Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-01-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Αλ.Φλαμπουράρης: «Ένας χρόνος Αριστερά-Ένας χρόνος μάχη»
  • [02] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Χρειάζεται αλλαγή πορείας» άρθρο του Μ. Μιχαήλ
  • [03] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Β. Λεβέντης: Μεταρρυθμίσεις και Οικουμενική, τα κλειδιά για έξοδο από την κρίση
  • [04] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Γράφουν οι βουλευτές από το Ποτάμι Χ. Θεοχάρης και Σπ. Δανέλλης
  • [05] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια ο Π. Παυλόπουλος
  • [06] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις σκληραίνοντας τη στάση τους οι αγρότες
  • [07] «Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι
  • [08] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη λόγω της χιονοθύελλας Τζόνας
  • [09] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ανδρ. Ξανθός: «Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας»
  • [10] Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επικρίνει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»
  • [11] Για "εκβιασμό" καταγγέλουν οι Σοσιαλιστές το Podemos
  • [12] Συρία: Τουλάχιστον 29 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ
  • [13] «Τέλος» από τον Ολυμπιακό ο Τζέιμς

  • [01] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Αλ.Φλαμπουράρης: «Ένας χρόνος Αριστερά-Ένας χρόνος μάχη»

    «Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει», αλλά «μάχεται και για τους πιο αδύναμους απ'αυτόν, τους "ξένους", τους πρόσφυγες, τους μετανάστες», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    «Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε», επισημαίνει ο κ. Φλαμπουράρης και διαβεβαιώνει όλους τους Έλληνες ότι «οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν»

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη:

    «Ο λαός μας, καθημαγμένος από τη σκοταδιστική Ευρώπη και τους κερδοσκόπους κάθε είδους, οι οποίοι ήταν σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο οδηγήθηκε πριν ένα χρόνο στην Αριστερά. Στον χώρο που ξέρει ότι βρίσκονται οι πολεμιστές για τα δύσκολα.

    Επί ένα χρόνο, ο λαός μας με την κυβέρνησή του, δίνει καθημερινά μάχες για να υπάρξει. Μάχεται έξω και μέσα, συχνά και με τον κακό του εαυτό. Με τα διεθνή χρηματιστήρια, με την παθογένεια του μεταπολιτευτικού κράτους, αλλά και το πολιτικό κατεστημένο που την εξέθρεψε για ίδιον όφελος. Αλλά δεν δίστασε να μάχεται και για τους πιο αδύναμους απ'αυτόν, τους "ξένους", τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Μάχεται παντού και καθολικά, αλλά η Λερναία Ύδρα δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια.

    Δεν έγιναν λίγα σε έναν χρόνο. Δώσαμε ρεύμα, τροφή, μετακίνηση στους φτωχούς, κρατήσαμε τις 100 δόσεις, ανακεφαλαιοποιήσαμε τις τράπεζες, δίνουμε μάχη για τη μη μείωση των συντάξεων. Ξεσκεπάσαμε τους αντιδραστικούς της Ευρώπης. Καταδείξαμε ότι η λιτότητα δεν διαλύει μόνο τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας, σπρώχνοντας στην ανέχεια και τη φτώχεια τον λαό μας, αλλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαλύει και τους λαούς της Ευρώπης, ενάντια στο δόγμα και το όραμα της ευρωπαϊκής ιδέας για μια Ευρώπη της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας. Τώρα πια δεν είμαστε μόνοι μας, όπως πριν έναν χρόνο, χώρες και λαοί συνειδητοποιούνται και αντιστέκονται. Διδάξαμε αλληλεγγύη. Η Αριστερά δεν είναι νήπιο ενός έτους. Ερχόμαστε από μακριά και προχωράμε.

    Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι αγώνες μας, για να σταματήσουμε τη καταστροφή και να αρχίσει η ανάκαμψη μαζί με την ανάκτηση της αξιοπρέπειας, θα δικαιωθούν».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ν.Βούτσης:«Η πρώτη φορά αριστερά έχει φτιάξει πια ένα παρατεταμένο ιστορικό γεγονός»

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Το σχέδιό μας για μεγάλες ανατροπές θα υλοποιηθεί», τονίζει ο Π. Ρήγας

    Δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Οι νίκες, οι ήττες και οι διαχωριστικές γραμμές

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ένας χρόνος ΝΔ στην αντιπολίτευση», άρθρο του Δημήτρη Κοτταρίδη

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:Με το βλέμμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφ. Θεοπεφτάτου, Φ. Βάκη, Σ. Φάμελλου, Αν. Καββαδία, Χ. Καφαντάρη, Β. Κατριβάνου, Ν. Μανιού

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ανδρ. Ξανθός: «Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας»

    ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Γράφουν οι βουλευτές από το Ποτάμι Χ. Θεοχάρης και Σπ. Δανέλλης

    [02] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Χρειάζεται αλλαγή πορείας» άρθρο του Μ. Μιχαήλ

    Ένα χρόνο πριν, η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη για πρώτη φορά της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά γέμισε με προσδοκίες και ελπίδες το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Οι περισσότεροι πολίτες ένοιωσαν ανακουφισμένοι, μετά από τα δύο Μνημόνια που είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις αρχικά του ΠΑΣΟΚ και μετά το 2012 η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και στη συνέχεια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα γέννησε την ελπίδα ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για να βγει η χώρα από την κρίση.

