιο, είναι καλό» τόνισε.

    Υπογράμμισε ότι το κλειδί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος είναι η διαχείριση των μεταναστών στις τουρκικές ακτές, εκφράζοντας την ελπίδα να πετύχει η έντονη προσπάθεια που καταβάλει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα πιέζει, ώστε οι μετανάστες να επαναπροωθούνται στην Τουρκία μέσω της Frontex.

    [07] Ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν

    «Κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν», λένε ομόφωνα, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών, καθώς και οι κοινωνικές ομάδες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ που συναποτελούν την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΟΚΕ Γιώργος Ντάσης, συνοψίζοντας το ενωτικό πνεύμα που επικρατεί στην κοινωνική Ευρώπη.

    Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Ντάσης, ο μοναδικός Έλληνας επικεφαλής θεσμού της ΕΕ, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία μιλάει για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και τις «αχάριστες» χώρες, που ενώ κάποτε πήραν την αλληλεγγύη που ζήτησαν από την ΕΕ τώρα την αρνούνται στα άλλα μέλη, για το ασφαλιστικό, που για να λυθεί χρειάζεται πολιτική συναίνεση και κοινωνική δικαιοσύνη. Μιλάει ακόμη για τις δράσεις της ΕΟΚΕ, που ενώ είναι συμβουλευτικό όργανο, δρα μελετημένα και επηρεάζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, προκειμένου η Ευρώπη να διατηρήσει το κοινωνικό της πρόσωπο, παρά τη λαίλαπα της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.

    Στην ΕΟΚΕ, σημειώνει, είμαστε 350 μέλη-φορείς από 28 χώρες, με οργανώσεις εργοδοτών, εργαζομένων και άλλων συμφερόντων (ΜΚΟ, αγρότες, επιμελητήρια, κ.λπ.) και καταφέρνουμε μετά από διεξοδικό και πολυεπίπεδο διάλογο -ξεκινώντας από τις ομάδες εργασίας και φτάνοντας στην ολομέλεια- να βγαίνουμε με κείμενα μεγάλης πλειοψηφίας.

    Στην προσεχή ολομέλεια, που θα γίνει την επόμενη Τετάρτη, αισιοδοξώ ότι θα βγούμε με ένα ψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να επιγράφεται «κάτω τα χέρια από τη Σένγκεν». Διότι το να καταργηθεί εν όλω ή εν μέρει η ζώνη Σένγκεν, σημαίνει και την αρχή της διάλυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να μην πω κάτι χειρότερο. Και δεν είναι μόνον η φωνή της ΕΟΚΕ υπέρ της διατήρησης της Σένγκεν. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζητήσαμε στις 4 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, όχι μόνον δεν θέλει την κατάργησή της αλλά έχει πλήρη επίγνωση των οικονομικών και ψυχολογικών επιπτώσεων ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

    [08] Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

    Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική - ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες - και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μιλούν για «παράλληλο δούλεμα» και να εγκαλούν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

    Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επανήλθε σήμερα σε τρίτη συνεδρίαση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.

    Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με την διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε αυτό κατατέθηκε, όσο και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην κοινωνική θύελλα που έχει απέναντί της. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση, ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.

    Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική και επισήμανε ότι στο περιβάλλον μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προωθεί και διατάξεις με ανακουφιστική λογική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

    Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανάμεσα στις άλλες θετικές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται μια θεσμική εκκρεμότητα σε μια εκτεταμένη ζώνη από-ασφάλισης που αφορά 2,5 με 3 εκ. πολίτες και αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας. Η παρέμβαση αυτή ? όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός - πέραν των πολιτών, που έχουν ΑΜΚΑ και τελούν σε νόμιμο καθεστώς εργασίας, περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά και ένα ευάλωτο άλλο κομμάτι της κοινωνίας (όπως υπερήλικες, έγκυες, παιδιά, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα) ώστε «να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες». Όμως, εξήγησε ο υπουργός, ότι η ρύθμιση αυτή, για να έχει πρακτική αξία, συμπληρώνεται από ρυθμίσεις που καθιστούν λειτουργικό και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: απόδοση κινήτρων για στελέχη άγονων γραμμών, αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΕΟΦ κλπ.) μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ξεπέρασαν τα πέντε χρόνια, μισθολογική και βαθμολογική εξίσωση γιατρών σε άλλες δομές με τους γιατρούς του ΕΣΥ, «ώστε να στηρίξουν την δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα», εξορθολογισμό των εφημεριών, διευκόλυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς, κινητικότητα προσωπικού βάσει αναγκών, κάλυψη θέσεων με ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, διαφανής διαδικασία για την λίστα του χειρουργείου και τον προγραμματισμό, συγκρότηση επιτροπών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, θέσπιση του Διαμεσολαβητή Υγείας, λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με όρους δημόσιου συστήματος.

    [09] Προχωρούν οι προσλήψεις 500 γιατρών και νοσηλευτών για τις ΜΕΘ

    Προχωρούν άμεσα οι 500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για να ανοίξουν τα κλειστά κρεβάτια και για να λειτουργήσουν καλύτερα οι ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας.

