Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-12-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ι. Πλακιωτάκης: Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων
  • [02] «Ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο μια λογική αποκλεισμών»
  • [03] Υπόψη της Ο.Κ.Ε. οι προτάσεις Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
  • [04] Η Ρωσία αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream
  • [05] Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει για αυτό που έκανε
  • [06] Ο Τουσκ ζητεί ο έλεγχος για τους πρόσφυγες να διαρκεί έως και «18 μήνες»
  • [07] Επιδρομές αεροσκαφών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών
  • [08] «Δεν πρέπει να θυσιάζεται μία ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα στο βωμό των πανελλαδικών εξετάσεων»
  • [09] Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα
  • [10] Καλλιτέχνες υποστηρίζουν με επιστολή τους τον Γιώργο Λούκο
  • [11] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι
  • [12] Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 7 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ
  • [13] Ενας 22χρονος Μαροκινός νεκρός από ηλεκτροπληξία, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [14] Ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ οι αποδοχές των διοικήσεων των τραπεζών το 2014
  • [15] «Η φύση αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας»
  • [16] Γερμανικό μικρομεσαίο μοντέλο απέσπασε πέντε αστέρια στην ασφάλεια
  • [17] FIFA: Δύο νέες συλλήψεις στην Ελβετία με αίτημα των ΗΠΑ
  • [18] Για δολοφονία καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

  • [01] Ι. Πλακιωτάκης: Η ΝΔ τάσσεται υπέρ της μείωσης των φόρων

    «H ΝΔ ήταν και παραμένει η εγγυήτρια δύναμη προώθησης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα» και τάσσεται «υπέρ των μειώσεων στους φόρους» τόνισε ο Γιάννης Πλακιωτάκης μιλώντας στην 1η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ.

    Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ στον χαιρετισμό του επεσήμανε τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που όπως είπε αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας καθώς συνεισφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

    Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, από την ύφεση και επεσήμανε πως τώρα πλήττονται από τους ελέγχους των κεφαλαίων που επέβαλε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Μετά το πέρας της ομιλίας του στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ και ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό στη Βουλή ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι «τον λογαριασμό από το εμπόριο των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε ο κ. Τσίπρας στον ελληνικό λαό αυτή τη φορά θα τον πληρώσει μόνος του»,

    [02] «Ακραίοι κύκλοι προσπαθούν να φέρουν στο προσκήνιο μια λογική αποκλεισμών»

    Στη σύγκρουση, σε επίπεδο Ευρώπης, μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων στη διαχείριση του προσφυγικού, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι.

    «Υπάρχουν δημοσιεύματα τα οποία διαρρέονται από ακραίους ευρωπαϊκούς κύκλους, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σύγκρουση σε επίπεδο Ευρώπης μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων, μεταξύ δυνάμεων που προτάσσουν μια φωνή αλληλεγγύης και δημοκρατίας μέσα στην Ευρώπη και επιμερισμού της ευθύνης ως προς τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και συντηρητικών φωνών, τις οποίες είδαμε και στα ρεπορτάζ σας, οι οποίες προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα έξω από τα σύνορά τους, προτάσσοντας μια λογική κλειστών συνόρων» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σχετικά με την ΣυνθήκηΣένγκεν και την Ελλάδα, η κ. Σβίγκου επισήμανε τη δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, για θέματα Μετανάστευσης και ΥΠ.ΕΞ του Λουξεμβούργου κ. Asselbornότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, και ότι όσοι ενδεχομένως μιλήσουν για έξοδο της Ελλάδας από την Σένγκεν, καταστρέφουν το ίδιο το πνεύμα της Ευρώπης και δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανεκτή μια τέτοια συζήτηση.

    [03] Υπόψη της Ο.Κ.Ε. οι προτάσεις Κατρούγκαλου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    «Η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο δισέλιδο έγγραφο με τις βασικές αρχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έδωσε χθες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος.

    Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της Ο.Κ.Ε., στα γραφεία της επιτροπής, στο πλαίσιο του διαλόγου και η επιτροπή το προώθησε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Αυγή", η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ψήφιση του νομοσχέδιου για το Ασφαλιστικό, για τις 15 με 16 Ιανουαρίου, με στόχο να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης.

    [04] Η Ρωσία αναστέλλει τις εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream

    Η Ρωσία ανέστειλε τις προπαρασκευαστικές εργασίες για τον αγωγό αερίου TurkStream, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

    «Έχουν ανασταλεί επί του παρόντος οι εργασίες για τον Turkish Stream», δήλωσε ο Νόβακ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτές οι συνομιλίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία.

    Ο Νόβακ πρόσθεσε ότι δεν βλεπει να υπάρχει η ανάγκη για μείωση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου και δεν αναμένει ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) να αλλάξει τα όρια της παραγωγής στην αυριανή του συνεδρίαση.

    [05] Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία θα μετανιώσει για αυτό που έκανε

    Η Ρωσία «δεν θα ξεχάσει ποτέ» την κατάρριψη του βομβαρδιστικού και οι Τούρκοι «θα μετανιώσουν για αυτό που έκαναν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, προσθέτοντας ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αγνοήσει τη συνδρομή της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες.

    «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ... εκείνους που χτύπησαν πισώπλατα τους πιλότους μας... δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν. Μόνο ο Αλλάχ το ξέρει. Θα μετανιώσουν για ό,τι έκαναν», προειδοποίησε κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών, των μελών της κυβέρνησης και των κυβερνητών των περιφερειών και περιοχών της Ρωσίας, απειλώντας με περαιτέρω κυρώσεις την Άγκυρα.

    "Δεν έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε σε απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης» (...) «αλλά οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», είπε οργισμένα.

    [06] Ο Τουσκ ζητεί ο έλεγχος για τους πρόσφυγες να διαρκεί έως και «18 μήνες»

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να ελέγχονται οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ για μια περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει τους έως και 18 μήνες.

    «Αν θέλουμε να ελέγχουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το λεπτό που χρειάζεται για να πάρουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες: Guardian, Figaro, la Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza και Suddeutsche Zeitung.

    «Στη διεθνή νομοθεσία, όπως και στην ευρωπαϊκή, υπάρχει αυτός ο κανόνας των 18 μηνών που ανταποκρίνεται στον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο. Μπορούμε και πρέπει να κρατούμε τους μετανάστες έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι», σημείωσε. «Είναι πολύ εύκολο να μπεις στην Ευρώπη», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι μόνον υποχρέωση για τις μεθοριακές χώρες..

    «Συχνά λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους Σύρους πρόσφυγες. Αλλά αυτοί αποτελούν μόνον το 30% των εισροών. Το 70% είναι (οικονομικοί) μετανάστες. Και γι'αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους», κατέληξε ο Τουσκ.

    [07] Επιδρομές αεροσκαφών του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά θέσεων των τζιχαντιστών

    Πολεμικά αεροσκάφη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας επιδρομές εναντίον πετρελαϊκών περιοχών σε τοποθεσία που ελέγχει το ΙΚ στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την πραγματοποίηση των πρώτων βρετανικών αεροπορικών επιδρομών σε συριακό έδαφος.

    Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε εάν τα πολεμικά αεροσκάφη ήταν βρετανικά, αλλά ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του συνασπισμού πραγματοποίησαν επιδρομές στις περιοχές Τζάφρα, Τάνακ και αλ-Ομαρ της επαρχίας Ντέιρ αλ-Ζορ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

    Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πετρελαιοπηγές στο αλ-Ομαρ, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά του ΙΚ.

    Η Βρετανία έστειλε οκτώ επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στη βάση της στην Κύπρο για να λάβουν μέρος στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικ Φάλον. "Σήμερα διπλασιάζουμε την αεροπορική μας δύναμη. Τα οκτώ επιπλέον αεροσκάφη στέλνονται στην αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι, την ώρα αυτή πετούν και κατευθύνονται προς τα εκεί", δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC.

