Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διαψεύδει η κυβέρνηση ανάρτηση στο tovima.gr με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»
  • [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι η υπερήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων γενικής παιδείας και κατεύθυνσης
  • [04] Πολύτεκνη μάνα με 17 παιδιά «της καρδιάς». Μία από τις πρώτες μητέρες της Παιδικών Χωριών SOS μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [05] Εξάρθρωση σπείρας που λήστευε επιβάτες σε μετρό και ΗΣΑΠ
  • [06] Μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας κατά 3,18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία ΟΑΕΔ
  • [07] «Έφυγε» ο Βασίλης Μούρτης
  • [08] ΕΚΤ: Το 30% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε δυσκολίες δανεισμού
  • [09] Οι πιστωτές της Ελλάδας επιτυγχάνουν συναίνεση για σχέδιο συμφωνίας, αναφέρει η Wall Street Journal
  • [10] Κομισιόν: Αποτίμηση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στη χθεσινή «μίνι σύνοδο» του Βερολίνου
  • [11] Μένει πολλή δουλειά μέχρι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
  • [12] Αίγυπτος: Αναβλήθηκε η έκδοση της οριστικής απόφασης σχετικά με την θανατική ποινή εις βάρος του Μόρσι
  • [13] Η Μέρκελ προωθεί ριζικές αλλαγές στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit

  • [01] Διαψεύδει η κυβέρνηση ανάρτηση στο tovima.gr με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία»

    Σε διάψευση ανάρτησης της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία» προχώρησε η κυβέρνηση.

    Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία που στάλθηκε προς τους θεσμούς».

    Προσθέτουν επίσης ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».

    Νωρίτερα η ελληνική κυβέρνηση, με ανεπίσημο σημείωμά της, ανέφερε ότι «δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών».

    Σημειώνεται, ότι δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, κυρίως του Γερμανικού Τύπου, αναφέρουν ότι έχει σταλεί στην Αθήνα σχέδιο συμφωνίας, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για μία τελική πρόταση.

    Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση.

    [02] ΝΔ: Η κυβέρνηση ομολογεί ότι η υπερήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο

    Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση ασκεί η ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη, αναφερόμενος στο σχέδιο της ενδεχόμενης συμφωνίας με τους εταίρους, να δηλώνει πως η κυβέρνηση ομολογεί πλέον ότι «η υπερήφανη διαπραγμάτευση κατέληξε σε τελεσίγραφο».

    «Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι καθαρογράφεται το κείμενο της συμφωνίας», ενώ «σήμερα λέει ότι η συμφωνία δεν υπάρχει ακόμη και ότι τώρα απλώς κατέθεσε το δικό του σχέδιο!» επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Καραγκούνης, και αναφέρεται και στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που μιλούν για ενδεχόμενο εκλογών, εκλογές τις οποίες -όπως λέει- δεν τις αντέχει η Ελλάδα.

    «Τι θα ζητήσουν; Εντολή για να πάνε τη χώρα στα βράχια; Ή συγχωροχάρτι για τα ψέματα που είπαν;» διερωτάται ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

    [03] Ολοκληρώθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων γενικής παιδείας και κατεύθυνσης

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων γενικής παιδείας και κατεύθυνσης, με το μάθημα επιλογής των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας. Τα θέματα, σύμφωνα με καθηγητές, ήταν βατά και χωρίς εκπλήξεις, καθώς ήταν οριοθετημένα στο πλαίσιο του σχολικού βιβλίου.

    Σειρά έχουν τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις των οποίων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17 Ιουνίου, με το μάθημα των αγγλικών και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 24 Ιουνίου, με τα μαθήματα γερμανικών και ιταλικών.

    Σημειώνεται, ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις για τα ημερήσια και εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ) θα ξεκινήσουν στις 9 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 16 Ιουνίου.

    [04] Πολύτεκνη μάνα με 17 παιδιά «της καρδιάς». Μία από τις πρώτες μητέρες της Παιδικών Χωριών SOS μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχει 17 παιδιά «της καρδιάς» που απέκτησε ως μία από τις πρώτες μητέρες των Παιδικών Χωριών SOS, όπου εργαζόταν επί 16 συναπτά χρόνια.

    Η Κατερίνα Κωστούδα θυμάται ακόμα την πρώτη κουβέντα που της είπε ένα τρίχρονο παιδάκι, όταν πρωτοπήγε στο Παιδικό Χωριό SOS της Βάρης, το 1986. «Μην φύγεις, σε χρειάζομαι μου είπε ένα κοριτσάκι και από τότε έμεινα εκεί» λέει συγκινημένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή και την πρόσφατη βράβευσή της από τον Οργανισμό των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Θεσσαλονίκης για την προσφορά και το έργο της.

