Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-02-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
  • [02] Αισιόδοξος για επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του 2016, ο Γ. Στουρνάρας
  • [03] Σύσκεψη υπό τον Γ. Δραγασάκη για την πορεία της οικονομίας και τις τράπεζες
  • [04] Ο A. Νταβούτογλου χαρακτηρίζει «υποκριτές» όσους καλούν την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της
  • [05] Η ρωσική στρατηγική στη Συρία ευνοεί το ΙΚ, υποστηρίζει η Ουάσινγκτον
  • [06] Η ΝΔ δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής, τονίζει η κυβέρνηση
  • [07] Ήττα 1-0 στο Περιστέρι και έξω από το Κύπελλο ο Παναθηναϊκός
  • [08] Με νίκη ο Άρης είπε το «αντίο» στο EuroCup
  • [09] Συνάντηση Τόσκα και Κοντονή για τη βία στα γήπεδα

  • [01] Υπερψήφιση της αρχής του νομοσχεδίου με το "παράλληλο πρόγραμμα" της κυβέρνησης στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

    Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισημαίνει ότι το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, ως μια θετική νομοθετική παρέμβαση με ανακουφιστική λογική - ιδίως για τους ευπαθείς πολίτες - και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να μιλούν για «παράλληλο δούλεμα» και να εγκαλούν την κυβέρνηση για «νομοθετική τσαπατσουλιά», εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στις αρμόδιες Eπιτροπές επί της αρχής του, το νομοσχέδιο που εισάγει «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου».

    Το νομοθέτημα για το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης, η συζήτηση του οποίου διεκόπη τον περασμένο Δεκέμβριο μετά την αποχώρηση της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, επανήλθε σήμερα σε τρίτη συνεδρίαση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές προκαλώντας και πάλι τις οξείες διαφωνίες των κομμάτων.

    Η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, διαφώνησαν με την διαδικασία που επελέγη για την εκ νέου εισαγωγή του νομοσχεδίου και όχι επανακατάθεσής του στη Βουλή, δεδομένου ότι αφαιρέθηκαν 42 από τα 118 άρθρα που είχε αυτό κατατέθηκε, όσο και για την ουσία του, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό» αντιπερισπασμό της κυβέρνησης στην κοινωνική θύελλα που έχει απέναντί της. Κατηγόρησαν δε την κυβέρνηση, ότι δεν έθεσε βασικές διατάξεις στην διαβούλευση, ενώ το νομοσχέδιο στην πραγματικότητα είναι «καινούργιο» και ως τέτοιο πρέπει να επανακατατεθεί με νέο τίτλο ώστε να τοποθετηθούν και τα κόμματα.

    Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, εξήγησε ότι τα περισσότερα από τα άρθρα που αποσύρθηκαν, είτε ενσωματώθηκαν σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είτε συμπεριλήφθηκαν σε άλλα νομοσχέδια, κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για παρελκυστική τακτική και επισήμανε ότι στο περιβάλλον μιας δύσκολης και επίπονης διαπραγμάτευσης, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί ένα σήμα ότι η κυβέρνηση μπορεί παράλληλα να προωθεί και διατάξεις με ανακουφιστική λογική σε μείζονα κοινωνικά προβλήματα.

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

    Κατά την ομιλία του, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι ανάμεσα στις άλλες θετικές ρυθμίσεις, αντιμετωπίζεται μια θεσμική εκκρεμότητα σε μια εκτεταμένη ζώνη από-ασφάλισης που αφορά 2,5 με 3 εκ. πολίτες και αίρεται ο αποκλεισμός τους από το σύστημα υγείας. Η παρέμβαση αυτή ? όπως εξήγησε ο κ. Ξανθός - πέραν των πολιτών, που έχουν ΑΜΚΑ και τελούν σε νόμιμο καθεστώς εργασίας, περιλαμβάνει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά και ένα ευάλωτο άλλο κομμάτι της κοινωνίας (όπως υπερήλικες, έγκυες, παιδιά, ανθρώπους με ψυχικά νοσήματα) ώστε «να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτή τη χώρα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές αξίες». Όμως, εξήγησε ο υπουργός, ότι η ρύθμιση αυτή, για να έχει πρακτική αξία, συμπληρώνεται από ρυθμίσεις που καθιστούν λειτουργικό και αναβαθμίζουν το σύστημα υγείας. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν: απόδοση κινήτρων για στελέχη άγονων γραμμών, αναβάθμιση κρίσιμων υπηρεσιών (ΕΚΑΒ, ΕΟΦ κλπ.) μονιμοποίηση επικουρικών γιατρών που ξεπέρασαν τα πέντε χρόνια, μισθολογική και βαθμολογική εξίσωση γιατρών σε άλλες δομές με τους γιατρούς του ΕΣΥ, «ώστε να στηρίξουν την δύσκολη περίοδο το δημόσιο σύστημα», εξορθολογισμό των εφημεριών, διευκόλυνση του Πειθαρχικού Συμβουλίου για επιτάχυνση υποθέσεων διαφθοράς, κινητικότητα προσωπικού βάσει αναγκών, κάλυψη θέσεων με ειδικευόμενους στα περιφερειακά νοσοκομεία, διαφανής διαδικασία για την λίστα του χειρουργείου και τον προγραμματισμό, συγκρότηση επιτροπών υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, θέσπιση του Διαμεσολαβητή Υγείας, λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης με όρους δημόσιου συστήματος.

