Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Δίστομο
  • [02] Ανοικτό το ενδεχόμενο συναντήσεων του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ
  • [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αφήνουν οι φαρμακοποιοί
  • [04] Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών
  • [05] Η κρίση «ευνοεί» τις εκτρώσεις, κάθε χρόνο γίνονται 80.000 αμβλώσεις
  • [06] Μουσικό καλοκαίρι με καταξιωμένους καλλιτέχνες στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
  • [07] Ανοίγοντας τη «ντουλάπα» της Θεσσαλονίκης
  • [08] Μόνο εάν υπάρχει κοινό έδαφος θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

  • [01] Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Δίστομο

    Ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από το Δίστομο, όπου παρέστη το πρωί στο Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών. "Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στ' αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος και παρατήρησε ότι η οργανωμένη δρομολόγησή τους από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

    "Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου μετά το πέρας της τελετής μνήμης των θυμάτων στο μαυσωλείο του Διστόμου.

    "Είναι χρέος μας", συνέχισε η κ. Κωνσταντοπουλου, "να πούμε "ποτέ ξανά πόλεμος, ποτέ ξανά φασισμός, ποτέ ξανά ναζισμός", αλλά και "δικαίωση των θυμάτων, δικαίωση και δικαιοσύνη για την ανθρωπότητα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τον ελληνικό λαό" που αντιστάθηκε όσο κανείς ευρωπαϊκός λαός και θυματοποιήθηκε όσο λίγοι".

    Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενη στη στάση της Γερμανίας στο ζήτημα, υπογράμμισε: "Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος."

    [02] Ανοικτό το ενδεχόμενο συναντήσεων του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ

    Πιθανή θεωρεί ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μια συζήτηση για το θέμα της Ελλάδας, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής, σύμφωνα με δηλώσεις του κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι δεν είναι αυτό το θέμα της Συνόδου, αλλά οι διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, κυρίως για τις κλιματικές αλλαγές.

    Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι στο περιθώριο της Συνόδου ενδεχομένως συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας, μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, 'Αγκελα Μέρκελ, ενδεχομένως και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και φυσικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε, είπε ο Φρ. Ολάντ, είναι ότι "πρέπει να επιταχύνουμε, να μην καθυστερούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε να σκεφτούμε λύσεις που θα ήταν δυσάρεστες για την Ελλάδα, την ΕΕ και την ευρωζώνη". Καταλήγοντας, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι η συμβουλή προς την Ελλάδα είναι ότι χρειάζεται δουλειά, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών.

    Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό σήμερα στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι αν το επιθυμεί ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τον συναντήσει, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί κάτι. "Όταν υπάρχει βούληση όλα γίνονται", ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος Μέρκελ.

    Τέλος, ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού όταν έφτασε στον τόπο της συνεδρίασης τον χαιρέτισε θερμά και ήταν ένας από τους λίγους πρωθυπουργούς που ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φίλησε.

    [03] Ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων αφήνουν οι φαρμακοποιοί

    Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) έστειλε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ.Κ.Λουραντος. Η συνέντευξη δόθηκε στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιούν οι φαρμακοποιοί, ενώ ο κ. Λουραντος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιησεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ".

    Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ προβλέπεται να απελευθερωθεί από 1/1/2016 ανεξάρτητα από το χώρο διανομής τους, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες. Είπε ότι όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τα αποτελέσματα διεθνώς είναι αρνητικά και επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ "η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους".

    Ο κ.Λουράντος ανέφερε επίσης ότι "το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία καταρρίπτεται γιατί με 10.800 φαρμακεία έχουμε το πυκνόμετρο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά". Υποστήριξε ότι την απελευθέρωση των συγκεκριμένων φαρμάκων επιδιώκει η φαρμακοβιομηχανία και ανέφερε ότι ο τζίρος αγγίζει τα 250 εκ ευρώ.

    Ο κ.Λουράντος με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα σχολίασε δηλώσεις για "επιστροφή του στη ΝΔ" με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος προκειμένου,όπως είπε,να τους ενημερώσει, για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν απέναντι στο βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να καταλάβει ότι είμαι ανεξάρτητος, πάνω από κόμματα και υποστηρίζω μόνο τον κλάδο μου".

    Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον υπουργό.

    Τα ΜΗΣΥΦΑ, είπε ο κ. Λουράντος, είναι φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και αφορούν συμπτώματα που αναγνωρίζονται εύκολα από τους πολίτες (κρυολόγημα, διάρροια, βήχας, δερμικα προβλήματα κ.α.). Δεν αποζημιώνονται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έχουν παρενέργειες, ενώ η τιμή τους -χονδρική και λιανική- είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη.

    [04] Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανάρτησε για διαβούλευση νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης επεκτείνεται και στα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά αποκλείει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας (υιοθεσίας παιδιού) από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ παράλληλα βελτιώνει ρυθμίσεις του υπάρχοντος συμφώνου.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης "7 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση συμφώνου συμβίωσης που απέκλειε τα ζευγάρια του ίδιου φύλου και ενάμιση χρόνο μετά τη σχετική καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, παρουσιάζεται ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις σχέσεις συμβίωσης όσων ζευγαριών το επιλέξουν".