    Ένα χρόνο μετά, το σκηνικό είναι διαφορετικό και ο ενθουσιασμός εκείνων των ημερών έχει αντικατασταθεί από προβληματισμό, διαμαρτυρίες και αναταραχή, που διατρέχουν σχεδόν οριζόντια όλο το κοινωνικό φάσμα με αιχμή τη κυβερνητική πρόταση στο Ασφαλιστικό. Γιατί άραγε συνέβη αυτό;

    Εύκολη και μονοσήμαντη απάντηση δεν υπάρχει. Κι όποιος επιχειρεί να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο το πιθανότερο είναι να προσεγγίσει μονοδιάστατα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και να επικεντρωθεί σε μεμονωμένα περιστατικά.

    Γεγονός είναι ότι η ατελέσφορη διαπραγμάτευση το πρώτο εξάμηνο του 2015, αγνοώντας τους συσχετισμούς εντός της ΕΕ και στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, όπου τίποτα δεν χαρίζεται και τα πάντα είναι ανταποδοτικά, έφερε σε δυσμενέστερη κατάσταση την Ελλάδα.

    Έτσι, όταν ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην άκρη της αβύσσου, αντιμετωπίζοντας το δίλλημα να χρεωθεί τη χρεοκοπία ή να συμβιβαστεί, έκανε απότομη μεταστροφή και υποχρεώθηκε να δεχτεί να «χορεύει», δυστυχώς, όπως παίζουν τα όργανα των δανειστών. Μόνο που έχασε συμμάχους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

    Δυο-τρία ήταν τα κομβικά γεγονότα. Το πρώτο, όταν, τον περασμένο Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκαν να ανταλλάσσουν τα ελληνικά ομόλογα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Η ρευστότητα έκλεινε αργά και πιεστικά, και υποτιμήθηκε το γεγονός ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο των τραπεζών, θα επιβάλλονταν τα capital controls.

    Το δεύτερο ήταν η επιμονή του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ, τόσο πέρσι τον Ιανουάριο, όσο και μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Η παράδοξη αυτή συνεργασία, που συνεχίζεται, δεν ενισχύει την κυβερνητική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν ο κ. Τσίπρας πέρσι τον Ιανουάριο δεν θέλησε να συνεργαστεί με όμορες δυνάμεις -Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ-, οι οποίες θεωρήθηκαν «μνημονιακές», μετά την εκλογική του νίκη τον Σεπτέμβριο οι λόγοι εξέλειπαν, αφού το καλοκαίρι υποχρεώθηκαν να ψηφίσουν μαζί το τρίτο Μνημόνιο. Θα τους είχε στη κυβέρνηση και θα μοιραζόταν το βαρύ κόστος της εφαρμογής του. Δεν ήταν και πολύ δύσκολο να γίνει αντιληπτό ότι δεν θα ψήφιζαν τους εφαρμοστικούς νόμους, καλή ώρα το ασφαλιστικό.

    Ένας ακόμη λόγος αφορά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να εξαλειφθούν τα αίτια που το 2010 μπήκε η χώρα σε Μνημόνιο. Όπως κι αν τις εννοεί κάποιος, άρχισαν σιγά-σιγά επί Παπανδρέου και ανατράπηκαν επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να ξαναπιάσει το νήμα και να τις πραγματοποιήσει, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στο ίδιο το πολιτικό σύστημα, και βεβαίως αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο. Δεν το τόλμησε, έχασε πολύτιμο χρόνο και τώρα οι συνθήκες έχουν δυσκολέψει πολύ.

    Ωστόσο, ως κυβέρνηση δεν είναι αφοπλισμένη. Χρειάζεται μια μεταστροφή στο περιεχόμενο και τον τρόπο διακυβέρνησης ανάλογη με τη μεταστροφή του καλοκαιριού, μετά το Δημοψήφισμα. Ακόμη κι αν δεν φτάσει να διατηρηθεί στην εξουσία, θα παραμένει ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για τη πορεία της χώρας. Δογματισμοί δεν χρειάζονται. Εξάλλου, συμβαίνει σ΄ όλες τις κυβερνήσεις, παντού.

    [03] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Β. Λεβέντης: Μεταρρυθμίσεις και Οικουμενική, τα κλειδιά για έξοδο από την κρίση

    Με την παραίνεση προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τινάξουν στον αέρα τις ελπίδες του κόσμου, σχολιάζει το κλείσιμο ενός χρόνου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Νίνα Μελισόβα.

    Για την έξοδο της χώρας από την κρίση, κρατάει ως «κλειδιά» δύο λέξεις: τις μεταρρυθμίσεις -στις οποίες το κουαρτέτο πρέπει να επιμείνει- και την οικουμενική κυβέρνηση, η οποία όπως λέει «είναι η ιδεολογία μου», αλλιώς «θα είχα πάρει ήδη υπουργεία».

    Όσο για την Ένωση Κεντρώων πιστεύει ότι θα είναι το κόμμα που θα κυριαρχήσει στον κεντρώο χώρο και θα πάρει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπολογίζοντας σε ένα ποσοστό 10%.

