Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδιαίτερης βαρύτητας η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, εκτιμά η κυβέρνηση
  • [02] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φτιάξει ένα νέο κομματικό κράτος
  • [03] Το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης επισκέφθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [04] Αύριο η εκλογή του νέου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ
  • [05] Τραγωδία με τέσσερα νεκρά παιδιά ανοιχτά της Καλύμνου
  • [06] Α. Ξάνθος: Βασική μεταρρυθμιστική μας τομή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • [07] Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

  • [01] Ιδιαίτερης βαρύτητας η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα, εκτιμά η κυβέρνηση

    Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνογαλλικές σχέσεις θα είναι αυτή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα». Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

    Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε κοινή εμφάνιση του Φρ. Ολάντ με την Αγκ. Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει φυσικά τη σημασία του. Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει τον Φρανσουά Ολάντ ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.

    Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.

    Ο Πρόεδρος Ολάντ θα φτάσει στην Αθήνα την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου και πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    [02] Π. Ρήγας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φτιάξει ένα νέο κομματικό κράτος

    Την πεποίθησή του πως «η Αριστερά μπορεί να δώσει διέξοδο, να κερδίσει τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, να χαράξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, για τις ανάγκες των πολλών» εκφράζει στην εφημερίδα ΧΩΝΙ ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Αναφέρεται στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι ένα «συνέδριο ταυτότητας, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε σε κρίσιμα ερωτήματα για την Αριστερά του 21ου αιώνα. Θα δίνει απαντήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα ανοίγει τους δρόμους για την επόμενη μέρα, όταν βγούμε με αγώνα και δουλειά από τη μέγγενη της επιτροπείας». Συμπληρώνει, δε, πως «αυτούς τους στρατηγικούς στόχους που θα αποφασίσουμε, θα κληθεί να υλοποιήσει το κόμμα μετά το συνέδριο. Αυτό θα απαιτεί μια νέου τύπου λειτουργία που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα, αλλά θα μπορεί να απαντά και σε μεγαλύτερα ερωτήματα».

    Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ο κ. Ρήγας σημειώνει ότι «κυβέρνηση, κοινοβουλευτική ομάδα και κόμμα έχουμε επίγνωση των δυσκολιών και της σκληρής δουλειάς που μας περιμένει. Εχουμε ανοιχτές μάχες στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Με πρώτη και κυρίαρχη αυτή του χρέους». Και συμπληρώνει: «Ξέρουμε τι σημαίνουν τα μέτρα. Αλλωστε θα πλήξουν και εμάς και τις οικογένειές μας. Επεξεργαζόμαστε, όμως, ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα απαλύνει τις πληγές».

    [03] Το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης επισκέφθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης

    Το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης επισκέφθηκε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της προεκλογικής του περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα. Ο Αδ. Γεωργιάδης συναντήθηκε με την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, ανασκαφέα Τύμβου Καστά Αμφίπολης, η οποία τον ξενάγησε στους χώρους του μουσείου,

    Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα «μοναδικά» εκθέματά του και απευθυνόμενος στην κα Περιστέρη, τη συνεχάρη από καρδιάς για το ανασκαφικό της έργο στην περιοχή, κάνοντας λόγο για «τη συγκλονιστικότερη ανακάλυψη των τελευταίων ετών». «Μάς έδωσε υπερηφάνεια» είπε και προσέθεσε: «Για όποιον γνωρίζει από την ιστορία και αρχαιολογία του τόπου μας, η ανασκαφή που επιμελείται η κα Περιστέρη, με τόσο επαγγελματισμό και τόση αυτοθυσία, θα αλλάξει τον τόπο αυτό και την ιστορία του».

    Από την πλευρά της, η αρχαιολόγος και προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, ευχαρίστησε τον Αδ. Γεωργιάδη για τα λόγια του, τονίζοντας ότι όλη η ομάδα της έχει το μεράκι και προσπαθεί, και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στον προεκλογικό του αγώνα.

