Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Οι λύσεις δεν βρίσκονται στα συνθήματα, αλλά μόνο στους ανθρώπους
  • [03] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων
  • [04] Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων
  • [05] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων
  • [06] Πρωταθλήτρια στην αύξηση του φορολογικού βάρους ήταν η Ελλάδα την περίοδο 2007-14
  • [07] Άφησαν το μωρό τους και «έσπειραν» τον θάνατο στην Καλιφόρνια
  • [08] Το ευρωκοινοβούλιο ενισχύει την συμμετοχή του στην παρακολούθηση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες
  • [10] Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων προσώπων για τον ξυλοδαρμό του Γ. Κουμουτσάκου
  • [11] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι
  • [12] Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Μικροεπεισόδια στο τέλος της πορείας
  • [13] Γ. Παναγόπουλος στο Πρακτορείο FM : Ασφαλιστικό με 1,3 εκατομμύρια ανέργους δεν αντιμετωπίζεται
  • [14] WWF: Αργοσβήνουν οι θάλασσές μας λόγω κλιματικής αλλαγής
  • [15] Μία ώρα παρέα με τον Γκουστάβο Πογέτ και οι συγκρίσεις με τον Δέλλα

  • [01] Γ. Αμανατίδης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ: Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες

    Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Σύνοδο είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί κατάλληλο θεσμό, όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, αλλά και να βρεθεί λύση σε κρίσεις όπως η πρόσφατη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς ακροδεξιών κύκλων ότι με τα κύματα των προσφύγων εισβάλλουν και τρομοκράτες στην Ευρώπη, ο κ. Αμανατίδης τονίζει:

    «Η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία νομίζω ότι είναι λάθος. Η άποψη αυτή ευτυχώς, με τη συμβολή της Ελλάδας και της Γαλλίας, δεν επικράτησε. Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή. Πολλοί από τους τρομοκράτες, άλλωστε, ήταν από τις χώρες όπου πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες. Λύση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ο διάλογος, ο διαπολιτισμικός, διαθρησκειακός διάλογος που δεν θα αφήσει σε κηρύγματα μίσους, ισλαμικού η οποιουδήποτε άλλου φονταμενταλισμού πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσουν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας και αδικούμε τον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τρομοκράτες».

    Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει πιστή η ΕΕ στις ιδρυτικές της αρχές.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Οι λύσεις δεν βρίσκονται στα συνθήματα, αλλά μόνο στους ανθρώπους

    «Οι τελευταίες ιδεοληπτικές κουβέντες για την οικονομία που εκφράστηκαν από το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν πλέον καλυφθεί από την πραγματικότητα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του στο συνέδριο για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ που διοργανώνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε στη συνέχεια: «Τότε όμως γιατί δεν προχωράμε; Γιατί οι λύσεις δεν βρίσκονται στα συνθήματα. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο στους ανθρώπους. Αν δεν βρεθούν στις θέσεις ευθύνης άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν τις λέξεις-πράξεις το δράμα της Ελλάδας θα συνεχίζεται».

    Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στο «αγκάθι» του ασφαλιστικού τονίζοντας: «Ο κόσμος της παραγωγής πρέπει να είναι η έγνοια μας στο ασφαλιστικό που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι μόνο για τις συντεχνίες, δεν είναι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους και δεν είναι μόνο για τους συνταξιούχους. Είναι και γι' αυτούς που δουλεύουν».

    [03] Έως τις 11 Δεκεμβρίου, η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων

    Ως τις 11 Δεκεμβρίου οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εφαρμόσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, ούτως ώστε να εκταμιευθεί η υποδόση του ενός δισ. ευρώ την αμέσως επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος των Βρυξελλών.

    Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε ότι το ένα δισ. ευρώ καλό θα ήταν να εκταμιευθεί πριν από το τέλος του χρόνου, διότι διαφορετικά η εκταμίευσή του θα καθυστερήσει. Όπως εξήγησε, η διαθεσιμότητα της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό δε σημαίνει ότι το ένα δισ. ευρώ θα εξατμιστεί, αλλά θα είναι διαθέσιμο με τις επόμενες αξιολογήσεις του τρίτου προγράμματος, εντός του 2016.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι «τα καλά νέα» είναι ότι τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις ελληνικές τράπεζες επαρκούν για την ανακεφαλαιοποιησή τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δύο εκ των συστημικών τραπεζών της Ελλάδος δεν χρειάστηκαν κρατικές ενισχύσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

    Σε γενικές γραμμές, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου θα είναι σύντομη και «δεν θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα». Όπως είπε, θα γίνει μια σύντομη ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν.

    [04] Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε σήμερα το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε μια ακόμα προσπάθεια να τονώσει το δανεισμό και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ είπε ότι αργότερα σήμερα θα ανακοινώσει κι άλλα μέτρα.

    Όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές, η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30% από το -0,20%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρήθηκε στο επίπεδο του 0,30%.

    Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ειδικότερα σε πιθανές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    [05] Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

    Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ προβλέπει τη σύσταση μητρώου για την αξιοκρατική στελέχωση της δημόσιας διοίκησης.Κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης και κοινωνικός εταίρος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει τυχόν σχόλια και προτάσεις στο www.opengov.gr έως το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Δεκεμβρίου και θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο «Διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης».

    Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από διαδικασία αξιολόγησης περνούν, μεταξύ άλλων, όλοι οι τακτικοί πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των δήμων και των περιφερειών, των ΝΠΔΔ και των ανεξάρτητων αρχών, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Στόχος της αξιολόγησης είναι η βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά της απόδοσης της δημόσιας υπηρεσίας.

    [06] Πρωταθλήτρια στην αύξηση του φορολογικού βάρους ήταν η Ελλάδα την περίοδο 2007-14

    Το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα αυξήθηκε το 2014 κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα και έφθασε το 35,9% του ΑΕΠ από 34,4% το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

    Η αύξηση αυτή ήταν η τρίτη μεγαλύτερη μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ, με τη Δανία και την Ισλανδία να καταγράφουν υψηλότερες αυξήσεις (3,3 και 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, αντίστοιχα).

    Στην περίοδο 2007-2014, το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες - από το 31,2% στο 35,9% του ΑΕΠ - καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Δύο άλλες χώρες, η Δανία και η Τουρκία, σημείωσαν την ίδια περίοδο αύξηση των φορολογικών εσόδων μεγαλύτερη των 4 ποσοστιαίων μονάδων. Το ίδιο διάστημα, για το σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ η αύξηση της φορολογίας ήταν μόλις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες (από 34,1% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ πέρυσι). Επομένως, η Ελλάδα έχει υψηλότερο φορολογικό βάρος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, ενώ πριν από την κρίση είχε χαμηλότερο. Στις άλλες χώρες που είχαν μνημόνια, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων (από 32% το 2007 στο 34,4% του ΑΕΠ το 2014), ενώ στην Ισπανία σημειώθηκε σημαντική μείωσή τους κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες (στο 33,2% από 36,5% του ΑΕΠ το 2007) και στην Ιρλανδία μία μικρότερη μείωση (στο 29,9% από 30,4% του ΑΕΠ το 2007).

    [07] Άφησαν το μωρό τους και «έσπειραν» τον θάνατο στην Καλιφόρνια

    Την Τετάρτη το πρωί ο 28χρονος Σάγεντ Ρίζβαν Φαρούκ και η 27χρονη Τασφίν Μαλίκ, άφησαν το μωρό τους ηλικίας έξι μηνών στην μητέρα του Φαρούκ, λέγοντας ότι έχουν ραντεβού με έναν γιατρό.

    Ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την αστυνομία, το ζευγάρι έβαλε τα κατάλληλα ρούχα, εξοπλίστηκε με τουφέκια και εισέβαλε σε ένα πάρτι, μια εορταστική εκδήλωση υπαλλήλων της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας 17. Η εορταστική αυτή εκδήλωση γινόταν σε αίθουσα εκδηλώσεων ενός κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες στο Σαν Μπερναρντίνο.