    «Παρέλαβαν την ελπίδα και πρέπει να προσέξουν μήπως την κάνουν κουρελού. Ο κ. Τσίπρας βγήκε στην Ευρώπη, άρα ξέρει τι θέλει η Ευρώπη, άρα πρέπει να παραμερίσει τα βαρίδια, κάποιους αριστερούς παλιάς κοπής που έχει στο κόμμα του και τον περιβάλλουν και είναι εμπόδιο στο έργο του», λέει για το κυβερνών κόμμα.

    Αναφερόμενος στον νέο αρχηγό της ΝΔ σημειώνει: «Για τον κ. Μητσοτάκη έχω να πω κάτι αντίστοιχο. Τώρα που ανέλαβε αρχηγός της ΝΔ είναι η ευθύνη που πρέπει να τον βαρύνει και πρέπει κι αυτός τους θερμοκέφαλους και τους ακροδεξιούς που βρίσκονται εντός των τειχών της ΝΔ να τους αποβάλει. Μόνον έτσι θα μπορέσει να αποκτήσει το παράστημα του ηγέτη».

    Ως προς την Ένωση Κεντρώων, προβλέπει ότι «στην επόμενη Βουλή δεν θα είναι ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε το ΠΟΤΑΜΙ, ενώ η Ένωση Κεντρώων θα μπει με ένα ποσοστό άνω του 10%. «Το λέω με πλήρη γνώση της δυσκολίας, αλλά επειδή τρεις μήνες που είμαι στη Βουλή δεν είδα ούτε το ΠΑΣΟΚ να έχει απόψεις ούτε το Ποτάμι. Τα στελέχη ας πάνε να στεγαστούν όπου θέλουν, στον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Ο κόσμος, όμως, που τους ψήφιζε, ελπίζοντας σε κάτι, πρέπει να έρθει στην Ένωση Κεντρώων».

    Ο Βαρουφάκης κορόιδευε τον Τσίπρα ότι θα υποχωρήσει η Μέρκελ

    Σε μια αναδρομή από τον Ιανουάριο του 2015, λέει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί πολλά και ο κόσμος ήταν κουρασμένος από πέντε χρόνια μνημονίων.

    «Όμως η κυβέρνηση, αντί να κάνει ό,τι μπορούσε μέχρι Φεβρουάριο με Μάρτιο, υποστήριζε ότι διαπραγματευόταν σκληρά και έφαγε τον χρόνο με αποτέλεσμα να φτάσουμε ένα βήμα πριν το Grexit. Το πληρώσαμε με capital controls, που επιβλήθηκαν στις 28 Ιουνίου, δυό μέρες πριν λήξει το πρόγραμμα, όταν ο κόσμος άρχιζε να σηκώνει τα λεφτά του και οι τράπεζες κινδύνευαν να καταρρεύσουν. Το πληρώσαμε ακόμη και με την ακριβή συμφωνία του Ιουλίου, γιατί ο Βαρουφάκης όλο το προηγούμενο διάστημα κορόιδευε τον Τσίπρα ότι θα υποχωρήσει η Μέρκελ».

    Χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «τρελό», γιατί βγήκε 62% «όχι» και 38% «ναι» και «μετά μισή ώρα ήταν 100% ναι». «Φυσικά ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος και είχε μόνον μια βδομάδα για να αποφασίσει», λέει και προσθέτει: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνεις διαπραγματεύσεις ρισκάροντας τα πάντα. Τα θέσαμε όλα σε κίνδυνο και την τελευταία στιγμή κατεβάσαμε τα παντελόνια μας».

    Οι δεύτερες εκλογές, της 20ης Σεπεμβρίου έγιναν πριν η κυβέρνηση πάρει τα μέτρα και πριν αποκαλυφθεί τι είχε υπογράψει. Ο κόσμος δεν ήξερε, λέει ο κ. Λεβέντης, προσθέτοντας ότι «τώρα μας πάει στο σφαγείο με την άδεια των εκλογών». Ούτε τώρα γίνεται διαπραγμάτευση, υποστηρίζει. «Οι ξένοι θέλουν μεταρρυθμίσεις και ο Τσίπρας κοροϊδεύει».

    Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό «δεν είναι μεταρρύθμιση» αφού αφήνει ανέγγιχτες τις υψηλές συντάξεις. Η Ένωση Κεντρώων θέλει «οροφή 1.500 ευρώ, να μην πειραχτεί σύνταξη κάτω των 1.000 ευρώ και να μην αδικηθούν οι νεότερες γενιές. Αναφέρει ότι «υπάρχουν 700.000 συντάξεις μεταξύ 1.500 και 3.000 ευρώ που πρέπει να περικοπούν».

    Δεν βλέπει συναίνεση στον ορίζοντα, «με τον Μητσοτάκη που ονειρεύεται αυτοδυναμίες και πρωθυπουργίες», και υπενθυμίζει ότι «είχε υποδείξει ως αρχηγό τον Μεϊμαράκη ως καταλληλότερο για οικουμενική».