    [04] Αύριο η εκλογή του νέου ΔΣ του ΚΕΘΕΑ

    Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα επιλέξουν αύριο οι εργαζόμενοι, τα μέλη της κοινωνικής επανένταξης των θεραπευτικών προγραμμάτων, οι σύλλογοι οικογένειας και οι εθελοντές/τριες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.

    Η ανάδειξη του συμβουλίου από ένα εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, οι διοικήσεις των επί μέρους Κοινοτήτων και θεραπευμένοι που βρίσκονται σε «τροχιά» επανένταξης, προσδιορίζει το ΚΕΘΕΑ ως «ένα πρότυπο δημοκρατίας, αφού στο σύστημα δεν υπάρχει συγκεντρωτισμός», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο απερχόμενος πρόεδρος Γεράσιμος Νοταράς.

    Στη διαδικασία ανάδειξης του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Γενική Συνέλευση, που θα γίνει αύριο το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, θα συμμετάσχουν περισσότερα από 900 άτομα από όλη την χώρα. Αυτοί θα εκλέξουν τα 9 από τα 11 τακτικά μέλη καθώς και τα 3 αναπληρωματικά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ. Τα δύο μη αιρετά μέλη του Δ.Σ. προέρχονται από το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας και το Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

    Το Συμβούλιο έχει διετή και άμισθη θητεία και είναι επιφορτισμένο με τη γενική εποπτεία της λειτουργίας του οργανισμού και τον ορισμό του Διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος φέρει τη διοικητική και θεραπευτική ευθύνη για το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας. Οι υποψήφιοι είναι καταξιωμένες προσωπικότητες από το χώρο της Ψυχικής Υγείας, της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης, του Πολιτισμού, των ΜΜΕ.

    [05] Τραγωδία με τέσσερα νεκρά παιδιά ανοιχτά της Καλύμνου

    Νέα τραγωδία με πρόσφυγες σημειώθηκε χθες αργά το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου, κοντά στη νησίδα Καλόλιμνος.

    Πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν 17 πρόσφυγες μαζί με τον διακινητή, ανετράπη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πνιγούν τέσσερα μικρά παιδιά. Ένα ακόμη παιδί αγνοείται.

    Το λιμεναρχείο Καλύμνου επιλήφθηκε αμέσως του περιστατικού, με τα μόλις δυο σκάφη που διαθέτει.

    Σήμερα συνεχίζει τις έρευνες για το παιδί που αγνοείται.

    Οι διασωθέντες πρόσφυγες και ο διακινητής έχουν μεταφερθεί στο νησί της Καλύμνου, όπου τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    Αλ. Τσίπρας: Να μετατοπιστεί το βάρος από τα ελληνικά νησιά στα τουρκικά παράλια

    Χθες το βράδι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για τα αποτελέσματα της Συνόδου της ΕΕ για το προσφυγικό και υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτερης, μεθοδικής και συντονισμένης αντιμετώπισης του ζητήματος.

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές στη Σύνοδο ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη σταδιακά το βάρος να μετατοπιστεί από τα ελληνικά νησιά προς τα τουρκικά παράλια, ώστε η διαδικασία της μετεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από εκεί, για να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να σταματήσει και αυτό το αίσχος της εκμετάλλευσης ταλαιπωρημένων ανθρώπων από δουλέμπορους διακινητές.

    Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μία πολιτική ενίσχυσης της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε όμως πως αν υπάρχει η πιθανότητα μίας συγκροτημένης πολιτικής, αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αφότου αυτοί οι άνθρωποι βρεθούν, πάρουν το ρίσκο να μπουν στα σαπιοκάραβα, στις τρύπιες βάρκες των διακινητών και χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.