    Προτού βασιλέψει ο ήλιος και έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, και οι δύο ήταν νεκροί, αφήνοντας πίσω τους ένα μωρό έξι μηνών, μια κοινότητα σε πένθος και πολύ λίγα στοιχεία όσον αφορά τα κίνητρά τους για τη σφαγή.

    [08] Το ευρωκοινοβούλιο ενισχύει την συμμετοχή του στην παρακολούθηση των προγραμμάτων διάσωσης στην Ελλάδα

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής της ευρωβουλής «να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο για την ενίσχυση της συμμετοχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην παρακολούθηση των προγραμμάτων διάσωσης, στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως έχει ζητηθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

    Η εντολή αυτή συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Διάσκεψης του Προέδρων του ΕΚ, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του ΕΚ και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων, την Τετάρτη.

    Συγκεκριμένα, η Διάσκεψη των Προέδρων συνιστά στους συντονιστές τής εν λόγω επιτροπής να καταρτίσουν την καλύτερη δυνατή μέθοδο εργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος της εφαρμογής των προγραμμάτων. Θα πραγματοποιούνται, επίσης, τακτικές συζητήσεις στην ολομέλεια του ΕΚ.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δημοκρατικού ελέγχου των προγραμμάτων.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες

    Τα ζητήματα και τις ανάγκες που προβάλλει το αναπηρικό κίνημα, συζήτησαν, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα, Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

    «Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τις οικονομικές, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στο να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές κατηγορίες, και αυτή είναι η προσπάθεια μας», τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου τους/τις εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η αναβάθμιση του συστήματος κοινωνικής προστασίας συνολικά για τους πολίτες και ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

    [10] Ποινική δίωξη σε βάρος τεσσάρων προσώπων για τον ξυλοδαρμό του Γ. Κουμουτσάκου

    Στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τεσσάρων προσώπων που φαίνεται να έχουν εμπλακεί στην επίθεση σε βάρος του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ποντιακών Συλλόγων στο Σύνταγμα, προχώρησε η εισαγγελία μετά το πέρας της έρευνας που διενεργήθηκε για το περιστατικό.

    Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εισαγγελίας, από την έρευνα που διενεργήθηκε για τον άγριο ξυλοδαρμό του βουλευτή, πριν περίπου ένα μήνα, προέκυψαν στοιχεία για τέσσερα πρόσωπα τα οποία έχουν καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες και έχουν ταυτοποιηθεί. Εναντίον τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα: Διατάραξη κοινής ειρήνης, απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι, απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού, απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση από περισσότερους και παράνομη κατοχή όπλων.

    [11] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι

    H φωτογραφία με τον άγνωστο πίνακα του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», ο οποίος δείχνει ένα νέο με γυμνή πλάτη να παίζει πιάνο, που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ, χειρόγραφες παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη και Αλέξη Κυριτσόπουλου που έγιναν εξώφυλλα δίσκων και πολλές άγνωστες φωτογραφίες από στιγμές του Μάνου Χατζηδάκι στο στούντιο με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς από τις ηχογραφήσεις ιστορικών κύκλων τραγουδιών, τις «Μπαλάντες της οδούΑθηνάς», τον «Μεγάλο Ερωτικό», «Τα παράλογα», την «Εποχή της Μελισσάνθης» με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Γκάτσο, εκτίθενται στο αμφιθέατρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη τα εκπαιδευτήρια καλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον Μάνο Χατζηδάκι μέσα από την έκθεση που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

    «Κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Χατζηδάκι και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, έχει να κάνει με την καλλιτεχνική του αξία και με τον δημόσιο λόγο του» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Φώτης Απέργης: «Η μουσική ταυτότητα του Χατζηδάκι περιείχε το ελληνικό παρελθόν και μια προσδοκία ελληνικού μέλλοντος, περιείχε την λαϊκότητα, την ελληνική παράδοση αλλά και έναν σύγχρονο κοσμοπολιτισμό. Η ιδιοφυΐα του ήταν ότι τα συνδύασε σε μια καινούργια πρωτάκουστη μουσική προσωπικότητα.Συνδύασε με πολύ δημιουργικό τρόπο και με μια οικουμενική μελωδικότητα,διαφορετικά μουσικά και κοινωνικά στοιχεία».