    «Το κλείσιμο των καναλιών είναι εκ του πονηρού»

    Αν και συναινετικός, ψήφισε όχι για το ΕΣΡ, γιατί «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός θέλει να κλείσει κανάλια 30 χρόνων και να προσδιορίζει τον αριθμό των καναλιών», τονίζοντας ότι «έχει κακό σκοπό», δηλαδή θέλει «να κλείσει τους ασθενέστερους ή τους αντίθετούς του». Όρος για να ψηφίσω, δηλώνει, είναι να μην κλείσουν κανάλια.

    Φανατικός υποστηρικτής της απλής αναλογικής, λέει ότι πρέπει να είναι «εντελώς απλή» χωρίς καθόλου μπόνους -ενώ η κυβέρνηση μιλάει για μικρότερο-, γιατί «πρέπει να γίνει η αρχή για κυβερνήσεις συνασπισμού και συναινετικών λύσεων. Θεωρεί ότι «το κυνήγι της αυτοδυναμίας διόγκωσε ρουσφέτια και διορισμούς» για να φτάσουμε ως εδώ. Σημειώνει επίσης ότι μήνες, και όχι λίγες μέρες, πριν τις εκλογές πρέπει «να ισχύουν κανόνες για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις των πολιτικών που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους».

    Ο Βασίλης Λεβέντης δεν κουράζεται σε κάθε ευκαιρία να λέει ότι η λύση για τη χώρα είναι η δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Πιστεύει ότι όσο δεν κάνουμε οικουμενική για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, «όχι αγελάδα, ούτε γάτα δεν έρχεται να επενδύσει. Μόνο στραβή γάτα μπορεί να ?ρθει», λέει χαρακτηριστικά. Στις κρίσεις, λέει, καλύτερα να έχεις μια κυβέρνηση μεγάλη. «Για παράδειγμα, αν ο Μητσοτάκης ήταν τώρα πρωθυπουργός τι θα ?κανε με τους αγρότες... Αλλά και τώρα να δούμε όταν θα πάει στο Λαϊκό Κόμμα, τι θα του ζητήσουν οι Ευρωπαίοι. Τι θα ψηφίσει στο ασφαλιστικό».

    Το κυνήγι της αυτοδυναμίας απογείωσε το ρουσφέτι

    Κατά την άποψή του, πρέπει να γίνει μια κυβέρνηση τριετίας με τη συμμετοχή της ΝΔ, γιατί χωρίς αυτή τα άλλα κόμματα είναι πολύ μικρά. Με πρωθυπουργό π.χ. τον Στουρνάρα, επειδή η χώρα έχει ανάγκη Ευρωπαίο ή τον Προβόπουλο. Και οι υπουργοί να είναι τεχνοκράτες.

    Υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει η είσοδος στην κυβέρνηση και προσθέτει «εμένα ο Τσίπρας μου δίνει υπουργεία αύριο το πρωί για να τον στηρίξω, αλλά εγώ θέλω και τη ΝΔ μέσα για πολιτική σταθερότητα». Εξηγεί ότι «με το που θα πάω, μπορεί να φύγουν καμιά δεκαριά από τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάω τζάμπα». Εξάλλου, ο κόσμος μού ?δωσε εντολή να φέρω συναίνεση και μ? αυτό το όνειρο πορεύομαι από το 90, συμπληρώνει.

    Από το 2016 θα δούμε στη Βουλή έναν άλλο Λεβέντη, λέει. Θα ανεβάσει τους τόνους, θα συγκρουστεί «για τους υψηλούς μισθούς των βουλευτών, τον αριθμό των βουλευτών -να γίνουν 150- για τις κρατικές επιχορηγήσεις. «Όσοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ είναι με μισθό και ΙΚΑ το ?χουν κάνει επάγγελμα. Και έχει χαλάσει και ένα κομμάτι της Ένωσης Κεντρώων που έχουν αρχίσει να ζητάνε», σημειώνει και επισημαίνει ότι «μιλάνε για τις προσλήψεις συγγενών στα πολιτικά γραφεία, αλλά δεν λένε πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός».

    Για το νέο ύφος που εγκαινίασε αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο συζητήσεων με ξένους πρέσβεις, απαντά ότι «δεν είναι κρυφό ότι οι ξένοι ζητούν μεγάλες συναινέσεις στις μεγάλες κυβερνητικές αποφάσεις». Πιστεύει μάλιστα «ότι πρέπει να επιμείνουν να πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, να πιεστούμε 1-2 χρόνια και μετά να βγούμε νικητές». «Αλλιώς, τους λέω, "ρίχνετε τα λεφτά σας σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο"».

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, λέει ότι και οι Γερμανοί έχουν πολλές δυσκολίες, τις αντιδράσεις της κοινωνίας, τους ακροδεξιούς. «Πρέπει κι εμείς να βοηθήσουμε, μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία να πείσουμε και τα άλλα κράτη να δεχθούν ένα μέρος των προσφύγων σε όλη την ΕΕ. Δεν πρέπει να τα θέλουμε όλα δικά μας. Στα οικονομικά τους βρίζουμε. Στα προσφυγικά τους χρειαζόμαστε. Οι εξαλλοσύνες δεν είναι η κατάλληλη τακτική».