    [08] «Δεν πρέπει να θυσιάζεται μία ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα στο βωμό των πανελλαδικών εξετάσεων»

    Την άποψη ότι δεν πρέπει «να θυσιάζεται μία ολόκληρη εκπαιδευτική βαθμίδα» στο βωμό των πανελλαδικών εξετάσεων, εξέφρασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντώνης Λιάκος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της νεοσυσταθείσας επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

    Γι αυτόν τον λόγο, μία από τις βασικές κατευθύνσεις, στις οποίες θα κινηθεί η επιτροπή διαλόγου, θα αφορά στην αυτονομία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τη δευτεροβάθμια. «Οι μαθητές πρέπει να βλέπουν τη γνώση και να χαίρονται, όχι να τρέχουν να κρυφτούν από αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάκος.

    Εμφανίστηκε, ωστόσο, να έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας ενός τέτοιου εγχειρήματος, χαρακτηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία «θέμα υψηλής πολιτικής» και δεσμεύτηκε ότι «θα γίνει ενδελεχότατη μελέτη εκ μέρους της Επιτροπής, προκειμένου να φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα». Παράλληλα, ο κ. Λιάκος σημείωσε ότι οι απόψεις του περί αυτονομίας της διαδικασίας ένταξης στα πανεπιστήμια είναι πάγιες και έχουν καταγραφεί στο παρελθόν σε άρθρα του, ενώ πρόσθεσε ότι στο ίδιο μήκος κύματος ήταν στο παρελθόν και τα πορίσματα της αντίστοιχης επιτροπής υπό τον κ. Μπαμπινιώτη.

    [09] Ένας νεκρός και ένας τραυματίας στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

    Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - πΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης, από εκεί όπου έχασε νωρίτερα τη ζωή του ο 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με μαύρο πανί. Άμεση ήταν η «απάντηση» από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που τους απώθησε κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

    Λίγο μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

    Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της πΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση).

    Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3000 άτομα από τις τρεις παραπάνω εθνικότητες- περιμένουν σε ένα περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Στο μεταξύ, ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου.

    [10] Καλλιτέχνες υποστηρίζουν με επιστολή τους τον Γιώργο Λούκο

    Σε μια «σχεδόν συνειδητή προσπάθεια, να σπιλωθούν το ήθος και η προσφορά του Γιώργου Λούκου» αποδίδουν 120 από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες από όλους τους χώρους, δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των «διπλών πληρωμών» στο Ελληνικό Φεστιβάλ που κάνει λόγο για ζημιά 2,7 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ, όπως αποκάλυψε το πόρισμα της Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, έπειτα από έλεγχο ο οποίος διεξήχθη στην Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.

    Σεεπιστολή τουςπρος τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, οι καλλιτέχνες υπερασπιζόμενοι τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ, αναφέρονται στην προσφορά του Γιώργου Λούκου και καταλήγουν: «Θα υπάρξουν βέβαια φωνές - όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις - φωνές μηδενιστικές, οπισθοδρομικές, που σε όλες τις εποχές ψάχνουν να υπονομεύσουν και τελικά να καταστρέψουν κάθε τι δημιουργικό σ' αυτή τη χώρα.Είμαστε βέβαιοι, ότι δεν θα ενδώσετε σε τέτοιες φωνές. Ότι αντίθετα, με το ακέραιο πολιτικό ήθος που σας διακρίνει, θα σταθείτε με την δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι στο τεράστιο έργο που έχει επιτελεσθεί απο τον Γιώργο Λούκο στο Ελληνικό Φεστιβάλ . Στην κρίσιμη αυτή ιστορική συγκυρία ενώνουμε τις φωνές μας για να αποφευχθούν κινήσεις που θα συνέβαλαν ώστε να καταστεί και πάλι η χώρα μας ο μικρός, φτωχός και απομονωμένος συγγενής του παγκόσμιου σύγχρονου πολιτισμού».

