Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνδυνο κατακερματισμού της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας
  • [02] «H Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα» δηλώνει ο Β. Λεβέντης
  • [03] Στο επίκεντρο η διαχείριση του προσφυγικού και το ΕΣΠΑ
  • [04] Γ. Σταθάκης: Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις
  • [05] Αύριο η εκλογή του νέου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ
  • [06] Κύμα κακοκαιρίας σήμερα στη δυτική Ελλάδα
  • [07] Συνάντηση Ι. Μπαλάφα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Ηρ. Γκότση
  • [08] Τραγωδία με τέσσερα νεκρά παιδιά ανοιχτά της Καλύμνου
  • [09] Υπέρ των «περιοχών τράνζιτ» για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων η Μέρκελ

  • [01] Κίνδυνο κατακερματισμού της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας

    Κίνδυνο κατακερματισμού της ΝΔ «βλέπει» ο Νίκος Δένδιας με συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά, ενώ εκφράζει αντιρρήσεις για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος.

    «Πολύ φοβούμαι ότι η ΝΔ διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, όχι απλώς να διασπαστεί, αλλά να κατακερματιστεί και κυρίως να καταστεί αδιάφορη» τονιζει ο βουλευτής της ΝΔ στην εφημερίδα Αγορά. Ο ίδιος αποδίδει αυτή την κατάσταση στον τρόπο εκλογής νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντάς την «αποκομμένη από κάθε ιδεολογικό πρόσημο», ενώ «στερείται πολιτικού νοήματος». «Αλλά ακόμη κι αν κινδυνέψει η Νέα Δημοκρατία με διάσπαση ή και με αφανισμό, λόγω συγκεκριμένων προσωπικών στρατηγικών, δεν θα εξαφανισθεί η Κεντροδεξιά» συμπληρώνει.

    Ο κ. Δένδιας εκφράζει ενστάσεις για την εκλογική διαδιακασία που αποφάσισε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το πώς διεξάγεται, με κυριότερο το ποιο είναι το εκλογικό σώμα. «Το να δίνεις τρία ευρώ και να ψηφίζεις δεν συνιστά σοβαρή διαδικασία» προσθέτει.

    Δηλώνει δικαιωμένος στην προειδοποίησή του ότι η εκλογή αρχηγού θα υποβιβαστεί σε διαμάχη επί προσωπικών χαρακτηριστικών. «Η λογική αλληλουχία επέβαλλε να συζητήσουμε κατ? αρχήν για τα αίτια της μεγάλης ήττας, να κάνουμε την αυτοκριτική μας όπου χρειάζεται και να επιλέξουμε δημοκρατικά τι είδους κόμμα θέλουμε να είμαστε. Μόνο αφού θα είχαμε καταλήξει στις συγκεκριμένες απαντήσεις, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε και ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος για να εκπροσωπήσει την συγκεκριμένη πολιτική φυσιογνωμία. Στην περίπτωση της ΝΔ πράττουμε το αντίθετο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ίδια η διαδικασία να είναι βαθύτατα απολιτική» τονίζει.

    [02] «H Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα» δηλώνει ο Β. Λεβέντης

    Η Ένωση Κεντρώων δεν θα ψηφίσει τα μέτρα δήλωσε μιλώντας από του βήματος της Βουλής, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης.

    Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα εάν δεν γίνουν δεκτά τα εννέα σημεία που έχει εισηγηθεί.

    «Τα μέτρα είναι πολύ βαριά», είπε «γιατί αφαιρούν επιδόματα από ανασφάλιστους υπερήλικες χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για περιπτώσεις όπως οι 330.000 διπλοσυνταξιούχοι, τα ρετιρέ στις συντάξεις, και συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 1.000 ευρώ και εξακολουθούν να εργάζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

    Συνεχίζοντας καταλόγισε «έλλειψη αξιοπιστίας» στα κόμματα της αντιπολίτευσης διότι ενώ ψήφισαν την αρχική συμφωνία τώρα αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα αν και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας, ότι «θα μπορούσε να αποφύγει το ενέχυρο των 50 δισ. ευρώ, εάν είχε απομακρύνει εγκαίρως τους δραχμιστές», όπως τους απεκάλεσε.