    Ο Βασίλης Λεβέντης, ενεργός στα πολιτικά πράγματα από τη δεκαετία του 90, διεκδικητής του ιστορικού χώρου του κέντρου, έγινε ευρύτερα γνωστός από τις τηλεοπτικές του εκπομπές και το ιδιαίτερο ύφος σχολιασμού του. Κατάφερε, όμως, να μπει στη Βουλή μόλις τον Σεπτέμβριο του 2015, συγκεντρώνοντας το 3,43% των αντισυστημικών ψήφων, κυρίως νέων από τη Βόρεια Ελλάδα, πάλι με τη βοήθεια της τηλεοπτικής του παρουσίας, καλύπτοντας το κενό που άφησε η ρηγμάτωση του δικομματικού συστήματος.

    Μπροστά στην καινούρια χρονιά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων αισθάνεται «πιο ώριμος και πιο υπεύθυνος». Δέχεται ότι «έκανε πολλά επικοινωνιακά λάθη στο παρελθόν», αλλά τώρα έχει αποφασίσει, όπως λέει, «σε ηπιότερο ύφος να είμαι το ίδιο ανατρεπτικός, γιατί δεν νομίζω ότι στις βασικές μου απόψεις έκανα κάποιο σοβαρό λάθος. Η συσκευασία μόνον αλλάζει».

    [04] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Γράφουν οι βουλευτές από το Ποτάμι Χ. Θεοχάρης και Σπ. Δανέλλης

    Χάρης Θεοχάρης: «H διάψευση των προσδοκιών»

    «25 Ιανουαρίου 2015. Κόσμος στους δρόμος. Πανηγυρισμοί, ενθουσιασμός, ελπίδα. Πρώτη φορά Αριστερά.

    Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέρασε λοιπόν. H διάψευση των προσδοκιών. Η ελπίδα που έφυγε.

    Ένας χρόνος ψέματα. Ένας χρόνος που η χώρα βυθίστηκε στο φόβο και την αβεβαιότητα. Τα capital control που ήρθαν για να μείνουν. Το παράλληλο πρόγραμμα που μετατράπηκε σε παράλληλα ρουσφέτια. Η εγκαθίδρυση ενός νέου κομματικού κράτους. Τα δικά τους παιδιά με δουλειά, τα δικά μας άνεργα.

    Το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του προβλέπει για το 2016 αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων -ενός κρίσιμου μεγέθους για την ανάπτυξη, ύφεση στο 1,5%.

    Τα παιδιά μας συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό.

    Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες στους δρόμους. 700 εκατ. ευρώ επενδύσεις και 2.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν με την αποχώρηση της El Dorado. Η Softex έκλεισε. Οι ξένοι επενδυτές δεν ρισκάρουν τα χρήματά τους σε μια χώρα της οποίας η κυβέρνηση είναι κατά βάση ιδεοληπτική και δεν λύνει κανένα πρόβλημα.

    Το Bloomberg κατατάσσει την Ελλάδα ως την τρίτη χειρότερη χώρα παγκοσμίως με ρυθμό συρρίκνωσης 1,8% του ΑΕΠ για το 2016.

    Τα funds -που έλεγε ο κ. Τσίπρας ότι θα χορεύουν πεντοζάλη- πήρανε όλες τις τράπεζες. 18 εκατ. ευρώ (με 0,3 σεντς τη μετοχή) για μια ολόκληρη συστημική τράπεζα.

    Ένα ασφαλιστικό που κρύβει το πρόβλημα κάτω απ' το χαλί, κλέβει από τη νέα γενιά για να αναβάλει τα επώδυνα μέτρα 2 χρόνια όλα κι όλα. "Σιγά μην κυβερνάμε σε 2 χρόνια" μας λέει το σχέδιο Κατρούγκαλου.

    H κατάσταση δύσκολα διαχειρίσιμη και η ανικανότητα της κυβέρνησης πασιφανής.

    Υπάρχει μια βεβαιότητα. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και το πολιτικό σκηνικό τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Ιούνιο θα είναι πολύ διαφορετικό.

    Υπάρχει μια ελπίδα. Η χώρα μπορεί να κάνει επανεκκίνηση και να γυρίσει σελίδα.

    Υπάρχει μια αναγκαιότητα. Η χώρα χρειάζεται άμεσα ανανέωση προσώπων και ιδεών σε όλους τους πολιτικούς χώρους, Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά, χρειάζεται σύγχρονους πολιτικούς με μεταρρυθμιστικό λόγο.

    Ο λαϊκισμός και η υποσχεσιολογία θα αφανιστούν ή θα μας αφανίσουν».

    Σπύρος Δανέλλης: «Ένας χρόνος αριστερής κυβέρνησης στο παράλληλο σύμπαν»

    «Δευτέρα, 25η Ιανουαρίου του 2016. Χώρα Ελλάδα. Πειραιάς, Δραπετσώνα.

    Πριν ξεκινήσω για τη δουλειά έχω ήδη τελειώσει όλες τις εκκρεμότητές μου, την εφορία, το ασφαλιστικό μου ταμείο και έχω ήδη τυπώσει το ειδοποιητήριο για την παραλαβή του καινούριου μου διαβατηρίου.

    Όλα έγιναν ηλεκτρονικά. Χρόνος διεκπεραίωσης 10:00 λεπτά(!).