    [11] Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον Μάνο Χατζηδάκι

    Ο άγνωστος πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη για το εξώφυλλο των «Λειτουργικών», ο οποίος δείχνει ένα νέο με γυμνή πλάτη να παίζει πιάνο, που τελικά δεν εικονογράφησε το άλμπουμ, χειρόγραφες παρτιτούρες, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη και Αλέξη Κυριτσόπουλου που έγιναν εξώφυλλα δίσκων και πολλές άγνωστες φωτογραφίες από στιγμές του Μάνου Χατζηδάκι στο στούντιο με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς από τις ηχογραφήσεις ιστορικών κύκλων τραγουδιών, τις «Μπαλάντες της οδούΑθηνάς», τον «Μεγάλο Ερωτικό», «Τα παράλογα», την «Εποχή της Μελισσάνθης» με την Φλέρυ Νταντωνάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, το Διονύση Σαββόπουλο, το Μίκη Θεοδωράκη και τον Νίκο Γκάτσο, εκτίθενται στο αμφιθέατρο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη τα εκπαιδευτήρια καλούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον Μάνο Χατζηδάκι μέσα από την έκθεση που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης και η κριτικός τέχνης Αθηνά Σχινά.

    «Κάθε γενιά ανακαλύπτει τον Χατζηδάκι και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό, έχει να κάνει με την καλλιτεχνική του αξία και με τον δημόσιο λόγο του» επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Φώτης Απέργης: «Η μουσική ταυτότητα του Χατζηδάκι περιείχε το ελληνικό παρελθόν και μια προσδοκία ελληνικού μέλλοντος, περιείχε την λαϊκότητα, την ελληνική παράδοση αλλά και έναν σύγχρονο κοσμοπολιτισμό. Η ιδιοφυΐα του ήταν ότι τα συνδύασε σε μια καινούργια πρωτάκουστη μουσική προσωπικότητα.Συνδύασε με πολύ δημιουργικό τρόπο και με μια οικουμενική μελωδικότητα,διαφορετικά μουσικά και κοινωνικά στοιχεία».

    [12] Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, στις 7 Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

    Στις7 Δεκεμβρίου 2015στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, θα πραγματοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση, με θέμα:«Δυναμώνουμε την εργατική - λαϊκή πάλη, κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννάει πολέμους, φτώχεια, πρόσφυγες και μετανάστες. Για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο ευρωκοινοβούλιο, έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους37Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης.

    Την εισαγωγική ομιλία στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση θα κάνει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

    Στις8 Δεκεμβρίουεπίσης στο ευρωκοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί η ετήσιαΟλομέλεια της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», που αποτελεί μορφή περιφερειακής συνεργασίας και συντονισμού των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη.

    [13] Ενας 22χρονος Μαροκινός νεκρός από ηλεκτροπληξία, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Ένας22χρονος Μαροκινός μετανάστης έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Αντώνης Ρήγας από την οργάνωση «ιατροί Χωρίς Σύνορα», ο άτυχος νεαρός ήρθε σε επαφή με ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης στο σημείο όπου εδώ και μέρες παραμένουν ακινητοποιημένες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ.

    Ένταση επικρατεί στην ουδέτερη ζώνη, όπου εκατοντάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στο σημείο διέλευσης των προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ φωνάζοντας συνθήματα. Οι μετανάστες ζητούν να επιτραπεί και σε αυτούς η διέλευση, ενώ στο ελληνικό έδαφος βρίσκονται από το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενίκευσης των επεισοδίων.

    [14] Ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ οι αποδοχές των διοικήσεων των τραπεζών το 2014

    Μισθοί άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ καταβλήθηκαν σε περίπου τριάντα μεγαλοστελέχη ελληνικών τραπεζών, σύμφωναμε τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ανώτερο και ανώτατο στελεχιακό δυναμικό αμοίβονταν μέχρι και το τέλος του 2014 με μισθούς οι οποίοι ξεπερνούσαν καθαρά τα 16.000 ευρώ μηνιαίως, φθάνοντας μάλιστα το ποσό των 20.512 ευρώ στην περίπτωση ανώτατου στελέχους της Εurobank.