    [12] Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Μικροεπεισόδια στο τέλος της πορείας

    Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που προκηρύχθηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και ενάντια στον προϋπολογισμό, η συζήτηση για τον οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψηφοφορία.

    Λίγη ώρα πριν πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας συμμετείχαν συνδικάτα, ανάμεσά τους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώσεις συνταξιούχων και ΑμεΑ, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ.

    Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν από ομάδα αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στην ουρά της πορείας, και συνεχίστηκαν στο Σύνταγμα, με περιορισμένη ανταλλαγή με τα ΜΑΤ βομβών μολότοφ και κρότου λάμψης αντίστοιχα χωρίς να πάρουν περαιτέρω έκταση.

    Τη δική τους συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στην οποία το «παρών» έδωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους για συναινέσεις για νέες ψεύτικες προσδοκίες με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού που οδηγεί σε χειραγώγηση των εργατικών λαϊκών κινημάτων για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα. Η επιλογή για το λαό μας είναι αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα λαϊκή κυριαρχία παντού σε όλη την Ελλάδα. Το ΚΚΕ και οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης του κεφαλαίου και της ΕΕ».

    Τις επόμενες ημέρες η ΓΣΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για νέα απεργιακή κινητοποίηση με αποκλειστικό θέμα το νέο ασφαλιστικό.

    [13] Γ. Παναγόπουλος στο Πρακτορείο FM : Ασφαλιστικό με 1,3 εκατομμύρια ανέργους δεν αντιμετωπίζεται

    Την εκτίμησή του ότι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα δεν μπορεί να λυθεί από τη στιγμή που ο αριθμός των ανέργων έφθασε το 1,3 εκατομμύρια άτομα, εκφράζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    «Η κυβέρνηση μιλάει για το ασφαλιστικό σαν ένα αυτοαναφορικό σύστημα, χωρίς να λέμε ότι ασφαλιστικό με 1,3 εκατ. ανέργους δεν αντιμετωπίζεται» είπε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», με αφορμή τη σημερινή πανελλήνια απεργία.

    Ο κ. Παναγόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την πραγματικότητα η οποία -όπως είπε- είναι ότι από τη στιγμή που το σύνολο των συνταξιούχων μαζί με τους ανέργους υπερβαίνουν τον αριθμό των εργαζομένων, τότε το ασφαλιστικό δεν αντιμετωπίζεται. «Δεν αντιμετωπίζεται αν δεν μπει στην

    'καρδιά', που είναι η παραγωγή και η εργασία, δηλαδή η απασχόληση. Όλα τα άλλα είναι περικοπές και φτιασιδώματα επικοινωνιακά» επισήμανε.

    Υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση αντί να συζητά για παραμετρικά ζητήματα, που όπως είπε, τα όρια ηλικίας, η αναπλήρωση, κ.ά., θα έπρεπε να επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και αναρωτήθηκε πόσοι πόροι θα εισέρρεαν στα ταμεία αν είχαμε 1 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο κ. Παναγόπουλος αναρωτήθηκε από πού θα βρεθούν 1,8 δισ., σύμφωνα με τη δέσμευση της χώρας για περικοπή του 1% του ΑΕΠ και άλλα 1,2 δισ. που έχουν επιδικαστεί από το ΣτΕ και πρέπει να επιστραφούν. «Τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ εντελώς να τις κόψει δεν εξασφαλίζονται τέτοια κονδύλια» επισήμανε και υπενθύμισε ότι ήδη το 68% ίσως των συνταξιούχων του ΙΚΑ, που είναι ο κύριος κορμός της κοινωνικής ασφάλισης, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 480 ευρώ.