    Στη διαδρομή για τη δουλειά, αφήνω την κόρη μου στο δημόσιο Πειραματικό Γυμνάσιο της γειτονιάς μας. Οι μαθητές καταφθάνουν χωρίς τσάντες και βιβλία, κρατούν μόνο τα laptop τους.

    Σκέφτομαι: τα παιδιά με έφεση στη μάθηση, θα έχουν τουλάχιστον κάποιο μέλλον...

    Στη στάση του λεωφορείου αγοράζω εφημερίδα.

    Πηχυαίος τίτλος: Διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους. Σημειώνω το link για τη δημόσια διαβούλευση. Με ενδιαφέρει...

    Στις μέσα σελίδες, διαβάζω πως ήδη ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των υπαλλήλων του Δημοσίου. Καιρός ήταν...

    Άλλες εσωτερικές ειδήσεις: «Επιτέλους σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών! Εκλογή των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων χωρίς κυβερνητικές παρεμβάσεις!»

    Χτυπάει το κινητό μου. Μαθαίνω ότι παλιός μου συμμαθητής ?κουμπάρος πρώην υπουργού παύει να διοικεί ένα ΝΠΙΔ με ανύπαρκτο αντικείμενο, που επιτέλους καταργείται.

    Σηκώνω το βλέμμα.

    Λεωφόρος Σχιστού. Δεύτερο Δημοτικό Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών. Ευτυχώς δεν με αφορά ακόμη...

    Άλλα νέα, διεθνή:

    Απομονωμένος ο Σόιμπλε! Με μικρότερα γράμματα: Η μικρή Ελλάδα εξασφαλίζει συνεχώς Ευρωπαίους συμμάχους για το σχέδιό της για αντι-λιτότητα, επενδύσεις και ανάπτυξη.

    Φτάνω κέντρο Αθήνας. Στη δουλειά μου. Δουλεύω σε μια από τις πολλές μικρές start up. Η δική μου φτιάχνει λογισμικό. Η συνάντηση με τους Κινέζους επενδυτές είναι στις 11:00.

    Σκέφτομαι:

    Μετά από ένα χρόνο νιώθω δικαιωμένος. Τα προτάγματα τής σύγχρονης Αριστεράς, που με πάθος στήριξα από το Πανεπιστήμιο γίνονται πράξη μέρα με τη μέρα. Αξιοκρατία, Δικαιοσύνη, Διάκριση Εξουσιών, Εθνική Αυτοπεποίθηση, δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς, παραγωγικό Δημόσιο, φορολογική ισονομία, ηλεκτρονική διακυβέρνηση?

    Ανοίγω τα μάτια.

    Σκοτάδι.

    Μήπως βιάζομαι; Μα να μην έχει γίνει τίποτα ακόμη;»

    [05] Στις εορταστικές εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Ιωάννη Καποδίστρια ο Π. Παυλόπουλος

    Τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο άφιξης και ορκωμοσίας στην Αίγινα, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια, την 26η Ιανουαρίου 1828, που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΠροκόπης Παυλόπουλος.

    Οι εκδηλώσεις είναι τριήμερες και θα λάβουν χώρα στις 24, 25 και 26 Ιανουαρίου.

    [06] Επιμένουν στις κινητοποιήσεις σκληραίνοντας τη στάση τους οι αγρότες

    Με δίωρους αποκλεισμούς το πρωί και το βράδυ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και αύριο οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με την πλειοψηφία τους να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα συμμετέχουν στη συνάντηση της Τρίτης 26 Ιανουαρίου (12 το μεσημέρι) στη Θεσσαλονίκη.

    Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αγροτοσυνδικαλιστές των διάφορων μπλόκων, «στις κινητοποιήσεις έχουν δηλώσει "παρών" δικηγόροι, πολιτικοί μηχανικοί, γιατροί και άλλες επαγγελματικές ομάδες». Υπενθυμίζεται ότι κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί η απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

    Στήριξη των μεταλλωρύχων στις αγροτικές κινητοποιήσεις

    «Είμαστε συναγωνιστές όλων των Ελλήνων εργαζομένων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα». Αντιπροσωπεία τους βρέθηκε σήμερα στα μπλόκα των Μαλγάρων και των Τεμπών για να «δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους του αγροτικού κλάδου που μάχονται και αυτοί με τη σειρά τους, μόνοι τους, για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής έχοντας απέναντι τους μια κυβέρνηση εχθρική και όχι σύμμαχο, όπως συμβαίνει και με μας».

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη.

    Η εικόνα στα Μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

    Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.500 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο μπλόκο δεν συμμετείχε στη συνάντηση των Τεμπών, ωστόσο αντιπροσωπεία από το θεσσαλικό κάμπο θα μεταβεί αύριο στο σημείο προκειμένου να γίνουν συζητήσεις.

    Ο αγροτοσυνδικαλιστής Στέργιος Λίτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως «αύριο θα κλείσουμε τα σύνορα για ένα δίωρο, από τις 13.00 το μεσημέρι, ενώ από Δευτέρα συζητάμε να προχωρήσουμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου».

    Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και αύριο 12.00-14.00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

    Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και αύριο συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, Χρήστος Γκόντιας, επισήμανε ότι την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Agrotica, ορίστηκε η συγκέντρωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα στον Λευκό Πύργο στις 12 το μεσημέρι.