    [02] Αισιόδοξος για επάνοδο της οικονομίας στην ανάπτυξη εντός του 2016, ο Γ. Στουρνάρας

    Αισιόδοξος για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, εντός του 2016, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Ενδιάμεση Έκθεση της Τραπέζης Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτικής για το 2015.

    «Πρέπει όμως να ολοκληρωθεί ταχέως η αξιολόγηση, που έχει ήδη καθυστερήσει» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, για να σημειώσει ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα την σταδιακή επιστροφή καταθέσεων, τη φθηνότερη χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών.

    [03] Σύσκεψη υπό τον Γ. Δραγασάκη για την πορεία της οικονομίας και τις τράπεζες

    Σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου πραγματοποιήθηκε σήμερα με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (Ε.Ε.Τ.) και των διοικήσεων των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

    Κοινή ήταν η διαπίστωση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ότι οι τράπεζες, μετά την έγκαιρη και επιτυχημένη ανακεφαλαιποίησή τους, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις όποιες αναταράξεις των διεθνών αγορών. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των τραπεζών, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

    Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινής Επιτροπής, η οποία θα λειτουργεί με ευθύνη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ε.Ε.Τ. και των αρμόδιων υπουργείων, ανάλογα με το θέμα που θα συζητείται κάθε φορά. Η εν λόγω Επιτροπή θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς.

    [04] Ο A. Νταβούτογλου χαρακτηρίζει «υποκριτές» όσους καλούν την Άγκυρα να ανοίξει τα σύνορά της

    Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζει η Ρωσία διαπράττουν εσκεμμένη εθνοκάθαρση στην πόλη του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στη Χάγη με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως 60.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη κι έφθασαν στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας και πρόσθεσε ότι παρότι η Άγκυρα δεν κλείνει τις πόρτες της τελείως, η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς μέσα στο συριακό έδαφος.

    «Ένας από τους σκοπούς των πιο πρόσφατων επιθέσεων είναι να διαπραχθεί εθνική εκκαθάριση. Η εθνοκάθαρση στη Συρία και στο Χαλέπι αποσκοπεί να αφήσει πίσω της μόνο υποστηρικτές της κυβέρνησης και διαπράττεται από το συριακό καθεστώς και τη Ρωσία με εντελώς ηθελημένο τρόπο», επέμεινε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    «Κάθε πρόσφυγας που υποδεχόμαστε (πρακτικά) βοηθάει την πολιτική εθνικής κάθαρσης που εφαρμόζουν, όμως θα συνεχίσουμε να υποδεχόμαστε» πρόσφυγες, είπε ακόμη.

    Εξάλλου, ο Νταβούτογλου χαρακτήρισε «υποκριτές» όσους απέτυχαν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία και απευθύνουν έκκληση στην Τουρκία να κρατήσει τα σύνορά της ανοικτά, υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει υποδεχθεί πάνω από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του πενταετούς πολέμου.

    «Βρίσκω ότι είναι υποκριτές ορισμένοι που λένε στην Τουρκία "ανοίξτε τα σύνορά σας" ενώ παράλληλα δεν λένε στη Ρωσία "αρκετά, φτάνει"», ανέφερε ο Νταβούτογλου.

    [05] Η ρωσική στρατηγική στη Συρία ευνοεί το ΙΚ, υποστηρίζει η Ουάσινγκτον

    Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές γύρω από την πόλη του Χαλεπιού, εναντίον οργανώσεων της αντιπολίτευσης και αμάχων, «ευνοούν ευθέως» τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε σήμερα ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

    «Αυτό που κάνει η Ρωσία αυτή τη στιγμή ευνοεί ευθέως το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Μπρετ Μαγκέρκ, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον διεθνή συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών, καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Οι ΗΠΑ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι κατηγορούν δημοσίως, εδώ και μία εβδομάδα, τη Μόσχα ότι τορπίλισε εν μέρει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Συρία, βομβαρδίζοντας την περιοχή γύρω από το Χαλέπι. Ο Κέρι και άλλοι είκοσι υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων και εκείνος της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη στο Μόναχο για τη σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης στη Συρία. Στόχος της συνόδου αυτής είναι να επιτευχθεί μια εκεχειρία και να προωθηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκημένες συριακές πόλεις.