    'Ασκησε επίσης κριτική στη Νέα Δημοκρατία, ότι εμφανίζεται σήμερα κατά των φόρων, ενώ όσο κυβερνούσε έβαζε φόρους και υποστήριξε ότι υπάρχει συμμαχία ΠΑΣΟΚ - Ποταμιού, για την οποία εκτίμησε ότι θα αποτύχει.

    [03] Στο επίκεντρο η διαχείριση του προσφυγικού και το ΕΣΠΑ

    Για τη συμβολή του στη χρηματοδότηση της Ελλάδας, με 1,7 δισ, ευρώ από την ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί οι δυο άνδρες στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαίνεσε τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ευρωπαϊκών πόρων, όσο και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, αφού οι δήμοι και οι Περιφέρειες είναι οι δομές της Δημόσιας Διοίκησης που πρώτες καλούνται να διαχειρισθούν τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που εισρέουν συνεχώς στη χώρα. Αυτές είναι ουσιαστικά υπεύθυνες για την υποδοχής τους.

    Όπως συγκεκριμένα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκεί (σ.σ. στο προσφυγικό) απέδειξε ότι ξέρει να χειρίζεται αυτό το μείζον θέμα. Και με τρόπο, ο οποίος βοηθάει τους κατοίκους στις συγκεκριμένες περιοχές να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, αλλά και προστατεύει τον Άνθρωπο, την αξία του, την αξιοπρέπειά του. Γιατί εμείς, οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει, με βάση τον Πολιτισμό μας και την Ιστορία μας, ότι πριν απ?όλα είναι ο Άνθρωπος. Και σ?αυτόν τον τομέα έχουμε δώσει μαθήματα, στην κυριολεξία, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    [04] Γ. Σταθάκης: Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις

    «Tα περιουσιακά μου στοιχεία είναι όλα δηλωμένα από το 2013 και το 2014.Οι ατέλειες του 2012 έχουν πρακτικά πλήρως καλυφθεί. Δεν απέκρυψα κανένα στοιχείο και οι τρεις δηλώσεις μου είναι απόλυτα πλήρεις και στην κρίση της Επιτροπής» δηλώνει στην εφημερίδα Αγορά ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, για το ένα εκατ. ευρώ που δεν δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του 2012.

    Ερωτηθείς για το αν θα δοθούν σε ξένα funds τα μεγάλα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απαντά ότι το θέμα βρίσκεται στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και συνδέεται με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα υπάρξουν και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα εταιρικά δάνεια, θα βελτιωθεί τόσο σε επίπεδο δικαστικής διευθέτησης όσο και σε επίπεδο εξωδικαστικών συμβιβασμών, ενώ θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων «με απόλυτο σεβασμό στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων». «Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εντός του τραπεζικού συστήματος και να αποφευχθεί η προσφυγή στην εξωτραπεζική αγορά» συμπληρώνει.

    [05] Αύριο η εκλογή του νέου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα επιλέξουν αύριο οι εργαζόμενοι, τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης των θεραπευτικών προγραμμάτων, οι σύλλογοι οικογένειας και οι εθελοντές/τριες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

    Η ανάδειξη του συμβουλίου από ένα εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, οι διοικήσεις των επί μέρους Κοινοτήτων και θεραπευμένοι που βρίσκονται σε «τροχιά» επανένταξης, προσδιορίζει το ΚΕΘΕΑ ως «ένα πρότυπο δημοκρατίας, αφού στο σύστημα δεν υπάρχει συγκεντρωτισμός», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς.

    Στη διαδικασία ανάδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει αύριο το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συμμετάσχουν περισσότερα από 900 άτομα από όλη την χώρα. Αυτοί θα εκλέξουν τα 9 από τα 11 τακτικά μέλη καθώς και τα 3 αναπληρωματικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Τα δύο μη αιρετά μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    Το Συμβούλιο έχει διετή και άμισθη θητεία και είναι επιφορτισμένο με τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του οργανισμού και τον ορισμό του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος φέρει τη διοικητική και θεραπευτική ευθύνη για το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας. Οι υποψήφιοι είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της Ψυχικής Υγείας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, των ΜΜΕ.