    Στο νομό του Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, αύριο 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος.

    Στο νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ και θα γίνουν συμβολικοί αποκλεισμοί αύριο το μεσημέρι, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

    Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 500 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς -12.00-14.00 και το απόγευμα από τις 18.30 και για μία ώρα.

    Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και αύριο θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19.00 μέχρι και τις 21.00 το βράδυ. Στο σημείο αναμένονται αύριο φορτηγατζήδες και νταλικιέρηδες που δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

    Στον κόμβο Νισελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας,το μπλόκο αριθμεί πάνω από 500 τρακτέρ (αύριο στις 11 θα γίνει γενική συνέλευση) και κατά τις ώρες 13.00-15.00 θα γίνει συμβολικός αποκλεισμός. Καμία κινητοποίηση δεν έχει προγραμματίσει γι' αύριο στον κόμβο της Κουλούρας, όπου βρίσκονται περισσότερα από 750 τρακτέρ.

    Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα, Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, θα κατευθυνθεί το μεσημέρι προς το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός».

    Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθε και ο νομός Χαλκιδικής, έχοντας παρατάξει 200 τρακτέρ -μέχρι στιγμής- στον κόμβο των Νέων Μουδανίων, ενώ σήμερα στήθηκε και ένα ακόμα, στον κόμβο της Νέας Καλλικράτειας.

    Νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό στήσανε το μπλόκο στον κόμβο των Βασιλικών αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν απόψε, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου θα κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», στη διασταύρωση πριν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

    [07] «Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι

    «Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το εθνικό μας συμφέρον. Ζητάμε περισσότερη Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Μάντοβα, της βόρειας Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τον Ρέντσι «το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας, συμπίπτει με το ευρωπαϊκό όνειρο» ενώ, όποιος θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η συνθήκη Σέγκεν και δηλώνει ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα, «όχι μόνον κάνει ένα βήμα πίσω, αλλά προδίδει την ίδια την ιδέα της Ευρώπης».

    «Δεν πιστεύω ότι για να είναι, κανείς, αξιόπιστος, πρέπει να λέει πάντα "ναί"» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο «ήρθε η στιγμή να οικοδομηθεί η Ευρώπη των παιδιών μας». Ο Ρέντσι εκτιμά ότι «ο ρόλος της χώρας του, σήμερα, είναι να προωθήσει μια δυνατή απάντηση στην κρίση την οποία όλοι μας ζούμε», διότι « η Ιταλία δεν είναι ένα μουσείο της μνήμης, αλλά εργαστήρι της ελπίδας».

    [08] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Νέα Υόρκη λόγω της χιονοθύελλας Τζόνας

    Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο απαγόρευσε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων - εκτός από ασθενοφόρα, πυροσβεστικές αντλίες και περιπολικά- στις νότιες περιοχές της Πολιτείας, λόγω της θύελλας Τζόνας που αποδεικνύεται χειρότερη απ' όσο εκτιμούσαν αρχικά οι μετεωρολόγοι.

    Γύρω στο μεσημέρι, τοπική ώρα, το χιόνι είχε ξεπεράσει σε ορισμένα σημεία τα 30 εκατοστά.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε επίσης ότι θα σταματήσουν τα δρομολόγια στις σιδηροδρομικές γραμμές προς τα βόρεια (Metro North) και τα ανατολικά (Long Island Rail Road) της Νέας Υόρκης, καθώς και όσες γραμμές του μετρό δεν είναι υπόγειες.

    Στα τρία αεροδρόμια της περιοχής, το Τζον Φ. Κένεντι, το Λαγκουάρντια και το Νιούαρκ (στο Νιου Τζέρσι) δεν πραγματοποιείται καμία απογείωση ή προσγείωση αεροσκάφους ήδη από τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο.

    Λίγο νωρίτερα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, είχε προειδοποιήσει ότι ο Τζόνας θα είναι "πολύ πιθανόν" μια από τις χειρότερες χιονοθύελλες που έχει ζήσει ποτέ η αμερικανική μεγαλούπολη. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κάνουν πλέον λόγο για χιόνι ύψους 50-63 εκατοστών, αντί για 30-45, που εκτιμούσαν αρχικά ότι θα πέσει στην πόλη.

    [09] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Ανδρ. Ξανθός: «Καθολική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας»

    Χρονιά αναβάθμισης του ΕΣΥ, διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και θεσμικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα είναι το 2016, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του υπουργού Υγείας:

    «Το 2016 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης των πολιτών (ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους κατάσταση) στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, εγγυημένης κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού σε φάρμακα/ εξετάσεις/ νοσηλεία, αλλά και θεσμικής και λειτουργικής αναδιοργάνωσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες και νησιωτικές περιοχές και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ (3.500 προσλήψεις μέσα στο 2016). Έχει ήδη ετοιμαστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αναδιοργάνωση και κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας ενώ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας προωθείται η διοικητική μεταρρύθμιση και η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας και η κοινοτική ψυχιατρική. Τέλος, στο κρίσιμο ζήτημα του φαρμάκου είναι διασφαλισμένη η επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και η κατάργηση της ταλαιπωρίας των ασθενών με το "στερείται"».