    Μία μικρή αγγελία από τα Παιδικά Χωριά που ζητούσαν μητέρες είχε τραβήξει την προσοχή της κ. Κωστούδα, στα μέσα της δεκαετίας του '80 και δεν δίστασε να απαντήσει, χωρίς ποτέ της όμως να το δει ως επάγγελμα, εργαζόμενη επί χρόνια στο Παιδικό Χωριό της Βάρης και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη.

    Ως έναν «πολύ εκφραστικό και αυθεντικό άνθρωπο? χαρακτήρισε, από την πλευρά του, την κ. Κωστούδα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου Άκης Δρεπανίδης.

    Επεσήμανε δε, ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχει διατηρήσει επαφές με όλα τα παιδιά που έχει μεγαλώσει. Όσο για την κατάσταση που βιώνουν, σήμερα, στο Παιδικό Χωριό Πλαγιαρίου, ο κ. Δρεπανίδης τονίζει ότι φιλοξενούνται 50 παιδιά, αλλά «υπάρχει αυξημένος αριθμός νέων αιτημάτων, ακόμα και για υποστήριξη ολόκληρων οικογενειών».

    [05] Εξάρθρωση σπείρας που λήστευε επιβάτες σε μετρό και ΗΣΑΠ

    Σπείρα, η οποία αποτελείτο από τρία άτομα και το τελευταίο διάστημα είχε διαπράξει, με τη χρήση βίας, τουλάχιστον οκτώ ληστείες σε βάρος επιβατών στους συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση ασφάλειας Πειραιά.

    Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι συλληφθέντες, από κοινού με τους συνεργούς τους, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, αφού επιβιβάζονταν σε συρμούς του μετρό και του ΗΣΑΠ, εντόπιζαν τα θύματά τους και με την απειλή ή τη χρήση σωματικής βίας και την απειλή μαχαιριού, αφαιρούσαν κινητά τηλέφωνα, χρηματικά ποσά και αντικείμενα αξίας.

    [06] Μείωση της εγγεγραμμένης ανεργίας κατά 3,18% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία ΟΑΕΔ

    Μειωμένος κατά 3,18% είναι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αισθητή μείωση κατά 21,70%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζει και ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων που δεν αναζητούν εργασία, ενώ οριακά μειωμένος κατά 2,54%, είναι και ο αριθμός των επιδοτουμένων ανέργων.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αναλυτικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, για τον Απρίλιο 2015, ανήλθε σε 840.216 άτομα έναντι 867.855 το Μάρτιο.

    Από αυτά 462.325 (ποσοστό 55,02%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 377.891 (ποσοστό 44,98%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Οι άνδρες ανέρχονται σε 334.918 (ποσοστό 39,86%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 505.298 (ποσοστό 60,14%).

    [07] «Έφυγε» ο Βασίλης Μούρτης

    Το ΑΠΕ - ΜΠΕ θρηνεί την απώλεια του Βασίλη Μούρτη ο οποίος έφυγε χθες ξαφνικά από τη ζωή.

    Ο συνάδελφος Βασίλης Μούρτης, έγκυρος συντάκτης που κάλυπτε εδώ και πολλά χρόνια το πολιτικό ρεπορτάζ και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ. Γεννημένος το 1953 στην Αμφιλοχία, ο Βασίλης Μούρτης μπαίνει από νωρίς στον επαγγελματικό στίβο, έχοντας χάσει στην εφηβεία τον πατέρα του.

    Σπούδασε στη Σιβιτανίδειο και εργάστηκε αρχικά ως δημοσιογράφος στις εφημερίδες Αγωνιστής και Εξόρμηση. Το 1982 εντάσσεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αργότερα συνεργάζεται και με την ΕΡΤ3, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιούργησε δική του ενημερωτική πύλη.

    Ο Βασίλης Μούρτης αφήνει πίσω του δύο παιδιά, τον Θοδωρή και τη Νεφέλη.

    Η κηδεία του αναμένεται να τελεστεί μεθαύριο.

    Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τον Βασίλη Μούρτη

    «Θα μας λείψει ως φίλος και ως δημοσιογράφος» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για «τον αδόκητο θάνατο του Βασίλη Μούρτη, ενός ανθρώπου με πολύχρονη προσφορά στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, συμμετοχή και παρουσία στους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης».

    «Με ανήσυχο πνεύμα, δυναμική φωνή και ευθύβολη γραφή κάλυψε επί πολλά χρόνια το ρεπορτάζ του ΠΑΣΟΚ, στοχεύοντας στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση» τονίζεται στην ανακοίνωση και με την οποία το Κίνημα, εκφράζει «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του».

    [08] ΕΚΤ: Το 30% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέφερε δυσκολίες δανεισμού

    Ο δανεισμός έγινε ευκολότερος για τις γερμανικές και ισπανικές εταιρείες, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να διασφαλίσουν χρηματοδότηση, παρά τη βελτίωση της διαθεσιμότητας των πιστώσεων στην Ευρωζώνη, δείχνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αφορά την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015.