    Οι αμοιβές αυτές καταβλήθηκαν παρά τους περιορισμούς που έθετε ο νόμος ο οποίος προσδιορίζει ως πλαφόν τις αμοιβές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος είχε ανακοινώσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του στα επίπεδα των 7.500 ευρω το μήνα.

    Ωστόσο οι μηνιαίες απολαβές μελών της διοίκησης και ορισμένων ανώτατων στελεχών των τραπεζών ήταν προκλητικά υψηλότερες. Οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες δαπάνησαν το 2014 περίπου 20 εκατ.ευρω για τις αμοιβές των στελεχών αυτών. Το ποσό αυτό αφορά τις μεικτές αποδοχές, όπερ σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί. Επίσης περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ.ευρω.

    «Πρωταθλήτρια» στην κούρσα των αμοιβών αναδεικνύεται η Εθνική καθώς η τράπεζα εμφανίζεται να έχει διαθέσει περίπου 7,622 εκατ.ευρώ. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός μάλλον αδικεί την Τράπεζα καθώς στον κατάλογο των αμοιβών που δημοσιεύει η Εθνική έχει συμπεριλάβει, σε αντιθέση με τις άλλες τρεις τράπεζες, και πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ως του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή. Συνολικά οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας για τη συμμετοχή τους σε αυτό έφθασαν τα 492.450 ευρώ. Το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε στα ασφαλιστικά ταμεία η Εθνική για τα στελέχη αυτά ξεπέρασε ελαφρώς το 1,4 εκατ.ευρω.

    Η πιο «κακοπληρωμένη» αναδεικνύεται σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ίδια η τράπεζα, η διοίκηση της Πειραιώς. Το σχετικό κονδύλι έφθασε τα 1,719 εκατ.ευρω μεικτά. Αμέσως λίγοτερο συντηρητική ήταν η Αlpha Bank η οποία διέθεσε για την ανώτατη διοίκηση της 2,566 εκατ.ευρώ και άλλα 670.000 ευρώ για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης. Η Alphaπλήρωσε επιπροσθέτως περίπου 13.316 ευρω για τα κινητά τους τηλέφωνα. Σαφώς πιο γενναιόδωρη ήταν στις αμοιβές της διοίκησης η Εurobank διαθέτοντας για το σκοπό αυτό περίπου 4,8 εκατ.ευρω και άλλα 714.000 ευρω για τη συμμετοχή των μελών στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

    [15] «Η φύση αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας»

    «Η φύση αποτελεί θεμέλιο της οικονομίας και της κοινωνίας» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης σε ημερίδα που διοργάνωσε τοΕΚΒΥ (Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων) σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε, παρέχει πλήθος κοινωνικοοικονομικών οφελών, που αντισταθμίζουν και με το παραπάνω το κόστος που απαιτείται για τη διατήρησή της.

    Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι οι προκλήσεις για τη διατήρηση και αειφορική χρήση των υγροτόπων στο μέλλον, σχετίζονται με οικουμενικά θέματα όπως αυτά που αφορούν στην αλλαγή του κλίματος, σε αυξανόμενες απαιτήσεις της γεωργίας, της βιομηχανίας, της ενέργειας, της κατανάλωσης από τον άνθρωπο σε υπηρεσίες ύδατος, σε πιέσεις για αλλαγές στις χρήσεις γης, με επιπτώσεις στον οικολογικό χαρακτήρα των υγροτόπων και στιςλειτουργίες και υπηρεσίες τους.

    [16] Γερμανικό μικρομεσαίο μοντέλο απέσπασε πέντε αστέρια στην ασφάλεια

    Η ασφάλεια που παρέχει ένα αυτοκίνητο στους επιβάτες του και στους πεζούς είναι το σημαντικότερο κριτήριο για τους υποψήφιους αγοραστές. Ακόμη και μοντέλα που ανήκουν στη γκάμα γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών έχασαν σημαντικό μερίδιο από τις πωλήσεις, λόγω των χαμηλών ποσοστών ασφάλειας που παρέχουν.