    [14] WWF: Αργοσβήνουν οι θάλασσές μας λόγω κλιματικής αλλαγής

    Παγκόσμιο «SOS» εκπέμπει, με ανακοίνωσή της, η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF για τους κοραλλιογενείς υφάλους και τους ωκεανούς, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι τα μοναδικά αυτά οικοσυστήματα αργοπεθαίνουν, με την κλιματική αλλαγή να είναι ένα από τα βασικά αίτια. Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, πρόκειται για έναν ακόμη εκκωφαντικό κώδωνα κινδύνου εν μέσω της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για την κλιματική αλλαγή (COP21) που αυτές τις μέρες διεξάγεται στο Παρίσι.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του WWF, τα 3/4 των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως απειλούνται. Μεταξύ 1979 και 2010 οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μειώθηκαν κατά 34%, ενώ αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κοράλλια θα εκλείψουν εντελώς ως το 2050. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το 25% των ψαριών ζει σε αυτά τα οικοσυστήματα, ενώ 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές τους υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.

    [15] Μία ώρα παρέα με τον Γκουστάβο Πογέτ και οι συγκρίσεις με τον Δέλλα

    Μετά από πολλά χρόνια, το «άβατο» του προπονητικού κέντρου της ΑΕΚ έσπασε. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης επικοινωνίας του συλλόγου και την απαραίτητη συναίνεση του Γκας Πογέτ, οι πύλες των Σπατών άνοιξαν για τους εκπροσώπους του Τύπου, που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με το νέο προπονητή των «κιτρινόμαυρων».

    Η ποδοσφαιροκουβέντα με μία προσωπικότητα σαν τον Πογέτ, μόνο ευεργετική μπορεί να είναι, από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Οι παραστάσεις του μετά από 18 χρόνια στην Αγγλία είναι πολύτιμες, έστω κι αν το μεγαλύτερο μέρος της («light», όπως την χαρακτήρισε η ΠΑΕ ΑΕΚ) συζήτησης με τους δημοσιογράφους, αναλώθηκε σε θέματα της ελληνικής ποδοσφαιρικής καθημερινότητας: προπόνηση, συστήματα, μεταγραφές, ανταγωνιστικότητα.

    Ακόμα κι έτσι, όμως, τα συμπεράσματα που βγήκαν ήταν πολλά και χρήσιμα. Ο Ουρουγουανός διαθέτει το χάρισμα της επικοινωνίας και της αμεσότητας με τον Τύπο, απόρροια της μακροχρόνιας παραμονής του στη Μεγάλη Βρετανία. Για παράδειγμα, εξήρε τις δυνατότητες του Ράφικ Τζεμπούρ («Τον είχα δει στη Νότιγχαμ. Του έχω μεγάλη εμπιστοσύνη. Πιστεύω ότι θα βελτιωθεί πολύ»), αλλά σε ερώτηση αν τελικά η ΑΕΚ θα αποκτήσει επιθετικό τον Ιανουάριο, ξέφυγε με... ντρίπλα: «Όλες οι ομάδες επιθετικό θέλουν! Σε εμάς, όμως, εξαρτάται από τον Τζεμπούρ, τον οποίο πιστεύουμε πάρα πολύ. Αν αυτός είναι καλά, τότε ο νέος που ενδεχομένως θα έρθει, θα γνωρίζει ότι βρίσκεται πίσω από 1-2 παίκτες στην ιεραρχία

    », ενώ παράλληλα ήταν ξεκάθαρος: «Μεταγραφές θα γίνουν». Στο κομμάτι αυτό, όσον αφορά τη συνεργασία του με τους Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς που έως τώρα είχαν τον πρώτο λόγο, είπε: «Τα πράγματα θα γίνουν άνετα και φυσιολογικά».

    Εδώ και καιρό ο Πογέτ μιλάει για τη «δική του» ΑΕΚ. Τι περιλαμβάνει όμως αυτό; Ποια είναι η ποδοσφαιρική του κοσμοθεωρία; Η ανάλυση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα: «Οργάνωση και κατοχή της μπάλας. Να κάνει πάντα η ομάδα τα βασικά του ποδοσφαίρου. Τα πολλά συστήματα, αρκετές φορές κάνουν δύσκολο το έργο του ποδοσφαιριστή!

    Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: στο σύγχρονο ποδόσφαιρο λένε πολλοί, ο τερματοφύλακας πρέπει να παίζει με τα πόδια. Λάθος! Ο τερματοφύλακας πρέπει να πιάνει τη μπάλα, πρώτα απ? όλα!».

    Πότε απέκτησε ο 47χρονος κόουτς αυτήν την προπονητική φιλοσοφία του stick on the basics; Σε ποιον οφείλεται; «Δεν υπάρχει μέντορας» απαντά ο ίδιος. «Όταν δουλεύαμε με το επιτελείο μου στη Μπράιτον, καταλάβαμε ότι αυτό που μετράει, είναι να γίνονται σωστά τα βασικά. Δεν παίζει ρόλο πόσο μοντέρνος είναι ένας προπονητής, αν δεν είναι `φρέσκος` ο ποδοσφαιριστής. Ένας παίκτης, όσο μεγαλώνει επιστρέφει στα βασικά».

    Επίσης, ο Πογέτ τοποθετήθηκε, πάντα με ενδιαφέρουσα οπτική:

    -Στο ρόστερ της ομάδας: «Μαζί με τους τερματοφύλακες, θέλω 23-25 παίκτες συνολικά» (σ.σ. αυτή τη στιγμή το ρόστερ της ΑΕΚ περιλαμβάνει 31 επαγγελματίες, ανάμεσά τους 5 τερματοφύλακες).

    - Στον Μπουονανότε: «Έχουμε καθημερινή επαφή. Δεν τον θέλω για `δεκάρι` γιατί χάνεται ανάμεσα σε τεράστιους αμυντικούς χαφ. Τον προτιμώ ως δεύτερο επιθετικό».

    - Στον Σκόκο: «Δεν μίλησα εγώ μαζί του, αλλά ο βοηθός μου (πιθανότατα ο Ταρίκο). Πριν από μερικά χρόνια, θα τον ήθελα. Τώρα όχι. Αλλά ακόμα κι αν θέλαμε, δε νομίζω ότι θα έρθει».

    - Την πρώτη του εντύπωση μετά από έναν μήνα στην Ελλάδα: «Δεκαπέντε χρόνια στην Αγγλία, τέτοιον ήλιο δεν είχα δει. Άρα προφανώς το απολαμβάνω! Φυσικά, όταν νικάμε, είναι ακόμα καλύτερα».

    - Τη μετάβαση σε νέα αγωνιστική διάταξη: «Η αλλαγή σε 4-3-3 έγινε γιατί θεωρώ ότι με αυτό οι παίκτες προσαρμόζονται πολύ καλύτερα στο σύστημα του αντιπάλου».

    - Το ρίσκο: «Όπως βλέπετε, κάνουμε αλλαγές για να κερδίσουμε το παιχνίδι και όχι για να προσαρμόσουμε παίκτες στο σύστημα. Για να κερδίζεις πρέπει να ρισκάρεις με τη μπάλα, αρκεί να έχεις ποιότητα»

    - Τον Κρισάντους: «Πιστεύω ότι ο `Μάκης` μπορεί να βοηθήσει. Τον δουλέψαμε τις τελευταίες ημέρες σε κάποιες θέσεις, που ούτε ο ίδιος αντιλήφθηκε».

    - Την απόφαση για μεταγραφική ενίσχυση: «Θα περιμένουμε μέχρι και αρχές Ιανουαρίου, να δούμε πως θα πάει το σύστημα με δύο επιθετικούς».

    - Τον Γιόχανσον: «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο, ήταν ότι αντιλήφθηκε αμέσως την αλλαγή θέσης».

    Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΔΕΛΛΑ

    Στα μάτια των «απ? έξω», τα αποδυτήρια της ΑΕΚ υποβάλλονται αυτήν την περίοδο σε ραγδαία αλλαγή νοοτροπίας. Ο Δέλλας «σημάδεψε» με την παρουσία του τους παίκτες, καθώς μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τον μακροβιότερο προπονητή στη σύγχρονη Ιστορία του συλλόγου, μετά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    Οι κυριότερες διαφορές του Πογέτ με τον προκάτοχό του, είναι:

    - Επικοινωνία με τους παίκτες:

    Ο Ουρουγουανός μιλάει προσωπικά με όλους τους παίκτες, σε αντίθεσή με τον Δέλλα. Αναφέρθηκε στην περίπτωση Μπουονανότε, ενώ νωρίτερα σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, είχε διευκρινίσει ότι θα συζητήσει προσωπικά με όσους παίκτες θεωρεί πως πρέπει να αποχωρήσουν τον Ιανουάριο.