    [10] Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του επικρίνει την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί την εφημερίδα «Το Πρώτο Θέμα» ότι «συνεχίζει την προσπάθεια συκοφάντησης και σπίλωσης του ΣΥΡΙΖΑ» και προσθέτει ότι «επειδή δεν υπάρχουν πραγματικά και ουσιαστικά επιχειρήματα προσπαθεί να τα εφεύρει προκειμένου να υποστηρίξει ότι "όλοι το ίδιο είνα"ι».

    Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

    1. Εμφανίζει, ανώνυμα βέβαια, «στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ» να παραπονιέται γιατί δεν διορίστηκαν τα παιδιά του!

    2. Εφευρίσκει, πάντα ανώνυμα, βουλευτή που δηλώνει δυσαρεστημένος με τους μετακλητούς υπαλλήλους.

    3. Επαναφέρει το θέμα των απολυμένων υπαλλήλων από το δημόσιο, οι οποίοι επέστρεψαν στις θέσεις τους όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ -γιατί άραγε;

    4. «Τσιτάρει» τον Β. Λεβέντη που εκτοξεύει νούμερα μετακλητών χωρίς ούτε ένα στοιχείο.

    5. Δημοσιεύει την ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για δήθεν αύξηση μισθού των μετακλητών.

    Στη συνέχεια η ανακοίνωση επισημαίνει:

    1. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου (Δεκέμβριος 2014) είχε 1.173 μετακλητούς. Σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει 618! Οι ισχυρισμοί του Πρώτου Θέματος, λοιπόν, είναι χυδαίο ψέμα.

    2. Οι μετακλητοί υπάλληλοι αποχωρούν από την εργασία τους μόλις φύγει ο υπουργός- ακόμα και σε ανασχηματισμό. Καμία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ. Ας το χωνέψουν.

    3. Οι αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων μειώθηκαν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    [11] Για "εκβιασμό" καταγγέλουν οι Σοσιαλιστές το Podemos

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) της Ισπανίας αρνήθηκε σήμερα να διαπραγματευτεί, προς το παρόν, τον σχηματισμό κυβέρνησης με το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο κατηγορεί για "εκβιασμό" επειδή έθεσε εκ των προτέρων προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ επικρίνει, χωρίς να το κατονομάζει, την στάση του Podemos και του ηγέτη του, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

    Ο τελευταίος πρότεινε αιφνιδιαστικά την Παρασκευή τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές και τους οικολόγους-κομμουνιστές της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), θέτοντας όμως μια σειρά από προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων ζητά να ανατεθούν ορισμένα σημαντικά υπουργεία στο κόμμα του και να αναλάβει ο ίδιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Το PSOE απάντησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις για τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης και "ακόμη περισσότερο, όταν προτείνονται με εκβιασμούς και όταν θέτοντα τα κομματικά συμφέροντα πάνω από εκείνα των πολιτών".

    Οι σοσιαλιστές σημειώνουν ωστόσο ότι "θα συνεχίσουν τον διάλογο" με όλες τις πολιτικές δυνάμεις ώστε "να εκτιμήσουν την κατάσταση" που έχει δημιουργηθεί.

    Με ανάρτησή του στο Twitter ο Σάντσεθ έκανε γνωστό σήμερα ότι έχει μιλήσει με τον ηγέτη του μικρού, φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos, τον Αλμπερτ Ριβέρα και ότι οι δυο τους θα παραμείνουν σε επαφή "τις επόμενες ημέρες".

    [12] Συρία: Τουλάχιστον 29 άμαχοι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ

    Τουλάχιστον 29 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές, ενδεχομένως της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, σε ένα χωριό της ανατολικής Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητηρίο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά παιδιά και μία γυναίκα σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στο χωριός Χάσαμ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ. Την Παρασκευή, στην ίδια περιοχή, στο γειτονικό χωριό Ταμπίγια Τζαζίρα έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άμαχοι, οι μισοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

    Ο αριθμός των θυμάτων στο Χάσαμ ενδέχεται να αυξηθεί καθώς δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σημείωσε το Παρατηρητήριο.

    Η επαρχία Ντέιρ Εζόρ είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του ισλαμικού Κράτους, εκτός από το αεροδρόμιο και τη μισή πρωτεύουσά της, που είναι στα χέρια των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    [13] «Τέλος» από τον Ολυμπιακό ο Τζέιμς

    Ο Σον Τζέιμς αποτελεί παρελθόν από τον Ολυμπιακό με τις δύο πλευρές να λύνουν κοινή συναινέσει τη συνεργασία τους. Ο Αμερικανός σέντερ, ο οποίος αποκτήθηκε για να αντικαταστήσει το κενό που δημιουργήθηκε στο ρόστερ μετά τον τραυματισμό του Πάτρικ Γιανγκ, δεν κατάφερε σε αυτόν τον -περίπου- 1,5 μήνα που βρέθηκε στους «ερυθρόλευκους» να πείσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τους διοικούντες τον Ολυμπιακό την αποδέσμευσή του. Το αίτημά του έγινε δεκτό, με τους Πειραιώτες να μην προχωρούν σε εύρεση αντικαταστάτη.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 January 2016 - 19:32:39 UTC