Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος
  • [02] Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν δίπλα στις αγωνίες του ελληνικού λαού
  • [03] ΛΑΕ:Το 2016 να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου μετώπου για να φύγει η τρόικα
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την αξιολόγηση
  • [05] Ξεκινούν οι εκπτώσεις από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου
  • [06] 'Εως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας
  • [07] Στις 6 το απόγευμα κλείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
  • [08] Προτεραιότητα στις προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • [09] Αποκλειστική συνέντευξη του Γ. Μουζάλα στο Πρακτορείο 104,9 FM του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [10] Πλανητικός μαραθώνιος γιορταστικών εκδηλώσεων, υπό τη σκιά της τρομοκρατικής απειλής
  • [11] «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό»
  • [12] Τρ. Αλεξιάδης: Παράταση λίγων ημερών για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων
  • [13] Τα «κανόνια» της Ευρώπης
  • [14] Γαλλικό σπορ μικρομεσαίο αυτοκίνητο με τετραδιεύθυνση

  • [01] Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Δεν είμαι νεοφιλελεύθερος

    Βέβαιος ότι θα κερδίσει στο β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών και θα εκλεγεί Πρόεδρος της ΝΔ, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Νίκο Αρμένη.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για την ανάγκη ανανέωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εγώ εγγυώμαι απόλυτα την ενότητα της ΝΔ, η ενότητα όμως δεν είναι από μόνη της αυτοσκοπός. Δεν αρκεί η ΝΔ να είναι ενωμένη πρέπει να είναι και ανανεωμένη για να μπορεί να διεκδικήσει μία εκλογική νίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Εκτιμά ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, προβλέπει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα εξαντλήσει την 4ετία και ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή ο πρωθυπουργός.

    Επίσης αποποιείται τον χαρακτηρισμό του νεοφιλελεύθερου και εξηγεί ότι γνώμωνάς του είναι το δημόσιο συμφέρον ενώ επισημαίνει ότι υπηρετεί τις ιδρυτικές αξίες της ΝΔ όπως τις καθόρισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με απόλυτη συνέπεια.

    Παράλληλα λέει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε το 2009 την αλήθεια στον ελληνικό λαό και πως ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε την Ελλάδα σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβε.

    [02] Π. Ρήγας: Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν δίπλα στις αγωνίες του ελληνικού λαού

    Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούν δίπλα στις αγωνίες του ελληνικού λαού, δεν θα τον διαψεύσουν και θα συνεχίσουν να παλεύουν για να απαλλαγεί η χώρα μας από τη μέγγενη του παρελθόντος, έδωσε ο γραμματέας του κόμματος, Πάνος Ρήγας, με σημερινή δήλωσή του.

    Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι τη χρονιά που πέρασε τέλειωσε η 40χρονη κυριαρχία του δικομματισμού, που τόσα δεινά επέφερε όλα αυτά τα χρόνια στην ελληνική κοινωνία και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός, παρά την κατατρομοκράτηση που υπήρξε από εγχώρια και ξένα συμφέροντα, άντεξε και διεκδικεί, συνεχίζει να στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    [03] ΛΑΕ:Το 2016 να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου μετώπου για να φύγει η τρόικα

    «Το 2016 να γίνει η αφετηρία ενός μεγάλου μετώπου των αριστερών, προοδευτικών, πατριωτικών, αντιμνημονιακών, δημοκρατικών και λαϊκών δυνάμεων για να φύγει η τρόικα και να απαλλαγούμε από τη μνημονιακή μπότα, για μία Ελλάδα δημοκρατική, προοδευτική και ανεξάρτητη, στον δρόμο της ανάπτυξης και της δικαιοσύνης» εύχεται στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Λαϊκή Ενότητα.

    Επίσης, καλεί τον ελληνικό λαό «να μην υποκύψει στον φόβο, τη μοιρολατρία, τον αποπροσανατολισμό, αλλά να βγει στο προσκήνιο και να πάρει την τύχη και τη ζωή του στα δικά του χέρια κόντρα στον μνημονιακό Αρμαγεδώνα».

    [04] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την αξιολόγηση

    Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για την αξιολόγηση εκ μέρους των θεσμών, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη συζήτηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους δημοσιογράφους, το μεσημέρι.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο Φεβρουάριος θα είναι κρίσιμος μήνας, καθώς, όπως είπε, «είναι μπροστά μας το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το μεσοπρόθεσμο», ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την αξιολόγηση.