    [06] Κύμα κακοκαιρίας σήμερα στη δυτική Ελλάδα

    Κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νότιους άνεμους επικρατεί, από χθες το απόγευμα, στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Πελοπόννησο. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα διατηρηθούν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε αναμένεται να εξασθενήσουν.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    [07] Συνάντηση Ι. Μπαλάφα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, Ηρ. Γκότση

    Η διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε από το Άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, το οποίο ψηφίστηκε χθες απο τη Βουλή, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννη Μπαλάφα με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) Ηρακλή Γκότση και μέλη του ΔΣ.

    Ο κ. Μπαλάφας δήλωσε σχετικά ότι «σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, θα θέσουμε το θέμα στην κυβέρνηση, ώστε να εξαντληθούν τα περιθώρια για λύση που να καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό την αυτοδιοίκηση».

    Στην συνάντηση συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Σαράντης Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων, Δημήτρης Μούρτζης Δήμαρχος Αίγινας, Γεώργιος Καπλάνης Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας, Σταύρος Τζουλάκης Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Ιωακειμίδης Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη, Διονύσης Χατζηδάκης Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Χάρης Σταματάκης Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, Σωτήρης Ντούρος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αχαρνών - μέλος εκτελεστικός επιτροπής ΠΕΔΑ, Γιώργος Κουτελάκης μέλος του ΔΣ της ΠΕΔΑ.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε και με εκπροσώπους του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο τα προβλήματα στην διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα τον έλεγχο νομιμότητας της μετατροπής του φορέα από σύνδεσμο σε Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ.

    Ο κ. Μπαλάφας, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στη Στερεά Ελλάδα στο ζήτημα των αποβλήτων, αναγνώρισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και υποσχέθηκε ότι το ταχύτερο δυνατό θα αναζητηθούν λύσεις στο πλαίσιο που καθορίζει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων.

    [08] Τραγωδία με τέσσερα νεκρά παιδιά ανοιχτά της Καλύμνου

    Νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος.

    Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες μαζί με τον διακινητή, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα μικρά παιδιά. Ένα ακόμη παιδί αγνοείται.

    Το λιμεναρχείο Καλύμνου επιλήφθηκε αμέσως του περιστατικού, με τα μόλις δυο σκάφη που διαθέτει.

    Σήμερα συνεχίζει τις έρευνες για το παιδί που αγνοείται.

    Οι διασωθέντες πρόσφυγες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στο νησί της Καλύμνου, όπου τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    Αλ. Τσίπρας: Να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια

    Χθες το βράδι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της ΕΕ για το προσφυγικό και υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτερης, μεθοδικής και συντονισμένης αντιμετώπισης του ζητήματος.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στη Σύνοδο ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να σταματήσει και αυτό το αίσχος της εκμετάλλευσης ταλαιπωρημένων ανθρώπων από δουλέμπορους διακινητές.

    Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε όμως πως αν υπάρχει η πιθανότητα μίας συγκροτημένης πολιτικής, αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αφότου αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν, πάρουν το ρίσκο να μπουν στα σαπιοκάραβα, στις τρύπιες βάρκες των διακινητών και χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

    [09] Υπέρ των «περιοχών τράνζιτ» για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων η Μέρκελ

    Η συντηρητική καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προασπίστηκε την πρόταση να δημιουργηθούν «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας, στις οποίες θα ελέγχονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και θα επαναπροωθούνται άμεσα όσοι δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, διαμηνύοντας ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

    Η Γερμανία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στη μαζική εισροή 800.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών φέτος. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

    Μιλώντας στο Αμβούργο, σε μια εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Όμως, πρόσθεσε η ίδια, «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

    Ακόμη, η Άγγελα Μέρκελ εξήγγειλε ότι η κυβέρνησή της θα προωθήσει σύντομα περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας των λεγόμενων περιοχών τράνζιτ στα χερσαία σύνορα της Γερμανίας.

    Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 October 2015 - 12:32:13 UTC