    [06] Η ΝΔ δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής, τονίζει η κυβέρνηση

    «Η Νέα Δημοκρατία δίνει την ύστατη μάχη της για λογαριασμό της διαπλοκής», τονίζει η κυβέρνηση σε απάντησή της προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας πως «είτε το θέλουν είτε όχι, το καθεστώς αυτό τελειώνει», «ο τόπος γυρίζει, επιτέλους, σελίδα».

    Ειδικότερα στην απάντηση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με την οποία ασκείται δριμεία κριτική προς την ΝΔ, αναφέρεται ότι η ΝΔ:

    - Δίνει αυτή τη μάχη παριστάνοντας τον υπερασπιστή των αγροτικών συμφερόντων και υποκινώντας την αδιαλλαξία των πιο ακραίων στοιχείων.

    - Δίνει αυτή τη μάχη παριστάνοντας τον φίλο της μεσαίας τάξης και των επαγγελματιών και κρύβοντας, όσο τουλάχιστον μπορεί, τον αληθινό θατσερικό της εαυτό.

    - Δίνει αυτή τη μάχη ελπίζοντας να αποβεί η μάχη της διαπραγμάτευσης εις βάρος της κυβέρνησης και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

    Σημειώνεται, επιπλέον, ότι «στον πυρήνα αυτής της πολιτικής βρίσκεται η απεγνωσμένη προσπάθειά τους, να κρατηθεί όρθιο το αμαρτωλό καθεστώς της ανομίας και των διαπλεκόμενων συμφερόντων στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».

    Διαβάστε επίσης:

    Ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, αναφέρει η ΝΔ

    [07] Ήττα 1-0 στο Περιστέρι και έξω από το Κύπελλο ο Παναθηναϊκός

    Ο Ατρόμητος έκανε την έκπληξη και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας, επικρατώντας 1-0 του Παναθηναϊκού στο γήπεδο Περιστερίου. Ο πρώτος αγώνας είχε λήξει ισόπαλος χωρίς τέρματα, έτσι σήμερα το υπέροχο γκολ του Στόιτσεφ στο 65΄ ήταν αρκετό για να στείλει τον Ατρόμητο στους «4» μαζί με την ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό και έναν εκ των ΠΑΟΚ, Πανιωνίου.

    [08] Με νίκη ο Άρης είπε το «αντίο» στο EuroCup

    Με «ψηλά το κεφάλι» αποχαιρέτησε το EuroCup ο Άρης, ο οποίος επικράτησε εντός έδρας της Αρμάνι Μιλάνο με 83-68 στην 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των «32». Οι «κίτρινοι» τερμάτισαν στην 3η θέση του 10ου ομίλου και αποκλείστηκαν από την συνέχεια της διοργάνωσης. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Χάγκινς με 15 πόντους, ενώ από τους Ιταλούς ξεχώρισε ο Σάντερς με 14.

    Τα δεκάλεπτα: 26-21, 46-47, 68-59, 83-68

    [09] Συνάντηση Τόσκα και Κοντονή για τη βία στα γήπεδα

    Τα μέτρα ασφάλειας των γηπέδων και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμόδιους φορείς για τον περιορισμό και την εξάλειψη της βίας, συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα και του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, στην οποία συμμετείχαν στελέχη των δύο υπουργείων.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τόσκας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των γηπέδων, εξέφρασε την ανησυχία του για εστίες βίας στα γήπεδα, καθώς και την απόφαση της πολιτείας να παταχθούν και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε τι ισχύει στη διεθνή σκηνή, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να πάρουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται, προκειμένου να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση, που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστη».

    Ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι παρά τα μέτρα που έχει πάρει από πέρυσι η κυβέρνηση, «η κατάσταση έχει ξεφύγει» και κάλεσε τη διοργανώτρια Αρχή του ποδοσφαίρου και τις ΠΑΕ να συνεργαστούν για την εξάλειψη του φαινομένου. «Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου μας ανέφεραν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου που υπάρχουν, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την παρακολούθηση και εποπτεία των αγωνιστικών χώρων. Άμεσα θα ενεργήσουμε για να υπάρχουν βελτιώσεις και θεωρώ ότι η συνεισφορά του υπουργείου, στο οποίο προϊσταται ο κύριος Τόσκας, θα είναι αποφασιστική, πέραν του γεγονότος ότι είναι και μόνιμη» ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

    Για το ντέρμπι του Σαββάτου, μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού, στο ΟΑΚΑ, ο κ. Κοντονής είπε ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχει σχεδιασει η αστυνομία, αλλά υπογράμμισε και πάλι ότι χωρίς τη συνεργασία όλων τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 February 2016 - 19:32:30 UTC