    Ειδικότερα, για το ασφαλιστικό, είπε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση, «καθώς σε πέντε χρόνια δεν θα μπορούσαμε να δίνουμε συντάξεις», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις επικουρικές απάντησε πως στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο των συντάξεων...

    Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το 2015 έκλεισε με καλά νέα για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πέτυχε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, ύψους 5 δισ. ευρώ σε μόλις τρεις μήνες και δύο δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.

    Νωρίτερα, τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα έψαλαν στον πρωθυπουργό, οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», αμέσως μετά η χορωδία από μέλη της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και τέλος η χορωδία παιδιών συλλόγων Βορειοηπειρωτών. Παρόντες ήτνα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

    [05] Ξεκινούν οι εκπτώσεις από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

    Από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 θα ξεκινήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις, όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, σε ενημερωτικό σημείωμά του για τις «Εκπτώσεις και εργάσιμες Κυριακές για το έτος 2016».Αναλυτικά, βάσει του άρθρου 15 του ν. 4177/13, οι περίοδοι των εκπτώσεων για το 2016 έχουν ως εξής:

    Οι χειμερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 και θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου ενώ οι καλοκαιρινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016.Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι είναι από την Τρίτη 3 Μαΐου έως την Τετάρτη 10 Μαΐου και από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

    Τέλος, βάσει του άρθρου 16 του ν. 4177/13, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το έτος 2016 επιτρέπεται προαιρετικά τις ακόλουθες Κυριακές, 17 Ιανουαρίου, 24 Απριλίου, 8 Μαϊου, 17 Ιουλίου, 6 Νοεμβρίου, 11 Δεκεμβρίου και 18 Δεκεμβρίου.

    [06] 'Εως την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας

    Μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 παρατείνεται η προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας.

    Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγο, επισημαίνοντας ότι "ανταποκρινόμενο στα αιτήματα πολιτών και κοινωνικών φορέων, παρατείνει την προθεσμία αγοράς τελών κυκλοφορίας για το 2016, μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016".

    Επισημαίνει, επίσης, ότι:

    1. Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει ήδη προμηθευτεί τα τέλη κυκλοφορίας. Η παράταση δίνεται για να αντιμετωπιστούν υπαρκτά οικονομικά προβλήματα, καθυστερήσεις σε μισθοδοσία κλπ.

    2. Η παράταση αφορά στα τέλη κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων.

    3. Η πληρωμή τελών κυκλοφορίας μπορεί να γίνει (στις τράπεζες) και μέσω διαδικτύου, χωρίς ταλαιπωρία για τον πολίτη.

    [07] Στις 6 το απόγευμα κλείνουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα

    Μέχρι τις 6 το απόγευμα θα είναι ανοικτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα ενώ την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 θα παραμείνουν κλειστά, την μεν Παρασκευή λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, το δε Σάββατο λόγω της λειτουργίας τους την τελευταία Κυριακή του έτους.

    Oι λαϊκές αγορές το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως έχει ανακοινώσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

    Με απόφαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, σήμερα Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015, αύριο Πρωτοχρονιά και το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016 τα καταστήματα στην αγορά του Ρέντη θα είναι κλειστά και θα ανοίξουν την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016.

    Σημειώνεται ότι ανάλογη απόφαση έχει λάβει και το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.

    [08] Προτεραιότητα στις προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση

    Σε Παιδεία, Υγεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις για το 2016. Αν και ο ακριβής αριθμός δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, καθώς εκκρεμεί η σχετική συμφωνία με τους θεσμούς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης περίπου οι μισές προσλήψεις θα αφορούν σε εκπαιδευτικούς και οι υπόλοιπες κατά κύριο λόγο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και σε δήμους και περιφέρειες.

    Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης έχει κάνει λόγο για 20.000 προσλήψεις, ενώ οι δανειστές επιμένουν στις 15.000 όπως και το 2015, με το θέμα να αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων. Οι προσλήψεις αφορούν σε μόνιμο προσωπικό και σε προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου, με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, και σε αυτές δεν προσμετρώνται οι προσλήψεις εποχικών και συμβασιούχων με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.

    Ο αρμόδιος υπουργός σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει κάνει λόγο για «συντεταγμένο πρόγραμμα προσλήψεων και δημιουργία θέσεων εργασίας με βάση τις ανάγκες του Δημοσίου».