    [06] Α. Ξάνθος: Βασική μεταρρυθμιστική μας τομή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

    Στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερις μεγάλες αστικές περιοχές και στις προσλήψεις 3.500 μόνιμων υγειονομικών αναφέρθηκε, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

    «Το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα είναι η βασική μεταρρυθμιστική μας τομή στο σύστημα υγείας. Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας είναι να δώσει σε αυτόν τον τομέα ένα αποτύπωμα μιας προοδευτικής μεταρρύθμισης στη βάση της καθολικότητας», σημείωσε. Αρχικώς, όπως ανέφερε, θα υπάρξει άμεσα μια πιλοτική εφαρμογή σε Πάτρα, Ηράκλειο και σε άλλες δύο περιοχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, ενώ συνολικά το εγχείρημα θα έχει ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας.

    Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι οι νέοι διορισμοί θα γίνουν στις αρχές και στα μέσα του 2016, ενώ ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας θα επαναπροκηρυχθούν 500 θέσεις -400 νοσηλευτών και 100 γιατρών- από το ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρχές του 2016 με διετείς συμβάσεις. «Με αυτές τις θέσεις σταθεροποιούμε τα υπάρχοντα κρεβάτια και ανοίγουμε τουλάχιστον 50 επιπλέον», επισήμανε ο υπουργός.

    [07] Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

    Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόσο για το προσφυγικό ζήτημα όσο και για τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

    Η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία

    Η ελληνική πλευρά, εδώ και καιρό, είχε θέσει την ανάγκη συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία με τρόπο ώστε να μειωθούν οι τεράστιες προσφυγικές ροές. Στόχος της Ελλάδας ήταν να προχωρήσει μια συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου σταδιακά να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους από τα ελληνικά νησιά που τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, να σταματήσει το Αιγαίο να μετράει νεκρούς και να μπει φραγμός στο αίσχος της εκμετάλλευσης προσφύγων από λαθρέμπορους, υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Στην κατεύθυνση αυτή σταθερή επιδίωξη της Αθήνας είναι η υποδοχή και η ταυτοποίηση προσφύγων να γίνεται στην ενδοχώρα της Τουρκίας και στη συνέχεια και η απευθείας επανεγκατάστασή τους στις χώρες υποδοχής της ΕΕ.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Αθήνα που μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια ενεργοποίησης των θεσμών της ΕΕ, προκειμένου το προσφυγικό να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει αυτή η συνεργασία με την Τουρκία και να δοθεί βοήθεια στη γειτονική χώρα για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων της. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει δε κατ? επανάληψη τονίσει ότι το σχέδιο δράσης πρέπει να εφαρμοστεί με όρους αλληλεγγύης και βοήθειας στην Τουρκία χωρίς όμως υποχωρήσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

    Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η ενταξιακή πορεία

    Ως προς τη διαφύλαξη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο και την Κύπρο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, για τη Σύνοδο Κορυφής, ότι «αυτό που ενδιέφερε την Ελλάδα - καθώς και την Κύπρο η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο, ήταν η συμφωνία αυτή να μην οδηγήσει στη δημιουργία μιας ειδικής σχέσης ΕΕ - Τουρκίας, με αντάλλαγμα το "ξεπάγωμα" κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας που αφορούν την Κύπρο».

    «Η Ελλάδα, εκπροσωπώντας και την Κύπρο, προώθησε στο κείμενο των Συμπερασμάτων διατυπώσεις που επιτρέπουν να διατηρηθούν ανοιχτά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις δύο χώρες στην πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας», αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.

    Η κυβέρνηση πέτυχε, επίσης, όλες οι αναφορές στα «κοινά σύνορα της Ευρώπης» να συμπληρωθούν από αναφορές στη συναίνεση και τη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων χωρών σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία. Με τον τρόπο αυτό έκλεισε και το ζήτημα της φημολογίας που είχε ανοίξει τις τελευταίες ημέρες για «κοινές θαλάσσιες περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

    Η ελληνική πλευρά πέτυχε ακόμη να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων, τα έργα για τη δημιουργία σημείων πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης, και το κόστος για τη διατήρηση της επιφυλακής στα ελληνικά θαλάσσια σύνορα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 17 October 2015 - 14:32:15 UTC