    Ήδη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ η προκήρυξη για την πρόσληψη για 2 χρόνια, των 400 νοσηλευτών και των 100 γιατρών που θα στελεχώσουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

    Η διαδικασία κατανομής των θέσεων ανά νοσοκομείο έγινε με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα στοιχεία των κενών θέσεων στις ΜΕΘ όλης της χώρας και τις προτεραιότητες που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

    Η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην προκήρυξη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ, ενώ για πρώτη φορά συμμετέχει στην επιτροπή αξιολόγησης εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.Υπογραμμίζεται ότι στους γιατρούς και τους νοσηλευτές των οποίων οι συμβάσεις έληξαν το περασμένο φθινόπωρο, δόθηκε δυνατότητα να παραμείνουν στις θέσεις τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών μέχρι την προκήρυξη, στην οποία τώρα μπορούν να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν θέση με το επιπλέον πλεονέκτημα της προϋπηρεσίας που διαθέτουν.

    [10] Ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης, που φιλοδοξεί να "δαμάσει" την επιληψία

    «Και γιατί είναι έτσι;». Σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δίνει συνεχώς απαντήσεις ο πανεπιστημιακός Λεωνίδας Ιασεμίδης,από όταν ήταν μικρός μαθητής στην πατρίδα του, την Ελλάδα, έως σήμερα που βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου ερευνά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, φιλοδοξεί να «δαμάσει» την επιληψία και κατακτά σημαντικές διακρίσεις για το έργο του, με πλέον πρόσφατη την εκλογή του στην Εθνική Ακαδημία Εφευρετών των ΗΠΑ (National Academy of Inventors).

    Στους γονείς του οφείλει, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ιασεμίδης, καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο της Λουϊζιάνα, την αγάπη του για την έρευνα και την επιστήμη: «Ο πατέρας μου φρόντισε να γεμίσει το μικρό δωμάτιο μου με την εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου που είχε σαν σκοπό της τη μεθοδική και συστηματική συμπύκνωση και εκλαΐκευση όλων των ανθρώπινων γνώσεων. Η μητέρα μου πάντα τελείωνε τον έλεγχο των εργασιών μου, στα πρώτα μου βήματα στο 2ο δημοτικό σχολείο Βύρωνα στην Αθήνα, με το βασικό ερώτημα: "Μάλιστα. Και γιατί είναι έτσι;", ερώτημα το οποίο είχα πάντα οδηγό όταν μάθαινα κάτι καινούργιο στη Βαρβάκειο Πρότυπη Σχολή, στη Σχολή Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια σε όλη την πορεία μου στην Αμερική, μεταπτυχιακές σπουδές και ακαδημαϊκή καριέρα. Είναι και το ερώτημα που ακόμα και τώρα θέτω στους φοιτητές μου...».

    Ο κ. Ιασεμίδης έχει αφιερώσει χρόνια στην έρευνα για την ανάπτυξη μεθόδων για την αναγνώριση, την πρόγνωση και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεωνστον ανθρώπινο και ζωικό εγκέφαλο,ενώ θεωρείται ένας από τους ιδρυτές του τομέα πρόγνωσης εγκεφαλικών κρίσεων. Έχει κάνει περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και 14 πατέντες, εκ των οποίων 4 βραβευμένες.

    [11] Με τροπολογία στην Βουλή, κρατικοποιείται το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

    Τροπολογία για την οικονομική βιωσιμότητα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κατέθεσαν στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

    Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ελληνικό Δημόσιο καθίσταται ιδιοκτήτης του συνολικού κτιριακού συγκροτήματος των 170.000 τ.μ., όπως επίσης και των οφειλών του Μεγάρου Μουσικής, με εξαίρεση όσες υποχρεώσεις του Μεγάρου έχουν συμψηφιστεί ή εισπραχθεί από το Δημόσιο, φόρους ή πάσης φύσεως εισφορές υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ τρίτων.

    Σε αντάλλαγμα, το εντεκαμελές Δ.Σ. θα ορίζεται, όπως προβλέπει η τροπολογία, κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο , 6 μέλη από τον υπουργό Πολιτισμού, δύο μέλη από τον υπουργό Οικονομικών και τρία μέλη θα υποδεικνύονται από τον Σύλλογο «Φίλων της Μουσικής», στον οποίο παραχωρούνται δωρεάν προς χρήση για έως πέντε εκδηλώσεις οι μεγάλες αίθουσες και έως πέντε οι μικρές αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής.

    [12] Αθώος ο ιστορικός Χ. Ρίχτερ για το βιβλίο του σχετικά με τη Μάχη της Κρήτης

    Αθώος κρίθηκε σήμερα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο Γερμανός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ, εναντίον του οποίου είχε ασκηθεί δίωξη με αφορμή το περιεχόμενο βιβλίου του για τη «Μάχη της Κρήτης» όπου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρχαν αναφορές που συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο».

    Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε πανελλαδικό ενδιαφέρον, καθώς ήταν η πρώτη δίκη που έγινε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014, σε ό,τι αφορά το σκέλος του νόμου για το πνευματικό έργο, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις για το αν η δίωξη του Γερμανού καθηγητή πλήττει ή όχι την ελευθερία του λόγου. Πραγματοποιήθηκε, δε, χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του Γερμανού ακαδημαϊκού προσκόμισαν ιατρική βεβαίωση, η οποία πιστοποιούσε ότι έχει υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο στα μάτια και δεν μπορεί να ταξιδέψει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2016 - 21:32:41 UTC