    Στο μεταξύ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η ισχύς της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006, η οποία προβλέπει την αναστολή διορισμού και πρόσληψης του πάσης φύσεως προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, των ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

    [09] Αποκλειστική συνέντευξη του Γ. Μουζάλα στο Πρακτορείο 104,9 FM του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει τους δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν κατά κύματα στα νησιά του Αιγαίου, αλλά κάποιες ?φωνές? στην Ευρώπη συνεχίζουν να ενοχοποιούν την Ελλάδα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ?το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό?.

    Ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στην εκπομπή ?Δύο στις 12? με τους Νίκο Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί κακοκαιρία και στο Αιγαίο πνέουν άνεμοι έντασης 6 και 7 Μποφόρ οι ροές προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια συνεχίζονται και αυξάνονται αντί να μειωθούν, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τεράστιες ευθύνες, πολύ περισσότερες απ΄ ότι της αναλογούν.

    Όμως, όπως τόνισε, ορισμένοι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών συνεχίζουν να επιρρίπτουν ευθύνες στην Ελλάδα, με στόχο ? όπως είπε ο κ. Μουζάλας ? να καθησυχάσουν τους πολίτες τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το ζήτημα των ροών. ?Αυτό το πρόσχημα το χρησιμοποιούν ορισμένα για να κρύψουν το πρόβλημα ή να καθησυχάσουν το δικό τους κοινό?, επισήμανε και τόνισε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο και η Ελλάδα δεν έχει ευθύνη. ?Αυτό το παιχνίδι ευθυνών που δεν μας ανήκει να σταματήσει?, είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας ο κ. Μουζάλας τις χαρακτήρισε ικανοποιητικές και είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τις βελτιώσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ? κάνουμε μια προσπάθεια από το λίγο μας να προσφέρουμε όσο καλύτερα γίνεται?.

    Ωστόσο, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φιλοξενήσει αυτές τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων που φθάνουν κάθε εβδομάδα στα νησιά και ότι οι ροές δεν μπορούν να ελεγχθούν μόνο από την Ελλάδα, ούτε να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. ?Ζούμε ιστορία. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε 6 ? μήνες είναι κάτι που δεν είχε συμβεί από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο?, είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μειώνει τις ροές. ?Η Τουρκία δεν μειώνει τις ροές. Έχουμε βομβαρδισμό μ 4.00 αφίξεις την ημέρα, παρά του γεγονός ότι έχουμε 6 και 7 Μποφόρ και αυτό δεν είναι κάτι φυσιολογικό?, είπε.

    Ο κ. Μουζάλας, αναφερόμενος στους μετανάστες είπε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά ? όπως υπογράμμισε ? είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν οι άνθρωποι αυτοί στις χώρες τους. ?Η Ελλάδα από μόνη της δεν μπορεί να το κάνει, θα πρέπει να γίνει συμφωνία ΕΕ με το Μαρόκο και το Πακιστάν?, τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι ? η μείωση των ροών δεν εξαρτάται από την Ελλάδα?.

    Καταλήγοντας, χαρακτήρισε λάθος το ερώτημα που τίθεται για το πόσους μετανάστες μπορεί να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η σωστή απάντηση είναι αν το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε, αν συνεχίσουμε να θέτουμε αυτό το ερώτημα τότε η χώρα κινδυνεύει να γίνει ?αποθήκη ψυχών?, ενώ καταλήγοντας εξέφρασε την ?εφηφική? - όπως τη χαρακτήρισε ? πρωτοχρονιάτικη ευχή: ?να σταματήσουν πι πόλεμοι για να σταματήσει η προσφυγιά?.

    [10] Πλανητικός μαραθώνιος γιορταστικών εκδηλώσεων, υπό τη σκιά της τρομοκρατικής απειλής

    Με τη γιορτή των πυροτεχνημάτων στον Κόλπο του Σίδνεϊ θα υποδεχθεί απόψε ο πλανήτης το Νέο Ετος για να ακολουθήσει σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στη σκιά της παγκόσμιας τρομοκρατικής απειλής.Στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Ευρώπη και, εν τέλει, στην Αμερική, πλήθη θα κατεβούν στους δρόμους για να γιορτάσουν τα μεσάνυκτα με πυροτεχνήματα, συναυλίες και δημόσια θέματα την έλευση του 2016.