    Το Euro NCAP είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ελέγχει όλα τα μοντέλα, τα οποία κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, για την ασφάλεια τους. Στην τελευταία αξιολόγηση βαθμολόγησε το νέο Opel Astra με πέντε αστέρια. Όπως ανακοινώθηκε, το πεντάθυρο μοντέλο πέτυχε υψηλά σκορ σε όλες τις κατηγορίες που αξιολογήθηκε. Η έρευνα περιλάμβανε την προστασία ενηλίκων επιβατών, παιδιών, πεζών και την αξιολόγηση των συστημάτων υποστήριξης ασφάλειας.

    Για την αντιμετώπιση της ενέργειας κρούσης που απελευθερώνεται σε μία σύγκρουση, το εμπρός, το πίσω και τα πλαϊνά τμήματα της καμπίνας περιβάλλονται από ζώνες απορρόφησης ενέργειας και ελεγχόμενης παραμόρφωσης.

    Ανάλογα με την έκδοση, διαθέτει προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας οχήματος, με σύστημα διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας προειδοποιεί τον οδηγό και εφαρμόζει αυτόματη διόρθωση διεύθυνσης, εάν ο οδηγός βγει τυχαία από τη λωρίδα του. Οι εμπρόσθιες συγκρούσεις μπορούν να αποφευχθούν ή να μετριαστούν σε σφοδρότητα χάρη στο αυτοματοποιημένο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, την ενσωματωμένη υποστήριξη πέδησης, το σύστημα αναγνώρισης επικείμενης σύγκρουσης και την ένδειξη απόστασης προπορευόμενου οχήματος. Το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης έχει βελτιστοποιηθεί με μία σειρά κόκκινων φλας LED, που προβάλλονται στο παρμπρίζ, στο πεδίο ορατότητας του οδηγού, εάν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μειώνεται και επίκειται σύγκρουση. Τα δεδομένα αυτών των συστημάτων συγκεντρώνει η mono camera του νέου Astra, που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του παρμπρίζ.

    Τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού ολοκληρώνονται από την προειδοποίηση πλαϊνού τυφλού σημείου και το σύστημα φωτισμού IntelliLux LED matrix light. Το τελευταίο σύστημα προσαρμόζει τον φωτισμό αυτόματα στις συνθήκες κυκλοφορίας.

    Σπύρος Ρέκκας

    [17] FIFA: Δύο νέες συλλήψεις στην Ελβετία με αίτημα των ΗΠΑ

    Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είναι υπό κράτηση δύο αξιωματούχοι της FIFA, έπειτα από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. «Κρατούνται στη φυλακή εν αναμονή της έκδοσης τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ανακοίνωση της της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικαιοσύνης της Ελβετίας και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις αιτήσεις σύλληψης των ΗΠΑ, είναι ύποπτοι για δωροληψία εκατομμυρίων δολαρίων».

    [18] Για δολοφονία καταδικάστηκε ο Όσκαρ Πιστόριους

    Ανατροπή στα δεδομένα της πολύκροτης υπόθεσης του Όσκαρ Πιστόριους, καθώς η ποινή του για τη δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ μετατράπηκε, από το εφετείο, από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δολοφονία και ο διάσημος Νοτιοαφρικανός αθλητής των Παραολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να επιστρέψει στη φυλακή.

    Το δικαστήριο εκδίκασε την έφεση για την ποινή που πρωτοδίκως είχε επιβληθεί στον Πιστόριους για το θάνατο από πυροβολισμό της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ, η ποινή τροποποιήθηκε από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε δολοφονία και πλέον κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως και 15 χρόνων.

    Η εισαγγελία κατέθεσε έφεση, αυτή έγινε δεκτή και πλέον τα δεδομένα αλλάζουν. Ο θάνατος της Στίνκαμπ χαρακτηρίστηκε δολοφονία και θα περάσει ξανά από δίκη για να οριστεί η ποινή. Ο 28χρονος «αστέρας» του στίβου αποφυλακίστηκε τον Οκτώβριο, περίπου ένα χρόνο μετά την πενταετή καταδίκη του για το φόνο της φίλης του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 December 2015 - 11:32:26 UTC