    - Απόλυτη κάλυψη ποδοσφαιριστών:

    Επί Πογέτ, όταν ο Κρισάντους κλήθηκε να βοηθήσει δεν προσέφερε το παραμικρό. Παρόλα αυτά «καλύφθηκε» από τον Ουρουγουανό. Επίσης, εναντίον του Αστέρα Τρίπολης τρεις παίκτες αδράνησαν για να μπει το μοναδικό γκολ και να χάσει η ΑΕΚ το παιχνίδι. Ο Ουρουγουανός απλώς ανέλυσε τη φάση στα αποδυτήρια, χωρίς να ρίξει ευθύνες σε κανέναν. Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που ο Δέλλας «κάρφωνε» τον Σοϊλέδη στο ματς με τον ΠΑΟΚ, λέγοντας «Χάσαμε από ατομικό λάθος», παρότι η γενική εικόνα της ομάδας ήταν αποκαρδιωτική.

    - Επαφή με τον Τύπο:

    Από το «μη με ρωτάτε εμένα γι? αυτά» του Δέλλα, περάσαμε στο «Μεταγραφές θα γίνουν. Θα συνεργαστούμε άνετα και φυσιολογικά με Μπάγεβιτς, Μιλοβάνοβιτς». Είναι σίγουρα μια εξέλιξη προς τη θετική κατεύθυνση.

    - Επιθυμίες:

    Ο Δέλλας έδινε την εντύπωση πως δούλευε αδιαμαρτύρητα με ό,τι του προμήθευαν. Γι? αυτό το λόγο, άλλωστε, είχε αρκετούς υποστηρικτές οι οποίοι θεωρούσαν πως δεν ήταν υπεύθυνος για το υλικό που τού έδωσαν να διαχειριστεί. Ο Πογέτ διεκδικεί και ?πέραν των μεταγραφικών- δήλωσε ορθά-κοφτά πως από τα τέλη Ιανουαρίου θα δουλεύει με 25 ποδοσφαιριστές. Αυτό σημαίνει ότι με κάποιο τρόπο, η διοίκηση είναι αναγκασμένη να βρει τρόπο να αποδεσμεύσει, προσωρινά ή μόνιμα, τουλάχιστον 7-8 παίκτες.

    -Προσβασιμότητα:

    Ο Πογέτ δεν βλέπει με κακό μάτι την περιστασιακή παρουσία δημοσιογράφων στις προπονήσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πιο έγκυρη ενημέρωση και πιο εύστοχη κριτική στους αγώνες. Έως τώρα, κανείς δεν γνώριζε τι γίνεται πίσω από τα «τείχη» του προπονητηρίου, που θεωρείτο «άβατο» επί Τραϊανού Δέλλα.

    Διευκρινίζουμε πως όλα τα προαναφερθέντα, δεν αποτελούν εχέγγυα της επιτυχίας, με την οποία συμβόλαιο δεν έχει υπογράψει κανείς, όσο επικοινωνιακός ή... στριφνός κι αν είναι. Στην ουσία, πρόκειται για εντελώς διαφορετικές προπονητικές φιλοσοφίες, που έχουν ως κοινό παρονομαστή την ΑΕΚ. Το πείραμα Δέλλα απέτυχε, ίσως γιατί δεν είχαν ωριμάσει οι συνθήκες για να πετύχει. Το πείραμα Πογέτ, όμως, είναι ζωτικής σημασίας για τον «Δικέφαλο» και ενδεχόμενη επιτυχία του θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής. Όπου το σύνθημα «Ερχόμαστε» θα αποκτήσει την υπόσταση που ονειρεύονται οι φίλοι της Ένωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2015 - 13:32:30 UTC