    Το θέαμα επάνω από την Οπερα και τη Γέφυρα του Λιμανιού του Σίδνεϊ είναι το πρώτο μεγάλο θέαμα κάθε Πρωτοχρονιάς. Φέτος, επτά τόννοι πυροτεχνημάτων θα ανάψουν στην αυστραλιανή μεγαλούπολη.

    Αν το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο και η Σιγκαπούρη προσπαθούν να συναγωνισθούν το Σίδνεϊ, η βραδιά θα είναι είναι σκοτεινή στο Μπρουνέι, στο μικρό σουλανάτο του Βόρνεο, όπου με την αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου έχουν απαγορευθεί οι εορτασμοί για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.

    Τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο στη Τζακάρτα, όπου οι αρχές ματαίωσαν σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης κατά τους εορτασμούς του Νέου Ετους.

    Αναμφίβολα, η πιο βαριά σκιά της τζιχαντιστικής απειλής πέφτει στην Ευρώπη.

    Η δημοτική αρχή των Βρυξελλών αποφάσισε να ματαιώσει τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις , ενώ σε πολλές χώρες οι δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, όπως στην Τουρκία, όπου συνελήφθησαν δύο άτομα, που θεωρούνται μέλη του Ισλαμικού Κράτους και σχεδίαζαν διπλή επίθεση στην Αγκυρα.

    Στο Παρίσι, υπό τη σκιά των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, η καθιερωμένη υποδοχή του Νέου Ετους θα γίνει στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, χωρίς πυροτεχνήματα και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

    «Δεν μπορούσαμε να μην κάνουμε τίποτε. Και έπειτα από αυτά που έζησε η πόλη μας, πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο: "Το Παρίσι είναι όρθιο"», δήλωσε η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

    Στη Μόσχα, η εμβληματική Κόκκινη Πλατεία, παραδοσιακός τόπος υποδοχής του Νέου Ετους, θα είναι είναι σήμερα κλειστή στο κοινό την ώρα του ρεβεγιόν, εξαιτίας του φόβου των επιθέσεων.

    Στη Μαδρίτη, η αστυνομία θα περιορίσει στις 25.000 το πλήθος που θα συγκεντρωθεί στην Πουέρτα ντελ Σολ.

    Στο Κάιρο, όπου ο στόχος είναι η επιστροφή των τουριστών, μεγάλες εορταστικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες μπροστά από τις Πυραμίδες.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, η οργάνωση Χαμάς απαγόρευσε τις γιορτές για το Νέο Ετος, επικαλούμενη προσβολή «των θρησκευτικών αξιών και παραδόσεων».

    Το Φριτάουν, η πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, μίας από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από την επιδημία του Εμπολα, θα κάνει τα πάντα για να ξαναβρεί τη θέση της ανάμεσα στις πόλεις τις περιοχής που γιορτάζουν ξέφρενα την έλευση του Νέου Ετους. Πέρυσι, η πόλη ήταν τελείως έρημη εξαιτίας της επιδημίας.

    Στη Νέα Υόρκη, ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας, αναμένεται στην Times Square, όπου θα εμφανισθούν οι Demi Lovato και Jessie J.

    [11] «Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό»

    Χρόνια πολλά, με υγεία και δύναμη, ευχήθηκε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος άκουσε τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς η χορωδία του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς «Η Εύγερος».

    Ο κ. Κουτσούμπας, υποσχέθηκε ότι «το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, έτσι ώστε αυτή τη χρονιά, ο λαός μας να μπει στην πάλη, στον αγώνα, για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες».

    «Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος. Για την ανάπτυξη, προώθηση της λαϊκής, αντικαπιταλιστικής, αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, δηλαδή μιας συμμαχίας όλου του λαού, ανεξάρτητα πού ο καθένας πιστεύει αυτή τη στιγμή, αλλά που όμως ταξικά ανήκει, στο λαό, στα λαϊκά στρώματα -είναι δηλαδή εργάτης, αγρότης, αυτοαπασχολούμενος, νέος, γυναίκα των λαϊκών οικογενειών- μια συμμαχία που θα έχει σχέδιο και κατεύθυνση. Ταυτόχρονα με την ενδυνάμωση του ΚΚΕ, που αποτελεί το βασικό πυλώνα, το βασικό στήριγμα σε αυτό τον αγώνα του λαού μας, για να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες, για ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

    [12] Τρ. Αλεξιάδης: Παράταση λίγων ημερών για τέλη κυκλοφορίας και κατάθεση πινακίδων

    Παράταση λίγων ημερών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και την κατάθεση πινακίδων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας στο MEGA.