    Η εξαμηνιαία έκθεση για τους όρους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναδεικνύει ιδιαίτερα τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα κέρδη των οποίων μειώνονται, ενώ η πρόσβασή τους σε πιστώσεις περιορίζεται, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς.

    Το πρόβλημα στην Ελλάδα και σε ορισμένες άλλες χώρες μεγεθύνεται από το ότι η πρόσβαση των εταιρειών στη χρηματοδότηση γίνεται ακόμη δυσκολότερη. Το 30% περίπου των ελληνικών εταιρειών ανέφερε δυσκολίες στη λήψη δανείου ή υπερανάληψης από τραπεζικό λογαριασμό.

    [09] Οι πιστωτές της Ελλάδας επιτυγχάνουν συναίνεση για σχέδιο συμφωνίας, αναφέρει η Wall Street Journal

    Οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τούς όρους της προτεινόμενης συμφωνίας προς την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση των συνομιλιών, αναφέρει η Wall Street Journal.

    Οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσαν την Τρίτη το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο αργά την Δευτέρα για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας, είπαν οι δύο πηγές.

    Η σύνοδος του Βερολίνου, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, φάνηκε να μειώνει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με την Ελλάδα.

    Η πρόταση των πιστωτών για μια συμφωνία αναμένεται σύντομα να δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [10] Κομισιόν: Αποτίμηση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στη χθεσινή «μίνι σύνοδο» του Βερολίνου

    Την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών αποτίμησαν κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων της συνάντησης θα συνεχιστούν.

    Η ίδια εκπρόσωπος τόνισε ότι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας μιλούν με μία φωνή. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα και ότι όλοι οι θεσμοί είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε η Α. Μπράιτχαρτ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο και συγκεκριμένα για να καταγραφεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

    Όσον αφορά τη «μορφή» της χθεσινής «μίνι συνόδου» για την Ελλάδα, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι ήταν απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ ερωτηθείσα γιατί δεν προσκλήθηκαν κι' άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, παρέπεμψε στη Γερμανική Καγκελαρία.

    Η εκπρόσωπος υπενθύμισε τη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου Μοσκοβισί σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί».

    Εξάλλου, σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, η Α. Μπράιτχαρτ αρκέστηκε στην απάντηση ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και υπογράμμισε ότι αυτό είναι «θετικό σημάδι».

    Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

    [11] Μένει πολλή δουλειά μέχρι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν

    Πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Μπροστά μας υπάρχει εντατική δουλειά», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από τις Βρυξέλλες.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: «Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες», ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.

    mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:#0F1419;mso-fareast-language: Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.

    [12] Αίγυπτος: Αναβλήθηκε η έκδοση της οριστικής απόφασης σχετικά με την θανατική ποινή εις βάρος του Μόρσι

    Δικαστήριο της Αιγύπτου ανέβαλε σήμερα την έκδοση της οριστικής απόφασης σχετικά με την θανατική ποινή που έχει προταθεί να επιβληθεί εις βάρος του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και δύο άλλων υψηλόβαθμων ηγετών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για μία υπόθεση του 2011 που αφορά μαζικές αποδράσεις από τη φυλακή. Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι η απόφαση αναβάλλεται για τις 16 Ιουνίου.

    Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του, περιλαμβανομένου του πνευματικού ηγέτη της Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    [13] Η Μέρκελ προωθεί ριζικές αλλαγές στην ευρωζώνη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit

    Ένα μυστικό σχέδιο της Γαλλίας και της Γερμανίας, το οποίο προβλέπει πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, αλλά και αλλαγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

    Βάσει ενός μυστικού εγγράφου, το οποίο συνέταξαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή της εφημερίδας, οι χώρες μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο αλληλοσυνδεδεμένες σε πολιτικό επίπεδο.

    Στο έγγραφο αναφέρεται μια σειρά αλλαγών μεταξύ των οποίων οι τακτικές σύνοδοι των χωρών μελών της ευρωζώνης. Επιπλέον προβλέπεται η διεύρυνση του πεδίου δράσης του Eurogroup, «περιλαμβανομένης της ενίσχυσης του προέδρου του και των πόρων που βρίσκονται στη διάθεσή του».

    Παράλληλα στόχος είναι η δημιουργία δομών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικά για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης, με σκοπό να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος των νέων εξουσιών.

    Το πρόγραμμα αυτό προβλέπεται να είναι «υποχρεωτικό» για τις χώρες μέλη, αλλά και για τις χώρες που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην ευρωζώνη.

    Η πρόταση αυτή θυμίζει το αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 είχε ζητήσει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πυρήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 June 2015 - 12:30:28 UTC