    Το σχέδιο αυτό αποτελεί τομή για δυο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι της άρσης των διακρίσεων σε βάρος πολιτών λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και η θεσμική αναγνώριση προσωπικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονταν ως τώρα σε μια γκρίζα ζώνη θεσμικής άρνησης, σε αντίθεση με τις αρχές της ισότητας, της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και του σεβασμού της ετερότητας, και ο δεύτερος λόγος είναι η γενικότερη αναβάθμιση του συμφώνου συμβίωσης, καθώς αναγνωρίζονται οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών και οι συνέπειές του ενισχύονται.

    [05] Η κρίση «ευνοεί» τις εκτρώσεις, κάθε χρόνο γίνονται 80.000 αμβλώσεις

    Τουλάχιστον 80.000 εκτρώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, μία στις τέσσερις γυναίκες που κάνουν άμβλωση είναι έφηβη, ενώ η οικονομική κρίση οδηγεί ολοένα και περισσότερα ζευγάρια να βάζουν τέλος στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αναφέρουν οι διοργανωτές του 1ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου Ψυχοσωματικής στην Μαιευτική Γυναικολογία με θέμα "Προσεγγίζοντας την ψυχική διάσταση της γυναίκας" που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

    "Σε αυτό το θέμα παίζει σημαντικό ρόλο και η ψυχική υγεία. Προσεγγίζοντας την ψυχική διάσταση της γυναίκας δημιουργούμε ένα μεγεθυντικό φακό για να διευρύνουμε τη μεθοδολογία της κλασικής μαιευτικής γυναικολογίας. Ζητούμενο είναι να συζητήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε, τι επίδραση έχει στον ψυχισμό της γυναίκας - ασθενούς, ότι εφαρμόζουμε είτε υπό μορφή χειρουργείου είτε υπό μορφή θεραπευτικής προσέγγισης. Η επιλογή των θεμάτων του συνεδρίου έγινε με στόχο να προσεγγίσει επίκαιρα θέματα όπως η πλαστική χειρουργική, το εμβόλιο HPV, η σεξουαλικότητα και η ενημέρωση των νέων", αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεοχάρης Ταντανάσης.

    [06] Μουσικό καλοκαίρι με καταξιωμένους καλλιτέχνες στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

    Πάνω από 100.000 άτομα παρακολούθησαν τα τελευταία τρία χρόνια τις εκδηλώσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί και φέτος καταξιωμένους και νεότερους καλλιτέχνες, μπάντες αλλά και ορχήστρες κλασικής μουσικής, για να χαρίσουν στο κοινό αξέχαστες βραδιές γεμάτες μελωδία και ρυθμό.

    Για έκτη συνεχή χρονιά, ο καταπράσινος Κήπος του Μεγάρου ανοίγει τις πόρτες του στο μουσικόφιλο κοινό της Αθήνας, στήνοντας ένα ιδιαίτερο συναυλιακό σκηνικό στην καρδιά της πόλης. Από τις 12 Ιουνίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου, 25 ξεχωριστές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να "ντύσουν" τα καλοκαιρινά βράδια μας με ήχους και τραγούδια από διαφορετικές εποχές και μουσικά είδη. Η σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο, ενώ φέτος το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εμπλουτίζεται για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο με συναυλίες κλασικής μουσικής.

    [07] Ανοίγοντας τη «ντουλάπα» της Θεσσαλονίκης

    Αποτελεί την "ντουλάπα" της Θεσσαλονίκης, την περιοχή δηλαδή όπου κρύβονται όλες οι ασχήμιες της πόλης, όπως η πορνεία και η διακίνηση ναρκωτικών, γι΄ αυτό και παραμένει εγκαταλελειμμένη και υποβαθμισμένη.

    Ωστόσο, η "parallaxi", στο πλαίσιο της δράσης της "Η Θεσσαλονίκη αλλιώς", αποφάσισε να ανοίξει την... πόρτα της περιοχής της Δυτικής εισόδου (Ξυλάδικα) με δράσεις που ξεκίνησαν από πέρσι και με τη διοργάνωση, σήμερα το απόγευμα, μιας δημόσιας συζήτησης με στόχο την ευαισθητοποίηση φορέων αλλά και πολιτών για την επανεκκίνηση της γειτονιάς και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

    "Μια γειτονιά στο όριο - Όψεις της υποβαθμισμένης Δυτικής Εισόδου της πόλης: Η ιστορία, το δύσκολο παρόν και οι προοπτικές της" είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιείται στον κινηματογράφο Ολύμπιον με πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος, έπειτα από σχετικό αίτημα της "parallaxi".

    [08] Μόνο εάν υπάρχει κοινό έδαφος θα γίνει η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ ελληνική πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, προσθέτει όμως ότι: "Μόνο εάν υπάρχει έδαφος, θα γίνει συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άγγελα Μέρκελ".

    Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένες πηγές απαντούν στις δηλώσεις της εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βίρτς ότι "μία συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και την Γερμανίδα Καγκελάριο, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν υπάρξει αίτημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρόλο που η καγκελάριος δεν σχεδιάζει μέχρι στιγμής να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συνομιλίες μαζί του".

    Χθες πάντως γερμανική πηγή των Βρυξελλών είχε διαρρεύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση και ακολούθησε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού που περιελάμβανε και συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ. Η ασάφεια περί τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους δύο ηγέτες, είναι ενδεικτική των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, χωρίς να προβεί σε καμία δήλωση.

    Ο κος Τσίπρας συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 June 2015 - 14:32:17 UTC