    Τα δεδομένα που είχαμε έως την Τρίτη, ήταν ότι είχαν πληρωθεί τα τέλη για 4,5 εκατ. οχήματα. 'Αρα, θα δούμε τι έγινε και χθες και μέσα στην ημέρα θα ληφθεί η απόφαση για παράταση λίγων ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να μη δημιουργηθεί πρόβλημα, ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης.

    [13] Τα «κανόνια» της Ευρώπης

    Στην εκπνοή του 2015, το επιθετικό δίδυμο της Μπαρτσελόνα κατάφερε να πιάσει στην κορυφή το αντίστοιχο της Μπάγερν Μονάχου. Οι Λουϊς Σουάρες (15) και Νεϊμάρ (14) έφτασαν τα 29 γκολ συνολικά, όσα έχουν και οι Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και Τόμας Μίλερ των Βαυαρών. Φυσικά από τη «Μπάρτσα» απουσιάζει -προς το παρόν- το έτερο μέλος της «μαγικής» τριάδας, αφού ο Λίο Μέσι έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν λόγω τραυματισμού και έχει 6 γκολ σε 11 ματς της Primera.

    Το πιο... πολυσυζητημένο δίδυμο στην Ευρώπη δεν είναι άλλο από τους Τζέιμι Βάρντι, Ριγιάντ Μαρέζ της Λέστερ. Έχουν 28 γκολ συνολικά και πρωταγωνιστούν στην πορεία της ομάδας που αναμφισβήτητα αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, για το πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν. Αμφότεροι απέτυχαν, όμως, να σκοράρουν στους δύο τελευταίους αγώνες πρωταθλήματος και έτσι βρίσκονται στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

    Πιο κάτω συναντάμε τους επιθετικούς της Ντόρτμουντ, με τον Πιερ-Εμρίκ Ομπαμεγιάνγκ να έχει 18 γκολ και αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης για το «Χρυσό Παπούτσι» ως ο κορυφαίους Ευρωπαίος σκόρερ. Οκτώ τέρματα έχει ο Μάρκο Ρόις.

    Υπάρχει εκπροσώπηση για την Κύπρο με τους Καβενάγκι, Ντε Βινσέντι του ΑΠΟΕΛ, αλλά και για την Αλβανία με το ασταμάτητο δίδυμο του έμπειρου Χαμντί Σαλίχι και του νεαρού Νιγηριανού Πίτερ Ολαγίνκα, οι οποίοι οδηγούν τη Σκεντέρμπεου στην κορυφή και μοιράζονται τις δύο πρώτες θέσεις στον πίνακα των σκόρερ.

    Ο Γκονζάλο Ιγκουαϊν, πρώτος σκόρερ στη Serie A΄ με 16 γκολ, δεν έχει «ταίρι» για να βρεθεί στη λίστα, αφού στη Νάπολι τον ακολουθεί ο Ινσίνιε με 7, ενώ ο Καγεχόν δεν έχει βρει ακόμα δίχτυα!

    Αναλυτικά τα «φονικά δίδυμα» των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, στο πρώτο ήμισυ της σεζόν 2015/2016:

    ΓΚΟΛ ΠΑΙΚΤΕΣ ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΑ ΑΓ

    29 Λεβαντόφσκι(15)-Μίλερ(14) Μπάγερν Γερ. 17

    29 Σουάρες(15)-Νεϊμάρ(14) Μπαρτσελόνα Ισπ. 16

    28 Βάρντι(15)-Μαρέζ(13) Λέστερ Αγγ. 19

    28 Α.Τεϊσέιρα(22)-Εντουάρντο(6) Σαχτάρ Ντ. Ουκρ. 16

    27 Σπόραρ(17)-Κρονάβετερ(10) Ολίμπια Λ. Σλοβ. 22

    27 Βιέιρα(14)-Κάταϊ(13) Ερυθρός Αστέρας Σερβ. 22

    26 Ομπαμεγιάνγκ(18)-Ρόις(8) Ντόρτμουντ Γερ. 17

    25 Ιμπραϊμοβιτς(15)-Καβάνι(10) Παρί Σεν Ζερμέν Γαλ. 19

    25 Ρονάλντο(14)-Μπενζεμά(11) Ρεάλ Μαδρίτης Ισπ. 17

    25 Καβενάγκι(16)-Ντε Βινσέντι(9) ΑΠΟΕΛ Κύπ. 16

    24 Σαλίχι(14)-Ολαγίνκα(10) Σκεντέρμπεου Αλβ. 18

  • Η Μπαρτσελόνα έχει ένα ματς λιγότερο, λόγω

    της συμμετοχής της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

    [14] Γαλλικό σπορ μικρομεσαίο αυτοκίνητο με τετραδιεύθυνση

    Η νέα γενιά του Renault Megane περιλαμβάνει και την σπορ έκδοση GT, η οποία έχει εξοπλιστεί με εξελιγμένες τεχνολογικές διατάξεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σύστημα 4Control που αποτελεί μια πρωτιά για την κατηγορία του γαλλικού αυτοκινήτου. Συνδυάζεται με την εξελιγμένη από τη Renault Sport ανάρτηση, ώστε να προσφέρει καλύτερη οδική συμπεριφορά και περισσότερη ακρίβεια στις αντιδράσεις.

    Σε έκτακτες καταστάσεις η άμεση αντίδραση της τετραδιεύθυνσης αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο για τον οδηγό. Το σύστημα προσφέρει αυξημένη ευελιξία στις χαμηλές ταχύτητες και αυξημένη σταθερότητα στις καμπές υψηλών ταχυτήτων, ενώ μειώνει τις κλίσεις μέσω ειδικών αντιστρεπτικών ράβδων. Για την καλύτερη λειτουργία το 4Control ρυθμίζει την κλίση των πίσω τροχών 100 φορές το δευτερόλεπτο, ενώ είναι σε λειτουργία ανεξάρτητα από τη ρύθμιση του Multi-sense. Το νέο Megane GT προσφέρει τέσσερις ρυθμίσεις για την οδήγηση (Sport, Neutral, Comfort και Perso).

    Το 4Control στις ταχύτητες κάτω από τα 80 χλμ./ώρα, στην επιλογή Sport, και κάτω από τα 60 χλμ./ώρα στις άλλες επιλογές, στρέφει τους πίσω τροχούς σε αντίθετη φορά από τους μπροστινούς. Αυτό επιτρέπει το αυτοκίνητο να έχει τα χαρακτηριστικά και την ακρίβεια ενός οχήματος με μικρότερο μεταξόνιο. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες οι πίσω τροχοί στρέφονται στην ίδια κατεύθυνση με τους εμπρόσθιους δίνοντας την αίσθηση ενός αυτοκινήτου με μεγαλύτερο μεταξόνιο που προσφέρει μεγαλύτερη σιγουριά και σταθερότητα.

    Με την επιλογή Sport, το τιμόνι χρειάζεται να περιστραφεί 40% λιγότερο (μια διαφορά της τάξης του 5% σε σχέση με τις άλλες επιλογές λειτουργίας) σε σχέση με ένα αντίστοιχο αυτοκίνητο χωρίς 4Control, χαρακτηριστικό που επιδρά ευεργετικά στις κλειστές, γεμάτες στροφές διαδρομές. Η επιλογή Sport, παράλληλα ρυθμίζει την απόκριση του συστήματος διεύθυνσης, του κινητήρα και την χαρτογράφηση του κινητήρα και του κιβωτίου.

    Η επιλογή Neutral είναι η προεπιλεγμένη ρύθμιση όταν ξεκινά το αυτοκίνητο. Η επιλογή Comfort βελτιστοποιεί την οικονομία περνώντας συγκεκριμένες λειτουργίες σε κατάσταση economy. Η επιλογή Perso μπορεί να ρυθμιστεί από τον οδηγό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κάθε στιγμή.

    Το νέο Megane GT χρησιμοποιεί διαφορετικά ελατήρια, αμορτισέρ, αντιστρεπτικές ράβδους και σύστημα κρεμαγιέρας, σε σχέση με τις απλές εκδόσεις. Η διάμετρος των δίσκων είναι 30 χιλ. μεγαλύτερη από εκείνων του νέου Megane (320 χιλ. εμπρός / 290 χιλ. πίσω) για ακόμα μεγαλύτερη απόδοση.

    Διαθέσιμος αποκλειστικά με το νέο Megane GT, είναι ο βενζινοκινητήρας Energy TCe ισχύος 205. Συνδυάζεται με το κιβώτιο EDC των 7 σχέσεων. Κατανάλωση καυσίμου 6 λίτρα/100χλμ. και εκπομπές CO2 134 γραμ./χλμ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 December 2015 - 11:32:36 UTC